Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Problemy w zgrywaniu obrazu przez WinFast 2000 Expert? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/problemy-zgrywaniu-obrazu-przez-winfast-2000-expert-50709/)

roman01 05.04.2005 23:38

Problemy w zgrywaniu obrazu przez WinFast 2000 Expert?

Witam nie wiem czemu ale ostatnio nie potrafię skonfigurować karty w taki sposób by podczas zgrywania obrazu z TV czy zewnętrznego źródła obraz był w miare dobry. Dopiero jak ustawię na format zwykły VCD film mi sie podczas odtwrania i nagrywania nie tnie. Czy są jakieś dobre ustawienia tej karty. Chciałby zgrywać chociaż do SVCD tymbardziej że już nawet nie myślę jak zgrywam do DivX w locie to w ogóle karta się ta tnie że ....
Dodam że mam Athlon 2200+.

joujoujou 06.04.2005 02:25

Cytat:

Napisany przez roman01
[..] ostatnio nie potrafię skonfigurować karty [...]

Tzn. że dawniej było ok?
Jeśli tak to najskuteczniejsze będzie odinstalowanie sterowników i programu do Winfasta i ponowna instalacja.
A jeśli chodzi o zgrywanie do divx to czy nie lepiej byłoby robić xvidem?
Jeśli o mnie chodzi to zgrywałem co chciałem bez kompresji w rozdzielczości 720x576 a potem dopiero kompresowałem i to dwuprzebiegowo.
Na athlonie 2800+ :)

roman01 06.04.2005 07:38

Tak tylko ja gdy chce zgrywać bez kompresji to obraz mi się strsznie blokuje.

joujoujou 07.04.2005 14:02

Cytat:

Napisany przez roman01
Tak tylko ja gdy chce zgrywać bez kompresji to obraz mi się strsznie blokuje.

Co przez to rozumiesz?
Przestaje zgrywać?
A jeśli nie, czy przycina później przy odtwarzaniu?

roman01 08.04.2005 09:48

Zgrywa ciągle tylko już podczas zgrywania obraz się tnie, przeskakuje. I jak zakończe zgrywanie obraż zachowuje się już tak samo jak podczas poglądu w trakcie zgrywania czy nagrywania.

joujoujou 08.04.2005 12:21

Tak jak pisałem :czytaj:
Wywal program i stery, potem restarcik i ponowna instalacja.
U mnie po pewnym czasie program zaczynał odmawiać posłuszeństwa (np. nie chciał nawet kanałów przełączać) i takie działanie pomagało na 2-3 miesiące. :)

-Kowalik- 13.04.2005 17:48

Nie chcąc zaczynać nowego tematu podepnę się tu.
Posiadacze tej karty pomocy. Od jakiegoś czasu karta mi nie działa. Po prostu się wyłącza. Przez parę sec mogę pooglądać TV i ZONK, sama fonia i idzie a soft pad robi. Sprawdzałem na 2 identycznych kartach - to samo. Stery sciągnięte nowe. System świerzy.. qrtyna...

joujoujou 14.04.2005 00:13

Odinstaluj program i stery.
Restart.
Nie pozwól systemowi zainstalować sterów, które sobie sam znajdzie (u mnie pod win2k jakieś stery sobie znalazł, nie zauważyłem tego i już chciałem kartą przez okno rzucać) tylko instaluj te, co ściągnąłeś.
Restart znowu.
Zainstaluj program od nowa.
Znowu restart (niestety)
Voilá !!! :piwo:
A jak to nie pomoże...

Format c: :'(

P.S. mogłem coś pokręcić bo ostatnio taki myk robiłem jakiś rok temu ale ćwiczyłem to kilkakrotnie, więc pamiętam dość dobrze.
Powodzenia i daj znać czy pomogło

-Kowalik- 14.04.2005 10:37

Wszystko robiłem tak jak piszesz. Nie dawałem mu sterowników z płytki tylko zassane. Nic z tego :( Format nie, to jest świeżutki system, 2 dniowy. Co dziwne, mam 2 takie same karty i obie sie tak zachowują.

joujoujou 14.04.2005 21:12

Czasami instalator od Leadteka zachowuje się dziwnie. :|
Jak sam wiesz w trakcie instalacji oprogramowania żąda restartu i po nim doinstalowuje resztę. :blee:
U mnie np. bywało, że po restarcie sam z siebie odinstalowywał to, co wcześniej zdążył zainstalować. :wow:
Spróbuj więc inaczej, to też czasem mi skutkowało: :taktak:
Wywal wszystko, a po restarcie i odrzuceniu żądania instalacji sterowników (sprawdź w menedżerze urządzeń, powinieneś mieć "nieznane" czy cośtam) włóż płytę z programem, którą dostałeś z kartą.
Zainstaluj program z płyty i zapomnij o sterach, które ściągnąłeś-niech sobie sam wgra te, które ma na płytce instalacyjnej.
Jeśli to pomoże to później możesz ściągnąć nowy program, ale osobiście odradzam nowe sterowniki, może są niedopracowane?
A jeśli to nie pomoże to ja już jestem bezsilny. :sciana:
Chyba, że coś mi później wpadnie do głowy :idea:
Kompa z kartą mam w domu (a wrócę może w wakacje, może później), a tutaj tylko laptopa, więc nawet nie poeksperymentuję. :rozwal:
Zyczę ci sukcesów. :najlepsz:

kibiklops 15.10.2005 19:28

Ja mam inny problem ze zgrywaniem obrazu. A więc mam tego WINFASTA EXPERT i nie mogę zgrywać gdyż po 20 sekundach od włączenia zgrywania obrazu komputer mi się samoczynnie restartuje. Co może być tego powodem?
Wcześniej miałem 2 inne tunery - Avermedia 007 TV GO FM oraz LifeView Prieme 34 i miałem takie same problemy.
Jak sobie z tym poradzić?

joujoujou 15.10.2005 20:14

A kiedy system był stawiany?

Stery z płyty czy zassane z netu?

Dudi 15.10.2005 22:23

Jak juz jestesmy przy tej karcie to i ja pozwole sobie zadac pytanie. Chodzi o to ze dzwiek ktory mam z niej, ma strasznie duzo tonow niskich. Jezeli sobie podlacze pod nia kamere a dzwiek prosto do karty muzycznej na wejscie, to jest OK... dzwiek normalny, taki jak ma byc. Z karty (jak ogladam TV) jest strasznie zbasowiony :P za duzo niskich a za malo wysokich tonow. Moge sie bawic w jakies equalizery ktore mam w oprogramowianu do karty muzycznej ale nie jest to dobre rozwiazanie bo dzwiek wychodzacy ze zrodla jest taki jak pisalem wyzej. Karte oczywiscie przekladalem do innego kompa i jest to samo nadal. Mozliwe ze trafil mi sie jakis walniety egzemplarz ?

joujoujou 15.10.2005 23:15

Możliwe, ja u siebie tego nie zaobserwowałem, jednakże percepcja basów może być nieco subiektywna... :hmm:

ynsiwy 15.10.2005 23:24

jezeli chodzi o zgrywanie do divxa na tej karcie to nie ma duzych problemow:) kiedys przeszukiwalem net i udalo mi sie go dosc dobrze skonfigurowac, tak ze i jakosc byla dobra przy malej wielkosci pliku. Jednak u mnie pojawil sie inny problem, mianowicie chodzi o to, ze zwlasza podczas nagrywania, zadziej ogladania skacze mi obraz, pojawiaja sie paski...takie zaklucenia. I wiem ze nie jest to wina systemu bo bylo kilka formatow, antena tez jest dobrze podlaczona i wydaje mi sie ze moze byc jakis konflikt sprzetowy :/ tylko co ?! :(

joujoujou 15.10.2005 23:29

Post nr 10 w temacie. Co do zgrywania do divx w locie, tego nie robiłem, dopiero po zgraniu zapuszczałem mu zadanie na noc. :mruga:

kibiklops 16.10.2005 18:16

JouJouJou system stawiałem dosyć dawno, ale stery były wszystkie najaktualniejsze. Chciałem zaznaczyć że ten problem z wyłączającym się komputerem przy zgrywaniu obrazu występuje tylko na Windowsie XP. Na Windowsie 98 mogłem zgrywać bez problemu natomiast na XP po kilkudziesięciu sekundach komputer mi sie wyłącza.

joujoujou 16.10.2005 18:31

Co do XPka, to niestety nie pomogę, używałem tylko 98SE i 2000pro, żadnych problemów. :tak!:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:02.