![]() |
Cytat:
A słyszałem, czytałem, że nie można czyścić spirytusem bo się jeszcze bardziej od tego zasycha... Nie wiem, poszukam... |
Ja tak miałem w swoim HP, ale po kilkunastu napełnianiach. Próbowałem wielu rzeczy, ale nawet jak coś niby działało, to wydrukowałem kilka - kilkanaście kartek i znowu zaczynała się "zebra".. W końcu dałem sobie spokój i kupiłem nowy cartridge.
Jedyne czego nie próbowałem, to czyszczenie spirytusem. Robi się to chyba tak, że stawia cartridge w spodeczku napełnionym spirytusem i zostawia tak na kilka godzin. Ale jeśli zamierzasz spróbować, to na wszelki wypadek poszukaj dokładniejszego opisu na internecie, bo nie ręczę, czy dokładnie tak on wyglądał. |
Cytat:
Jak z poziomu sterownika drukarki? Jeśli chodzi ci o oczyszczenie dysz poprzez przepchanie przez nie atramentu to już robiłem chyba z 5 razy i nic... pozostaje woda... zobaczymy... a propo do chusteczki jak przyłoże to wylewa tusz... więc jest ok... a jednak przy drukowaniu liter np. litera A wygląda jakby była przejściem dla pieszych... |
Cytat:
kilkakrotnie przeczysc, jak nie da rady ciepla szmata z goraca woda ... |
Heh, odświeżam temat bo nie chce zakładać nowego... Mam teraz Lexmark X5250 i mam problem z tuszem czarnym... Pierwszy raz jak napełniłem było ok... i do końca tuszu normalnie drukował... jak się kończył tusz (było widać niedociągnięcia) napełniłem znów i pojawił się problem. Zamiast całuch liter drukuje tulko litery paskowane lub zamiast czarnego paska drukuje zebre... CZy jest jakaś na to rada? Czy trzeba kadridż wymienić?
|
całuy czas próbuje... i coś mi się zdaje że działa...
|
Cytat:
Ta sama czynność>gorąca woda... |
lidzie dzieki mailem zatkanego(oh ja glupi zem spirytem czyscil, podwojne marnotractwo) i sie zatkalo. No ale dzieki wam wszystko juz gra-motyw z ciepla woda is the best!
|
ale coś mi się zdaje, że kadridż od tuszu czarnego moge wywalić...
|
Co mi się uda??
---UPDATE--- aha :> ---UPDATE 2--- udało się... kolor odetkany i pięknie drukuje... teraz czas na czerń... Cytat:
|
Cytat:
|
no ale przed chwilą mi aby czerwony leciał...
|
Płukaj płukaj i odessaj powietrze z pudełeczka z farbą ;)
|
wole się pomęczyć troche i później kupić niż teraz...
|
Powiem tak.Moze ktos mnie losiem nazwi lub da niemila reputke.
aAle na Twoim miejscy ja by albo sie udal do serwisu. A jak nie to kupil nowy kardridz. Bo jak widze ile sie meczysz to az mi zal i wkoncu na dobre zepsuje sie. A wtedy juz nic nie zrobisz tylko kupic nowke |
udało się... kolor puścił ale teraz pojawił się kolejny problem... jak dotkne dysz chusteczką to pozostawia wszystkie 3 kolory ale jak drukuje to tylko magneta (czerewony...)... co mam zrobić??
---UPDATE--- po zanurzeniu w ciepłej wodzie niebieski i żółty lr=ecą a czerwony nie... |
Cytat:
ja wsadzałem do kubeczka z wodą i zobaczyłem, że im dłużej tam leży tym więcej dysz zaczynało działać ... to zostawiłem tak na dobę (lub 2) i głowica znów śmiga :) |
ja robilem tak ...
- zanurzylem kartridz w bardzo goracej wodzie (caly kartrige) - sprezoneym powietrzem (spray moze byc pompka rowerowa lub kompresor) co jakis czas usuwalem zaschniety tusz z dysz kumpla glowice piecio kolorowa do canon'a (tzw. serwisowa) czyscilem prawie dwa dni wiec cierpliwosc jest wskazana :mruga: |
Kurde albo pojdę do zakładu albo kupie kadridże... bo trzymnałem 12h w udrażniaczu zewnętrznym i 1,5h w wodzie... i nic...
|
Mily_@ ... tu masz jeszcze troche
http://druknet.pl/regeneracja/?tid=219 thomascamel@ nie kazdego stac na myjke ultradzwiekowa :D ceny zaczynaja sie od 1K ... http://www.agawa.pl/g1.asp?nrs=4 ale mozna oddac do zakladu ... |
jednak rzec musze iz wyraznie napisane zostalo iz wszystko zalezy od tego ile kardridz przelezał, i w sumie nie wszystkie udaje sie odzyskac
dla jednego zapchanego kardridza nie bede wydawal kasy na jakies urzadzonko, no chyba ze postanowilbym podiac sie napelniania. w sumie mialem kidys problem z zatkanym kardridzem, nie chcialem sie bawic i kupilem zamiennik za 1/3 ceny i jeszcze 2x napelnilem ;), ale pod koniec drugiego razu cos sie psiopsiuło |
Cytat:
http://druknet.pl/regeneracja/?tid=214 |
jest jedna wazna rzecz, jasli napelnienie nastapilo po n miesiacu od skonczenie sie tuszu moze byc zapozno na cokolwiek, nalezy o tym pamietec i niestety napełniac prawie ze zaraz po wyczerpaniu tuszu
|
Cytat:
http://druknet.pl/porady/?tid=17 goraca woda naprawde pomaga :spoko: |
A woda ciepła z kranu czy z czajnika ?:)
Najlepiej z czajnika ale nie o temperaturze 100 stopni ;) |
trzymam w tej wodzie i trzymam i dupa... macie może jakiś inny sposób?? BEZP{ŁATNY, najlepiej taki co w domu można zrobić??
|
Cytat:
Cytat:
|
Postawic kartridz na ligninie z ciepla woda.
Wyplynie troche tuszu i powinno byc OK. Jezeli nie - powtorzyc. Jezeli nie w dalszym ciagu: -kupic plyn do udrazniania dysz -isc do Cartige World, niech wezma do plukania na wibratorze -wywalic kartige :D |
Troche tuszu się poleje, ale musisz nie masz innego wyboru ;)
PS. Jak możesz to spróbuj oddessać z pojemnika pare mm powietrza aby zwiększyyć ciśnienie tam panujące. Powinno leciec wtedy mniej tuszu ;) |
No ja już tuszem napełniłem kadridże... co teraz?? mogę włożyć do wody??
|
Nie wolno niczym na spirytusie! Bo zatka się całkiem ;). Najlepiej zamoczyć z kilka minut w gorącej wodzie.
Co do tego spirytusu to zachodzi jakaś rekacja i te dziurki są zatorowane przez [coś ;p] bardzo twarde, że igłą nie przebijesz tego :) By Google - http://www.viola-tec.pl/instrukcje/bci3.htm |
Zatkany kadridż...
Witam...
mam drukarkę HP 3420... ostatnio kupiłem tusz ale po napełnieniu okazało sie, że kadridż jest zatkany... mam płyn do udrażniania jednak nic on nie daje... jak ten kadriż odetkać?? |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:22. |