![]() |
Pomoc w odszyfrowaniu plików w WinXP NTFS
Niestety stało się. Moje boje z WinXP zaczęły się całkiem niedawno. Trochę już wiem ale to nieszczęsne szyfrowanie mi umknęło. Jest to skutek uboczny nieudanego eksperymentu. Mam kopię zapasową sprzed moich cudnych działań jednak brakuje w niej kilku nowych pozycji. Poszperałem trochę w sieci i wychodzi na to że mogę tym plikom powiedzieć pa pa. Czy jednak damy radę.
|
zeby rozszyfrowac partycje musisz znac passelko :taktak:
|
Cytat:
MOże jakiś pomocny programik :pisze: |
|
Grzegorz75 a czym to szyfrowałeś , z tego co rozumiem niczym - poprostu po odzyskaniu systemy nie masz do nich dostępu - tak to rozumieć
|
Cytat:
Czyli sumując. Na obecną chwilę posiadam dostęp do w/w partycji. Widzę jej zawartość. Mogę wejść do zaszyfrowanego katalogu. Niestety z plikami zawartymi w tym katalogu nic niemogę zrobić. |
mam takie pytanie. może pomoże innym:
mam xp wiem o funkcji szyfrowania ale nigdy nie używałem. jeśli się coś szyfruje to powinno chyba być hasło? jeśli nie to winda musi gdzieś to pamiętać (w jakimś profilu użytkownika?) |
Cytat:
|
@ed z tego co widzę to jednak chyba nie - porównuje autentyczność na podtsawie "odcisku palca - certyfikatu" - więc jak ktoś znajdzie jak można to podmienić to wtedy będzie dobrze ;)
|
Cytat:
Cytat:
Podobne problemy http://www.it-faq.pl/DesktopDefault....ost&PostID=425 http://forum.win-os.pl/szyfrowanie-n...c-vt11474.html W "książce" do WinXP pisało .... iż Microsoft oficjalnie niewspiera możliwości odzszyfrowania. Czyli jakaś możliwość jest. Ludzie chodzą po różnych ciekawych forach a na jedno z nich dzisiaj jakoś niemogę się dostać i myślałem iż ktoś będzie wiedział. Raczej klapa i kolejna lekcja. Z drugiej strony cieszy mnie jednak fakt iż mam w posiadaniu narzędzie do skutecznego zabezpieczenia swoich prywatnych plików. Tylko ja muszę być bardziej skuteczny i ostrożny w tym co robię. Po prostu w win98 aż takich rewelacji niebyło. A XP to jednak system ...sieciowy. Uważajcie co i jak zabezpieczacie. |
|
robiłęm teraz test - || w tym topicu - chyba powinienem w testach ;)
a więc do rzeczy. 1 na XP daje dostę do folderu tylko dla admina 2 po czym szyfruje, 3 restartuje odpalam 2000 i oczywiście dostępu nie mam - bo tam powinno być Dostęp ma tylko klucz 1-23,12321321` coś tam cos tam 4 usuwam go, 5 dodaje doetęp pełny dla admina i mam dokladnie jak ty czyli niby dostęp jest a nie mogę zdjąć szyfrowania. - i to sią zgadza bo wkońcu po coś to szyfrowałem test drugi 1 to samo 2 to samo 3 to samo 4 zostawiam ten klucz 5 to samo lecz tym razem ten dziwny klucz po ponownym wejściu podmienia się na dostęp tzw standardowy czyli dla admina pełny użytkownicu do oczytu i uruchamiania 6 no i wreszcie można zdjąć to szyfrowanie - czyli wszystko działa :) Jak nie usunołeś tego klucza to powinieneś mieć dostęp Przynakmnie umnie działa A teraz już wszyscy wiemy że nie ma co szyfrować :) |
O w mordę. Prometeusz. Najpierw muszę pojąć twoją receptę. Win2000 nieposiadam. Przećwicze w domu bo tera jestem w pracy. Klucz wywaliłem ale mam kopię tej partycji :)
Wyżej podane linki przeglądnę. |
Ilość załączników: 1
Grzegorz75 jest jeszcze prostrzy opisany w helpie windy wpisz "certyfikat" i znajdziesz na liście - troche jedynie zmień końcówke, bo strasznie namieszali.
Czyli robisz zabezpieczenia backupem systemowym windy całą partycję, a przy przywracaniu wchodzisz w zaawansowane i wszystko odklikujesz, no i niezapomnij zmienić docelowego miejsca bo ci nadpisze Sprawdziłem działa niestety nie w 100% :'( i co najważniejsze nie potrzebujesz mieć tego klucza na niczym Oj coś się z tym sposobem zabardzo pośpiszyłem chyba |
Cytat:
Chyba jednak Damy radę |
Moze to pomoze:
http://www.elcomsoft.com/aefsdr.html |
Cytat:
|
Cytat:
|
nic nie musisz słodzić . ( no chyba że są jakieś ograniczenia co do wielkości plików)
używałem go wczoraj. Jak się odpali używaj kreatora nie bierz trybu expert. Zaznaczasz dysk o który ci chodzi. On wyszukuje wszystko automatycznie co jest zaszyfrowane - czyli innych nie wyświetli potem ściąga szyfrowanie i podajesz gdzie ma zapisać nowe dane i są już w pełni czytelne :) W tej chwili jeszcze raz zapuściłem programik - pliki na jakich testowałem to tylko 1MB łącznie (20 pliczków) |
Cytat:
|
Cytat:
|
tylko widzę że wszedłeś w tryb experta - też to na początek wybrałem i się pogubiłem użyj zwykłego :)
|
nie wiem, ale jak kumpeli odzyskiwałem pliki z zaszyfrowanej partycji na nfts (był to akurat dysk D, na którym znajdował się katalog moje dokumenty), to w partition magic zrobiłem konwersję do fat32, wyskoczyły jakieś komunikaty i po operacji miałem bezproblemowy dostęp do zawartości całego wcześniej zaszyfrowanego folderu.
|
Cytat:
Program Acronis? uruchomiony z poziomu windyXP wogóle niedał wyboru konwersji na Fat32. Prometeusz omawiany wcześniej program Advanced EFS Data Recovery. Też wymięka lub ja go źle obsługuję. Chyba odpuszczę temat. Sprawdziłem wcześniejszą dostępną kopię danych i pomyślałem co dołożyłem a niemogę odzyskać i strata będzie niewielka. Jednak tak dla "swady" wolał bym to rozgryść. Dzięki za porady. |
No jestem
Grzegorz75 podeślij jeden z pliczków - jakikolwiek i zobaczymy Zrób backup systemowy, wtedy będziesz go mógł dopiero przekopiować, do pliku i wyślij a ja spróbuję wyczyścić i odeśle |
Cytat:
Postaram się. |
Wczoraj zabieram sie do wyłuskania jakiegos pliku dla Ciebie i co ... pliki są odszyfrowane. Kląłem jak szewc bo w nerwach skasowałem wczesniej kilka plików. Ale ok. mam przecież kopię. To co ocalało przed moim gniewem przeniosłem na inną partycję i zabrałem sie za przywracanie kopii /z zaszyfrowanymi plkami/. I wróciłem do poczatku. Za bolca niewiem jakim cudem odszyfrowałem tamte pliki. Poprzednio wykonałem dziesiątki operacji. Niejednokrotnie w amoku powtarzając je zapewne po kilka razy usiłując odszyfrować pliki. Wiadomo jak człowiek siedzi i walczy praktycznie w ciemno, czaszki w oczach itp. "wywiad" cdrinfo" i najlepszy agent "007 Prometeusz" podsyłają instrukcje. Padam. Wstaję i gotowe. Ale jak. Przynajmniej wiem, że się udało. Teraz tylko dojść jak to robić świadomie.
Dzięki za pomoc. |
po prostu nie pij tyle ;) , pij zawsze z umiarem :piwo: ;)
|
Cytat:
Update. Część operacji wykonywałem spod Totalcommandera i tam niewidziałem czy plik jest na zielono czyli zaszyfrowany. Część plików była w katalogach. Z folderów dość szybko pozbyłem się szyfrowania i mogłem niezwrócić uwagi na pliki w momencie gdy zostały odszyfrowane działając pod okienkami bo miałem akurat widok folderów. Pliki to właśnie moja zmora. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:33. |