![]() |
Ok, dzieki wszystkim za rady i odpowiedzi.
Tak jak sie spodziewalem byly zupelnie rozne od siebie :) (przynajmniej wiekszosc) Jutro kupuje, zdecyduje sie jednak na Samsunga (chyba, ze w ostatniej chwili zmienie zdanie i wezme Maxtora ;) ) Jeszcze sie nie zawiodlem na nim i mam nadzieje, ze tak pozostanie. Oczywiscie kazdy dostanie reputke (chyba, ze ktos nie chce :jezyk: ) w miare mozliwosci, zaczne od poczatku tematu. Jeszcze raz dzieki :piwo: |
Zapraszam do korzystania z sondy :)
|
tak jak mowimy o samsungach, chyba sie nie pozbede wstretu.
Kumpel miał telefon samsung - w tamtym czasie nie było telefonu o lepszych parametrach malutki, leciutki, wyswietlacz bił na głowe wszystkie inne firmy, tylko ze p 3miesiacach bateria trzymała 2-3 godziny, telefon wieszal sie. a po 4 był martwy - spece orzekli ze płyta główna.......... dlatego firma powduje we mnie mieszane uczucia, i chyba nie bede mgł sie przełamać - bo nic nie kupie byćmoże spece z samsunga dszli ze lepiej miec troszeczke mniejszy zysk a dac lepsza jakosc i dlatetgo nowe dyski beda dobre, kto wie........... |
Cytat:
|
Tak sie wtrace, bo ktos wyzej wspominal cos o gwarancjach.
W informacji na stronie proline jest podane ze wszystkie dyski Seagate od 1 marca maja 5 lat gwarancji. W komputroniku jest po staremu, czyli 36 mcy....czy to znaczy ze komputronik nic nie wie o tych 5 latach (60 m-cach) gwary czy tylko Proline samo od siebie tyle daje? Bylby to duzy plus te 5 latek gwary. |
Cytat:
Cytat:
Kumpel kozystał z w ciagu 1 roku 4 razy z gwarancji, wymienił samsunga 80GB na WD i ma spokój (kolejne doswiadczenie) pytanie pozostaje czy to wina sprzetu czy kolo miał pecha jak nikt inny........... ostatecznie nie kupuje samsungów, ale jezeli ktoos ma tylko dobre dswiadczenia zwiazane z ta firm i jest pewny nie ma problemu. i tak na koniec. Nie to ze tylko samsungi sie psuja, spotkałem sie z padnietymi seagate, wd i maxtorami. Jednym słowem jak ktoś ma pecha to i w pi***** na zyletke trafi.... |
Cytat:
W swoim kompie mam IBM 61,4GB i chodzi doskonale,a miesiąc temu dokupiłem Samsunga 120GB 8MB Cashu i też jestem zadowolony. Poprzedni WD 13,6GB padł po 2 latach. Jeżeli chodzi o WD to znajomek ,który prowadzi sklep odradzał ,bo ostatnio miał b dużo zwrotów WD ,a Samsung nie wrócił żaden.Także osobiście trzymam się z daleka od WD,innych nie znam więc nie będę się wypowiadał Wybór należy do Ciebie . |
Co do głosów mieszających samsungi z błotem. Dyski obecnie robione są o niebo lepsze. Dałbym więc na wstrzymanie tym, którzy oceniają współczesne twardziele na podstawie tego co kiedyś mieli.
Osobiście posiadam Samsunga 160GB SATA i jestem ogromnie zadowolony. Dla niedowiarków i tych chcących sobie kupić twardziela itp. polecam looknięcie http://www.egielda.com.pl/?a=10&id=102 http://forum.tweak.pl/index.php?showforum=55 |
Cytat:
co prawda to prawda ale wydajnosciowo trudno im dorwnac |
1,5 roku temu jak mialem zamiar sprawic sobie dysk 160gb to przez 2 tyg testowalem wlasnie takie dyski wszystkie jakie byly dostepne maxtor, samsung , wd, hitachi i jeszcze jakis jeden. oczywiscie wszystkie z 8mb cache i rezultat byl jeden
Samsung 160GB 7200 8MB SP1614N byl i jest nadal poza konkurencja najmniej sie grzeje i jest najszybszy. mam taki jeden w kompie bo wlasnie na niego padl wybor. ale kupilem 32 sztuki czesc do servera reszta sie rozeszla po ludziach i zaden sie nie zepsul. 120 i 160 gb od samsunga to najbardziej udany produkt tej firmy jesli chodzi o dyski od lat. zreszta widac po cenie - samsung byl zawsze najtanszy a teraz? chyba jest najdrozszy a drugi "od konca" jesli chodzi o cene jesli chodzi o inne dyski maxtor strasznie sie grzeje a inne ustepuja pod wzgledem szybkosci |
Cytat:
Fakt na początku był niesłyszalny teraz troszke go słychać jak rzeźbi po niesfragmentowanym dysku w poszukiwaniu pliczków... ale co do wydajności. 700MB z partycji D na C w 30sek :) Jakieś ale? :D |
Cytat:
Miałem tego maxtora. Więcej dysków tej firmy nie kupie. Głosne to to bylo... |
Cytat:
mam 2 te same jeden na ATA drugi na SATA. |
ja ze swojego doświadczenia mogę powiedzieć o 3 letnim Maxtorze 60 7200.2 (dokładnie 6L060J3). chrabęści toto od początku jak cholera, jest dość ciepłe (48 stopni a nic się nie dzieje, WD120 - 32 stopnie), ale najgorsze jest to, że robi >wiiiiiiiiiiiiiiiiiizzzzzg< od jakiegoś czasu - cholery można dostać od tego. pewnie niebawem padnie i nastąpi cisza, ale nie bardzo mam ochotę kupować drugi a na 112GB to ja się nie zmieszcze ||
|
Cytat:
Jeśli tak to mamy ten sam :D Jest naprawdę cichy (cichszy od starego samsunga 80GB :D) i wydajny :) @pablocoo rzeczywiście ten IBM jest drogi :| Jak go kupiłem 3 tygodnie temu za 327zł :D |
Cytat:
ale dobrze piszesz. Szczerze również powiem, że gdybym kupował teraz dysk zastanawiałbym się nad Samsungiem. A jak uzytkownicy Samsunga? Są tutaj takowi posiadający nowe dyski? :> |
Cytat:
|
ja kupiłem Hitachi 160GB i nie narzekam. Jest szybki i cichy
|
Cytat:
Nie chcę już. np. żadnej nagrywarki, ani HDD Samsunga :blee: Nagrywarkę CD-RW, którą dostałem z Media-Markt po tym jak oddałem starą BTC sprzedałem po miesiącu :D |
Cytat:
Prawde mowiac, smasung po wzgledem technicznym i zaawansowanym zawsze jest na przodzie czołówki, ale przez wykonywanie swoich wyrobow z tanich (czyt. najtanszych) elementw psuje wszystko. |
jeśli Samsung nadal robi tak dobre dyski jak mój 5 letni 20GB to wybieram Samsunga :) only
|
Cytat:
Cytat:
I ciesze sie ze w moim temacie ;) EDIT: Moja plyta: http://epox.com/USA/product.asp?ID=EP-8RDA |
Cytat:
Tak mi się wydaje, bo win 2k3 jest nowszy od XP, więc powinien mieć sprawę dużych dysków załatwioną :D Cytat:
http://sklep.benchmark.pl/pelny_14183.html Chyba,ze nie masz wersji "pro" :> P.S. Mój 2500 post :D :) |
to i ja wie wypowiem. Miałem samsunga 20GB był to pancernik spadał wiele razy i nic(a mozna powiedziec ze było nawet z nim lepiej), ale zanim zaczalem go nosic nonstop siedział w komputerze. az zaczelo mu sie nidobrze robic. partycje znikały, lub dane z partycji (wywalało - partycja nie sformatowana), pozniej znow siedzał w kompie do momentu gdy po ponownym uruchomieniu juz nie było go ani slychac(glosne bydle) ani widac, wiec kupiłem sobie IBM. Obecnie posiadam Maxtory i IBM. Seagate wielu kumpli miało i juz maja nowe a tamte seagate i samshity stoja u nich na pólkach pootwierane :)
wiec pozostaje do wyboru takie gronko: MAXTOR WD HITACHI wiec w tych ktore wybrales to: WD i MAXTOR w roznych testach na wydajnosc maxtory wygrywaja, ale pewnie zalezy od pozostałych podzespłów komputera, wiec wybor na koncu takze nalezy do CIebie EDIT: w sumie mam bardzo niełiłe wspomnienia zwiazane z SAMSHIT i LG, wszystko co miałem tych firm popsuło sie (AGD, RTV i komputerowe) |
Dzieki za zainteresowanie.
Cytat:
Cytat:
Ale moje doswiadczenia z dyskami Samsunga sa raczej pozytywane, dletego go nie wykreslam :) Cytat:
|
Dobra, dobra chłopaki :)
Ze wszystkich testów które czytałem i wogle słyszałem to własnie samsung 160gb na SATA jest najszybszy ze wszystkich dysków 160 giga. Dorównuje mu TYLKO hitachi/ibm, jest zimniejszy i ciut szybszy. Seagate schodzi na psy, kiedyś jego dyski były droższe od innych firm ale za to dostawało sie produkt pewny i sprawdziony...a teraz :( Sama kaszanka i padają jak muchy :D PS WD 160gb jest chyba ze 3 modele i juz nie pamietam ktory ale jeden z nich to kompletny niewypał ;) |
Mialem seagata 60 giga i w porownaniu z wd 160 byl strasznie cichy, ale grzal sie jak cholera, wd obecnie po 3 dniach pracy ma 33 stopnie, wiec nie jest zle:)Samsung odpada z przyczyn takich, ze gryzl sie u mnie z seagatem, i w ogole te dyski wyprawiaja cuda.Ja polecam wd
|
Tez samsunga nie polecam bo sie szybko rozpadaja juz 4 odalem do utylizacji :) ale seagate 8 GB chodzi do tej pory tez myslalem szajsung robi lepsze twardziele ale sie nacielem i nigdy wiecej co do IBM sa ok ale tez po jakims czasie siadaja zobaczymy jak dlugo pochodza mi te barakudy :D
ps @pablocoo masz sate na plycie ? jezeli sie nie myle to powinienes miec :) |
osobiscie posiadalem praktycznie wszystkie z wymienionych przez Ciebie firmy dyskow. Nie dokladnie te modele ktore tutaj wymieniles ale cos o dyskach danych firm moge powiedziec . Zaczne od Caviara bo tej firmy posiadalem 2 dyski <160 gb , jak i 200GB > i to co moge o nich powiedziec to w dwoch przypadkach dyski staja sie BARDZO glosne faktem jest ze kupowalem je jakis czas temu i moglo cos ulec zmianie !!
Posiadalem takze 40 GB segetya <mimo ze tego dysku nie wymieniles po krotce opisze nasz wspolprace:)> dysk sluzyl mi dosc dlugo bo ok. 2 lat czesto byl wyciagany podmieniany wynoszony i po 2 latach zaczely byc z nim problemy :/ Nastepnie Maxtor 80 GB dysk z ktorego bylem najbardziej zadowolony nie byl glosny nie sprawial zadnych problemow natury technicznej takze moj wybor padl by na Maxtora poniewaz nie spotkalem sie z zadnymi problemami zwiazanymi z nim . Ale wybor oczywisce nalezy do Ciebie pzdr ! |
Tylko Samsung.
Posiada same zalety:szybki, cichy i malo sie grzeje.Aktualnie mam 120, 2MB cache.Temperatura jego to w chwili obecnej 32 stopnie, a Seagate IV 40. 2MB cache ma 7 stopni wiecej. Ostatnio zreszta uzytkownicy grup dyskusyjnych polecaja dyski Samsunga.Mozna przeczytac wiele pochlebnych decyzji na ich temat.Oczywiscie sa tez niepochlebne...Wiadomo tak jest ze wszystkim. Za Samsungiem wedlug mnie przemawia jeszzce jego opakowanie.Tak jak Seagete daje takie fajne, plastykowe opakowanie chroniace dysk w czasie transportu.(daja jeszzce 4 srubki, zebys sobie go dobrze przykrecil:P )Pozostale firmy daja w jakiej folii antystatycznej czy cos takiego.W kazdym razie takie cos powoduje, ze mialbym duze obawy kupujac taki dysk.Nawet jak kupuje inne produkty np. naped optyczny to tez kupilem box.Taka jaka wieksza pewnosc mam, ze sprzet bedzie trwalszy a raczej bedzie mniejsze prawdopodobienstwo uszkodzenia bo jest lepiej zabezpieczony. |
Ja bym wykreślił z tej listy tego Samsunga i zastanawiał się nad
WD/Maxtor/Seagate. Bo taka jest prawda, że dyski tych trzech producentów są powszechnie znane i lubiane. Jako użytkownik WD Caviara 1200JB muszę powiedzieć, że jest cichy, Barracuda kumpla, którą miałem kilka tygodni to już nie to samo, no i do tego grzał się jak piec pancernik jeden :) |
Cytat:
Pierwszy 40GB był :spoko:, ale nastepny 80Gb coś nie teges :| Może trafiłem na jakiś felerny model :( P.S. Jeżeli chcesz dysk pod SATA to możesz kupic bez obaw nawet 300GB :D Ten problem, który ja podawałem występuje tylko przy ATA :taktak: |
Moja propozycja to Seagate 160 GB Barracuda 7200.7 ST3160023A 8MB - 363 zl (cena z komputronika). A z twoich propozycji usunal bym szajsunga bo po tej firmie mozna spodziewac sie wszystkiego.
|
Ja mam mobo AsRocka 845D i mam dysk 160GB :D
Normalnie działa, ale tylko pod XP z SP1 i wzwyż :| Pod win 2000 nawet z SP4 wykrywa tylko 128GB (wiem, bo sam sprawdzałem) i tak będzie pod każdym system, niższym od XP :( Ja polecam IBM/HITACHI (wydajny i CICHY!!!) :D :spoko: P.S. Poczytaj to: http://www.benchmark.pl/artykuly/tes...rona-25-2.html |
Co do płyty to nie wiem, sprawdź na internecie, albo poczekaj. Może ktoś ma podobną i się wypowie.
Natomiast jeśli chodzi o dyski to tradycyjnie wszyscy będą polecać to, co sami mają i czego używają. Najlepiej byłoby też na Internecie poszukać jakiś testów i opisów. Nie żeby to było super wiarygodne źródło wiedzy, ale zawsze będziesz mógł konkretne modele ze sobą porównać, a nie tylko bazować na opinii, która generalnie zawsze pochlebna będzie dla czegoś, czego się używa. Jeśli chodzi o mnie to wziąłbym Maxtora, ale tylko właśnie z tego powodu, że mam dysk tego producenta i dobrze mi się sprawuje. Nie wiem, jak wypada w porównaniiu do Samsunga i Caviara. |
Pomoc w wyborze dysku twardego
Wiem, ze taki temat byl juz wiele razy, ale chcialbym poprosic o pomoc w wyborze z kilku konkretnych modeli:
1) Maxtor 160GB 7200 8MB 6Y160P0 - 327zl 2) Samsung 160GB 7200 8MB SP1614N - 327zl 3) WD Caviar 160GB 7200 8MB WD1600JB - 308zl 4) Seagate Barracuda 160GB 7200 8MB ST3160023A - 340zl I druga sprawa: CZy Epox 8RDA nie bedzie mial problemow z dyskami pow. 138GB? (bios fabryczny) EDIT: Dodalem Seagate'a |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:42. |