Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Angielski - matura ustna (https://forum.cdrinfo.pl/f5/angielski-matura-ustna-51490/)

czero 25.04.2005 23:21

Oczywiscie, zgadzam sie z Toba, malo kto tak powie, bo ta forma jest naprawde mało popularna ale poprawna. Ale kilka razy sie z tym spotkalem, nawet na BBC (bylo cos w stylu: vegetables and fruit are healthy and have a high nutrition content... );).

Pewnie masz racje, ja wiem jak to jest w teorii, a Ty jak to jest 'in action', w koncu z angielskim jestes na codzien :).

Pozdrawiam :piwo:.

Edit:
Co do fish i sheep, to chodzilo mi ze maja taka sama forme w l. mn co pojedynczej, podobnie jest jeszcze z np deer, czy moose. Ale to juz inna bajka.

Chociaz z tego co widze to w przypadku fish, slownik podaje forme fishes tez za poprawna, ale to juz jest chyba na sile :).

shuma02 25.04.2005 22:52

niechce sie z Toba czero klucic, ale nikt nikt nigdy nie powie "fruit are".
Fruit is, Fruits are... ale 'Fruit are' raczej nigdy nie bedzie poprawnie.

Masz racje ze jest to wyraz ktory sam w sobie znaczy liczbe mnoga,
ale tak sie tego po prostu nie wymawia...

chodzi glownie o wymowe i sposob w jaki to brzmi,
oczywiscie mozna napisac Fruit Are, ale brzmi to nieregularnie i sie tego w ten sposob nie wypowiada. Jest jeszcze pare takich slow ktore sie specjalnie przekreca bo lepiej brzmia w zdaniu... postaram sie je tutaj dopisac jak sobie je przypomne.

aha, i nie mozesz porownywac slowa 'fruit' ze slowem 'fish'. jak sam pisales, do fruit mozna dodac S ale do fish juz nie. oby dwa slowa znacza liczbe mnoga lub pojedyncza tego wyrazu, ale fish zawsze zostaje fish. wiec jest to troche inna sprawa niz fruit czy fruits.

czero 25.04.2005 20:54

Cytat:

Napisany przez bOObi
czero, dowiedzialem sie dzisiaj wszystkiego nt fruit i fruits... jest "fruit is" i "fruits are"...

Jak tam chcesz, ja i tak sie bede upieral na swoim, bo jestem tego pewien, tym bardziej, ze dalem Ci jako dowod screen ze slownika ang-ang :).

'owoc jest' - 'fruit is'
'owoce sa' - 'fruits are' albo 'fruit are' - mozna tlumaczyc na dwa sposoby, oba sa poprawne ;).

To tyle z mojej strony.

shuma02 25.04.2005 19:15

moj kuzyn dwa lata temu na ustnym egzaminie z angola mial 'opisac' "Zmiany klimatyczne w Puerto Rico"... czy jakos tak.

bOObi 25.04.2005 16:15

czero, dowiedzialem sie dzisiaj wszystkiego nt fruit i fruits... jest "fruit is" i "fruits are"...

Mily_ 24.04.2005 23:42

a ja z innej beczki... jakie mieliście (czyt. maturzyści) pytania z usnego niemieckiego??

murt 24.04.2005 22:56

Rzeczywiscie, matura ustna z ang to jest nic. Wystarczy ze przez 3 lata liceum chodziles na lekcje i napewno zdasz powyzej 10pkt.
Ja sie na nia wogole nie uczylem i bylo ok. Gorzej bylo z polskim bo nie moglem sie skupic :)

qfir 24.04.2005 22:12

Cytat:

Napisany przez MOdy
Z tego co ja wiem to krótka notka nie ma ograniczeń słów, a list ma mieć od 120-150 słów. Chyba, że u ciebie jest inaczej w co wątpie.

nie czepiajmy sie szczegolow ;) kazdy wie o co chodzi

MOdy 24.04.2005 15:01

Cytat:

Napisany przez qfir
a propo matury z angielskiego :) tyle, ze pisemnej - szukam przykladowych wypracowan zarowno tych krotszych (120-150 slow: pocztowki, zaproszenia, listy oficjalne/nieoficjalne), jak i tych dluzszych (200 - 250 slow: rozprawki, opowiadania, opisy). Jakby ktos mial namiary na www, albo na dysku to bym bardzo prosil o podeslanie. ;)

Z tego co ja wiem to krótka notka nie ma ograniczeń słów, a list ma mieć od 120-150 słów. Chyba, że u ciebie jest inaczej w co wątpie.

czero 24.04.2005 13:41

Cytat:

Napisany przez bOObi
chyba nie bardzo moge sie z Toba zgodzic... ale obiecuje sie dowiedziec 100% prawdy..

Uwierz mi ;).
Forma "fruits" byc moze jest nawet bardziej popularna, ale "fruit are" jest takze jak najbardziej poprawne :).

Podobnie jest np z rzeczownikami: "fish", "sheep" i jeszcze kilka by sie znalazlo, np nazwy ryb ;).

proof:
http://img106.echo.cx/img106/8269/beztytuu9jl.jpg

bOObi 24.04.2005 13:26

chyba nie bardzo moge sie z Toba zgodzic... ale obiecuje sie dowiedziec 100% prawdy..

czero 24.04.2005 12:29

Cytat:

Napisany przez bOObi
U mnie dziewczyna jak zdawala mature i mowila zdania "fruit are...........................very................... .....fresh and.......................frut" i tym podobne kwiatki dostala 13 pkt na 20...

Co wcale nie jest bledem, bo fruit ma taka sama liczbe mnoga co pojedyncza, chociaz forma "fruits" tez istnieje ;).

bOObi 24.04.2005 11:42

To ja Cie pociesze ze matura ustna z angola jest pryszcz... Najwazniejsza w niej nie jest gramatyka i slownictwo, ale przekazywanie informacji, tak zeby byly one choc troche zrozumiale dla komisji. U mnie dziewczyna jak zdawala mature i mowila zdania "fruit are...........................very................... .....fresh and.......................frut" i tym podobne kwiatki dostala 13 pkt na 20...
Glowa do gory i 3m sie cieplo.

qfir 23.04.2005 17:53

a propo matury z angielskiego :) tyle, ze pisemnej - szukam przykladowych wypracowan zarowno tych krotszych (120-150 slow: pocztowki, zaproszenia, listy oficjalne/nieoficjalne), jak i tych dluzszych (200 - 250 slow: rozprawki, opowiadania, opisy). Jakby ktos mial namiary na www, albo na dysku to bym bardzo prosil o podeslanie. ;)

mello 23.04.2005 15:18

Nowa Matura - dodatek od Gazety Wyborczej z dnia 19.04.2005r.

Na płycie znajduje sie 20 arkuszy egzaminacyjnych z przedmiotów:
- Język Polski,
- Język Angielski,
- Język Francuski,
- Język Niemiecki,
- Język Rosyjski,
- Matematyka,
- Geografia,
- Fizyka,
- Chemia,
- Biologia,
- Historia,
- WOS.

Dodatkowo prezentacja dwóch ustnych egzaminów z Angielskiego przygotowana przez Oxford University Press.

Producent: Young Digital Poland S.A
Minimalne wymagania:system win 98/Me/Xp/2000
Procesor: Pentium III 1 GHz
Grafika: pracująca w rozdz 800x600
Język: Polski
Format: Obraz ISO

ed2k://|file|Nowa.Matura.2005.(Dodatek.do.Gazety.Wyborcze j.19.04.2005).[by.GORG].PL.(osloskop.net).iso|339931136|B1A2A441CBA43382F FA6D1A3BFD3977A|/

qfir 23.04.2005 15:10

polecam Ci forum na stronie sciaga.pl tam jest pelno rozmowek, niektorzy nawet podaja te co mieli na maturze

Pecki 23.04.2005 14:47

Angielski - matura ustna

W następnym tygodniu zdaje mature ustą z angola(poziom podstawowy) a że nie za bardzo czuje się na siłach wieć szukam pytań do ustnej matury może ktoś znalazł na necie... ???

Sam zaś polecam tą stronę:

http://szkola.gery.pl/prace/news.php?artc=1913

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:27.