Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   [LiteOn 1673] uaktywnienie czerwonej diody podczas zapisu (https://forum.cdrinfo.pl/f15/liteon-1673-uaktywnienie-czerwonej-diody-podczas-zapisu-50700/)

Oktawian89 03.01.2006 21:44

posty znikaja :\

Przemek1980 03.01.2006 20:47

Cytat:

Napisany przez steve13
@Przemek1980 - Chyba sie mylisz, bo poprzednio wtopiłem z litkiem 1673s - a on na 100% miał tylko zieloną diodę. To był pierwszy model z serii bez czerwonej diody
Ale nie mam pojęcia czy obecne modele potrafią świecić na czerwono (np. przy flashowaniu biosa)

Chyba jednak masz racje :taktak: "czerwona" mialy tylko do modelu 1653s - potem juz zmniejszajac koszty produkcji pozalowali kolorowych diod :D

kebul 03.01.2006 13:11

Cytat:

Napisany przez steve13
Ale nie mam pojęcia czy obecne modele potrafią świecić na czerwono (np. przy flashowaniu biosa)

nie potafia nawet przy zmienionym biosie

steve13 02.01.2006 16:59

@Przemek1980 - Chyba sie mylisz, bo poprzednio wtopiłem z litkiem 1673s - a on na 100% miał tylko zieloną diodę. To był pierwszy model z serii bez czerwonej diody

@joujoujou - Co dobenka 1620 bym sie zgodził, a co do 1640 to słyszałem że też ma tylko zieloną...Ale tego nie jestem pewien

joujoujou 01.01.2006 21:41

Benek też ma, i to na "seryjnych" biosach. :P

Przemek1980 01.01.2006 19:55

Cytat:

Napisany przez BrawoJasiu
Zadna z obecnych nie ma dwubarwnej diody...

Przeciez kazdy Liteon ma 2(3) kolory - ale nie na "seryjnych" biosach ;)

BrawoJasiu 01.01.2006 16:06

No,no strasznie dawno założyłem ten temat, a mimo to do tej pory nie kupiłem se nagrywarki dvd... Powód? Zadna z obecnych nie ma dwubarwnej diody... a póki co męczę się na lg ced8080b - ta ma 2 oddzielne diody ;)
Jak tak dalej pójdzie to blueray sie upowszechnią prędzej niż jakiś producent wróci do dwubarwnych diod...

Dorian 09.06.2005 23:07

Gdy przed tacką NEC'a podczas zapisu stawiam puste butelki piw różnych browarów dioda zmienia swój kolor. Gdy butelka jest napełniona do poziomu połowy diody kolorowe światełko się mieni w otchłani smacznego napoju.

Jest jednak pewna pułapka. Gdy wypalamy w Nero po zakończeniu nagrywania wciskając klawisz "Dalej" otwiera się tacka i wylewa złoty napój. Więc trzeba być ostrożnym.

VIZZARD 07.06.2005 23:10

Cytat:

Napisany przez ed hunter
albo trzy - SOS - tonę.

Albo ze dwie tony :D

ed hunter 07.06.2005 23:01

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Na przykład czerwoną racę strzel :ognie:

:D

albo trzy - SOS - tonę.

VIZZARD 07.06.2005 21:47

Na przykład czerwoną racę strzel :ognie:

ed hunter 07.06.2005 15:03

Cytat:

Napisany przez steve13
No i stało się... Doszliśmy do granicy ludzkiej wyobraźni. Nikt już nie ma szalonych pomysłów jak dalej ciągnąć ten topik.
Hmmmm A podobno ludzka wyobraźnia jest nieograniczona...

no to Strzel jakimś pomysłem zamiast marudzić. ;)

steve13 07.06.2005 14:26

No i stało się... Doszliśmy do granicy ludzkiej wyobraźni. Nikt już nie ma szalonych pomysłów jak dalej ciągnąć ten topik.
Hmmmm A podobno ludzka wyobraźnia jest nieograniczona...

BrawoJasiu 03.06.2005 09:19

Zamknąć topik????
No co wy,
ilekroć daję ludziom namiary na ten temat to twierdzą że lepszej twórczości ludowej nigdzie sie nie znajdzie
Poza tym ten temat jest tak wciągający - mamy już 160postów, może pobijemy rekord w pisaniu o niczym...
A tak wogóle to to jest dobre miejsce na wyładowanie swoich frustracji z powodu zielonej diody... Bo przecież samemu producentowi nie da sie truć du...y bo tak wykonał stronę www ze skargami że nic nie da sie wysłać...

ed hunter 03.06.2005 08:53

Cytat:

Napisany przez Wojtek Toruń
Ale sobie q-wa ulżyliście.
Proponuje ten topic ZAMKNĄĆ bo nic sensownego już tu nikt nie pisze.
:gerda:
Ulżyjcie sobie w śmietniku.

Od dziś :ignorowac ten temat choć mnie dotyczy.

nic nigdy nie wiadomo???

cuda się zdarzają

ulżyć sobie w śmietniku :ysz:

ja ulżyć sobie chodzę gdzie indziej :szybksex:

ale różne ludzie mają fantazje :idea:

:P

edit: na górze obudowy 8 )

http://www.surefish.co.uk/pics/faith..._red_light.gif

Wojtek Toruń 03.06.2005 08:05

Ale sobie q-wa ulżyliście.
Proponuje ten topic ZAMKNĄĆ bo nic sensownego już tu nikt nie pisze.
:gerda:
Ulżyjcie sobie w śmietniku.

Od dziś :ignorowac ten temat choć mnie dotyczy.

alien666 03.06.2005 00:35

a sprawdzaliście kiedys napięcie na piętach ?...
to jest dopiero pałer i o kant filozofii(zośka kaś ty jest)zachaczyć można, a tak...cóż...przyjdzie nam zemrzeć na tym padole żałości pełnym, a tak z innej beczki czy kolega zakładający tego posta nie za dużo oglądał gwiezdnych wojen?
bo jego ambitne wypowiedzi z mistrzem jodą mi się kojarzą...pozdro for all ;)

Zell 03.06.2005 00:32

Ja bym proponował kupić białą diodę i pomalować flamasterkiem na dowolny kolor, jeśli się znudzi to można zawsze zetrzeć mokrą szmatą i pomolować od nowa np. na wspomniany wcześniej kolor czerwony, który jest tak bardzo porządany w tych zielono diodowych czasach :D

steve13 02.06.2005 14:21

Ja proponuję zrobić test.
1) weź 4 dorodne akumulatorki o jednakowej pojemnosci (najlepiej 3,6v)
2) naładuj je równomiernie
3) podłącz przez rezystor np 50 ohm z diodami - do każdego akumulatora inna dioda (proponuję czerwoną żółtą zieloną i niebieską, a jak masz jeszcze inne to może być również eozynowa, beżowa, błękit paryski i dowolna inna)
4)zmierz ze stoperem w ręce czas świecenia diod do momentu rozładowania akumulatora (cierpliwośći...)
5)Żeby badania były wiarygodne powtórz doświadczenie 5x, oblicz wartość średnią i odchylenie standardowe.
No i pozostaje tylko opublikować wyniki...

DEL 31.05.2005 20:57

Cytat:

Napisany przez Przemek1980
Mylisz sie dioda czerwona pobiera najmniej pradu Charakterystyka prądowo-napieciowa diody LED:

a moze COŚ TAKIEGO

Z tej charakterystyki jednoznacznie wynika ze mam racje.
Dioda czerwona ma niższe napięcie przewodzenia niż zielona. W nagrywarce jest prawdopodobnie dioda podłączona do uC przez rezystor.
Wiec jeśli dioda czerwona ma napiecie przewodzenia mniejsze niz zielona to na rezystorze musi być wuiększy spadek napięcia, a żeby spadek był większy to musi płynąć większy prąd (z prawa ohma - napiecie proporcjonalne do prądu I=U/R).
Wiec poco stosować diodę czerwqoną skoro zielona pobiera mniej prądu? Dioda zielona jest zdecydowanie bardziej ekonomiczna pod względem pobieranych prądów. Dioda ta jest milsza dla otoczenia, czerwień bardziej sie rzuca w oczy (czerwiń jest stosowana w alarmach syrenach) co może doprowadzić użytkownika do zdenerwowania. Użytkownik który nagrywa wiele płyt, który dosnaje częstego stresu związanego z tym agresywnym kolorem może nawet popaść w depresję, więc zastanówcie się jaką wolicie mieć diodę!

A może najlepiej by było gdyby dioda świeciła na biało podczas odczytu a na czarno (jeśli da się tak zrobić ? :| ) podczas zapisu.

A jeśli tak bardzo chcecie diody czerwonej to myśle że jest miejsce w nagrywarce kna którym jest stan wyski podczas nagrywania (gdzies miedzy scalakami), wzmocnić ten sygnał przez tranzysor i podłączyć czerwoną diodę. Wtedy można by mieć 2 didy tak jak w starszych napędach. A najlepiej to chyba podłaczyć diody do magistarli procesora lub kabla IDE i obserwować jak dane lecą z komputera do nagrywarki.

Ciekawym efektem też by był wskaźnik szybkości odczytu, wystarczy do istniejącej diody dołaczyć układ całkujący, na wyjście tego układu podłaczyć słupek diód (na układzie LM3915), idać kolory jakie tylko zechcecie.

@ed hunter pomysł ciekawy można dać wyświetlacz kolorowy np od nokii 3510i jakiegoś atmela co by wyświetlał animacje podczas gdy jest sygnał o nagrywaniu, jednak przymieżałem wyświetlacz i trocze za mała obudowa na coś takiego, chyba że wyświetlacz był by zamontowany na zewnątrz nagrywarki. Jednak twoja animacji mi by nie pasowała (wogle co to jest jakiś startrek ;P) Ładną animacje miała amiga CDTV : http://amiga.emugaming.com/commodore/cdtvpics1.jpg

A jeśli ktoś nie chce kombinować to niech poprostu się zamieni ze mną na nagrywarkę (nawet moge zapłacić za przesyłkę ;P ) i bedzie miał piękną 2 kolorową diodę.

Dorian 31.05.2005 19:38

W moim Asus'ie tak jest - czerwona do zapisu i zielona do odczytu. Jednak nie mam w zwyczaju gapienia się na diody gdy coś wypalam. Patrzę w monitor;) stąd jakoś nie cieszę się zbytnio z dwukolorowości owych diod.

BrawoJasiu 31.05.2005 16:58

O! i tu dochodzimy do sedna sprawy.
W napędzie powinny być 2 diody Tak jak w moim starym lg ced8080b
jedna paląca sie przy zapisie, druga przy odczycie.
Po cholerę zrezygnowano z tak fajnego rozwiązania??? (i to wszyscy producenci) Dosłownie słów mi brakuje.

Marecki_10 31.05.2005 15:52

Ilość załączników: 1
A ja bym chciał żeby jeszcze biegała po płyty.Jakby takiego króliczka wmontować do nagrywarki to miałbym nawet dwie czerwone diody.

karel48 31.05.2005 11:06

Papierochy rzuciłem pół roku temu (jestem z siebie bardzo zadowolony po 15 latach trucia) żeby być trendy ... ;) , na trawę i tym podobne jestem za stary - więc mnie ten kaganek na wiele pewnie by się nie zdał, ale fajowski jest - próbowałeś pocierać - może jakaś młoda laseczka zechce spełnić trzy życzonka ... eeeehh, człowiek to ma wyobraźnię :mruga:

ed hunter 31.05.2005 01:47

a co myślicie o takim światełku w czasie nagrywania?

http://images.google.pl/images?q=tbn...ges/lampka.jpg

dla mnie super.

można coś przypalić, a nie sama płyta ma tak dobrze, że się wypala.

VIZZARD 31.05.2005 01:16

Mógł też przelatywać obok Czarnobyla ... :>

Dorian 31.05.2005 00:42

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Ale dlaczego tak świeci? :idea:

;) aj booooo

- z allegro
- bo miał na sobie i to przez niego --->https://www.ssl-id.de/compito.de/sho...um/1080107.jpg
- bo się zgrzał biedak?

Przemek1980 31.05.2005 00:16

Cytat:

Napisany przez DEL
Ja mam matrixową obudowę (czarno-zieloną) i czerwień ni jak mi nie pasuje, pozatym czerwona dioda ma silniejsze światło i pobiera więcej energi z zasilacza co może spowodować niespodziewany reset podczas nagruywania. Dioda gdy odczytuje świeci na zielono gdy nagrywa na czerwono gdzy czeka na dane na pomarańczowo - istna dyskoteka jak można z czymś takim wytrzymać, no i te szpecenie mojej pięknej obudowy kolorem determinacji, mocy, namiętności.

Wiec jak się pozbyć tego szkaradztwa nie zmieniając biosu (brak zaufania do sony).

Mylisz sie dioda czerwona pobiera najmniej pradu Charakterystyka prądowo-napieciowa diody LED:

a moze COŚ TAKIEGO

VIZZARD 31.05.2005 00:14

Cytat:

Napisany przez Dorian
mi się wydaje,że to Athlon leci O_o.

Ale dlaczego tak świeci? :idea:

Dorian 31.05.2005 00:08

Mają różne kolory a my tylko o dwóch O_O

http://www.liteon.com.tw/website.nsf/vwoe/110/?open

ed hunter 31.05.2005 00:01

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Czy to co leci

To jest nagrana płytka w pudełku? :idea:

:>

oczywiście holograficzna 5 generacji z diodami w komplecie :P

Dorian 31.05.2005 00:00

mi się wydaje,że to Athlon leci O_o.

karel48 30.05.2005 23:58

A później to już wylatuje z pudełka jak z niektórych LG dawniej ;)

VIZZARD 30.05.2005 23:04

Cytat:

Napisany przez ed hunter
ja jestem za wyświetlaczem kolorowym i taką sygnalizacją nagrywania:

http://seekers.100megs6.com/UFOMAN-UFO's/TRIANGLE.gif

Czy to co leci

To jest nagrana płytka w pudełku? :idea:

:>

Marecki_10 30.05.2005 22:14

:haha: Dobre jakby to wszystko pozbierać do kupy to by był bajer !!!!!!!!!!!

ed hunter 30.05.2005 21:28

ja jestem za wyświetlaczem kolorowym i taką sygnalizacją nagrywania:

http://seekers.100megs6.com/UFOMAN-UFO's/TRIANGLE.gif

steve13 30.05.2005 21:18

Cieszę sie bardzo że topik odzyskał dawną świetność...
Po głębszych przemyśleniach doszedłem do wniosku że należałoby zastosować zwykłą żaróweczkę połączoną z obrotowym pryzmatem. W takiej konfiguracji możliwe by było uzyskanie każdej barwy (w tym wielu odcieni czerwieni!!!)
A wy co o tym sądzicie?

Marecki_10 30.05.2005 19:07

Początkowo ubawiłem się po pachy,ale później stwierdziłem że problem jest poważny żeby nie powiedzieć nabrzmiały.Wobec tego tego teraz poważnie. :idea: Pamiętacie może latarki z lat siedemdziesiątych (takie fajne z suwaczkami).Niestety :nie: nie mam linka gdzie to zdobyć ,ale może mają na Alegro :wow: Drugie rozwiązanie,może nie tak kultowe ale może diody z choinki(tylko co przez święta) 8 )

ed hunter 30.05.2005 11:34

Cytat:

Napisany przez pykson
[...]
BTW qrcze, ed, ale Ty masz wyobraznie, czarne slonca i jakies rozowe lata...
:wow: :szczena:
o co chodzi?

to nie ja, to tytuły filmów. :>

http://images.google.pl/images?q=tbn...1/14111666.jpg

DEL 30.05.2005 08:45

Ja mam matrixową obudowę (czarno-zieloną) i czerwień ni jak mi nie pasuje, pozatym czerwona dioda ma silniejsze światło i pobiera więcej energi z zasilacza co może spowodować niespodziewany reset podczas nagruywania. Dioda gdy odczytuje świeci na zielono gdy nagrywa na czerwono gdzy czeka na dane na pomarańczowo - istna dyskoteka jak można z czymś takim wytrzymać, no i te szpecenie mojej pięknej obudowy kolorem determinacji, mocy, namiętności.

Wiec jak się pozbyć tego szkaradztwa nie zmieniając biosu (brak zaufania do sony).

Dorian 26.05.2005 21:38

Właśnie Pykson:) Czerwoną:)

Tradycji stając naprzeciw , a także ze względu iż jeden z użytkowników słynnej czerwonej diody jednak chce zielonej wyjdę mu z pomocą pisząc co traci.

Czerwień diody

Siła życiowa, witalność, moc, determinacja, sprowadza szczęśliwe przypadki, namiętność. Działanie czerwonej diody jest niezwykle intensywne i energetyzujące, dlatego radzi się, aby osoby ze skłonnością do ryzyka, energiczne i ekspansywne, nie nadużywały tego koloru, bowiem może on jeszcze wzmocnić te cechy. Kolor czerwony służy ochronie zdrowia, energii i sił fizycznych. Jednak w przypadku już zaistniałych chorób, należy go unikać, uważa się bowiem, że może on uaktywnić i wzmocnić procesy chorobotwórcze oraz nasilić gorączkę.
Czerwona dioda dodaje odwagi i entuzjazmu, usuwa stany lękowe. Chroni przed wypadkami. Jest to kolor silnie chroniący osobę, która ma go w swoim LiteOn'ie ( jeśli nie może też nabyć napęd z diodą koloru np. z jaspisu czerwonego ). Unieszkodliwia wrogów.
Czerwień wzmacnia sferę seksu, namiętności. Wzbudza pożądanie. Dlatego czerwonej diody używa się do rytuałów związanych z miłością i namiętnością. Poniższa technika pomaga w pobudzeniu życia erotycznego, jednak należy ją przeprowadzać tylko wtedy, kiedy się pragnie uatrakcyjnić swoje życie miłosne, bowiem nadmiar może doprowadzić do kłótni a nawet rozstania.
Weź dwie czerwone diody i ustaw je przed wysuniętą tacką swojego LiteOn'a nakładając w otwór w tackę kawałek kwarcu różowego. Zapalaj diody regularnie i pozwól im się palić jak najdłużej. Jeśli zależy Ci na miłości także duchowej namaszczaj diody olejkiem różanym.
Czerwona dioda symbolizuje energię i życie. Polecana na anemię, raka, wyczerpanie, odmrożenie, białaczkę, infekcje wątroby, nerwobóle i paraliż.
Czerwień jest to barwa, która działa pobudzająco, zachęca do akcji. Symbolicznie zawsze wiąże się z działaniem, ruchem, energią. Jest bezpośrednio związana ze wszystkimi dynamicznymi przejawami istnienia. Również z agresją.
Nie można pominąć szczególnej erotycznej wymowy tej barwy. Możesz sporadycznie używać czerwonej diody w celu dodania sobie witalności i jednocześnie atrakcyjności. Jednak nie jest to kolor szczególnie korzystny do zapalania na co dzień, gdyż jego tajnym odpowiednikiem jest kolor czarny.

Więc dlaczegóż o właścicielu czerwonej diody chcesz się jej pozbyć?

Ha i teraz wszyscy wiemy dlaczego tak zależy Wam na czerwieni diód Waszych;)

pykson 25.05.2005 21:24

@VIZZARD
nie bylem pewny co do koloru ;), ale widze ze jednak trafilem

@Dorian
jak nie rozowa, to moze czerwona? ;)

Cytat:

Napisany przez ed hunter
ja che: czarne słońca, różowe lata, smażone zielone pomidory, zawieście czerwone latarnie (da hong deng long gao gao gua) i kwaśne pomarańcze (orange county)

mogę? :>

yyyy, nie mozesz :ysz: :nie:

nie zrozumiales mnie, jezeli ktos pragnie czegos niemozliwego to mozna mu to powiedziec i starczy, dokladnie tak napisalem w poprzednim poscie

no i jeszcze jedna mala roznica: to ze LED @Tiyagarisa moglby byc czerwony niczego Tobie nie zmienia, natomiast "czarne slonca" moglyby przeszkadzac paru miliardom ludzikow na tej planecie

BTW qrcze, ed, ale Ty masz wyobraznie, czarne slonca i jakies rozowe lata...
:wow: :szczena:
o co chodzi?

ed hunter 25.05.2005 20:50

ja che: czarne słońca, różowe lata, smażone zielone pomidory, zawieście czerwone latarnie (da hong deng long gao gao gua) i kwaśne pomarańcze (orange county)

mogę? :>

VIZZARD 25.05.2005 20:06

Cytat:

Napisany przez pykson
@VIZZARD niebieskiego smokala

Skąd wiedziałeś?!? :O

:mruga:

Dorian 25.05.2005 20:01

Nie chce różowej tapety;) Lecz miło,że temacik żyje i zaczął się mały sklepik wymianowy.

pykson 25.05.2005 19:05

wesolo tu, niezle sie tu niektorzy popisali :D

DZIEKI za dawke humoru!

a tak calkiem serio za cholere nie rozumiem, dlaczego to Was tak irytuje
Ktos chce miec czerwonego LEDa to jego sprawa, jak sie da to niech ma, jak nie to mu napiszcie
byl kiedys taki topic o nagrywarce co wydaje z siebie "pierdniecie"
gosc sie martwil ze mu nagrywarka "pierdziala"

no i po to jest forum: wystarczylo poinformowac, ze jak nagrywarka "pierdzi" to nie znaczy zaraz, ze sie popsiula, wazne tylko zeby nie smierdzialo ;)

moj 451 swieci na czerwono i jestem z tego powodu zadowolony

@Tiyagaris chce czerona diode, podobnie jak @ed hunter wolalby czarnego peugeota 407, @Dorian rozowa tapete, @TN pomaranczowa lutownice, @VIZZARD niebieskiego smokala czy ja kolorowe kredki ;)

i uszanujmy to

DEL 25.05.2005 18:47

Cytat:

Napisany przez steve13
Hmmm. ciekawe rzeczy....
@dell Czemu czerwona dioda cie denerwuje??? Ja jej nie mam i zaczołem rozważania czy przypadiem nie zamienić swojej nagrywarki na starszy model...
(tylko przez nudnie zieloną diodę...)

Z nieba mi spadłeś mi zalezy na zielonej diodzie Tobie na czrerwonej :) - tylko podaj mi na PW swój adres to ja dzisiaj wysyłam swoją nagrywarke, zamienimy się i wszyscy będą szczęśliwi :piwo: i juz nie bedziesz musiał oglądać swojej nudnej zielonej diody.

VIZZARD 25.05.2005 13:21

Cytat:

Napisany przez steve13
oj nie, okularki odpadają, w końcy dioda emituje światło prawie monochromatyczne
Więc przy zielonych okularach nie da rady cieszyć się czerwoną diodą, a z kolei czerwone okularki pochłoną swiatlo zielone...
Tak wiec ostatni pomysł musze niestety odrzucić...

Dla wybitnie marudnych jest oferta specjalna :czytaj:

:taktak:

steve13 25.05.2005 12:58

oj nie, okularki odpadają, w końcy dioda emituje światło prawie monochromatyczne
Więc przy zielonych okularach nie da rady cieszyć się czerwoną diodą, a z kolei czerwone okularki pochłoną swiatlo zielone...
Tak wiec ostatni pomysł musze niestety odrzucić...

VIZZARD 25.05.2005 12:37

Albo do nagrywania zakładać takie gustowne okularki :czytaj:

steve13 25.05.2005 12:31

No tak. pomysł z przełącznikiem jest całkiem niczego sobie...
Niemniej jednak ja zastosowałbym tu raczej jakiś przekaźnik elektromagnetyczny...

ed hunter 25.05.2005 12:09

Ilość załączników: 2
ja mam propozycję:

zamontować w obudowie taką piękną czerwoną diodę

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=21171&stc=1

i taki gustowny przełącznik

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=21172&stc=1

w czasie nagrywania włączamy diodę i mamy pięknie :D

8 )

slawekj 25.05.2005 11:05

Cytat:

Napisany przez steve13
@dell Czemu czerwona dioda cie denerwuje??? Ja jej nie mam i zaczołem rozważania czy przypadiem nie zamienić swojej nagrywarki na starszy model...

Bo jeśli nic nie poradze to go sprzedaję...

Czemu na starszy model. ???
Może nowszy z czerwoną diodą. :spoko:

:)

steve13 25.05.2005 09:25

Hmmm. ciekawe rzeczy....

A może ktoś wie czy na płytce drukowanej są jeszcze jakies wyprowadzenia do diod, jakieś inne zworki, lub cokolwiek co mogłoby rozwiązać mój problem...

Bo jeśli nic nie poradze to go sprzedaję...
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=51799000
http://www.ebay.pl/viItem?ItemId=5777065403

TN 24.05.2005 21:46

Cytat:

Napisany przez Wojtek Toruń
Może ta "zwora" to jest rezystor ograniczający prąd diody. Jego brak uniemożliwia świecenie nawet po.......

niemożliwe podpisane J308 chyba na pewno J.
po rozwarciu działa jak wcześniej świeci przy nagrywaniu. nic sie nie zepsuło.

Wojtek Toruń 24.05.2005 20:18

Cytat:

Napisany przez TN
no i odważyłem się . zwarłem zworke o której pisałem wcześniej.
efekt był bardzo dziwny diodka wogule przestała świecić w czasie zapisu.
w czasie odczytu świeciła normalnie a podczas zapisu nic. ???

Może ta "zwora" to jest rezystor ograniczający prąd diody. Jego brak uniemożliwia świecenie nawet po zmianie firmware.
Jak tak to przy zwarciu mogła zwalić się dioda właśnie ta czerwona.
( nie błysnęła przypadkiem raz a mocno ? ).
zobacz czy podobny element "zwora" nie dochodzi do diody zielonej to odczytasz wartość rezystora który prawdopodobnie powinien być w miejscu "zwory".

guzio85 24.05.2005 20:00

"Do DEL" aby zmienic diode w litku 812 z czerwonej na zieloną w graj firmware od soniaka i
po problemie są modify biosów gdzie nie ma czerwonej diody!!! www.codeguys.rpc1.org

TN 24.05.2005 19:41

no i odważyłem się . zwarłem zworke o której pisałem wcześniej.
efekt był bardzo dziwny diodka wogule przestała świecić w czasie zapisu.
w czasie odczytu świeciła normalnie a podczas zapisu nic. ???

TN 24.05.2005 19:13

Cytat:

Napisany przez BrawoJasiu
Mówisz, że jest tam jakaś zworka mówiąca jaką diodę zastosowano? Czy sama zworka wystarczy żeby uaktywnić czerwoną diode po jej wlutowaniu?
Bo w modelu 1653s jest już trójbarwna a i tak sie nie świeci...

Trudno powiedzieć.
nie świeci sie bo napęd myśli że jest tylko zielona. najprawdopodobniej przez zworke.
U mnie w 832S zworka była rozwarta i nie próbowałem jej zwierać. Nie wiadomo też czy w każdym 1653s jest dwukolorowa diodka która świeci się na czerwono podczas flaszowania przez niedopatrzenie.
być może dwukolorowa diodka jest tylko w pierwszych 1653S bo były jeszcze w magazynach a od teraz będą tylko zielone.
Po prostu musisz zaryzykować.

DEL 24.05.2005 19:06

Witam, ja posiadam nagrywarkę LITE-ON SOHW-812S i niestety nie mam tyle szczęścia co wy - u mnie niestety dioda świeci na czerwono co działa na mnie jak płachta na byka, czy ktoś wie jak to zmienić żeby świeciła cały czas na zielono może jest jakiś grren_led_fix ? Jeśli nie da sie zmienić tego software'owo to może wiecie gdzie kupić tak.ą diode który by tam pasowała bo troche się znam na lutowaniu i chętnie bym ją ptrzelutował, a może wystarczy wylutować noge diody odpowiedzialną za świecenie na czerwono i podłączyć tam noge od zielonego świecenia? Właśnie rozkręciłem nagrywarke (i tak miał juz tylko rok gwarancji, a plomb nie ma chyba żadnych) i jest tam dioda ktora ma 3 nogi czy zwierając jedna diode do 2 punktów lutowniczych nie uszkodze nagrywarki ? Moge przesłać zdjęcie płytki jeśli wam to coś pomoże.

BrawoJasiu 24.05.2005 12:18

Ja także popieram steve13. Problem jest na tyle nurtujący, że też chyba rozkręcę swoj napęd...
Coś mi sie zdaje że producent specjalnie zrezygnował z trojbarwnej diody żeby mieć mniej napraw w serwisie, skoro co drugi użytkownik ma nieodpartą pokusę modyfikacji sprzętu i przez to utraty gwarancji.
@tn
Mówisz, że jest tam jakaś zworka mówiąca jaką diodę zastosowano? Czy sama zworka wystarczy żeby uaktywnić czerwoną diode po jej wlutowaniu?
Bo w modelu 1653s jest już trójbarwna a i tak sie nie świeci...

TN 23.05.2005 00:06

Cytat:

Napisany przez steve13
obawiam się że po twojej ostatniej wypowiedzi zacznę rozkręcać napęd...
Ps. masz już doświadczenie w rozkręcaniu tego sprzętu wiec powiedz czy takie rozkręcenie bedzie od razu widoczne? ...

u mnie na litku była widoczna plomba którą można łatwo uszkodzić montując napęd więc z serwisem nie powinno być problemu.
gdyby pominąć plombe to niema śladu że napęd był rozkręcany chyba że omielisz śrubki albo zaczniesz lutować np: diodke albo znajdzie się tam kawałek bułki którą jadłeś rozkręcając napęd :)
trzeba uważać są tam elementy które łatwo ubrudzić i ciężko wyczyścić.

steve13 22.05.2005 20:52

@vizzard
Ale mnie rozbawiłeś tą "delikatnie wysuniętą diodą na panelu...."
No to teraz temat chyba zmieni sie w problem pozycji diody a nie jej koloru...

VIZZARD 22.05.2005 19:54

Cytat:

Napisany przez Zell
Czytam tak wasze posty i śmiać mi się chce, po co komu czerwona czy zielona dioda...... ja bym wybrał diode UV, zawsze jakiś pożytek np. pieniądze sobie sprawdzisz czy nie są fałszywe przy wypalaniu płtyki :haha:
Hehe miło sie pośmiać czasem :spoko:

To bardzo dobrze, że śmiać ci się chce ^_^

W tym przypadku to bardzo zdrowy objaw :taktak:

A każde inne podejście jest po prostu sygnałem

Do zażycia pigułki ... :D

:mruga:

Cytat:

Napisany przez steve13
Czy po ponownym złożeniu można bez głębszych analiz stwierdzić że sprzet był rozkrecany???
Bo np. w LG 32x ze zdjecia powyżej nic nie było... rozkreciłem, skreciłem spowrotem, nie było żadnej plomby, nie ma szans stwierdzić że coś sie w nim grzebało...

Nie musi być żadnych plomb żeby stwierdzić, że napęd był rozkręcany

Po rozkręceniu napęd się po prostu rozhermetyzowywuje

I to widać po delikatnie wysuniętej diodzie na panelu :taktak:

:czar:

Wojtek Toruń 22.05.2005 16:50

steve13 ja Cię popieram z tym że ja się z tym pogodziłem.
Przyzwyczaiłem się do poprzedniej nagrywarki jak ładnie świeciła na czerwono to i przyzwyczaje się do mrugającej zielonej a jak się skończy gwarancja zmienie sobie na niebieską .
A tych ynnych nie słuchaj ( czytaj ) bo albo mają dwa kolory albo zazdroszczą że nie mają i się cieszą że teraz mamy tak samo.

steve13 22.05.2005 15:39

@ TN
obawiam się że po twojej ostatniej wypowiedzi zacznę rozkręcać napęd...
Ps. masz już doświadczenie w rozkręcaniu tego sprzętu wiec powiedz czy takie rozkręcenie bedzie od razu widoczne? (czy są jakieś plomby w "zamaskowanych"miejscach" itp) Czy po ponownym złożeniu można bez głębszych analiz stwierdzić że sprzet był rozkrecany???
Bo np. w LG 32x ze zdjecia powyżej nic nie było... rozkreciłem, skreciłem spowrotem, nie było żadnej plomby, nie ma szans stwierdzić że coś sie w nim grzebało...

@zell
Kolejny niewrażliwy na barwy użytkownik nagrywarek.... Ja chyba zaraz sie poddam. Kiedy ktoś wreszcie mnie poprze????? Z takim podejsciem to faktycznie producenci zrezygnują z jakiejkolwiek diody na panelu...

Zell 22.05.2005 15:34

Czytam tak wasze posty i śmiać mi się chce, po co komu czerwona czy zielona dioda...... ja bym wybrał diode UV, zawsze jakiś pożytek np. pieniądze sobie sprawdzisz czy nie są fałszywe przy wypalaniu płtyki :haha:
Hehe miło sie pośmiać czasem :spoko:

TN 22.05.2005 11:57

Cytat:

to w jaki sposób zmusiłeś napęd do zmiany barwy świecenia
przecież aktywna jest tylko jedna zielona dioda...i jak wlutujesz 10 innych to i tak na komendę świecic nie będą....
napisałem że mam Lite-on SOHW 832S a w nim jest dioda dwukolorowa
(dwie różne diody czerwona i zielona w jednej obudowie)
tak więc odpiąłem końcówke odpowiadającą za czerwony kolor i w jej miejsce wlutowałem niebieską.
W 1673s i 1693s sprawa jest prostsza bo tam jest dioda jednokolorowa i można ją podmienić na jakąkolwiek inną.
I jestem na 99% przekonany że bez problemu ruszyła by też dioda dwukolorowa bo w moim 832S obok diody była zworka która informowała napęd o rodzaju zastosowanej diody.

PS: jestem bardzo ciekawy do czego służy każda z diodek w twojej nagrywarce.
Prosze o szczegółowy opis. :) he he

steve13 22.05.2005 00:20

@TN
to w jaki sposób zmusiłeś napęd do zmiany barwy świecenia???
przecież aktywna jest tylko jedna zielona dioda...i jak wlutujesz 10 innych to i tak na komendę świecic nie będą....???????????????????????????????

A tak ja sobie wyobrażam wzorowy panel główny na napędach optycznych:

Y@nkee_PL 19.05.2005 19:42

fotomontaż :>

PS. mam podobną konfiguracje

na górze 1673s
a poniżej 48246s :)

Dorian 19.05.2005 15:51

Ed jak możesz w ogóle nie mieć diód O_o;)

ed hunter 19.05.2005 07:13

Cytat:

Napisany przez TN
Od dłuższego czsu posiadam nagrywarke Lite-on SOHW 832S.
Przypadkiem wpadłem na tego posta. i co?
popacz na obrazek. :>
Zajęło mi to 10 min. a całkowity koszt to 1 zł.
Tak więc odczyt - zielony, zapis - niebieski.
Czy warto tracić gwarancje i ryzykować zepsucie sprzętu?
OCZYWISCIE ŻE TAK efekt zaskoczył nawet mnie. Niespodziewałem sie takiego efektu. Niech tylko kumple to zobaczą. he he

PS: Moja nagrywarka była przystosowana do montażu
diody dwukolorowej jak i jednokolorowej.
(trzeci kolor to wynik zapalenia obu na raz
zielony+czerwony=pomarańczowy)
tak więc niepowinno być problemu z przerobieniem jakiegokolwiek liteona.

no to teraz jest do kitu.

nie ma czerwonego ;)

a ten kolor niebieski to znaczy, że Wypalasz blu-ray? :>

oczywiście na zwykłych cd po 40 groszy? 8 ) :fiu:

||

edit: ja mam tak i jestem zadowolony. :P

TN 19.05.2005 00:23

Od dłuższego czsu posiadam nagrywarke Lite-on SOHW 832S.
Przypadkiem wpadłem na tego posta. i co?
popacz na obrazek. :>
Zajęło mi to 10 min. a całkowity koszt to 1 zł.
Tak więc odczyt - zielony, zapis - niebieski.
Czy warto tracić gwarancje i ryzykować zepsucie sprzętu?
OCZYWISCIE ŻE TAK efekt zaskoczył nawet mnie. Niespodziewałem sie takiego efektu. Niech tylko kumple to zobaczą. he he

PS: Moja nagrywarka była przystosowana do montażu
diody dwukolorowej jak i jednokolorowej.
(trzeci kolor to wynik zapalenia obu na raz
zielony+czerwony=pomarańczowy)
tak więc niepowinno być problemu z przerobieniem jakiegokolwiek liteona.

ravel 18.05.2005 19:08

Gdyby czerwien leda znalezc w tym gownie to nie byloby to takie nudne !
Wiec do dziela Panowie i Panie , grzebcie i srajcie na zawolanie
I niech od tego w LiteOn'ie czerwien leda nastanie

VIZZARD 18.05.2005 17:59

A poza tym grzebanie patykiem w gównie po prostu z czasem staje się nudne ... :spie:

Dorian 18.05.2005 16:25

Pomysłów mnóstwo i dopiekać nikt nie chciał;) Tylko temat na wykończeniu ponieważ jak już wyżej napisano o czerwonej led w 1673 i 1693 możesz sobie pomarzyć. End of subject .

steve13 18.05.2005 13:55

Czyżby wam sie pomysły wyczerpały na to jak dopiec miłośnikom barwnych diod na panelu przednim napędu?
A taka piękna twórczość się zapowiadała...
Miałem nawet nadzieję że może coś z tych przemyśleń trafi kiedyś do podręczników literatury...

steve13 16.05.2005 08:59

No ten ostatni pomysł jest całkiem niezły... Ale mimo wszystko proponuję coś co zmieści sie na panel 5,25'...

ed hunter 16.05.2005 07:27

mam coś dla zwolenników kolorowych światełek.

proponuję zamontować to na kompie http://www.ardos.sk/images/CSS/Semafor-OK.gif

:P

Dorian 15.05.2005 14:50

Tutaj możecie się poskarżyć. Powodzenia :piwo:

http://www.liteonit.com.tw/ODD/Engli...e_p_report.asp

BrawoJasiu 15.05.2005 14:33

Popieram steve13!!!!!!!!!!!!!
Podajcie jakąś stronke ze skargami na producenta.
Ten wredny łoś pewnie nawet nie wie ile zmartwień przysporzył użytkownikom swoich napędów.

steve13 15.05.2005 14:29

Chcesz zakończyć taki piękny temat?
A ja sądziłem że wszyscy się tu świetnie bawimy przy okazji czytania tego topiku.

Ja przynajmniej mam gdzie wyładować swoje frustracje z powodu tej cholernie zielonej diody...
Chciałem się poskarżyć bzpośrednio producentowi, ale ten gnojek nie przewidział takiej możliwości... Strona z pomocą techniczną i uwagami tak słabo kuleje że nic nie udało mi się wysłać... A może wy wiecie na jakiej stronie możnaby pomarudzić bezpośrednio producentowi? Niech wie że źle zrobił...
Do tej pory nie mogę zrozumieć dlaczego litek zrezygnował z poprzedniego rozwiązania...

Dorian 15.05.2005 14:08

Nie denerwuj się tak. Jak już pisano wcześniej ( także w poezji ) 1673 i 1693 mają pojedyńczą diodę ZIELONĄ. I żadne led fix ani firmware nowe na to nie pomoże.

Post moderatora z forum cdfreaks :

"The LED Fix patch cannot affect any other operation of the drive other than the LED itself. If you have flashed to LED Fixed firmware and experience a problem other than the LED doing something weird then you should try deleting the drives IDE channel driver, and then reboot. There are no known side effects of the LED Fix patch.

There will only be one patch for all drives other than the 1673S and 1693S. This will be solid red for writing and solid green for reading. The 1673S and 1693S will have the 3 options and the flash rate setting because they only have the single green led."

Przeczytaj uważnie i może już ten temat zakończmy. Chcesz czerwoną diodę? Kup 1653, 1633 lub starszą.

bool44 15.05.2005 13:52

Dioda jest czerwona, przynajmniej umnie.

http://www.lublin.mm.pl/~bool44/

steve13 15.05.2005 12:20

Już blisko sto postów umieściliście w tym temacie a jakoś nigdzie nie można znależć odpowiedzi na nurtujący użytkowników litka temat.
Ale za to przynajmniej można se poczytać trochę twórczości ludowej.
Tak więc nie przestawajcie. Twórzcie dalej. Może w jakiejś fraszce "do diody" znajdę jakąś konkretną odpowiedź.
A z drugiej strony moźe warto zastanowić sie nad utworzeniem nowego forum dotyczącego problematyki czerwonej diody - skoro mamy taki ruch w tym topiku....

ed hunter 14.05.2005 21:33

Cytat:

Napisany przez steve13
[...]
A co do wypowiedzi ed hunter - Może zaprojektuj jakąś diodę wysyłającą fale mózgowe... na panelu czołowym.

na panelu czołłowym to pewnie działające na płat czołowy odpowiedzialny za myślenie.... niestety większość z nas go nie ma... szkoda :P

steve13 14.05.2005 20:19

Ja sądzę że by wam się przydały dwie dodatkowe diody:
na podczerwień i na ultrafiolet(coby sie można było przy niej opalać)
A co do wypowiedzi ed hunter - Może zaprojektuj jakąś diodę wysyłającą fale mózgowe... na panelu czołowym.

ed hunter 14.05.2005 18:52

bo ta czerwona dioda na panelu jest laserowa i odczytuje kod kreskowy mózgu.

zmiana na zielony jest korzysta dla posiadaczy, poniważ nie da się odczytać myśli podczas nagrywania, a co za tym idzie dojśc co się przegrywa i czy ma się do tego prawo.

steve13 14.05.2005 18:40

@Guzio85
Może rozwiniesz swoją myśl czemóżto czerwona dioda rozkalibrowuje laser...
Strzeżcie się posiadacze litków 1653s ledfix... bo nie znacie dnia ani godziny...

Dorian 14.05.2005 14:56

Trzeba napisać;) Poza tym co ma kalibracja lasera do koloru diody - niech codeguys wyjaśni tą nieścisłość. Mam czerwoną dla zapisu ,a zieloną do odczytu w nagrywarce cdrw Asus'a i to wg. mnie tylko bajer nic więcej;) więc co z ta kalibracją? :|

VIZZARD 14.05.2005 14:47

Trzeba napisać do codeguys! :czytaj:

Może niech sprawdzą dokładnie raz jeszcze :tak!:

Dorian 14.05.2005 14:35

Cytat:

Napisany przez guzio85
poeci heh:!! pisałem do codeguys'a niestety ale nie da sie zmienic kolorku diody bo jej tam nie ma!!! jest tylko zielona dioda!! i poza tym napisał ze chceili dac czerwoną diode tylko kalibracja lasera konczyła sie niepowodzeniem podczas nagrywania!! wiec wprowadzono zieloną diode do litków!!! mnie tez to smuci ale cóż tak musi byc!!

Guzio jak mogłeś podać tak dobitną wiadomość;) A temat się tak cudnie rozwijał.Temat diody zawsze żywy!! 8 )

VIZZARD 14.05.2005 13:52

Cytat:

Napisany przez guzio85
poeci heh:!! pisałem do codeguys'a niestety ale nie da sie zmienic kolorku diody bo jej tam nie ma!!! jest tylko zielona dioda!! i poza tym napisał ze chceili dac czerwoną diode tylko kalibracja lasera konczyła sie niepowodzeniem podczas nagrywania!! wiec wprowadzono zieloną diode do litków!!! mnie tez to smuci ale cóż tak musi byc!!

Życie traci sens ... :smutny:

^_^

guzio85 14.05.2005 13:38

steve13 14.05.2005 13:20

Diodo, ach diodo szalona
tak zrobiłaś mnie w balona,
pozbawiłaś ostatniej nadziei,
że coś jeszcze może się zmieni...
Dlatego, ach diodo uparta
Nie jesteś dla mnie nic warta
Sprzedać cię natychmiast muszę
Lecz kto weźmie twą zieloną duszę?
Sprzedaję tę diodę szaloną
bo ona nie jest czerwoną
Czerwień mnie tak urzeka
lecz tyś zielona kaleka...
oby producent się tobą udławił
i na czerwono wszystko zakrwawił
nauczka by była zaiście słuszna
W końcu dioda ma być posłuszna.

karel48 13.05.2005 23:57

Cóż zacny Dorianie
Może i płacze czasem Litka plemię :'(
lecz to pewnikiem lepiej
niźli Neca nosić brzemię... ((
którego panowie nie łkają
toć oni na czerwień swych diód
nadzieji przecież żadnej nie mają :nie:
Och Litkowa diodo
zielonoczerwonopomarańczowa
choć jesteś jedyna
jakże cudnie kolorowa
O Twych barwach tęczy
ten tylko mówi czule
kto zapoda firmware
z "led-fixem" w tytule
A piękno Twoje widać wielkie jest szalenie
skoro dla poetów tylu stałaś się natchnieniem :)
;)

VIZZARD 13.05.2005 23:28

Cytat:

Napisany przez VANTWG
ja pitole gdzie ja jestem.............. :O :O :O

Życie to nie film ... :D

:matrix:

VANTWG 13.05.2005 23:25

ja pitole gdzie ja jestem.............. :O :O :O

Dorian 13.05.2005 22:25

Waszmość Vizzard suto sklecił poezyję zacnej wagi. Nie zabrakło Mu i tutaj powagi;). Nie polega temat diody na kolorów zabawach ino na merytorycznie słusznych tutaj sprawach. Bacznie rozpatrzcie sprawę takową iż dioda ta nie może jawić się czerwoną. Ten kto diody czerwieni uświadczyć się godzi , firmwarem zacz musi ją oswobodzić. Pisano ówdzie iż 1693 przykładem zdatnym się zdaje lecz czy 1673 w konkury w nim staje? Śmiem wątpić iż model starszy pozwoli na fanaberię takową, przeto by czerwień uwolnić trza zakupić nową. Czerwona diodo - łka LiteOn'a plemię lecz lepiej niech zejdzie już może na ziemię. Necowscy bracia zieloną diodę ino mają, nie płaczą przez to i w kącie nie łkają. Zaklinam Was Litki jeśli możliwość macie , pokażcie czerwień swoją - czerwoną jak gacie. ;)

VIZZARD 13.05.2005 21:22

Cytat:

Napisany przez steve13
Dzięki wielkie za wyrazy uznania...
Może sam napiszesz coś od siebie??? I nie zapominaj o temacie tego postu...
Ja tu sie staram przywrócić humor do tego topiku a tu od razu krytyka...
Coś ty taki nie w humorze? To chyba dlatego że w napędzie masz monochromatyczną diodę....

Twórczości ci mojej na forum dostatek

W temacie o diodzie też dokładam :kwiatek:

Jednakże tych wersów nie żądaj tym tonem :nieee:

Bo się przeciw tobie moga zwrócić one

Dioda czy katoda, anoda czy neon

BeNEC, Pioneer, Plextor, LG czy Liteon

To martwa natura w dżungli jest przewodów

Żeby się tak zaraz spuszczać bez powodu?!?

Piać Bema pamięci żałosne rapsody :kapkap:

Na temat zielonej czy czerwonej diody ???

Toż to przecież formy przerost jest nad treścią :czytaj:

A z męskiej postawy zmienia się w niewieścią

Nie płaczcie wierzby nam z żalu co serce rwie

Bo mnie nie rusza to, bo ja mam diody dwie ... :banan2:

:czar:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:22.