Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   nadruk na plyte na Canonie Pixma IP3000 (https://forum.cdrinfo.pl/f5/nadruk-plyte-canonie-pixma-ip3000-50824/)

AleX69 07.11.2005 21:42

Cytat:

Napisany przez Lashe
Super, ale mnie pocieszyłeś z rana :)
Natomiast zastanawiam się jeszcze czy chodzi tutaj o zdefiniowanie w 'SELECT PAPER' nowego CD Type? A może wiecie jakie dokładnie trzeba podać wymiary dla całkowitego zadruku?

kazdy producent/plyt ma inne wymiary zadruku ...
dvd ritek 118x22
dvd esperanza 117x24
cd esperanza 118x39

sam musisz pobadac ... 8 )

Cytat:

Napisany przez Lashe
Ostatnie pytanie to czy muszę używać aplikacji dołączonej do Canona czy może są jakieś inne alternatywne, które też nadają się do nadruków na płytach?

najrozniste ... od CorelDraw po Nero ... ale cd-labelPrint mnie wystarczy :mruga:

Lashe 07.11.2005 09:39

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Nie pozostawia. Trzeba zmienic wielkosc obszaru w 'SELECT PAPER'.

Super, ale mnie pocieszyłeś z rana :)
Natomiast zastanawiam się jeszcze czy chodzi tutaj o zdefiniowanie w 'SELECT PAPER' nowego CD Type? A może wiecie jakie dokładnie trzeba podać wymiary dla całkowitego zadruku? Ostatnie pytanie to czy muszę używać aplikacji dołączonej do Canona czy może są jakieś inne alternatywne, które też nadają się do nadruków na płytach?

pawelblu 07.11.2005 09:22

Nie pozostawia. Trzeba zmienic wielkosc obszaru w 'SELECT PAPER'.

Lashe 07.11.2005 00:11

Mam pytanie troszkę odbiegające od tematu, ale widzę że są tutaj użytkownicy IP3000 i tematy związane z nadrukami na płytach.

Zastanawiam się czy można zrobić tą drukarką nadruk na całej płycie, kupiłem właśnie płytki TDK DVD-R(PQ Printable Inkjet) i one mają całą powierzchnie przygotowaną do nadruku, ale program który dostałem razem z IP3000 zostawia sporo pustego miejsca od środka płyty?

Dzięki za pomoc.

plastikman 01.06.2005 18:58

ip3000

A moze to wina mojego USB mam 1.1 a drukarka pracuje pod 2.0

plastikman 01.06.2005 18:57

ip3000

nie wiem jakie ale napewno drukowalne. Zreszta w instrukcji pisze ze po odznaczeniu automatycznego wykrywania cd-r poinna drukowac nawet na zwykłych. Tyle ze beznadziejnie by to wyglądało.

pawelblu 01.06.2005 17:42

hm - a moze canon jakos wykrywa jaka jest wlozona powierzchnia i ta mu nie odpawiada. Jakie to sa plyty ??

plastikman 01.06.2005 16:58

drukarka zachowuje sie tak, że przejedzie dwa razy główica po płycie i brudzi ją czarna linią, ale to nie jest wydruk. Następnie wysuwa sie nośnik i pisze ze: "Nie włożono podajnika dysku CD-R lub w podajniku nie umieszczono dysku przeznaczonego do nadrukowania.
Włóż pod pokrywę wewnętrzną podajnik dysku CD-R z dyskiem przeznaczonym do nadrukowania, a następnie naciśnij przycisk WZNÓW.
Drukowanie zostanie wznowione."

plastikman 01.06.2005 16:50

ip3000

tak umieściłem płyte w podajniku oraz na wskaźnikach (strzałkach).

AleX69 01.06.2005 16:35

Cytat:

Napisany przez plastikman
Cd-label zainstalowałem. Ustawiłem w nim rodzaj nośnika -standart cd 12cm. w właściwościach drukarki dodatkowo ustawiłem typ nośnika - dysk przeznaczony do nadrukowania; źródło papieru - podajnik dysku. Tyle ...

ja drukujesz z Cd-label nic nie trzeba ustawiac ...
umiesciles plyte w podajniku i na wskaznikach?

plastikman 01.06.2005 16:31

ip3000

Gdy chce drukować, drukarka wypluwa tacke i pisze ze nie wykrył płyty do nadrukowania lub tacka nie jest wsadzona

plastikman 01.06.2005 16:30

ip3000

Cd-label zainstalowałem. Ustawiłem w nim rodzaj nośnika -standart cd 12cm. w właściwościach drukarki dodatkowo ustawiłem typ nośnika - dysk przeznaczony do nadrukowania; źródło papieru - podajnik dysku. Tyle ...

AleX69 01.06.2005 16:15

Cytat:

Napisany przez plastikman
... Ustawienia mam wszystkie dobre, zgodnie z instrukcją...

czyli jakie? napisz cos wiecej o bledzie ...
zainstalowales CD-LabelPrint?

plastikman 01.06.2005 16:02

Nie działa drukowanie na cd

Czy wie ktos czemu drukarka ip3000 nie drukuje mi na płytach cd?? kupiłem specjalne nośniki i drukarka dalej je wypluwa. Nawet nie zaczyna sie drukowanie tylko ją zwraca?? :( Prosze o pomoc. Ustawienia mam wszystkie dobre, zgodnie z instrukcją...

pawelblu 25.05.2005 17:48

Cytat:

Napisany przez AleX69
na allegro TU pojawily sie nosniki RITEK'a na ktorych nadruk wychodzi juz poprawnie
czarny to czarny a kolory w pelni nasycone :spoko:

Tak - testowalem je niedawno i efekt wychodzi bardzo dobry. Poza tym bierze je od nas sporo firm zajmujacych sie nagrywaniem filmow okolicznosciowych.

PS. Osobiscie je zalatwialem 8 ) .
PS2. Cena dla forumowiczow to 74 zl. za 50 sztuk (+ koszt przesylki), obowiazuje rowniez na plusy (prosze napisac mi msg z numerem aukcji).

AleX69 25.05.2005 15:47

na allegro TU pojawily sie nosniki RITEK'a na ktorych nadruk wychodzi juz poprawnie
czarny to czarny a kolory w pelni nasycone :spoko:

Cytat:

Disc & Book Type : [DVD+R] - [DVD+R]
Manufacturer Name : [Ritek Corp.]
Manufacturer ID : [RITEK]
Media Type ID : [R03]
Product Revision : [002]
Blank Disc Capacity : [2,295,104 Sectors = 4,482.6MB = 4.38GB (4.70GB)]
Recording Speeds : [1x , 2.4x , 4x , 6x-8x]

pawelblu 11.04.2005 10:19

Tez tak mam, ale sie nie przejmuje :) Efekt nie jest zly.

IP3000.

ender_pl 10.04.2005 23:13

na zwyklum papierze jak drukuje, to czarny wychodzi, czarnym. natomiast na plytach, juz nie tak czarnym, bardziej przymonina ciemny granat, lub szary. natomist wszystkie inne kolory sa odwzorowane wzorcowo

AleX69 10.04.2005 17:52

Cytat:

Napisany przez ender_pl
wie ktos jak ustawic ta drukarke aby uzyskac w nadruku kolor czarny ktory wyglada jak czarny a nie jak szare cos??
chcialbys sobie nadrukowac na plyte okladke od equilibrium, a wyszla znaczaca roznica miedzy orginalem a backupem...

przy wydruku kolorowym nie ma takiego problemu...

na 100% wina nie lezy w tuszach
najpierw wydrukuj na papierze ... dobrym papierze np na takim http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=5878
wtedy bedziesz wiedzial czy problem lezy w nosniku czy w drukowanym materiale

z autopsji wiem ze papier napylany na plyty w ostatnim czasie bardzo sie pogorszyl (i865)
kiedys czarny i kolory byly soczyste teraz wydruki na plytkach sa mdle/balde ... zycie

ZYGA 10.04.2005 16:47

Witam ! Drukowałem "na czarno" (Pixma 4000) i wychodzilo to całkiem fajnie.
Jak zwykle w przypadku wydruków,bardzo duze znaczenie ma jakość podłoża na jakim sie drukuje. Drukowałem na Verbatimach , Samsungach i Omegach.
Najlepszą jakość uzyskuje na (niestety) Omegach. Bardzo ładne odwzorowanie
barw i taki perłowy odcień. Wydruk na Verbatimach (jak dla mnie) troche matowy.Pixma 4000 ma 2 czarne naboje (rozbarwialny i pigmentowy) i może to ma znaczenie dla odwzorowania czarnej barwy. Na zdjęciach które od czasu do czasu drukuje, czarny kolor jest wzorcowy, co dla innych drukarek stanowi problem.Ustawienia standartowe. :) Jestem bardzo zadowolony z tej
drukarki.Polecam wszystkim.

ender_pl 10.04.2005 13:39

orginalow,
a drukuje na plytach TDK Printable

Stef 10.04.2005 10:19

uzywasz oryginalow czy zamiennikow?

ender_pl 09.04.2005 02:13

nadruk na plyte na Canonie Pixma IP3000

wie ktos jak ustawic ta drukarke aby uzyskac w nadruku kolor czarny ktory wyglada jak czarny a nie jak szare cos??
chcialbys sobie nadrukowac na plyte okladke od equilibrium, a wyszla znaczaca roznica miedzy orginalem a backupem...

przy wydruku kolorowym nie ma takiego problemu...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:45.