Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Problem z buforem TEAC CD-W540E (https://forum.cdrinfo.pl/f2/problem-buforem-teac-cd-w540e-49862/)

Bricktop 17.03.2005 18:34

Problem z buforem TEAC CD-W540E

Witam Wszystkich! Jestem posiadaczem nagrywarki TEAC CD-W540E. Mam kłopot z buforem, tzn. prawie każda płyta, którą usiłuję wypalić zostaje zepsuta. Korzystałem już z przeróżnych programów np.: NERO, WINONCD, CDRWIN5.0. W każdym z tych programów tuż po zatwierdzeniu nagrywania pojawia się niemile widziany komunikat o "zrypaniu" płyty! Byłbym już przekonany, że nagrywarka jest zepsuta gdyby nie fakt, że raz na jakiś czas płyta jednak zostaje wypalona bezbłędnie (chyba co 10 !!!). Może ktoś z Was będzie w stanie mi pomóc. Prawdopodobnie szkopuł tkwi w buforze , ale nie wiem czy to oznacza, że nagrywarka jest zepsuta (odczyt płyt jest bezbłędny), czy to wina softu. Proszę o porady.

nico_gliwice 17.03.2005 19:54

Posiadam też tą nagrywarkę i prawdę mówiąc nigdy mi się nic takiego nie zdarzyło. Może zainstaluj nowy firmware.

esem 18.03.2005 13:06

Cytat:

Napisany przez Bricktop
Witam Wszystkich! Jestem posiadaczem nagrywarki TEAC CD-W540E. Mam kłopot z buforem, tzn. prawie każda płyta, którą usiłuję wypalić zostaje zepsuta. Korzystałem już z przeróżnych programów np.: NERO, WINONCD, CDRWIN5.0. W każdym z tych programów tuż po zatwierdzeniu nagrywania pojawia się niemile widziany komunikat o "zrypaniu" płyty! Byłbym już przekonany, że nagrywarka jest zepsuta gdyby nie fakt, że raz na jakiś czas płyta jednak zostaje wypalona bezbłędnie (chyba co 10 !!!). Może ktoś z Was będzie w stanie mi pomóc. Prawdopodobnie szkopuł tkwi w buforze , ale nie wiem czy to oznacza, że nagrywarka jest zepsuta (odczyt płyt jest bezbłędny), czy to wina softu. Proszę o porady.

Użyj opcji SZUKAJ - o ten spawarce duuuużo tu napisano.
Jeżeli uważasz, że to problem z buforem to sprawdź czy masz włączne DMA. 8 )

Bricktop 18.03.2005 15:30

Wiem, że zanim rozpocznie się nowy temat to należy przeszukać forum odnośnie problemu. Jednak postanowiłem poradzić się Was wszystkich (ktokolwiek będzie przeglądał tę dyskusję), ponieważ nie znalazłem rozwiązania mojego problemu. Winą tego może być fakt, że nie jestem biegły w sprawach dotyczących komputerów. Jestem zwykłym "user'em", który niekiedy nie zdaje sobie sprawy z pewnych rzeczy. Istotnie na forum jest wiele na temat TEAC CD-W540E, lecz nie wszystkie z tych informacji rozumiem. Liczę na wyrozumiałość i dobrą wolę "rekinów komputerowych", dla których mój problem pewnie byłby niczym! Obecnie korzystam z Nero 6.6.0.8a pl, bios wypalarki 1.0f, system operacyjny WinXP Professional. Problem mam tego typu, że po zatwierdzeniu nagrywania poziom bufora jest cały czas zerowy, aż w końcu pojawia się komunikat "Błąd zapisu z prędkością ...", ponadto w oknie, które się pojawia widnieją komunikaty "dysk nieprawidłowy" oraz " nie można wykonać polecenia fiksacji". Bardzo proszę o porady w tej sprawie. Najlepiej gdyby ktoś mógłby mi napisać "jak krowie na rowie" co należy zrobić (np. jak sprawdzić czy nagrywarka jest w ogóle sprawna albo jaki soft wgrać żeby wreszcie wszystko hulało jak należy). Za porady z góry dziękuję.

esem 18.03.2005 18:01

Cytat:

Napisany przez Bricktop
Wiem, że zanim rozpocznie się nowy temat to należy przeszukać forum odnośnie problemu. Jednak postanowiłem poradzić się Was wszystkich (ktokolwiek będzie przeglądał tę dyskusję), ponieważ nie znalazłem rozwiązania mojego problemu. Winą tego może być fakt, że nie jestem biegły w sprawach dotyczących komputerów. Jestem zwykłym "user'em", który niekiedy nie zdaje sobie sprawy z pewnych rzeczy. Istotnie na forum jest wiele na temat TEAC CD-W540E, lecz nie wszystkie z tych informacji rozumiem. Liczę na wyrozumiałość i dobrą wolę "rekinów komputerowych", dla których mój problem pewnie byłby niczym! Obecnie korzystam z Nero 6.6.0.8a pl, bios wypalarki 1.0f, system operacyjny WinXP Professional. Problem mam tego typu, że po zatwierdzeniu nagrywania poziom bufora jest cały czas zerowy, aż w końcu pojawia się komunikat "Błąd zapisu z prędkością ...", ponadto w oknie, które się pojawia widnieją komunikaty "dysk nieprawidłowy" oraz " nie można wykonać polecenia fiksacji". Bardzo proszę o porady w tej sprawie. Najlepiej gdyby ktoś mógłby mi napisać "jak krowie na rowie" co należy zrobić (np. jak sprawdzić czy nagrywarka jest w ogóle sprawna albo jaki soft wgrać żeby wreszcie wszystko hulało jak należy). Za porady z góry dziękuję.

Jak Ci bufor spada do zera to znaczy, że masz za słaby transfer danych.
Czyli: sterowniki do IDE zainstalować a następnie istawić transfer na UDMA2 ustawić.
Podaj Twoją płytę główną a przynajmniej chipset to otrzymasz dalsze wskazówki.
I lektura tego co Ci pokazała wyszukiwarka...
Pamietaj, że pomóc to Ty masz sam sobie a my tylko możemy doradzać. 8 )

Bricktop 18.03.2005 23:16

Dzienks ESEM. Moja płyta główna to staruszek ECS K7VZA Chipset VIA KT133&686B. Odnośnie tego bufora to obecnie on nawet na chwilę nie wzrasta. Od momentu zatwierdzenia nagrywania bufor w ogóle nie rusza z miejsca (jest 0%). Poza tym gdybyś był tak dobry i napisał konkretnie jak ustawić transfer na UDMA2 albo skąd wziąć sterowniki do IDE (że już nie wspomnę o tym, że nie mam bladego pojęcia jak je instalnąć) to byłbym baaardzo wdzięczny.

esem 19.03.2005 09:21

Wejdź tu: http://www.viaarena.com/default.aspx?PageID=2
Pobierz stery dla Twojego chipsetu a więc starsze czyli 4.43.
Zainstaluj, zresetuj komputer.
Wejdź w panel sterowania, system, urządzenia, kontrolery ATA (IDE) i dla wszystkich kanałów ustaw UDMA, zresetuj komputer i pal płyty.
Jak będzie działać to daj reputkę a jak nie to pisz dalej. 8 )

Bricktop 19.03.2005 12:34

Ilość załączników: 3
Zastosowałem się ściśle do Twoich wskazówek, lecz niestety nie osiągnąłem zamierzonego celu. Nadal jest LIPA. W załącznikach są screeny z nieudanej operacji nagrywania. Może one powiedzą Ci więcej niż ja. Ponadto nie wiem czy w kanałach IDE w ogóle mam możliwość zmiany tak jak napisałeś powyżej. Zamieściłem także screen z zakładki "Ustawienia zaawansowane". Jak możesz to zerknij na to. Bardzo proszę o odpowiedź.

esem 19.03.2005 12:44

Pokaż screna z drugiego kanału IDE: tam gdzie masz zainstalowanego teaca.
HDD jest O.K. 8 )

Bricktop 19.03.2005 14:53

Ilość załączników: 1
Dzienks za szybką odpowiedź. Niestety ja nie jestem tak szybki. Zapomniałem dodać we wcześniejszych postach, że twardziel z wypalarą są na osobnych kanałach, choć jeszcze nie tak dawno miałem je na jednej taśmie spięte (kiedyś działało to dobrze, lecz od pewnego czasu przestało - jedyne co jest zauważalne, co razi w oczy natychmiast, to ten bufor, który się nie ładuje). Teraz postanowiłem podłączyć je osobno, z nadzieją że to pomoże. Tak jak prosiłeś dołączam screen kanału pomocniczego.

Bricktop 19.03.2005 14:54

Zapomniełem dodać, że podłączenie urządzeń osobno nie pomogło.

esem 19.03.2005 15:10

Cytat:

Napisany przez Bricktop
Zapomniełem dodać, że podłączenie urządzeń osobno nie pomogło.

daj jeszcze screna z Nero Info Tool: configuration i posprawdzaj niezależnie ASPI i inne: może coś rzuci Ci się w oczy...
CD-ROMo podobnych nie spina się na tych samych taśmach (kontrolerach) a więc bardzo dobrze zrobiłeś 8 )

esem 19.03.2005 15:14

Aha i przestaw UDMA2 na PIO i wypal płytę: najlepiej sprawdzaj na CD-RW. 8 )

Bricktop 19.03.2005 15:35

Może Cię tym rozbawie, ale nie bardzo wiem gdzie szukać Nero Info Tool (że już nie wspomnę jak posprawdzać ASPI). Korzystam z wersji Nero 6.6.0.8a. Jeżeli możesz to napisz "jak krowie na rowie" co mam zrobić. Please!

loki7777 19.03.2005 15:41

"C:\Program Files\Ahead\Nero Toolkit\InfoTool.exe" :)

Bricktop 19.03.2005 16:00

Ilość załączników: 4
Spoko teraz to już przynajmniej wiem ja włączyć NeroInfoTool (hehehe wstyd mi - takie to proste!). Masz tutaj załączone te screeny.

esem 19.03.2005 19:34

Cytat:

Napisany przez Bricktop
Spoko teraz to już przynajmniej wiem ja włączyć NeroInfoTool (hehehe wstyd mi - takie to proste!). Masz tutaj załączone te screeny.

No i masz odpowiedź, zresztą pisałem o tym wcześniej: DMA off!
Musisz doprowadzić do sytuacji aby DMA dla Teaca było ON. 8 )

Bricktop 19.03.2005 20:19

Ilość załączników: 3
Włączyłem DMA dla TEAC'a tak jak napisałeś (przez menadżer urządzeń), ale zauważyłem, że nie mogę zmienić UDMA2 na PIO tak jak radziłeś mi we wcześniejszych postach (ja próbowałem to zmienić przez menadżera urządzeń, ale tam mam tylko aktywne okno zmiany z DMA na PIO). Jak zmieniam z DMA na PIO to wtedy UDMA2 zmienia się na PIO. Zresztą dołączam screeny (jest tam także screen z Nero Tool po włączeniu DMA dla TEAC'a - oczywiście nadal nie wypala). Mam nadzieję, że nie straciłeś jeszcze cierpliwości i mi pomożesz!

esem 19.03.2005 20:39

Spokojnie.
Czy w PIO wypala dobrze?
Jeżeli nie to zostały Ci dwa ostatnie ruchy, ale zanim je wykonasz upewnij się, że taśma łącząca płytę główną z nagrywarką nie jest uszkodzona i prawidłowo włożona.
Te ruchy to (kolejność dowolna):
1.Sprawdź nagrywarkę na innym komputerze: jak będzie to samo to nadszeł jej czas...
2.Przeinstaluj windowsa po formacie dysku: pamietaj o kolejności instalowania sterowników: najpierw 4in1, potem karta graficzna, potem dźwiękowa a potem cała reszta w dowolnej koleności.
Pisz jak Ci poszło... 8 )

Bricktop 19.03.2005 20:54

Dzienks za radę, ale te ruchy wykonałem cztery dni temu. Sprawdziłem taśmę, przeinstalowałem system (mam XP Professional) format wykonuję zawsze, ale jest może jeszcze iskierka nadziei, ponieważ nie zainstalowałem jako pierwszych sterów do płyty głównej. A co do innego kompa to zaraz lecę do kumpla sprawdzić tę wypalarę, bo to chyba powinienem na samym początku zrobić. WIEEEElKIE DZIĘKI ! Napiszę jeszcze jak wyszedł test na innym kompie. Mam jednak prośbę do Ciebie, jeżeli coś Ci przyjdzie jeszcze do głowy to napisz!

Bricktop 25.03.2005 18:58

No niestety! Muszę kupić nowy sprzęt bo ta nagrywarka padła :-( !!! Na innych kompach dzieje się to samo co u mnie. Tuzin płyt DO BANI !!!!

Bricktop 25.03.2005 18:58

Dzienks dla wszystkich za porady!

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:03.