Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Gry (https://forum.cdrinfo.pl/f25/)
-   -   Manewry Morskie - gra planszowa (https://forum.cdrinfo.pl/f25/manewry-morskie-gra-planszowa-49898/)

andrzejj9 19.08.2012 18:07

Dawno w żadną planszówkę nie grałem, ale akurat na wyjeździe ktoś coś zaproponował i okazało się zupełnie niezłe.

Mowa o Rummikub:

http://www.rummikub.com/

http://merlin.pl/Rummikub-gra-strate....html#RECENZJE

Sporo myślenia, kombinowania itp. Jak ktoś ma ochotę na przypomnienie sobie tego typu rozrywki - polecam :)

Berion 14.08.2012 15:41

Raczej awykonalne, ale powodzenia. ;)

gusi75 14.08.2012 09:11

Dobre.

Próbuję syna oderwać od kompa chociaż na planszówkę

ed hunter 14.08.2012 09:01

Robs przebywa od ponad roku na planecie Dagobah, a tam jest brak łączności.

gusi75 14.08.2012 08:54

Cytat:

Napisany przez TucoRamirez (Post 431551)
Ja mam te gre i instrukcje. Mogę zeskanować instrukcję i wysłać na e-mail.

Masz może ma sprzedaż "Manewry morskie"?

Cytat:

Napisany przez .::piotrek::. (Post 431608)
Nie wiem za ile by to sprzedal (pewnie bardzo niedrogo, albo za darmo) o ile jeszcze to ma, ale on nie ma chyba wszystkich grzybkow w tym, bo u nich nic sie dlugo w calosci nie trzyma ;p

Masz może ma sprzedaż "Manewry morskie"?

Gluszek 11.09.2008 13:17

Cytat:

Napisany przez GuruJuru (Post 436933)
Ja chcę ja chcę ja chcę! znalazłem u siebie w chacie, mam nawet jakimś cudem instrukcję, ale nie mogę znaleźć (i nie znajdę) tabelki z ruchami i kto kogo zbija... masz moze? bylbym bardzo wdzieczny...

Ja tez bym chcial znalazlem te gre tylko niemam instrukcji i tabelki Bardzo bym Prosil O przeslanie na E-mail przemcio9595@wp.pl :)

smaku777 27.01.2008 18:30

Cytat:

Napisany przez Robs (Post 430064)
Pewnie dużo osób pamieta tą planszówkę, choć młodsi userzy z kolei nie mają pojęcia o czym mówię :)
Dla przypomnienia 'Manewry Morskie' to gra strategiczna, akcja rozgrywa się na planszy wielkości mniej wiecej 'Monopoly', na planszy znajdują się 2 porty morskie, na środku wyspa (z tego co pamietam) plansza jest podzielona na kwadratowe pola, coś jak szchownica, ale wiecej pól ;) poruszamy się pionkami-okrętami (np. pancernik, niszczyciel itd.).
I teraz moja prosba, czy ktoś moze posiada taką gierkę, albo wie gdzie ją mozna kupić? naprawdę bardzo mi zależy, może ktoś posiada sam opis-instrukcje gry? Wszystkie info mile widziane ......
:piwo:

Witam! Czy znalazłeś może tą grę bo ja nadal tego szukam.
Pozdrawiam
Maciej
m.smak@wp.pl

Cytat:

Napisany przez Predi (Post 430185)
oj super giera byla :taktak: :) kolega powinien nadal ja miec wiec moze uda mi sie skombinowac ta isnstrukcje

@Maciej ja robilem to samo ale... nie ograniczylem sie tylko do morza :) w ruch poszlo jeszcze kilka rodzajow czolgow, dzial, piechota itd :)

razem z kumplem wymyslilismy tez sami jedna gre, mialo sie na kartce narysowane czolgi (kilka rodzajow pancerzy) i sie strzelalo dlugopisem, jak sie trafilo to bum! nie pamietam tylko zasad trafiania :( chodzilo o jakis specyficzny slizg dlugopisu ala bilard ale glowy nie dam

Kolego czy masz instrukcję do tej gry. Bardzo proszę o kontakt.
Pozdrawiam
Maciej
m.smak@wp.pl

//a PW to pies?

jou

Robs 12.01.2008 20:03

Poszła :)

tiomcio 12.01.2008 19:58

Witam,
ja mam gr***281; Manewry Morskie w domu. Niestety bez instrukcji....
Nie pami***281;tam, kt***243;ry statek mia***322; ile ruch***243;w a chcia***322;bym pogra***263; z synem bo to fajna strategia wbrew pozorom. Daje mo***380;liwo***347;ci - mniejsze co prawda ni***380; szachy - poznania osi***261;gania zysk***243;w poprzez wcze***347;niejsze straty....
A tak swoj***261; drog***261; to mo***380;na zrobi***263; t***261; gr***281; samemu niezbyt du***380;ym nak***322;adem si***322;...
Jakbym m***243;g***322; prosi***263; o instrukcj***281; to b***281;d***281; wielce wdzi***281;czny. M***243;j mail to tiomcio@o2.pl.

Tomek

Remix 22.03.2006 23:25

Witam!

Na Allegro widzialem pare razy.

M@X 22.03.2006 22:54

:) Ciesze sie ze nie tylko mnie to zostalo... "Magiczny Miecz" jest swietnym wstepem do RPG i wciaga za kazdym razem!

Oktawian89 22.03.2006 22:51

:fiu: oj sie archeolog znalazł :fiu:

Mściciel 22.03.2006 22:41

Cytat:

Napisany przez M@X
Ja tam odkopalem niedawno "Magiczny miecz"...

Ja gram w to na okągło ;)

M@X 18.10.2005 23:15

Ja tam odkopalem niedawno "Magiczny miecz"... Kilkunastogodzinne sesje nie maja konca i razem z kolegami bawimy sie swietnie. Moj faworyt - wlochaty Yildum ;-)!

Thilnen 18.10.2005 21:17

Witam!
Bardzo pilnie poszukuję gry Manewry Morskie. Kiedy byłam mała, często grywałam w nią z ojcem i bardzo chciałabym kupić mu ją na urodziny. Jeśli ktoś posiada tę grę i chciałby ją odsprzedać, proszę o kontakt na thilnen@poczta.fm. Bardzo mi na tym zależy.

Matievoo 27.04.2005 19:32

Gra Sydney 2000

A tak przy okazji wie ktoś może czy ta gra jest warta zachodu ?

Predi 27.04.2005 13:27

Cytat:

Napisany przez smolik
Miło jest w dobie tak rozbudowanych gier komputerowych pograć od czasu w zwykłą grę planszową.

tylko nie w "zwykla" ;)

smolik 26.04.2005 22:52

Cytat:

Napisany przez Robs
Głównie wieczory, ale narazie na koncie zero przegranych partyjek ;)

Miło jest w dobie tak rozbudowanych gier komputerowych pograć od czasu w zwykłą grę planszową.

andrzejj9 26.04.2005 22:23

Cytat:

Napisany przez dejmag
Robs, Panowie, dzięki za miłe słowa.

Naprawdę miły gest :)

Robs 26.04.2005 16:15

Cytat:

Napisany przez smolik
To teraz pewnie noce zarwane ;)

Głównie wieczory, ale narazie na koncie zero przegranych partyjek ;)

dejmag 26.04.2005 16:08

Robs, Panowie, dzięki za miłe słowa.

Mily_ 13.04.2005 19:49

Cytat:

Napisany przez smolik

noce i dnie... :>

smolik 13.04.2005 19:42

Cytat:

Napisany przez Robs
Wrócę jeszcze do tematu, ponieważ myślę, że warto.
Otóż zdobyłem już gierkę :) a wszystko za sprawą jednego człowieka
szanowny kolega dejmag nie dość, że odnalazł ją w swoich "zasobach" to jeszcze podarował mi ją absolutely for free, nawet przesyłkę opłacił, całkowicie bezinteresowny gest.

Dejmag - bardzo Ci dziękuję.

ps. panowie, gdyby dejmag miał w przyszłości jakieś pytania/problemy, proszę traktować go jak vip'a ;)

Robs 13.04.2005 15:59

Wrócę jeszcze do tematu, ponieważ myślę, że warto.
Otóż zdobyłem już gierkę :) a wszystko za sprawą jednego człowieka
szanowny kolega dejmag nie dość, że odnalazł ją w swoich "zasobach" to jeszcze podarował mi ją absolutely for free, nawet przesyłkę opłacił, całkowicie bezinteresowny gest.

Dejmag - bardzo Ci dziękuję.

ps. panowie, gdyby dejmag miał w przyszłości jakieś pytania/problemy, proszę traktować go jak vip'a ;)

Robs 29.03.2005 20:39

Cytat:

Napisany przez dejmag
Robs, jeśli ci zależy - odnajdę grę, po raz ostatni zapytam synów czy ich to interesuje, jesli oleją sprawę - niech ci służy

Sorki, że dopiero teraz odpowiadam, oczywiście jestem zainteresowany gierką :)

GuruJuru 29.03.2005 18:49

Cytat:

Napisany przez TucoRamirez

Ja chcę ja chcę ja chcę! znalazłem u siebie w chacie, mam nawet jakimś cudem instrukcję, ale nie mogę znaleźć (i nie znajdę) tabelki z ruchami i kto kogo zbija... masz moze? bylbym bardzo wdzieczny...

dejmag 21.03.2005 11:47

Na temat natknąłem się przed chwilą.
Aż mi łezka się w oku zakręciła...
"Manewry morskie"...
Gdzieś w domu lub piwnicy mam grę i instrukcję, ostatni raz grałem w 1981. Trzymam ją przez sentyment. Kiedyś wydawała mi się rewelacyjna, gdy urodził mi się syn nie wyrzucałem naiwnie sądząc że kiedyś będzie się nią zagrywał tak jak ja. Ale moi synowie wolą komputerową rzeczywistość.
Przechowywałem ją pieczołowicie i strasznie się zdziwiłem widząc ją kiedyś (jakieś 3-4 lata temu) w jakiejś księgarni. To samo pudełko, plansza, inne kolory pionków. Nie wiem kto to po tylu latach znów wypuścił, producentem mojej była jakaś Sp-nia Inwalidów.

Może są zatem jeszcze szanse by to gdzieś trafić.
Robs, jeśli ci zależy - odnajdę grę, po raz ostatni zapytam synów czy ich to interesuje, jesli oleją sprawę - niech ci służy.
Gra była prościutka, turowa. Zasady pamiętam do dziś. Celem gry było wysadzenie desantu w porcie przeciwnika lub zatopienie okrętu desantowego przeciwnika (był tylko jeden), co uniemożliwiao wykonanie desantu. Najsilniejszą jednostką był krążownik.... Co tu gadać.

Pamiętam, że przestałem się interesować "Manewrami" gdy odkryłem "Bitwę morską". Miała plastikowe miniaturki okrętów i samolotów (po 3 samoloty na lotniskowiec). Możliwy był atak lotniczy, no i przede wszystkim - nie miała mankamentu "Manewrów" polegającego na tym, iż nie wiedziałeś jakim okrętem jest dany pionek przeciwnika. Bardziej przypominała szachy, wykluczała przypadkowość. "Bitwę" także mam, kompletną, jeszcze w nią z synem kiedyś zagram. Polecam, można zbudować oczywiście własną planszę i tworzyć własne floty. Zasady są proste, a moim zdaniem frajda kilkakrotnie większa niż z "manewrów".

Berion 20.03.2005 23:42

Cytat:

Napisany przez .::piotrek::.
Nie wiem za ile by to sprzedal (pewnie bardzo niedrogo, albo za darmo) o ile jeszcze to ma, ale on nie ma chyba wszystkich grzybkow w tym, bo u nich nic sie dlugo w calosci nie trzyma ;p

- Możesz się mimo wszystko spytać? :piwo:

.::piotrek::. 20.03.2005 23:07

Berion 20.03.2005 22:56

Cytat:

Ja nie mam, ale moj sasiad powinien jeszcze miec, a co potrzebujesz, cala gre czy tylko instrukcje?? ;p

:) A za ile by puścił to ustrojstwo? Pytam narazie z ciekawości... Wiem, że matka lubi takie "antyki" :)

TucoRamirez 20.03.2005 22:28

Coś nie doszła żadna wiadomość na PW. Spróbuj jeszcze raz wysłać. Skan planszy też zrobie. A co do sprzedaży to raczej nie :)

Robs 20.03.2005 22:11

Cytat:

Napisany przez TucoRamirez

O widzisz i za to jedno zdanie juz masz ode mnie dużą Reputkę 8 )
oczywiście że prosiłbym Cię o ten skan (e-mail posłałem na PM),
a dałbyś radę pstryknąć zdjęcie planszy, bo nie zabardzo pamietam jak ona wygląda dokładnie

BTW nie śmiem pytać, ale może chciałbyś ta grę sprzedać? :)

.::piotrek::. 20.03.2005 22:10

Cytat:

Napisany przez Robs
:haha: :haha: :haha:

Dokładnie 8 )

Co ty sie smiejesz, mi chodzilo o to czy berion chce cale to grzybobranie czy instrukcje, bo to jest swietna gra, choc mi zbytnio do gustu nie przypadla :D

TucoRamirez 20.03.2005 21:58

Robs 20.03.2005 21:38

Cytat:

a co potrzebujesz, cala gre czy tylko instrukcje?? ;p

:haha: :haha: :haha:
Cytat:

Napisany przez Air
Liczysz na kopię bezpieczeństwa??

Dokładnie 8 )

.::piotrek::. 20.03.2005 21:11

Ja nie mam, ale moj sasiad powinien jeszcze miec, a co potrzebujesz, cala gre czy tylko instrukcje?? ;p

Berion 20.03.2005 21:02

Cytat:

No jasne, grzybki to nawet ja pamietam, jesli to chodzi o taka gre gdzie sie rzucalo kostka zbieralo grzybki brazowe i czerwone do takich koszyczkow chyba ;p

No, no :) O tym prawię... Ma to ktoś?

.::piotrek::. 20.03.2005 20:35

No jasne, grzybki to nawet ja pamietam, jesli to chodzi o taka gre gdzie sie rzucalo kostka zbieralo grzybki brazowe i czerwone do takich koszyczkow chyba ;p

Berion 20.03.2005 20:13

Cytat:

Napisany przez Robs
[...] 'Manewry Morskie' to gra strategiczna, [...]

Sorry za offtop... A kojarzy ktoś "grzybobranie" ? :D (z plasykową planszą i równie plestykowymi grzybami) :)

Air 20.03.2005 19:50

Cytat:

Napisany przez Robs
Adixo daj znać jesli faktycznie znajdziesz ją w piwnicy

Liczysz na kopię bezpieczeństwa?? ;)

Robs 20.03.2005 13:10

Cytat:

Napisany przez adixo
Gra klasyka :spoko:
Chyba gdzies jeszcze ją mam w piwnicy

Adixo daj znać jesli faktycznie znajdziesz ją w piwnicy

adixo 19.03.2005 15:15

Gra klasyka :spoko:
Chyba gdzies jeszcze ją mam w piwnicy

Alinoe 19.03.2005 14:20

ja też bym sie pisał na instrukcję, mam gdzies tą grę (chyba) - pamiętam że niszczyciel pływał szybko - cztery pola ;)

Robs 19.03.2005 11:56

Wielkie dzięki za odzew
Cytat:

Napisany przez Predi
oj super giera byla :taktak: :) kolega powinien nadal ja miec wiec moze uda mi sie skombinowac ta isnstrukcje

Predi jakby Ci się udało byłoby extra :)

Predi 18.03.2005 21:23

@Maciej ja robilem to samo ale... nie ograniczylem sie tylko do morza :) w ruch poszlo jeszcze kilka rodzajow czolgow, dzial, piechota itd :)

razem z kumplem wymyslilismy tez sami jedna gre, mialo sie na kartce narysowane czolgi (kilka rodzajow pancerzy) i sie strzelalo dlugopisem, jak sie trafilo to bum! nie pamietam tylko zasad trafiania :( chodzilo o jakis specyficzny slizg dlugopisu ala bilard ale glowy nie dam

Robs 18.03.2005 20:07

Tak tak sam zrobiłem chyba z 10 wersji plansz do tej gry, ale było to dawno i absolutnie nie pamietam zasad, kto kogo zbijał itd :(
Na dodatek nie mam juz nic z tej gry nawet jednego pionka .......

Maciej 18.03.2005 19:54

ja jako maniak bitew morskich ...za młodego sam zrobiłem taką gierkę, plansza miała gdzieś 2m na 1.5m :) zamiast heksów miała kwadraty, było tam wszystko:
wyspa, lotnisko, umocnienia, siły lądowe.
Flota japońska i amerykańska ...od łodzi desantowych do lotniskowców+samoloty.
oraz wiele tabel wyników walk, dwie kostki i notatnik ...i tak się grało.

*Vojtas* 18.03.2005 19:38

Robs pamiętam tą gierkę bo kilkanaście lat temu bardzo długo i namiętnie się w nią zagrywałem (to było kilka lat przed upadkiem muru berlińskiego o ile dobrze pamiętam) razem z kolegą (był jej właścicielem). Jakiś czas później mi ją pożyczył a ja ją gdzieś przepie..oliłem :wsciekly: Myślę że do dzisiejszego dnia mi tego nie wybaczył :smutny:

Niestety zasad gry już nie pamiętam :nie:

pozdr.

smolik 18.03.2005 19:29

Cytat:

Napisany przez Robs
Pewnie dużo osób pamieta tą planszówkę, choć młodsi userzy z kolei nie mają pojęcia o czym mówię :)
Dla przypomnienia 'Manewry Morskie' to gra strategiczna, akcja rozgrywa się na planszy wielkości mniej wiecej 'Monopoly', na planszy znajdują się 2 porty morskie, na środku wyspa (z tego co pamietam) plansza jest podzielona na kwadratowe pola, coś jak szchownica, ale wiecej pól ;) poruszamy się pionkami-okrętami (np. pancernik, niszczyciel itd.).
I teraz moja prosba, czy ktoś moze posiada taką gierkę, albo wie gdzie ją mozna kupić? naprawdę bardzo mi zależy, może ktoś posiada sam opis-instrukcje gry? Wszystkie info mile widziane ......

Jeśli myslimy o tej samej grze to niestety mnie chyba zostaly tylko pionki z niej i to jeszcze nie wszystkie.
Postaram sie poszukać ale to nie wczesniej jak w świeta.

Robs 18.03.2005 18:12

Manewry Morskie - gra planszowa

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:24.