Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Audio/Stacjonarne nagrywarki i nośniki CD-R Audio (https://forum.cdrinfo.pl/f112/)
-   -   kasety audio na cd (https://forum.cdrinfo.pl/f112/kasety-audio-cd-50539/)

pawelek wwa 01.04.2005 19:28

kasety audio na cd

witam
jestem totalnym nowicjuszem i nie wiem jak przegrać kasety audio na cd?
pomocy ???

alt-f4 01.04.2005 19:33

Proponuję użyć Adobe Audition lub coś podobnego. Najpierw zgrać materiał na dysk w formacie WAVE, a potem to odszumić. Po odszumieniu można to nagrać na CD jako zwykłe audio lub przerobić to na mp3 i dopiero potem pozgrywać na CD.

Możesz też się posłużyć edytorem audio z pakietu NERO, on też oferuje odszumianie.

giero 01.04.2005 19:50

najpierw trzeba zgrać na twardziela i tu trzeba uważać na przesterowanie czyli trzeba odpowiednio dobrać głośność wejściową na karcie dźwiękowej z poziomem głośności wyjściowej odtwarzacza w tym przypadku magnetofonu.Do zgrywania można użyć Adobe audition ,cool edit itp.
Jednak do obróbki radziłbym użyć WaveLaba firmy steinberg można w nim poprzez wtyczki zrobić prawie wszystko.

pawelek wwa 01.04.2005 19:53

czym moge zrać na dysk (coś dostępnego z sieci)?

eryk 12.04.2005 17:48

możesz uzyc dowolnego programu do edycji dźwięku.

Piotr Krawczyk 12.04.2005 21:54

Witam

Możesz użyć np prg z pakietu Nero

Pozdrawiam

ro29 15.04.2005 12:16

Witam !
Przepraszam, żę wejdę do dyskusji ze swoimi pytaniami, ale zauważyłem ten temat i fakt, że zabierają głos osoby znające się na tym zagadnieniu, więc liczę na to, że i ja uzyskam jakieś rady.
Otóż temat nagrywania kaset na CD, kiedyś mnie już trochę zainteresował (a bardziej kogoś z mojej rodziny !), ale nie miałem wtedy nagrywarki, więc sobie to odpuściłem. Teraz ją mam i skoro jest okazja coś się dowiedzieć, to miałbym do specjalistów dwa pytania w tym zagadnieniu.
1. Czy mógłbym podawać sygnał z magnetofonu z gniazda słuchawkowego ( nie mam sprzętu z wyjściem line out) ?
2. Jakie parametry musiałby mieć komputer (procesor itd.) abym zdołał to przerobić, a także jakiej jakości musiała by być karta muzyczna ?
Zaznaczam, że nie jestem audiofilem i nie zależy mi na super jakości, jakość zbliżona do taśmy by mi wystarczyła (możę z wyjątkiem szumów).
Pozdrawiam - i z góry dziękuję za wyjaśnienia, jeśli takowe się pojawią !
ro29

alt-f4 15.04.2005 14:34

Cytat:

Napisany przez ro29
Witam !
Przepraszam, żę wejdę do dyskusji ze swoimi pytaniami, ale zauważyłem ten temat i fakt, że zabierają głos osoby znające się na tym zagadnieniu, więc liczę na to, że i ja uzyskam jakieś rady.
Otóż temat nagrywania kaset na CD, kiedyś mnie już trochę zainteresował (a bardziej kogoś z mojej rodziny !), ale nie miałem wtedy nagrywarki, więc sobie to odpuściłem. Teraz ją mam i skoro jest okazja coś się dowiedzieć, to miałbym do specjalistów dwa pytania w tym zagadnieniu.
1. Czy mógłbym podawać sygnał z magnetofonu z gniazda słuchawkowego ( nie mam sprzętu z wyjściem line out) ?
2. Jakie parametry musiałby mieć komputer (procesor itd.) abym zdołał to przerobić, a także jakiej jakości musiała by być karta muzyczna ?

1. Można - tylko sprawdzic poziom sygnału - żeby nie był za silny (przesterowanie). Z resztą w Adobe Auditon / Cool Edit jest opcja, która to kontroluje. Ale na tym wyjściu raczej nie powinno być z tym problemów.

2. W zasadzie każdy "współczesny" pecet. Zgrywałem do wave'a nawet na starym 486. Karta dźwiękowa 16 bitowa i próbkowanie 44kHz - czyli standard.

ro29 18.04.2005 20:19

Cytat:

Napisany przez alt-f4
1. Można - tylko sprawdzic poziom sygnału - żeby nie był za silny (przesterowanie). Z resztą w Adobe Auditon / Cool Edit jest opcja, która to kontroluje. Ale na tym wyjściu raczej nie powinno być z tym problemów.

2. W zasadzie każdy "współczesny" pecet. Zgrywałem do wave'a nawet na starym 486. Karta dźwiękowa 16 bitowa i próbkowanie 44kHz - czyli standard.

Witam !
Dzięki za wyjaśnienia ***8211; przepraszam, że czynię to dopiero dzisiaj.
Mam nadzieję, że skoro na 486 takie coś dało się zrobić, to na moim trochę starszawym ;) komputerze, też się uda - chociaż spróbować (PII 350 MHz, 256 RAM, kata 16 ***8211; bit !).
Szkoda, że te programy są głównie po angielsku ***8211; to problem, szczególnie, że tego typu zagadnienia z przetwarzaniem dźwięku są mi zupełnie obce. Ale jak będę miał czas to zabiorę się za jakieś eksperymenty !
Pozdrawiam
ro29

alt-f4 19.04.2005 01:59

Proponuję przeszukać archiwum portalu chip.pl - wpisać w wyszukiwarce na ich stronie hasło typu: zgrywanie audio z kaset lub coś tym klimacie. Jest tam tego trochę. Sam tam szukalem wiedzy. Warto powertować - można tam znaleźć ciekawe artukuły. Powodzenia.

fonon 20.04.2005 12:22

Cytat:

Napisany przez alt-f4
(...)Najpierw zgrać materiał na dysk w formacie WAVE, a potem (...) przerobić to na mp3 i dopiero potem pozgrywać na CD.

Idiotyczny pomysł. Nagrywając materiał z myślą o CD musisz mieć format WAVE 16-bitów stereo z próbkowaniem 44.1 kHz (może też być tzw. RAW PCM - czyli taki wave bez nagłówka). Każda konwersja na inny format (np. mp3) w drodze do nagrania powoduje, że materiał będzie przekodowany - czasem wielokrotnie, co spowoduje utratę jakości. kodowanie mp3 byłoby uzasadnione tylko wtedy, gdyby konieczna była archiwizacja wielu nagrań przed wypaleniem płyty, ale to sprawa "organizacyjna".

TORQUE 20.04.2005 14:29

to i ja się podłączę chcę zgrać z kaset na pc i coś sobie tak wymyśliłem, że da się za pomocę kabla z jednej strony żeby miał jack'a i z drugiej też i podłączyć go w miejsce słuchawek w magnetofonie, wieży itp. a drugi koniec podłączyć w wejście dla mikrofonu. Mógłby mi ktoś powiedzieć czy ta (konstrukcja) będzie dobra, ażeby zgrywać z kaset na twardziela? Dzięki z góry. pozdro

alt-f4 20.04.2005 14:31

Cytat:

Napisany przez fonon
Idiotyczny pomysł. Nagrywając materiał z myślą o CD musisz mieć format WAVE 16-bitów stereo z próbkowaniem 44.1 kHz (może też być tzw. RAW PCM - czyli taki wave bez nagłówka). Każda konwersja na inny format (np. mp3) w drodze do nagrania powoduje, że materiał będzie przekodowany - czasem wielokrotnie, co spowoduje utratę jakości. kodowanie mp3 byłoby uzasadnione tylko wtedy, gdyby konieczna była archiwizacja wielu nagrań przed wypaleniem płyty, ale to sprawa "organizacyjna".

Dlaczego idiotyczny? Gdzie była mowa że to od razu ma być gotowe źródło? Nigdzie nie napisał autor wątku, że to ma być Audio-CD. Poza tym cytując opuściłeś coś. To stanowi kwintesencję. Kompesja do mp3 była wymieniona jako alternatywa.

[...] Po odszumieniu można to nagrać na CD jako zwykłe audio LUB przerobić to na mp3 i dopiero potem pozgrywać na CD. [...]

Trochę logiki w pomyślunku. Daruj sobie opowieści o nagłówkach plików komuś nie szuka inforamcji o tym, a jedynie chce sie dowiedziec jak zrobic to, o co pyta.

A co do jakości - materiał źródłowy pochodzi z kaset, więc nie wiem czy warto się spuszczać i wychodzić przed orkiestrę z gadką o jakości.

alt-f4 20.04.2005 14:43

Cytat:

Napisany przez TORQUE
to i ja się podłączę chcę zgrać z kaset na pc i coś sobie tak wymyśliłem, że da się za pomocę kabla z jednej strony żeby miał jack'a i z drugiej też i podłączyć go w miejsce słuchawek w magnetofonie, wieży itp. a drugi koniec podłączyć w wejście dla mikrofonu. Mógłby mi ktoś powiedzieć czy ta (konstrukcja) będzie dobra, ażeby zgrywać z kaset na twardziela? Dzięki z góry. pozdro

Podłącz do wejścia LINE-IN w komputerze - niebieskie gniazdo.

fonon 20.04.2005 17:17

Cytat:

Napisany przez alt-f4
Dlaczego idiotyczny?

Zwracam honor. Rzeczywiście można nagrać na cd w formacie mp3, ale jeśli ktoś jest "totalnym nowicjuszem", to może zinterpretować twój pomysł błędnie. Natomiast co do logiki w pomyślunku to polecam ci analizę zdania "nie szuka inforamcji o tym, a jedynie chce sie dowiedziec".

Cytat:

Napisany przez alt-f4
A co do jakości - materiał źródłowy pochodzi z kaset, więc nie wiem czy warto się spuszczać i wychodzić przed orkiestrę z gadką o jakości.

Jakoś nie doczytałem jakie to kasety, może akurat bardzo dobrej jakości.

alt-f4 20.04.2005 21:44

OK, nie będziemy drzeć kotów, bo nie o to tu chodzi. Człowiek pyta i wypadałoby mu rzeczowo odpowiedziec, żeby poradził sobie z tym, co chce zrobic.

ro29 20.04.2005 22:13

Cytat:

Napisany przez alt-f4
Proponuję przeszukać archiwum portalu chip.pl - wpisać w wyszukiwarce na ich stronie hasło typu: zgrywanie audio z kaset lub coś tym klimacie. Jest tam tego trochę. Sam tam szukalem wiedzy. Warto powertować - można tam znaleźć ciekawe artukuły. Powodzenia.

Witam !
Dzięki za wskazówki ***8211; jak będę miał czas i dostęp do łącza stałego, to będę szukał ***8211; dobrze wiedzieć gdzie !
Pozdrawiam
ro29

magmac 03.04.2008 10:05

Witam, je***347;li kto***347; tu jeszcze zagl***261;da, to poprosi***322;abym o bardziej szczeg***243;***322;owe wskaz***243;wki, gdyz jako laik total, nie bardzo rozumiem niekt***243;rych skr***243;t***243;w. Bed***281; wdzi***281;czna za pomoc.
acha! jak nie mam niebieskiego wejscia w lap./wsz czarne/ to kt***243;re jest "line-in"?
i jak likwidowa***263; szumy z kasety?
a moze lepiej zleci***263; to komus, kto si***281; zajmuje zgrywaniem, tylko mam setki kaset i zapewne niewystarczajace na taki ce fundusze :).
I ile czasu zajmuje zgranie np godzinnej kasety/jak zgrac bez przerwy, w momencie zmiany strony kasety?/
i czy mo***380;na zgra***263; w formacie mp3?
WIEM, WIELE PYTA***323;, ALE NIE MAM NIKOGO, KTO MOZE MI W TYM POM***211;C...
Bardzo dzi***281;kuj***281; odwa***380;nemu, kt***243;ry podejmie sie mi odpowiedzie***263; ;)

romanesco 03.04.2008 11:41

@ magmac
Lektura tego posta powinna wszystko Tobie wyja***347;ni***263;:
http://www.enter.net.pl/forum/viewtopic.php?p=253520

magmac 03.04.2008 12:12

Cytat:

Napisany przez romanesco (Post 915890)
@ magmac
Lektura tego posta powinna wszystko Tobie wyjaśnić:

bardzo dziękuję

salawalas 03.04.2008 12:29

Cytat:

Napisany przez romanesco (Post 915890)
@ magmac
Lektura tego posta powinna wszystko Tobie wyjaśnić:

Pobieżnie przeglądając ten artykuł, nie zgodziłbym się, żeby przy zgrywaniu nagrań włączyć jakikolwiek system redukcji szumów. Całą procedurę restoracji przeprowadziłbym raczej TYM programem. Wersja trialowa świetnie sobie poradzi z redukcją szumów, normalizacją itp.

Aija 16.12.2008 13:11

Zablokowana płytka

Mam pewne pytanie.
Gdy płyta jest zablokowana, jest jakaś możliwość, aby te piosenki, które na niej mam, przenieść na komputer? Nigdzie w Internecie nie znalazłam tych piosenek, a są one mi potrzebne, aby zrobić podkład.
Z góry thx

sobrus 16.12.2008 15:38

Można ją zgrać tak jak kasetę :)
Jeżeli da się ją odtworzyć na komputerze (nie mówię o zgrywaniu/ripowaniu tylko odtworzeniu) to można to w zasadzie zrobić bez straty jakości.
Jeżeli nie to trzeba posłużyć się odtwarzaczem, może być np discman i podłączyć go pod Line-In.

Do takiego zgrywania, czy tez zgrywania z kaset polecam darmowy program Audacity. Potrafi on zgrywac nawet w formacie 24-bit/96Khz, jeżeli sprzęt na to pozwala i ma bardzo skuteczne odszumianie.

Przy zgrywaniu przez wyjście słuchawkowe należy ustawić poziom wysterowania, najlepiej do ok 80% amplitudy (wiem nieprofesjonalnie mówie :P). Im ciszej nagrasz tym większe szumy, ale te 20% to zapas aby nie przesterować. Przez Line Out nie będzie tego problemu. Oczywiście na czas zgrywania należy wyłączyć wszystkie korektory dzwięku i DSP.

Przy zgrywaniu kaset najlepiej wyłączyć redukcje szumu i ustawić bardzo wysokie parametry 24bit/96khz. Żadna kaseta ani karta dzwiękowa tyle nie wykorzsta ale liczy się każdy skrawek informacji, a takie coś to żaden problem na obecnych kompów :).
Potem bawic sie w odszumianie, a następnie dopiero skonwertować do 16/44.1.

nimal 16.12.2008 23:54

wiadomo, kasety moga byc roznej jakosci
kawety metalwe chocby lepiej przenoscilu pasmo basu
wiec z dobrej kasety skopiowac
na hdd to juz coz
uzyc dobrego softu
chocby audacity darmowego :)
dalej filtry
i nagrywamy na cd

sobrus 17.12.2008 07:58

Widziałem kasety nagrane tak, że nie mogłem odróżnić od kompaktu wciskając przełącznik CD/kaseta :). Oczywiście jakieś dolby musi być, aby szumów nie było tyle.

seku 22.12.2008 20:20

tak sobie czytam i wysuwa mi się pewna myśl po co ripować z kasety coś jeśli dajmy na to mam na kasecie oryginał to czy jak ściągnę to samo z netu to będzie to piractwem ?

jeśli mówimy w tym wypadku o muzyce na kasetach

cana 31.12.2008 17:01

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 987610)
Widziałem kasety nagrane tak, że nie mogłem odróżnić od kompaktu wciskając przełącznik CD/kaseta :). Oczywiście jakieś dolby musi być, aby szumów nie było tyle.

żadnego dolby bo to nie jest obojetne dla dźwieku, a jeśli nie słychać różnic to albo wady i/lub ustawienia sprzętu skutecznie zniwelowały różnice, albo zrobiły to uszy. kasety CC są owocem kompromisu który znacznie obnizył prędkość przesuwu taśmy i jej szerokość, co ma znaczny wpływ na możliwe do uzyskania parametry sygnału (pasmo, dynamika, separacja kanałów)

a wracajac do tematu posta to do zrzucania muzy z CC do kompa potrzebujemy najlepszego dostepnego magnetofonu i najlepszej dostepnej karty dźwiekowej by zminimalizować nieuchronne zakłócenia, a zrzucać możemy nawet za pomoca rejestratora dźwieku z windowsa a następnie obrobić to za pomocą cooledita czy innego softu ( ilość czasu straconego nad softem i potencjalnie możliwa do uzyskania jakość dźwieku jest odwrotnie proporcjonalna do stanu kasety i jakości sprzetu uzytego do zgrywania)

sobrus 31.12.2008 17:44

To by wielogłowiciwy magnetofon denon, chromowa kaseta (chyba TDK SA) i Dolby C, nagrywane z CD Yamahy. A może faktycznie było bez dolby, juz nie pamietam. Ale leciało jak na kasetkę rewelacyjnie.

niceboy 10.11.2009 12:54

mam tego laptopa: http://www.notebookcheck.pl/Recenzja...20.2959.0.html
Jak go polaczyc z miniwieza Sony aby przegrac kasete magnetofonowa na plytke?

nimal 10.11.2009 12:58

soniacz ma wyjscie audio? jak nie ma to od biedy sluchawkowe (ale lepiej bylo by audio)
i podlaczyc do wejscia audio lub mikrofonowego w kompie
ot cala filozofia

niceboy 10.11.2009 13:57

niestety nie ma... czy to duza strata jakosci? Mam szukac wiezy z wyjsciem audio czy tez roznica niewielka?

nimal 10.11.2009 14:01

wyjscie sluchawkowe jest wzmocnione
ale zawsze przeciez mozesz sprobowac
ja niedawno to robilm (z "jamnika" bez audioout) i efekt, po przepuszczeniu przez filtry odszumiajace audacity, byl bardzo dobry (ale to byl kurs angielskiego a nie nagranie muzyczne)

Reetou 10.11.2009 14:23

Wyjście słuchawkowe wzmocnione, wejście mikrofonowe też - będzie niezłe charczenie.

nimal 10.11.2009 15:33

niekoniecznie
pamietam, ze kiedys sprobowalem tego myku z przechwytywaniem dla sportu z discmana Panasonika - i faktycznie harcznie bylo straszne, choc skozystalem w audioin na karcie creativa w kompie stacjonarnym (wiec ewidentnie zaklocenia byly z powodu wzmocnienia wyjscia sluchawkowego, choc po podlaczeniu tego discmana bezposrednio do audioin glosnikow komputerowych logitecha jakosc byla SUPER)

ostatnio jednak dostalem tasmy z kursem, musialem szybko zarchiwizowac, wziolem starego "jamnika" i kozystajac wlasnie z wyjscia sluchawkowego i wejscia mic w lapku jakosc byla bardzo dobra (naturalny szum kasety odfiltrowalem potem w audacity wbudowanym filtrem, jak juz pisalem)

wiec po prostu trzeba sprobowac
moze byc do bani, moze byc ok

sobrus 10.11.2009 16:26

Ja kiedys przegrałem kasete nagraną na Technics w latach 90-tych przy pomocy walkmana Casio. Po odszumieniu (przy pomocy EAC) i korektorze graficznym leciało prawie jak CD.
Ale to zasługa dobrego magnetofonu który to nagrał.

Banana Coctail 13.11.2009 03:43

Ja robilem to tak:
wieza do miksera: laczem chinch (od czegos enigmatycznie opisanego jako VIDEO)-chinch
mikser do line-in laczem chinch-mini jack

Tez ladnie wyszlo, ale trzeba miec mikser (C4 swietnie sie sprawdza).

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:08.