Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Szukam dobrej nagrywarki (https://forum.cdrinfo.pl/f15/szukam-dobrej-nagrywarki-51383/)

sonon 24.06.2005 20:54

Cytat:

Napisany przez JackW
Ulegając dobrym radom kupiłem Pioneera 109, i nie wiem czy dobrze zrobiłem. Testy w DVDInfoPro 4.16 są co najmniej dziwne. Jak zobaczyłem pierwsze wykresy to się załamałem. Liczne błędy. Zaraz poszedłem reklamować nagrywarkę. Dzisiaj dostałem nową. Jeszcze na niej nie nagrywałem tylko odtworzyłem poprzednio nagrane na niej płyty. Niestety jest to samo. FW aktualizowałem do aktualnych, obecnie 1.55 poprzednio 1.50, nic to nie dało. W związku z powyższym mam do posiadaczy tego "cudu" pytanie czy nagrywarka jest kiepska czy DVDInfoPro pokazuje bzdury. Może ktoś już spotkał się z takim problemem. Mam jeszcze pytanie, które właśnie mi się nawinęło w tej chwili. Czy można z FW 1.40 od razu przejść do 1.55 z pominięciem 1.50 (przypomniały mi się przejścia z TECKiem).

Jakbyś poczytał tematy o Pionku, to byś wiedział, że on po prostu nie nadaje się do testowania płyt. Przetestuj płytki na Litku, Benku, Pleksie, czy nawet na NEC-u, a okarze się, że są nagrane bardzo przyzwoicie. Niepotrzenie reklamowałeś tamten napęd.

W ogóle jestem ciekaw ile jest takich nieuzasadnionych zwrotów :>

JackW 24.06.2005 20:14

Ilość załączników: 2
Ulegając dobrym radom kupiłem Pioneera 109, i nie wiem czy dobrze zrobiłem. Testy w DVDInfoPro 4.16 są co najmniej dziwne. Jak zobaczyłem pierwsze wykresy to się załamałem. Liczne błędy. Zaraz poszedłem reklamować nagrywarkę. Dzisiaj dostałem nową. Jeszcze na niej nie nagrywałem tylko odtworzyłem poprzednio nagrane na niej płyty. Niestety jest to samo. FW aktualizowałem do aktualnych, obecnie 1.55 poprzednio 1.50, nic to nie dało. W związku z powyższym mam do posiadaczy tego "cudu" pytanie czy nagrywarka jest kiepska czy DVDInfoPro pokazuje bzdury. Może ktoś już spotkał się z takim problemem. Mam jeszcze pytanie, które właśnie mi się nawinęło w tej chwili. Czy można z FW 1.40 od razu przejść do 1.55 z pominięciem 1.50 (przypomniały mi się przejścia z TECKiem).

legion 23.04.2005 20:28

@JackW naprwde wiele opini bylo na ten temat i najlepsza dla ciebie nagrywarka bedzie szajsung malo powiedziane to jest najbardziej zawansowana nagrywarka przy ktorej nawet goldstar sie chowa a co dopiero nec czy benek :D

VIZZARD 23.04.2005 19:57

Cytat:

Napisany przez demek
a ktora nie nagrywa?;] moze napiszmy czego nie kupowac i raz na zawsze znikna pytania co kupic ?:)

^_^

Takich pomysłów były już tysiące

Ale wiesz, zawsze znajdzie się ktoś, kto nie ma czasu

Bo chce najlepszą i to szybko:szybksex:

||

demek 23.04.2005 19:41

a ktora nie nagrywa?;] moze napiszmy czego nie kupowac i raz na zawsze znikna pytania co kupic ?:)

czechoj 23.04.2005 19:10

i To-szibko :piwo:

VIZZARD 23.04.2005 19:03

Cytat:

Napisany przez ed hunter
a Toshiba? :>

Też nagrywa :taktak:

ed hunter 23.04.2005 19:00

a Toshiba? :>

VIZZARD 23.04.2005 18:58

Cytat:

Napisany przez JackW
Mam zamiar wymienić TDK 440N na coś nowszego. Nowa nagrywarka musi: wypalać płyty TDK, Verbatim i EMTEC (na innych nie nagrywam), oczywiście rozpoznawać ich producenta, jak najmniej błędów (nagrywam głównie filmy i to przeznaczone do długiego przechowywania), musi współpracować z programami do oceny jakości nagrania (Nero CD-DVD Speed czy Kprobe). Musi idealnie współgrać z Nero 6 i Windowsem XP Pro. Bardzo proszę o sugestie co kupić. I proszę nie piszcie, że temat był wielokrotnie wałkowany. Nie mam czasu szukać w setkach informacji.

Olej wszystko!

Tylko Samsung zapewni ci komfort nagrywania :O

Przecież nie od dziś wiadomo, że myślisz: jakość, mówisz: Samsung

No chyba, że masz trochę więcej kasy - to bierz BTC :czytaj:

Tylko on może skutecznie konkurować z Samsonkiem o palmę pierwszeństwa :fiu:

^_^

bart_3d 23.04.2005 16:29

Powiem tak:
Miałem pionka 108 i był super. Testy wychodziły dziwnie (PI na gorszych płytach dochodiły do 6tys, ale za to jak nagrałem Verbatimka Pastel to PIF nie przekraczało 2 a ocena w nero to 99), Ale każda płyta czytała się dobrze. Nagrywałem na Verbach, TDK, Mediastore, Hawk, Sony. Wszystkie płytki chodziły bez problemu w DVD pioneer 116, który oficjalnie nie obsługuje płytek +-R. Jak nagrałem z bitsettingiem, to płytka czytała się 16x.
Pytacie dla czego sprzedałem?
Odpowiedź jest prosta. Zamieżam kupić 109, albo Asusa 1608 (bo to to samo a ładniej wygląda).

demek 23.04.2005 14:57

pioneer 109:)

smigol 23.04.2005 14:05

a co byscie wybrali Lg gsa-4163B za 220 zl czy pioneer'a 109D za 260 zl ??

demek 22.04.2005 21:33

powiedz to tym co zakladaja tematy.........

ed hunter 22.04.2005 17:52

przepraszam ale długo milczałem.temat jest ten sam co jaką nagrywarkę wybrać. odpowiedź: taką dobrą na jaką cię stać a opisane wszystkie na forum x razy.
jeśli chodzi o cąg dalszy tej dyskusji to ma sens wymiennie.

demek 22.04.2005 17:46

z neca i asusa nie sprawdzalem - kazdy lite-on chyba , benq , samsung , toshiba , plextor (ten ostatni tylko) lg (3 modele) - jesli chodzi o nosniki to tylko verbatim tdk i emtec a innych nie probowalem a co najciekawsze z modelu nagrywarki do kompa DRU-530A jak i DW-U18A DW-U14A nie sa odczytywane przez ta stacjonarke ale nagrywane w stacjonarnej nagrywarce sony juz sa , na modelach innych firm nie mialem jak sprawdzic bo poprostu nikt nie ma - i nie tyczy sie tylko mojego modelu bo ida rozniez z 107 i 108 z wczesniejszych nie wiem bo nikt nie ma

Dorian 22.04.2005 17:05

Cytat:

Napisany przez demek
tak kaprysna ale to chyba oznacza ze system zapisu pioneera jest wysokiej klasy (lub tez kompatybilny z sony) i jest akcpetowany przez tak wybredny naped - z plextora sie przycinaja a z innych nagrywarek wogole nie rusza
a co do neca , pioneera i asusa - pioneer ma tylko chip neca a tak pozatym jest inna konstrukcja natomiast asus tak jak napisalem wyzej jest produkowany przez pioneera ale na jakim chipe tego juz nie wiem ale zapewne nec'a :)

:) Zgadzam się więc w zupełności. A tak z ciekawości spytam...na tym Sony płyty z NEC'a ( czy też z Asus'a czy TDK ) też nie idą? Widać ten model Sony i Twój Pioneer to dobrana para:)

demek 22.04.2005 16:48

tak kaprysna ale to chyba oznacza ze system zapisu pioneera jest wysokiej klasy (lub tez kompatybilny z sony) i jest akcpetowany przez tak wybredny naped - z plextora sie przycinaja a z innych nagrywarek wogole nie rusza
a co do neca , pioneera i asusa - pioneer ma tylko chip neca a tak pozatym jest inna konstrukcja natomiast asus tak jak napisalem wyzej jest produkowany przez pioneera ale na jakim chipe tego juz nie wiem ale zapewne nec'a :)

Dorian 22.04.2005 16:23

Cytat:

Napisany przez demek
pioneer to nie oewm neca - jest produkowany na ukladzie neca a to juz roznica a tego asusa robi pioneer dla wiadomo kogo:)

OK racja...OEM to gotowa konstrukcja w wersji bulk sprzedawana przez innego producenta, modyfikowana lekko i wydawana pod inną nazwą. Elektronika jednak sercem . A skąd masz taką wiedzę a propos Asus'a? ..nie wiedziałem..myślę ,że Asus kupuje elektronikę od NEC'a i robi sobie resztę sam...Co do stacjonarek...Mam Mantę za 300 zł i bierze wszystko co wypali NEC a także Benq mojego kuzyna.. więc z tym Sony co opisujesz to jakiś odosobniony przypadek....to nie oznacza ,że Pionek jest jakiś szok...po prostu stacjonarka kapryśna.

demek 22.04.2005 16:11

Cytat:

Napisany przez DanielP
A u moich kolegow na WIWAch, Mantach chodza plytki nagrywane na BenQ.
Widac ten SONY jest g... wart :) Albo zlych plytek sie uzywa, albo sie je za szybko zapisuje.

nie - jest mode high endowy on mial nie czytac takich plyt a jednak czyta...:) czyta teznagrywane w stacjonarkach sony - pozatym zawsze sprawdzalismy tylko verbatim tdk emtec i zawsze bylo to samo - z pioneera czyta a z innych nie - tyczy sie to + jak i -

DanielP 22.04.2005 15:17

Cytat:

Napisany przez demek
owszem jest niezly ale tylko plyty nagrywane na pioneerach chodza u mojego kolegi na stacjonarce sony z innych nagrywarek nie ma mowy wiec cos to znaczy.......

A u moich kolegow na WIWAch, Mantach chodza plytki nagrywane na BenQ.
Widac ten SONY jest g... wart :) Albo zlych plytek sie uzywa, albo sie je za szybko zapisuje.

demek 22.04.2005 14:55

Cytat:

Napisany przez DanielP
BenQ i tylko BenQ :)
- doskonaly zapis (na plytkach lepszych i gorszych)
- bezproblemowy odczyt
- bardzo dobra korekcja
- jest naprawde cichutki
- ma Bitseting (mozesz nagrywac plytki + jako -)
- ma najnowoczesniejsza technologie zapisu, przez caly jego proces nagrywarka dostosowuje moc lasera do jakosci nosnika (inne nagrywarki robia to tylko na samym poczatku zapisu)
- zapis i odczyt x16, zapis DL x 4
- zwraca błędy, czyli mozesz sobie testowac plytki w NeroCDSpeed
- ma swoj wlasny doskonaly pakiet oprogramowania (QSuite, QScan, MediaTypeManager...)
- jest naprawde tani (okolo 230 - 240 zl), choc trudno dostepny
- pewnie cos tam jeszcze, ale juz nie pamietam ;)

Uzywam napedu kilka miesiecy i nie mam zadnych problemow, a plytki wypalaja sie naprawde rewelacyjnie jakosciowo !

owszem jest niezly ale tylko plyty nagrywane na pioneerach chodza u mojego kolegi na stacjonarce sony z innych nagrywarek nie ma mowy wiec cos to znaczy.......

DanielP 22.04.2005 14:29

BenQ i tylko BenQ :)
- doskonaly zapis (na plytkach lepszych i gorszych)
- bezproblemowy odczyt
- bardzo dobra korekcja
- jest naprawde cichutki
- ma Bitseting (mozesz nagrywac plytki + jako -)
- ma najnowoczesniejsza technologie zapisu, przez caly jego proces nagrywarka dostosowuje moc lasera do jakosci nosnika (inne nagrywarki robia to tylko na samym poczatku zapisu)
- zapis i odczyt x16, zapis DL x 4
- zwraca błędy, czyli mozesz sobie testowac plytki w NeroCDSpeed
- ma swoj wlasny doskonaly pakiet oprogramowania (QSuite, QScan, MediaTypeManager...)
- jest naprawde tani (okolo 230 - 240 zl), choc trudno dostepny
- pewnie cos tam jeszcze, ale juz nie pamietam ;)

Uzywam napedu kilka miesiecy i nie mam zadnych problemow, a plytki wypalaja sie naprawde rewelacyjnie jakosciowo !

demek 22.04.2005 14:17

109 to ostatni model pioneera jest na tym samym chipie co nec ale to nie ta sama nagrywarka

rysiul 22.04.2005 12:52

Cytat:

Napisany przez demek
jak na dobrym zapisie to pioneer

no ale w tym to juz gorzej z odczytem niz w lg czy benq a nie wiem czy az tak bardzo duza roznica w nagrywaniu, a ten pioneer to chyba dosc stary model a nec to podobno to samo co ten pioneer

juz nic nie wiem ???

demek 22.04.2005 12:40

hehehehe nie dzieki nie chce liteona:)

derf 22.04.2005 12:22

Polecam Napęd DVD+/-RW Sony DRU-800A

pozdrawiam

demek 22.04.2005 12:21

jak na dobrym zapisie to pioneer

rysiul 22.04.2005 11:23

a gdyby dołaczyć do wymienionych jesze BenQ'a? bo troche poczytalem o nim na forum...
zastanawiam sie czy własnie BenQ czy LG lub Nec

zależy mi głównie na dobrym zapisie DVD i CD (uzywam przeważnie płyt Platinum, czasem TDK lub Verbatim)

demek 22.04.2005 10:58

Cytat:

Napisany przez Dorian
Toshibę sobie odpuść, LG nie jestem pewien...ale nie umiem być obiektywny co do tej firmy....Asus i Pioneer to OEM'y NEC'a . Asus'a ma mało osób tu na forum więc lepiej weź Pionka...bardzo dobra nagrywarka...zakup na kilka lat co najmniej.

pioneer to nie oewm neca - jest produkowany na ukladzie neca a to juz roznica a tego asusa robi pioneer dla wiadomo kogo:)

Dorian 21.04.2005 23:16

Toshibę sobie odpuść, LG nie jestem pewien...ale nie umiem być obiektywny co do tej firmy....Asus i Pioneer to OEM'y NEC'a . Asus'a ma mało osób tu na forum więc lepiej weź Pionka...bardzo dobra nagrywarka...zakup na kilka lat co najmniej.

rysiul 21.04.2005 23:14

mam wymienionego Liteona 1673 (zepsuty od nowego (( ) ale nie widzi mi plyt Mediastore CD-RW (nie wiem wlasnie, czy wszystkie tak maja) i tak sie zastanawiam nad wymiana
tylko ktorego wybrac: LG a moze lepiej Asusa, Pioneer albo Toshiba?

Dorian 21.04.2005 23:02

Heh Ceki bardzo dobrze opisał gościnność z jaką forum przyjmuje właścicieli Litka;) Co do wyboru , to z tego co spisał wybrałbym Benq. Paradoksalnie to najlepsza nagrywarka na rynku w tym momencie. ( oj nie Plextor - z niego powoli zostaje tylko renoma jeśli wczytać się w kilka forów ). Benq jest jednak czasami ciężko dostać więc jeśli będziesz mieć z tym problem to weź Pionka...praktycznie powinien być wszędzie. Minimalnie lepszy od NEC'a ..na jego elektronice...będziesz miał spokój na lata.

mir_as 21.04.2005 22:56

Ja ostatnio miałem liteona, ale teraz przesiadłem się na pioniera i nie ma nawet co porównywać. Więcel ittka nie będzie u mnie w kompie.

Taka mała dygresja. Kumpel pracuje w sklepie komputerowym i w ciągu tygodnia trafiło do reklamacji 6 liteonów sohw-1673s. A nie mieszkam w jakimś wielkim mieście

Ceki 21.04.2005 22:25

Chcesz być częstym gościem forum :) kup Liteona :) chcesz pogadać z innymi na forum o swojej niezawodnej nagrywarce kup LG, Pioneer, Nec, Benq

karel48 21.04.2005 21:59

Cytat:

Napisany przez demek
litki to syf - przy roznicy 30-40 zl bym sie nie zastanawial nad wyborem tylko bral pioneera ale kazdy mowi co innego a prawda jest jedna;p

demek - nie bądź stronniczy - to ja mogę napisać że Litki to syf...ale nie napiszę!!!
Ale drugi raz nie kupię ( mowa o DVD-RW)

demek 21.04.2005 21:51

litki to syf - przy roznicy 30-40 zl bym sie nie zastanawial nad wyborem tylko bral pioneera ale kazdy mowi co innego a prawda jest jedna;p

alien19021973 21.04.2005 19:21

Tylko BENQ 1620

karel48 21.04.2005 18:49

Pioneera zawsze mozesz testować w DVDInfopro, ale twoje wymagania w 100% spełnia ... Litek.
Tylko tytuł postu może do niego trochę niepasować!

fredziopl 21.04.2005 09:38

Witka

A ja polecam pionka 109, pali dobrze na wszystkim, poszukaj na forum bylo pisane o odblokowaniu w nero pionka do testow, trzeba pogrzebac trochu w rejestrze i wyrzucic zablokowany naped.

Pozdrowka

piotrek123 21.04.2005 09:24

BenQ 1620, a płyty EMTEC to badziewie...

kowanski 21.04.2005 08:50

Benq 1620 :)

mir_as 21.04.2005 00:16

Jak można odblokowac tego pioneera w nero?

demek 20.04.2005 23:51

pioneer 109.........(post nr 30 z tym samym chyba) kprobe dziala tylko na lite-on'ach a nero ma zablokowanego pioneera ale mozna to odblokowac

JackW 20.04.2005 20:53

Szukam dobrej nagrywarki

Mam zamiar wymienić TDK 440N na coś nowszego. Nowa nagrywarka musi: wypalać płyty TDK, Verbatim i EMTEC (na innych nie nagrywam), oczywiście rozpoznawać ich producenta, jak najmniej błędów (nagrywam głównie filmy i to przeznaczone do długiego przechowywania), musi współpracować z programami do oceny jakości nagrania (Nero CD-DVD Speed czy Kprobe). Musi idealnie współgrać z Nero 6 i Windowsem XP Pro. Bardzo proszę o sugestie co kupić. I proszę nie piszcie, że temat był wielokrotnie wałkowany. Nie mam czasu szukać w setkach informacji.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:56.