Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Angielski odpowiednik imienia Mariusz (https://forum.cdrinfo.pl/f5/angielski-odpowiednik-imienia-mariusz-50115/)

czero 23.03.2005 16:43

Cytat:

Napisany przez Predi
tylko zauwaz ze te odpowiedniki to nie sa scisle odpowiedniki tylko ot tak uznane przez filologow czy przez kogo tam.....

Z tym sie zgodze, nie sa one scisle, ale sa jakby to powiedziec - najblizsze oryginalom. Wlasnie po to zeby ktos chca zmienic sobie imie mial w miare ulatwione zadanie z jego wyborem ;).

nimal 23.03.2005 08:59

luzik, ja nawisko zmienilem (bynajmniej nie z powodu jezyka angielskiego) i jakos teraz mniej sobie obcokrajowcy jezyk lamia
a imienia nie moglem :( bo chcialem z Radoslaw na Radek, a nie moglem (no bo niby jak) udokumentowac korzeni historycznych takiego imienia... paranoja, nazwisko latwiej zmienic niz imie

MariuszV 23.03.2005 04:17

moje nazwisko wypowiadaja znadajac jedna literke ale to juz ujdzie :) natomiast na Mariuszu lamia sobie jezyk niemilosiernie. ;)

mr_spock 23.03.2005 04:15

Cytat:

Napisany przez shuma02
tak, tu masz racje.
i tak dobrze ze mi sie z nazwiskiem udalo... ale tego Wam juz nie powiem hehe ;)

Pewnie Brzęczyszczykiewicz :)

shuma02 23.03.2005 04:12

Cytat:

Napisany przez mr_spock
No bo to jest slowianskie imie, wiec nawet nie mial jak sie wytworzyc odpowiednik

tak, tu masz racje.
i tak dobrze ze mi sie z nazwiskiem udalo... ale tego Wam juz nie powiem hehe ;)

mr_spock 23.03.2005 04:02

Cytat:

Napisany przez shuma02
obawiam sie ze jestes w tej samej sytuacji co ja... czyli bez odpowiednika.

tylko ze ja to Slawomir... i tu dopiero sie mozna posmiac jak przy calej klasie ktos wyczytuje z listy moje imie...

wiec tak z braku laku jestem Slav, Slavo, Slavek, Slavomir...

No bo to jest slowianskie imie, wiec nawet nie mial jak sie wytworzyc odpowiednik

shuma02 23.03.2005 03:59

obawiam sie ze jestes w tej samej sytuacji co ja... czyli bez odpowiednika.

tylko ze ja to Slawomir... i tu dopiero sie mozna posmiac jak przy calej klasie ktos wyczytuje z listy moje imie...

wiec tak z braku laku jestem Slav, Slavo, Slavek, Slavomir...

mr_spock 23.03.2005 03:37

Mario niebardzo, bo to z wloskiego
Marcus tez nie, bo to od Marka

A ja mam na imie Paul i problemu nie ma :)

smolik 23.03.2005 02:54

Cytat:

Napisany przez sherrif
Niektore imiona (szczegolnie te biblijne) chyba sa do przetlumaczenia np. Tomasz - Thomas, Lukasz - Lucas

np. George Lucas ;)

sherrif 23.03.2005 01:17

Niektore imiona (szczegolnie te biblijne) chyba sa do przetlumaczenia np. Tomasz - Thomas, Lukasz - Lucas

Predi 23.03.2005 00:37

Cytat:

Napisany przez czero
Niektore jednak maja odpowiedniki: George - Jerzy, Krzysztof - Christopher, Bartosz - Bart, Grzegorz - Gregory, Steven - Stefan i jeszcze kilka ;).

tylko zauwaz ze te odpowiedniki to nie sa scisle odpowiedniki tylko ot tak uznane przez filologow czy przez kogo tam.....

jablko - angielski odpowiednik apple bo i Anglik i Polak powiedza na dany owoc te slowa

a jak porownasz ludzi ??? a raczej wymyslone okreslenia na nie?

na przyklad polskie imie Kamil...... noi nijak tu z odpowiednikiem chyba ze Kamill - ale to jest imie kobiece.......

wg mnie imiona to jest po prostu specyfika jezyka nieprzekladalna na inne jezyki tak samo jak zarty slowne czy zdania-lamacze-jezykow

giero 23.03.2005 00:04

a może Bonaventura??

czero 22.03.2005 23:57

Cytat:

Napisany przez nimal
imion sie nie tlumaczy, wiec szukanie odpowiednikow ma maly sens

Niektore jednak maja odpowiedniki: George - Jerzy, Krzysztof - Christopher, Bartosz - Bart, Grzegorz - Gregory, Steven - Stefan i jeszcze kilka ;).

nimal 22.03.2005 23:45

imion sie nie tlumaczy, wiec szukanie odpowiednikow ma maly sens

czero 22.03.2005 23:41

Chyba Max (przynajmniej Kolonko sobie taki przydomek wzial), ale glowy nie dam.

zorg 22.03.2005 23:37

dlatego ci napisalem arnold !!! a co ci sie podoba frank ??

MariuszV 22.03.2005 23:34

Cytat:

Napisany przez zorg
:pompki: ja mysle ze Arnold :pompki: :ja_chce:

ja pytam powaznie mario mi sie nie podoba.

zorg 22.03.2005 23:30

:pompki: ja mysle ze Arnold :pompki: :ja_chce:

MariuszV 22.03.2005 23:29

No tak, ale oprocz Mario. moze Marcus???

Memphisus 22.03.2005 23:26

Cytat:

Napisany przez MariuszV
Jak w temacie czy ktos zna angielski odpowiednik mojego imienia??

hmmmmm....może Mario ???:|

MariuszV 22.03.2005 23:23

Angielski odpowiednik imienia Mariusz

Jak w temacie czy ktos zna angielski odpowiednik mojego imienia??

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:45.