Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych (https://forum.cdrinfo.pl/f29/)
-   -   Kolejny biosik do 1653 - BSOK (https://forum.cdrinfo.pl/f29/kolejny-biosik-1653-bsok-50240/)

richie ploomba 19.04.2005 22:54

a czy zdazylo sie wam kiedys cos takiego?...
otoz nagrywajac plyte z danymi w programie nero burning rom na moim 1653 wystapil taki problmik. Otoz kompilacje zrobilem rowno na 700 mb, plytka sie nagrala - 100%.. probowalem ja odtworzyc.. i problem..mieli i mieli plytką,.. patrze na plyte i widze slad zapisu...tylko ze... slad nie wypelnia calej powiezchni plyty tylko jest on widoczny gdzies do szesciuset megabajtow :-/ a reszta plytki pusta.. i dodam ze na bank nagralo sie to 700 mega tylko ze upakowalo sie jakims cudem na 600 mb ..i nosnik tez jest 700megowy (napewno nie 800) :-/ mialem tak juz kilkakrotnie i nie wiem od czego to zalezy (rozne marki plyt, wiec raczej to nie wina nosnika CD) :-/

karel48 18.04.2005 16:18

Cytat:

Napisany przez gyad

A może jakieś potwierdzenie... ???

wojwar 18.04.2005 06:43

Cytat:

Napisany przez richie ploomba
no to ja troche z innej beczki ( z inej dlatego ze wypalam na CS09) :]
jak do tego wszystkiego ma sie ilosc bledow? otoz patrzac na wykres ktory zamiscil Wojwar:

z butow mnie wyrwalo :/ Errors:686 :/
dodam ze to tylko jedna taka plytka, cala reszta z tej parti wypalila sie bez zadnego bledu.

U mnie problem był taki, że jak odpaliłem kprobe to po jakimś czasie windows zechaciał automoatycznie płytkę odczytać (standard w XP/2003) no i przeskoczyło mi kilka bloków - stąd te errory

nie chciało mi się jeszcze raz K-probem lecieć

Atronic 18.04.2005 06:05

Cytat:

Napisany przez Majonez
Poza tym jak widzę takich "paczerów" jak Ty, to (nie obraź się) trafia mnie coś.
"Spaczowałem sobie nagrywarkę, nagrywa szybciej, ba zmieniła nazwę i jest wyższym modelem, i najważniejsze dioda świeci na 3 kolorki, ale nagrywając płyty chodnikowe nie do końca wysmaża tosty i nie są chrupiące a poza tym wbudowany ekspres do kawy nie działa - ale g...o"
<żygi>

Nie wiem skąd wziołeś takie bzdurne odczucie że bios CSOK który mam w swojej nagrywarce , mam tylko dla diody led i szybszego nagrywania . W swoim poście wyraźnie napisałem jaki mam zarzut do tego firmwaru i czego mi w nim brakuje , ale Ty najwyraźniej wcale tego nieczytałeś tylko skrobiesz sobie odpowiedzi jak ci wiatr zawieje . Bynajmniej nie chodziło mi ani oprędkośc nagrywania , ani o to że tanie płyty są źle nagrywane , tylko o to że jeden bios potrafi nagrać tanie płyty lepiej niż inny .

gyad 18.04.2005 00:51

Cytat:

Napisany przez karel48
Teraz lepiej - brak błędów - dlatego odtwarzanie w Mancie ok! (też posiadam),ale te błędy PIF nieciekawe - zobacz moje wykresy Verbatimów wyżej - wygląda na to, że na CS0K o niebo lepiej. ;)

Jeszcze lepiej na CSOM !
http://www.liteon.ab.pl/firmware/CS0M.zip

Majonez 18.04.2005 00:08

Cytat:

Napisany przez karel48
Dzięki za poprawkę- choć w dość ostrym tonie utrzymaną - jakby to powiedzieć ... spoko Majonez. ;)

ostra bo jak zobaczyłem kolejny taki tekst to mnie coś trafiło ale jak to mówią spoko majoneze :D

Cytat:

Napisany przez karel48
Z tego co mi wiadomo to już oficjalny CS0C (datowany wcześniej) załatwił sprawę zapisu przynajmniej na Esperanzach.
Ale jeżeli to produkt Liteona (i tylko Liteona) zawierający choćby znikome poprawki - to jednak dziwne że te obydwa biosy nie znalażły się na orginalnej stronie - przecież tych shitowych nośników nie używa tylko Polska (chyba, że się mylę). ???

Niby tak ale dopiero CSTJ był całkowicie "poświęcony" tanim płytkom. Od tej pory odpowiednie kody są dołączane do kolejnych wersji. Jeżeli zaś chodzi o to dlaczego nie znalazło się to na oficjalnej stronie LiteOna to po części sam sobie odpowiedziałeś. Z AB wysłano nośniki do inżynierów LiteOna żeby coś na to poradzili :). Można stąd wnosić, że to na nasz rynek zrzucono te najgorsze śmieci i dlatego nie było tego firmware na oficjalnej. A CS0M jak wskazuje informacja to po prostu powrót do oficjalnej lini biosów.

Cytat:

Napisany przez karel48
Swoją drogą uważam że i tak lepiej poczekać - nie każdy orginalny bios jest lepszy od poprzedniego (nie licząc powiększonej liczby nośników).

To jest podstawowa zasada - jak coś działa to się nie zmienia ale teraz jest moda na wgrywanie firmware i pokazywanie wykresów z KProbe, których i tak połowa nie potrafi poprawnie zinterpretować.

Cytat:

Napisany przez karel48
A chłopaków z AB nie przeproszę ponieważ:
1.) Do tej produkcji chyba się trochę przyczynili - choćby zaispirowaniem Taiwańczyków wysyłając nośniki, wię coś ze strony polskiej jest. :idea:
(chyba im nie umniejszam nazywając ten bios Made in Poland)
2.) CSTJ poprawił być może zapis na tanich płytkach ale z pewnością nie był najlepszy dla markowych. Dodając do tego problem z powrotem do oficjalnego biosu przyznasz ze nie byl produktem do końca udanym.A taki produkt wywołuje pewne uzasadnione obawy... przed następnym - :smutny:

Z tego co napisałeś to można wyciągnąć wniosek, że należy im podziękować za wysłanie tych nosników bo inaczej do tej pory te odpady by się nie nagrywały.

Cytat:

Napisany przez karel48
Ps. Widzę, że obydwoje z Bartezem zaangażowaliście się w obronę AB i myślę sobie ... to dobrze, że jest jeszcze ktoś kto broni polskich interesów.(inicjatywy) :)
Pozdrawiam :piwo:

Nikogo konkretnego nie bronimy, jedynie ogólnie rozumianej prawdy bo potem powstają różne dziwne opowieści, które możemy usłyszeć nawet poza forum.
Więc trzeba ludzi z błędu wyprowadzać :).

Cytat:

Napisany przez Atronic
Majonez i Karel84 :
Nie warto toczyć sporów o to kto jest inspiratorem , autorem i tym podobne biosu CSTJ , bo i tak nie zmieni to faktu że tem bios to kupa g...na .
Ja mam w swojej 1213 wgrany bios 1653S.CS0K.patched-cf-ledfix i jestem z niego w miarę zadowolony , poza małymi zgrzytami .

Sporów, jak wspomniał Karel, aż takich nie toczymy. Ale Twoje podejście jest kolejnym przykładem negowania z zasady. Poza tym jak widzę takich "paczerów" jak Ty, to (nie obraź się) trafia mnie coś.
"Spaczowałem sobie nagrywarkę, nagrywa szybciej, ba zmieniła nazwę i jest wyższym modelem, i najważniejsze dioda świeci na 3 kolorki, ale nagrywając płyty chodnikowe nie do końca wysmaża tosty i nie są chrupiące a poza tym wbudowany ekspres do kawy nie działa - ale g...o"

Jedyne co mi przychodzi wtedy do głowy to :| :blee: :niepow: <żygi>

karel48 17.04.2005 22:50

Słuszna uwaga - rzeczywiście wykres super ale skąd aż 10 błędów ???

richie ploomba 17.04.2005 22:10

no to ja troche z innej beczki ( z inej dlatego ze wypalam na CS09) :]
jak do tego wszystkiego ma sie ilosc bledow? otoz patrzac na wykres ktory zamiscil Wojwar:

[QUOTE=wojwar]

3. Dla przykładu zapodam wykresiki Verbatima MCC003 palonego na biosie CS0K - strategia bez zmian (widzę wielką poprawę w stos do CS07 który miałem wcześniej ... trzeba było dla Verbatima zmieniać strategię na ProdiscR03 lub TY02, a teraz na tamtych strategiach pali się gorzej niż na oryginalnej! Jedyna uwaga to by dla MCC002 zmienić na MCC003).

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=19841&stc=1

widze ze jest on idealny niby,pieknie, verbatim, cudo.. ale jest: Errors:10 :/
no i nie wiem jak to sie ma teraz do jakosci takiej plytki wojwara :/
a dlatego poruszylem ta kwestie poniewaz wypalilem sobie ostatnio jedna plytke Platinum Plus 8x z filmem, na moim Litku idzie bez zajakniecia wlozylem na stacjonarny DVD - "no disc" ..zdebialem :/ przeskanowalem KProbe i otrzymalem taki wynik:
http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=19974&stc=1

z butow mnie wyrwalo :/ Errors:686 :/
dodam ze to tylko jedna taka plytka, cala reszta z tej parti wypalila sie bez zadnego bledu.

karel48 17.04.2005 10:36

Cytat:

Napisany przez Atronic
Majonez i Karel84 :
Nie warto toczyć sporów o to kto jest inspiratorem , autorem i tym podobne biosu CSTJ....

Chyba aż tak to się nie spieramy... ???
Cytat:

Napisany przez Atronic
... bo i tak nie zmieni to faktu że tem bios to kupa g...na .

Aż tak źle to chyba nie jest... :nie:
Cytat:

Napisany przez Atronic
Proszę o nie pisanie bzdur w stylu :" ja używam tylko verb i tdp , albo innego rodzaju płyt i tylko takie lubi liteon ."

Hmm... ja rzeczywiście używam Verbatimów , Platinum i jeszcze TDK,Samsungi próbowałem i nie dlatego że inne ( czyt.tańsze ) nośniki wypalają się gorzej na danym biosie, ale ze względu na ich marną jakość, która według mnie zaowocuje krótszą ich żywotnościa. :'(
Dlatego po ostatnim spadku cen Verbatimów ( nawiasem mówiąc najlepiej wypalanych nie tylko przez Litka) do 1.70 pln doszedłem do wniosku że nie warto kupować już innych nośników. :idea:
Duże znaczenie odgrywa też dla mnie prędkość a w tym względzie Verbatimy palone x8 przewyższają jakoscią pozostałe. :)
Cytat:

Napisany przez Atronic
a przy okazji to jest już nowy omni na stronie codeguys i radzi on sobie z kilkowa nowymi biosami których nie chciał ruszyć poprzedni.

Już nim przejechałem CS0K i teraz mam odczyt x16 - właśnie testuje ;)
Również pozdrawiam :)

Atronic 17.04.2005 08:23

Majonez i Karel84 :
Nie warto toczyć sporów o to kto jest inspiratorem , autorem i tym podobne biosu CSTJ , bo i tak nie zmieni to faktu że tem bios to kupa g...na .
Ja mam w swojej 1213 wgrany bios 1653S.CS0K.patched-cf-ledfix i jestem z niego w miarę zadowolony , poza małymi zgrzytami . A mianowicie nagrywając na płytkach Apollo produkowanych przez VDSPMSAB001 Interaxia AG niektóre płyki pod koniec ( jakieś 15 %) zaczynają mocne górki , a nagrywane pod biosem z sony 710 BYX3 , mają wprawdzie większą ilość PI , ale za to równą w całym zakresie nagrania płyty . Mam pytanie czy ktoś może wie dlaczego te same płyty , z tej samej partii tak dziwnie się zachowują .

Proszę o nie pisanie bzdur w stylu :" ja używam tylko verb i tdp , albo innego rodzaju płyt i tylko takie lubi liteon ." Ja również preferuję verby i TDK , ale jeśłi jeden bios potrafi w miarę przyzwoicie nagrac daną płytę , a drugi nie to napewno nie jest to wina sprzętu , a trzeba dopracowaś firmware .

a przy okazji to jest już nowy omni na stronie codeguys i radzi on sobie z kilkowa nowymi biosami których nie chciał ruszyć poprzedni.

pozdrawiam

karel48 17.04.2005 07:51

Dzięki za poprawkę- choć w dość ostrym tonie utrzymaną - jakby to powiedzieć ... spoko Majonez. ;)
Z tego co mi wiadomo to już oficjalny CS0C (datowany wcześniej) załatwił
sprawę zapisu przynajmniej na Esperanzach.
Ale jeżeli to produkt Liteona (i tylko Liteona) zawierający choćby znikome poprawki - to jednak dziwne że te obydwa biosy nie znalażły się na orginalnej stronie - przecież tych shitowych nośników nie używa tylko Polska (chyba, że się mylę). ???
Swoją drogą uważam że i tak lepiej poczekać - nie każdy orginalny bios jest lepszy od poprzedniego (nie licząc powiększonej liczby nośników).
A chłopaków z AB nie przeproszę ponieważ:
1.) Do tej produkcji chyba się trochę przyczynili - choćby zaispirowaniem Taiwańczyków wysyłając nośniki, wię coś ze strony polskiej jest. :idea:
(chyba im nie umniejszam nazywając ten bios Made in Poland)
2.) CSTJ poprawił być może zapis na tanich płytkach ale z pewnością nie był najlepszy dla markowych. Dodając do tego problem z powrotem do oficjalnego biosu przyznasz ze nie byl produktem do końca udanym.A taki produkt wywołuje pewne uzasadnione obawy... przed następnym - :smutny:
Ps. Widzę, że obydwoje z Bartezem zaangażowaliście się w obronę AB i myślę sobie ... to dobrze, że jest jeszcze ktoś kto broni polskich interesów.(inicjatywy) :)
Pozdrawiam :piwo:

Majonez 16.04.2005 18:05

Cytat:

Napisany przez karel48
Ilośc obsługiwanych nośnikow (strategii ) taka sama jak w CS0K, a biosik to znowu polska produkcja ( jak CSTJ)...więc lepiej chyba poczekać na pierwsze wrażenia czyli teściki tych co nie wytrzymali i już zapodali ;)

biosik to NIE znowu polska produkcja tylko jakbys sie zainteresowal lepiej tematem to wiedzialbys ze zarowno CSTJ i CS0M byly zrobione przez liteona - nikt w polsce nie "robi" biosow

CSTJ byl zrobiony aby rozwiazac problem z tanimi go....nymi plytkami dostepnymi w naszym kraju Esperanza, Hawk, MediaStore i inne shity
CS0M umozliwia powrot do oficjalnej lini biosow dostepnych na stronach liteona bo ci co wgrali CSTJ nie mieli mozliwosci wgrania nowych oficjalnych wersji (zreszta nie bylo nawet powodow ich wgrywania)

ale latwiej jest klepac glupoty albo powtarzac bzdury
zerknij sobie na zagraniczne fora albo poczytaj nawet tutaj dokladniej

karel48 15.04.2005 20:51

Wojwar - w pełni się z tobą zgadzam - strategia dla Verbów w CS0K jest bardzo dobra natomiast wyraźnie gorsza od mojego wcześniejszego biosu CS0C jest strategia dla Platinum - powiedziałbym że całkiem do d... ;)

LECHWOS 15.04.2005 17:14

Ilość załączników: 1
plytka palona programem CloneDVD 2.8.0.0 :) kopia z orginalu z wypozyczalni

wojwar 15.04.2005 13:37

Ilość załączników: 4
Cytat:

Napisany przez LECHWOS
Date : 2005-04-14 23:55:07
Model : 1-0-0-0 SONY DVD RW DRU-710A CS0M
Disc : DVD+R , MCC002 [Mitsubishi Chemical Corporation]
Speed : 4x
ECC blocks sum (PI/PIF) : 8/1
Scanned range : 0 - 2289722
Sampling count : 123705
Errors : 0
PI Max : 81
PI Average : 10,08
PI Total : 168897
PIF Max : 24
PIF Average : 6,55
PIF Total : 109780

1. na tym obrazku co zapodałeś jest taka malutka ikonka dyskietki - kliknij ją i nie będziesz musiał kombinować z print screenem, po prostu obrazek sam ci się zapisze (najlepiej jako png)

2. Ten wykres MCC002 jest straszny! Czy to naprawdę Verbatim ? Jeśli tak to zmień omnipatcherem strategię zapisu na MCC003 (ta dla MCC002 i MCC003 w biosie CS0K jest najlepsza).

3. Dla przykładu zapodam wykresiki Verbatima MCC003 palonego na biosie CS0K - strategia bez zmian (widzę wielką poprawę w stos do CS07 który miałem wcześniej ... trzeba było dla Verbatima zmieniać strategię na ProdiscR03 lub TY02, a teraz na tamtych strategiach pali się gorzej niż na oryginalnej! Jedyna uwaga to by dla MCC002 zmienić na MCC003).

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=19841&stc=1

4. Nie wiem czemu Paltinumy palą mi się nie najlepiej :( - na oryginalnej strategii jest do bani

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=19840&stc=1

, na TY02 trochę lepiej, na MCC003 jeszcze ciut lepiej ale ...

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=19839&stc=1

... w sumie płytka z zapasem mieści się w normie (PI < 280, PIF < 4), ale porównanie do Verbatima wypda tragicznie

No i cena ... platinum 1,30 a Verbatim jedyne 1,70 (przy większej ilości 1,68, ceny za www.delfin-cdr.pl).

Czy wy też macie tak z platinumami ?

I jeszcze przetestowałem CopyMe DVD+R - płytka w cenie 0,80 gr, a śmiem twierdzić, że wypaliła się lepiej niż platinum... (szkoda że kupiłem tylko jedną sztukę bo bym przetestował na oryginalnej strategii zapisu MCC003) w takim wypadku mam gdzieś te platyny. Do ważnych danych lepiej Verbatim, a do mniej ważnych szkoda kasy na Platynę jeśli za 60% ceny mogę mieć CopyMe DVD+R x4 która wypali się lepiej.

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=19838&stc=1

fonon 15.04.2005 09:12

Cytat:

Napisany przez karel48
Lechwos
Ale chyba trzeba być zarejestrowanym żeby je móc przejrzeć - czy się mylę ???

Nie mylisz się, ale każdy może się zarejestrować i dostęp jest praktycznie natychmiastowy.

LECHWOS 15.04.2005 00:01

Date : 2005-04-14 23:55:07
Scanned range : 0 - 2289722
Sampling count : 123705
PI Max : 81
PI Average : 10,08
PI Total : 168897
PIF Max : 24
PIF Average : 6,55
PIF Total : 109780

paulo007 14.04.2005 22:34

proponuje jeszcze ustawić:

karel48 14.04.2005 19:57

Teraz lepiej - brak błędów - dlatego odtwarzanie w Mancie ok! (też posiadam),ale te błędy PIF nieciekawe - zobacz moje wykresy Verbatimów wyżej - wygląda na to, że na CS0K o niebo lepiej. ;)

LECHWOS 14.04.2005 18:37

Cytat:

Napisany przez karel48
Lechwos ponów ten test jeszcze raz ale z prędkością odczytu 4x a nie max - to co zaprezentowałeś to tragedia :wow: 8 błędów (ta płytka nie powinna się odtwarzać) - na szczęście to na 99% wina właśnie tej prędkości. ;)

Ps.Aaaaaa... a może to ten sprzęt którym dysponujesz daje takie mierne efekty || - nie zauważylem od razu :)- a gdzie wpychasz tą płytkę ;)

Płytka chodzi super manta emperor 07 radzi sobie bez zarzutów a sprzęt jak sprzęt litek 1633:) dla mnie te verbatiumy sa bez zarzutu wszystko chodzi Ok
i cena przystępna kolo mnie w REALU sa po 2.99 i fajnie wyglądają jak szpula filmowa :) a gdzie wpycham ta płytkę nie będę odpowiadał na forum ;) :) :)

Date : 2005-04-14 18:31:08
ECC blocks sum (PI/PIF) : 18/10
Scanned range : 0 - 2125397
Sampling count : 114200
PI Max : 29
PI Average : 2,47
PI Total : 17660
PIF Max : 11
PIF Average : 0,44
PIF Total : 3162

karel48 14.04.2005 17:44

Lechwos ponów ten test jeszcze raz ale z prędkością odczytu 4x a nie max - to co zaprezentowałeś to tragedia :wow: 8 błędów (ta płytka nie powinna się odtwarzać) - na szczęście to na 99% wina właśnie tej prędkości. ;)

Ps.Aaaaaa... a może to ten sprzęt którym dysponujesz daje takie mierne efekty || - nie zauważylem od razu :)- a gdzie wpychasz tą płytkę ;)

Cytat:

Napisany przez fonon

fonon 14.04.2005 12:58

Tu jest sporo wyników:
http://club.cdfreaks.com/showthread.php?t=133978

Portalnet 14.04.2005 11:48

czyli jak - bo z odczytem wykresow mam maly problemik ( mala wiedza co i jak) - warto wgrywac go , jest lepszy od tego poprzedniego ?
Czy ktos moze mi w kilku slowach zdaniach powiedziec jak odczttywac te wykresy - tzn kiedy jakosc zapisu jest dobra a kiedy zla - jak odroznic to z wykresu ?

LECHWOS 14.04.2005 11:38

Cytat:

Napisany przez karel48
Ilośc obsługiwanych nośnikow (strategii ) taka sama jak w CS0K, a biosik to znowu polska produkcja ( jak CSTJ)...więc lepiej chyba poczekać na pierwsze wrażenia czyli teściki tych co nie wytrzymali i już zapodali ;)

Date : 2005-04-14 11:23:48
Speed : Max
ECC blocks sum (PI/PIF) : 18/10
Scanned range : 0 - 2176884
Sampling count : 105647
Errors : 8
PI Max : 21
PI Average : 2,03
PI Total : 14290
PIF Max : 10
PIF Average : 0,48
PIF Total : 3396
kiedys to byla 1633s a dzis jak widac plyta verbatium digital movie azo

karel48 14.04.2005 10:31

Portalnet 13.04.2005 14:14

a co to za wersja ta "csOm? jakas przerobka orygnalnej czy moze ktos cos pododawal do ostaniego CSOK i nazwa ja sam csOm ?

gizmomp 13.04.2005 09:57

nowa wersja cs0m ledfix (z czerwona diodą) jakby kogos interesowało link: http://imgo.us/cs0m

karel48 12.04.2005 15:50

Cytat:

Napisany przez gizmomp

Z tym "cudowaniem" to bym nie przesadzał... :nie:

A oto Verbatim Advanced AZO 8x tym razem minusik palony x8, testx4. :)
Wypalilem też Platinum plus i minus ale testów nie zamieszczam bo nie są tego warte :smutny:
Dla tych , którzy jeszcze nie zdecydowali się na zmianę biosu z CS0C i wypalają na Platinkach stanowczo ten pomysł odradzam - CS0C miał wyrażnie lepszą strategię zapisu dla tego nośnika.

gizmomp 12.04.2005 11:35

a co powiecie na to cudo : http://www.cdrinfo.pl/software/bios.php?id=5102091430

karel48 12.04.2005 10:45

No to naprzód - trafił się materialik do kopiowania toteż parę testow kolorowego CS0K zapodalem i oto wyniki:
Verbatim Advanced AZO 8x, palony x8, test x4
Jak dla mnie to rewela :) - do ok.75% średnia PIF wynosiła 0 a suma 4 - ten pik niestety trochę zamieszał... :'(
Wniosek - już nigdy nie kupię nawet Platinum ... (nigdy nie mów nigdy) ;)

Ps.Dodam, że ten wynik jest powtarzalny ... :piwo:

gabi_bart 12.04.2005 00:28

Cytat:

Napisany przez Portalnet
Na poczatku uzywalem tego ale tylko przezpare dni - ten INCD cos nie lezal po mojej mysli albo ja cos zle robilem albo nagrywara.
Uzywalem typu plikow 2.0

Dotychczas InCD działa mi stabilnie na DVD +RW Esperanca, ale gdy nie doszedłem do przepełnienia i zawczasu, wcześniej przygotowałem miejsce. Jednak jeden, pełen DVD przy wprowadzaniu nowego pliku pozbawiło mi katalogu i nic z niego juz nie odczytam. Na zwykłych CD RW to długo korzystałem z UDF 1,2 i jeżeli dobre CD to poprawnie mi działało (to były nagrywarki HP9100+), nawet w Win98v2.

predator55 11.04.2005 23:55

Cześć.Mam nagrywarkę DVD firmy Liteon.Zmieniłem biosik na BSOS.Podczas nagrywania w Nero w wersji 6.6.0.6 nie mam żadnych błędów.Ale weryfikacji kompilacji po nagraniu nie przechodzi bez komunikatu że sektor na DVD różnie się od sektora na HDD.Co to za błędy? Z czego wynikają? Proszę o odpowiedz.
Posiadam sprzęt:
AMD Barton 2500+
1024 MB Ram
dysk 160GB Seagate Barracuda 7200 obr/min 8MB cache
nagrywarkę DVD Liteon SOHW 1633s
nagrywarkę CD Teac

paulo007 11.04.2005 23:32

płyta Octron 4x:
http://paulo007.fm.interia.pl/octron4x.PNG

Portalnet 11.04.2005 05:58

Cytat:

Napisany przez gabi_bart
Witaj, a jak u ciebie te Verbatimy DVD +RW działają z formatem tworzonym przez InCD tzn. z UDF i jaki UDF stosowałeś v. 1,; 2 itp - oczywiście, że tu pytam o dopisywanie nowych plików za pomocą Eksploratora do mocno zapisanych Verbatim DVD +RW ??

Na poczatku uzywalem tego ale tylko przezpare dni - ten INCD cos nie lezal po mojej mysli albo ja cos zle robilem albo nagrywara.
Uzywalem typu plikow 2.0

gabi_bart 11.04.2005 00:56

Cytat:

Napisany przez Portalnet
Wiec tak - plyty DVD (+r, -R , +RW -RW) nagrywam tylko na Verbatimach. A jak te biosy maja sie do nagrywania CD-R/RW ? ( bo tez duzo tych plyt nagrywam i nie tylko juz na Verbatimach). Wiec w takim przypadku tez bios CSOC bedzie najlepszy ?

Witaj, a jak u ciebie te Verbatimy DVD +RW działają z formatem tworzonym przez InCD tzn. z UDF i jaki UDF stosowałeś v. 1,; 2 itp - oczywiście, że tu pytam o dopisywanie nowych plików za pomocą Eksploratora do mocno zapisanych Verbatim DVD +RW ??

gabi_bart 11.04.2005 00:44

Cytat:

Napisany przez karel48
Spróbuj wcześniej CS0C - to dobry sprawdzony bios Verbatimy i Platinumy nagrywa super. :)

Witaj,
Tak on jest dobry bo nagrywa, ale nie czyta DVD Verbatim nagranych na biosie CS02. Oba biosy wykrywają DVD czyste i poprawnie wskazuja producenta YUG..., a także czytają przez siebie nagrane DVD Verbatim.
No szkoda, że to tylko samo dla siebie :)

paulo007 10.04.2005 18:10

verbatim

verbatim digital movie DVD-R 4x palony litkiem 1653 na kolorowym CSOK:
http://paulo007.fm.interia.pl/verb.dig.mov4x.PNG

D.K. 10.04.2005 12:55

W/mnie nie ma reguł,ja mam CS0K.patched-cf-ledfix i nagrywa wszystko(co kupuje) dobrze,... ale kupuje:
DVD:
TANIE: Vebatim + Made in Taiwan(nigdy Chiny,Indie...);
TAŃSZE:Platinium + na Rikohu;
NAJTAŃSZE:ePerformance
- Litek "generalnie" nie lubi,ja podzielam ten pogląd.

CD:
Tanie:Verbatim(Taiwan),TDK,Platinium,
SuperTanie:Benq
oczywiście nie uogólniam-tak jest u mnie i u mnie się sprawdza.
Pozdrawiam. :piwo:

Portalnet 10.04.2005 10:59

Wiec tak - plyty DVD (+r, -R , +RW -RW) nagrywam tylko na Verbatimach. A jak te biosy maja sie do nagrywania CD-R/RW ? ( bo tez duzo tych plyt nagrywam i nie tylko juz na Verbatimach). Wiec w takim przypadku tez bios CSOC bedzie najlepszy ?

D.K. 10.04.2005 10:11

Cytat:

Napisany przez Portalnet
czyli jajk - jednak CSOC jest nadal najlepszym biosem ?

Czytajcie....mądrych ludzi i posty,jak napisał karel48 do Verbów i Platinek jest dobry,jak używasz innych płyt sam musisz poeksperymentować.Nawet ja jako laik to zrozumiałem.Pozdrawiam :piwo:

Portalnet 10.04.2005 08:29

czyli jajk - jednak CSOC jest nadal najlepszym biosem ?

karel48 09.04.2005 23:19

Cytat:

Napisany przez gabi_bart
Wgrałem CS02 (wiadomo że nie LiteOna) i wszedł OK. Nagrywarka czyta teraz wcześniej nagrane DVD +R od Verbatima. Teraz zrzucę je na HD i zmienię Bios na ostatni z Liteona , a wtedy zrobię 4 szt DVD +R Verbatim czytelne w nowym Biosie. Bedzie nowoczesnie i z diodkami.
No śmiechy chichy - ale mam nareszcie dostęp do danych na 4 DVD - moc obliczeń czeka teraz na mnie.

SERDECZNIE dziękuję ADAX - >>>

Spróbuj wcześniej CS0C - to dobry sprawdzony bios Verbatimy i Platinumy nagrywa super. :)

gabi_bart 09.04.2005 20:29

Cytat:

Napisany przez macho73
PS2
Mam wprawdzie wgrany bois CSOK ale nie miga mi dioda podczas nagrywania, czy był taki bios CSOK bez migajacej diody,czy u mnie jest cos nie tak z nagrywarką?Bios nie miał zadnej dodatkowej nazwy-[CSOK.exe]

Świeci zielono/czerwono tylko CSOK wgrany z codeguys,
ale nie wklej sobie tego z opisem SONY bo nagrywarka zmieni nazwę na Sony, Tylko nazwę i tyle, a jeszcze potrzebny będzie szyldzik przedni
aby było to już Sony :))

gabi_bart 09.04.2005 20:24

Cytat:

Napisany przez adax
Jaki bios wgrywasz ten ze strony codeguys czy oryginalny Liteona.Biosy ze strony Liteona nie daja się wgrać w normalny sposób w tył do starszej wersji. Zrób tak jak podałem wyżej.

Wgrałem CS02 (wiadomo że nie LiteOna) i wszedł OK. Nagrywarka czyta teraz wcześniej nagrane DVD +R od Verbatima. Teraz zrzucę je na HD i zmienię Bios na ostatni z Liteona , a wtedy zrobię 4 szt DVD +R Verbatim czytelne w nowym Biosie. Bedzie nowoczesnie i z diodkami.
No śmiechy chichy - ale mam nareszcie dostęp do danych na 4 DVD - moc obliczeń czeka teraz na mnie.

SERDECZNIE dziękuję ADAX - >>>

macho73 09.04.2005 11:42

W moim przypadku zmiana na CSOK oraz zmiana systemu na xp bez sp2!!! zrobiła cud z 1653S.W kilku róznych postach na tym forum,w róznych tematach narzekałem na tą nagrywarkę-naprawdę mnie wkurzała i miałem jesj serdecznie dość.Obecnie sprawa ma się tak że nagrywarka pali idealnie platinium+ x8,verbatim+ x8.Idealnie, znaczy nie mam żadnych problemów z odtwazaniem nagranych rzeczy-filmy dvd,dvix,obrazy.iso oraz gry.Otworzyłem nawet nagrane wcześniej na esperanzie przy biosie CS09 filmy dvd ,których mi wtedy nie czytało.Wypalam programami Nero 6 i Clone DVD 2.
Ps.
Postaram sie przy najbliższej okazji przetestowac nagrywanie i odtwazanie na esperanzach.
PS2
Mam wprawdzie wgrany bois CSOK ale nie miga mi dioda podczas nagrywania, czy był taki bios CSOK bez migajacej diody,czy u mnie jest cos nie tak z nagrywarką?Bios nie miał zadnej dodatkowej nazwy-[CSOK.exe]

Portalnet 09.04.2005 11:19

Wiec podsumowujac: ktory bios jest najlepszy do 1653 ( tzn 1633 przerobionego na 1653) - prosze mi doradzic bo czytajac rozne odpowiedzi zaczynam sie gubic - mysle ze na tym forum jest oosba bardziej zaawansowana w tych sprawach i jest w stanie mi na moje pytanie odpowiedziec

Shider 09.04.2005 09:28

pewnie nie wszyscy zdaja sobie tez sprawe z tego ze C0deKing udostepnił o wiele wiecej "kolorowych" biosow niz widac to na stronie ;)

http://codeguys.rpc1.org/temp/LEDFix.rar

Znajdziecie tam:
1633S.BS0S.patched-cf-ledfix.exe
1633S.BS41.patched-cf-ledfix.exe
1653S.CS0G.patched-cf-ledfix.exe
1653S.CS09.patched-cf-ledfix.exe
1653S.CSTJ.patched-cf-ledfix.exe

yacek _b 09.04.2005 09:22

Ludzie , nie przesadzacie z tymi biosami ? Kurde , widzę że najważniejszą sprawą są kolorowe diody :) , a nie jakośc zapisu ! Jak pali wam dobrze na aktualnym biosie to po cholerę zmieniacie , tylko dla małego kolorowego światełka , ja nawet nie patrzę w trakcie zapisu na palnik , nagrywarka pali ja robię coś innego , no ale widzę że są tacy co jarają się się takimi gadżetami .... pozdr.

adax 08.04.2005 23:51

@karel48 - DZIĘKI /no chcialem pomóc/ :piwo:

karel48 08.04.2005 23:47

Adax - czytam i czytam i zaczynam Ci powoli współczuć.
Uwaga do gabi_bart - czytaj dokładnie to co pisze Adax - prościej już nie można - sorry ale odnoszę wrażenie że Ty nie czytasz odpowiedzi na swoje pytania, które udziela Ci Adax.

adax 08.04.2005 23:27

Wgraj najpierw CS02 ze strony http://codeguys.rpc1.org/firmwares.html a potem CS02 ze strony http://www.liteonit.com/ODD/English...re_dvd%20rw.asp i powinno być po kłopocie. Masz oryginalny Liteon z biosem CS02 potem możesz dalej wgrywać oryginały.

gabi_bart 08.04.2005 23:19

Cytat:

Napisany przez adax
Jaki bios wgrywasz ten ze strony codeguys czy oryginalny Liteona.Biosy ze strony Liteona nie daja się wgrać w normalny sposób w tył do starszej wersji. Zrób tak jak podałem wyżej.

Zawsze wgrywam orginalne z Liteona, a tylko raz spróbowałem ten z diodkami - patent SONY

adax 08.04.2005 22:24

gabi_bart 08.04.2005 22:17

Cytat:

Napisany przez adax
@gabi_bart''Witaj,
Nie potrafię wycofać się - wgrać starej wersji biosu po nowej. Wgrywałem kolejno do przodu. ''

Jeżeli chcesz wrócić do starszego biosu - wgraj któryś ze starszych biosów /np:CS02/ ze strony http://codeguys.rpc1.org/firmwares.html - restart kompa a potem instalka najnowszego /lub tego którego chcesz/ biosa ze strony http://www.liteonit.com/ODD/English/...e_dvd%20rw.asp /CS0K / i masz oryginalny Liteon 1653

Dalej nie rozumiem co to za bios v. 2 i v. 10. :idea:

Normalnie nie jest możliwy powrót do starej wersji BIOSU- nagrywarka protestuje gdy startuje starszy. Wiem że są jakieś "zabiegi" aby to przeskoczyć, ale czy bezpieczne - ???

gabi_bart 08.04.2005 22:13

Cytat:

Napisany przez adax
Napisz o co Ci właściwie chodzi. Jaki masz aktualnie bios a do jakiego chcesz wrócić z tego co piszesz nic nie rozumiem. :blee: Co to jest za bios v. 2 i v. 10

Podam to dokładniej :
CS02 to wersja v.2 ( nie miałem CS01 - v. pierwszej)
CS09 - 2004/12/24 to v. 9.
CS0C - 2005/02/04 to v. 10
CSTJ - 2005/02/22
CS0G - 2005/03/05
CS0K - 2005/03/26 mam już wgraną wersję najnowszą
- ostatnią i teraz jeszcze tę przeróbkę z diodkami (głupota i kretynizm)
i też nie czyta Verbatim 4*DVD +R wgranych z biosem CS02.
Oczywiście , że nie byłem tak głupi żeby z tej kolejki, wgrywać CSTJ :)))

adax 08.04.2005 22:06

@gabi_bart''Witaj,
Nie potrafię wycofać się - wgrać starej wersji biosu po nowej. Wgrywałem kolejno do przodu. ''

Jeżeli chcesz wrócić do starszego biosu - wgraj któryś ze starszych biosów /np:CS02/ ze strony http://codeguys.rpc1.org/firmwares.html - restart kompa a potem instalka najnowszego /lub tego którego chcesz/ biosa ze strony http://www.liteonit.com/ODD/English/...e_dvd%20rw.asp /CS0K / i masz oryginalny Liteon 1653

Dalej nie rozumiem co to za bios v. 2 i v. 10. :idea:

gabi_bart 08.04.2005 22:01

Cytat:

Napisany przez adax
Napisz o co Ci właściwie chodzi. Jaki masz aktualnie bios a do jakiego chcesz wrócić z tego co piszesz nic nie rozumiem. :blee: Co to jest za bios v. 2 i v. 10

Oczywiście że mam najnowszy, a teraz to już ten "paczowany" co daje kolorowe diodki.
PYTANIE - kto wie jak uzyskać dostęp do nagranych czterech DVD jako dane (cenne) na Verbatim +R. Nagrane w Liteon SOHW-1653S z bios v.2., ale już nie czytane po wgraniu nowszych od biosa v. 10. Verbatim teraz widzę jako ID= YUDEN000T01 a jak było wcześniej z bios v.2 nie sprawdzałem - a mogę.
Następne wgrywane biosy nic nie zmieniają. Teraz DVD Verbatim nagrane v. 2 nie są już dostępne - komunikat brak dysku. Dane te są dostępne na nagrywarce w której nie wymieniałem biosa jest v. 2. DVD Verbatim są nagrywalne na obu nagrywarkach, ale nieczytane wzajemnie.
Oczywiście nowy bios pozwala mi nagrywać Esperanca i Sony, czego stary nie robił.

adax 08.04.2005 21:50

No dobra ...... . Napisz o co Ci właściwie chodzi. Jaki masz aktualnie bios a do jakiego chcesz wrócić z tego co piszesz nic nie rozumiem. :blee:
Co to jest za bios v. 2 i v. 10

gabi_bart 08.04.2005 21:33

Cytat:

Napisany przez adax
:> A uyżywałeś v. 1 / ten niemiecki / ponoć niezły był. Palił wszystko.

;) :niepow:

Witaj,
Nie potrafię wycofać się - wgrać starej wersji biosu po nowej. Wgrywałem kolejno do przodu.

adax 08.04.2005 21:22

:> A uyżywałeś v. 1 / ten niemiecki / ponoć niezły był. Palił wszystko.

;) :niepow:

gabi_bart 08.04.2005 21:14

Witajcie. Wgrałem już kolejny raz. Teraz ten patchowany ale nie Sony. Tak działa i diody zmieniają kolor czerwona/zielona. Nie zmieniła się nazwa nagrywarki.

PYTANIE - kto wie jak uzyskać dostęp do nagranych czterech DVD jako dane (cenne) na Verbatim +R. Nagrane w Liteon SOHW-1653S z bios v.2., a już nie czytane po wgraniu biosa v. 10. Następne biosy nic nie zmieniają. Teraz DVD Verbatim nagrane v. 2 nie są dostępne - komunikat brak dysku. Dane te są dostępne na nagrywarce której nie wymieniałem biosa v. 2. DVD Verbatim są nagrywalne na obu nagrywarkach, ale nieczytane wzajemnie.
Oczywiście nowy bios pozwala nagrywać Esperanca i Sony, czego stary nie robił.

gizmomp 07.04.2005 23:49

cana spokojnie mozesz go wgrać potestowalem go troche i plyte ktora wtedy mi prawie nie potrafil odczytac teraz za 1 razem i bez kłopotu,soft dostępny na alternatywnym serwerze www.imgo.us/1653

cana 07.04.2005 10:57

@Shider,
przecież flasher ładnie o to prosi :) a ja zwykle darzę należną estymą słowo pisane ;)
i wolę nie sprawdzać bo to nie niezniszczalny 812s podpiety przez firewire tylko 1653 wiszący na ide :) (zresztą i tak nie moge tego zrobic bo last upgrade zrobiłem przed wyjsciem do tyrki rano i do wieczorka nie moge sprawdzic)

Shider 07.04.2005 09:30

Cytat:

Napisany przez cana
@gizmomp,
no to czekam na siakieś info, bo nie mogłem na razie zresetować kompa i nie moge sprawdzic organoleptycznie czy "gołe" cf jest lepsze od cf-rs

nie trzeba resetowac kompa :>

cana 07.04.2005 09:27

@gizmomp,
no to czekam na siakieś info, bo nie mogłem na razie zresetować kompa i nie moge sprawdzic organoleptycznie czy "gołe" cf jest lepsze od cf-rs

gizmomp 07.04.2005 09:19

wgrałem 1653S.CS0K.patched-cf- ten bez rs no i potestujemy czy faktycznie bledy z odczytem znikna dzieki za pomoc ;) no i testujemy...

cana 07.04.2005 08:43

@OlekH ,
w 1653S.CS0K.patched-cf-rs-ledfix.rar są 3 exe i jednym z nich jest ten o interesujacej nazwie *cf-ledfix.exe

OlekH 07.04.2005 00:36

Cytat:

Napisany przez Arturo_fl
1653S.CS0K.patched-cf-rs-ledfix Świetny zapis ale ma problemy z odczytem płyt DVD (( często wywala błędy odczytu na płytach które są ok, natomiast 1653S.CS0K.patched-cf-ledfix, czyta wszystko poprawnie i na Hawk DVD-R żadnych problemów z zapisem i odczytem. :)

Witam. A gdzie można znaleźć 1653S.CS0K.patched-cf-ledfix ?
Mam wgrany 1653S.CS0K.patched-cf-rs-ledfix ze strony codeguys.

Pozdrawiam,
Olek

cana 06.04.2005 21:55

@gizmomp, na pewno nie ma problemu z wgraniem 1653S.CS0K.patched-cf- na 1653S.CS0K.patched-cf-rs więc moze wystarczy zrobić tylko mała podmianke na tego bez rs?

gizmomp 06.04.2005 19:21

też to po jakimś czasie zauwazylem ze faktycznie nawet na nowych plytkach dvd jest problem z odczytem i to nieraz spory...

mam takie pytanie mam wgrany bios CS0K - patched - cf - rs - ledfix
( z tą czerwoną diodą)czy teraz jak wgralbym oryginalny cs0k ze strony producenta na ten czy bedzie jakis problem,czy nie wyskoczy mi jakis blad i padnie nagrywarka ?

prosze o pomoc...

Arturo_fl 05.04.2005 02:40

1653S.CS0K.patched-cf-rs-ledfix Świetny zapis ale ma problemy z odczytem płyt DVD (( często wywala błędy odczytu na płytach które są ok, natomiast 1653S.CS0K.patched-cf-ledfix, czyta wszystko poprawnie i na Hawk DVD-R żadnych problemów z zapisem i odczytem. :)

karel48 02.04.2005 19:17

No ten Emtec to niezly popis (w dodatku minus)- sczególnie jeśli chodzi o PIF - fajna średnia :) no i ilość błędów ;)

PS.Właściciele Plexów mogą pozazdrościć a przeciwnicy Litków troszkę zmięknąć ||
To ja też zapodam - Platinum DVD+R palona x8
Jakby troszkę lepiej ale ... a może jakaś gorsza seria mi się trafiła ???

rork 02.04.2005 18:20

EMTEC DVD-R x4 palony x4 ;) CS0K orginalny
http://img162.exs.cx/img162/8540/litekcs0k6tx.jpg

i jak ?

karel48 02.04.2005 16:49

Nie tylko tak wygłąda ale tak właśnie jest - całkiem dobrze ;)

paulo007 02.04.2005 11:25

test platinum 8X palony 8X kolorowym biosem CSOK:
http://paulo007.fm.interia.pl/platinum8x.PNG

jak dla mnie wygląda całkiem nieźle

richie ploomba 01.04.2005 00:06

upsss :D
no to w takim wypadku chwale tego pana za to co robi... ale nadal jestem zly troche na programistow LiteOna :/ i teraz tak z sentymentem patrze wstecz.. na moja stara nagrywareczke (teac W58E) , pomimo swoich trzech lat pali CDki bez zająkniecia.. no ale w sumie tez niby wczesne modele Teaca byly OK a ostatnie juz nie dorównywaly im jakoscia. Historia lubi sie powtarzac? Ale to nie zmienia faktu ze jesli przy jednym biosie wykres jest OK a przy innym jakis nietaki jak trzeba to czyli nie nagrywarka jest zla tylko raczej wina lezy w tych biosach. Mylę sie? Bo ja juz sam nie wiem :/

alt-f4 31.03.2005 23:50

Gościem od czerwonych diodek jest C0deKing z forum cdfreaks a nie LiteOn.

richie ploomba 31.03.2005 17:41

a to chyba pozostane przy CS09 bo mam maly zapas Platinum'ów +8x :) no i tak raczej innych plytek nie kupuje... chociaz liczylem juz w koncu na to ze zmieni sie moj biedny los czlowieczy i nie bede musial strugac wariata gdy przyjdzie Zosia , Józia czy Franek z Esperanzą minus i poprosza mnie o to zebym zrobil im kopie bezpieczenstwa ich ulubionego filmu ;) i nadal bede musial tlumaczyc zeby przynosili mi normalne :D plytki a oni nadal beda mi swoje wmawiac, że: "Marcin, ty chyba nie potrafisz plyt nagrywac, pojde do Alfonsa bo on mi nagra wszystko" :D JAsny GwiNT :/ zreszta nie rozumiem tego w jaki sposob na jednym biosie moj Litek moze poprawnie nagrac mi Platinum'a a na innym wylatuja bledy :/ KuRDE MOL chyba trzeba jakis protest to LiteOna napisac :/ a swoja droga zajmuja sie glupotami dodajac jakies durne czerwone diodki zamast zajac sie powaznymi rzeczami i w koncu jakis solidny bios napisac :ysz:

karel48 31.03.2005 10:26

...dla potwierdzenia Platinum palone x8 na CS0C.

karel48 31.03.2005 10:22

Obiecane Platinum palone x4 :smutny:
Na CS0C bylo niestety dużo lepiej...

karel48 31.03.2005 09:24

Prosze bardzo - VerbatimAZO8x palony x8, test x4 ;)
Platinum za chwilę ...

richie ploomba 30.03.2005 20:30

a mnie niezmiernie interesuje to jak na tym nowym biosiku spisuja sie moje ulubione Platinum'y ;) bo ponoc na poprzednim cos bylo nie tak jak trzeba. obecnie wypalam na CS09 i nie wiem czy zmieniac na CS0K
pozdrawiam :)

seku 30.03.2005 15:36

jak dla mnie nie ma problemy poniewaz z płytami cd cd-rw dawno sie pozegnałem a ruznica miedzy 24x a 16x to zaledwie 1 min tak wiec chyba nie ma problemu
pozytywnym jest chyba to ze palnik rozpoznaje wiecej płytek i ze nagrywa coraz lepiej na tanich plytkach tj.Hawk Blupop Miediastore i cała reszta

jak skacze testy to podzuce wykresiki z Kprobe tj. moze dzis wieczorem

Portalnet 29.03.2005 19:25

zauwazylem pewien problem z tym nowym biosem
jak wkladam plyte Verbatim CD-RW x32 to przedtem mozna bylo ja nagrac z predkoscia x24 a teraz tylko x16 :( - to takie moje male spostrzezenie

Tomi20 29.03.2005 18:24

Heja

Moze wiecej wykresow po wgraniu tego nowego kolorowego biusu :)

sam sie zastanawiam czy warto zmieniac tylko dla tych kolorowch diod?

Prosze nie badzcie tacy i wgrajcie jakies Kprobe....

Czekamy bo nowy biosik lezy i czeka aby zasilic nowe napedy liteon.
pozdrowki

xamo 29.03.2005 13:15

tez wgralem bios i niby wszystko ladnie smiga ale przestaje byc ladnie jak wrzucam plyte cd-r dysan printable - naped zamieli nia kilka razy nastepnie wystopuje i zaczyna mrugac zielona lampka krotko dwa razy i przerwa , krotko dwa razy .... i tak w kolo - moze cos poradzicie bo mam jeszcze 50 tych plyt :) dzieki

gizmomp 28.03.2005 12:25

Cytat:

Napisany przez karel48
Tak samo jak orginal Litka ;)
Wrzuciłem ten biosik żegnając się z dobrym CS0C - te diodki mnie skusiły i te pierwsze wykresiki które umieściliście - jak bede mial co spalić to też zapodam. :)

dzieki karel 48 bios wgralem smiga az milo,no i te diody rewelka pozdrawiam :glaszcze:

alt-f4 27.03.2005 21:55

Jeżeli bios pochodzi ze strony producenta (oficjalny), to nie tracisz gwarancji w razie padaki.

namor 27.03.2005 21:54

Cytat:

Napisany przez macho73
jedno pytanko?jak sie ma zmiana biosu do gwarancji?czy nie beda sie pluc w serwisie jak padnie i stwiedza ze nie jest to 02 lub 07

to powiedz dlaczego producent danego sprzętu udostępnia nowe biosy ??
tak dla jaj ??
czy po to aby aktualizować ??

macho73 27.03.2005 21:36

jedno pytanko?jak sie ma zmiana biosu do gwarancji?czy nie beda sie pluc w serwisie jak padnie i stwiedza ze nie jest to 02 lub 07

karel48 27.03.2005 21:20

Cytat:

Napisany przez gizmomp
a ja mam do was takie pytanie aż wstyd mi je zadać ale zaryzykuje:
ja zawsze aktualizuje oryginalnym softem ze strony liteona
a jak chcialbym wgrac ten soft"1653S.CS0K.patched-cf-rs-ledfix.exe"to czy uzywa sie go tak samo jak tego oryginalnego ze strony czyli odpalamy dajemy OK i jazda,czy też trzeba uzyc omnipatchera ?.Nigdy nie wgrywalem softu przerobionego i dlatego pytam jak wyglada aktualizacja tym softem krok po kroku,bo zepsuć nagrywarke to jest moment,dzieki za pomoc ....

Tak samo jak orginal Litka ;)
Wrzuciłem ten biosik żegnając się z dobrym CS0C - te diodki mnie skusiły i te pierwsze wykresiki które umieściliście - jak bede mial co spalić to też zapodam. :)

gizmomp 27.03.2005 19:47

a ja mam do was takie pytanie aż wstyd mi je zadać ale zaryzykuje:
ja zawsze aktualizuje oryginalnym softem ze strony liteona
a jak chcialbym wgrac ten soft"1653S.CS0K.patched-cf-rs-ledfix.exe"to czy uzywa sie go tak samo jak tego oryginalnego ze strony czyli odpalamy dajemy OK i jazda,czy też trzeba uzyc omnipatchera ?.Nigdy nie wgrywalem softu przerobionego i dlatego pytam jak wyglada aktualizacja tym softem krok po kroku,bo zepsuć nagrywarke to jest moment,dzieki za pomoc ....

seku 27.03.2005 14:36

działa OK diody świeca na kolorowo wgralem tego biosa
1653S.CS0K.patched-cf-rs-ledfix.exe

Shider 27.03.2005 12:17

Cytat:

Napisany przez Portalnet
hmm , nie zauwazylem pomaranczowego koloru , chyba malo sie przygladalem

podczas wypalania plyty (z duza predkoscia) zacznij intensywnie uzywac dysku z ktorego wypalasz

Portalnet 27.03.2005 07:02

Cytat:

Napisany przez siwymariusz
jeszcze jedno pytanko ? rozumie czerwona leda nagrywanie , zielona odczyt a pomaranczowa ?? cos zwiazane z buforem ???

hmm , nie zauwazylem pomaranczowego koloru , chyba malo sie przygladalem

Shider 26.03.2005 23:16

Cytat:

Napisany przez siwymariusz
jeszcze jedno pytanko ? rozumie czerwona leda nagrywanie , zielona odczyt a pomaranczowa ?? cos zwiazane z buforem ???

burnprof w akcji :>

siwymariusz 26.03.2005 23:05

Cytat:

Napisany przez Portalnet
wgralem ten spatchowany pliczek o nazwie :

i chodzi spoko.

Portalnet 26.03.2005 22:54

wgralem ten spatchowany pliczek o nazwie :

i chodzi spoko.

siwymariusz 26.03.2005 22:51

Cytat:

Napisany przez Portalnet
wgralem tego nowego biosa
Ladnie swieca diody na kolorowo. Zauwazylem ze jakby szybciej inicjalizowal plyte ale moze to tylko moje odczucie , co do zapisu - nagralem 3 plytki i zadnych bledow ( oczywiscie nagrywam tylko na markowych Verbatimach)

jezeli mozesz to napisz ktory wgrales ?? orginalny czy patchowany i jaki ? czy ten CS0K - stock - unscrambled ??czy ten CS0K - patched - cf - rs - ledfix (includes Sony ID version) ?? dzieki za ewentualna odpowiedz

No i Wesolego jajka :)

Ps teraz zauwazylem ze tam sa dwa jeden ledfix i drugi id sony

panTOMas 26.03.2005 13:26

Cytat:

Napisany przez Portalnet
nagralem 3 plytki i zadnych bledow ( oczywiscie nagrywam tylko na markowych Verbatimach)

A można skan z KProbe bo jeszcze nie widziałem bezbłędnie nagranej DVD

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:40.