![]() |
nie edytowalem bo chcialem wszystkim napisac
TO DZIALA - LDVD - DZIALA :D:D:D:D:D tylko nie wiem czym to sprawdzic tak jak np. powerdvd>open dvd files from hdd ??? i dlaczego napisy sa zolte ??? dzieki |
dobra mam neta w domu i porazka z ldvd na calym froncie :'(
zawsze mu czegos brakuje ja to wrzucam i kicha moze ktos na gg sie odezwie i poprowadzi mnie za racvzke :taktak: dzieki |
i stalo sie najgorsze :mruga:
po zaktualizowaniu plikow xdvdshrink i idvd zaczelo sciagac najnowszego perla i cos poszl nmie tak bo sie instalacja wywalila. Myslalem poczatkowo ze da sie to postawic na nogi lecz wylecial harddrake, wszystkie konfiguratory okienkowe, grafika, muzylka. Nawet urpmi nie dawalo znakow zycia :mruga: jedyne co mi pozostalo to kasacja wszystkiego i postawienie mandrake na nogi i stwierdzam ze szybciej chodzi (poprzednio mialem 256 ramu teraz mam 512) i na razie jest OK. P.S. ldvd nie wstaje, xdvdshrink tesh, ale od czego mamy wingroze ;) jak bede mial neta w domu to powalcze i zrobie update sysa bo do zassania mialem okolo 1GB poprawek |
Cytat:
http://www.linuxsoft.cz/pl/sw_list.php?id_kategory=49 http://www.dracono.webpark.pl/table-pl.html Pozdrawiam |
A juz miałem instalować Linucha:(. Poczekam jak się akcja rozwinie:).
Pytanie z innej beczki. Jaki jest soft pod linuxa do kodowania a avi do mpeg2 ? MANIEK |
jestem lama :>
wybieram serwery pozniej wpisuje "ldvd" wyskakuje mi lista z poleceniami, wklejam do konsoli, zasysa sie dziesiatki MB i ... nic sie nie dzieje :( w katalogu /var/urpmi mam sporo plikow i co dalej ?? dzieki |
Cytat:
i dalej wg instrukcji. Pozdrawiam |
juto biore sobie kompa do roboty i pytanko:
jak skonfigurowac urpmi aby zassalo mi potrzebne pakiety do ldvd i xdvdshrinka ??? dziekuje bardzo |
dzieki tegom chcial.
Pozdrawiam |
do zrzucenia filmu z płytki DVD5 na DVD5 (np w celu wyrzucenia reklam) potrzeba około 4.4GB+4.4GB+5MB+4.4GB czyli około 13GB wolnego miejsca.
do zrzucenia filmu z płytki DVD9 na DVD5 potrzeba około 7.0GB+4.4GB+5MB+4.4GB czyli około 16GB wolnego miejsca. w celu zaoszczędzenia miejsca wydaj komende dvdshrink -h wyświetlą się wszystkie opcje skryptu. znajdź tą odpowiedzialną za kasowanie niepotrzebnych już plików podczas konwersji (nie pamiętem parametru, wszystko wyświetli sie w helpie) i uruchom skrypt z tym parametrem. |
Cytat:
Pisalem to juz kilka postow wczesniej. Pozdrawiam |
Cytat:
1MB a na dvdshrink + Wine potrzeba pewnie z 20MB. |
Ja tez ze swapem nie mam problemow. Mam 512 MB ramu i tylez samo na swapie i rekord w zapelnianiu swapa to przeszlo 100 MB, ale sie wtedy nameczylem, he,he,he.
Jednak moje pytanie brzmialo ile dvdshrink potrzebuje miejsca na dysku???!!! Pozdrawiam |
Cytat:
Jesli RAM jest wiecej to linux zadowoli sie mniejsza iloscia swap i nie trzeba wtedy mnozyc przez 2 ale to zalezy od zastosowan. Ja mam 1 GB RAM i 50 MB swap :taktak: to nie jest osobna partycja tylko niewielki pliczek, tak tez mozna zrobic, ktory lezy sobie na dysku i robi za swap. Wypalam plytki, ogladam DVD, gram w wymagajace zasobow gierki, kompiluje i ten malutki swap w zupelnosci wystarcza. Ile w danym momencie jest zajetego swap mozna sprawdzic wydajac polecenie free, u mnie w tej chwili (nagrywam wlasnie DVD-RW i pisze na forum) zajete jest 500 KB: bash# free ............Total, Used, Free Swap: 49992, 500, 49492 Nie jestem specem od Linuxa, radze wiec podchodzic ostroznie do tego co napisalem ;) |
chyba sobie wezme kompa to roboty i zassam z neta to czego brakuje - moze sie uda :)
|
Cytat:
moze spruboj podac pelna sciezke do programu , typu np.: user# /sciezka/ldvd |
mam wszystkie zassane rpmy i qpa
nie dziala mi shrink, ldvd - moze nie wiem jak odpalic ??? moze ktos mi podac skroty do uruchomienia ??? bo wpisuje ldvd i pisze ze nie ma takiej komendy :'( |
Cytat:
i przyznam , ze nie zastanawiałem się nad ilością potrzebnego miejsca na twardym , może tylko dodam , że mój SWAP ma 2Gb |
http://www.pclinuxonline.com/pclos/ - multimedialny livecd , stworzony na mandreku , prosta instalacja na dysku , full softu do zabawy i nie tylko zabawy z audio , video i i grafiką , gotowe rpmy z ichniejszego repozytorium w tym xdvdshrink, miłej zabawy :)
|
spox i thx za info
mam mandaryne 10.01 PP i dzisiaj powalcze, bo zassalem rpmy :) jak mi nie pojdzie to jutro tes cos dossam :D i next day i next :> |
Cytat:
W takim wypadku wchodzisz na witryne: http://rpm.pbone.net/ zaznaczasz w wyszukiwarce ograniczenie wyszukwania do swojej dystrybucji linuxowej. W przypadku mandarynki, rowniez "mandrake pozostale" wpisujesz w polu wyszukiwania: dvdshrink W wynikach wyszukiwania bedziesz wypisane kilka wersji. Wybierasz "noarch" ale "klikasz" tam gdzie jest napisane "dostepne info" Bedziesz mial wypisana liste potrzebnych pakietow. Wiekszosc z nich bedzie nalezec do Twojej dystrybucji - sprawdz w domu. Na pewno musisz sciagnac (rowniez z tej wyszukiwarki rpmow) dvdbackup dvdauthor subtitleripper Oczywiscie moge sie mylic i ktorys z powyzszych pakietow nalezy do Twojej dystrybucji. A kilku nie wypisalem. Po prostu sprawdz to. Musisz takze sprawdzic jakie pakiety sa potrzebne do np. dvdbackup-a i tez sciagnac. I wszystko powinno grac. Pozdrawiam |
@adach
trzeba miec neta w domciu :> ja nie mam |
Cytat:
Wystarczy rowniez poprawnie skonfigurowac urmpi i samo sie dociagnie i zainstaluje. Napisz mi jednak ile miejsca na dysku potrzeba do ripowania shrinkiem. Mnie 9 GB nie wystarczylo i tu sprawa sie rypnela. Pozdrawiam |
Panowie , na stronach domowych sa listy pakietow wymaganych przy instalacji jednego jak i drugiego
uzywam ldvd jak i xdvdshrink z powodzeniem i przyznam ze jestem bardzo zadowolony poniewaz moglem wyrwac sie z dlugich macek windozy |
a mi sie nie zainstalowal czyli nawet odpalil zaden (ldvd, xdvdshrink) program :(
pisal ze mu czegos brakuje i kupa a nawet nie sprecyzowal czego :( |
Wlasnie tez troche walczylem. Jak na razie nieskutecznie.
Mialem 9 GB na partycji i dla dvdshrinka bylo to za malo. zajmowal cala partycje i na tym koniec jego pracy. Probowalem zrzucac nie tylko dwuwarstwowki, ale rowniez 4,7 GB. To samo. Ile potrzeba na poprawne dzialanie??? Pozdrawiam |
@zick
dzisiaj powalcze z tymi progzami podanymi przez ciebie i jutro powiem co i jak :) P.S. chociaz dvdshrinka to nie uzywalem nawet pod wingroza, bedzie to moj pierwszy raz ;) |
Cytat:
Nie takich postow oczekuja ci co nie maja pojecia jak zrobic sobie backup dvd9-dvd5 pod linuxem, i byc moze tylko dlatego dalej ich systemem jest W...zgroza |
No nie, to jest swoisty rekord... 3 posty pod soba... Nie przeginasz troche?
|
DVDShrink pod pingwina
ostatnio pojawił sie odpowiednik windozowego DVDShrinka stuff nosi nazwe xDVDShrink
|
moze , aby poszerzyc temat wymieniajmy sie doswiadczeniami ogolnie o kompresji , backupie, i nagrywaniu DVD-video pod kontrola systemu linux
|
DVDShrink i Linux
Zapraszam do dyskusji jak w temacie.
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:19. |