Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Nośniki optyczne (https://forum.cdrinfo.pl/f28/)
-   -   Najlepsze płyty DVD? (https://forum.cdrinfo.pl/f28/najlepsze-plyty-dvd-49723/)

pawelblu 02.04.2005 17:34

Wystarczylo spojrzec na posta napisanego wczesniej w ktorym juz wczesniej pisalem ze producentem Axe jest Moser i kilka slow na jego temat.
Moser NIE JEST glowna fabryka verbatima. Pochodzi z tamtad czesc plyt sprzedawanych pod marka Verbatim, ale jest to mniejszosc.
Jezeli chodzi o jakosc DVD to jest ona nizsza niz glownej fabryki w Tajwanie (MCC) jak rowniez tych z Singapuru (MCC) i Japonii (TY).
Jezeli chodzi o CDRy to tutaj jest duzo lepiej - Moser w CDRach jest jedna z lepszych fabryk.
Co do TDK to dopiero ostatnie partie +R pochodza stamtad, o wczesniejszych nie slyszalem. O Sony z MBI nie slyszalem.

grzes07 02.04.2005 13:04

[QUOTE=alien666]
Cytat:

Napisany przez grzes07
witam

na jakiej podstawie twierdzisz ze firma AXE produkuje nosniki dla firmy Verbatim, Sony lub TDK sadze ze twoje informacje pochodza z allegro

moje informacje pochodzą stąd, że mam pewien kontakt, który dystrybuuje owe płyty i ostatnie partie to właśnie verbatim...i nie gdybałbym na twoim miejscu o tym allegro bo nigdy nie sugeruję się tanią i tandetną reklamą...pozdrawiam

jezeli masz te informacje to podaj a nie gdybaj bo to tylko puste gadanie bez potwierdzonych faktow, tak dla scislosci co do firmy AXE producentem nosnikow jest firma "Moser Baer India Limited" (Jamba, Intenso, MMore)
pozdrawiam

p.s

licza sie fakty i jeszcze raz fakty a nie dane z sufitu

grzes07 02.04.2005 13:01

Cytat:

Napisany przez demek
alez owszem firmy jak tdk verbatim itd biora tez nosniki innych producentow ... oto kilka z nich bo wszystkich wklejal nie bede

Apple = MXL, MCC
Fuji = TAIYOYUDEN, MCC, RICOHJPN, PRODISC, FUJIFILM
HP = CMC, RICOHJPN, MCC
Pioneer = PVC
TDK = TDK, RITEKG04, RICOHJPN, MXL, CMC, MCC
Verbatim = MCC, CMC, YUDEN, RICOHJPN, RITEKG03

@demek

kolego demek firma PVC ktora podales to jest nic innego jak firma Pioneer(corka) a to jej cala nazwa Pioneer Video Corporation (PVC) z siedziba w Japoni i z tego co ja wiem to z koncem marca 2003 swoja cala produkcje przestawili na produkcje Plasma-Display a na koniec roku 2003 zaniechali calkowicie produkcji nosnikow w firmie(corce) i wydali oswiadczenie ze w przyszlosci plyty marki Pioneer beda wylacznie pochodzic od firmy(Pioneer) a dodatkowo zapowiedzieli scisla wspolprace naukowo-badawcza z firma TDK.

pozdrawiam

alien666 02.04.2005 12:48

[QUOTE=grzes07]witam

na jakiej podstawie twierdzisz ze firma AXE produkuje nosniki dla firmy Verbatim, Sony lub TDK sadze ze twoje informacje pochodza z allegro

moje informacje pochodzą stąd, że mam pewien kontakt, który dystrybuuje owe płyty i ostatnie partie to właśnie verbatim...i nie gdybałbym na twoim miejscu o tym allegro bo nigdy nie sugeruję się tanią i tandetną reklamą...pozdrawiam

VIZZARD 02.04.2005 12:12

Cytat:

Napisany przez mikas
Czy jest jakaś różnica w jakości przy płytach DVD-R i DVD+R ?
Ja zawsze kupuje minusy, a może plusy lepiej się palą czy to bez znaczenia które się nagrywa ?

W jakości wykonania samych płytek różnicy pewnie nie ma :nie:

Natomiast niektóre nagrywarki, np. Liteony i klony

Zazwyczaj lepiej nagrywają na "plusach"

Generalnie może być różnie

Ale statystycznie raczej nagrywarki wykonują lepszy zapis na "plusach" właśnie :taktak:

mikas 02.04.2005 11:26

Czy jest jakaś różnica w jakości przy płytach DVD-R i DVD+R ?
Ja zawsze kupuje minusy, a może plusy lepiej się palą czy to bez znaczenia które się nagrywa ?

demek 02.04.2005 10:54

alez owszem firmy jak tdk verbatim itd biora tez nosniki innych producentow ... oto kilka z nich bo wszystkich wklejal nie bede

Apple = MXL, MCC
Fuji = TAIYOYUDEN, MCC, RICOHJPN, PRODISC, FUJIFILM
HP = CMC, RICOHJPN, MCC
Pioneer = PVC
TDK = TDK, RITEKG04, RICOHJPN, MXL, CMC, MCC
Verbatim = MCC, CMC, YUDEN, RICOHJPN, RITEKG03

grzes07 02.04.2005 10:13

Cytat:

Napisany przez alien666
owe płytki axe to po prostu verbatimy.......:)

witam

" wyprodukowano w najlepszej fabryce nośników na świecie (produkuje ona m.in. dla Verbatima, TDK, Sony), samo pisanie nie wystarczy kazdy moze cos skrobnac mnie interesuja fakty a tego brak, w sieci kompletnie nic niema na temat tej firmy a w serwisie MediaMatch pustka , juz nieraz czytalem takie komentarze w stylu ze ktos cos slyszal ale dalej zadnych konkretow a przy okazji dodaje swoje trzy grosze i plota dla pewnych osob staje sie "prawda". Plytki ze "stajni" firmy Ricoh to napewno dobry wybor. Male info

producent:SONY
(Sunstar,Benq - DVD-R)

producent:Ricoh

(TDK, Ricoh, Emtec, Tevion, Sentinel, Memorex, Speer, Traxdata, Philips, Tevion, PrimeDisc, Fuji, Sony, Philips, Arita, Maxell, SK, Imation, Ultron, Platinum, Tevion, RiDATA, Hi-SPACE, MPO, Nashua, StorQuest, Gut & Billig (Marktkauf) - DVD+R(+RW).

producent: MCC (Mitsubishi Chemical Corporation):

Verbatim (DVD-R(RW), DVD+R(RW)
Sony (DVD-R, DVD+R) op.pojedyncze i po 5 sztuk
MMore (DVD+R) op.pojedyncze i po 10 sztuk
Intenso (DVD-R) op.pojedyncze
Prostore (DVD-R, DVD+R) op.spindel 25 sztuk
TDK (DVD-R) op.pojedyncze
EMTEC (DVD-R, DVD-RW) op.pojedyncze
Maxell (DVD-R, DVD-RW) op.pojedyncze
Fuji (DVD-RW) op.pojedyncze
Hewlett Packard (DVD+R) op.pojedyncze i po 5 sztuk
Philips (DVD+R) op.pojedyncze i po 10 sztuk

producent: MAXELL

Maxell (DVD-R, DVD+R) op.pojedyncze i po 5 sztuk
Hi-SPACE, MPO (DVD-R) op.Amaray i Amaray 3 sztuki

producent: Taiyo Yuden firma znana jako producent wysokiej jakosci nosnikow:

Emegton (DVD-R) op.Amaray
Bulkpaq (DVD-R) op.spindel 25 sztuk
TDK (DVD-R 1-4x) op.pojedyncze
Panasonic (DVD-R) op.pojedyncze
Athena (DVD-R) op.pojedyncze
Verbatim (DataLifePlus DVD+R) op.5 sztuk
Samsung (DVD+R) op.pojedyncze jak i pakowane po 5 sztuk
Maxell (DVD+R) op.pojedyncze

producent: Pioneer klasa w sobie jedyny szkopul sa drogie

Pioneer (DVD-R(RW) op.pojedyncze
Fuji (DVD-R(RW) op.pojedyncze i po 5 sztuk(-R)
JVC (DVR-R) op.pojedyncze
Optodisc (DVD-RW) op.pojedyncze

spotkalem rowniez plyty w innych ilosciach jak ja podalem, ale czesto byly to plytki ktore nie mialy nic wspolngo z producentem ktory widnial na opakowani. Wszystkich producentow nie podaje z wiadomego powodu tego jest multum.
Z wyborem nosnika od producenta Ricoh nie powinno byc problemu i jedno co moge dodac b.dobra jakosc.

p.s
jezeli kogos urazilem to przepraszam

pozdrawiam

alien666 02.04.2005 03:34

Cytat:

Napisany przez kloncd1
NAJLEPSZE PŁYTY w DOBREJ CENIE TO ZDECYDOWANIE PŁTY AXE z POWŁOKĄ AZO. NAJLEPSZE PŁYTY NA RYNKU BEZ DWÓCH ZDAŃ

owe płytki axe to po prostu verbatimy.......:)

pawelblu 31.03.2005 14:25

Cytat:

Napisany przez kloncd1
NAJLEPSZE PŁYTY w DOBREJ CENIE TO ZDECYDOWANIE PŁTY AXE z POWŁOKĄ AZO. NAJLEPSZE PŁYTY NA RYNKU BEZ DWÓCH ZDAŃ

Moserowi (fabryce z ktorej pochodzi AXE) jeszcze duzo brakuje do tego zeby byc najlepszym. W tej cenie Prodisc jest IMO lepszy. Podbnie Platinum od Ricoha (MCC jeszcze nie probowalem).

melag 31.03.2005 13:36

Polecam PLATINUM DVD+R x8, świetnie się spalają 8 ) , no i cena przystępna 1,20 w proline, a HAWK, TITANUM i inne MEDIA-TECHy pozostawiam dla masochistów. :podbite:

kloncd1 31.03.2005 10:37

Czołgista 31.03.2005 01:31

Mam pionka 107
Verby(zwykłe, pastele itd...) +/- palone x4
są super.
TDK gorzej, lub dużo gorzej

slayer01 30.03.2005 23:28

-R napewno do starszych napędów DVD bo z +R nie każdy sobie radzi

Maszyna 30.03.2005 22:00

i przy okazji do czego +R a do czego -R. jakaś różnica? i jakie ogólnie polecacie plyty?

KaPi 30.03.2005 21:10

Kupiłem sobie Verbatim Digital Movie 1-4x. Wypaliłem jedną z prędkością 4x. Podczas oglądania płytka czasem się przytnie i robią się brzydkie makrobloki. Czy to wina zbyt szybkiego palenia? Z TDK na 4x nie było takiego problemu!

Elias 30.03.2005 18:18

Cytat:

Napisany przez JarasMSR
powtórzę za paroma kolegami, wypowiadającymi się powyżej - VERBATIM i TDK only!!! ( przynajmniej do litka 401s@411s ). ja nie pamiętam, aczkolwiek po lewej pod avatarem jest data mojej rejestracji - TDK palone od mniej więcej tegoż właśnie dnia sprawują się znakomicie. teraz siedzę na Verbach, bo troszku tańsze...

Kolega ma rację, TDK i VERBATIM są ok., a jeśli nie chcesz płacić tak drogo (jakieś 30%) to najlepsze są Platinum i Esperanzy.

JarasMSR 29.03.2005 01:42

powtórzę za paroma kolegami, wypowiadającymi się powyżej - VERBATIM i TDK only!!! ( przynajmniej do litka 401s@411s ). ja nie pamiętam, aczkolwiek po lewej pod avatarem jest data mojej rejestracji - TDK palone od mniej więcej tegoż właśnie dnia sprawują się znakomicie. teraz siedzę na Verbach, bo troszku tańsze...

demek 26.03.2005 13:35

a ja wole cce ;] ale najpierw trzeba zobaczyc czy nie da sie wywalic co niepotrzebne i czy sie wtedy nie zmiesci ;]

xux84 26.03.2005 13:29

Cytat:

Napisany przez Jotgie
To już niestety wykracza poza moją wiedzę. Pierwszy raz słyszę o transkodingu.

to moze sie zainteresuj... moze Ci sie bardziej spodobac niz przerabianie do divx'ow. Zainteresuj sie np. programikiem clonedvd2 - jest jednym z prostszych ale ma duzo mozliwosci i daje calkiem ladne efekty. Generalnie transkoding zmniejsza troche bitrate filmu zeby sie zmiescil na plytce dvdr. Efekt - jak juz mowilem duzo lepszy niz divx.

Jotgie 26.03.2005 12:23

To już niestety wykracza poza moją wiedzę. Pierwszy raz słyszę o transkodingu.

tusat 25.03.2005 21:51

A czy używaliście ostatnio DVD TDK+R 1-8x? Chyba są dużo gorsze od swych poprzedniczek w wersji 1-4x? U mnie, wykorzystując LiteOn 811S, tak niestety jest.

demek 25.03.2005 12:55

plyty dvd9 to sa potrzebne na gry na konsole niektore a na filmy.....jak ktos jest leniwy i mu sie nie chce zmienic plyty po przedzieleniu filmu , miejsce jakie plyty zajmuja tez nie jest warte uzywania plyt dvd9

pawelblu 25.03.2005 09:25

Cytat:

Napisany przez Elias
A skąd wiesz, że większość nie widzi sensu, w używaniu 9,4 GB nośników ??
Jakieś badania rynku robiłeś ??
W niektórych przypadkach ma to sens.

Tak zrobilem 2-sekundowa analize i wyszedl mi ten oczywisty wniosek.

PS. Pierwsze zdanie nie przeczy trzeciemu.

Elias 25.03.2005 08:54

W kazdym razie nikt nikomu nie zabroni uzywania plyt dwustronnych. Po prostu wiekszosc nie widzi sensu uzywania takich plyt, bo zwracaja uwage na troche inne sprawy i tak juz zostanie.[/QUOTE]

A skąd wiesz, że większość nie widzi sensu, w używaniu 9,4 GB nośników ??
Jakieś badania rynku robiłeś ??
W niektórych przypadkach ma to sens.

xux84 24.03.2005 21:11

Cytat:

Napisany przez Jotgie
No nie zgadzam się. Wczoraj ripowałem 9 filmów (AUTO GUARDIAN KNOT-em, który wiadomo, że wyrzuca niepotrzebne dodatki) i tylko w dwóch podstawowy plik miał mniej niż 4,5 GB.

no i co z tego? nawet gdyby mial 5.5 to i tak efekt transkodingu do dvdr da o wiele lepszy rezultat niz konwersja do divx'a. dvd ma lepsza zarowno rozdzielczosc jak i jakosc

Jotgie 24.03.2005 20:41

Cytat:

Napisany przez xux84
Robilem to bardzo wiele razy i na prawde do rzadkosci nalezy film ktory wymaga DL'a. Jesli sie rozsadnie powyrzuca niepotrzebne rzeczy, zostawi tylko audio ktore nas interesuje to spokojnie przy nieznacznej kompresji ktorej nie widac da sie upchnac prawie wszystko na jedna plytke.
Zreszta jesli przerabiasz do divx'a to automatycznie tracisz wszystkie menu i dodatki.

No nie zgadzam się. Wczoraj ripowałem 9 filmów (AUTO GUARDIAN KNOT-em, który wiadomo, że wyrzuca niepotrzebne dodatki) i tylko w dwóch podstawowy plik miał mniej niż 4,5 GB.

czechoj 24.03.2005 10:11

Moja pierwsz nagrywara CD to Yamaha CRW-4261 (T bodajże) całkiem fajny sprzęt do dziś mam płytki nagrane z przed 7-8 lat. Palnik DVD mam od 2 lat bez mała (Sony DRU 510A). Praktycznie wszystkie płyty które nagrałem dla siebie śmigają aż miło, nawet 10 płyt "noname" przywiezionych z Aldika z Niemeic. Za to "udało mi się" dotychczas nie zakończyć sukcesem procesu nagrywania w 3 (chyba przypadkach) mi. na płytach Mint DVD-R.
A jeszcze jedno nawet zniesławione Akossy do dziś działaja całkiem sprytnie

pawelblu 24.03.2005 09:50

Cytat:

Napisany przez Elias
...
Chodzi głównie o to gdy ktoś nie uznaje kompromisów i chce mieć całość 1 do 1. Wtedy jednym z rozwiązań jest właśnie noścnik 9,4 GB, lub DL, ale DL jak wiemy jest kozmarnie drogi.

Jezeli ktos nie uznaje kompromisow, to nagra na DL :)
Dwustronna to tez w pewnym sensie kompromis.

W kazdym razie nikt nikomu nie zabroni uzywania plyt dwustronnych. Po prostu wiekszosc nie widzi sensu uzywania takich plyt, bo zwracaja uwage na troche inne sprawy i tak juz zostanie.

Elias 24.03.2005 07:53

[QUOTE=pawelblu]Hm - jezeli ktos uzywa do przechowywania pudelek DVD to bez roznicy.

HEHE Gdybym trzymał w pudełkach, to już by się nie było jak ruszyć w chacie

Chodzi głównie o to gdy ktoś nie uznaje kompromisów i chce mieć całość 1 do 1. Wtedy jednym z rozwiązań jest właśnie noścnik 9,4 GB, lub DL, ale DL jak wiemy jest kozmarnie drogi.

xux84 24.03.2005 07:37

Cytat:

Napisany przez Jotgie
XUX84, chyba nigdy tego nie robiłeś! A jaką wagę ma oryginalny film DVD?! 90% powyżej 4,5 GB! A niestety na płytki DL to mnie nie stać.

Robilem to bardzo wiele razy i na prawde do rzadkosci nalezy film ktory wymaga DL'a. Jesli sie rozsadnie powyrzuca niepotrzebne rzeczy, zostawi tylko audio ktore nas interesuje to spokojnie przy nieznacznej kompresji ktorej nie widac da sie upchnac prawie wszystko na jedna plytke.
Zreszta jesli przerabiasz do divx'a to automatycznie tracisz wszystkie menu i dodatki.

pawelblu 24.03.2005 00:56

Cytat:

Napisany przez Elias
I będziesz miał zamiast jednej sztuki dwie, na które będzie trzeba znaleźć gdzieś w chacie miejsce. :)

Hm - jezeli ktos uzywa do przechowywania pudelek DVD to bez roznicy.

Poza tym jak pisalem wybieram opcje kompresji na 1 dvd i zadruku labela :)

Elias 23.03.2005 23:20

Cytat:

Napisany przez pawelblu
No to jak juz ciecie filmu, to wole 2 plyty niz jedna dwustronna bo:

1) moge sobie wybrac jaka plyte chce a nie esperanze
2) moge sobie opisac/zadrukowac plytke.

Ale i tak predzej ja skompresuje do 1 DVD ...

I będziesz miał zamiast jednej sztuki dwie, na które będzie trzeba znaleźć gdzieś w chacie miejsce. :)

Jotgie 23.03.2005 23:06

XUX84, chyba nigdy tego nie robiłeś! A jaką wagę ma oryginalny film DVD?! 90% powyżej 4,5 GB! A niestety na płytki DL to mnie nie stać.

Elias 23.03.2005 22:49

Cytat:

Napisany przez KaPi
... albo to jaka sztuka się akuratnie trafi... Niektóre partie wychodzą im dobre, a niektóre całkiem popsute... Najlepiej stawiać na pewniaki! 8 )

Ja mam jeszcze egzęplarze kupione gdy prędkości CD-R były max x4 i wszystko hula bez problemów.
A co do DVD Esp. to najstarsze egzęplarze też bez zarzutu działają, więc wydaje mi się że przewrażliwiony jesteś :)

xux84 23.03.2005 15:27

Cytat:

Napisany przez Jotgie
PS. Dorabiam czasami w wypożyczalni kaset (piszę recenzje). Muszę znać każdą nowość a mogę ją wziąć tylko na krótko (są w ciągłym ruchu).

To po kiego sie chrzanisz z divxami? skoro masz dostep do oryginalow, to kopiuj je sobie po prostu na dvdr i tyle. przy obecnej cenie plytek argument o tym ze na jednego dvdr'a wejdzie kilka divxow jest juz oglednie mowiac niepowazny...

demek 23.03.2005 15:08

hehe chodzi glownie o dekoder nigdy stacjonarne dvd z obsluga divx nie dorownaja komputerowi z prostego powodu ...... komputer ma wiecej mozliwosci i jest mocniejszy do tego celu

Jotgie 23.03.2005 12:45

Nadal nie kapuję o co Tobie chodzi.
W wypowiedziasz przypominasz moją żonę: - Weź się domyśl! Powinieneś się domyślić!

Z Twojej wypowiedzi nic a nic nie wynika, czy zgadzasz się z moim zdaniem czy nie?

Zgadzam się, że może trochę przesadziłem, bo rzeczywiście doskonale przygotowany film na DVD z dźwiękiem DTS zawsze będzie dużo lepszy niż .avi, a Bellwood to nie Marantz czy Denon.
Ale ja tu myślę o "zwykłych" (czytaj: tych z mniej zasobną kieszenią) użytkownikach.
Długo nie będzie mnie jeszcze stać, by kupić sobie hit DVD za 90 i więcej złotych.

PS. Dorabiam czasami w wypożyczalni kaset (piszę recenzje). Muszę znać każdą nowość a mogę ją wziąć tylko na krótko (są w ciągłym ruchu).

demek 23.03.2005 00:18

Cytat:

Napisany przez Jotgie
Ponieważ Bell słynie głównie z tego, że ma dobry przetwornik i jakość odtwarzanych filmów avi jest zdecydowanie lepsza niż na kompie więc jakościowo są one lepsze od wielu "gazetowych" DVD-VIDEO i niewiele (powiedziałbym: niezauważalnie) gorsza od oryginału.

o wlasnie to ;]

Jotgie 22.03.2005 23:18

Bez komentarza, że co?

demek 22.03.2005 22:30

mimo ze to moj pierwszy post na tym forum..........powiem tak "bez komantarza"

Jotgie 22.03.2005 16:16

A ja przerabiam na .avi (DivX lub XVid). Mam Bellwooda, który bez problemu bierze każdy film (z wyjątkiem kodeków QPEL i MGC, ale wtedy przerabiam DrDivX lub Ashampoo). Ponieważ nagrywam potem na płytki DVD+-R więc rippuję na HIGH QUALITY więc film ma nawet do 2,0GB (wiecej nie może bo jest problem z nagraniem - ograniczenie ISO).
Ponieważ Bell słynie głównie z tego, że ma dobry przetwornik i jakość odtwarzanych filmów avi jest zdecydowanie lepsza niż na kompie więc jakościowo są one lepsze od wielu "gazetowych" DVD-VIDEO i niewiele (powiedziałbym: niezauważalnie) gorsza od oryginału.
Na jednej płytce DVD mieszczą się wówczas ok. 3 filmy w dobrej jakości (6 plików po 700Mb + parę teledysków).

PS. Rippowanie na moim kompie (P4 2,4GHz, 2x256 DUAL CHANEL, HD 120GB ATA 100 - DVD DECRYPTER+AUTO GUARDIAN KNOT) trwa mniej więcej tyle co długość filmu.

pawelblu 19.03.2005 18:20

Cytat:

Napisany przez daro-driver
dziwne masz upodobania na dwustronnej ale jaka jakość obrazu ,chyba że leniwy jesteś i niechce ci się płytki przełożyć ,(lub zasypiasz w połowie filmu :O )

No to jak juz ciecie filmu, to wole 2 plyty niz jedna dwustronna bo:

1) moge sobie wybrac jaka plyte chce a nie esperanze
2) moge sobie opisac/zadrukowac plytke.

Ale i tak predzej ja skompresuje do 1 DVD ...

Jotgie 19.03.2005 15:19

Ja wypaliłem 50 szt. Esperanz i ok. 30 TRAXDATY. NAgrywarka: LiteOn 1633S. Najstarsze mają wprawdzie dopiero 4 miesiące ale wszystkie śmigają bez zarzutu. Jestem bardzo zaskoczony wypowiedzią, że nagrana płytka jak wytrzyma 2 lata to jest dobra! Ja myślałem, że kiepska powinna wytrzymać conajmniej 10 lat.
Ja mam wypalone niektóre po trzy lata temu ale CDR (różne marki), nagrywane jeszcze na nagrywarce CDR max x8 oraz później x24. Niedawno niektóre przeglądałem i choć zmieniły kolor (ściemniały) to jednak nie zdarzyło się, by się nie otworzyły (nie można z nich nic skopiować).
Myślę jednak, że niektóre wypowiedzi są tu mocno przesadzone! i płytki DVD nawet kiepskie dzisiaj nagrywane na pewno te 5 może nawet 10 lat wytrzymają (zresztą wytrzymałośc deklarowana przez producentów wynosi w granicach 10-20 lat!).

daro-driver 19.03.2005 13:16

Cytat:

Napisany przez pawelblu
To czy cos mi to robi automacznie czy nie mnie nie obchodzi - mnie obchodzi efekt - film jest uciety w jakims miejscu i dla mnie jest to mniej praktyczne niz kompresja do 1 plyty.
Zreszta 90% gospodyn domowych wybiera kompresje do jednej plyty i slusznie !!
Osobiscie, podobnie jak wiekszosc nie widze sensu w nagrywaniu na plycie dwustronnej lub na dwoch zwyklych.

dziwne masz upodobania na dwustronnej ale jaka jakość obrazu ,chyba że leniwy jesteś i niechce ci się płytki przełożyć ,(lub zasypiasz w połowie filmu :O )

wojtass_maniak 19.03.2005 11:20

a co myslicie o MediaStore DVD+R 1-4x ??? te niebieskie takie z fioletowym spodem:)

Oktawian89 19.03.2005 08:34

ja tez nagrywam na TDK+R i bardzi dobrze smigaja zarowno na mojej starej nagrywarce liteon 851 s jak i na nowej LG 4163 B :D nie polecam plyt OMEGA !! Dysan takie sobie :D
pozdrawiam :D

JAROmix 19.03.2005 01:05

Dlamnie od samego początu najlepszym nośnikiem DVD były TDK+R, bardzo dobrze się wypalają i wzorowo wyglądają - lepiej od płyt Verbatim. Ogólnie TDK +/- to bardzo dore płyty.
Dane komputerowe nagrywam na płytach +Platinium, dobry nośnik.
Esperanz nie kupuje po złych wynikach na początku (2 lata wstecz) nagrywania DVD.

pawelblu 18.03.2005 23:41

Cytat:

DVD-FAB dzieli ci filmik na disc 1 disc2 i wypalasz :bicz:

To czy cos mi to robi automacznie czy nie mnie nie obchodzi - mnie obchodzi efekt - film jest uciety w jakims miejscu i dla mnie jest to mniej praktyczne niz kompresja do 1 plyty.
Zreszta 90% gospodyn domowych wybiera kompresje do jednej plyty i slusznie !!
Osobiscie, podobnie jak wiekszosc nie widze sensu w nagrywaniu na plycie dwustronnej lub na dwoch zwyklych.

ed hunter 18.03.2005 21:58

ale odświeżony post :D

Platinum+8x to ostatnio najczęściej MCC003 Verbatim+8x to też najczęściej MCC003...

mikas 18.03.2005 21:45

Używam od jakiegoś czasu płytek Platinum , palą się bardzo ładnie. Widziałem dzisiaj Dysany za taką samą cene (1,5) które bardziej polecacie. Czy te płyt które wymieniłem można porównywać do Verbatimów i TDK , czy to inna jakość ?

ed hunter 18.03.2005 19:39

Cytat:

:wow: :wow: :wow: :wow: :wow: :wow: :wow: :wow: :wow: :wow:

daro-driver 18.03.2005 19:27

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Tylko trzeba go przeciac. Wiec juz nie lepiej srobic dwuplytowe 'wyanie' ???

ciapkowski 18.03.2005 15:26

wracając do poprzednich wypowiedzi ja mam wypaloną płytkę DVD ponad 3 lata najstarsza i dalej śmiga płytki były z USA bez żadnej nazwy :piwo:

KaPi 18.03.2005 14:51

Jeśli zależy komuś na szybkości zmiany strony/płytki, a nie na jakości i wytrzymałości nośnika to dwustronne Esperanzy za 3,50 zł są dla niego. Na przykład Władca Pierścieni - dużo osób radzi przeciąć w połowie film, żeby zachować przyzwoitą jakość. Jeśli nie chce Wam się zmieniać nośnika, tylko przewrócić go na drugą stronę, to kupcie te Esperanzy ;) Mam tylko pytanie: czy tylko Esperanza produkuje płytki DVD dwustronne? Nie widziałem TDK ani Verbatimów...

P.S.: Szkoda, że nie produkuje się dwustronnych płyt CD-R... :piwo: Wow, może pójdę do programu 'Złoty interes'? ;)

pawelblu 18.03.2005 14:40

Cytat:

pierdo........ panowie 2-strone esperanzy są super i filmu nie trzeba kompresować

Tylko trzeba go przeciac. Wiec juz nie lepiej srobic dwuplytowe 'wyanie' ???

daro-driver 18.03.2005 02:13

pierdo........ panowie 2-strone esperanzy są super i filmu nie trzeba kompresować

kiewas 16.03.2005 13:00

Mam trochę esper, zarówno + jak i - mają one rok i chodzą bez zająknięcia. Także 6 miesięczne Mediastory trzymają się jak nowe i nie mają żadnych błędów odczytu w plikach.
Odpukać w niemalowane żeby się tak jeszcze pare lat potrzymały

icemac 16.03.2005 12:51

@KaPi

nie przesadzaj juz mija rok od czasu nagrania esper -R 4x i ciagle hulaja bezproblemowo :>

PIOTR34 16.03.2005 12:13

Moją pierwszą nagrywarą był Nec ND-1100A i wypaliłem parę płytek (Esperanz) i do dziś hulają, ale jak potaniały płytki to się przeżuciłem na Verbatimy i TDK. :)

ed hunter 16.03.2005 07:05

Esperanza i EMTEC powinni płacić kary za zanieczyszczanie środowiska swoimi płytami.

W przypadku Esperanzy CDR są najczęściej dobre, dobre DVD widziałem tylko raz a w przypadku EMTECa nie trafiłem na dobrą płytę a wywaliłem 25 870MB.

KaPi 15.03.2005 22:02

Cytat:

Napisany przez namor
tak więc nagrywarka ma duże znaczenie

... albo to jaka sztuka się akuratnie trafi... Niektóre partie wychodzą im dobre, a niektóre całkiem popsute... Najlepiej stawiać na pewniaki! 8 )

namor 15.03.2005 20:27

Cytat:

Napisany przez KaPi
(...)przypominam, że średnia żywotność Esperanz jak i innych shitów wynosi 3 miesiące(...)

nie tak do końca jest to prawdą
uzależnione jest to jeszcze od tego na czym wypalona została płytka
moje esperanzy palone na lite-on ponad rok a niektóre nawet dwa lata temu jeszcze chodzą część z nich już nie można skopiować
ale palone na Pionieer 108 działają bez żadnych zastrzeżeń najstarsza ma rok
tak więc nagrywarka ma duże znaczenie

KaPi 15.03.2005 19:24

Cytat:

Napisany przez semp
Mam wrażenie, że 2 lata to trochę mało. :)

No wiesz... :P W porównaniu do Esperanz to jest niesamowity wynik (przypominam, że średnia żywotność Esperanz jak i innych shitów wynosi 3 miesiące). Warto dodać, że rynek płyt DVD dopiero się rozwija i nie są to jeszcze płyty extra quality! Przypomnij sobie jak to było z pierwszymi nagrywalnymi płytami CD - też nie grzeszyły odpornością. Mnie kilka zlazło już po miesiącu - odkleiła się naklejka na płycie i w kosz...
Jeśli tak bardzo zależy Ci na trwałości robionych w domowym zaciszu płyt, kup sobie zestaw do tłoczenia płyt ;) Gwarantuję dłuższą trwałość na zarysowania i wiek :)

VIZZARD 15.03.2005 15:52

Cytat:

Napisany przez semp
Przy okazji warto zwrocic uwage na to, ze jeden producent moze czasami firmować wypasioną płytę, a innym razem totalny szyt. Na stronie z zestawieniem plyt dostepnych w USA (żałuję, ale adresu nie pomnę), bylo wyraznie napisane, zeby patrzec na oznaczenia kodowe (fabryka), a nie na markę nadrukowaną na pudełku.

Eeeee no, niemożliwe! :nie:

To dlaczego my nic tu o tym nie wiemy? :>

||

semp 15.03.2005 14:34

Przy okazji warto zwrocic uwage na to, ze jeden producent moze czasami firmować wypasioną płytę, a innym razem totalny szyt. Na stronie z zestawieniem plyt dostepnych w USA (żałuję, ale adresu nie pomnę), bylo wyraznie napisane, zeby patrzec na oznaczenia kodowe (fabryka), a nie na markę nadrukowaną na pudełku.

VIZZARD 15.03.2005 13:26

Najlepsze płyty DVD to takie z fioletowym spodem :taktak:

Chociaż te szarawe bywaja równie dobre - tylko trochę droższe :mruga:

:D

epol 15.03.2005 12:43

Tylko Verbatim DVD i CD :)

semp 15.03.2005 08:18

Mam wrażenie, że 2 lata to trochę mało. :)

ed hunter 15.03.2005 01:20

palenie płyt jest nieekologiczne (straszny smród)

a o tym które płyty są dobre to już było tyle, że jak się pojawią jakieś nowe to można zacząć pisać ale nie tu.

yahol 15.03.2005 00:51

Ja tam pale na balkonie - tylko zimno troche.

Ps: kazda plyta DVD ktora daje sie nagrac, odtworzyc i przetrwa 2 lata - jest dobra.
Verbatim, TDK, Supratec, .................................................. ........ Emtec :D

semp 15.03.2005 00:39

Najlepsze płyty DVD?

Gdzieś w necie znalazłem spis najlepiej palących się płytek DVD. Niestety zestawienie było opracowane na rynek amerykański i wielu spośród tamtych płytek próżno u nas szukać. Pytanie do tych którzy wypalili już sporo różnych płytek i sprawdzili rezultaty odpowiednimi programikami - na czym najlepiej palić?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:09.