![]() |
Jakiś wirus.. czym to ustrojstwo usunąć?
Chciałem ściągnąć jeden plik, więc włączyłem dawno nieużywane Kazaa. Kazaa się nie uruchomiło, ale za to pojawiła się miła dla oka kaszana na pulpicie...
Avast chodzi w tle i nic nie wykrywa, AdAware nic nie znalazło, czym to cholerstwo ugryźć? Co ciekawe w opcjach ekranu wszystko się zmieniło i pozostały tylko dwie zakładki, nie da się na przykład zmienić tapety. Dodatkowo przed chwilą wyskoczyło mi jakieś okienko mówiące, że następnym razem mój komuter się nie uruchomii, bo jest czymśtam zarażony, ale oni mają na to wspaniałe lekarstwo itp... To screen pulpitu. Co z tym spróbować zrobić? http://img144.echo.cx/img144/9852/beztytuu6br.jpg |
Kliknij prawym przyciskiem myszki na pulpicie. Wybierz Wlasciowsci------zakladka pulpit-----przycisk dostosuj pulpit------zakldka dostosuj siec.
http://img131.echo.cx/img131/8895/capture12qt.th.jpg Zobacz czy nie masz tam jakis smieci. P.S I przeskanuj kompa jakims innym programem AV. |
Cytat:
Jest tylko mały problem... Jak już pisałem z menu właściwości znikneła mi większość zakładek... http://img196.echo.cx/img196/8885/beztytuu6pn.jpg |
Tymczasem znalazłem jeden dodatkowy program.. siedział na dysku c i nazywał się wp.exe. Nie dawał się usunąć, ale Proces Managerem wyrzuciłem go z procesów i potem Total Commanderem usunąłem. Wywałiłem też jednym programem jego pozostałości z autostartu. Pomogło to o tyle, że pulpit wygląda już w miarę normalnie, ale ciągle jeszcze pojawiają się te skróty do jakiś durnych stron internetowych i pokazują komunikaty o jakimś tam niebezpieczeństwie i tak dalej. Dlatego szukam dalej..
|
Cytat:
Najlepiej przeskanowac kompa programem online ktory jest neutralny na dzialanie wirusow. Ja wspomagam sie antyvirusem z onetu http://bezpieczenstwo.onet.pl/ wlacz skaner powinien cos znalezc, jezeli masz jednak watpliwosci co do plikow, to mozesz sprawdzic na stronie norton antivirus, tam jest opisana wiekszosc wirusow, oraz sposob ich usuniecia coprawda po angielsku ale jak sie jest w kropce to to chyba nie przeszkoda. |
No znalazłem kilka rzeczy (jednak nawet Avast, po aktualizacji i szczegółowym przeskanowaniu komputera znalazł siedem podejrzanych plików - czyt. w tym wypadku na pewno wirusów). Tak więc w połączeniu z pozostałymi czynnościami wirusa prawie na pewno się pozbyłem. Pozostał tylko jeden problem - widoczny na poprzednim screenie. Brak pozostałych zakładek w oknie właściwości pulpitu...
Ma któs blade pojęcie co można z tym zrobić? |
Przeskanuj komputer programem typu
MicrosoftAntiSpyware SpyRemover czy czymś podobnym, może to coś pomoże. |
Skanowałem AdAware, na jedno wychodzi...
Próbowałem przed chwilą zrobić scandisc, ale blokuje się na 86%. Można to jakoś obejść czy zostaje reinstalacja windowsa? (tzn. formatu robić nie będę, po prostu wrzucę instalkę na to, co jest teraz. Też pomaga, a przynajmniej wszystkich danych nie będę musial zachowywać). |
Cytat:
1. Zidentyfikować program(y) które Ci to zakładają przy każdym starcie systemu, 2. Usunąć je w trybie awaryjnym. Identyfikację "śmieci" można robić różnymi metodami: np. po datach plików. Ponieważ to już nie są wirusy ani trojany - więc żaden program tego za Ciebie nie zrobi. Jednym słowem: POWODZENIA 8 ) |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Wydaje mi się, że jednak wszystkiego nie pousuwałeś: bo tzw. "problem z zakładkami" masz dalej. 8 ) |
Ilość załączników: 1
Kiedyś znalazłem taki program. Może on pomoże.
|
jasne ze nei wszystko zostało usunięte..no bo problem przecież jest
a za twierdzenie, że skan adaware i spybot i ms aspyware to na jedno wychodzi niniejszym umieszczam cię na liście ludzi poprawiających mi humor... szkoda, że takie teorie propagowane są przez ludzi, którzy mają jakiś tam mir wśród innych już dawno przyjęło się, że jeden szpiegobójca to zbędny trud -warto mieć min. trzy, albo wogóle - przy testach porównawcych ms a spyware, adaware i spybota właśnie, wyszło, że średnio 10% szpiegów jest dla każdego z tych programów niewidoczna.. ja wybrałem ścieżkę 'wogóle' i jakoś od 2 lat nie mam żadnego syfa - a skan dla czystego sumienia robie przez formatem, tak dla sportu - zero ms outlook, zero IE, zero p2p - jakie inne drogi roznoszenia syfa znacie? |
Cytat:
|
Cytat:
@ Rembrant Obraz mam zrobiony i mogę go w każdej chwili użyć. Ale to też nie jest takie pięć minut roboty, bo musiałbym potem poaktualniać wszystkie dane, a sporo się tego nazbierało od instalacji. |
Cytat:
Jeśli chodzi o inne programy, to jeżeli uważasz, że skan nimi zrobiony może coś dać, to sprawdzę to. Do tej pory zawsze wystarczał mi jeden i radził sobie ze wszystkim. Nie zgadzam się też ze stwierdzeniem, że trzy to minimum i "że tak się przyjęło". Jeśli Ty tak sobie przyjąłeś ok, mi wystarczy jeden. A co do propagowania opinii to cóż.. Jeżeli ktoś nie ma na tyle zdrowego rozsądku, żeby nie podchodzić bezkrytycznie do wypowiedzi innych i z pewną dozą własnego rozsądku sprawdzać skutki ich wypowiedzi, to szczerze mówiąc zasługuje, żeby się na tym przejechać.. Im szybciej tym lepiej, skutki powinny być mniej bolesne. |
Cytat:
wystarczy raptem 5 minut... wiem z doświadczenia, że żadne firewalle czy antywirusy (chocby nie wiem jak były doskonałe) nie uchronią nas, jeśli nie będziemy myśleli, co robimy. przecież od dawna wiadomo, że kazaa to siedlisko wirusów, trojanów etc i trzeba mieć mentalność sapera, żeby tego używać. co do p2p, to sid nie ma racji, przynajmniej w moim przypadku. od 2 lat ssam gry, filmy, programy i do tej pory (jak narazie, oby tak dalej - nie chcę zapeszać :P) nie miałem żadnego problemu. po prostu, myślę przy tym, co robię. mam zasadę - nie używam takich wynalazków, jak kazaa, outlook, ie, gg, czy wyszukiwarka plików z emule, które są najpopularniejszymi drogami infekcji kompa. wracając do tematu, ten trojan wprowadził ci zmiany w rejestrze i bez naprawiania systemu możesz się nie obejsć. spróbuj w google poszukać info, wpisując nazwy tych plików, które miałeś w autostarcie. w ten sposób poradziłem sobie u kolesia z syfem, który wykorzystywał autodialing w xp. wystarczyło usunąć 2 wpisy w rejestrze i problem zniknął :) ps. przestań używać ie, a bardzo ułatwisz sobie życie :D |
Cytat:
Co do Kazaa to również nie używam wcale lub bardzo rzadko, ale dzisiaj chciałem znaleźć jeden plik, a jednak ten program kiedyś do takich zadań nadawał się bardzo dobrze. Poza tym miałem sprawdzoną wersję okrojoną z wszystkiego, co niepotrzebne. Zresztą nie mam pewności, że to wina Kazaa, może po prostu jakiś zbieg okoliczności. Co do mojego systemu to już liczę się z koniecznością reinstalacji. Poszukam jeszcze tych plików, ale ten, który w większości powodował cały ten bajzel to wp.exe i nie wiem, czy na jego temat coś znajdę. Ale poszukam. |
To powinno pomóc.
http://www.searchengines.pl/phpbb203...hp/t31936.html |
Cytat:
Niemniej jednak znalazłem już rozwiązanie i poradziłem sobie z problemem. Gdyby ktoś miał podobny problem, na tych dwóch stronach znajdzie rozwiązanie: http://www.wilderssecurity.com/showthread.php?p=432002 http://www.geekstogo.com/forum/Troja...dc-t16219.html Służę również pomocą w razie ewentualnych wątpliwości. Mam do Was jeszcze tylko jedno pytanie. Pogrzebałem trochę w rejestrze i wydaje mi się, że udało mi się przywrócić wszystkie zakładki w menu właściwości ekranu. Nie jestem jednak pewien, bo nie pamiętam ich wszystkich. Możecie rzucić okiem na ten screen i powiedzieć mi, czy czegoś nie brakuje? http://img155.echo.cx/img155/2599/beztytuu7qn.jpg |
|
Cytat:
@rosol, skąd masz spolszczenie do tego skina w Rainlendarze? Podzielisz się? |
Ilość załączników: 1
Cytat:
EDIT: Umieszcze to tutaj ... chyba @andrzejj9 sie nie obrazi ... EDIT2: OK. myslalem ze chodzi Ci o sam program. Skina wysylam wlasnie mailem. |
Cytat:
Program jest spolszczony, ale ten skin u mnie wyświetla się po angielsku. joujoujou[at]gmail.com |
Cytat:
|
Cytat:
BTW jak instalowałem to jeszcze PL nie był. ;) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:59. |