Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Zmarł Papież (https://forum.cdrinfo.pl/f5/zmarl-papiez-50592/)

Bartez 21.05.2005 17:30

Zamykam na prośbę i proszę nie zakładać nowego tematu, żeby coś do tego dodać. EOD

pykson 21.05.2005 17:19

@Banana Coctail, masz swoje przekonania, masz do tego prawo ale nie masz prawa obrazac uczuc innych

Cytat:

Napisany przez Banana Coctail
(...) zapewne mało ktoś wiedział, że JPII ukrywał pedofili. TO chyba dobre nie jest, złe conajmniej i godne potępienia. (...)

to tez wyczytales z prasy antyklerykalnej?

Cytat:

Katolik nie musi być bezkrytyczny i ślepy względem tego co sie dzieje z jego wiarą i wierzącymi, to nie średniowiecze.

konstruktywna krytyka zawsze jest pozadana

Cytat:

Za obraze mych uczuć, obrażam innych. Obrazą wg mnie byłoby postawienie obok Józefa Piłsudzkiego (antyklerykała), JPII. Pomieszanie z poplątaniem i ignorancją.

lewicowiec Pilsudzki byl jednak patriota, podobnie jak Karol Wojtyla
nie kocham tego kraju, nawet nie wiem czy go lubie, ale trudno nie docenic pracy tych obu wielkich Polakow na rzecz Narodu

Cytat:

Co do przykazań, któreś z nich brzmi "Nie kradnij" , a zakładam że ok 90% forumowiczów ma coś nielegalnego na kompie i co nadal jestem taki zły?

a Ty wolisz nie uznawac zadnych przykazan - wtedy jestes OK, bo zadnego z nich nie lamiesz

Cytat:

Wiara pochodzi od ludzi, gdyż to oni ją przekazali, podobno od Boga;

czyli od Boga - sam piszesz, ze ludzie ja przekazali!

Cytat:

Tak naprawdę wiara katolicka tak się zmieniła od czasów Chrystusa, że wątpliwe jest czy wierzymy w to samo co on przekazywał.

rozumiem, ze tak sobie tylko przypuszczasz, chyba ze masz podstawy, zeby udowodnic, ze to prawda?

Cytat:

@ed hunter ja się nie boje swych przekonań, w szkole owszem jestem cicho ale poza nią szerzę swą "herezję". Walka z czymś takim to jak walka z wiatrakami. Internet pozwala mi walczyć i przekazywać to co uważam za słuszne.

i to mnie wlasnie dziwi - przeciez wiesz, ze nie przysporzy Ci to popularnosci na forum.cdrinfo.pl a mimo to idziesz w zaparte. Bynajmniej nie wzbudza to mojego szacunku a jedynie niemale zdziwienie...

Cytat:

Nikt z was nie zabroni nie lubić JPII. Mnie cały kler g.. obchodzi, to jest ich piekło ja tam palcy swych maczał nie będe.

Twoje prawo, ale Papiez to Symbol wielu Polakow - niczego nie zyskasz obrazajac ich uczucia

Cytat:

Czytam prase antyklerykalną lecz oceniam wszystko wg swoich kryteriów i umysłu. Z czasem mogę zmienić swe zdanie, nie wykluczam tego nigdy.

oprocz NIE to co jeszcze masz w programie?

Cytat:

Konkluzja: róbcie co uważacie za słuszne, tak jak ja.

[/QUOTE]

czyli "robta co chceta"

Banana Coctail 21.05.2005 16:13

Fakt. Kogoś kto bardzo dokładnie przestrzega 10 przykazań ciężko znaleść. Lecz nic nie usprawiedliwia kradzieży.

legion 21.05.2005 15:04

Cytat:

Co do przykazań, któreś z nich brzmi "Nie kradnij" , a zakładam że ok 90% forumowiczów ma coś nielegalnego na kompie i co nadal jestem taki zły?

no trafiles kula w plot :D a niby te firmy ktore daja to legalne oprogramowanie to nas nie okradaj omijaca prawo i podatki poczytaj sobie historie microzgrozy czy wiekszych korporacji co one wyrabiaja :) nikt nie jest bez winy w dzisejszych czasach jest wolna amerykanka :D ale jeszcze sa jakies wartosci moralne ktore nie powiny byc przekraczane :taktak:

Banana Coctail 21.05.2005 14:16

@VIZZARD fakt, z tego co słyszałem Papa robił dobre rzeczy, lecz zapewne mało ktoś wiedział, że JPII ukrywał pedofili. TO chyba dobre nie jest, złe conajmniej i godne potępienia. Katolik nie musi być bezkrytyczny i ślepy względem tego co sie dzieje z jego wiarą i wierzącymi, to nie średniowiecze.
Za obraze mych uczuć, obrażam innych. Obrazą wg mnie byłoby postawienie obok Józefa Piłsudzkiego (antyklerykała), JPII. Pomieszanie z poplątaniem i ignorancją.
Wiara pochodzi od ludzi, gdyż to oni ją przekazali, podobno od Boga; wszystkie ewangelie kanoniczne powstały długo po śmierci Chrystusa, np. ewangelia św. Marka jest aż zbyt idealizująca Jezusa. Tak naprawdę wiara katolicka tak się zmieniła od czasów Chrystusa, że wątpliwe jest czy wierzymy w to samo co on przekazywał.
@ed hunter ja się nie boje swych przekonań, w szkole owszem jestem cicho ale poza nią szerzę swą "herezję". Walka z czymś takim to jak walka z wiatrakami. Internet pozwala mi walczyć i przekazywać to co uważam za słuszne.
Nikt z was nie zabroni nie lubić JPII. Mnie cały kler g.. obchodzi, to jest ich piekło ja tam palcy swych maczał nie będe.
Nazywaliście i nazywacieJPII Ojcem Świętym, to nie byliście i nie jesteście katolikami oraz chrześcijanami, gdyż Biblia mówi, że Ojciec jest jeden - w niebie - Bóg Ojciec. Nazywanie kogoś Świętym za życia to bluźnierstwo.
Jeżeli ktoś czegoś tego nie lubi, niech się to zadeklaruje - sytuacja będzie jasna.
Czytam prase antyklerykalną lecz oceniam wszystko wg swoich kryteriów i umysłu. Z czasem mogę zmienić swe zdanie, nie wykluczam tego nigdy.
Konkluzja: róbcie co uważacie za słuszne, tak jak ja.

ed hunter 21.05.2005 10:08

róbta co chceta to szczytne chasło

ale róbta tak aby nie obrażać innych

a jak się trafi ktoś, kto nie lubi innych ras?

lub niepełnosprawnych?

niech sobie pisze co mu ślina na język przyniesie???

może i tak, ale w społeczności trzeba się dostosować

i mam dość gnoi, którzy myśląc, że są w internecie anonimowi piszą to czego w oczy nigdy nie powiedzą.

VIZZARD 21.05.2005 09:47

Cytat:

Napisany przez czero

A poza tym @Banana, mozesz byc niewiezacy, mnie to wali, bo nie jestes pierwszy i nie ostatni, ale zwazaj na to co mowisz, bo to jest nic innego jak obraza pogladow innych ludzi.

W końcu nie darmo promuje się hasła w stylu:

"Róbta co chceta"

I powiem szczerze, że wcale mnie nie dziwi ani nie szokuje wypowiedź @Banana jako taka

Nie takie rzeczy były, są i będą

Źle tylko, że mieni się przy tym katolikiem, wierzącym czy chrześcijaninem czy jak to zwał

Potem ktoś przypatrujący się z bliska powie:

"Zobaczcie co katolicy mówią, robią i jakie mają systemy wartości"

I przestańce w końcu *******ić o tym, że ktoś jest wierzący, ale niepraktykujący

Nie ma czegoś takiego :nieee:

Wiara jest jedna

Nie wymyślił tego żaden kler, ani czarni, ani fioletowi

Wiara pochodzi od Boga

I albo ją przyjmujesz w całości, albo wcale

Jest gdzieś w PIŚMIE napisane:

~ Niech wasze odpowiedzi będą tak - tak, nie - nie ~

Nie ma miejsca na coś letniego, na coś pośredniego

Jestem chrześcijaninem, ale uznaję tylko to, to i to

A tamtego nie

Nie jest to zabronione

Ale niech wtedy ktoś taki nie mieni się chrześcijaninem

Bo tak naprawdę gdyby odcedzić tych prawdziwych katolików od tych mieniących się

To strzelam, ale okazałoby się, że proporcje są wprost odwrotne

I 90% wierzących to jest

Ale w wódę, kasiorę, wyzysk, przemoc, hedonizm, tumiwisizm i inne pokrewne ...

Piszę tu tylko do tych, którzy to rozumieją

Bo wiem, że są tacy, którzy nie pojmą tego nigdy

I dobrze

Nic nie jest obowiązkowe, ani nic na siłę

Każdy to rozumie

I nikt nie odbierze prawa do wypowiedzi @Banana

Może pisać co mu ślina na język przyniesie

Bo jest człowiekim wolnym i wolno mu to

Bo prawne sankcje z obrazy osób to fikcja

Bo sumienie - jeżeli je ma - pozwala mu na to

Bo Papież nie dla wszystkich musiał być autorytetem

Przekonujemy się o tym

Chociaż to dziwne

Bo w tym przypadku - niezależnie co robił, pisał, mówił

To powinien oddziaływać na ludzi jako emanacja DOBRA

A dobro zawsze jest słuszne :tak!:

Ale wiadomo, że nie tylko DOBRO jest na świecie

I nie tylko ono emanuje

Także reasumując:

Nikt nikogo do niczego nie zmusza

To sprawa prywatna każdego

Źle tylko, że padają takie słowa ... :nieee:

Banana Coctail 21.05.2005 09:34

Dobra skoro tak to napiszę:
Przepraszam wszystkich tych, których uraziłem/zraziłem oraz tym którym ubliżyłem.
@Patrix dla mnie każdy może być zerem wg twojego myślenia, skoro nie lubi/szanuje kogośtam. Idiotyzm.
@kraluk ale oni nie są katowani tym co dnia.

raven66 21.05.2005 09:32

czytam ten topic od początku ale teraz już po ostatnich wypowiedziach jestem zniesmaczony
czy w końcu któryś mod lub admin przychyli się do próśb (niejedna już była) i zamknie w końcu raz na zawsze ten topic? bo widzę że tylko prowokuje... LOCK IT, PLEASE!

czero 21.05.2005 01:31

To zamkniecie w koncu ten topic??

A poza tym @Banana, mozesz byc niewiezacy, mnie to wali, bo nie jestes pierwszy i nie ostatni, ale zwazaj na to co mowisz, bo to jest nic innego jak obraza pogladow innych ludzi.

joujoujou 20.05.2005 23:51

Przyłączam się do prośby przedmówców, chyba wszystko co mogło być powiedziane, zostalo powiedziane (niestety nawet więcej zostało powiedziane).
Kłódka na topic, a każdy następny otwarty w celu kontynuacji - wyrzucić z pominięciem śmietnika.

kraluk 20.05.2005 21:58

Ja naprawdę tego nie rozumiem - jak to możliwe, że muzłumanie potrafią uszanować takie smutne wydarzenie, a Polacy, rodacy JPII nie umieją tego?!
Na tym będzie koniec moich komentarzy.

Proponuję ZAMKNĄĆ topic, bo schodzi brzydko mówiąc na psy...

t_e_l 20.05.2005 21:50

Popieram !!! niech ktoś zamknie wreszcie ten topic. Niektóre wypowiedzi są dla mnie szokujące, nie chce mi sie nawet tego komentować bo uważam że to nie ma większego sensu.

Matievoo 20.05.2005 21:24

Cytat:

Napisany przez Patrix
Nowaka u mnie w klatce ani w bloku nie ma, wiec nie wiem czy go lubie czy nie....za to sąsiada z Twoim myśleniem faktycznie nie chciałbym lubić.
Powiem tylko, że JPII to nie jakiś Nowak spod 10... tylko czlowiek nr 1.
Niestety nie odbiłeś piłeczki bo Twoja wypowiedz nie zawiera uzasadnionej odpowiedzi na moją myśl. Widać, że nie masz argumentów...

Otuż to !!!
Prosze o zamkniecie tego topicu ,bo on sie przobraża w wielki chaos i kutnie !!!

Patrix 20.05.2005 21:00

Cytat:

@Patrix lubisz może pana Nowaka spod 10? Nie? To jestes zerem :P

Nowaka u mnie w klatce ani w bloku nie ma, wiec nie wiem czy go lubie czy nie....za to sąsiada z Twoim myśleniem faktycznie nie chciałbym lubić.
Powiem tylko, że JPII to nie jakiś Nowak spod 10... tylko czlowiek nr 1.
Niestety nie odbiłeś piłeczki bo Twoja wypowiedz nie zawiera uzasadnionej odpowiedzi na moją myśl. Widać, że nie masz argumentów...

polakT 20.05.2005 20:56

Cytat:

Napisany przez M@tti
Ale powinieneś mieć szacunek dla tego człowieka ,bo ona wiele zrobił dla nas i nie tylko ...

Wiezs co nie przesadzaj, w tym momencie zadam pytanie co zrobił. i co dpowiesz slidarnosc. taa posłuchaj przemowien ani słowa o slidarnosci jako partii czy jak kolwiek, natmiast wiele naprawde wiele o slidarnosci ludzkiej o miłowaniu bliżniego o szacunku <- zrobił wiele dla ludzi i ludzkiej moralnosci (, ale tylko w odniesieniu duchowym)- tylko kiedy my polacy (tak p) nauczymy sie solidarnsci miedzyludzkiej i przestaniemy wyszukiwac sie w słowach Wojtyły czegś czego tam nie ma i bedziemy Polakami (P)... prawde mowiac wiesz tyle co zrobił papież ile w TV powiedzieli, a co poczułeś???

Nie chce odpowiedzi na te pytania, chce byś je sam sobie zadał i odpowiedział. Na tym forum jest pełno przegięć raz w jedna raz w druga strone. Powiedział ktoś c Ci nie pasuje to powiedz to i podaj konkretne argumenty,
bo powiedzenie wiele zrobił moze mieć takze oddzwiek negatywny

Prosze skończcie tą bezsensowną rozmowe.... bo mi sie żal robi jak pomysle o Polsce.........

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Co do tematu to chyba rzeczywiście go zamknę jeżeli dyskusja ma znowu przeobrazić się we wzajemne pretensje i wyrzuty.

Prosze zrob to - bo zaczyna sie odbijanie piłeczki. A każdy niech przemysli wszystko co zostało powiedziane ...

andrzejj9 20.05.2005 20:53

Cytat:

Napisany przez M@tti
To jaki ty sens widzisz życia jak nie chodzisz do kościoła i nie przestrzegasz 10przekazań Bożych itd...?
Mówiłem żeby ten temat zamknąć ,bo z niego powstają tylko awantury i nie porozumienia,a nic dobrego .

Widzisz, tutaj sam muszę się nie zgodzić, bo można żyć nie chodząc do Kościoła, czy nie znając przykazań. Powiem Ci, że ja jestem wierzący, ale nie nazwałbym siebie praktykującym katolikiem. Ja nawet miałbym problem z wymienieniem wszystkich 10 przykazań, a mimo to możesz zapytać się każdej osoby, która choć trochę mnie zna, jakim jestem człowiekiem.

Mam pewien własny system wartości, którego przestrzegam i który pozwala mi żyć tak, aby w żaden sposób nie krzywdzić i nie ranić innych osób. I to jest dla mnie najważniejsze. A nie różne prawa ustanowione przez Kościół, które dla sporej ilości osób stanowią niejako prawdy ostateczne. Dla mnie nie, nie przyjmuję z góry za własne każdego stwierdzenia tylko dlatego, że pochodzi od xxx (tu wstaw jakąkolwiek znaną osobę).

Co do tematu to chyba rzeczywiście go zamknę jeżeli dyskusja ma znowu przeobrazić się we wzajemne pretensje i wyrzuty.

Banana Coctail 20.05.2005 20:52

CO dla nas zrobił?

Matievoo 20.05.2005 20:47

Ale powinieneś mieć szacunek dla tego człowieka ,bo ona wiele zrobił dla nas i nie tylko ...

Banana Coctail 20.05.2005 20:10

Wielki to rzecz względna. Nie mam zamiaru się nad tym rozwodzić.

Matievoo 20.05.2005 20:02

Cytat:

Może w mojej dupie jest JPII?

Ja ciebie "Banana Costail " nie rozumiem jak można ,cytuje "można mieć w dupie Jana Pawła II" on był tak bardzo wyruzumiały dla innych religi ,niekrtórzy członki innych religi przyjechali na jego pogrzeb bo tak bardzo go szanowali ,a u ciebie widze nawet szacunku dla tak wielkiego człowieka :O

Banana Coctail 20.05.2005 19:53

@Patrix lubisz może pana Nowaka spod 10? Nie? To jestes zerem :P
Jeżeli to co jest umocniło twą wiarę to tylko się cieszyć, moją to osłabiło.
@M@tti mówie fałszywe świadectwo przeciw bliźniemu swemu czyli kłamię to moje życie sensu nie ma? Opanuj się.

Matievoo 20.05.2005 19:50

Cytat:

Dobra może odrobinę żem przesadził. Przepraszam za urażanie czyichkolowiek uczuć. Jednak zadeklaruje jedno: nie lubiłem JPII. Można jechać po Bushu, Baliru, Lepperze to czemu nie po nim (pisownia zamierzona)?
Katolikiem jestem z przymusu. Można powiedzieć, że jestem nie wierzący:
-do kościoła nie chodzę,
-kleru nie słucham,
-antyklerykałem jestem,
-nie stosuje się do 10 przykazań,
-nie stosuje się do 5 przykazań kościelnych,
-podważam wiarygodność kleru etc.
Większość tych "katolików" polskich obudziła się po wielu latach i w sen zapdanie po czasie jakimś. Jeżeli państwo nie będzie laickie to zginiemy. Gdzie nie patrzeć widać klerykałów (politka), nie licząć APP Racja i jeszcze paru innych osób.

To jaki ty sens widzisz życia jak nie chodzisz do kościoła i nie przestrzegasz 10przekazań Bożych itd...?
Mówiłem żeby ten temat zamknąć ,bo z niego powstają tylko awantury i nie porozumienia,a nic dobrego .

Patrix 20.05.2005 19:39

ludzie wywalcie albo zamknijcie ten temat
i wytnijcie co trzeba... bo mnie to zaczyna szokować

PS
Cytat:

Wkurza mnie to niemiłosiernie, w TV JPII, w radiu JPII, w gazetach JPII. Może w mojej dupie jest JPII?

To był wielki człowiek i na dodatek Polak, zrobił bardzo wiele, nie da się tego ująć w kilku słowach. Za Jego pontyfikatu okazało się, że przynależność religijna nie ma znaczenia - wszyscy Go szanowali.
Niestety jeśli to co piszesz jest prawdą - muszę stwierdzić, że tymbardziej dla mne jesteś okrągłym zerem. Twoje praktyki mnie nie obchodzą - Twoja sprawa, jestem osobą tolerancyjną ale w tym co cytuje to przesada.

Wyobraz sobie, że przez ten cały czas nie wiedziałem o Nim tyle ile teraz dzięki TV/Prasie/Radiu.

Ciesze się, że jest o Nim tyle dokumentów,
Cieszę się, że żyłem za Jego pontyfikatu,
Cieszę się, że był Polakiem
Cieszę się, że..............

PS2
Nie lubie owijac w bawełne, lubie jasne sprawy - wiele osób to docenia.
Prawda jest czasem brutalna.

polakT 20.05.2005 19:31

Cytat:

Napisany przez Kristoferros
A powinieneś, bo nie chodzi o to, że to Katolickie, ale IMHO o ogólne moralne wartości do których się powinno stosować bez względu na wiarę.

Proponuję zamknąć temat.

Powiedział rzeczywisciwe ze do 10 przyk sie nie stosuje, ale nie pwiedzxiał jakie wasrtsci moralne uznaje. niestety moje poglady sa identyczne @Banana Coctail (z wymienionych)- ale po co sie wypowiadac - jak wiadomo temat religii i wiary to bardzo berdzo delikatny temat. wiec ludzie macie ochote porozmawiac prosze przez komunikator czy PW

Jednak momentami przesadził...

Coś ważnego:

Cytat:

Większość ludzi potrzebuje wiary w Coś. Coś nadającego ich życiu sens, porządkującego ich świat, wyjaśniającego jego sens. Negowanie tego nie ma sensu, logiczne uzasadnienie bezsensu wiary też nie jest mądre, ponieważ wiara z definicji nie podlega logice. Dlatego nikomu nie narzucamy, w co ma wierzyć, bądź nie - jest to indywidualna sprawa, dopóki ktoś w imię Jedynie Słusznej Ścieżki nie próbuje swojej wiary narzucać innym. W szczególności nam.
Cytat:

Brak zewnętrznych norm postępowania nie oznacza bynajmniej, że pojmujemy wolność na zasadzie "róbta, co chceta" - to jest ulubiony zarzut naszych przeciwników. Amoralizm nie oznacza też kompletnego braku norm, natomiast zrywa z tradycyjnym pojmowaniem moralności wyrażonym w 10 przykazaniach, by nie szukać daleko przykładu. Zarzucają nam, że zrywając z moralnościś stajemy się zwierzętami, nieobliczalnymi i niebezpiecznymi dla innych - a z drugiej strony twierdzą, że normy jedynie wyrażają, porządkują i "poprawiają" prawdziwą naturę człowieka, co dla nas nie jest do końca logiczne. Bóg stworzył człowieka i zobaczył, że jest on dobry - mitologia chrześcijańska pozbywa się problemu zła czynionego przez ludzi lokując jego źródło w wolnej woli, niewłaściwie przez ludzi pojmowanej i realizowanej. Wolna wola, czyli źródło problemów, które należy poddać kontroli za pomocą przykazań, nakazów i groźby potępienia wiecznego w przypadku nieposłuszeństwa. Problem polega na tym, że moralność jest bardzo dobrym narzędziem do kontrolowania ludzi, a pokusa, by zaprząc "boską wolę" do realizacji własnym, przyziemnych celów zbyt silna, by kasta kapłanów mogła się jej oprzeć.
Natura człowieka poprawiania nie potrzebuje. Nie potrzebuje kontroli za pomocą zewnętrznej moralności - sama dla siebie jest wystarczającym wyznacznikiem tego, co jest dobre i złe. "Niebo gwiaździste nade mną i prawo moralne we mnie" - moja wolność wynika z wewnętrznego poczucia jakości i estetyki działania, które może, lecz nie musi stać w sprzeczności z normami ogólnie przyjętymi. Jeśli zaś stoi w sprzeczności z nimi... w tym miejscu trzeba jasno i wyraźnie powiedzieć, że wolność bez odpowiedzialności za swoje działania stoi w jaskrawej sprzeczności z rozumem i zdrowym rozsądkiem. (...) jako człowiek mądry i dojrzały zdaje sobie doskonale sprawę z konsekwencji swojego postępowania, dlatego unika działań mogących mu zaszkodzić w bliskiej lub dalszej perspektywie. Czasem rozum i logika mogą nie wystarczyć - wtedy pozostaje intuicja, która odwołując się do prawdziwej natury człowieka podpowiada mu właściwy kierunek.

(...) najważniejszą lub jedyną wyrocznią, autorytetem i sędzią jest on sam. Nikt inny - żaden kapłan, bóg lub instytucja. Nie oznacza to negowania wartości czyjegoś dorobku filozoficznego i intelektualnego - z każdego przekazu można wyciągnąć wartościowe przesłanie, czegoś nowego się nauczyć. Chodzi o to, by niczego nie przyjmować na wiarę, tylko dlatego, że "wydaje się" być prawdziwe - sceptyczne podejście pozwala zachować odpowiedni dystans, który z kolei jest podstawą wolności umysłu od rozmaitych nie dających sie logicznie uzasadnić idei. Oczywiście nie każda ideę da się uzasadnić, czy z miejsca przetestować jej prawdziwość, natomiast wystarczy pomyśleć i się zastanowić, by w większości przypadków rozpoznać wartość idei dla nas. Przydatność w życiu. Idee nieprzydatne nam osobiście, lub które w imię "wyższych wartości" nakładają na człowieka jakieś ograniczenia w znakomitej większości przypadków służą celom kogoś innego. Tak, jak dogmaty, zakazy i nakazy służą interesom Kościołów - i nie mamy tu na myśli wyłącznie Kościoła Katolickiego.

Kris 20.05.2005 19:19

Cytat:

(...)

A powinieneś, bo nie chodzi o to, że to Katolickie, ale IMHO o ogólne moralne wartości do których się powinno stosować bez względu na wiarę.

Proponuję zamknąć temat.

Banana Coctail 20.05.2005 18:49

Dobra może odrobinę żem przesadził. Przepraszam za urażanie czyichkolowiek uczuć. Jednak zadeklaruje jedno: nie lubiłem JPII. Można jechać po Bushu, Baliru, Lepperze to czemu nie po nim (pisownia zamierzona)?
Katolikiem jestem z przymusu. Można powiedzieć, że jestem nie wierzący:
-do kościoła nie chodzę,
-kleru nie słucham,
-antyklerykałem jestem,
-nie stosuje się do 5 przykazań kościelnych,
-podważam wiarygodność kleru etc.
Większość tych "katolików" polskich obudziła się po wielu latach i w sen zapdanie po czasie jakimś. Jeżeli państwo nie będzie laickie to zginiemy. Gdzie nie patrzeć widać klerykałów (politka), nie licząć APP Racja i jeszcze paru innych osób.

VIZZARD 20.05.2005 18:27

Cytat:

Może w mojej dupie jest JPII?

Wypowiadając się o pewnych rzeczach tylko nieliczni wiedzą kiedy przestać lub kiedy ugryźc się w język

Jeżeli jesteś katolikiem, a Polska jest tak katolicka jak twoje wypowiedzi :O

To naprawdę mamy się czego wstydzić :zawstydz:

I problemem nie jest oblicze Zmarłego w mediach

Tylko komentarze takie jak twój

:\

legion 20.05.2005 18:27

Cytat:

@Predi RP podobno jest laicka, dlatego w mediach publicznych powinno być cicho o religi. Co mnie obchodzi co Glemp czyta z kartki na nowy rok? Wolałbym film jakiś. Jak już on jest puszczony to przedstawiciel każdego wyznania, jakie są praktykowane w Polsce, powienien mieć swoje 5 min w tele.
Nie chodzi mi o to, że chcą zarobić lecz o to, że gdzie nie przejde - facjata JPII. Uraża to moje uczucia religijne (jestem katolikiem). Wkurza mnie to niemiłosiernie, w TV JPII, w radiu JPII, w gazetach JPII. Może w mojej dupie jest JPII?

No teraz beda z ciebie kotlety smazyc w piekle || || || :haha:.
Sluchaj przeciesz wiadomo ze telewizja i wszelakie media zrobia wszystko zeby w ludziach wywolac lekk oraz jeszcze na tym zarobic wiec takie rzeczy jak smierc JPII to dla nich pozywka ale co za duzo to nie zdrowo :)

ro29 20.05.2005 18:13

Cytat:

@Predi RP podobno jest laicka, dlatego w mediach publicznych powinno być cicho o religi. Co mnie obchodzi co Glemp czyta z kartki na nowy rok? Wolałbym film jakiś. Jak już on jest puszczony to przedstawiciel każdego wyznania, jakie są praktykowane w Polsce, powienien mieć swoje 5 min w tele.
Nie chodzi mi o to, że chcą zarobić lecz o to, że gdzie nie przejde - facjata JPII. Uraża to moje uczucia religijne (jestem katolikiem). Wkurza mnie to niemiłosiernie, w TV JPII, w radiu JPII, w gazetach JPII. Może w mojej dupie jest JPII?

Witam !
OK - trochę prawda, że momentami się przesadza - ale z drugiej strony, czy Polska miała tak wielkiego Polaka w ciągu ostatnich lat (a nawet dziesiątek lat) ? I czy będzie miała ??? Oczywiście, pomysły nadawania wszystkiemu co się da - ulicom, szkołom itd. imienia JP II, to przesada. Trzeba do wszystkiego podchodzić z umiarem i taktem.

I każdy ma prawo krytykować - ale bez takich docinek, jak w ostatnim zdaniu - bo to już obraza !
I to tyle
Pozdrawiam
ro29

Banana Coctail 20.05.2005 18:05

MariuszV 19.05.2005 20:25

Cytat:

Napisany przez Predi
chyba sie mylisz.... o prawoslawiu jest calkiem duzo mowione.... poza tym w kraju gdzie jest deklarowanych 90% katolikow to o jakim kosciele wyznaniowym ma sie mowic... :|

zyla zlota - nic Ci do tego jak i nam.... nie podoba sie to nie kupuj ale tez nie podnosc lamentu jak to innym dobrze bo sobie na tym zarobia a ja nie

a co do zartow to owszem jednym sie podoba a innym nie..... tyle ze tych innych w tym przypadku powinna byc zdecydowana wiekszosc + jako katolicy mamy takie samo prawo bronic wizerunku swej wiary jak np. Żydzi bronia wlasnej.... napisz w jakies gazecie cos zlego o ich wyznaniu a zobaczysz jak bedziesz tego potem zalowal......

Slusznie sproboj powiedziec cos na zyda muzulmanina to zaraz zostaniesz wyklety a ze papiez to "zwykly czlowiek" to mozna sie z niego nabijac i nikt ma na ten temat nic nie mowic ((

Predi 19.05.2005 19:43

Cytat:

Dla mnie to co się w Polsce dzieje to idolatria. Nadawanie przydomka "Święty" za życia to czyste bluźnierstwo. Oddawnie czci niczym bogowie, toż to za dużo.
Zauważyliście jaką żyłą złota okazała się śmierć JPII? Książki, albumy, dodatki do gazet etc etc; aż niedobrze się robi, nawet jak kolejna część HP wychodziła takiego ruchu nie było.
Popadanie w skrajności to polska specjalność :D Już mam szeroko w d*pie wszystkie dzienniki i takie tam, gdyż zawsze jest jakieś nfo o Krk, a o innych kościołach nic nie ma. Jawna dyskryminacja.
Co do nabijania się z JPII, to tak samo jak żarty z każdego innego człowieka, jednym się podoba innym nie.

chyba sie mylisz.... o prawoslawiu jest calkiem duzo mowione.... poza tym w kraju gdzie jest deklarowanych 90% katolikow to o jakim kosciele wyznaniowym ma sie mowic... :|

zyla zlota - nic Ci do tego jak i nam.... nie podoba sie to nie kupuj ale tez nie podnosc lamentu jak to innym dobrze bo sobie na tym zarobia a ja nie

a co do zartow to owszem jednym sie podoba a innym nie..... tyle ze tych innych w tym przypadku powinna byc zdecydowana wiekszosc + jako katolicy mamy takie samo prawo bronic wizerunku swej wiary jak np. Żydzi bronia wlasnej.... napisz w jakies gazecie cos zlego o ich wyznaniu a zobaczysz jak bedziesz tego potem zalowal......

krEcik^ 19.05.2005 18:53

Cytat:

Napisany przez legion
prosze jaki szacunek tu maja do naszego rodaka :(
http://www.lamermelculo.com/video.php?id=1208

zalosne :| co za idioci :blee:
Oby najmniej takich ludzi :|

Banana Coctail 19.05.2005 18:47

Dla mnie to co się w Polsce dzieje to idolatria. Nadawanie przydomka "Święty" za życia to czyste bluźnierstwo. Oddawnie czci niczym bogowie, toż to za dużo.
Zauważyliście jaką żyłą złota okazała się śmierć JPII? Książki, albumy, dodatki do gazet etc etc; aż niedobrze się robi, nawet jak kolejna część HP wychodziła takiego ruchu nie było.
Popadanie w skrajności to polska specjalność :D Już mam szeroko w d*pie wszystkie dzienniki i takie tam, gdyż zawsze jest jakieś nfo o Krk, a o innych kościołach nic nie ma. Jawna dyskryminacja.
Co do nabijania się z JPII, to tak samo jak żarty z każdego innego człowieka, jednym się podoba innym nie.

pykson 19.05.2005 17:16

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Rzeczywiście żałosne..

Ale nie ma się co wkurzać, Papieżowi ujmy to żadnej nie przynosi, bo i tak wszyscy wiedzą, co to był za Człowiek, natomiast co autorów strony...

dokladnie, wizerunek JP2 nic na tym nie traci, widywalem juz tepakow glupszych anizeli ten niedorozwiniety tworca, wiec nijak nie wywolalo to mojego zdziwienia

nawet gdyby to byl oleksy, putin czy fidel castro byloby to tak samo zalosne i nawet fanatyk "Kiepskich" bylby chyba takim dzielem znudzony

andrzejj9 19.05.2005 08:52

Cytat:

Napisany przez joujoujou
Obrzydlistwo i *****izm. :bicz:

Rzeczywiście żałosne..

Ale nie ma się co wkurzać, Papieżowi ujmy to żadnej nie przynosi, bo i tak wszyscy wiedzą, co to był za Człowiek, natomiast co autorów strony...

joujoujou 19.05.2005 02:00

Cytat:

Napisany przez legion
[...]

Obrzydlistwo i *****izm. :bicz:

MariuszV 19.05.2005 00:53

Cytat:

Napisany przez legion

:klnie: :klnie: :klnie: :klnie: :ignorowac (( ((

No ale coz mozemy zrobic zawsze znajda sie jakies poe***** skur*****, mnie tez sie zdarzylo w radiu slyszec nieprzyjemne rzeczy i mieli szczescie ze nie podali numeru bo napewno bym im powiedzial co ja o nich mysle :klnie:

legion 19.05.2005 00:22

joujoujou 08.05.2005 15:22

Cytat:

Napisany przez legion
ja dostalem negatywa [...]

To już dziecinada. Apeluję do wszystkich o rozsądek.
Wrogów sobie narobić łatwo.

legion 08.05.2005 15:06

Cytat:

Napisany przez legion
a przeszkadza ci to ?????

ja dostalem negatywa od @downloads bo sie nie zgadza z ta wypowiedzia chociasz jest neutralna :D zakonczona znakiem zapytanie moze zle widze to nie znak zapytania tylko wykrzyknik :D

Bartez 08.05.2005 12:35

Żeby się nie powtarzać: http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...9&postcount=11

VIZZARD 08.05.2005 12:14

Cytat:

Napisany przez ro29
Witam !
Moje bardzo krótkie podsumowanie.

Uważam, że to bardzo dobrze, że na Forum po śmierci Papieża pojawiła się taka dyskusja i wspaniałe wypowiedzi - to bardzo ładnie, że w tym miejscu o tym tak bardzo ważnym wydarzeniu się wspominało.
Dziękuję wszystkim za bardzo miłe i z serca płynące słowa.

Ale prawdą jest, że zdjęcie Papieża w żałobie, powinno już zniknąć z głównej strony Forum - czas żałoby minął i mamy już też przecież nowego Papieża.
Pozdrawiam wszystkich
ro29

Z całym szacunkiem

Ale także się z tym zgadzam :taktak:

ro29 08.05.2005 12:10

Witam !
Moje bardzo krótkie podsumowanie.

Uważam, że to bardzo dobrze, że na Forum po śmierci Papieża pojawiła się taka dyskusja i wspaniałe wypowiedzi - to bardzo ładnie, że w tym miejscu o tym tak bardzo ważnym wydarzeniu się wspominało.
Dziękuję wszystkim za bardzo miłe i z serca płynące słowa.

Ale prawdą jest, że zdjęcie Papieża w żałobie, powinno już zniknąć z głównej strony Forum - czas żałoby minął i mamy już też przecież nowego Papieża.
Pozdrawiam wszystkich
ro29

polakT 07.05.2005 21:33

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
.... Uważam, że nie jest to odpowiednie miejsce na to.

popieram

andrzejj9 07.05.2005 20:45

Skoro o tym pisze, to znaczy, że zapewne mu przeszkadza. Zresztą mi w pewien sposób również też. Uważam, że nie jest to odpowiednie miejsce na to.

AleX69 07.05.2005 19:53

jestem za ...

Matievoo 07.05.2005 19:24

Cytat:

Minęło już dużo czasu, może starczy twarzy JPII na forum, co???

On ma racje już powinni my zakończyć ten temat ,wiem że to bedzie tak wyglądało jak by my chcieli zapomnieć o tym wielkim człowieku .
Lepiej by było żeby my zakończyli ten temat bo wiecej tu było kótni i niedorzecznych rozmów niż "pokoju"

legion 07.05.2005 19:10

Cytat:

a przeszkadza ci to ?????

Banana Coctail 05.05.2005 18:37

legion 17.04.2005 13:09

Cytat:

Napisany przez Mati.p
"legion" to jest niedorzeczne w stosunku do Papieża, uważaj co piszesz

czemu niedorzeczne tak jak z krolem "umral krol niech zyje krol" bedzie nastepny papiez a czlowieka jakim zapamietamy Jana Pawla II to ze umarl wielki Polak wiec na co mam uwazac nie dawno zmarl papiez i teraz bedzie nowy tez jak umrze wybiora nastepnego ale czy polakow to bedzie obchodzic watpie era papiezy skonczyla sie wraz ze smieracja Wojtyly i zostanie po nim tylko pamiec

andrzejj9 17.04.2005 11:31

Ejjj, zostawcie już ten temat. Niech zostanie na forum w takiej formie, w jakiej był dotychczas. Nie chciałbym go musieć dodatkowo zamykać..

czero 17.04.2005 10:50

Cytat:

Napisany przez Mati.p
"legion" to jest niedorzeczne w stosunku do Papieża, uważaj co piszeż

A Ty JAK piszesz...

Matievoo 17.04.2005 09:36

Cytat:

Napisany przez legion
umar papiez niech zyje paiez jednym slowem....... :|

"legion" to jest niedorzeczne w stosunku do Papieża, uważaj co piszesz

legion 17.04.2005 08:59

umar papiez niech zyje paiez jednym slowem....... :|

andrzejj9 17.04.2005 08:19

Cytat:

Napisany przez Air
A czy przy okazji możesz zlikwidować Papieża z nagrywarki??

Do tego niestety nie mam już upranień. A wierz mi, że to również bym zrobił.

Air 17.04.2005 01:54

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Odklejam temat.. Nie dlatego, że minęło już kilka dni i można zapomnieć, co się stało, ale dlatego, że pamięć o tym wydarzeniu powinna pozostać w naszych sercach i znaleźć odzwierciedlenie w czynach. To, a nie przyklejony temat na forum, powinien być wspomnieniem.

A czy przy okazji możesz zlikwidować Papieża z nagrywarki??

andrzejj9 17.04.2005 00:06

Odklejam temat.. Nie dlatego, że minęło już kilka dni i można zapomnieć, co się stało, ale dlatego, że pamięć o tym wydarzeniu powinna pozostać w naszych sercach i znaleźć odzwierciedlenie w czynach. To, a nie przyklejony temat na forum, powinien być wspomnieniem.

Kris 14.04.2005 07:43

Ja też dostałem masę łańcuszków od jednej koleżanki... dostała "ignora"...
PS. Ostrzegałem ją...

andrzejj9 14.04.2005 05:48

Dodam jeszcze coś takiego, co dostałem kilka razy przez maila i przez gg (nie kojarzę, czy już się tutaj pojawiło, ale chyba nie). Zwykle kasuję łańcuszki bez czytania, ale ten jednak przykłuł moją uwagę:

>To dziwne, jak proste jest dla ludzi wyrzucić Boga, a potem dziwić
>się, dlaczego swiat zmierza do piekła.
>To smieszne, jak bardzo wierzymy w to, co napisane jest w
>gazetach, a podajemy w watpliwosć to, co mówi Pismo Swięte.
>To dziwne, jak bardzo każdy chce isć do nieba pod warunkiem,
>że nie będzie musiał wierzyć, mysleć, mówić ani też robić
>czegokolwiek, co mówi Słowo Boże. To dziwne, jak ktos może powiedzieć:
>"Wierzę w Boga" i nadal isć za szatanem, który tak a propos również
>wierzy w Boga. To dziwne, jak łatwo osadzamy, ale nie chcemy byc
>osadzeni.
>To dziwne, jak możesz wysyłać tysiace "dowcipów" przez e- mail,
>które rozprzestrzeniaja się jak nieokiełznany ogień, ale
>kiedy wysyłasz przesłania dotyczace Pana Boga, ludzie dwa
>razy zastanawiaja się, czy podzielić się nimi z innymi. To
>dziwne, jak ktos może być zapalony dla Chrystusa w niedzielę, a przez resztę
>tygodnia jest niewidzialnym chrzescijaninem.
>To smieszne, że kiedy przeczytasz tę wiadomosć, nie wyslesz jej
>do zbyt wielu osób z Twojej listy adresowej, ponieważ nie
>jestes pewny, co pomysla o Tobie, kiedy im to wyslesz.
>To smieszne, jak bardzo mogę być przejęty tym, co inni ludzie
>pomysla o mnie, zamiast tym, do czego wzywa mnie Bóg !!!
>Człowiek wyszeptał: - Boże, przemów do mnie ! I oto słowik
>zaspiewał. Ale człowiek tego nie usłyszał, więc krzyknał: - Boże,
>przemów do mnie ! I oto błyskawica przeszyła niebo... Ale człowiek tego nie
>dostrzegł, rzekł: - Boże, pozwól mi się zobaczyć. I oto
>gwiazda zamigotała jasniej. Ale człowiek jej nie zauważył, więc
>zawołał: - Boże, uczyń cud ! I oto urodziło się dziecko. Ale człowiek tego
>nie spostrzegł. Płaczac w rozpaczy, powiedział: - Dotknij mnie, Boże,niech
>wiem, że jestes tu. Bóg schylił się więc i dotknał człowieka. Ale człowiek
>strzepnał motyla ze swego ramienia i poszedł dalej.
>Bóg jest wsród nas. Także w małych i prostych rzeczach,
>nawet w dobie komputerów, więc człowiek płakał: - Boże, potrzebuję Twojej
>pomocy ! I oto dostał maila z dobrym słowem i słowami zachęty.Ale człowiek
>usunał go i kontynuował płacz....
>Moim zadaniem było wysłać tego maila do osób, którym
>chciałam, by Bóg im pobłogosławił.
>Wybrałam Ciebie. Przeslij tego maila osobom, którym życzysz
>tego samego.
>

ro29 14.04.2005 01:23

Witam !
Dużo racji w powyższych wypowiedziach - także tych o obłudzie - dla mnie obłudą było to, że tyle ludzi - polityków zrobiło się nagle tak religijnych - bo smutek z powodu śmierci TAK WIELKIEGO POLAKA I PAPIEŻA- to ma prawo przeżywać każdy ( i powinien - bo wątpię aby przez kolejne lata Polska doczekała się tak znanego i cenionego Polaka), ale jak wszyscy robili się "tacy święci" - to już była przesada - np. prezydent rzekomo płakał, jak zmarł Papież (tak stwierdziła jego żona !), ale nie było go stać, aby pojechać dzień wcześniej do Rzymu i uklęknąć w Bazylice - a jako Polak i mimo wszystko prezydent POWINIEN tak uczynić !!! Tak zrobił np. Prezydent USA i jego poprzednicy, i mimo wszystko chwała im za to, bo to się tak wielkiemu zmarłemu człowiekowi należało ! A słynne wyśmiewanie się Kwaśniewskiego z gestów Papieża - z tego co wiem - on chyba do dnia dzisiejszego za to nie przeprosił - jak i ten jego słynny minister (ale możę się mylę).
To tyle bo mógłbym się zbytnio rozpisać !

ro29

knydel 13.04.2005 07:57

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
... I co więcej - robienie tak tylko przez dany okres czasu? (jak sam widzisz, kryminaliści - czyt. "kibice" długo nie wytrzymali). To jest dla mnie obłuda...

A tu to masz w 100% rację

andrzejj9 13.04.2005 06:00

Cytat:

Napisany przez knydel
Nie zgadzam sie z tobą andrzej, bo jednak dużo ludzi naprawde przeżyło śmierć Papieża.I nie można mówić, że to co się dzieje w Polsce to jest obłuda. Mogę tutaj dać, może niezbyta "miłe porównanie", ale ukazujące "prawdziwość tego wszytkiego". Załóżmy ktoś bliski z rodziny umiera - opłakuje się go znacznie bardziej niż za życia się go doceniało. Dość kontrowersyjne porównanie. Jednak dla niektórych ludzi Papież był jak "własny" ojciec..., więc Twoja wypowiedź nie jest do końca prawdziwa.

W pewien sposób masz rację, ale... Opłakiwanie jak najbardziej tak, ale nagłe wyznawanie wszelkich wartości, które były dla tej osoby ważne? I co więcej - robienie tak tylko przez dany okres czasu? (jak sam widzisz, kryminaliści - czyt. "kibice" długo nie wytrzymali). To jest dla mnie obłuda...

Aha, i żebym nie został źle zrozumiany. Ja nie twierdziłem, że wszystkie osoby, czy wszyscy Polacy tacy są. O czym zdążyłem się już przekonać, a co w pewien sposób mnie cieszy, żal sporej części osób jest naprawdę szczery, one naprawdę cierpią po stracie Papieża i o tej grupie nic złego nawet nie spróbuję powiedzieć.

knydel 12.04.2005 23:11

Cytat:

Napisany przez legion
... Dopiero po smierci wszystcy zaczeli sie modlic i czy to nie ironia/ ...
lepsza :)

Cytat:

Napisany przez andrzejj
Nie ironia, raczej obłuda...

Nie zgadzam sie z tobą andrzej, bo jednak dużo ludzi naprawde przeżyło śmierć Papieża.I nie można mówić, że to co się dzieje w Polsce to jest obłuda. Mogę tutaj dać, może niezbyta "miłe porównanie", ale ukazujące "prawdziwość tego wszytkiego". Załóżmy ktoś bliski z rodziny umiera - opłakuje się go znacznie bardziej niż za życia się go doceniało. Dość kontrowersyjne porównanie. Jednak dla niektórych ludzi Papież był jak "własny" ojciec..., więc Twoja wypowiedź nie jest do końca prawdziwa.

mr_spock 12.04.2005 22:27

Kiedys slyszalem, ze koniec ma nastapic, gdy jakis papiez wezmie sobie imie Piotr (od sw Piotra)
bo podono imie to sie jeszcze nie powturzylo.

podobno :)

Predi 12.04.2005 20:36

bedzie Inocenty ktorys-tam

joujoujou 12.04.2005 20:30

Cytat:

Napisany przez Tribunal
Ciekawe jakie imie będzie miał nowy papież? Bo na pewno nie Jan Paweł III ....

Oj, żebyś się nie zdziwił... :>

andrzejj9 12.04.2005 20:23

Cytat:

Napisany przez legion
Panowie nie przesadzajmy umarl wielki czlowiek ale czy wczesniej mial posluch ?
Dopiero po smierci wszystcy zaczeli sie modlic i czy to nie ironia.
Nagle powstaly przypuszczenia co dalej co bedzie czy calkowity rosklad kosciola czy jego renesans?
Kosciol juz nie ma takiego wplywu jak kiedys na zycie czlowieka skonczyla sie jego era panowania a co najgorsze odeszla nadzieja ze cos sie moze zmienic ale moze pozostanie cos w sercu czlowieka co pozwoli zmienic ta rzeczywistosc na lepsza :)

Nie ironia, raczej obłuda...

Ja od początku nie ukrywałem, że religia, Kościół mają dla mnie niewielkie znaczenie. Nie zmienia to jednak faktu, że bardzo szanuję i cenię Papieża, ponieważ był on nie tylko wielkim katolikiem, ale także wspaniałym człowiekiem.

Tribunal 12.04.2005 20:16

Ciekawe jakie imie będzie miał nowy papież? Bo na pewno nie Jan Paweł III ....

joujoujou 12.04.2005 19:52

Cytat:

Napisany przez legion
[...]
moze pozostanie cos w sercu czlowieka co pozwoli zmienic ta rzeczywistosc na lepsza :)

Obyś miał rację.

Przed nowym Papieżem stanie pierwsze, a może i najważniejsze zadanie:
jak wybrnąć z nieustannego porównywania z Janem Pawłem Wielkim ?
IMO niemal wszyscy, świadomie lub nie, będą go do Niego porównywać :taktak:

legion 12.04.2005 18:57

Panowie nie przesadzajmy umarl wielki czlowiek ale czy wczesniej mial posluch ?
Dopiero po smierci wszystcy zaczeli sie modlic i czy to nie ironia.
Nagle powstaly przypuszczenia co dalej co bedzie czy calkowity rosklad kosciola czy jego renesans?
Kosciol juz nie ma takiego wplywu jak kiedys na zycie czlowieka skonczyla sie jego era panowania a co najgorsze odeszla nadzieja ze cos sie moze zmienic ale moze pozostanie cos w sercu czlowieka co pozwoli zmienic ta rzeczywistosc na lepsza :)

artoor 12.04.2005 18:52

No to macie "bardzo madrego ksiedza" skoro wie takie rzeczy... (a raczej skoro w nie wierzy)... Jesli by sie trzymac Pisma Świetego, to "nawet Aniolowie w niebie" nie wiedza kiedy to nastapi, tylko sam Bóg. No... i jeszcze niektorzy "madrzy" ludzie, ktorzy wierza w te brednie przepowiedziane przez "Nostradamusa postradamusa zmyslusa" czy jakas tam Krolowa Sabe... Kurde... IMHO, nawet jesli koniec nastapilby wg tych przepowiedni, to i tak nie uwierze ze one byly prawdziwe...

PS. Ta wypowiedz nie jest na temat topicu, jesli komus wadzi - mozna usunac :)

Tribunal 12.04.2005 17:59

Mi ksiądz tak namieszął na lekcji cos tam gadał ze jescze będzie jeden Papież i po nim nastepny tylko ze czarny i gdy on umrze nastapi konec swiata i ze dotyczy to jakiejs przepowiedni ż "Papież będzie uciekał po trupach kardynałow.." I ze to napewno bedzie po Papież Polak też był przepowiedziany... Ludzie miliśmy taki mętlik we łbach cały dzień z qumplami ze normalnie nie wiem jak to opisać...

Predi 11.04.2005 10:13

ja wiedzialem ze tak bedzie :taktak: pomylilem sie tylko bo nie sadzilem ze tak szybko :(

zene_k 10.04.2005 19:37

Cytat:

Napisany przez Ziele
Kibice już stoczyli bitwie z policją... nie długo wytrzymali :| ale to pewnie nie byli kibice tylko bezmózgie kibole.

Niestety ((

Ziele 10.04.2005 19:35

Kibice już stoczyli bitwie z policją... nie długo wytrzymali :| ale to pewnie nie byli kibice tylko bezmózgie kibole.

Banana Coctail 10.04.2005 19:09

@Predi po prostu nie lubie czarnego i szarego w takiej tonacji. Wole niebieski i błękitny ale jak szefostwo tak chce i nie zmieni swego stanowiska to trudno, uszanuje to bo inaczej czeka mnie ban :D

joujoujou 10.04.2005 18:36

Cytat:

Napisany przez MariuszV
Żałobe trzyma sie do 9 dnia po pogrzebie!!!

Dokładnie tak, kto chce, ten nosi.
Skoro GTW uznała że tak ma być to tak. :taktak:
Ja tę decyzję szanuję co nie znaczyć musi, że się z nią zgadzam. :)

Predi 10.04.2005 18:03

Cytat:

Wyjde z bardzo nieładną prośbą. Postuluję o wrócenie do starej skórki już nieżałobnej. Papa pochowany, starczy.

ja sie tylko tak z glupia frant spytam: co Ci to przeszkadza?

MariuszV 10.04.2005 17:55

Żałobe trzyma sie do 9 dnia po pogrzebie!!!

Banana Coctail 10.04.2005 17:17

Wyjde z bardzo nieładną prośbą. Postuluję o wrócenie do starej skórki już nieżałobnej. Papa pochowany, starczy.

legion 10.04.2005 11:06

troche spoznione ale siec mi tpsa wylaczyla wiec moge zrobic tylko to ;
['][']['][']['] :'(

VIZZARD 09.04.2005 23:17

Cytat:

Napisany przez M@X.666
VIZZARD : I Ty przeciwko mnie? W kazdym razie ja nigdy nie popieralem i popieral nie bede czegos takiego. Umarl stary czlowiek. Wielki czlowiek, co najwidoczniej znaczy ze jest to dobra okazja do nakrecania szrlatanskiej koniunktury. Jesli dostawalem jaki kowliek lancuszek dotyczacy dawania czegos w opis czy przesylania dalej kwitowalem "Idz sobie" w nieco ostrzejszej formie - dalej posylalem tylko te, ktore dotyczyly inicjatyw w postaci przemarszu przez miasto (doszedl do skutku), zpalaenia swiec itp. spraw. Prowadzcie sobei dalej obliczenia - ja wysiadam, wyrzucam topic z prenumeraty...

Ja nie przeciwko tobie :nie:

To tylko niewinny żarcik :taktak:

A jeżeli chodzi o wyliczanki - to akurat ja zdania nie mam i obserwuję to z boku

Ale i ty powinieneś wiedzieć

Iż pomimo tego, że człowiek zawsze stara się wytłumaczyć sobie coś na swój sposób - człowieczy

To symbolika cyfr w Piśmie Świętym istnieje i jest niezaprzeczalna

Tyle tylko, że akurat Biblia była pisana pod natchnieniem Bożym

A to co my tutaj ... :pisze: ...

Po prostu potraktuj to jako ciekawostkę i z przymrużeniem oka :mruga:

Bo nawet jeżeli istnieje taka zbieżność cyfr

To co z tego wynika? ???

Pewnie nie więcej niż:

"Trzynastego - nawet w grudniu jest wiosna,
Trzynastego - każda droga jest prosta,
Trzynastego - nie liczy się strach,
Trzynastego - od morza do tatr,
Trzynastego - kapelusze z głów poważnych zrywa wiatr,
Trzynastego - wszystko zdarzyć się może,
Trzynastego - świat w różowym kolorze,
Trzynastego - nie smucą mnie łzy,
Trzynastego - piękniejsze mam sny,
Trzynastego, a ty właśnie trzynastego jesteś zły ... "

:mruga:

M@X 09.04.2005 22:59

VIZZARD : I Ty przeciwko mnie? W kazdym razie ja nigdy nie popieralem i popieral nie bede czegos takiego. Umarl stary czlowiek. Wielki czlowiek, co najwidoczniej znaczy ze jest to dobra okazja do nakrecania szrlatanskiej koniunktury. Jesli dostawalem jaki kowliek lancuszek dotyczacy dawania czegos w opis czy przesylania dalej kwitowalem "Idz sobie" w nieco ostrzejszej formie - dalej posylalem tylko te, ktore dotyczyly inicjatyw w postaci przemarszu przez miasto (doszedl do skutku), zpalaenia swiec itp. spraw. Prowadzcie sobei dalej obliczenia - ja wysiadam, wyrzucam topic z prenumeraty...

VIZZARD 09.04.2005 22:52

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Bardzo chrześcijańskie..

:spoko:

BTW

Wybaczcie userowi M@X.666

Albowiem nie wie co czynić

Gdy z przepowiadań wychodzi inna liczba

Niż 666 ... ||

:czar:

M@X 09.04.2005 22:41

andrzejj9 : wybacz mi, ale co sie dzialo po WTC? Domniemywanie zwiazkow z Saddamem, przepowiedie Nostradamusa itp. Teraz jes to samo - operacje na cyferkach, prognoza kocna swiata po czarnym papiezu, niedlugo pewnie zaczna sie insynuacje ktorych jakos nikt nie przedstawial za zycia papieza Jana Pawla naszego kochanego... Obym byl zlym "prorokiem"...

andrzejj9 09.04.2005 22:35

Cytat:

Napisany przez M@X.666
Jak jescze raz zobacze te durne insynuacje to zabije...

Bardzo chrześcijańskie..

M@X 09.04.2005 22:29

Jak jescze raz zobacze te durne insynuacje to zabije...

andrzejj9 09.04.2005 22:29

Cytat:

Napisany przez hitman.2
Zaskakujący zbieg okoliczności? Zobacz co wynika z symboliki cyfr***8230; 13 maja postrzelono Papieża, 02.04.2005 ***8211; dzień śmierci Jana Pawła II 0+2+0+4+2+0+0+5=13, 21:37 ***8211; godzina śmierci Papieża 2+1+3+7=13. Jakby tego było mało w chwili śmierci Jan Paweł II miał 85 lat 8+5=13. I umarł w 13 tygodniu roku! Czysty przypadek?

Już to umieszczałem, zresztą trochę rozwinięte.

Matievoo 09.04.2005 22:26

Ja myśłe że coś w tym jest ,ale Pan Bóg jeden wie kiedy bedzie koniec Świata ...

hitman.2 09.04.2005 22:20

Zaskakujący zbieg okoliczności? Zobacz co wynika z symboliki cyfr***8230; 13 maja postrzelono Papieża, 02.04.2005 ***8211; dzień śmierci Jana Pawła II 0+2+0+4+2+0+0+5=13, 21:37 ***8211; godzina śmierci Papieża 2+1+3+7=13. Jakby tego było mało w chwili śmierci Jan Paweł II miał 85 lat 8+5=13. I umarł w 13 tygodniu roku! Czysty przypadek?

hitman.2 09.04.2005 21:44

†††

***8224; ByŁeŚ, JesteŚ, BĘdziesz Zawsze W Naszych Sercach ***8224; [ * ] [ ' ] [ * ]

memorando 09.04.2005 09:30

Szczecin lata 80 byłem wtedy szczeniakiem niezapomnę tego ... Ojciec Święty odszedł do Niebios ale wciąż jest Cały nasz. Nie zmarnujmy jego nauk... To jest tak cenne niezpomnijmy jego miłości dla wszystkich... Trwajmy razem w skupieniu jak wielka rodzina jesteśmy wszyscy braćmi rodziną nie krzywdźmy się dbajmy o Siebie tego nas nauczył Ojciec Święty trwajmy w tym....

Tribunal 08.04.2005 22:47

Nie wiem czy to dobry topic ale włąsnie tu chciałbym umieścić ten mail który dostałem

Przeczytaj proszę do końca
To dziwne, jak proste jest dla ludzi wyrzucić Boga, a potem dziwić się, dlaczego świat zmierza do piekła.

To śmieszne, jak bardzo wierzymy w to, co napisane jest w gazetach, a podajemy w wątpliwość to, co mówi Pismo Święte.

To dziwne, jak bardzo każdy chce iść do nieba pod warunkiem, że nie będzie musiał wierzyć, myśleć, mówić ani też robić czegokolwiek, co mówi Słowo Boże.

To dziwne, jak ktoś może powiedzieć: "Wierzę w Boga" i nadal iść za szatanem, który tak a propos również wierzy w Boga.

To dziwne, jak łatwo osądzamy, ale nie chcemy byc osądzeni.

To dziwne, jak możesz wysyłać tysiące "dowcipów" przez e- mail, które rozprzestrzeniają się jak nieokiełznany ogie, ale kiedy wysyłasz przesłania dotyczące Pana Boga, ludzie dwa razy zastanawiają się, czy podzielić się nimi z innymi.

To dziwne, jak ktoś może być zapalony dla Chrystusa w niedzielę, a przez resztę tygodnia jest niewidzialnym chrześcijaninem.

To śmieszne, że kiedy przeczytasz tę wiadomość, nie wyślesz jej do zbyt wielu osób z Twojej listy adresowej, ponieważ nie jesteś pewny, co pomyślą o Tobie, kiedy im to wyślesz.

To śmieszne, jak bardzo mogę być przejęty tym, co inni ludzie pomyślą o mnie, zamiast tym, do czego wzywa mnie Bóg !!!

Człowiek wyszeptał:

- Boże, przemów do mnie !

I oto słowik zaśpiewał.

Ale człowiek tego nie usłyszał, więc krzyknął:

- Boże, przemów do mnie !

I oto błyskawica przeszyła niebo... Ale człowiek tego nie dostrzegł, rzekł:

- Boże, pozwól mi się zobaczyć.

I oto gwiazda zamigotała jaśniej. Ale człowiek jej nie auważył, więc zawołał:

- Boże, uczyń cud !

I oto urodziło się dziecko. Ale człowiek tego nie spostrzegł. Płacząc w rozpaczy, powiedział:

- Dotknij mnie, Boże, niech wiem, że jesteś tu.

Bóg schylił się więc i dotknął człowieka. Ale człowiek strzepnął motyla ze swego ramienia i poszedł dalej.

Bóg jest wśród nas. Także w małych i prostych rzeczach, nawet w dobie komputerów, więc człowiek płakał:

- Boże, potrzebuję Twojej pomocy !

I oto dostał maila z dobrym słowem i słowami zachęty. Ale człowiek usunął go i kontynuował płacz...

Moim zadaniem było wysłać tego maila do osób, którym chciałem, by Bóg im pobłogosławił. Wybrałem Ciebie.

Prześlij tego maila osobom, którym życzysz tego samego.

pykson 08.04.2005 21:32

Cytat:

Napisany przez Morris
(...)
O 21.37 wszyscy w Polsce dzisiaj gaszą światła. Cała Polska 5 minutowym milczeniem w ciemności uczci śmierć Jana Pawła II.

no to gasimy monitorki na 5 min

artoor 08.04.2005 16:52

Odszedl aby zyc... oby Pan Bóg dal nam sie z Nim spotkac... zebysmy razem sie tam wszyscy spotkali :)

Morris 08.04.2005 14:35

Media wyszły z twarzą (poza drobnymi wpadkami), pokazując pontyfikat Ojca Świętego, Jego przesłanie i wartości, których powinniśmy strzec.
Rację mają ci, którzy twierdzą, że teraz wszystko w naszych rękach.
Dane nam było otrzymać coś niesamowicie wartościowego - od czasów Chrystusa chyba żadne pokolenie nie otrzymało takiego daru.
Chciałbym, żeby zostało TO w naszych sercach i umysłach, a nie przeminęło jak kolejny hit kinowy...

EDIT:
O 21.37 wszyscy w Polsce dzisiaj gaszą światła. Cała Polska 5 minutowym milczeniem w ciemności uczci śmierć Jana Pawła II.

Predi 08.04.2005 13:59

ladna uroczystosc :(

kraluk 08.04.2005 13:32

Cytat:

Napisany przez .::piotrek::.
Nom, juz po transmisji z pogrzebu... :smutny:

Odszedł na wieki Wielki Człowiek... :'( :'(

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:37.