Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   spaliłem GF 6800 GT (https://forum.cdrinfo.pl/f5/spalilem-gf-6800-gt-51324/)

Mirek-1977 19.04.2005 16:33

spaliłem GF 6800 GT

Ilość załączników: 1
jest to karta graf Asus V9999GT 128 MB
nie dawno ją przypiekłem
na fotce poniżej widać 2 bliźniacze układy
poszukuję układu lub uszkodzonej karty graf z identycznym układem

znacie może sklep elektroniczny posiadający takie elementy?
lub ktoś z Was jest w posiadaniu takiego układu lub grafki uszkodzonej na której pokładzie są takie układy?

grafka działa przez chwilę.
komp się odpala ale po kilku minutach robi się na ekranie szkocka krata
po restarcie już podczas wczytywania funkcji biosu tą kratę widać
ale gdy komp postoi godzinkę znów jest ładny obraz przez kilka minut a później sytuacja się powtarza
być może układy RAMDAC się przegrzewają albo coś w tym stylu
podejrzewam że wymiana tego układu powinna pomóc

adixo 19.04.2005 16:40

A jak tego dokonałeś ???

Mirek-1977 19.04.2005 16:43

aż wstyd przyznać

kodziu 19.04.2005 16:43

Może na gwarancje oddaj?

Mirek-1977 19.04.2005 16:46

jestem niemal pewien że nie uznają
bo z chłodzeniem na karcie też trochę kombinowałem tnąc kabelek zasilania wentyla

to się nazywa elektronika extremalna
kupić kartę za 1500 i od razu modyfikować co się da

Pawel_k 19.04.2005 16:49

big edit ;)
Cytat:

Napisany przez adixo
A jak tego dokonałeś ???

pewnie przez vmod ew zbyt mocno poszedl w gore z mhz
Cytat:

Napisany przez Mirek-1977
bo z chłodzeniem na karcie też trochę kombinowałem tnąc kabelek zasilania wentyla

czyzby kolega tez z forum.tweak.pl ;)

Yarozelsky 19.04.2005 16:52

Cytat:

wez cos z tym kablem od wentylatora zrob [zmien na nowy] pokombinuj zeby nie bylo widac ze cos z nia robiles i do serwisu z nia.. ja bym tak zrobil

Kris 19.04.2005 16:56

Cytat:

(...)

sory, ale nie wytrzymam... A co, w Quake było nie 1000 klatek/sec. tylko 990?? :haha:

smolik 19.04.2005 16:57

Cytat:

Napisany przez Yarozelsky
wez cos z tym kablem od wentylatora zrob [zmien na nowy] pokombinuj zeby nie bylo widac ze cos z nia robiles i do serwisu z nia.. ja bym tak zrobil

Spróbować zawsze możesz bo przecież nic na tym nie tracisz.

Mirek-1977 19.04.2005 16:58

Cytat:

Napisany przez Kristoferros
sory, ale nie wytrzymam... A co, w Quake było nie 1000 klatek/sec. tylko 990?? :haha:

to jest dobre

polakT 19.04.2005 17:09

wiesz gdzie wartto poszukac czegos takiego

www.elektroda.pl i forum

tam siedzi sporo fachowcow z dziedziny elektroniki i moze dokładnie powiedza gdzie czy i za ile mozna takie cus dostac

Mily_ 19.04.2005 17:19

Cytat:

[...] kupić kartę za 1500 i od razu modyfikować co się da

pozwól, że nie skomentuje tego... :>

Smartek 19.04.2005 18:26

o boze, kupiles TAKA karte i jeszcze za wolna Ci byla? mogles pomyslec zanim cos to zrobiles, ze tyle kasy wydales i nie warto ryzykowac... o lol :)
dobra, to teraz pochwal sie jak tego dokonales? :)
btw. siedzisz na tłiku?
pozdro ;)

epol 19.04.2005 18:50

Jestem pod wrazeniem :O Spalic grafe za 1,5k zl. Cos mi sie zdaje, ze byla za slaba.

Zapytaj (jak juz ktos radzil) na forum elektrody.

Pochwal sie jak tego dokonales.

Smartek 19.04.2005 18:54

Cytat:

Napisany przez epol
Jestem pod wrazeniem :O Spalic grafe za 1,5k zl.

I pomyslec, ze dla niektorych ta kwota to polowa wartosci ich nowego kompa..
pozdro ;)

ed hunter 19.04.2005 19:01

przepraszam, ale tylko pogratulować...

Kris 19.04.2005 19:04

Cytat:

Napisany przez Smartek
pozdro ;)

Trochę więcej kosztował mój T23 :) he he

Wojtek Toruń 19.04.2005 19:22

W/g tego:
http://forum.chipinfo.ru/viewtopic_101498.html

to jest : Podwójny polowy tranzystor SSM9926M (CEM9926, SFS9926, APM9926, Si9926): 20V, 6A

Wg mnie to po parametrach 6A ma coś wspólnego z zasilaniem.

Ten link zaczyna się tak:
Spalił się na Grafice ASUS 9999GT/TD układ scalony ....
Czy to coś Wam nie mówi ?

kiewas 19.04.2005 19:27

Ja bym jednak doprowadził do porządku i oddał na serwis. Świruj do końca pawiana że włożyłeś i *** :)
Jak nie uznaja to ci oddadza i zaczniesz sie zastanawiac co dalej. Moze jak nie uznaja gwarancji to za kase ci naprawią? Próbuj i powodzenia!

Wojtek Toruń 19.04.2005 19:46

Dobra wiadomość

Mirek-1977
Mam dla Ciebie dobrą wiadomość .
Jest odpowiednik IR : IRF7311
(Sprawdziłem parametry danych katalogowych - są identyczne)
A możesz go kupić np tu:
http://mselektronik.gdynia.pl/listtest.php?grupa=TRA21
Cena jest śmieszna więć z własnego doświadczenia wymieniłbym oba(dwa) układy scalone za jednym machem.
No i powodzenia.

rembrant 19.04.2005 20:18

Mysle ze jak sie nie da nic wymyslic to trzeba sie jeszcze raz zastanowic co mozna jeszcze wymyslic - to Ci powinno pomoc. Pozdrawiam i powodzenia, ja tez bym sprobowal oddac a pozniej kombinowac, w sumie to niezle Ci to idzie wiec probuj dalej.

Matievoo 19.04.2005 21:20

"Pozdrawiam i powodzenia, ja tez bym sprobowal oddac a pozniej kombinowac, w sumie to niezle Ci to idzie wiec probuj dalej."[/QUOTE]
Dobrze tu mówi rembrant ja bym najpierw spróbował odać puki na gwarancji może ci sie uda jakoś podwinąć im tą karte i naprawią ,a jak nie to wtedy musisz coś kombinować ;)

Patrix 19.04.2005 22:07

nie no ten topic wgniótł mnie w podłoge...
taka karta i jeszcze ją rajcować...nie moge
taka kasa z dymkiem poszła...

no ale życze powodzenia :)

woitas 19.04.2005 23:13

niektórzy nie mają co robić z pieniędzmi.
jak chcesz, podam ci moje konto - możesz conieco wpłacić, jeśli ci ciąży ^_^
a na serio, coś ty z nią robił (che che, chyba wiem :P), że ją tak ładnie załatwiłeś?

Piterniel 19.04.2005 23:23

Mi to wygląda na główke lutownicy transformatorowej :D

legion 20.04.2005 10:00

to juz po karcie jedynie utylizacja pozostaje :P heheh

icemac 20.04.2005 10:53

Cytat:

Napisany przez Smartek
pozdro ;)

a niektorzy nawet TAK (czytaj 1,5k) drogiego kompa nie maja :taktak:

Ghost_mode 20.04.2005 11:16

Cytat:

Napisany przez Pawel_k
czyzby kolega tez z forum.tweak.pl ;)

jest nas więcej ;)

--------
tylko ja robiłem OC proca bo grafa GF 2Ti nie nadaję sie do kręcenia...

Thorton 2000+ @ Barton 3200+ (malowanie mostków Electon 40 AC aby powiekszyć cache L2 do 512kB) 11x200, odblokowany mnożnik, Vmod socket 1.83V

GF 4mx 275/400 też pogoniłem 365/515 bez zakładania dodatkowych radiatorów

ale jeszcze nic nie zjarałem :)

Predi 20.04.2005 11:17

Cytat:

Napisany przez icemac
a niektorzy nawet TAK (czytaj 1,5k) drogiego kompa nie maja :taktak:

wypraszam sobie ;)

Pawel_k 20.04.2005 12:13

Cytat:

Napisany przez Ghost_mode
jest nas więcej ;)

--------
tylko ja robiłem OC proca bo grafa GF 2Ti nie nadaję sie do kręcenia...

Thorton 2000+ @ Barton 3200+ (malowanie mostków Electon 40 AC aby powiekszyć cache L2 do 512kB) 11x200, odblokowany mnożnik, Vmod socket 1.83V

GF 4mx 275/400 też pogoniłem 365/515 bez zakładania dodatkowych radiatorów

ale jeszcze nic nie zjarałem :)

ja niestety podkrecilem antkaxp1700+ tylko na 11*166 [wyzej to prime sie sypal nawet jak podnioslem napiecie]
a fx 5700 idzie z 425/550 na 450/560 [wyzej przy duzym aa i rozdzielczosci artami sypie :blee: ]
narazie bym myslal moze nad lepszym chlodzeniem [3kg miedzi + wiatrak 1000obr] ale do tego trzeba miec czas i $$$ ;)

Ormianin 20.04.2005 12:41

Cytat:

Napisany przez Wojtek Toruń
Mirek-1977
Mam dla Ciebie dobrą wiadomość .
Jest odpowiednik IR : IRF7311
(Sprawdziłem parametry danych katalogowych - są identyczne)
A możesz go kupić np tu:
http://mselektronik.gdynia.pl/listtest.php?grupa=TRA21
Cena jest śmieszna więć z własnego doświadczenia wymieniłbym oba(dwa) układy scalone za jednym machem.
No i powodzenia.

Ale aby to zrobic, trzeba miec zdolnosci manulane i dobry sprzet lutowniczy... kiedys poszedlem z plyta glowna aby przelutowali mi w jednym zakladzie RTV kondesatorki... odmowili na miejscu... znalazl sie fachman co to w koncu zrobil, ale nie wiem do konca czy napewno prawidlowo

Predi 20.04.2005 12:53

dokladnie :(

ale karta i tak zwalona to co szkodzi sprobowac ;)

*Vojtas* 20.04.2005 13:00

Mirek napisz, co zmaściłeś tak dla przestrogi niech się inni uczą na błędach kolegów z forum :>

pozdr.

zene_k 20.04.2005 13:05

Cytat:

jest to karta graf Asus V9999GT 128 MB
nie dawno ją przypiekłem
na fotce poniżej widać 2 bliźniacze układy
poszukuję układu lub uszkodzonej karty graf z identycznym układem

znacie może sklep elektroniczny posiadający takie elementy?
lub ktoś z Was jest w posiadaniu takiego układu lub grafki uszkodzonej na której pokładzie są takie układy?

grafka działa przez chwilę.
komp się odpala ale po kilku minutach robi się na ekranie szkocka krata
po restarcie już podczas wczytywania funkcji biosu tą kratę widać
ale gdy komp postoi godzinkę znów jest ładny obraz przez kilka minut a później sytuacja się powtarza
być może układy RAMDAC się przegrzewają albo coś w tym stylu
podejrzewam że wymiana tego układu powinna pomóc

A to nie dowcip jakiś, przypadkiem? ;)

Mirek-1977 20.04.2005 15:56

nie to nie jest dowcip

komp mi przed weekendem się zbuntował
najpierw dokonał samoczynnego resetu w czasie giercowania
przy próbie uruchomienia zaczął się wieszać raz podczas sprawdzania dysków, później w momencie wczytywania WINDY
następnie przy próbie wejścia do BIOSu aż w końcu po wciśnięciu przycisku POWER na budzie rozkręcały się tylko wentylatory a na monicie nic się nie pojawiało

a że komp składany własnoręcznie chciałem dociec który z elementów szwankuje
odłączyłem więc wszystkie napędy optyczne i HDD
tak że zostały tylko płyta, proc, pamięć, grafka i zasilacz
te elementy zacząłem wymieniać - bo mam drugiego kompa na Athlonie
wymieniłem pamięć, zasilacz i w końcu przyszła kolej na grafę
ASUS jest zasilany dodatkowo przez MOLEX
wyjąłem kartę z gniazda AGP a że znam - bo z wieloma zasilaczami miałem do cznienia - problem z MOLEXami; cholernie ciężko się je wyciąga
a w zasilaczu CHIEFTEC jest jeszcze gożej bo wyciągnięcie MOLEXa graniczy niemal z uszkodzeniem sprzętu
postanowiłem go nie wyciągać
włożyłem drugą grafkę
kliknąłem w zasilaczu przełącznik 0/1 i nacisnąłem na POWER na budzie
układ się zaczerwienił a obudowa układu zadymiła
ot co
a jaki był problem?
kaprys procesora - P4 Prescot 3.2E
wyjąłem go odkużyłem starłem starą pastę założyłem nową i zamontowałem spowrotem
katowałem kompa przez ponad 2 doby bez restartu i nic się nie działo złego
chodzi jakby nic się nie dzialo
chciałem sprawdzając poszczegulne elementy wyeliminować te które nie sprawiają problemu
no i dosłownie jeden z nich wyeliminowałem

jeśli chodzi o reklamację to nie ma żadnych szans powodzenia
strata czasu, pieniędzy na wysyłkę i do tego ośmieszyłbym się jeszcze bardziej niż do tej pory

@Wojtek Toruń
dzięki za link
porównałem schematy - to są te same układy
zamówiłem, czekam
a dostęp do warsztatu mam
zobaczymy co wyjdzie

*Vojtas* 20.04.2005 16:31

No i bardzo dobrze, że się podzieliłeś z nami tą informacją. Tylko teraz tak, czy powodem tej zadymy było samo pozostawienie wpiętego molexa w kartę czy przez przypadek zrobiłeś jeszcze przypadkowo jakieś zwarcie?

pozdr.

Damianos L 20.04.2005 17:06

wyrazy wspolczucia.... I powodzenia zycze :spoko:

-Sid-The-Rat=> 20.04.2005 18:11

Cytat:

No i bardzo dobrze, że się podzieliłeś z nami tą informacją. Tylko teraz tak, czy powodem tej zadymy było samo pozostawienie wpiętego molexa w kartę czy przez przypadek zrobiłeś jeszcze przypadkowo jakieś zwarcie?
wg. mnie ten układ - był stopniem wejściowym, przeznaczonym m.in. do ochrony reszty układu przed skokami napięcia - gdyby były to słabsze tranzystory to na spaleniu tylko ich by się nie skończyło

jest spora szansa, że karta po wymianie tego wstanie - zleć to jakiemuś studentowi elektroniki, zapłać stówke albo dwie [za mniej nie zrobi :) wie ile taka karta kosztuje, sam bym wziął pewnie jeszcze więcej] i powinno grać

generalnie jedna uwaga - masz olbrzymi fart, że idzie odczytać oznaczenia z obudowy

ps. miałem 3 chiefteci - nigdy nie było problemu z wyjmowaniem kabli..

powodzenia

Mirek-1977 20.04.2005 18:43

żadnego zwarcia nie było
karta graf leżała poza budą na podłodze - ten zasilacz ma aż tak długie kable
i jak już wcześniej wspomniałem mam dostęp do warsztatu automatyków w firmie w której pracuję
a sam automatyk to mój dobry znajomy więc się nie pogniewa jeśli dam mu 2 dyszki tylko na pare piwek

dzięki za wsparcie duchowe

*Vojtas* 20.04.2005 19:26

No to już wiemy więcej.
Dopytuje, bo sam mam 6600 GT i już kilka razy wyciągałem ją z budy na szczęście zawsze wypinając ją w całości (molex wychodzi dość gładko).
Co do naprawy też jestem zdania, że raczej się uda, jeżeli będzie robił to ktoś, kto wie, co w trawie piszczy to nie powinno być większych problemów (chyba że na karcie poleciało coś jeszcze, czego nigdy nie można wykluczyć, ale miejmy nadzieję, że nie).

Również życzę powodzenia!

pozdr.

siwy_mw 20.04.2005 19:27

Cytat:

Napisany przez -Sid-The-Rat=>
wg. mnie ten układ - był stopniem wejściowym, przeznaczonym m.in. do ochrony reszty układu przed skokami napięcia - gdyby były to słabsze tranzystory to na spaleniu tylko ich by się nie skończyło

jest spora szansa, że karta po wymianie tego wstanie - zleć to jakiemuś studentowi elektroniki, zapłać stówke albo dwie [za mniej nie zrobi :) wie ile taka karta kosztuje, sam bym wziął pewnie jeszcze więcej] i powinno grać

generalnie jedna uwaga - masz olbrzymi fart, że idzie odczytać oznaczenia z obudowy

ps. miałem 3 chiefteci - nigdy nie było problemu z wyjmowaniem kabli..

powodzenia

200 zl lub wiecej za 16 lutow :wow: :wow: :wow: skad Ty jestes ze masz takie ceny, no ale jak masz frajerow co placa to powodzenia.

-Sid-The-Rat=> 20.04.2005 19:52

w wawie - nawet nie wiesz ile mozna zarobic na ludzkiej niewiedzy
zreszta ktos kto ma karte za 1500 zeta zaplaci 100-200 za 16 lutów, jeśli alternatywną perspektywą jest miesiąc czekania na łaskawość serwisu [który zrobi to samo i weźmie też porównywalnie]

rynek, to się nazywa rynek - i, żeby nie było - ja się tym nie zajmuję, wiem tylko, że za tyle bym się za to zabrał - bo wiem, ile warta jest karta i ile za nią ktoś dał - brutalne, ale co mnie to, trzeba było nie psuć, a jak popsułeś, to daj innym zarobić :)

Kasprzak 20.04.2005 20:00

Fakt...16 lutów...ale wykonaj to z taką precyzją żeby luty się nie zwarły.
Poza tym nie każdy ma sprzet zeby robic (fakt ze kolega Mirek-1977 ma zaplecze, ale niektorzy moga go nie miec)
Tyle siana? Kazdy kto choc troche oglada stronki benchmarku,allegro,sklepów, albo nawet zaglada do sklepow netowych (watpie zeby student elektroniki/informatyki tego nie robil) to wie ile karta jest warta...i nie naprawi czegos za 20zl co warte jest...1600zl gdyby mial kupic nowe. Biznes jest biznes
Frajerow?Jezeli ktos nie umie to pojdzie do fachowca, zrobi mu to i ma pewnosc ze zrobi to dobrze, a on mogl juz sobie na amen zamknac droge do odpalenia karty.

Co do tematu...
Rowniez daje duze szanse na start karty, mialem przypadek kumpla na GF3Ti czy 4Ti - nie pamietam - tez wymienil podobny układzik.Karta wstala bez problemu.
Trzymam kciuki bo to wazne :)

*Vojtas* 20.04.2005 20:32

Do tego dochodzi jeszcze jedna kwestia nie wiem jak sytuacja wygląda teraz, ale kiedyś elementy w technice montażu powierzchniowego były lutowane za pomocą specjalnego stopu (chyba cyna + platyna nie pamiętam już dokładnie) problem w tym, że zwykła lutownica nie bardzo chciała to ruszyć i trzeba było mieć do tego odpowiedni sprzęt. Teraz sytuacja uległa zmianie, bo generalnie każdy producent (dzięki konkurencji) maksymalnie schodzi z kosztów produkcji i zaczyna stosować tańsze technologie do produkcji takich układów. Ale wyjątki mogą się jeszcze trafić.
W każdym razie gdyby kolega Mirek zlecił naprawę tej karty w serwisie to zapłaciłby jak za woły i to nie tylko w wawie.

pozdr.

Skubi 20.04.2005 20:48

Ale jak już lutować to nie lutownicą transformatorową tylko oporową lutownicą .
Jak się lutuje transformatorową trzeba uziemić itp. bo inaczej można zrąbać resztę układów.

Proton 20.04.2005 21:43

Cytat:

w wawie - nawet nie wiesz ile mozna zarobic na ludzkiej niewiedzy
zreszta ktos kto ma karte za 1500 zeta zaplaci 100-200 za 16 lutów, jeśli alternatywną perspektywą jest miesiąc czekania na łaskawość serwisu [który zrobi to samo i weźmie też porównywalnie]

rynek, to się nazywa rynek - i, żeby nie było - ja się tym nie zajmuję, wiem tylko, że za tyle bym się za to zabrał - bo wiem, ile warta jest karta i ile za nią ktoś dał - brutalne, ale co mnie to, trzeba było nie psuć, a jak popsułeś, to daj innym zarobić :)

Widocznie w Warszawie idioci mieszkają, skoro są skłonni płacić tyle za parę lutów. Mógłbym tyle zapłacić, jeśli serwis/osoba wykonująca tę czynność da mi gwarancję poprawności wykonania roboty!
Gadanie typu: skoro stać Cię na kartę za 1500zł, to stać Cię na wylutowanie elementu w cenie 100zł i tak jest zwykłym zdzierstwem. Może ktoś odkładał ostatni grosz na to, aby posiadać tę kartę, ale w żaden sposób nie jest osobą zamożną?
Czy jeśli ktoś jedzie maluszkiem zmienić koła na zimowe i płaci za tę usługe np. 50zł, a obok facet wymienia koła w Mercedesie i płaci np. 300zł, to jest to normalne? Przecież jest to ta sama czynność. To nie jest zdrowa sytuacja i jest godna potępienia!
Nazywajmy rzeczy po imieniu! To się nie nazywa "rynek", tylko bezczelne cwaniactwo i naciąganie kogoś!

Patrix 20.04.2005 21:49

Cytat:

echh zdzierstwo, no ale fakt zależy z której strony sie na to patrzy hehe
poza tym w komórce sobie diody wymieniłem to takie gówno to tez nie problem...czarna magia to nie jest - tylko lekką ręke trzeba mieć :)

Ghost_mode 21.04.2005 01:28

Cytat:

Napisany przez Patrix
echh zdzierstwo, no ale fakt zależy z której strony sie na to patrzy hehe
poza tym w komórce sobie diody wymieniłem to takie gówno to tez nie problem...czarna magia to nie jest - tylko lekką ręke trzeba mieć :)

nom ale jak sie chodzi 5 dni w tygodniu na clubbing - house party to człowiek trochę przymęczony jest i precyzyjna robota gorzej idzie ;)

Mirek-1977 23.04.2005 23:50

no niestety
grafka nie działa tak jak bym się tego spodziewał

po wymianie układów karta graf. działa nie w pełni poprawnie:
gdy uruchamiam kompa w biosie i podczas wczytywania systemu jest wszystko widoczne
widoczne jest również podczas pracy na domyślnych sterownikach windows
- tuż po zainstalowaniu systemu lub w trybie awaryjnym
ale po zainstalowaniu Force Ware obraz się kaszani (71.84)
przy uruchamianiu komputera wszystko jest widoczne
ale w momencie gdy ma się pojawić pulpit - w miejscu gdzie sterowniki zaczynają w pełni działać
pojawia się krata taka o jakiej wcześniej pisałem

oprócz wskazanego na fotce układu musiało się coś jeszcze przypalić
nie wiem jednak co - na innych układach nie widać nadpalenia ani nawet nadtopienia

powieszę ją sobie nad łużkiem i będę zasypiał z koszmarami
może to mnie czegoś nauczy

dzięki za pomoc i za wsparcie i... - co do niektórych - za dobrą zabawę

REi 24.04.2005 00:32

Cytat:

no niestety

gdy uruchamiam kompa w biosie i podczas wczytywania systemu jest wszystko widoczne
ale w momencie gdy ma się pojawić pulpit - w miejscu gdzie sterowniki zaczynają w pełni działać

nie wiem jednak co - na innych układach nie widać nadpalenia ani nawet nadtopienia

Mialem to samo z Radeonem - sfajczony Ram grafiki

AleX69 24.04.2005 01:49

Cytat:

no niestety

tak jak pisze Rei@ ... dla mnie sfajczyles ram ... wymienione uklady robily za >bezpieczniki<

epol 24.04.2005 10:17

Cytat:

no niestety

...

A moze sprobuj jeszcze ja oddac na gwarancje. Moze nie widac ze bylo lutowane, wiec nie beda patrzec czy uklad jest taki sam (zakladam, ze wyglada identycznie). A noz, widelec sie uda. Przeciez i tak nie masz juz nic do stracenia. A jednak warto sprobowac, w koncu 1,5k zl nie chodzi droga.

A koledzy maja racje. Gdy grafa sypie artefaktami to jest to jak najbardziej wina pamieci.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:41.