![]() |
Kupno notebooka - na co patrzeć
Niewykluczone, że będę miał możliwość kupna w Stanach notebooka i to dodatkowo po cenie trochę niższej od sklepowych, więc zacząłem przeglądać oferty sklepów internetowych. Wstępnie zwróciłem uwagę na kilka modeli:
http://www.overstock.com/cgi-bin/d2....ROD_ID=999135# http://www.overstock.com/cgi-bin/d2....OD_ID=1091230# http://www.overstock.com/cgi-bin/d2....OD_ID=1151220# http://www.overstock.com/cgi-bin/d2....OD_ID=1172654# Ale to taki naprawdę wstępny wybór. Mam w związku z tematem dwa pytania: - po pierwsze jakie rodzaje ekranów występują w notebookach i jakie są lepsze (bo przeglądając oferty widziałem przynajmniej z dwa o zupełnie różnych oznaczeniach, pomijam rozmiar). - i dwa, czy macie może jakieś konkretne modele, na które warto byłoby zwrócić uwagę. Przedział cenowy do około 1000 dolarów. |
Jeśli chcesz się dowiedzieć czegoś więcej o monitorach/matrychach LCD, to polecam zaczerpnąć informacje na stronce w linku poniżej:
http://www.mva.pl/ |
Stronę znam, chociaż jeszcze dokładnie jej nie przeglądałem. Jeśli będzie trzeba to to zrobię, ale generalnie chodzi mi o prostą odpowiedź, które rodzaje ekranów są lepsze i dlaczego. Ale ok, poczytam trochę i może znajdę.
|
Cytat:
http://www.overstock.com/cgi-bin/d2....ROD_ID=1089371 tyle ze 256 ramu najlepiej bo 128 troche kuleje :) |
|
ale drogie :) ale sie niedziwie bo wypasiony juz 3000 kosztuje a do konca aukcji 10 dni :D
|
Bardzo poważnie zastanawiam się nad tym modele:
http://www.pricegrabber.com/search_g...sterid=2402439 Co o nim myślicie? |
Cytat:
http://www.emachines.com/products/pr...Machines_M6805 |
Niezły, naprawdę niezły..
Natomiast ten, który podałem, jednak nie wchodzi w grę, ponieważ jest to tak zwany sprzęt Refurbished. Sam do końca nie wiem, co to znaczy, ale z tego, co wyczytałem, wynika, że jest to komputer zwrócony do prodecenta, przez klienta. Co prawda naprawiony i przetestowany, ale jednak. A ponieważ kupowałbym w stanach i ewentualna reklamacja nie wchodziłaby raczej w grę (a przynajmniej nie była łatwa), to coś takiego odpada. Ale znalazłem coś innego, już na pewno nowego, co także całkiem mi się podoba: http://www.buy.com/retail/product.as...mp&dcaid=15890 I teraz pytanie - czy warto do tego dołożyć 100$, żeby mieć procesor 64bitowy i ekran 15,4 cala zamiast 15 (czyli panoramę)? Zwłaszcza interesuje mnie ten Athlon 64bit, bo tam ekranik panoramiczny to mnie już mało interesuje. ??? |
IIyama robi świetne nie mam żadnego linku ani zdjecia pod ręką ale wiesz mi robi swieten mooj qumpel ma takiego. mazenia=)(ahhhhh)
|
Cytat:
Ale przyjrzę się jeszcze Ilyamie. Co prawda ta marka automatycznie kojarzy mi się z wysoką ceną, ale może akurat coś się trafi :) |
Na co patrzeć?
-na cenę ciągniętą do końca, nie w momencie zakupu, -gwarancję i możliwość jej wyegzekwowania, -brak OS, warunki licencji M$ są jasne i czytelne, -zasilacz: prąd hamerycki jest inny niż europejski. Analizowałem to zupełnie niedawno: uznałem, że lepiej wybrać się do Reichu na taki zakup: Goerlitz masz niedaleko a im dalej tym taniej. 8 ) |
Cytat:
- Gwarancja - do tej pory nie musiałem sprawdzać tego w praktyce, ale zawsze gwarancje dostawałem taką samą. Kupowałem zresztą z nastawieniem, że jeśli cokolwiek się zepsuje, to i tak będę się tym martwił na miejscu. - Brak OS - coś tam niby dają, dokładniej nie czytałem, ale to generalnie nie jest mi potrzebne, bo system oryginalny w domu mam. - Zasilacz - wystarczy przejściówka, sprawdzone w praniu :) Co do wybrania się do Niemiec. W sumie chętnie, ale mój niemiecki leży i miałbym duże problemy, żeby tam coś kupić. Poza tym mówiąc szczerze, niespecjalnie mam na to czas. No i poza tym.. w Ameryce jest mimo wszystko taniej, i to sporo. |
Cytat:
|
Andrzeju, zdecydowanie odradzam Compaqa, HP, ASUS. Niestety ten sprzet jest do bani. Sam w chwili obecnej mam 2 laptopy z czego jeden to ASUS i co chwile sa z nim jakies jaja (np moj co chwile gubi i wykrywa na nowo karte wifi). Do tego serwis w Polsce to koszmar (ich uniwersalna rada na wszystko jest reinstalacja Windows).
Dell to marka sama w sobie. Swietny serwis i bardzo dobry sprzet na lata. Mozna smialo kupowac tyle, ze to dosc drogi sprzet. Podobnie jak Legion polecam IBM. Drugi z laptopow jaki mam i uzywam prawie przez caly czas to wlasnie IBM (mam X31 http://www.karen.pl/KatItem.asp?id=23&KatItemCId=2662 ). Jak tylko na niego popatrzysz to widac jakosc wykonania, do tego same zalety (np tytanowa obudowa, lekki 1.6 KG wagi, baterie dzialaja do 6 godzin, swietna matryca o szerokich katach widzenia i doskonalej ostrosci/kolorach). Oczywiscie model X31 jest ultra przenosny a co za tym idzie konieczna jest do niego stacja dokujaca (UltraBASE X3) bo sam w sobie nie ma np napedu optycznego ale nawet z ta stacja calosc nie wazy wiecej niz 3 KG. Jestem szalenie zadowolony i moge polecic. Oczywiscie laptop+stacja+combo to juz spory wydatek chodz na allegro widzialem znacznie taniej niz ja zaplacilem w sklepie. Jak szukasz czegos z wiekszym ekranem i bez koniecznosci zakupienia stacji dokujacej to zerknij na modele ThinkPad T41 lub T42. Sam sie nad nim zastanawialem ale kupowalem laptopa z przeznaczeniem na komputer mobilny bo stacjonarny juz mam i dlatego wybralem malego X31. Co do sprzetu na procesorach AMD nie mam przekonania i nie komentuje Twojego wyboru. Poza tym wraca pytanie - mobilnosc i dluga praca na akumulatorach czy tez np wydajny AMD 64 ale wieksze zapotrzebowanie na akumulatory. Pytasz czy warto doplacic do procesora 64 bitowego. Wg mnie w chwili obecnej nie bo jeszcze nie masz systemu, ktory z tym dziala - chyba, ze chcesz sadzac na tym linuxa. Zanim MS wyda odpowiednie Windows minie jeszcze troche czasu. Zerknij na PClab.pl tam Pila testowal Acera model Ferrari na Athlonie 64 i bedziesz miec porownanie wydajnosci do innych procesorow. Jednak na Twoim miejscu kupilbym cos na Intelu - najlepiej juz platforma SONOMA na procesorze Dothan. Ogolnie procki Intela w platformach Sonoma i Centrino sa bardzo wydajne. Rozmiar ekranu to kolejna rzecz ktora jest zalezna od tego jakie ma miec przeznaczenie Twoj laptop. Jezeli szukasz mobilnego sprzetu do pracy np w podrozy to kup cos 12". Dzieki temu beda Ci dzialac dluzej akumulatory a calosc bedzie poreczna i lekka. Zapewniam, ze na 12" przy dobrej matrycy pracuje sie idealnie. W przypadku gdy szukasz komputera ktory ma zastapic stacjonarnego peceta i jego mobilnosc jest sprawa mniej wazna to kup 15 a nawet wiecej cali. Tutaj nie musisz sie liczyc z waga, zapotrzebowaniem na prad itd. Esem slusznie zwrocil uwage na kilka rzeczy. Sprawdz czy masz gwarancja, ktora obowiazuje na calym swiecie. Niestety cos moze pasc nawet w najlepszym sprzecie i pozniej sa jaja. Czesci do laptopow sa koszmarnie drogie i pozniej sa jaja. Zasilanie to kolejna sprawa - sprawdz czy sa odpowiednie przelotki do gniazdka. Na temat systemu sie nie wypowiadam bo kazdy zna moje zdanie ;). Jeszcze cos o pamieciach. Nie da sie zwiesc tym, ze wystarczy Ci 256 MB bo to zdecydowanie malo. Dobra rada pomysl o min 512 MB RAMu. Podsumowujac musisz zadac sobie podstawowe pytanie w jakim celu kupujesz laptopa. To punkt wyjscia do calej reszty. Wlasciwie od tego zalezy to co ma sie w nim znalezc. PS Refurbished - z tego co sie orientuje to sprzet poserwisowy. Cholera wie jak to naprawili i czy naprawili do konca wiec chyba nie warto ryzykowac. |
Cytat:
Zastosowanie sprzętu mam określone dość precyzyjnie. Ma to być notebook na mniej więcej rok, bo potem daję go mamie. Służyć ma mi przede wszystkim w domu jako narzędzie głównie pracy (jest też naturalnie komputer stacjonarny, ale nie mam na niego miejsca w pokoju, gdzie główne przebywam, a latanie w tą i z powrotem robi się troche męczące, zwłaszcza podczas pracy nad projektami) oraz na uczelni, tutaj przede wszystkim jako źródło różnego rodzaju prezentacji i wystąpień (teoretycznie uczelnia udostępnia własnego, ale i to ja już razy miałem sytuację, kiedy przygotowywałem świetną, dopiętą na ostatni guzik prezentację, a na miejscu okazywało się, że ich wersja Office'a jest powiedzmy "lekko" niekompatybilna z moją i wszystko szlag trafiał..), może czasami także do notowania. Trwała bateria nie byłaby więc chyba moim podstawowym zmartwieniem i mając do wyboru ją, albo większy ekran, zdecydowałbym się raczej na ten drugi. Co do procesora, to nie upieram się przy 64 bitowym. Wolałbym raczej AMD, chociaż to też nie jest konieczne (po prostu bardziej lubię tego producenta) i w grę naturalnie wchodzi też Intel. Z nim jednak problem jest taki, że nie bardzo znam te oznaczenia i nie wiem, jaką to prezentuje wydajność. Procesor 64bitowy mnie zainteresował, bo był niewiele droższy od zwykłego, a nawet w ostatnich rozmowach na forum na temat sprzętu, polecano go jako dobrą inwestycję na przyszłość. Ale jeżeli w notebooku wiąże się to z dodatkowymi ograniczeniami, to w zupełności mogę to sobie darować. I pewnie tak zrobię. Pamięć również liczę jako minimum 512. Wymiana podzespołów w notebooku jest rzeczywiście cholernie droga, więc chcę już na starcie mieć sprzęt, który wystarczy do komfortowej pracy. A jednak z 256MB pamięci to różnie bywa (wiem z doświadczenia). Co do producenta to przyjrzę się jeszcze Dellowi i IBM. Z pozostałych to o HP i jego serwisie w Polsce nie musisz mi mówić, bo miałem już z nimi do czyniania. Co do Ilyamy to pamiętam Twoje perypetie. O Compaqcie i Asusie nie wiem nic, ale zapamiętam ostrzeżenie. Dzisiaj dostałem jeszcze taką ofertę: "jest uzywany, ile czasu, nie wiem, podobno w dobrym stanie, ale kolega dopiero go dostanie do rak i wtedy bedzie wiedzial wszystko...w tej chwili to, co mogl mi powiedziec to: jest to pentium 3 albo 4 mobile (ja zakladam, ze dobrze pisze nazwy, bo mi to w ogole nic nie mowi) Dell Latitude jaki dokladny model, to nie wiemy... ekran 15 cali 1.3 GH 512 mega ramu CD i DVD ale bez nagrywarki wireless modem jakis posiada 20 GB twardy dysk... cena okolo $500 " Trochę mało szczegółów i niestety używany. Gdyby była to nówka, to może nawet przebolałbym ten mały dysk i zdecydował się na coś takiego. Cena całkiem atrakcyjna, a ja w sumie nie potrzebuję w notebooku najnowszego sprzętu. Jeszcze raz dzięki za odpowiedź. Decyzję będę musiał podjąć dzisiaj, w międzyczasie czekając na jeszcze jedną okazyjną ofertę, która ma się trafić, ale jeszcze trochę poszperam po internecie pamiętając o Twoich uwagach. Dzięki :) |
Cytat:
Wwozisz do UE towar spoza UE. 8 ) |
Zobacz te testy http://pclab.pl/art13990.html - tan testowano procesor 64 bitowy. Co prawda sprzet znacznie drozszy od tego co chcesz kupic (11 tys zl) ale procesor ten sam i bedzie jakis punkt odniesienia. Wyraznie widac, ze Intel jest tutaj lepszy.
Poza tym nie wiem jak z odprowadzaniem ciepla z procesora AMD. Dla mnie jedna z zalet laptopa jest bezwzgledna cisza i to zapewnia mi moj IBM (wentylator odpala sie bardz ale to bardzo sporadycznie i praktycznie go nie slychac). Dla porownania w drugim z laptopow - ASUS - wentylatory na karcie graficznej i procku tak bucza ze moj stacjonarny pecet jest mniej slyszalny. Skoro chcesz po roku oddac laptopa mamie to tym bardziej nie warto kupowac 64 bitowego procka. Do tego czasu MS raczej nie wyda nowego systemu. Co prawda pisze to na podstawie obserwacji mojej mamy i nie wiem czy np Twoja nie wymiata w jakies gierki albo nie potrzebuje zapasu "gazu pod pedalem" ;). Co do procesorow Intela i technologii Centrino oraz jej nastepcy SONOMA polecam lekture tego http://pclab.pl/art13670.html. Bardzo fajnie opisane i mozna sporo sie dowiedziec. Sa tam rowniez wszystkie nowe oznaczenia procesorow. Nie sugeruj sie testowanymi komputerami bo nadal zdecydowanie odradza ASUSa. Gigabyte nie znam chodz firma, ktora dopiero zaczyna cos robic i nie ma doswiadczenia raczej nie zaskoczy mnie na plus. Akurat jezeli chodzi o sama pamiec to da sie cos zaradzic. Mozna dokupic w miare tanio. Ale faktycznie po co kombinowac i np miec pozniej problem z kompatybilnoscia danej kosci. Tak jak mowilem Dell to swietny sprzet z gornej polki. Jezeli myslisz o sprzecie uzywanym to zobacz www.laptopy.org. Ta firma jest w Polsce i sprzedaje uzywane laptopy (pewno ciagna z USA). Bedziesz mial rozeznanie po ile stoja w naszym kraju. Co do oznaczen procesorow Intela to kiedys bylo tak Pentium II Pentium III Pentium IV Teoretycznie im wiekszy numer Pentium tym nowszy procesor. Poza oznaczeniem II, III, IV podawana byla jeszcze czestotliwosc taktowania procesora np Pentium IV 2,4 GHz. Jednak obecnie Intel zrezygnowal z tego i procesory sa oznaczane troche inaczej np Pentium M 760 to procesor do komputerow przenosnych (swiadczy o tym litera M) a oznaczenie cyfrowe odpowiada 2 GHz szynie FSB 533. Na stronie http://intel.com/products/processor/pentiumm/index.htm masz wykaz dostepnych procesorow Pentium M. Jak cos bedziesz chcial sie jeszcze dowiedziec to wal smialo na maila albo na gg (1237) |
Artykuły poczytałem, już wiem trochę więcej :)
Co do oznaczeń Inteala to te stare, z komputerów stacjonarnych znałem, ale chodziło mi właśnie o te przenośne. Ale z tego, co poczytałem, to ten cały M radzi sobie całkiem dobrze. Pytanie jeszcze jak Celleron, ale jego generalnie chyba będę unikał. Poszukam jeszcze w takim razie czegoś z Intelem. Póki co bardzo poważnie zastanawiam się nad tym: http://www.buy.com/retail/product.as...mp&dcaid=15890 notebookiem. Czas mnie niestety nagli i decyzję podjąć muszę dzisiaj (a cholera, akurat dzisiaj nie mam czasu na to, żeby posiedzieć przed komputerem i poszukać dodatkowych informacji), ale może jeszcze znajdę coś innego. W każdym razie ten powyższy ma naprawdę rewelacyjną konfigurację i świetną jak za to cenę. Firma co prawda jest mniej znana, bo Averatec, o którym słyszę po raz pierwszy, ale poszukałem trochę testów na internecie, w tym na Tom's Hardware i generalnie bardzo pozytywnie się o niej wypowiadano. Może więc to jest to :) Raz jeszcze dziękuję za pomoc. Teraz muszę się zająć czymś innym, ale potem jeszcze (w późniejszej części dnia) wrócę do tematu, bo mam dostać dodatkowe informacje, więc ewentualnie odezwę się przez gg, jeśli będziesz miał chwilkę czasu. |
Celeron M to taki okrojony Pentium M. Rozni sie iloscia pamieci podrecznej przez co jego wydajnosc jest mniejsza. Zakladam, ze tak samo jak wersja dla komputera stacjonarnego jest tez przeznaczona do wolniejszej szyny FSB.
Komputer ktory zaproponowales ma ciekawa konfiguracje ale nie slyszalem nigdy o takiej firmie. Wiec trudno mi sie wypowiadac. PS Pisz smialo nawet jak bede pozornie niedostepny ;). |
Hmm, co za herezje czytam. Wszelkie Compaq, HP, IBM to ta sama firma je robi a jest nia LG/Philips. Ciekawymi konfiguracjami cechuje sie ACER.
Co do procesorow AMD na platforme moblina to male nieporozumienie, dosyc czesto padaja procesory i wielu wazniejszych dystrybutorow (tak dystybutorow bo producentow laptopow jest 6 tylko). Nie warto inwestowac z platforme SONOMA, jest pare procent szybsza niz "Centrino" a cenowo jeszcze na nasze czasy znaczaco drozsze. Jezeli chodzi o laptopy DELL to naprawde dobry sprzet, ale moj znajomy serwisant sprzetu DELL'a mowil ze jak muchy padaja wszystkie moduly "niebieskiego zeba". Oczywistym jest ze Mobilny Pentium od rdzenia Banias (Pentium III tak naprawde) do Dothana i nastepca sa zdecydowanie szybsze niz P IV to kazdy wie. Celeron M troszke sie rozni od Pentium M, m. in iloscia pamieci (Celeron M na rdzeniu Dothan ma 1 MB cache), oraz brak technologii speedsteap. Celeron M dziala rozniez tak samo jak Pentium M na szynie 400 MHz. Ja osobiscie mam sprzet od LG, na Pentium M Dothan 1,5. Dobra jak sa jeszcze pytania to chetnie odpowiem. |
Cytat:
Do tego wszystkiego sam sprze to jedno i liczy sie gwarancja oraz serwis. Tutaj widac roznice ;). Jezeli nawet cos jest robione przez inna firme to musisz pamietac o tym, ze producent robi to co u niego zamowia. Innymi slowy firma moze isc na latwizne i zamawiac cos taniego ale przez to awaryjnego lub moze dbac o marke i nakazac produkcje z nalepszych podzespolow co oczywiscie odbija sie pozniej na cenie. Innymi slowy to kto firmuje ostatecznie sprzet jest gwarancja tego jaki on bedzie. Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
http://nbinside.com/lgibm/lgibm-xnote.htm http://nbinside.com/lgibm/thinkpad-x24-btk.htm Cytat:
Serwisuje to AC, naprawde kolega juz od 2 miesiecy sie z nimi kloci kiedy mu w koncu laptopa naprawia (spalil sie Celeron M i plyta glowna), a mowia ze musza sprowadzic te elementy i nic nie da ze 14 dni minelo, a w zastepstwie 2 nie dadza bo maja to "w czterech" literach (ma podobny model do twojego). Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Poza tym jak cos jest nie tak z serwisem to warto napisac do centrali ;) Efekt piorunujacy - zapewniam. Cytat:
Z tego powodu napisalem ze warto isc w strone SONONY. Zwlaszcza, ze przywozi sprzet z USA a tam ceny sa calkiem inne niz u nas. Nowosci ktore u nas sie pojawiaja tam juz sa czyms normalnym i ceny tez mialy czas sie zmniejszyc ;). Cytat:
Tak samo jest ze sprzetem IBM. Moj ThinkPad jest drugiem laptopem jakiego kupilem z tej firmy. Pierwszym byl model oparty o Pentium 100 i bylo to wiele lat temu. Co ciekawe sprzet ten dziala do dzisiaj i nie ma z nim najmniejszego problemu - ba nawet bateria trzyma jeszcze z 50-60 minut co jest zaskakujace. Wlasnie to bylo jednym z argumentow za kupnem kolejnego IBMa |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Dopoki wszystko dziala ok to jest ok. Zreszta nie ma co sie oszukiwac, wiele laptopow sklada sie z elementow od przeroznych producentow. Jak w moim przypadku, dysk twardy i naped combo jest od Toshiby, pamieci od infineon'a, matryca od LG, etc. etc. Grunt ze sprzet ma dzialac. Dlatego sadze ze najwazniejsze przy zakupie jest gwarancja swiatowa. Np. takie gwarancje ma Toshiba, HP/Compaq, DELL, nie pamietam czy za doplata IBM nie ma tez rozszerzenia poza USA. |
No, zyskałem jeszcze jeden dzień :)
Jutro więc wybiorę się jeszcze do MM, pogadam z kimś mam nadzieję konkretnym i podowiaduję się jeszcze, co i jak z tymi notebookami. Potem poszperam jeszcze trochę na internecie. Dzięki za wszystkie opinie (oczywiście wszystkie ewentualne kolejne jak najbardziej mile widziane :) ). Zwrócę jeszcze uwagę przede wszystkim na tą gwarancję i możliwość jej wykorzystania w Polsce, oraz na hałas urządzenia. Bo przyznam, że akurat ten element też byłby dla mnie bardzo istotny (myślę nawet, że bardziej od wydajności - oczywiście w pewnych rozsądnych granicach). Szczerze mówiąc to w ogóle nie orientuję się, co to znaczy głośny notebook (mam nadzieję, że nie to samo, co głośny komputer stacjonarny?), ale generalnie im cichszy, tym lepszy. Tak więc znalezienie pewnego złotego środka pomiędzy wydajnością i głośnością (no i ceną) byłoby najlepsze. |
Cytat:
Glosnosc pracy z cala pewnoscia jest wieksza w komputerach na procesorach AMD bo niestety wymagaja lepszego chlodzenia. Musze Cie zmartwic bo niestety idealne polaczenia nigdy nie istnieja. Zazwyczaj jak cos spelnia Twoje oczekiwania to wtedy kosztuje majatek :> |
Cytat:
Jutro jeszcze poszukam. Nie znalazłem niestety na razie nic w rozsądnej cenie z Pentiumem M (tylko z Celleronem, a ten jednak źle mi się kojarzy..), ale może coś się trafi. I jeszcze jedno - napisałeś, że AMD są głośniejsze. Ale czy sądzisz, że hałas chłodzenia takiego 2800+ (z zestawu, który podałem) rzeczywiście jest już słyszalny i uciążliwy? |
Andrzeju AMD generuje wiecej ciepla a wiec musi byc lepiej chlodzone. Lepiej znaczy musi miec bardziej wydajny wiatrak a to zazwyzaj pociaga za soba wzrost halasu. Pamietaj, ze o ile stacjonarny blaszak stoi dalej od Ciebie to laptopa masz pod nosem i bardziej slychac halasy.
Jestem maniakiem ciszy i w wyciszenie swojego stacjonarnego peceta wpakowalem bardzo duzo pieniedzy bo faktycznie przeszkadza mi halas. Niestety nie wiem czy moje odbieranie halasu bedzie odpowiadac Twojemu. Calkiem mozliwe ze to co dla mnie jest glosne dla Ciebie bedzie akceptowalne. Jezeli porownam ona laptopy ktore posiadam (ASUS na Celeronie i IBM na Pentium M) to roznica jest kolosalna. IBMa jest idealny i podczas pracy nic nie szumi. Za to ASUS buczy jak mlynek do kawy. Wynika to z faktu instalacji 2 wentylatorow - jeden na procku a drugi na karcie graficznej. Ona kreca sie bardzo szybko i bucza. Do tego powietrze jest zasysane przez male otworki co dodatkowo powoduje wzrost halasu. Co do Twoich obaw o wydajnosc Celerona to nie jest tak zle. Ten moj ASUS ma Celerona 2.8 GHz i powiem Ci, ze skupiajac sie jedynie na sprawie wydajnosci to w konfiguracji z 512 MB RAMu dziala to bardzo ladnie i zadowalajaco. Patrze tutaj na to z perspektywy uzytkownika (obrabialem nad tym duze dokumenty w Wordzie, bawilem sie montazem wideo i nagrywaniem plytek). Wlasciwie majac wybierac pomiedzy AMD i Celeronem wybieram Celerona. |
Bartek to ty nic nie mowiles ze masz Desktopowego Celerona w laptopie, mialem okazje spotkac sie cos mniej wiecej z tym modelem. Pracuje to jak traktor (tez mam wyczulony sluch) i jest niezla grzalka. W moim laptopie to praktycznie nic nie slysze aby sie krecil wiatrak (bo prawie wcale sie nie uruchamia). Tylko jak jest naprawde cieplo w pomieszczeniu i przy dluzszej pracy (tak powiedzmy 15h) uruchamia sie wiatrak i powiewa takim przyjemnym chlodnawym powietrzem (procek nagrzewa sie do az 21 stopni Celsiusza).
Gdybym mial wybierac miedzy AMD mobilnym a tym Celeronem Desktopowym to bym wybral AMD. Ale jezeli miedzy Pentium M a AMD mobilnym to tylko Pentiumik. Celeron M jest zdecydowanie szybszy od Celeronow Desktopowych, mysle ze nie sklamie i powiem ze Celeron M 1,5 GHz z rdzeniem Dothan jest ciut szybszy od Desktopowego Celerona 2,8. |
A co sądzicie o czymś takim?:
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll...756944316&rd=1 Wygląda całkiem nieźle (poza kartą graficzną, ale jakąś rozsądną mogę znaleźć w naprawdę nielicznych modelach za umiarkowaną cenę), tylko ten procesor trochę mnie niepokoi.. Czy to nie jest coś bardzo wolnego? (pytam jeszcze dlatego, że zyskałem kilka dni więcej na podjęcie decyzji, więc jeszcze szperam sobie trochę po internecie). |
Wg mnie to lepszy wybor niz te komputery na AMD. Nie przejmuj sie zegarem tego procesora bo w przypadku Pentium M i Celerona M jego wartosc nie doszla jeszcze do 2 GHz.
Pamietaj, ze procki z serii M sa robione w oparciu o inna architekture niz typowe Pentium czy Celeron. Dzieki temu sa znacznie bardziej wydajne chodz maja nizsze zegary. Dokladniej mowiac seria M to takie dopracowane rozwiazania znane z Pentium III, ktore w koncowym okresie bylo znacznie wydajniejsze od nowych Pentium 4. Poza tym jak bardzo przeszkadza Ci zegar 1.3 to poszukaj bo pewno z tej samej serii znajdziesz kompa z szybszym procesorem i nie powinien byc duzo drozszy. Co do reszty parametrow to moim zdaniem masz wszystko co potrzeba do pracy. 60 GB na dysku to jedna z wiekszych wartosci, combo moim zdaniem wystarcza i wcale nie musisz miec nagrywarki dvd, RAMu wystarczy, ekran taki jak chciales, USB2, Firewire, szybka karta WiFi. Dolaczone oprogramowania rowniez jest zadowalajce bo przeciez nie musisz miec wersji XP Pro. Minusem moze byc tylko brak IrDa lub niebieskiego zabka ale jak nie laczysz sie z siecia np po GPRS to nie bedzie to problemem. Poza tym zawsze mozna dokupic odpowiedni klucz na USB albo karte. PS Sprawdz jeszcze tylko na stronie producenta czy laptop ma gniazdo na karty PCIMCI lub CompactFlash. |
Cytat:
Że procesory serii M, zarówno Pentiumy jak i Cellerony są wydajniejsze od zwykłych już sporo poczytałem, trochę jednak zaniepokoiła mnie taka niska wartość dodatkowo Cellerona. Gdyby był to Pentium prawdopodobnie nie miałbym wątpliwości. Pisałem o braku IrDa lub niebieskiego zabka (co to jest?). Czy ich brak uniemożliwiałby mi korzystanie z internetu w miejscach jego bezprzewodowego dostępu? Bo akurat ta funkcja byłaby mi dość potrzebna, ponieważ na uczelni kilka takich miejsc już (podobno) mamy, więc wygodnie byłoby mi z nich korzystać. Tak jak pisałem wcześniej, niepokoi mnie jeszcze ten brak osobnej karty graficznej. Nie rozumiem, czemu one tak rzadko są instalowane. Przecież wystarczyłby Ati Radeon 9200 i już wyglądałoby to zupełnie inaczej. Ale tak, jak napisałeś - poszukam jeszcze innych modeli z tej serii i będę dalej przeglądał Ebay'a. Może coś jeszcze rzuci mi się w oczy. Zastanawiam się też jeszcze cały czas nad tym: http://www.pricegrabber.com/search_t...39#description Mam świadomość tego, co napisałeś o głośności (chociaż rozmawiałem też w kilku sklepach i generalnie twierdzono, że dzisiejsze notebooki, nawet te najnowsze i najbardziej wydajne,nie są już głośne, a wentylatory, jeśli już, to i tak włączają się rzadko i na krótko - nie wiem naturalnie, ile w tym prawdy, a ile "kompetencji" sprzedawców..), ale kusi mnie ta karta graficzna i praktycznie brak żadnych ograniczeń w stosunku do zwykłego komputera stacjonarnego. Nie podoba mi się tylko cena i nie dlatego, że jest za wysoka, ale właśnie dlatego, że za niska. Wszystkie recenzje tego modelu, które znalazłem na internecie (generalnie były naprawdę bardzo pozytywne) określały jego cenę na 1500 - 2000 dolarów. A ja w jednym sklepie znalazłem za około 880. To lekka przesada, a wyraźnie jest napisane, że notebook jest dostępny i że jest nowy. Będę się jeszcze tego próbował dowiedzieć i upewnić się co do ceny i nowości, ale generalnie muszę przyznać, że mimo tego, co już poczytałem i tego, co mi powiedziałeś, taka wydajność kusi... |
To jak ciebie interesuja takie fajne zabawki to zobacz po ile sa Toshiba Satellite M30X-113,
|
centrino/sonoma - tylko i wyłącznie - reszta znacząco odstaje - albo pod względem wydajności [celerony/pentiumy m] albo poboru prądu i skandalicznego czasu pracy na bateriach [amd]
sonoma teoretycznie jest lepsza - dual channel, obsługa 2mb l2 cache'owego dothana itp - ale jest też droższa, czasem przesadnie z niewymienianych polecam acer - seria travelmate - modele z centrino/sonomą mają zwykłe karty graficzne [ati mobility 9000/9700] i matryce sxga [panorama - 1400*1050] - cena powinna być wystarczająca - bo widzę, że nie masz zamiaru szczypać się z pieniędzmi jedyna wada jaką zauważyłem to wielka niechęć firmy/dystrybutora do sprzedaży kompa bez windy, oraz klawiatura, która już drugi raz musiała być wymieniana - coś dziwnie często te literki schodzą andrzej - niezależnie od tego jaki model kupisz i tak przygotuj się na radości mapowania prawego alta - na ogół producenci nie wykazują się wyobraźnią i pakują go w naprawde cudowne miejsca |
Cytat:
Co do pieniędzy to mogłeś źle mnie zrozumieć. Ja nie chcę dużo wydać, 800 dolarów to właściwie maksimum, zwiększyć je do 880 byłby skłonny tylko do tego jednego modelu. I tu nie chodzi mi o naprawdę super wydajność. Jedyne, czego brakuje mi w tych tańszych modelach to jakakolwiek karta graficzna, bo jednak ta zintegrowana automatycznie uniemożliwia mi zagranie w jakąkolwiek gierkę, gdyby kiedyś naszła mnie na to ochota (co prawda nie pamiętam już, kiedy ostatnio w coś grałem, ale jednak takie ograniczenie mi się nie podoba). A na tym notebook'u z AMD 64bitowym widziałem testy jak chodzi UT 2004 w rozdzielczości 1280 * 800 na pełnych detalach! To robi jednak wrażenie. Zwłaszcza jeśli wymaga dopłaty jedynie 80 dolarów - około 250 złotych (pod warunkiem, że coś z tą ceną nie jest nie tak). Ja bym chciał tak - rozsądny procesor (może być nawet lekko ponad 1 GHz, ale wolałbym, żeby nie był to Celleron, 512MB ramu, przynajmniej 40GB twardziel, 15,4 (ewentualnie inny) ekran, i jakąkolwiek niezintegrowaną kartę graficzną. No i żeby nie przekraczało to 800 dolarów, a jeśli to niezbyt dużo. No i problem w tym, że wszystko to jestem w stanie znaleźć oprócz tej nieszczęsnej karty graficznej... Przed chwilą znalazłem jeszcze coś takiego: http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll...756173459&rd=1 Sam nie wiem, co o tym sądzić. Ta konfiguracja wydaje mi się nieco.. dziwna.. |
Co do głośności AMD 64, o ile dobrze pamiętam jest jakaś technologia Cool & Quiet która obniża taktowanie proca ale za to wydzielane jest mniej ciepła, więc wentylatorki mogłyby sie rzadziej włanczać. Poprawcie mnie jeżeli ta opcja nie dziala w laptopach...
|
w komputroniku jest teraz promocja ... nie lubie HP/Compaq'a ale cena jak za proca 2800+ jest fajna :spoko:
HP Compaq nx9105 DU426EA |
http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...368790#1368790
Podobny temat... 8 ) |
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Spelnia prawie wszystkie Twoje wymogi, do tego Dell jest gwarantem solidnosci i np. nie beda Ci znikac literki z klawiszy ;). Co do samego procesora to pewno jest to zwykly Celeron ale to nie problem. Minusem bedzie krotki czas pracy na bateriach - ok 2 godzin. Moze sie troche grzac i wentylatory beda sie wlaczac czesciej ale mysle, ze Dell zadbal by ten wentylatory nie byly zbyt glosne. Brakuje mu tylko bezprzewodowej karty sieciowej. Jednak to nie jest duzy problem bo ma gniazdo PCIMCI i mona kupic do niego odpowiednia karte - koszt dobrego modelu 150-200 zl. |
Będę go miał na uwadze, ale na razie jeszcze będę szukał dalej. Porozmawiałem trochę z Sidem i poczytałem o tym cały Centrino i wygląda, że jednak rzeczywiście warto byłoby znaleźć coś z tym na pokładzie. Bo jednak co jak co, ale zwykły Celleron, nawet 2,6 nigdy nie miał zbyt dobrej opinii. Chociaż, w połączeniu z 768MB pamięci...
Ok, ja na razie szukam dalej, dzięki za dotychczasowe wypowiedzi i jakbym jeszcze miał jakieś wątpliwości (a pewnie takowe się pojawią...), to będę pytał :) ps: Jedno mogę napisać od razu - widziałem w piątek w MM trzy modele notebooka z jakąś nową generacją ekraników. Rzeczywiście przyznać trzeba, że obraz na nich był zdecydowanie bardziej wyraźny, plus widziany z naprawdę szerokiego pola. Wiecie coś o tej nowej technologii? |
Jeszcze jedno, bo już zaczynam się w tym wszystkim lekko gubić:
czy ten notebook jest na technologii Centrino? http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll...ayphotohosting |
Opis tego laptopa jest jakis dziwny. U gory pisza, ze to Pentium 1.3 a w dokladny opisie stoi, ze to Celeron M. Ale mimo to jest OK. Batrzac na same parametry podane w opisie jest lepszy od tego Della. Procesor jest wydajniejszy od zwyklego Celerona.
PS Co do Centrino - glowene cechy tej technologi to: - Pentium M - karta wifi (b lub g) - dlugi czas pracy na bateriach |
Cytat:
Znacie może jakieś strony, gdzie można zobaczyć porównanie wydajności tych mobilnych procesorów, najlepiej też ze zwykłymi. Chciałbym zobaczyć, jak taki mobilny Celeron sprawdza się w rzeczywistości.. |
Cytat:
A wg mnie warto - MS zapowiada wydanie wersji XP 64 juz pod koniec kwietnia chyba, wiadomo bedzie poslizg, ale i tak warto poczekac. A propo - duzo tu mowicie o glosnosci - AMD64 ma technologie cool&quiet - bardzo fajnie dziala i prawie nic nie slychac. Polecam! |
Cytat:
|
Jesteś w sumie z Wrocławia: zajrzyj tu: http://www.arest.pl/index.php?inc=cennik&katid=48
A jak jeszcze trafisz na promocję to po co kombinować jak przysłowiowy koń pod górę? 8 ) |
Cytat:
A mówiąc serio, to najdroższy z tych wskazanych przez Ciebie zestawów jest dużo gorszy niż ten, za który ja zamierzam zapłacić około 800 dolarów. Jest różnica? |
Cytat:
Jesli np pisze w Wordzie czy przegladam stronki www, procek zwalnia do predkosci okolo 320MHz, w zaleznosci od obciazenia jego szybkosc wzrasta. Wiatraczek dziala bardzo cichutko, podczas obciazenia troszke glosniej, ale mi to nie przeszkadza, gdyz to 'obciazenie' to np gra w HF2 czy NFSU2 wiec wtedy slysze muzyke i odglosy gry wiec po co mialbym sie zajmowac troszke glosniej dzialajacym wiatraczkiem ??? Co do baterii - spokojnie moge grac przez 2h w HF2 lub NFSU2 lub jakakolwiek inna gre; stronki www i cala reszta to okolo 3,5h co uwazam za wystarczajace na moje potrzeby. Oczywiscie to jest malo w porownaniu np z Dell (moj brat ma takiego), gdzie baterie wytrzymuja mu spokojnie 4,5 - 5h, ale za to nie pogra sobie w prawie zadna gre gdyz ma zintegrowana karte graficzna i maly ekran. Ja laptopa kupilem po to aby w jakis sposob zastapil mi komputer stacjonarny i po to abym mial jakas tam 'mobilnosc'. Laptop to HP seria zv5000. Aha, moze zainteresuja cie te pozycje: http://www.zipzoomfly.com/jsp/Produc...uctCode=264303 http://www.zipzoomfly.com/jsp/Produc...uctCode=264216 http://www.zipzoomfly.com/jsp/Produc...uctCode=264235 Pozdrawiam! |
Cytat:
|
A ja tylko dodam .
Sprzęt jednej z tych markowych (innych z doświadczenia nie znam)rzeczywiście jest dobry, lecz ma jedną wade - pęka obudowa w różnych miejscach - niestety nie wiem czy tylko ten jeden model tak ma czy więcej( rok używania ). |
Cytat:
|
jeżeli uważasz że może pęknąć od trzymania palca zaraz przy TouchPad-zie, to się nie będę kłucił...
Po zatym jakby to się przydażyło tylko mi to raczej nie zamieszczał bym tego posta ( nie jestem w stylu Fiaty są do niczego bo mi się ciągle psuje - akurat ten jeden - to nie może wpływać na daną markei jej dobre imię). Tak czy inaczej ja wcale nie odradzam - stwierdziłem tylko że mogli by nad tym popracować. Wybacz ale firmy :niepow: |
Cytat:
Nie poddaje w wątpliwość tego, co mówisz, ale byłbym głupi, gdybym na podstawie tak ogólnych stwierdzeń decydował o czymkolwiek. |
Andrzejj9,
nie martw sie nie ma jej w twoich linkach. Co do sprzętu dbam zawsze, bez względy czy jest mój czy tylko służbowy. Codziennie jeździ ze mną w auciie zabezpieczony w torbie, a potem przez cały dzień leży na biurku - w domu tylko jak zrobie zdjęcia i ściągam , zresztą kiedyś musimy porozmawiać na temat zdjęć myśle że sie podzielisz swoimi doświadczeniami. Pęka zazwyczaj w narożach (odpadają) i jak pisałem przy TouchPadzie Około 5-7% dokłądnie nie wiem - Co lepsze mój juz po 5mies pojawiło się to w zimie. Byc może związane z mrozem w samochodzie(bagażniku). udanych zakupów i długiego użytkowania :) |
Ok, to już trochę więcej mi mówi, chociaż nazwa firmy dalej byłaby bardzo przydatna. Ale ok, czytam sporo opinii na internecie, więc myślę, że gdyby coś takiego miało miejsce, w którymś z modeli, które biorę pod uwagę, to na pewno ktoś by o tym napisał.
Dzięki :) ps: Pod uwagę biorę teraz jeszcze taki mode: http://www.plasmakings.com/productde...productid=3959 Wydaje się mieć wszystko, co potrzebne (no może znowu ta nieszczęsna karta graficzna mogłaby być ciut lepsza, ale o tej czytałem już trochę pochlebniejsze opinie i wygląda na to, że arkusz kalkulacyjny w excelu to nie jest szczyt jej możliwości). Trochę wyższa cena, ale być może jeszcze na tę granicę będę mógł sobie pozwolić. |
Znalazłem jeszcze dwa modele, trochę droższe, ale załóżmy, że będę mógł sobie jeszcze na tyle pozwolić. Co o nich sądzicie?
http://www.plasmakings.com/productde...productid=3959 http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll...756995051&rd=1 (zwłaszcza nad tym drugim się zastanawiam) |
Osobiście podobają mi się panoramiczne, a jak teraz patrzę na ekranik mojego SONY, no to stwierdzam, że jak tatuś wybierze, to nie ma bata!
Skoro już tak fantazjujemy, to podam modele, które mi się marzą: http://www.bestbuy.com/site/olspage....=1093469217296 http://www.bestbuy.com/site/olspage....=1099387467344 http://www.bestbuy.com/site/olspage....=1099389854855 I nie ukrywam, że ze względu na niesamowity ekranik faworytem pozostaje soniak. W związku z tymi marzeniami chciałbym oddać w dobre ręce moje 5miesięczne VAIO PCG-K35 z panoramicznym ekranikiem 15,1". Jest chętny? EDIT: Oczywiście ekranik jest 15,4", a nie jak napisałem 14,1" :D |
andrzej - ten pierwszy z twoich to pentium M, ale nie takie jakie jest w centrino [bo nie każde pentium M to centrino wbrew niektórym teoriom]
3.06ghz i fsb 533 zdradza jądro prescot [symbol pewnie 5xx] - co widać po 2h czasie pracy na bateriach - ten procesor jest mocny, ale grzeje się nieziemsko a co za tym idzie - ssie prąd - w notebooku to raczej kiepski pomysł, ten drugi faktycznie wygląda ok - obecna cena 910$ [wliczam koszt przesyłki] jest zachęcająca |
Cytat:
Ten pierwszy model wchodziłby w grę, gdybym rzeczywiście notebooka miał używać głównie jako drugi komputer stacjonarny, czy też do prezentacji na uczelni, gdzie i tak podłączany jest do sieci. Natomiast jako maszyna przenośna, to od razu czekałby mnie wydatek na lepszą baterię, co też niekoniecznie musiałoby znacząco poprawić wydajność. Będę więc jeszcze musiał pomyśleć, co będzie dla mnie najważniejsze. Póki co najbardziej skłonny jestem do kupna tego notebooka ostatniego. Jest to już uczciwe centrino, dobrej firmy z dobrym ekranem i odpowiednią ilością pamięci i przestrzeni dyskowej, tylko ciągle pozostaje ta nieszczęsna zintegrowana karta, ale przynajmniej Media Accelerator 900 Graphics, która podobno - podobno - nie jest aż tak tragiczna. Ale, jeszcze z dzień dwa poszukam i potem podejmę decyzję :) ps: Jeszcze się upewnie - z serwisem Della nie powinno być w Polsce problemu ze sprzętem kupionym za granicą? |
Cytat:
A tak powaznie calkiem dobrze sprawdzaja sie laptopy z tytanowa obudowa. Nic nie peka a przy tym jest lekkie. |
Cytat:
Co do gwarancji to zadzwon do polskiego della i sie zapytaj jak to wyglada. Wydaje mi sie jednak, ze ich sprzet jest objety miedzynarodowa gwarancja i nie powinno byc problemow z tym. |
Cytat:
Dzisiaj nie miałem czasu dzwonić, ale postaram się zrobić to w czwartek i się upewnić. Chociaż wtedy i tak notebook może być zamówiony. Mam jeszcze jedno pytanie, a właściwie dwa: 1) Na stronie Della możliwe jest "upgradowanie" tego zestawu do lepszego ekraniku. Podobny ma ten zestaw: http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll...756422076&rd=1 Wydaje mi się, że w MM widziałem trzy modele notebooków już właśnie z tym nowym ekranikiem i muszę przyznać, że na pierwszy rzut oka robił wrażenie. Zdaję sobie jednak też sprawę, że może to być po prostu kwestia ich odpowiedniego ustawienia. Czy więc rzeczywiście jest tak znacząca różnica pomiędzy nimi? W tym momencie może warto byłoby jednak zastanowić się nad tym notebookiem wyżej, kosztem małej utraty wydajności braku nagrywarki płyt. 2) Myślę nad wzięciem udziału w tej licytacji: http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll...757938788&rd=1 Poza mniejszym dyskiem reszta specyfikacji wydaje mi się taka sama, jak w wymienionym poprzednio przeze mnie zestawu. Możecie rzucić okiem, czy przypadkiem nie przegapiam jakiegoś ważnego szczegółu? |
Faktycznie ten 2 model wydaje sie bardzo interesujacy. Ma wszystko co potrzebne. Mozesz nagrywac CD czyta DVD. Duzy ekran, dysk 30 GB tez do przyjecia. Pamietaj, ze to laptop a nie magazy danych.
Co do samej mozliwosci zmiany parametrow to Dell cos takiego oferuje ale nie wiem czy na aukcjach tez Ci sie uda znalezc taki model. PS Tak mnie zacheciles ze chyba zmienie tego asusa na cos ze stanow i sam kupie jakis sprzet ;) |
Cytat:
A co do tego Ultra Sharp XGA.. słyszałeś coś o tym? |
Niestety nie spotkalem sie jeszcze z taka matryca. Natomiast nie ma co liczyc na to MM ma najnowsze rozwiazania jak chodzi o laptopy. Oni raczej malo co maja (od kilku dni chce zobaczyc pewien aparat i kucze wszedzie jest tylko na zamowienie a ja go chce najpierw zobaczyc zanim sie zdecyduje).
|
z nowych bawilem sie ostatnio Fujitsu-Siemens Amilo Pro V7010
spodziewalem sie czegos lepszego ... pierwsze notebook'i tej spolki robily na mnie lepsze wrazenie po tygodniowej zabawie dostawal czkawki, popdala w kilku sekundowa zadume po dluzszej przy nim pracy wydawalo sie ze uspiony wiatrak wybudza sie coraz to glosniej ... bylo nie milo widzialem ze nie wzbudzil w was zadnych emocji ... ale na dniach bede mial tego gagatka HP Compaq nx9105 DU426EA to bede mogl powiedziec cos wiecej co do >mocnych< notebook'ow to polecam IBM zlecial mi jeden (ThinkPad 760C w torbie) z mniej wiecej drugiego pietra po schodach w banku :D karabinczyk sie rozlecial ... myslalem ze juz po nim ... ale jak bylo widac tylko obudowa nie wytrzymala ... pekniecia na rogach dziarsko dzialal jeszcze przez pare lat :spoko: |
Cytat:
PS Andrzeju poszperaj bo moze rowniez warto pomyslec o torbie do tego laptopa. U nas za dobra torbe/plecak musisz zaplacic ok 400-500 zl. Nie wiem jak to wyglada w USA ale moze sie oplaca. Dodam jeszcze, ze na tym nie ma co oszczedzac bo jak nosisz komputer za kilka tysiecy to szkoda go stracic z powodu kijowej torby. |
Cytat:
ps: Znasz może jakieś konkretne modele godne polecenia? |
Cytat:
ps: Cholera, wygląda na to, że ebay zlikwidował aukcję, w której chciałem kupić ten komputer. Mogą być problemy, bo zamówić muszę już dzisiaj... |
Dobra, już działa. I dobrze, bo już się miałem poważnie zdenerwować..
Tak więc dzisiaj wieczorem prawdopodobnie zdecyduję się na to: http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll...sPageName=WDVW Jakieś jeszcze końcowe uwagi? ps: Podoba mi się też znacznie rozszerzona gwarancja na różne elementy. Może (chociaż mam nadzieję, że nie) się przydać. |
Co do torby to uzywam plecaka firmy Samsonite - koszt 460 zl. Ma dwie komory i jest szalenie wygodny a przy tym zgrabny. Doskonale zabezpiecza laptopa - ma wzmocnienia i specjalne usztywnienia oraz pianki tlumiace upadek. Co do samej toroby to najlepiej sprawdz w sklepie namacalnie czy Ci odpowiada bo inaczej trudno cos wybrac.
Co do rozdzielczosci to zgadzam sie z toba, ze 1280x1024 to max w czym mozna pracowac. Wyjatkiem jest sytuacja gdy na tym laptopie walczysz w Cadzie, etc. Dodatkowa gwarancja jest fajna tylko sprawdz czy w Polsce Ci to uznaja. |
Znalazłem takie trzy modele:
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll...756774440&rd=1 http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll...756325038&rd=1 http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll...757453228&rd=1 Raczej już teraz zamawiać nie będę, bo i tak sporo tych wydatków, ale wstępnie - to coś takiego, jak to o czym mówiłeś? |
Wiesz co ja mam cos takiego - http://tinyurl.com/4x335 - tyle, ze czarny. Plecak jest bardzo zgrabny i szalenie solidny. Wszystkie narozniki, raczka, laczenia paskow z plecakiem sa wykonczone skora. Ma dwie komory - jedna na laptopa, druga z kilkoma przegrodami - u mnie doskonale sprawdza sie na papiery.
W moim przypadku wybor padl na plecak z 2 powodów: - do malych laptopow nie ma toreb - plecal jest wygodniejszy a moja praca nie wymaga abym chodzil pod krawatem i dlatego moge uzywac plecaka Jakims argumentem przemawiajacym za plecakiem jest rowniez to, ze jak duzo chodzisz ze sprzetem to torba budzi zainteresowanie potencjalnego zlodzieja. Natomiast plecak zdecydowanie mniej. PS Seria nazywa sie TRACKERS. Jak chcesz poczytac wiecej to wejdz na glowna strone i wyszukaj te serie.Niestety cos nie dziala dokladny link - wygasa. |
Hmm, ja tez posiadam torbe Samsonite - model X-Pansion 700, nie dosc ze mam gdzie wlozyc laptopa to jest tez miejsce na wszystkie potrzebne dokumenty. Kosz okolo 530 zl. Jak widze we wroclawiu masz kilka sklepow firmowych samsonite.
SKLEP DRAGON: Center of Excellence Rynek - Ratusz 11/12 50-106, Wroclaw tel : ++ 48/(0)71-34-208-29 GALERIA CENTRUM: ulica Swidnicka 40 50-950, Wroclaw ROBERTO COLLECTION (CH CARREFO: ulica Hallera 42 50-984, Wroclaw tel : ++ 48/(0)71-783-17-19 SAKER (CH KORONA): ulica B. Krzywoustego 126 51-421, Wroclaw tel : ++ 48/(0)71-350-13-97 SKLEP DRAGON - GALERIA DOMINIK: Pl. Dominikanski 3 50-159, Wroclaw tel : ++ 48/(0)71-346-80-73 Salon Firmowy ANET: ulica Swidnicka 4/6 50-607, Wroclaw |
ech cos dziwne sa te linki na samsonite - wygasaja.
Tu masz fotke tego plecaka http://www.samsonite-europe.com/pl/p...e01250x250.jpg Seria nazywa sie TRACKERS. Jak chcesz poczytac wiecej to wejdz na glowna strone i wyszukaj te serie. Moze ten link zadziala dluzej http://www.samsonite-europe.com/pl/l...roduct=211*034 |
A tu jest link do polskiego sklepu Samsonite http://www.vip-firma.com.pl/?id_menu...id_stronywww=1
|
No, dzisiaj dostałem notebooka :)
Na szybko tylko kilka zdjęć, bo nie miałem jeszcze okazji się nim porządnie pobawić. Co gorsza, nie mogę się nim na razie porządnie pobawić, a to z tego względu, że wspaniały LOT zgubił jedną z dwóch walizek i to tą, w której był zasilacz!! Na szczęście notebook był swieżo naładowany, ale to nawet na jak zobaczyłem bardzo dobrej baterii, starczy na niecałe 4,5 godziny. Już oczywiście trochę musiałem się pobawić i zostało jakieś 2 godziny, ehh.... No ale nic, póki co kilka zdjęć :) http://img141.echo.cx/img141/7093/p10203602te.jpg http://img9.echo.cx/img9/4388/p10203640vz.jpg http://img9.echo.cx/img9/2517/p10203675xh.jpg |
Z ciekawości zainstalowałem dla sprawdzenia pierwszą grę, która wpadła mi w ręcę, a była to I-Ninja i zobaczyłem, jak to działa. No i tak... tak, jak podczas uruchamiania na razie notebook trochę mnie rozczarował, bo generalnie start Windowsa trwa wieki (tak na oko ze dwa razy dłużej niż na moim komputerze stacjonarnym - ale zdaję sobie też sprawę, że to głównie kwestia odpowiedniej konfiguracji, czy się później zajmę), tak przy przetestowaniu gry zostałem już pozytywnie zaskoczony.
Po pierwsze po dość niewyraźnym, bo rozciągniętym do rozdzielczości 1280 na 800 początku, w grze pojawiła się możliwość wyboru tejże rozdzielczości, co naturalnie zrobiłem. No i okazało się, że gra po pierwsze bardzo ładnie wygląda, a po drugie bardzo szybko chodzi. No ale z tym bardzo szybkim chodzeniem okazało się, że jest aż za dobrze, bo gra po prostu chodzi.. za szybko! I to jest zdrowa przesada.. przypomina mi sie, jak kiedyś próbowałem uruchomić chyba gry ze spectrum na pececie. Działać działały, ale w takim tempie, że ledwie cokolwiek było widać. Tutaj jest podobnie.. Grać można, ale wszystko tak zapiernicza, że można oczopląsu dostać. Na razie nie sprawdzałem jeszcze nic innego, ale zastanawiam się, co może być tego przyczyną... Za dobra konfiguracja? Nawet jeśli to chyba powinna się dostosować wstecz. Przecież zawsze tak komputery działają. Ma ktoś jakiś pomysł? |
@Andrzej potestuj go, bo może też kupię laptopa o, którym myślałem od roku :taktak:
Przelewałeś pieniądze za laptopa, czy jak? Pewnie czytałeś mój temat odnośnie wyboru procka, mobo... i koszt tych części wychodzi ok. 2000zł, więc ten trzeci tysiąc zł daje moja siostra (ma teraz komunię w maju :>) za mojego kompa, a ja się cieszę laptopem :) :> I tak ma sobie kupić kompa, więc może wziąść odemnie :D |
andrzejj9@ "zle" napisany algorytm gry
mialem tak przy Nightmare Creatures nie dawalo sie grac - zbyt duza szybkosc :D ... patch do tego tytulu wszystko naprawil |
Cytat:
@ Bartek Jak tylko dostanę zasilacz to zacznę ostre testowanie || Zwłaszcza, że muszę go też doprowadzić do ładu jeśli chodzi o oprogramowanie. |
Cytat:
Pozdrawiam i zycze duzo zadowolenia z laptopa :) |
@Andrzeju
Czekam na informacje ;) @bubson Format C jest zbetny i mozna sobie z tym poradzic w inny znacznie wygodniejszy sposob ;). |
Cytat:
Ale tak na oko to z 70% wszystkich rzeczy, które tam są wywalę od razu.. Co do wydajności to jeszcze wczoraj się pokusiłem o jeden test. Zainstalowałem jedynę grę, w którą ostatnio trochę grałem, mianowicie Scrapland. Jest to gra nowa, z trójwymiarową grafiką, wyglądająca naprawdę nieźle i zapewne potrzebująca stosunkowo mocnego sprzętu. Miał to być sprawdzenie, jak w ogóle laptop, a przede wszystkim, czy, z czymś takim sobie poradzi. Powiem szczerze, że spodziewałem się, że w ogóle nie da się tego uruchomić, a tu naprawdę pozytywnie zostałem zaskoczony, bo nie dość, że się włączyło, to na dodatek znowu miałem możliwość uruchomienia w rozdzielczości 1280 na 800, którą naturalnie włączyłem. Pozostawiłem ustawienia na wysokich detalach i okazało się, że gra całkiem nieźle chodzi! Co prawda z przycięciami, ale lekkimi i to na otwartych powierzchniach, które jednak w żadnym stopniu nie uniemożliwiają gry. Muszę przyznać, że nie spodziewałem się, że tego typu rzeczy w ogóle będzie można na takiej karcie graficznej uruchomić :) Dzisiaj chciałem jeszcze dla sprawdzenia puścić 3DMarka. Wpadł mi w ręce 2005 więc chciałem zobaczyć, czy ta karta przejdzie chociaż przez jakikolwiek test (mój GeForce IV Ti nawet nie ruszył..). Niestety w trakcie próby bateria już nie wytrzymała... Tak więc dalsze testy później, ale być może jeszcze dzisiaj, bo w międzyczasie jak pisałem te słowa (forum chodzi już tak, że w ogóle nie mogę go użytkować.. na otwarcie tej strony czekałem ponad 40 minut, ciekawe ile będę to wysyłał...) walizka już przyjechała. Ponieważ jednak mama właśnie odsypia różnice czasowe, to do zasilacza dorwę się dopiero później. W każdym razie na razie jestem bardzo zadowolony, a nawet pod niektórymi względami pozytywnie zaskoczony :) |
Cytat:
Nie ma jednak sensu reinstalowac systemu z tego powodu. Mozna to zwyczajnie odinstalowac, przeczyscic rejestry i po problemie. |
Jeszcze zobaczę..
Na razie mam już zasilacz, więc puściłem jeszcze tego 3DMarka (2005). Znowu się zdziwiłem, bo nawet poszedł (na stacjonarnym w ogóle nie startował). Wynik, który uzyskałem, to 209 punktów. Nie wiem, czy to dużo, czy mało. Zrobię później na 2001, tam przynajmniej coś mi to powie. |
Cytat:
Dobra BD, to moze zrobimy eksperyment ?? 2 identyczne laptopy - ja zrobie jeden moim sposobem (format i reinstalka), Ty zrobisz drugi swoim sposobem (odinstalowanie miliona niepotrzebnych programow i czyszczenie rejestru) i wtedy zobaczymy ktory chodzi szybciej, OK ?? :P PS. Juz wiele razy probowalem odinstalowania i czyszczenia rejestru i nigdy komputer nie dzialal tak jak po formacie i reinstalce...... Ale coz, kazdy ma swoja opinie na ten temat. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
No moze sie okazac ze wlasnie nie masz plytki z windowsem - moj brat tez ostatnio kupowal Dell'a i nie mial plytki. Moze ty masz tzw "Recovery" plytke i tam juz jest Windows i wszystkie te badziewne programy. A wogole to zainstaluj sobie XP Pro bo tam pewnie HE masz. Pozdrowka! |
Cytat:
i to jeszcze pewnie a raczej napwewno XP po ANG |
Po angielsku to nie problem, Home również. A co z tą płytką to nie wiem. Z tego, co się pytałem, to na pewno nie było tam nic więcej oprócz tego, co już dostałem. Napiszę jeszcze do tego kolesia, od którego kupowałem i dowiem się na pewno.
|
Cytat:
Masz podklejony certyfikat XP-sa ,jak tak to win byl no ale naklejka tez mogla zniknac ? POZDrawiam |
Cytat:
|
No już wiem, że nie ma osobnej płytki z Windowsem. Podobno jest jakaś funkcja przywracania systemu (ale chyba nie ta zwykła, którą rozumiem, jako powrót do określonej daty). Zresztą, to mail, którego dostałem od osoby, od której kupowałem laptopa:
there should be 3 cds. Dell inc stopped giveing out the driver cd and the xp home restore cd. drivers can be download from dell support site. xp home restore cd is no longer need according to Dell either. There is a system restore function ctrl & f11 buttons. (mentioned in a blue sleeve in the box) Nie bardzo wiem, co rozumieć przez tą funkcję i jak jej używać. Czy może instalator Windowsa jest jakoś na stałe wgrany do pamięci (na dysk)? To by wyjaśniało, dlaczego system widzi pojemność dysku tylko jako 52GB za miast tam 57 czy 8. Puściłem także jeszcze jeden test w postaci 3D Marka 2001. Uruchomiłem go w rozdzielczości 1024*768 (chociaż mam wrażenie, że jednak poszedł w 1280*800) i 32 bitach. Uzyskałem rezultat ok. 4200, co może nie jest najwyższym wynikiem, ale w zupełności akceptowalnym. Mam poza tym takie wrażenie, że jednak przy zintegrowanej karcie graficznej wynik ten nie jest do końca porównywalny ze zwykłymi konfiguracjami. Sprawdziłem w międzyczasie jeszcze kilka innych gier i komputer radzi sobie dalej lepiej niż oczekiwałem (uruchomiłem Need For Speed Undeground, gdzie jednak trochę obraz skakał i Roller Coaster Tycoon III, gdzie było już bezbłędnie). Znalazłem też w końcu funkcję rozjaśniania obrazu, bo tak, jak wieczorem ekranik wyglądał świetnie, tak w dzień jednak byl zdecydowanie za mało wyraźny. Nie byłem tego pewien, ale miałem jednak przekonanie, że to musi mieć możliwość regulacji. Taką znalazłem od razu, w opcjach karty graficznej, ale jednak bawiąc się kontrastem, gammą i jasnością nie mogłem nic sensownego ustawić i dopiero znalezienie opcji działania w trybie oszczędzania baterii i maksymalnej wydajności diametralnie zmieniło sprawę (naturalnie wybrałem tę drugą). Teraz ekran jest naprawdę bardzo jasny i wyraźny i nawet w bardzo słonecznym pokoju można spokojnie na notebooku pracować :) c.d.n. ;) |
ad 1 pytanie - zdaza sie ze masz partycje ukryta w trybie readonly - zabezpieczone z poziomu biosa
na niej masz obraz ktory mozesz przywrocic w opicany sposob - to chyba jakis ostatni krzyk mody :| czyli dokladnie tak jak przypuszczasz ad 2 i 3 - to swietnie :) |
Cytat:
ps: Przed chwilą udało mi się złapać jakąś sieć (internet) bezprzewodową. Niestety przy próbie łączenia tracił połączenie. Co prawda była chyba też na hasło, ale coś mi się wydaje, że to mój stary provider, który przez ponad pół roku zakładał mi łącze, aż w końcu założyłem sobie NEO :) |
Cytat:
Nic nie dolega wersji HOME i kompletnie Andrzejowi wystarczy na laptopie. Z tego co widze to rowniez wersja angielska nie przeszkadza wiec Twoja rada jest kompletnie pozbawiona sensu. @Andrzeju Nie przejmuj sie brakiem plyty z Windows. Czesto jest tak, ze producent wydziela obszar na dysku i na niej zapisuje instalacje systemu operacyjnego. Na przyklad w moim IBM mam wydzielone 10 GB na ktorych zapisane sa wszystkie niezbedne dane do przywrocenia systemu (reinstalacji) wraz ze sterownikami - partycji tej nie widzi nawet fdisk. Poza tym zapisywane tam tez sa punkty przywracania. Jest to bardzo wygodne rozwiazanie bo jak system pada to wciskam magiczny przycisk Access IBM podczas uruchamiania komputera i tam pojawia sie taki mini system graficzny za pomoca ktorego moge odtworzyc instalacje systemu operacyjnego. Nie dostalem ani jednej plyty CD do tego komputera. Inni producencji daja specjalne plyty tzw recovery cd i za ich pomoca mozna odtworzyc system po awarii. Jednak rozwiazanie to ma wade poniewaz musisz te plyty miec przy sobie bo nie znasz dnia ani godziny kiedy system Ci padnie ;). Ci producenci ktorzy najmniej sie staraja daja dziesiatki plyt z systemem, sterownikiami i cala reszta. Takie podejscie nie wymaga pomyslunku z ich strony i swiadczy o tym, ze ida po najmniejsze linii oporu. Niezaleznie od tego jak dostarczony zostal w Twoim przypadku system operacyjny powinienes dostac specjalna nalepke (taka jak dla wersji OEM). Nalepka zazwyczaj jest przyklejona od spodu laptopa juz przez producenta. Ona swiadczy o tym, ze posiadany przez Ciebie Windows jest legalny. Szczerze mowiac jezeli masz taka nalepke a koniecznie chcesz na czysto instalowac goly system bez modyfikacji producenta laptopa to mozesz zainstalowac system z dowolnej plyty CD zawierajacej odpowiednik posiadanej przez Ciebie wersji a nastepnie wpisac klucz z nalepki i aktywowac system przez siec. Taka instalaja rowniez bedzie legalna. PS Zdaje sie w przypadku Della mozna po numerach seryjnych sprawdzic na stronie producenta historie tego sprzetu i np to czy nie byl serwisowany. Poza tym w ten sposob masz dostep do sterownikow i calej dokumentacji dla tego modelu. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:13. |