Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Koleżanka ma problem - neostrada (https://forum.cdrinfo.pl/f5/kolezanka-ma-problem-neostrada-51809/)

Piterniel 01.05.2005 23:40

Ja mieszkam na krytycznej odległości.
Życie na krawędzi [internetu ?;p]
Dane podawane przez modem są w krytycznej wartości ale GG i wszystko inne działa poprawnie ;p

siwy_mw 01.05.2005 22:56

Mnie sie wydaje ze wina moze byc po stronie modemu jezeli to jest Thomson, i wieksza odleglosc od centrali, ale poczytaj na tej stronie tu wszystko pisze od a-z :piwo:

ps. oto maly cytatat z tej strony
"Zatrzymamy się chwilę przy tym okienku. Mamy tu sporo ciekawych informacji, od ustawień szybkości łącza / Transmit Rate , Receive Rate /, licznika błedów CRC i FEC / oby był zawsze taki jak wyżej /. Błędy CRC i FEC mogą pojawiać się między innymi wtedy gdy mamy uszkodzoną linię, modem, lub jesteśmy za daleko, SNR opisany dalej spada poniżej 10 dB, a tłumienność jest w granicach 50. Margin to tzw SNR czyli odstęp sygnał - szum, da się nam we znaki w przypadku nagłych zmian o 10, 15 dB lub gdy zacznie spadać poniżej 15 dB. Nastąpi wtedy wyłączenie naszego ulubionego Gadu-Gadu.
Kolejny parametr - Attenuation - tłumienność- im wyżej tym gorzej, jest odzwierciedleniem długości i niestety jakości linii. Zaczyna być groznie powyżej 45-50dB, ale bez paniki, przy takiej tłumienności zaczyna wysiadać SpeedTouch, nasze Gadu-Gadu na Sagem wciąż nadaje, choć mogą pojawiać się błędy. Sama wysoka tłumiennośc nie jest tak uciążliwa, chyba że dołączy do niej niski SNR"

rembrant 01.05.2005 22:56

No jak neo działa i wszystko działa moze w gg niech wybierze ze laczy sie przez modem ale to chyba nie ma wiekszego znaczenia, mam neo i nie mam ani nie mialem takiego problemu nigdy, ciezko pomoc na odleglosc

joujoujou 01.05.2005 22:40

Cytat:

Napisany przez Patrix
[...]potem niech wepnie ten szczyt technologii TP, zainstalować ten kochany soft z dolączonej płyty (ja wolałbym to zrobić ręcznie)
zobaczymy co będzie

Może właśnie tu tkwi błąd?
IMO najpierw należy instalować soft, a w momencie gdy instalator prosi o podpięcie modemu to go wpinasz, przynajmniej u mnie dokładnie tak było.

Yarozelsky 01.05.2005 21:20

Cytat:

Napisany przez Patrix
był spec TP podobno i zrobił kiedyś wiec działa....
wszystko inne też działa :|

PS
poleciłem jej odpiąć modem od kompa, Wasz kochany format C:, zainstalowanie antywirusa, firewalla, antyspyware, potem niech wepnie ten szczyt technologii TP, zainstalować ten kochany soft z dolączonej płyty (ja wolałbym to zrobić ręcznie)
zobaczymy co będzie

w programie z tpsa tym ktorym sie laczysz sie wyl/wl zapore :P tam pokombinuj[tam tez przydzielasz porty programom]
edit:
poza tym kolezanka ma neo 128 bo tylko tam [chyba ] daja ten modem

Patrix 01.05.2005 21:12

Cytat:

Napisany przez Cloperflake
To wez swoj komp pojdz do kolezanki i sprawdz - jesli u Ciebie nie bedzie dzialac to dzwonic po tego speca,
jesli jednak bedzie dzialac to znaczy ze instaluje jakis program (moze nieswiadomie np na płycie ze sterownikami do mobo niekiedy sa rozne antywirusy) i ten program jej poblokował porty
Koniec

był spec TP podobno i zrobił kiedyś wiec działa....
wszystko inne też działa :|

PS
poleciłem jej odpiąć modem od kompa, Wasz kochany format C:, zainstalowanie antywirusa, firewalla, antyspyware, potem niech wepnie ten szczyt technologii TP, zainstalować ten kochany soft z dolączonej płyty (ja wolałbym to zrobić ręcznie)
zobaczymy co będzie

Cloperflake 01.05.2005 21:04

To wez swoj komp pojdz do kolezanki i sprawdz - jesli u Ciebie nie bedzie dzialac to dzwonic po tego speca,
jesli jednak bedzie dzialac to znaczy ze instaluje jakis program (moze nieswiadomie np na płycie ze sterownikami do mobo niekiedy sa rozne antywirusy) i ten program jej poblokował porty

Koniec

Patrix 01.05.2005 20:54

Cytat:

Napisany przez qfir
ale firewall w windowsie xp jest standartowo wlaczony :P i z pewnoscia to on jest przyczyna

pisałem że nie ma firewalla
nawet systemowego bo nie ma SP2

qfir 01.05.2005 20:50

Cytat:

Napisany przez Patrix
nie ma zadnego firewalla ani SP :) echh to dziewczyna hehe :D

ale firewall w windowsie xp jest standartowo wlaczony :P i z pewnoscia to on jest przyczyna

woitas 01.05.2005 20:50

ma poblokowane porty.
niech sprawdzi, czy nie ma włączonej zapory dla xp i sprawdzi ustawienia programu antywirusowego.

joujoujou 01.05.2005 20:45

@Patrix, a skype działa?
Może przez proxy spróbuj?

Unit 01.05.2005 20:33

Może format c: ? ||

A tak serio, jeśli internet działa a komunikatory nie chcą to wygląda na to, iż są poblokowane jakieś porty.

Zresztą widzę inne wyjście, które zaoszczędzi wielu kłopotów w przyszłości - zmienić dostawcę usług internetowych ||

Patrix 01.05.2005 20:26

używa tylko jednego konta - administratora...

smolik 01.05.2005 20:24

No nie wiem mojej koleżance jak "instalowałem" Neo ;) to gg spoko chodzilo.

Cloperflake 01.05.2005 20:22

Pewnie jakis programik (np firewall) poblokował jej porty
ps. do neo nie potrzeba jakiejs aplkacji moze tam trzeba cos ustawic

Patrix 01.05.2005 20:21

nie ma zadnego firewalla ani SP :) echh to dziewczyna hehe :D

Skubi 01.05.2005 20:18

Ja mam neo i zadnego problemu nie miałem moze Firewall w XP blokuje ?

Piterniel 01.05.2005 20:14

Wyłącz zapore
Spróbuj połączyć się przez jakieś proxy w3cache

Tyle :D

shuma02 01.05.2005 20:13

a co to za kolezanka ?? :)

Patrix 01.05.2005 20:11

Koleżanka ma problem - neostrada

Siema :D
Tak jak w temacie.
Nie działają jej żadne komunikatory internetowe icq/gg/tlen - nic ostatnio poratowało ja webgg (przez www), nawet na czysto po formacie.
Ma neostrade jaki pakiet - nie wiem, bo ona nie wie :D
Ma Widowsa XP Pro, modem speedtouch 330
Ja na neo nigdy nie siedziałem i nigdy nic nikumu nie konfigurowałem...więc się pytam co zrobić. Tymbardziej, że kiedyś przyszedł do nie 'fachoffffiec' z TP - zrobił i działało - do następnego formatu.
Jak uruchomić te komunikatory ?? priorytetem jest GG.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:12.