![]() |
UWAGA !!! "Copy me" tracą dane
Witam
Kupiłem około 2 miesiące temu 20 płytek Copy me. Przy nagrywaniu musiałem wywalić 4 szt :klnie: . Potem z odczytem jeszcze 3szt. miały problemy :klnie: . Pozostałe były ok. Niestety ostatnio chciałem obejżeć film nagrany na jednej z nich. Okazało się że nagrywarka nic nie widzi :klnie: . Sprawdziłem resztę i z 13 szt. wypadło mi już kolejne 4 :klnie: :klnie: :klnie: . Całe szczęście, że nic ważnego na nich nie było. Te nośniki nadają się tylko do "Copania" nogą za okno. Podsumowując - "COPY me" NIGDY WIĘCEJ !!!!!!!!! |
ach kolego jest jeszcze mnóstwo równie udanych płytek i jak nie Zaczniesz kupować tego co koledzy na forum polecają to może cię noga rozboleć od kopania :D
|
Hehe
Wiem, staram się kupować sprawdzone, ale czasem robię sobie testy nowego badziewia. |
ja też - po 1 sztuce :D nie mogę się czasami powstrzymać jak widzę płytkę o ciekawej nazwie :D
|
Hihihi...ja też mam takie zapędy...staram się z nimi walczyć jak z nałogiem.
A właśnie czytałem o tych płytkach w temacie o nośnikach...same superlatywy...miałem już ich szukać po sklepach...teraz to najwyżej 1 sztukę! |
A na allegro kolo pisze ze x8 sa od mmc
|
Cytat:
|
MMC 003 - tak jak Verby DVD+R Advanced AZO x8,które pala się wyśmienicie...
|
Te MMC to ściema, tak jak Tayo Yuden.
Nie dajcie się zwieść podróbkom. Te nośniki nawet nie leżały obok MMC. |
a jakie miałeś te copy me??jaki był kolor czerwony czy żółty,+ czy -??
|
Jeżeli już, to MCC (Mitsubishi Chemicals Corporation). Na 99% jestem pewien, że jest to fake Media ID.
|
czy naprawde tylko tdk, verbatim i Tayo Yuden potrafia zrobic nosniki przyzwoitej klasy? mnie to juz zaczyna wkurzac bo nie wiem czy to moja SD-R5372 taka cienka (czy moze uszkodzona?) czy 90% plytek to shit. Nagrywam na tdk- nie ma problemu. Jak tylko wsadze jakiegos Sky ("MCC") czy inne badziewie to nagrywarka zwalnia juz przy zapisie (o odczycie w okolicach 2x nie wspomne - przy tdk mam 12x). To wyrzucanie pieniedzy w bloto (zwlaszcza ze tdk 8x box sa po 2,20 a syfy po 1,80). Niech ktos mnie oswieci. Chcialbym sie dowiedziec jak widza to posiadacze innych spawarek (w szczegolnosci benq1620 ktory podobno swietnie nagrywa).
Wiem szukajka nie gryzie ale temat o nosnikach ma 237 stron trzebaby dnia zeby go przejrzec... Zerknalem jednak i widze posty w stylu : "Nie wiem już co mam palić, jak i na czym, żeby mieć lepsze rezultaty " no to teraz kupuje tdk only ... :( verby troche drogie sa. Cos mi sie widzi ze technologia produkcji nosnikow DVD nie nadazyla w tym wypadku za ich popularnoscia. update - moze to jednak nagrywarka mi nawala (albo jakas przewrazliwiona z tym zwalnianiem) bo wrzucilem sky do dvd-roma sony i czyta sie jak bajka. no moze prawie jak bajka ale dobilo przy koncu do ....16x !!! (naped ma dwa-trzy lata!) |
Copy me sa w sumie tansza i ubozsza wersja Verbatim, bowiem na tej samej matrycy są robione wiec to ze traca dane to moze byc wina upadku twojego napedu albo zlej kalibracji lasera. Sprobuj przeczytac innym napedem.
|
I byl sens oszczedzac te 20groszy na plycie?
Ja juz tego nie rozumie. Przeciez pozadna Verbatima kosztuje 0,65zl, a jakis badziew ~0,40zl, wiec chyba te 0,25zl nie jest majatkiem! |
Cytat:
|
Cytat:
|
On nie z gruszkie nie z pietruszki:)Mu chodzilo o cd a my tu o dvd:)
|
A moze mial na mysli roznice w cenie pomiedzy plytami :idea:
|
Hmm dziwne u mnie te Copyme DVD+R(0,85zeta) wypaliło bezbłędnie i z prędkością x8 (Litek 401@811 HSOR) mimo, że na płytce pisze x4.
|
Bezbłędnie to nam z pewnością wszystkim wypala każdą syfną płytkę. Co później dzieje się z taką płytką i jak wygląda jej odczyt ( np . na stacjonarkach) to już inna sprawa.
|
copy me - sama nazwa mowi zebny przed prtzechowywaniem na nich danych skopiwac ich zawartość :>
|
Cytat:
|
jednak nie wszystkie plytki nagrywaja sie bez bledow.
Memorex DVD-R 8x na mojej toshibie nagrywaja sie w zaleznosci od wiatru mniej wiecej do 60% max (write error potem). To najgorsze plytki jakie widzialem - lepsze sa juz nawet manty (nigdy nie przypuszczalem ze przy odpadkach zwanych manta napisze "lepsze") rotfl. na razie najtaniej wypalac na tdk (koszt 2,20 za plytke) . taniocha. na memorexach koszt wyniosl mi 9zl (cake 10 z czego 6 wywalilem 2 nagralem na 2x a reszty boje sie wsadzac do nagrywarki czyli 2 wypalone za 18zl i do tego cienko sie czytaja). |
Kupiłem 10 tych płytek w plusie zielone i wszystkie wypaliły się bez problemowo,
odczytują się też niczego sobie, zobaczymy jak poleżą co z nich będzie. Miałem też jedną w minusie czerwoną i muszę przyznać, że takiego fajansu to jeszcze nie wypalałem. |
Cytat:
u mnie tdk kosztuje 1.51 i z tego co wiem to i tak dosc drog |
Cytat:
|
Pozwolicie,że dołącze do tej dyskusji o jakości nośników DVD.
Kiedy zakupiłem sobie nagrywarkę (LiteOn 1633S) pierwsze płyty jakie paliłem to PLATINUM. Nie wiedziałem wtedy o żadnych testach, wystarczyło że płytka odtwarzała się w stacjonarce. Zacząłem zaglądać na to forum i trochę czytać, potem testować nagrane płytki. Jako, że nagrywałem tylko na PLATIUM, nie miałem możliwości porównania z innymi nośnikami, choć same Platinki wypadały nieźle. Postanowiłem kupić kilka innych (Verbatim , TDK ). Po kilku przetestowanych płytkach stwierdziłem, że nagrywają się lepiej niż PLATINUM. Myśle sobie, kupie większą partię Verbatim-ów, będzie na dłużej (50szt). No i się zaczęło. Jak zobaczyłem wykresy z KProbe,to mi szczęka opadała. Dobrze wypalała się co 8 płytka. Zacząłem kombinawać z biosami, epromem, patchowaniem samych biosów. Po jednym z zabiegów padła mi nagrywarka, na szczęście dało się ją jakoś przywrócić do życia. Jakoś z czasem udało mi się pozbyć tych płytek i od tego czas kupuje tylko PLATINUM, testuje co jakiś czas nagraną płytkę i narazie nie mam zastrzeżeń. Pradopodobnie była to jakaś felerna partia (tak myślę), ale nie mam ochoty już ryzykować. Salem |
@tomascamel
no to musze zmienic sklep :P jesli tdk jest za 1,5 to ja nic innego nie kupuje te plyty sa po prostu idealne. Bezproblemowy zapis i super odczyt - nie musze robic testow i martwic sie ze jutro dane wyparuja. |
ja tam jestem bardzo zadowolony z copyme - pala jak verbatimy - a ze śmierdzą.. no cóż zapach pewnie wyparuje...
|
Pewnie zapach wyparuje z plyta:)
|
Ilość załączników: 1
na dowod ze 1,5 - wczoraj kupił mi kumpel 2 tdk i tu zonk 1,51 :( a myslelem ze 1,50
|
2x1,51=3.02 a nie 3,12 :|
|
Cytat:
maniek |
Cytat:
|
no rzeczywiscie musze zmienic sklep
btw dlaczego firmowe plyty kupuje sie na liczby calkowite (np 2szt) a esperanzy na ulamki... mozna kupic 0.5 plytki? a moze jak sie wypala tylko 60% to kupuje sie 0.6? |
Ilość załączników: 2
Cytat:
Te płytki lepiej działają od Platynumów... a dodatkowo kumplowi po pół roku z takich debeściakowatych platyn zaczęły dane "parować" No i proszę - porównanie CopyMe do Platinum |
A tu dla odmiany :D
CopyMe DVD+R x4 burn x4 1620B7U9 |
Cytat:
|
Cytat:
aaaaaaa eeeeeeee hmmmm tego .... ten .... Ładną mamy dziś pogodę prawda? :D :mruga: BTW Właśnie! BTW2 Ładnie się palą te CDRy || |
Cytat:
Kolejna platyna - tym razem jest napisane x4 jak dla mnie te płyty to shit i nie warte swojej ceny. Dla mało cennych danych - tylko CopyMe DVD+Rx4 - cena 0,80 zł dla bardzo ważnych danych - tylko Verbatim - cena 1,65 zł platyna kosztująca 1,20 i oferująca to co oferuje to jakieś kosmiczne nieporozumienie jak dla mnie |
Cytat:
To po prostu płyta CDR :taktak: Przyjrzyj się! :czytaj: Czy po dwa obrazki zamieszczasz złośliwie? Czy dla dobitności argumentacji? ??? |
Cytat:
Pojawiło się x48, no disc no media - ponieważ prawdopodobnie już po teście płytkę wyciągnąłem z napędu. Dla potwierdzenia zapodałem kolejny obrazek z testem innej płytki Platinum DVD+R też na Ricohjpnr02 nie ma szans by była to CDR (z kilku powodów - np CDR nie ma pojemności 4,7 GB ;) ) |
Cytat:
Ale przy płytach DVD powinno być PI PIF A tam jest C1 C2 :czytaj: Chyba, że to efekt uboczny :mruga: UPDATE A płyty CDR także mogą mieć 4.7GB :taktak: Zobacz np. TU :czytaj: Najnowsza technologia, zapis holograficzny :D :mruga: |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:12. |