Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   UWAGA !!! "Copy me" tracą dane (https://forum.cdrinfo.pl/f15/uwaga-copy-me-traca-dane-51679/)

Elias 28.04.2005 09:47

UWAGA !!! "Copy me" tracą dane

Witam

Kupiłem około 2 miesiące temu 20 płytek Copy me.
Przy nagrywaniu musiałem wywalić 4 szt :klnie: .
Potem z odczytem jeszcze 3szt. miały problemy :klnie: .
Pozostałe były ok.
Niestety ostatnio chciałem obejżeć film nagrany na jednej z nich.
Okazało się że nagrywarka nic nie widzi :klnie: . Sprawdziłem resztę i z 13 szt. wypadło mi już kolejne 4 :klnie: :klnie: :klnie: .
Całe szczęście, że nic ważnego na nich nie było.
Te nośniki nadają się tylko do "Copania" nogą za okno.

Podsumowując - "COPY me" NIGDY WIĘCEJ !!!!!!!!!

ed hunter 28.04.2005 09:55

ach kolego jest jeszcze mnóstwo równie udanych płytek i jak nie Zaczniesz kupować tego co koledzy na forum polecają to może cię noga rozboleć od kopania :D

Elias 28.04.2005 10:01

Hehe
Wiem, staram się kupować sprawdzone, ale czasem robię sobie testy nowego badziewia.

ed hunter 28.04.2005 10:07

ja też - po 1 sztuce :D nie mogę się czasami powstrzymać jak widzę płytkę o ciekawej nazwie :D

karel48 28.04.2005 10:22

Hihihi...ja też mam takie zapędy...staram się z nimi walczyć jak z nałogiem.
A właśnie czytałem o tych płytkach w temacie o nośnikach...same superlatywy...miałem już ich szukać po sklepach...teraz to najwyżej 1 sztukę!

loki7777 28.04.2005 10:27

A na allegro kolo pisze ze x8 sa od mmc

ed hunter 28.04.2005 10:39

Cytat:

Napisany przez loki7777
A na allegro kolo pisze ze x8 sa od mmc

MMC - Mitsubishi Motors Corporation? :>

karel48 28.04.2005 10:42

MMC 003 - tak jak Verby DVD+R Advanced AZO x8,które pala się wyśmienicie...

Elias 28.04.2005 10:48

Te MMC to ściema, tak jak Tayo Yuden.

Nie dajcie się zwieść podróbkom.
Te nośniki nawet nie leżały obok MMC.

devil-80 28.04.2005 10:58

a jakie miałeś te copy me??jaki był kolor czerwony czy żółty,+ czy -??

Bartez 28.04.2005 11:30

Jeżeli już, to MCC (Mitsubishi Chemicals Corporation). Na 99% jestem pewien, że jest to fake Media ID.

sobrus 28.04.2005 12:20

czy naprawde tylko tdk, verbatim i Tayo Yuden potrafia zrobic nosniki przyzwoitej klasy? mnie to juz zaczyna wkurzac bo nie wiem czy to moja SD-R5372 taka cienka (czy moze uszkodzona?) czy 90% plytek to shit. Nagrywam na tdk- nie ma problemu. Jak tylko wsadze jakiegos Sky ("MCC") czy inne badziewie to nagrywarka zwalnia juz przy zapisie (o odczycie w okolicach 2x nie wspomne - przy tdk mam 12x). To wyrzucanie pieniedzy w bloto (zwlaszcza ze tdk 8x box sa po 2,20 a syfy po 1,80). Niech ktos mnie oswieci. Chcialbym sie dowiedziec jak widza to posiadacze innych spawarek (w szczegolnosci benq1620 ktory podobno swietnie nagrywa).
Wiem szukajka nie gryzie ale temat o nosnikach ma 237 stron trzebaby dnia zeby go przejrzec...
Zerknalem jednak i widze posty w stylu :
"Nie wiem już co mam palić, jak i na czym, żeby mieć lepsze rezultaty "
no to teraz kupuje tdk only ... :( verby troche drogie sa. Cos mi sie widzi ze technologia produkcji nosnikow DVD nie nadazyla w tym wypadku za ich popularnoscia.
update - moze to jednak nagrywarka mi nawala (albo jakas przewrazliwiona z tym zwalnianiem) bo wrzucilem sky do dvd-roma sony i czyta sie jak bajka. no moze prawie jak bajka ale dobilo przy koncu do ....16x !!! (naped ma dwa-trzy lata!)

morgoth_79 28.04.2005 13:30

Copy me sa w sumie tansza i ubozsza wersja Verbatim, bowiem na tej samej matrycy są robione wiec to ze traca dane to moze byc wina upadku twojego napedu albo zlej kalibracji lasera. Sprobuj przeczytac innym napedem.

epol 28.04.2005 14:43

I byl sens oszczedzac te 20groszy na plycie?

Ja juz tego nie rozumie. Przeciez pozadna Verbatima kosztuje 0,65zl, a jakis badziew ~0,40zl, wiec chyba te 0,25zl nie jest majatkiem!

pawelblu 28.04.2005 14:52

Cytat:

Napisany przez epol

Ja juz tego nie rozumie. Przeciez pozadna Verbatima kosztuje 0,65zl, a jakis badziew ~0,40zl, wiec chyba te 0,25zl nie jest majatkiem!

Ja tez nie rozumiem skad masz DVD verbatima po 0.65 ....

melag 28.04.2005 14:53

Cytat:

Napisany przez epol

Tyle to kosztuje cd-r, a nie dvd+/-r :idea:

loki7777 28.04.2005 15:16

On nie z gruszkie nie z pietruszki:)Mu chodzilo o cd a my tu o dvd:)

Boger 28.04.2005 16:34

A moze mial na mysli roznice w cenie pomiedzy plytami :idea:

ZomBee 28.04.2005 18:35

Hmm dziwne u mnie te Copyme DVD+R(0,85zeta) wypaliło bezbłędnie i z prędkością x8 (Litek 401@811 HSOR) mimo, że na płytce pisze x4.

Dorian 28.04.2005 19:42

Bezbłędnie to nam z pewnością wszystkim wypala każdą syfną płytkę. Co później dzieje się z taką płytką i jak wygląda jej odczyt ( np . na stacjonarkach) to już inna sprawa.

polakT 28.04.2005 21:00

copy me - sama nazwa mowi zebny przed prtzechowywaniem na nich danych skopiwac ich zawartość :>

karel48 28.04.2005 21:10

Cytat:

Napisany przez thomascamel
copy me - sama nazwa mowi zebny przed prtzechowywaniem na nich danych skopiwac ich zawartość :>

I to jest trafna i wiele znacząca uwaga...

sobrus 28.04.2005 23:16

jednak nie wszystkie plytki nagrywaja sie bez bledow.
Memorex DVD-R 8x na mojej toshibie nagrywaja sie w zaleznosci od wiatru mniej wiecej do 60% max (write error potem). To najgorsze plytki jakie widzialem - lepsze sa juz nawet manty (nigdy nie przypuszczalem ze przy odpadkach zwanych manta napisze "lepsze") rotfl.
na razie najtaniej wypalac na tdk (koszt 2,20 za plytke) . taniocha.
na memorexach koszt wyniosl mi 9zl (cake 10 z czego 6 wywalilem 2 nagralem na 2x a reszty boje sie wsadzac do nagrywarki czyli 2 wypalone za 18zl i do tego cienko sie czytaja).

qguar 29.04.2005 00:58

Kupiłem 10 tych płytek w plusie zielone i wszystkie wypaliły się bez problemowo,
odczytują się też niczego sobie, zobaczymy jak poleżą co z nich będzie.
Miałem też jedną w minusie czerwoną i muszę przyznać, że takiego fajansu to jeszcze nie wypalałem.

polakT 29.04.2005 08:35

Cytat:

Napisany przez sobrus
jednak nie wszystkie plytki nagrywaja sie bez bledow.
Memorex DVD-R 8x na mojej toshibie nagrywaja sie w zaleznosci od wiatru mniej wiecej do 60% max (write error potem). To najgorsze plytki jakie widzialem - lepsze sa juz nawet manty (nigdy nie przypuszczalem ze przy odpadkach zwanych manta napisze "lepsze") rotfl.
na razie najtaniej wypalac na tdk (koszt 2,20 za plytke) . taniocha.
na memorexach koszt wyniosl mi 9zl (cake 10 z czego 6 wywalilem 2 nagralem na 2x a reszty boje sie wsadzac do nagrywarki czyli 2 wypalone za 18zl i do tego cienko sie czytaja).

u mnie tdk kosztuje 1.51 i z tego co wiem to i tak dosc drog

pawelblu 29.04.2005 10:25

Cytat:

Napisany przez thomascamel
u mnie tdk kosztuje 1.51 i z tego co wiem to i tak dosc drog

Jezeli brutto to wcale nie drogo. Rzeklbym nawet tanio...

Salem 29.04.2005 12:44

Pozwolicie,że dołącze do tej dyskusji o jakości nośników DVD.
Kiedy zakupiłem sobie nagrywarkę (LiteOn 1633S) pierwsze płyty jakie paliłem to PLATINUM. Nie wiedziałem wtedy o żadnych testach, wystarczyło że płytka odtwarzała się w stacjonarce.
Zacząłem zaglądać na to forum i trochę czytać, potem testować nagrane płytki. Jako, że nagrywałem tylko na PLATIUM, nie miałem możliwości porównania z innymi nośnikami, choć same Platinki wypadały nieźle. Postanowiłem kupić kilka innych (Verbatim , TDK ). Po kilku przetestowanych płytkach stwierdziłem, że nagrywają się lepiej niż PLATINUM.
Myśle sobie, kupie większą partię Verbatim-ów, będzie na dłużej (50szt).
No i się zaczęło. Jak zobaczyłem wykresy z KProbe,to mi szczęka opadała. Dobrze wypalała się co 8 płytka. Zacząłem kombinawać z biosami, epromem, patchowaniem samych biosów. Po jednym z zabiegów padła mi nagrywarka, na szczęście dało się ją jakoś przywrócić do życia. Jakoś z czasem udało mi się pozbyć tych płytek i od tego czas kupuje tylko PLATINUM, testuje co jakiś czas nagraną płytkę i narazie nie mam zastrzeżeń.
Pradopodobnie była to jakaś felerna partia (tak myślę), ale nie mam ochoty już ryzykować.

Salem

sobrus 29.04.2005 12:49

@tomascamel
no to musze zmienic sklep :P
jesli tdk jest za 1,5 to ja nic innego nie kupuje te plyty sa po prostu idealne. Bezproblemowy zapis i super odczyt - nie musze robic testow i martwic sie ze jutro dane wyparuja.

fit 29.04.2005 14:40

ja tam jestem bardzo zadowolony z copyme - pala jak verbatimy - a ze śmierdzą.. no cóż zapach pewnie wyparuje...

loki7777 29.04.2005 14:52

Pewnie zapach wyparuje z plyta:)

polakT 29.04.2005 16:33

Ilość załączników: 1
na dowod ze 1,5 - wczoraj kupił mi kumpel 2 tdk i tu zonk 1,51 :( a myslelem ze 1,50

Ricki 29.04.2005 22:43

2x1,51=3.02 a nie 3,12 :|

maniek997 29.04.2005 23:39

Cytat:

Napisany przez Ricki
2x1,51=3.02 a nie 3,12 :|

Na jedne płycie mają cichaczem 5gr i w taki sposób zbierają na premię:)
maniek

robert_d 29.04.2005 23:51

Cytat:

Napisany przez Salem
Pozwolicie,że dołącze do tej dyskusji o jakości nośników DVD.
Kiedy zakupiłem sobie nagrywarkę (LiteOn 1633S) pierwsze płyty jakie paliłem to PLATINUM. Nie wiedziałem wtedy o żadnych testach, wystarczyło że płytka odtwarzała się w stacjonarce.
Zacząłem zaglądać na to forum i trochę czytać, potem testować nagrane płytki. Jako, że nagrywałem tylko na PLATIUM, nie miałem możliwości porównania z innymi nośnikami, choć same Platinki wypadały nieźle. Postanowiłem kupić kilka innych (Verbatim , TDK ). Po kilku przetestowanych płytkach stwierdziłem, że nagrywają się lepiej niż PLATINUM.
Myśle sobie, kupie większą partię Verbatim-ów, będzie na dłużej (50szt).
No i się zaczęło. Jak zobaczyłem wykresy z KProbe,to mi szczęka opadała. Dobrze wypalała się co 8 płytka. Zacząłem kombinawać z biosami, epromem, patchowaniem samych biosów. Po jednym z zabiegów padła mi nagrywarka, na szczęście dało się ją jakoś przywrócić do życia. Jakoś z czasem udało mi się pozbyć tych płytek i od tego czas kupuje tylko PLATINUM, testuje co jakiś czas nagraną płytkę i narazie nie mam zastrzeżeń.
Pradopodobnie była to jakaś felerna partia (tak myślę), ale nie mam ochoty już ryzykować.

Salem

a sprawdziłeś producenta płyt, czasami trafiają się w tych pakowanych w szpulach od cmc ***8211; a to straszna nędza, miałem taką sytuację z cdr, ale na tych pakowanych w pudełkach jeszcze się nie zawiodłem.

sobrus 30.04.2005 12:16

no rzeczywiscie musze zmienic sklep
btw dlaczego firmowe plyty kupuje sie na liczby calkowite (np 2szt) a esperanzy na ulamki... mozna kupic 0.5 plytki? a moze jak sie wypala tylko 60% to kupuje sie 0.6?

wojwar 10.05.2005 12:17

Ilość załączników: 2
Cytat:

Napisany przez loki7777
Pewnie zapach wyparuje z plyta:)

Raczej nie sądzę....

Te płytki lepiej działają od Platynumów... a dodatkowo kumplowi po pół roku z takich debeściakowatych platyn zaczęły dane "parować"

No i proszę - porównanie CopyMe do Platinum

VIZZARD 10.05.2005 12:53

A tu dla odmiany :D

CopyMe DVD+R x4 burn x4 1620B7U9

melag 10.05.2005 12:54

Cytat:

Napisany przez wojwar
Raczej nie sądzę....

Te płytki lepiej działają od Platynumów... a dodatkowo kumplowi po pół roku z takich debeściakowatych platyn zaczęły dane "parować"

No i proszę - porównanie CopyMe do Platinum

Dlaczego copyme testowane 4x, a platinum 48x ? :>

VIZZARD 10.05.2005 12:58

Cytat:

Napisany przez melag

yyyyyyyyy

aaaaaaa

eeeeeeee

hmmmm

tego ....

ten ....

Ładną mamy dziś pogodę prawda? :D

:mruga:

BTW Właśnie!

BTW2 Ładnie się palą te CDRy ||

wojwar 10.05.2005 13:01

Cytat:

Napisany przez melag

testowana była x4 - faktycznie wskoczyło x48 ... nie wiem czemu.

Kolejna platyna - tym razem jest napisane x4

jak dla mnie te płyty to shit i nie warte swojej ceny.

Dla mało cennych danych - tylko CopyMe DVD+Rx4 - cena 0,80 zł
dla bardzo ważnych danych - tylko Verbatim - cena 1,65 zł

platyna kosztująca 1,20 i oferująca to co oferuje to jakieś kosmiczne nieporozumienie jak dla mnie

VIZZARD 10.05.2005 13:06

Cytat:

Napisany przez wojwar
testowana była x4 - faktycznie wskoczyło x48 ... nie wiem czemu.

Kolejna platyna - tym razem jest napisane x4

jak dla mnie te płyty to shit i nie warte swojej ceny.

Dla mało cennych danych - tylko CopyMe DVD+Rx4 - cena 0,80 zł
dla bardzo ważnych danych - tylko Verbatim - cena 1,65 zł

platyna kosztująca 1,20 i oferująca to co oferuje to jakieś kosmiczne nieporozumienie jak dla mnie

Nic ci nie wskoczyło :nieee:

To po prostu płyta CDR :taktak:

Przyjrzyj się! :czytaj:

Czy po dwa obrazki zamieszczasz złośliwie?

Czy dla dobitności argumentacji?

???

wojwar 10.05.2005 13:12

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Nic ci nie wskoczyło :nieee:

To po prostu płyta CDR :taktak:

Przyjrzyj się! :czytaj:

:ysz: Cóż niestety nie zgodzę się z tobą. Nośnik Ricohjpnr02 to zwykła płyta DVD+R by Platinum.

Pojawiło się x48, no disc no media - ponieważ prawdopodobnie już po teście płytkę wyciągnąłem z napędu.

Dla potwierdzenia zapodałem kolejny obrazek z testem innej płytki Platinum DVD+R też na Ricohjpnr02

nie ma szans by była to CDR (z kilku powodów - np CDR nie ma pojemności 4,7 GB ;) )

VIZZARD 10.05.2005 13:29

Cytat:

Napisany przez wojwar
:| Cóż niestety nie zgodzę się z tobą. Nośnik Ricohjpnr02 to zwykła płyta DVD+R by Platinum.

Pojawiło się x48, no disc no media - ponieważ prawdopodobnie już po teście płytkę wyciągnąłem z napędu.

Dla potwierdzenia zapodałem kolejny obrazek z testem innej płytki Platinum DVD+R też na Ricohjpnr02

nie ma szans by była to CDR (z kilku powodów - np CDR nie ma pojemności 4,7 GB ;) )

Być może

Ale przy płytach DVD powinno być PI PIF

A tam jest C1 C2 :czytaj:

Chyba, że to efekt uboczny

UPDATE

A płyty CDR także mogą mieć 4.7GB :taktak:

Zobacz np. TU :czytaj:

Najnowsza technologia, zapis holograficzny :D

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:12.