![]() |
Habemus Papam [nowy Papież]
No to wybrali nowego Papieża. Ciekawe tylko kogo ??
|
Niemiec
|
http://info.onet.pl/1084354,12,item.html na łonecie jesce nie wiedzom.
|
A może "biały dym, czarny Papież" :D:D
|
niemiec papa :( wybrany
|
nie Niemiec tylko Bawarczyk.
proszę nie mylić, kto zwiedzał dokładnie te krainy wie w czym różnica. |
Cytat:
Może opróćz wybrzeża ;) P.S. Mówiłem, że Niemiec :P Ale trudno domyślić się chyba nie było :> |
Taaa... nie mam nic przeciwko (nie chcialem Wlocha), ale i tak troche smutno :kapkap:
Coz, chyba juz nie bedzie nas tam ciagnac... :nie: |
Trudno mi się tylko będize przeżucić z "Papież Jan Paweł II" na "Papież Benedykt XVI".
|
1) juz poznalem reackje "pseudokatolikow" :(
2) ja ocenie papieza po smierci a nie po kilku minutach pontyfikatu 3) miluj blizniego swego (kim on by nie byl) a w szczegolnosci szanuj papieza (kim on by nie byl) smutne to troche |
ja już zaczynam: Papież Benedykt 16, Papież Benedykt 16, Papież Benedykt 16, Papież Benedykt 16, Papież Benedykt 16, Papież Benedykt 16, Papież Benedykt 16, Papież Benedykt 16, Papież Benedykt 16, Papież Benedykt 16, Papież Benedykt 16, Papież Benedykt 16, Papież Benedykt 16, Papież Benedykt 16, Papież Benedykt 16, Papież Benedykt 16
edit: a ciekawe co na to radio z ryjem? zaraz zapuszczam |
no i wszystkie rasistowsko-spiskowe teorie o koncu swiata i czarnoskorym papiezu poszly w las ;)
|
No bez przesady!!
Nie krytykuje nowego Papieza :nie: Mam nadzieje ze stanie sie rownie bliski ludziom jak Jan Pawel II :taktak: I nie mowcie ze do nowego Papieza bedzie Was ciagnelo tak samo jak do Jana Pawla II, bo poprostu w to nie uwierze. Z calego serca zycze Benedyktowi XVI aby po jego smierci (oby przyszla jak najpozniej) swiat plakal tak jak po Janie Pawle II. |
Niech żyje Papież Benedykt XVI.
Pozdrawiam |
radio z ryjem cieszy się przez zęby, zobaczymy za kilka dni.
NIECH ŻYJE BENEDYKT XVI !!!!!!!!! |
BENEDYKTYN XVI ---> niech żyje (choć teraz na pewno będzie inaczej - nie tak jak za Jana Pawła II)
|
No to mamy nowego papieża.... Poczekamy to zobaczymy jak będzie wykonywał swoje stanowisko...
|
ja sie boje tego ze nie bedzie takotwarty na swiat i inne religie jak JP II.[podrozowac tez pewnie nie bedzie tyle,bo wiek juz tez nie bedziemu chyuba na tak zceaste podrozowanie pozwalal,alwetosa tylko moje przypusczenia.
a jak bedzie-zobaczymy... :) |
Moim zdaniem kardynalowie dokonali slusznego wyboru. Choc wiekszosc spodziewala sie ze nowy papiez przyjmie miano Karola I.
|
Cytat:
Zgadzam się. On z tych wszystkich kandydatów nadawał się najlepiej. |
Bardzo ładnie zachowałby się Papeż Benedykt XVI, gdyby na pierwszą pielgrzymkę przyjechał do Polski...
|
ja tam nie wiem moze na druga niech jedzie na pierwsza do swojego kraju...
|
Co do papieza Niemca... to przeciez spokoju by ni bylo na swiecie jakby Polak byl a Niemiec nie...
Miejmy nadzieje ze wezmie przyklad z naszego Karola i rowniez bedzie tak wspanialym papiezem jakim byl Jan Pawel II... tego mu zycze z calego serca... bo i tak juz jest na przegranej pozycji przez taki wlasnie stosunek jaki tutaj wystapil u niektorych i przez to ze Giovanni Paolo Secondo zlamal kanony papiestwa i pokazal swiatu co to znaczy byc nastepca Piotra a nie tylko głowa kosciola... I bym nie powiedzial ze przepowiednie poszly w leb... Przepowiednia Malachiasza Przepowiednia Malachiasza to lista 112 krótkich łacińskich zdań mających opisywać wszystkich papieży, a także niektórych antypapieży, począwszy od Celestyna II wybranego w 1143. Ostatnia osobą w przepowiedni Malachiasza jest "Piotr Rzymianin" którego pontyfikat zakończy się zniszczeniem Rzymu i końcem świata. Autentyczność przepowiedni Przepowiednia opiera się, rzekomo, na wizjach, które św. Malachiasz przeżył w czasie pobytu w Rzymie w 1139 na zaproszenie papieża Innocentego II. Opisał on swoje wizje w postaci krótkich, zakodowanych zdań. Manuskrypt Malachiasza został podobno zdeponowany w Rzymskich Archiwach przez Innocentego i w późniejszych czasach zapomniany. Biograf Malachiasza Bernard z Clairvaux nie wspomina nigdzie o tej przepowiedni, ani nie są one nigdzie opisane aż do czasów ich odkrycia w Archiwum w 1590, a to według niektórych może znaczyć, że jest to XVI-wieczne fałszerstwo. Sceptycy wątpiący w autentyczność tego dokumentu uważają, że krótkie motta opisujące papieży wybranych jeszcze przed odnalezieniem przepowiedni są znacznie bardziej dokładne niż te opisujące przyszłych papieży, a podobieństwa istniejące pomiędzy przepowiedniami, a faktycznie wybranymi papieżami są jedynie przypadkowe i wynikają z bardzo ogólnikowych przepowiedni. Na przykład następca Jana Pawła II opisany jest jako "Gloria Olivae" (chwała oliwna); według wątpiących w autentyczność rzekomych rewelacji Malachiasza tak ogólnikowe określenie może być w dowolny prawie sposób zinterpretowane post factum w celu wytłumaczenia, dlaczego na tron Piotrowy została wybrana właśnie ta osoba. Interpretacja Interpretacje haseł przepowiedni wiążą się z reguły ze znalezieniem połączenia pomiędzy danym hasłem, a miejscem urodzenia papieża, jego herbem lub zdarzeń związanych z jego wyborem. Na przykład pierwsze hasło Ex castro Tiberis (z zamku na Tybrze) pasuje do papieża Celestyna II który urodził się w Citta di Castello przy rzece Tyber. Papież Klemens XIII który używał róży jako swojego symbolu został opisany jako "Rosa Umbriae" ***8211; róża Umbrii W ostatnich latach współcześni badacze przepowiedni powrócili do analizy przepowiedni Malachiasza, znajdując w niej nowe, trafne wizje ***8211; choć te interpretacje są podważane przez sceptyków. Papież Paweł VI został opisany jako "Flos Florum" (kwiat kwiatów) ***8211; a na jego herbie znajdują się trzy heraldyczne kwiaty lilii (co ignoruje jednak fakt, że wszyscy poprzedni papieże także mieli kwiaty we własnych herbach). Papież Jan Paweł I opisany został przez hasło De medietate Lunae (z połowy księżyca). Został on wybrany 26 sierpnia 1978, dzień po tym kiedy księżyc wszedł w ostatnią kwartę i panował zaledwie niewiele ponad miesiąc (33 dni ***8211; miesiąc księżycowy wynosi 28 dni), a więc umarł on na jeden dzień przed połową księżyca. Papież Jan Paweł II urodził się 18 maja 1920 w dniu zaćmienia słońca, a jego pogrzeb odbył się w czasie innego zaćmienia słońca 8 kwietnia 2005, co według osób wierzących w trafność przepowiedni odpowiada jego motto De labore Solis (Z pracy Słońca). Według przepowiedni po śmierci Jana Pawła II zostanie wybranych już tylko dwóch papieży. Następne hasło brzmi Gloria Olivae (Chwała oliwy), co ma według niektórych osób ma oznaczać, że papież zostanie wybrany spośród Benedyktynów, albo przynamniej wybierze dla siebie imię Benedykta. Samozwańczy papież Clemente Domínguez y Gómez uważał, że to on był Gloria Olivae. Ostatnie, najdłuższe hasło brzmi "In persecutione extrema S.R.E. sedebit Petrus Romanus, qui pascet oves in multis tribulationibus: quibus transactis civitas septicollis diruetur, & Iudex tremendus iudicabit populum suum. Finis." ***8211; "W czasie najgorszego prześladowania Świętego Kościoła Rzymskiego zasiądzie Piotr Rzymianin, który będzie paść owce podczas wielu cierpień, po czym miasto siedmiu wzgórz zostanie zniszczone i straszny Sędzia osądzi swój lud. Koniec." Pozdrawiam |
Cytat:
Widac nie interesujesz sie kabala... Tymczasem podaje to, o czym pisza gdzie indziej: "Według przepowiedni po śmierci Jana Pawła II zostanie wybranych już tylko dwóch papieży. Następne hasło brzmi Gloria Olivae (Chwała oliwy), co ma według niektórych osób ma oznaczać, że papież zostanie wybrany spośród Benedyktynów, albo przynamniej wybierze dla siebie imię Benedykta." oraz w przepowiedni Nostradamusa po papięzu słowiańskim miał być "krótki pontyfikat" a dopiero potem papież apokalipsy, czyli murzyn. Więc jeszcze nie mów hop, i można brac kredyt do niespłacenia :) |
Niech Zyje !!!
Tylko troche stary..., no ale coz, moze to po prostu Karol Wojtyla zostal wybrany mlodo :) |
stray bo to "przejsciowy papiez" czyli taki ktory ma wszytko unormowac a po nim przyjdze mlody ktory bedzie reformowal
|
jakos nigdy nie znalem niemcow z ich wiary; ilekroc odwiedzalem kogos w niemczech o religii nikt nigdy nie wspominal. dlatego tez jakos dziwne uczucie ze wlasnie niemiec zostal papiezem. zycze mu wszystkiego najlepszego, ale bardziej bym w tej roli widzial np. wlocha, argentynczyka, czy tez meksykanina, wszedzie tam bowiem bardzo widoczna jest wiara.
a moze to cos zmieni i odnowi wiare w niemcach... hmm |
Z relacji telewizyjnych i radiowych nie zauważyłem zbyt dużej euforii w Niemczech po wyborze ich rodaka na Papieża.
Może jeszcze niedowierzają... |
Niemcy nie sa katolickim krajem tam wiecej jest protestantow i ludzi nie wierzacych wiec dla nich to jest nie istone tak jak to bylo dla polakow ale przynajmniej nowy papiesz byl w hitler junge na sile wcielony wiec wie ze w tamtych czasch tepiono wiare nie tylko zydowska :)
|
Cytat:
|
Cytat:
rodak zostal wybrany :) |
Cytat:
|
Witam !
Po przeczytaniu większości wypowiedzi i ja postanowiłem podzielić się swoimi spostrzeżeniami. Cieszę się, że mamy nowego Papieża ***8211; na pewno w części z nas jest nadal smutek po Janie Pawle II, ale Kościół to ciągłość. To było moje pierwsze w życiu obserwowane konklawe (dla większości ludzi pierwsze w Polsce, bo przecież nigdy takiego czegoś nie transmitowano). I będę szczery ***8211; naprawdę była to dla mnie radość, kiedy okazało się, że dym był biały i zabiły dzwony. Cieszyłem się chyba prawie tak, jak te tysiące Włochów, zdążających na Plac Św. Piotra. To było coś wspaniałego. Chyba teraz dopiero zrozumiałem, co przeżywali wszyscy Polacy, a szczególnie Ci obecni tam w Rzymie w 1978 roku, kiedy wybrano Karola Wojtyłę. Ale tak jak powiedział Papież Benedykt XVI ***8211; trzeba patrzeć w przyszłość, oczywiście pamiętając o wielkim dziele, jego poprzednika. Mamy Papieża Benedykta XVI ***8211; podobało mi się, że dzisiaj podczas swojego kazania tak pięknie mówił, o naszym zmarłym Papieżu. Nie mam nic przeciwko temu, że to Niemiec (może jestem na to za młody ?). A konserwatysta ? Uważam, że w wielu sprawach Papież powinien być stanowczy. Co prawda, mógłby w pewnych zagadnieniach, które nie wywodzą się wprost z Ewangelii, trochę ***8222;odpuścić***8221;. Ale niestety z tym Papieżem, chyba nie ma na to szans. Mam nadzieję, że stanie się choć w części tak lubiany i szanowany, jak jego poprzednik. I odwiedzi Polskę. Bo byłby to hołd dla jego poprzednika. Bo według mnie w dniach po śmierci i podczas pogrzebu, trochę zabrakło akcentów polskich. Oczywiście Papież należy do całego Świata ***8211; ale był też Polakiem ***8211; i nie zostało to zbytnio podkreślone ***8211; a wręcz starano się np. straszyć Polaków, że Rzym będzie zamknięty itd. Ale dość tych narzekań. HABEMUS PAPAM ! ro29 |
Cytat:
Ale nie młodzi Polacy, wychowani nie w wierze w Boga, lecz w kulcie JP2. Benedykt XVI będzie mówił o Bogu, a młodzi Polacy będą rozczarowani że nie o JP2. Wylizie na wierzch cała obłuda i powierzchowność naszej wiary. I jeszcze Polacy gotowi są obrazić się na Benedykta XVI bo ten jako dogmatyk nie zrobi dla JP2 wyjątku i powie że o beatyfikacji JP2 można rozmawiać dopiero od kwietnia roku 2010. Więc Polacy na Benedykta XVI gotowi sie obrazic, że pewnie nie chce beatyfikować JP2. |
Cytat:
|
Moze i byl konserwatywny (w kocu byl prefektem ds. wiary), ale z tego co mowi wynika kontynuacja otwartego dialogu z innymi religiami, wiec chyba calkowicie rozumie sytuacje w ktorej sie znalazl i czego caly swiat od niego oczekuje.
Jeszcze ciekawi mnie co stanie sie z bp. Dziwiszem ... |
Cytat:
Tak się składa, że w pewnej części nie mogę się zgodzić z tym, co zostało powyżej zacytowane. Oczywiście każdy Papież pochodzi z jakiegoś kraju, i patrzy się na niego przez ten pryzmat. Ale jeśli ja mam być szczery, to gdybym miał oceniać wybór nowego Papieża przez pryzmat narodowości, to chyba wolę Niemca niż np. Włocha ***8211; nie mam nic ogólnie przeciw Włochom, ale oni mieli przez 400 lat swoich Papieży. A kościół jest powszechny ***8211; dla całego Świata. I Włosi chyba w znacznej części to już rozumieją. A wracając jeszcze do Niemców ***8211; to niestety, ja rozumiem, że to kraj w większości protestancki, ale z tego co słyszałem, to podobnież ogólnie wybór nowego Papieża lepiej został przyjęty w Polsce niż w jego ojczystym kraju. A w kwestii młodzieży ***8211; uważam, że nowy Papież także może sobie ich zjednać. Jan Paweł II zaskarbił sobie znaczną część młodzieży tym, że mówił do nich, że na nich liczył ***8211; chyba w przeciwieństwie do poprzedników. I jeszcze jedno ***8211; młody ja już niestety zbytnio nie jestem (wielka szkoda), ale stary też jeszcze nie ***8211; i akurat ja nie byłem wychowywany w kulcie Jana Pawła II ***8211; choć całe moje życie przypadło na jego pontyfikat. A jeśli, tak jak zostało powiedziane w powyższym cytacie ***8211; część osób będzie miało za złe, że Benedykt XVI, nie mówi tak dużo o swoim poprzedniku, że nie zajmie się zaraz jego beatyfikację ***8211; to już trudno ***8211; i w tym chyba mogę się zgodzić z autorem cytatu ***8211; że może wyjść obłuda ***8211; i to było by przykre. A w kwestii pytania innego kolegi o abp. Dziwisza ***8211; to podobnież zostaje na razie w Watykanie, ma tam pewną funkcję (nie pamiętam jaką), a nowy Papież odnowił na razie wszystkie nominacje. Pozdrawiam ro29 |
Cytat:
http://av.wp.pl/a/av/radiozet/mp3/84...hiumpapiez.mp3 |
Cytat:
A jesli chodzi o nowego Papieza... coz... modlilem sie za Jana Pawla II i mam zamiar modlic sie za Benedykta XVI... Jakby nie patrzyc w pewnym sensie na Jego barkach spoczywa odpowiedzialnosc za... no wlasnie... mozna powiedziec ze za caly swiat :) |
Cytat:
|
Cytat:
Ciekawe - nic nie słyszałem, o takich zakazach - szczególnie, jak Papież, jest z innego kraju - a jakiś niemiecki arcybiskup powiedział, że Papież jednak najpierw odwiedzi Polskę - chciałbym mimo wszystko tego, chociaż gdyby najpierw pojechał do Niemiec to nie miałbym nic przeciw - to przecież jego Ojczyzna ro29 |
fajnie, ze niemiec, ja tam Go polubilem juz dosyc, chociaz przeciez w ogole Go nie znalem
wg mnie to dobrze, ze jest konserwatywny tylko tego brakuje, zeby po smierci Jana Pawla II zaczely sie sluby koscielne gejow i lesbijek, kobiety zaczely odprawiac msze a biskupi pozwalali by na eutanazje i aborcje Kosciol musi byc otwarty, ale Ratzinger powinien stac na strazy starych dobrych tradycji, IMHO Jego nastepca bedzie o wiele mlodszy i bedzie niejako wynikiem przemyslen obecnych dostojnikow - powinni sie zastanowic w jakim kierunku bedzie podazal Kosciol wobec coraz bardziej radykalnych i "modernistycznych" roszczen "wiernych (?) mysle, ze Ratzinger jest swietnym wyborem (sadzac po tym, co podaja o nim media), dobry Papiez na obecne czasy bedzie dobrze :) |
Mam nadzieje ze Benedykt XVI bedzie surowym papiezem. W dzisiejszych czasach ludzi trzeba za leb i na glebe bo sie im za przeproszeniem w dupach poprzewracalo...
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:49. |