![]() |
czyszczenie nagrywarki
Jaką skuteczność posiadają płyty służące do czyszczenia nagrywarki.
Chyba są takie ale niestety nie wiem na jakiej zasadzie działają i co soba reprezentują. Podejrzewam że nagrywarka zaczyna nagrywać z mniejszą dokładnością i dlatego pytam. Z góry dzięki za odpowiedź |
Cytat:
Lepiej laser czyszcić suchą ścireczką. |
Cytat:
@2. Szczoteczka na plycie tak skutecznie uderza w soczewke lasera, ze ten dostaje wstrzasu mozgu i definitywnie pada kalibracja wiazki. @3. Czysci sie : -sprezonym powietrzem -szmatka z przegotowana woda, delikatnie, lekko wilgotna. (osobnicy twierdzacy, ze mozna zwilzac spirytusem, sa wg. mnie w bledzie, albo nie spotkali plstikowych soczewek) @4. Jest kilka/kilkanascie powodow dla ktorych nagrywarka nagrywa wolniej: -jakosc plyt -zabrudzenia -utrata DMA -zuzycie lasera -inne |
Cytat:
|
Bierzemy patyczek z watką nawilżamy jakimś płynem do czyszczenia monitora i jedziemy :)
|
trochę mnie przeraziła niszcząca moc płyt czyszczących ale chciałem iść na łatwiznę, bo obawiam się czyszczenia ręcznie, nigdy tego nie robiłem.
|
Cytat:
|
Nie radzę używać płyt czyszczących bo przez taką płytę zrombałem sobie poprzednią nagrywarkę. Zaczęły pojawiać się błędy przy nagrywaniu np. błąd kalibracji mocy. Dlatego nie polecam płyt czyszczących. :)
|
na początek to radzę: zaopatrujemy się w sprężone powietrze, otwieramy tackę i robimy psssssyt. jak nic nie da: zaoparrujemy się w śrubokręt, rozbieramy napęd i czymś delikatniejszym od wiadomego miejsca naszej ukochanej przecieramy soczewkę (obchodzimy się z nią równie delikatnie co z żółtkiem). - !!!z soczewką, niektóre baby lubią ostro. :P
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Powiedzmy tak. Płyta czyszcząca może, ale nie musi, uszkodzić soczewkę. Po włożeniu jej tracimy kontrolę nad tym co się dzieje. Bezpiecznie jest jednak czyścić ręcznie. |
Cytat:
Przyjmijmy chwilowo Twoją argumentację. I cóż z niej wynika? Czy przez rozpędzenie płyty czyszczącej jej włoski stają się twardsze czy dłuższe? W jaki zatem sposób mogą uszkodzić soczewkę? Oczywiście każdy ma prawo do własnej oceny, ale fakt pozostaje faktem. Zresztą przy odrobinie czasu i dobrej woli każdy może je zweryfikować. To nie są informacje tajne. |
Czytam sobie to forum i widze że nikt nie porusza tu najważniejszego tematu. Jeżeli nagrywarka czy jaki kolwiek napęd cd ma zabrudzoną optykę. Nie chodzi mi tu o soczewke. Nic tu nie da żadna płyta czyszcząca której nawiasem mówiąc skuteczność jest mniejsza od chusteczki. Jezeli chodzi o możliwości porysowania w napędach cd-rom to faktycznie płyta rozpędza sie szybciej i to dużo niż jak by była czytana z prędkościa 1x lub 2x nawet 4x a to dlatego ze cd czyta szybciej płyty audio. Zainteresowanych kieruje do opisu napędów. Szybkie obroty faktycznie mogą uszkodzić soczewke. Przez szybszy obrót płyty włoski w ziękrzą prędkością udeżają o soczewke. Efekt podobny do bicia otwartą ręką w wode. Im mocniej udezymy tym woda bedzie "twardsza". Z drugiej strony przy więkrzych obrotach włoski mogą sie położyć pod działaniem siły odśrodkowej. Krótko mówiąc sprawa do dyskusji.
Na codzień zajmuje sie renowacją zapędów. Napęd albo nie czyta albo gorzej nagrywa albo wyskakuje błąd kalibracji mocy. Ten ostatni wcale nie musi świadczyć o złużyciu sie lasera. De fakto w nowych napędach 2003 lasery nie padają i długo jeszcze nie padną. cała wina lezy w optyce. Np miałem teraz nagrywarke dvd z błędem kalibracji. Po podwyższeniu mocy lasera nagrywarka nagrywała ok. Tzn prawie ok. Ścieżka była bardzo przepalona. Bo nie chodziło tu o moc lasera ale o zanieczyszczenia które były na fotoelemęcie odpowiedzialnym za czułość. Na płytę trafiała duzo mocniejsza wiązka niż do czujnika. Efekt był taki że nagrywarka nagrywa ale przepala płyty. W wielu nagrywarkach czyszczenie wewnętrznej optyki jest prawie nie możliwie ale wieżcie mi to jedyny sposób by odzyskały dawną świetność. Pracuje teran na dość rysykownym sposobem. Jaki bedzie efekt napisze na forum. WIĘKRZOŚĆ NAPĘDÓW NAJE SIE BEZ PROBLEMU URATOWAĆ W SZCZEGÓLNOŚCI JEŻELI TO SĄ NAGRYWARKI I DO TEGO DVD. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Nie wiem czy kolega regenerując napędy używa czegoś takiego jak miernik mocy lasera, oscyloskop, czy ma dane producentów niezbędne do wszelkich regulacji. To są wszystko metody chałupnicze przynoszące efekt na krótko, lub przyspieszające totalny "pad" sprzętu. Pozdrawiam
|
Cytat:
I kto by mu tą wiedzę sprzedał ??? |
( Jeśli nikomu nie będzie przeszkadzać dopnę się do tego tematu ) Mam dokładnie ten sam problem co twórca tematu, choć posunąłem się krok naprzód. Mam przed sobą otworzoną nagrywarkę. Które z elementów należy wyczyścić, a których pod żadnym pozorem nie można dotykać? Jesteście w stanie mi to wyjaśnić? Próbowałem znaleźć graficzkę jaka mogłaby posłużyć za przykład, ale google milczy na ten temat. Nie mogę utrafić podobnych wnętrzności. __________________________ joujoujou - > dzięki za szybką odpowiedź i sorka za kłopot. Przeoczyłem temat. |
|
Cytat:
Poza tym, na labelu napędu jest informacja, że otwarcie grozi porażeniem laserem. do YAHOL - jak można DMA zgubić skoro DMA to dane? |
Nie wiem o co chodzi...
|
Cytat:
a naped otwiera sie srubokretem, ostroznie i ODLACZONY OD PRADU ze swej natury urzadzenie elektryczne odlaczone od pradu nie pracuje ;) |
nimal - zapomniałeś o czymś takim jak pamięć FW urządzenia - jakby od niej odciąć prąd to byś miał kawalek metalowej obudowy z ilomaś tam układami drukowanymi w środku....
Druga rzecz do której prąd jest doprowadzony nonstop to układ odpowiedzialny za rozruch lasera (tzw. Trim Laser Chip, TLC) - jakby go nie było to laser by się budził ok 24h. TLC powoduje że laser jest w stanie ST-B (Stand By). Takie rozwiązanie zostało wymuszone przez przewodnictwo, rozbudzanie i takie inne fizyczne parametry lasera. |
tak, ale nie ma szans, zeby lases sie ZASWIECIL gdy urzadzenie nie jest podlaczone do zasilacza
chyba ze zaczniesz zwierac se soba wszystko co sie da i bedziesz mial cholernego pecha - to moze nawet jezeli, to i tak nic nie zrobi a FW jest we flashu i nie potrzebuje podtrzymywania z tego co wiem (glowy nie dam) prawie kazdy ze stalych userow tego forum nie raz rozbieral i czyscil nagrywarki niektorzy nawet majstrowali przy mocy laser albo naprawiali mechanike tacki ba, pare nagrywarek przeszlo doglebne testy wytrzymalosciowe w czasi zutow w dal i do celu :szczerb: i nikt przy tym nie stracil wzroku ani nic innego |
Cytat:
Co do lasera to jego promień jest niewidoczny dla ludzkiego oka.....zobacz żółtą etykietkę na napędzie..... Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
:rotfl:
|
A ja uruchamiam kompa sporadycznie .
Tak raz na dwa tygodnie, żeby coś nagrać. I laser nie startuje 24 godziny... Zresztą jak kupiłem nagrywarke to też laser się nie budził 24h. Expert! Tłumacz! |
Cytat:
a co tam - daje glowe :D i jej nie strace :D FW nie jest podtrzymywane przestan p. glupoty, bo jeszcze ktos uwiezy zanim cos napiszesz to doczytaj, doucz sie bo to, co piszesz teraz w tym (i pary innych) temacie jest rownie madre i prawdziwe jak twierdzenie 2+2=5 w dodatku jestes na tyle leniwy, ze przed napisaniem swoich rewelacji ich nie sprawdzasz, choc sa to infa latwo i powszechnie dostepne i w dodatku nie przyznajesz sie do bledow przeczytales chociaz regulamin :czytaj: |
otóż nie są to info ogólnodostępne - od calibringu i innych zaawansowanych mod są ASy producenta.....
zmień sobie układ klawiatury z Polski(314) na Polski programisty bo masz u i y przestawione.... otóż wyobraź sobie że posiadam 10 lat doświadczenia w branży IT - w tym właśnie w napędach optycznych. Naprawiłem nie jeden napęd, widziałem różne usterki, usuwałem je, potrafię zregenerować napęd (skasować program z ukł scalonych, następnie złożyć dany napęd od zera (począwszy od fazy programowania), tą metodą zregenerowałem dziesiątki napędów.....(nie chwaląc się - daję 100% że ani jeden z Was tego nie zrobił) Nie chce Was obrażać, ale Wy i Wasze artykuły na portalu reprezentują marny poziom Waszej fachowości.....głównie interesuje Was, który napęd ma więcej bajerów, który jak i na ile można 'podkręcić'...... to nie jest fachowa wiedza. Jesteście tak naprawdę amatorami.....którzy na dodatek myślą, że zjedli wszystkie rozumy.... |
i na podstawie tych 10 lat doswiadczenia twierdzisz:
ze DMA to dane CD ma 0,5mm warstwy ochronnej (przy DVD to moze byc po prostu pomylka - jest 0,6 wiec o to sie nie czepiam!) nie wiesz jak otworzyc nagrywarke :rotfl: FW napedu potrzebuje baterii, ktora wg ciebie starcza na 24h - czyli naped po odpieciu i polozeniu na dwie doby nie ma FW? :hmm: po dwoch latach na pewno ma :rotfl: i pewnie kolejne kilka lat tez by tego nie zmienilo :rotfl: nosniki optyczne sa bezpieczniejsze do przechowywania danych od HDD bo (sic!) mozna je zamoczyc to tylko kwiatki z poprzedniej strony tego tematu jezeli rzeczywiscie pracujesz w jakiejs firmie IT to daj znac w ktorej - zebym mogl unikac jej jak ognia :rotfl: |
Daj spokoj Nimal - ja tez tak gadam jak sie napale, albo wciagne :)
Swoja droga, wiadomosc o istnieniu bateryjki w nagrywarkach, bardzo mnie zaskoczyla i to pozytywnie. Zawsze podejrzewałem, ze tam cos musi siedziec. Ale myslalem, ze to diabelek i to on napedza FW i laser. No bo jak inaczej. I ma DMA zapisane na kubraczu. No.... |
Ja stawiałem na krasnoludki... Nie chwaląc się... Bo też jestem specjalistą...
|
where is Vizzard?? ja się domagam odzewu Vizzarda , no domagam sie i już :buu:
|
Po przeczytaniu tych mądrości doszedłem do wniosku, że jestem w innym wymiarze:taktak:
Lalalalalala, fajnie jest :rotfl: |
Kurde.
Może w moich starych nagrywarkach wystarczy zmienić bateryjkę? :idea: Bo jak im odciąłem prąd, to laser coś nie bardzo chce rozpoznawać płyty :hmm: @pixelplus jakie konkretnie bateryjki małej mocy byłyby najodpowiedniejsze? |
Kol. pixel+ się pomylił zapewne w swojej wypowiedzi expertskiej, bo bateryjek się nie ładuje - tylko akumulatory. A jeśli małej mocy, to coś takiego powinno starczyć...
http://www.infosamochody.pl/images/akumulator.jpg |
Rozebrałem swoje napędy i nie wiem nadal gdzie są te bateryjki, ale jak znajdę, to chcę wiedzieć, czy je się pali, wącha, czy łyka.?
|
cyclon? temat o smazonych tych tam to nie tu Reetou :hmm:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
:spoko:Poradziłem sobie-dmuchnąłem sprężonym powietrzem i wsadziłem rurę od odkurzacza(zmodyfikowaną przez wyklepanie młotkiem):spoko:
|
i teraz nie wiem, czy on zartuje czy jednak nie :hmm:
|
Cytat:
|
Tak właśnie robią fachowcy od komputerów-wiem bo widziałem jak zaniosłem kompa na przegląd obowiązkowy-kazali przyjść za godzinę,ale jak przyszedłem to zaistniał problem-nic nie zrobili bo mam obudowę Chieftec zamykaną na kluczyk(myślałem że to taki bajer) nie mogli otworzyć,musiałem przynieść klucz :haha: Nic nie robili bo nie było co tylko potraktowali mi kompa sprężarką i odkurzaczem+zero dokładności ,sam bym to lepiej zrobił pędzelkiem i odkurzaczem-mam jeszcze 2przeglądy-nie wiem chyba już tam kompa nie zaniosę :nie: Bydlaki mój sprzęt sprężarką jak byle blaszaka:'(
|
poki mialem blaszaki to czyszczenie robilem im sam - odkurzacz i pedzelek, wszystkie wentyatory sprawdzane i w razie czego oliwione, radiatory dokladnie jechane pedzlem - i tak calosc zabierala mi mniej niz pol godziny i robilem to co mniej wiecej pol roku
ale nijak ma sie to do czyszczenia soczewki w napedzie, ktora po prostu zachodzi tluszczem i innymi syfami - dmuchanie nie pomoze (chyba, ze akurat miales problem w zwiazku z paprochem ktory tam osiadl) wiec rozbieranie urzadzenia i czyszczenie fizyczne nieuniknione co jakis czas (co pare lat? o ile jakis dzisiejszy naped tyle pozyje :haha: ) |
Z tym odkurzaczem to był żart :haha: składając komputer wydałem na niego rok temu 6,5 tys. więc nie będę podniecał się nad nagrywarka za 100zł.Jak padnie kupię inną ;) Stary komputer ma 3lata nagrywarkę LG która nadal działa i może ze 2 razy czyściłem ją płyta czyszczącą-nie przemawia do mnie twierdzenie że to do tego się nie nadaje-skoro ktoś do tego to wymyślił,opatentował itd.Nagrywam może raz coś w miesiącu a może i rzadziej , więc nie przemawiają do mnie jakieś tam testy, i kto co ma i co poleca-oczywiście sugerując się wypowiedziami tu na forum dokupiłem Pionieera 216D i nagrywarka jak karzda inna-nagrywa i odtwarza.:D
|
no i temat WTD.....
Szkoda, bo się działo.... |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:52. |