![]() |
eBay wchodzi do Polski
Największy na świecie serwis aukcji internetowych eBay wchodzi do Polski. Czy zagrozi dominującej pozycji Allegro.pl?
O tym, że eBay rekrutuje ludzi w Polsce, wiadomo było już w styczniu. W przyszłym tygodniu do Warszawy przybywa dwóch wysokiej rangi międzynarodowych menedżerów amerykańskiego giganta. We wtorek najpewniej oficjalnie zainaugurują polskojęzyczną wersję serwisu eBay z cenami w złotówkach. Inne szczegóły są na razie tajne. Witryna eBay.pl (do niedawna przekierowująca na eBay.com) była we wtorek niedostępna. Z naszych nieoficjalnych informacji wynika, że w polskiej filii eBay będzie pracować kilka, kilkanaście osób, głównie Polaków. Zespół ma też wspierać z Berlina niemiecki eBay. Kalifornijska spółka to pierwszy zawodnik internetowej ekstraklasy pojawiający się w Polsce. Jej zeszłoroczne przychody, głównie z prowizji od transakcji i aukcji, wyniosły 3,27 mld dolarów. Zysk netto - 778 mln dolarów. Firma działa w 25 krajach. Ale w Polsce eBay nie wchodzi na rynek dziewiczy. Internetowe aukcje są u nas bardzo popularne, a ok. 80 proc. tego rynku ma działający od pięciu lat serwis Allegro.pl, gdzie w zeszłym roku sprzedano towary za przeszło 830 mln zł. Zapowiada się więc efektowna walka i być może przejęcia. - Nie komentujemy informacji o wejściu eBay - powiedział Gazecie we wtorek Bartek Szambelan, rzecznik Allegro.pl. Źródło: Gazeta.pl |
wszystko zależy od wysokości prowizji.
jeśli będą na poziomie allegro, to widzę przyszłość allegro w czarnych barwach. za ebay stoją ogromne pieniądze, a z taką kasą można zniszczyć każdego konkurenta. |
To znaczy, że będzie polski PayPal ?
|
no ciekawe co z tego bedzie, pewnie bedzie mial duze wsparcie tego amerykanskiego z czym ida pieniadze i ma duze szanse na wyparcie allegro,...duzo bedzie zalezalo od zabezpieczen jak bedzie bezpieczne kupowanie to allegro nie ma szans al okaze sie w praniu:D
|
moze beda pomagac w zakupach z innych krajow (w obrebie eBay)
allegro zaczyna mnie powoli denerwowac. 2 tygodnie ostro licytuje towar, zeby 5min przezd koncem gosc odwolal oferte, a jako wyjasninei podal straszna bzdure... oczywiscie allegro sobie nic z tego nie robi. jedna sytuacja z wielu |
tez mnie to zastanawia czy bedzie mozna zamowic produkty z innych krajow i na jakich zasadach
|
Jak padnie Allegro to znowu bedziemy mieli monopol :|
Zawsze musi być konkurencja. |
Ja się cieszę :)
Zarejestrowanay jestem na ebay.de i będzie można używać chyba nicku niemieckiego :D Ogólnie ebay jest dużo lepsze, tylko ciekawe jak będzie z prowizjami??? I wkońcu może będzie Polski Paypal :) |
Cytat:
|
o polskim ebayu juz pisalem juz tutaj bodajze w grudniu :D - swoja droga czegu tu [na forum] jeszcze nie bylo ;) :D
|
Cytat:
|
Chciałem sobie wejść i sprawdzić jak idą postępy na stronie www.ebay.pl a tu wyskakuje okienko: nazwa użytkownika i hasło :|
Zna ktoś te dane może :ja_chce: :> |
@bartek mialem to samo, ale nie wpadlem, zeby napisac to na forum :haha: ;)
pozdro ;) |
Ilość załączników: 1
jak to sie mowi budowa trwa ;)
|
Ciekawe czy jak masz konto w "orginalnym" ebay to bedziesz mogl tez sprzedawac w polsce???
|
A propo (trochę) tematu... Przejrzałęm sobie ostatnio przypadkowo oferty płyt na niemieckim Ebayu i ceny niektórych singli naprawdę mnie zaskoczyły. Zestawy po 20 - 30 płyt można już było kupić za 3 - 4 euro. Mam w związku z tym pytanie: jak wygląda kupowanie na zagranicznym ebayu. Że muszę mieć konto, to się domyślam (i nie jest to problemem), ale jak wygląda kwestia przesyłania pieniędzy? Można to zrobić z konta, ewentualnie wpłacić w Banku czy na poczcie? A jeśli z konta, to MBank obsługuje takie przelewy? (że Inteligo nie, to już wiem).
|
trzeba jeszcze pomyslec ile bedzie kosztowac Cie taka przesyłka...:D
|
Cytat:
|
Cytat:
1) zależy to od sumy (tzn chyba do paru tyś PLN - jest jednakowa stawka) 2)polski bank pobiera prowizje 3)zagraniczny bak tez pobiera prowizje (w angli ok 3f) - jest to chyba nie zalezne od sumy , tylko kasa pobierana jest za operacje 4)pamietaj ze jak wplacasz na zagraniczne konto to bank zamienia PLN na zagraniczna walute Np. EURO po swoim kursie (jest on korzystniejszy niż w kantorach) 5)pieniądze ida chyba do 3 dni wyglądało to tak że za wysłanie 1,5tyś PLN prowizja wynosiła 40zl + 3f (o ile dobrz pamiętam) najlepeij iść do banku i sie popytac co i jak,oni powinni cie poinformować i podac konkretną sumę oraz wyliczc koszta poszczególnych operacji AHA ja załatwiałem to z WBK bo było chyba najtaniej, no i była miła obsługa która wszystko wyjaśniła co i jak załatwiałem to też w PKO ale tylko się nastałem, powkur***łem i nic nie załatwiłem(cos tam zaczeli mi kręcić, jak widziałem jaki przeliczaja PLN na Funty to dałem sobie spokój), zdecydowanie nie polecam tego banku pozdrawiam |
Ale w sumie to ja przecież nie chcę wysyłać pieniędzy za granicę. Jesteśmy w końcu w Unii, więc pomiędzy nami a Niemcami nie ma żadnych granic. Dlaczego więc przesłanie pieniędzy tam ma się różnić czymkolwiek od płacenia w Polsce?
|
Jako uzytkownik ebeya.de powiem tak, przeslanie pieniedzy w rejonie UE nie kosztuje nic extra, trzeba miec tylko miedzynarodowe oznaczenie konta i banku IBAN i BIC, przesylka do PL w formie standardowej paczki to koszt ok 4-5 EUR
|
I bardzo dobrze, im więcej konkurencji tym lepiej. Może pracownicy Allegro zaczną się bardziej do swojej pracy przykładać ;)
|
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Teraz tylko muszę się dowiedzieć, jak wygląda sprawa w moim banku i ewentualnie, jeśli będzie to konieczne, założyć konto w innym. A i wysyłkajest w całkiem rozsądnej kwocie. |
ano bank zdecydowanie nie polski ;), jesli chodzi o cene paczki,wkradlo mi sie male przeklamanie 4 EUR na terenie DE, do PL zdecydowanie drozej 17 EUR (dla zainteresowanych tu macie cennik, PL jest w Zone1 http://www.dhl.de/dhl?check=yes&tpl=...DE&xmlFile=950)
|
Cytat:
|
Eee przesyłka z Niemiec do Polski kosztuje 13 Euro a nie 17 ;)
Ostatnio się pytałem gościa, więc wiem :D I tak przeważnie jest. Chyba, że mówimy od już wiekszej paczce to wtedy 17 Euro, ale taka zwykła <1Kg to 13 Euro :D |
Cytat:
|
Cytat:
Nie jest to na dodatek za pobraniem :nie: Taki offtopic: Ja teraz zakładam konto w Deutsche Banku, ponieważ można robić przelewy na zagraniczne konta i opłata za to wynosi 0,2% od tej kwoty, którą chcemy przelać :) I wypłaty w bankomatach ich sieci za granicą są bezpłatne :) |
mysle ze jak wejdzie te polskie ebay i beda mozliwe transakcje miedzynarodowe to wiecej bankow zajmie sie ta sprawa i bedzie łatwiej oplacac kupione zagraniczne produkty
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Albo może byc tak, że własnie znajdą sobie sposób na zarabianie i opłaty spadną na początku, aby zachęcić wszystkich, a później znowu pójdą w górę :| W Polsce wszystko jest możliwe :( |
W piatek zostanie zwołana konferencja prasowa na której zaprezentują polską stronkę ebay'a.
Ciekawe jakie będą prowizje od sprzedaży, ale coś czuję że allegro poczuje oddech konkurencji na plecahc. Wreszcie |
No no no, ciekawe, czekam z niecierpliwoscia :)
|
Cos mi sie zdaje, ze poczatki beda trudne. Bedzie duzo ludzi z zerowym kontem :(
"Czekamy na prowizje" |
Jak zrobią tak, że będą punkty zaliczać z Allegro, to nie będzie tak trudno... IMHO będzie się liczyła prowizja, bezpieczeństwo, 'marka' eBay (to, co przyciągnie kupujących) i prowizja :) he he
Najważniejsze, że będzie większa konkurencja, polecą w dół prowizje, no chyba, że eBay podkupi Allegro ;) |
Cytat:
Będą napewno zliczane punkty z ebay'a zachodniego, jedno konto na całym świecie. |
Air:
Myślałem o JEDNORAZOWYM zaliczeniu punktów z Allegro. Jeśli by się ktoś rejestrował i miał np. 1000 pkt. na Allegro, to po jakiejś-tam weryfikacji mogliby mu te 1000 pkt zaliczyć lub przynajmniej część... Napisałem tak tylko dlatego, gdyż zarejestrowałem sie kiedyś w innym serwisie bodajże polceny.pl i zaliczyli mi punkty z Allegro 8 ) |
Cytat:
|
Cytat:
|
Według mnie to pomysł nierealny, jak i równeż nie do końca podoba mi się sam w sobie. A Allegro dla Ebay'a (o odwrotnie) to konkurencja, więc na pewno nie będą w żaden sposób chcieli do niego nawiązywać.
|
to dobrze.
nie będzie pajaców mających na koncie po 100 pozytywów ze sprzedaży zapałek, zapalniczek i innych bzdetów za symboliczne 1zł. a o przyszłość ebay bym się nie martwił. renoma tej firmy zrobi swoje. tak na marginesie, sam mam zamiar się zarejestrować zaraz po jego starcie. |
Kiedy ma wejść oficjalnie ebay do nas?
Jak już się rejestrowałem na ebay.de, wiem, ze nick działa na wszystkich ebayach, ale będę mógł się jeszcze raz zarejestrować pod tymi samymi danymi, ale na naszej stronce? Krótko powiem, że chcę zmienić nick'a :> Zablokują mi wtedy dwa konta jak to jest na allegro :| |
Cytat:
jeszcze zobaczysz ile Polacy zrobia swojego zanim sie znormalizuje (o ile) ;) :fiu: |
My tu gadugadu a ebay ruszył :) http://www.ebay.pl/
|
rzeczywiście już działa:)
|
Ale jaja...
Wielkie dzięki za info:piwo: |
tylko coś nie mogłem się zarejestrować:(
|
Cytat:
NO dziala zarejstrowalo mnie ale trzeba by poczytac o kosztach wysylek bo to jest ciekawa sprawa |
ale kiepskie maja menu ... po uzytkowaniu >menu/interface< allegro to
bez urazy lekka wioska zalatuje ... a'la redneck :D |
Ilość załączników: 1
Do bani :blee:
Nie dość, że mój nick zajęty to jeszcze to: |
mój nick z ebay.com działa :)
|
Przyjrzałem się dokładniej tej witrynie i pierwsze wrażenie jest takie - jest ona po prostu żałosna.. Przeczytajcie sobie regularmin - generalnie mówiąc Ebay nie ma wpływu na nic i za nic nie odpowiada. Będzie brał pieniądze za wszystko (chociaż konkretnych kwot mimo szczerych chęci nie mogłem znaleźć), a resztę ma w dupie..
Dodatkowo część serwisu pojawia się jeszcze w języku angielskim, czyli już widać, jak strona była robiona, a przy próbie rejestracji (wielokrotnej) pojawiają się błędy.. Szkoda, że ludzie bezkrytycznie się na to rzucą, "bo to Ebay", a znowu mam wrażenie, że Polska traktowana jest (niestety poniekąd słusznie) jako trzeci świat, gdzie z otwartymi ramionami przyjmą wszystko... |
Jakbym nie wiedział, że to eBay to na tą strone już bym nie wchodził :blee:
|
:D brawo :D strona zrobiona przez przedszkolaka, wszystko nasrane jedno na drugim, nieczytelne itd. rejestracja nie dziala, login zajety (bo zapewne dzialaja loginy z innych krajow - mozna to by latwo rozwiazac dodajac np _pl czy _de na koncu w "ebayach" ale co tam... jeden Predi na caly swiat... super)
ide cos kupic na allegro |
Hehe, można zmienić sobie nazwę użytkownika :D
Rejestrowałem się na ebay.de i miałem nick po niemiecku, a teraz sobie dam polski :) Nick można zmienić raz na 30 dni :D |
wg mnie ebay to totalna porażka,nie dosyć,że coś się zawiesiło na stronie i nie dostałem maila ,żeby aktywować konto,to jeszcze chyba każdy może mieć 100 ników ,bo nie wysyłają nic do domu(żednego numeru aktywacyjnego)więc jest to beznadziejny serwis,który za nic nie odpowiada.Wolę allegro albo świstaka(który jest tańszy)
|
Pewnie będzie kupa oszustów na tym eBay'u. Pozakładaja mase kont na zmyslone nazwiska i adresy a potem szukaj takiego jak coś u niego kupisz. Zostaje przy allegro :D
|
A u mnie wogóle się ta strona nie otwiera. Sprawdzeałem na ebay.com i tam wogóle nie jest napisane że mają oddział w Polsce:)
|
Cytat:
|
Cytat:
Jeżeli chodzi o ebay to zarejestrowałem sie tam jakieś 2 lata temu, ale nic nie kupiłem wkońcu bo koszty transportu przewyższały koszty zakupu. A jeżeli chodzi o interenet i forum to nie zaprzeczam. Jestem nałogowce, szczególnie w pracy :rotfl: -edit- Załapałem, chodzi pewnie o zakupy :) |
mi też już ta strona nie wchodzi co za kicz,jednak allegro jest lepsze(choć ma dużo minusów).
|
poczekajcie,poczekajcie.. tomdopiero 1dzien ebaya w polsce.....
z allegro tez pewnie bylo podobnie,ze na poczatku byla to jedna wielka wioska.... tearz trzba tylko poczekac na jakies fajne ceny i bedzie konkurencja roila swoje. |
Cytat:
|
Totalna porażka. :|
Po chyba 100 próbach wreszcie udało mi się założyć konto. (( Maila z potwierdzeniem dostałem 16 razy. :boks: Rewelacyjny start. :wsciekly: Teraz próbuję wpisać kod i przejść dalej. :pisze: Liczę na to, że 4 godziny mi wystarczą. :\ |
to jest chyba najbardziej odwiedzana dzis strona w polsce wiec co sie dziwisz:)
|
Mi też się nie otwiera :( A druga sprawa, na którą chciałem Wam zwrócić uwagę to pozycjonowanie tej strony w google. Jak to jest, że jak wpisuję ebay albo ebay.pl, to w żadnym z wyników nie ma tej strony??!!
|
Co wy gadacie, że nie przychodzi list aktywacyjny? :|
Na każdym przecież tak jest :> Rejestrowałem się na ebay.de i miałem dwie mozliwości do wyboru :D I mozliwość: Przychodzi list jak na Allegro :taktak: II mozliwość: Podajesz numer karty kredytowej i sprawdzają na podstawie danych bankoych :taktak: Co jest dziwne to ja z tej opcji skorzystałem mając 15 lat i kartę debetową Inteligo :| Konto działa do dzisiaj i jest w pełni aktyne :) |
Nie wiem czy starczą mi te godziny na aktywację konta.
Teraz to nawet strona ebay.pl się nie otwiera :| |
Cytat:
Chciałem sobie poustawiać konto na naszej stronce, bo jednak po niemiecku to nie to samo :nie: A mam pytanie dlaczego wchodząc w "mój ebay" mam niektóre rzeczy po niemiecku? Np. "hasło"? EDIT: Wszedłem :jupi: |
Ta strona to katastrofa. :|
Udało mi się wreszcie aktywować konto. Teraz od kilkunastu minut bezskutecznie próbuję się zalogować. (( |
Ja wszedłem dalej już bez "większych" proglemów. Co prawda kiedy rejestrowałęm się na stronie, to za każdym razem wyskakiwał błąd, ale potem okazało się, że za każdą próbę przyszedł mail z potwierdzeniem...
A co do trudnych początków to nie jest to usprawiedliwienie. Allegro czy jakiś inny pionier mógł sobie na to pozwolić. W przypadku ebay'a - największego serwisu akcyjnego na świecie, coś takiego jest niedopuszczalne i jest po prostu jawną kpiną. Zarejestrować się zarejestrowałem, ale specjalnego korzystania z serwisu nie przewiduję. Chyba, że przyda mi się ta opcja sprzedawania na cały świat, ale musiałaby jeszcze najpierw zacząć działać.. |
Nikt nikomu nie kaze korzystac z ebay. Jezeli porownujecie allegro.pl po kilku latach i ebay.pl nastepnego dnia po starcie, to rzeczywiscie nie ma oczym gadac. To ze teraz to wyglada tak jak wyglada to normalka. Najpierw musza wyczuc czego oczekuja polscy uzytkownicy i dopiero na tej podstawie stworza np. system kategorii tak jak w allegro, odpowiedni regulamin i inne usprawnienia.
A ze serwis wypada blado - no wypada, ale dla mnie nic z tego na dzien dziesiejszy nie wynika :) Co do 'wielkiego swiatowego ebaya' - gdyby polski ebay powstal na podstawie ukladu kategorii i na regulaminie innych ebayow na sztywno, to to by byla dopiero wpadka ... Zreszta ebay nie rozkrecil sie nawet w 10% jeszcze. Jak beda sklepy, rozwinie sie sprzedaz i konkurecncja oraz powstanie rozbudowane drzewo kategorii to wtedy zobaczycie co to jest ebay :) |
Po konferencji złudzenie marki minęło, a zaczęła się eBayka...
Nie będę wspominał o tragicznie śmiesznym serwerze, na jakim działa eBay. Katastrofalnie wolno ładują się poszczególne strony - parodia :( Na konferencji "krawaciarze" twierdzili, że zabezpieczeń na eBay nie przewidują - za to będą się starali 'edukować polskiego użytkownika' :D I cała sala w śmiech... ehhhh. --------------------------------------------------------------------------------------------------------- Tak sobie myśle, że eBay wszedł do Polski na zasadzie "mamy marke!" Nie oferują praktycznie nic, co by ich wyróżniało np. w stosunku do Allegro, brak zabezpieczeń, brak informacji, serwisik taki biedny... ogólnie niewiele zaprezentowali (co widać choćby po konferencji) i widze ciemność. Z takim podejściem będzie im niezmiernie trudno dorównać (sic!), a co dopiero pokonać Allegro w tym pojedynku - wydawało się, że będzie to przełom, pojawi się gigant na polskim, zdominowanym rynku aukcji internetowych. A z założeń, planów i strategii eBay Polska można wnioskować, że pojawiła się pchełka ze znanym logotypem nie oferująca tak naprawdę nic dobrego. Założyłem konto w "ibeju", jednak poczekam spokojnie, aż polski oddział zobaczy światełko w tunelu i ocknie się dość szybko, inaczej będzie kiepsko. Poza tym bez jakichkolwiek zabezpieczeń, bez usługi PayPal, bez porządnego pogrupowania przedmiotów ... mamy maleńki amatorski serwis ze znanym logo Najlepsze w tym wszystkim jest to, iż Allegro wzorowało się na zagranicznych serwisach eBay i wiele pomysłów doskonale 'przemycili' do polskiego produktu. A ludzie z eBay? Zafundowali polskim użytkownikom bardzo dziki zachód... kpina. Co więcej, oni bardzo szybko zderzą się z prawdziwą rzeczywistością Ich problem polega na braku znajomości (jakim cudem?!) polskiego rynku aukcji internetowych - nie mają pojęcia o tym, że polski użytkownik zaczął doceniać jakość i nie pozwala robić się 'w balona' tak łatwo jak kiedyś... Także to się może źle skończyć, wszak "Polak potrafi" P.S. Mimo wszystko będe bardzo dokładnie śledził poczynania tego "giganta" i miejmy nadzieje, że sytuacja ta bardzo szybko się zmieni - na korzyść oczywiście! |
Cytat:
Teraz np. zaczynaja dodawać nowe kategorie i tak samo, będzie na ebayu :taktak: |
@ Matteo
Idealnie to wszystko ująłeś, zresztą podobnie starałem się sam wypowiedzieć. Ludzie się na to rzucą, ale i szybko się myślę przejadą. A wspomniany przeze mnie regulamin to dobry dowcip.. @ pawelblu Też możesz mieć rację, ale nie zgadzam się, że początku muszą być trudne. Nie przy największym serwisie aukcyjnym świata.. Wchodząc na nowy rynek warto by było najpierw zrobić na nim jakiekolwiek rozeznanie... |
Cytat:
Stronka już chodzi normalnie, bynajmniej u mnie :D |
zarejestrowałem się raczej bez problemu.
martwi mnie brak aktywacji konta a'la allegro. poczekam, co z tego wyjdzie. jednak muszą zabrać się ostro do roboty, bo inaczej będą mieli kredki z całą maścią oszustów, stosujących najprzeróżniejsze tricki :P |
a ja nadal nie mogę założyć konta:(mam znowu taki komunikat
Przepraszamy. System, do którego próbujesz uzyskać dostęp, jest obecnie nieosiągalny lub nie mógł zrealizować Twojego żądania. Możesz spróbować ponownie zgłosić swoje żądanie lub wybrać jedną z następujących opcji. Co za szajs! |
mi założenie konta poszło dosyć gładko, było to kilka godzin temu
ale czy przewiduje korzystanie z niego? nie sądze, przynajmniej nie w tym roku ;) |
Cytat:
|
Hmm... przecież w allegro też na początku można było bez problemu założyć konto wypełniając tylko formularz...
|
można było? jak ja się rejestrowałem (w 2001) to było juz potwierdzenie na poczte
|
a ja sie rejestrowałem 2001-06-07 i tak jak pisze Lwiczek wypełniałem tylko formularz :)
|
to ja 3 miesiące później i juz było listownie
|
Heh... trzeba było wyczaić odpowiedni moment ;]
|
ebay wszedł i się wyłożył. Polski serwis to przecież jak dla idiotów - byle jaka byle jak łażąca stronka z mniej niż minimum funkcjonalności. Bałagan. Qrde - czy oni nie wiedzieli, że w Polsce ten rynek jest mocny i z takim shitem nie mogą konkurować z Allegro (czy nawet pomniejszymi serwisami)?
Weszli bez przemyślenia, bez rozpoznania rynku i konkurencji i myśleli, że jak wielki eBay raczy otworzyć byle szopkę, to będą same ochy i achy. Chcieli zacząć edukować Polaczków jak się handluje w necie - i to od zera (albo i poniżej, bo taki poziom prezentuje ich serwis w pl). Sorki - nie tędy droga. Tu naprawdę trzeba się postarać bo rynek jest wymagający, szeroki (wymawiają się, że strona pełzała, bo za dużo ludzi handlowało - ROTFL, powinni pogadać z Allegro) i nie zadowoli się byle ochłapem. Jak szybko nie zrównają poziomu serwisu polskiego do zachodnich, to wylecą z rynku - szkoda, bo allegro to zdziercy i przydałaby się im sensowna konkurencja. |
Tu się muszę zgodzić... ebay.pl jest do bani... nie wiem czemu tak go oszpecili... już chociażby wersja uk jest ciekawiej zrobiona...
|
Dostałem w piątek takiego maila od ebay.com:
(...)Wystawianie przedmiotów na witrynie eBay.pl jest całkowicie darmowe Zerowa opłata za standardowe wystawienie przedmiotu Zerowa prowizja od ceny końcowej wystawionego przedmiotu Zerowa opłata za używanie opcji dodatkowych (feature fee) (...) Pozdrawiam, |
Cytat:
|
Cytat:
PS. Nie chciałem zachwalać tylko poinformować... :) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:12. |