Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napêdy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   LiteOn SOHW-1653S "przycina" p³yty (https://forum.cdrinfo.pl/f15/liteon-sohw-1653s-przycina-plyty-51930/)

raven66 05.05.2005 19:34

LiteOn SOHW-1653S "przycina" p³yty

witam :jupi:

taki ma³y problem mam... problem czy nie problem, jest to jednak do¶æ uci±¿liwa [dla mnie] przypad³o¶æ sprzêtu i nie wiem co dalej z tym
czyniæ :|

tytu³em wstêpu - szuka³em na Szukaju, ale ??? znalaz³em jedynie: klik1 klik2 klik3 klik4 ¿aden z tych tematów nie zbli¿a siê do mojego "problemiku" ((

otó¿ - zaposiadam sobie palnik LiteOn'a - tak jak w temacie - SOHW-1653S ogólnie jestem z niego bardzo zadowolony, nie narzekam, fajnie pali, fajnie czyta, fajnie wygl±da... ogólnie jest mi³y i przyjemny, jednak¿e pojawia siê czasami [rzadko ale jednak] pewien malutki zgrzycik :(

bywa tak, ¿e po w³o¿eniu p³yty do napêdu palnik jakby nie móg³ "zatrybiæ", tzn. wydaje d¼wiêki takie :fiu: "trzaskopodobne" - rozpêdza p³ytê i nagle "trzask" [taki cichutki] i znowu rozpêdza i znowu trzask i tak kilkakrotnie

nie ma to wiêkszego znaczenia, poza tym, ¿e przy np. ogl±daniu DivXa z takiej "¼le w³o¿onej" p³ytki co kilka minut film siê przycina - co jest strasznie denerwuj±ce

ciekawostk± jest to, ¿e po wysuniêciu tacki i zasuniêciu jej na nowo czyta dalej p³ytkê bez ¿adnego problemu

drug± ciekawostk± jest fakt, ¿e poprzednio mia³em napêd CD [zwyk³y czytnik] równie¿ Litka [nie pamiêtam modelu] i zachowywa³ siê podobnie, tzn. mia³ tendencjê do "przycinania" p³yt - problem znika³ po powtórnym w³o¿eniu tej samej p³ytki

no i co? czy jest to w takim razie wada fabryczna Litków? czy mo¿e jaki¶ feler tych moich konkretnych egzemplarzy? czy powinienem reklamowaæ palnik [póki jeszcze na gwarancji]? czy mo¿e raczej odpu¶ciæ sobie, bo to norma? bardzo bym by³ wdziêczny za odpowiedzi, szczególnie posiadaczy tego sprzêtu :D

pozdrawiam wszystkich :piwo:

ed hunter 05.05.2005 20:00

hymm... w moim litku 812s mocno zniszczona p³yta DVD potrafi zaskoczyæ po ponownym w³o¿eniu (czasami 3,5 itd.) ale jak ju¿ za³apie to idzie. w 52327s nic podobnego nigdy nie mia³o miejsca - nawet masakry CD czyta. (no oczywi¶cie do pewnego stopnia masakry :D )

raven66 05.05.2005 20:06

no ale widzisz, mi siê to zdarza nawet w momencie jak w³o¿ê p³ytkê "nówkê-nie¶migan±" to nie zale¿y od no¶nika - potrafi siê tak zdarzyæ nawet na 1-dniowym Verbie, chodzi o to, ¿e czasami jakby "nie ³apie" tej p³ytki od samego pocz±tku...

ed hunter 05.05.2005 20:12

a jak wychodz± testy KProbe?

mo¿e oczko siê zapapra³o (w dwóch te¿ mo¿liwe)

a mo¿e komp co¶ odstawia?

mo¿e procek siê d³awi?

mo¿e... :)

raven66 05.05.2005 20:23

KProbe na Verbie daje 0,00-0,02 max
procek siê nie d³awi
komp w porzo
Litek nówka, kilka miesiêcy ma, wiêc raczej nie zabrudzenie...

VIZZARD 05.05.2005 22:12

A mo¿e to niedopracowane zabezpieczenie antypirackie :>

Niedopracowane - bo za drugim razem zaskakuje :mruga:

:D

ed hunter 05.05.2005 22:42

ja my¶lê, ¿e ten litek siê j±ka i to wszystko t³umaczy :P

VIZZARD 05.05.2005 22:45

Cytat:

Napisany przez ed hunter
ja my¶lê, ¿e ten litek siê j±ka i to wszystko t³umaczy :P

No pewnie!

I jeszcze ma dysleksjê i dysgrafiê :D

:mruga:

ed hunter 05.05.2005 22:48

ja nie mogê jeszcze nie piszemy w ¶mietmiku.... :D

Mac ¶pi czy co??? :P

ale pewnie polecimy z gruchotem ^_^

VIZZARD 05.05.2005 23:08

Mod MacGyver mocno ¶pi ... :spie:

Mod MacGyver mocno ¶pi ... :spie:

My siê go boimy

W keyboard nie walimy :nie:

Jak siê zbudzi to nas zje :jem:

bie ...:niepow:

:czar:

knydel 05.05.2005 23:33

@raven66
Mia³em taki motyw na CD Philipsa - na szczê¶cie sie juz go pozby³em i teraz na Litku 1633 wszystko jest ok jak do tej pory.

melag 06.05.2005 08:47

Mia³em podobny problem z moim dvd-rom rozwi±zaniem by³o zmiana ta¶my 40 na 80 ¿y³ow±. 8 )

raven66 06.05.2005 09:18

mam od pocz±tku ta¶mê 80 ¿y³ow±, choæ szczerze mówi±c to nie wiem jakie to mog³oby mieæ znaczenie

VIZZARD 06.05.2005 09:44

Spróbuj jeszcze zarzuciæ jaki¶ te¶cik w kProbe lub Nero CD/DVD Speed :taktak:

Takie pykanie mo¿e te¿ byæ spowodowane z³± jako¶ci± nagranej p³yty

Czytnik siê wtedy mêczy próbuj±c skorygowaæ b³êdy

St±d mog± byæ te spowolnienia, przycinania, pykania

Kto wie, kto wie ... :idea:

alf_red 06.05.2005 10:08

ja proponujê 2 rzeczy:
1. sprawdzenie jak zachowuje siê liteon na osobnej ta¶mie jako master (o ile tak nie masz) i czy napewno pracuje w dma66. Domy¶lam siê, ¿e tryb dma sprawdzi³e¶ wiêc to tak pro forma.
2. aktualizacje firmware`u ...
u mnie po zmianie z orginalnego cso2 na wy¿szy nie ma ju¿ tego trzasku.

PS. mój liteon 1653 jest zgrubsza wszystko-¿erny, za 2 wyj±tkami:
1. p³ytki cd-rwx10 Mediastore (czyta i zapisuje ale ma problem z zatrybieniem i wydaje na wstêpie dziwne odg³osy. Czasem dopiero 3 w³o¿enie do napêdu pomaga. Problem narasta, gdy p³ytka by³a wielokrotnie nagrywana w "obcych" napêdach i kasowana na szybko) Mam takie 3, czekam a¿ padn± ;-) Ale to pewnie kwestia wspomnianego Mediastore...
2. Dvd-rwx2 Esperanza. Jak palê u siebie to wszyscy znajomi mog± to odczytaæ, jak pali kto¶ znajomy to zazwyczaj wszyscy oprócz mnie... :-) U mnie (zale¿nie od wersji fw albo trzaski i potem komunikat ¿e dysk jest pusty i jest na nim 0MB wolnego, albo w nowym csom- co¶ o nieprawid³owej funkcji...

raven66 06.05.2005 11:17

parê próbek p³ytek jest tu, popatrzcie sobie na Esperanzy i Verbatimy - wyniki IMHO niez³e, wiêc raczej nie chodzi tutaj, jak napisa³ VIZZARD, o z³± jako¶æ p³yty

zreszt±, jak ju¿ pisa³em - problem nie jest z odczytem p³yty tylko pojawia siê przy wk³adaniu p³ytki do napêdu - tak jakby nie móg³ "chwyciæ" tej p³ytki, zczytaæ indeksu czy co tam jeszcze

@alf_red: pracuje w DMA, dok³adnie w UDMA mode 4 (albo 5, nie pamiêtam), mam jako master, ale nie na osobnej ta¶mie, bo mi brak³o kontrolera, ale jest przypiêty razem z palnikiem Teac'a, razem ich nie u¿ywam nigdy

firmware, CS02, nie zmieniany, nie dotykany...

nie u¿ywam innych p³yt ni¿ Verbatimy, czasem jak mi nie zale¿y na danych albo nagrywam dla kogo¶ ;) to wypalam na tej resztce Samsungów, które mi jeszcze zosta³y, nagra³em równie¿ kilka Esperanz do celów testowych

PS. taki jeszcze ma³y offtop - nagrywa³em wczoraj 3 p³yty jedna po drugiej, po ka¿dej p³ycie zapuszczany scandisk i kprobe - jako pierwsza i druga by³a spalana Verbatimka, jako trzecia Esperanza...

pierwsza Verbatimka siê po prostu "spali³a" (zdarzy³o mi siê pierwszy raz), posz³a do kosza, wynik z II-go Verba po prostu mnie zszokowa³, PIF mia³ oko³o 40 (nie chcê k³amaæ, ale nie pamiêtam z "g³owy" a obrazek mam w domq) i to gdzie¶ tak pify zaczê³y siê pojawiaæ oko³o 60% p³ytki - i teraz nie wiem, czy:

a. felerne p³yty (mimo i¿ MCC003, ale mo¿e trafi³em na jak±¶ uszkodzon± partiê - nowe p³yty z pude³ka)
b. napêd siê "przegrza³" od ci±g³ej eksploatacji (zrobie jeszcze dzi¶ na ¶wie¿o kolejne testy tych p³yt)
c. Litek ju¿ do wymiany? czy po kilku miesi±cach mo¿e ju¿ szwankowaæ? to by mo¿e t³umaczy³o tak¿e te "przycinki"

sam ju¿ nie wiem... :blee:

VIZZARD 06.05.2005 11:59

Cytat:

Napisany przez raven66

zreszt±, jak ju¿ pisa³em - problem nie jest z odczytem p³yty tylko pojawia siê przy wk³adaniu p³ytki do napêdu - tak jakby nie móg³ "chwyciæ" tej p³ytki, zczytaæ indeksu czy co tam jeszcze

No i w³a¶nie zjawisko takie wystêpuje przy skopanych p³ytkach

Zarówno przy odczycie, jak i przy wk³adaniu i próbie "zaskoczenia" :taktak:

Ale w twoim przypadku faktycznie p³ytki sa nagrane raczej dobrze

Proponowa³ bym w takim razie - jak ju¿ radzili - zabawê z ta¶mami i konfigiem na IDE

A nó¿ widelec ... :D

raven66 06.05.2005 13:31

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
No i w³a¶nie zjawisko takie wystêpuje przy skopanych p³ytkach
Ale w twoim przypadku faktycznie p³ytki sa nagrane raczej dobrze

no w³a¶nie, nie mam zastrze¿eñ do p³ytek

Cytat:

Proponowa³ bym w takim razie - jak ju¿ radzili - zabawê z ta¶mami i konfigiem na IDE :mruga:
ale generalnie wszystko jest OK, takie rzeczy siê zdarzaj± bardzo rzadko (powiedzmy na 6 miesiêcy jak mam palnik zdarzy³o siê 5-6 razy do tej pory)
wiêc je¶li "na co dzieñ" jest w porz±dku, to nie wiem co by mia³a daæ zabawa z ta¶mami

alf_red 06.05.2005 15:25

Mo¿e jednak zarezykujesz zmianê na wy¿szy biosik? Najgorsze co mo¿e Ciebie spotkaæ to powrót do zrobionego backup`u....
A co do przegrzania, to w±tpiê. Rekordowo na 1653s wypalone pod rz±d 12xcdaudio prêdko¶æ zapisu x16, 6xdvd prêdko¶æ zapisu x4. A w sumie palê raczej sporo (p³yt ma siê rozumieæ ;-) i niczego negatywnego nie zauwa¿y³em.

raven66 06.05.2005 15:31

czyli pewnie zanosi siê na serwisik... ((

VIZZARD 06.05.2005 18:05

Cytat:

Napisany przez raven66
wiêc je¶li "na co dzieñ" jest w porz±dku, to nie wiem co by mia³a daæ zabawa z ta¶mami

Nie jest wa¿ne z kim i czym siê bawisz :nie:
Wa¿ne jest ¿eby ¿eby ci by³o dobrze i ¿eby zabawa by³a dobra :fala:

I ¿eby g³owa nie bola³a na drugi dzieñ :\

karel48 06.05.2005 20:41

Cytat:

Napisany przez raven66
czyli pewnie zanosi siê na serwisik... ((

Witam!
Ja u siebie te¿ zauwa¿ylem podobne objawy - wygl±da to tak jakby laser nie mógl znale¼æ pocz±tku ¶cie¿ki - po rozpêdzeniu nastêpuje ten trzask i powtorka za chwilê, zwykle do trzech razy sztuka. :blee:

Mam na to radê - olej to :taktak: i nie przejmuj siê :nie:

Vizzard - na Ciebie to ju¿ ¿aden MOD uwagi nie zwraca - szkoda czasu - niektórych zreformowaæ ju¿ nie mo¿na ||
;)

Ps.Raven66 - twoje wykresy palenia Esper obalaj± mit na biosie CS02 ich wypaliæ siê ... nie da³o (ponoæ brak lub do dupy strategia) :)

ed hunter 06.05.2005 20:56

Cytat:

Napisany przez karel48

Vizzard - na Ciebie to ju¿ ¿aden MOD uwagi nie zwraca - szkoda czasu - niektórych zreformowaæ ju¿ nie mo¿na ||
;)

to TY NIE WIESZ, ¯E VIZZARD JEST MODEM? :niepow:

;)

VIZZARD 06.05.2005 21:00

Cytat:

Napisany przez karel48

Vizzard - na Ciebie to ju¿ ¿aden MOD uwagi nie zwraca

W³a¶nie! :tak!:

Pytam siê i pytam
Dlaczego po modernizacji forum powadomienia mi na e-mail nie przychodz± :idea:

A tu odpowiedzi ni chu chu :\

:D

BTW No to mo¿e daæ do serwisu tego Litka

Dadz± nówkê funkiel, nie je¿d¿on± :mruga:

karel48 06.05.2005 21:50

Cytat:

Napisany przez ed hunter

;)

Widzê ¿e powoli Tobie równie¿ siê udziela uszczypliwo¶æ mistrza czarodzieja - kto z kim przebywa takim siê staje - co¶ w tym prawdy musi byæ ;)

VIZZARD 06.05.2005 23:13

Cytat:

Napisany przez ed hunter

;)

A ja *******ê :O

Nawet nie zauwa¿y³em !!! :wow:

Dziêki za zwrócenie uwagi :mruga:

:piwo:

karel48 07.05.2005 22:44

Vizzard - jestem pod wra¿eniem :O
Zagladam ci ja do ustawieñ - a tam reputa :)
patrze od kogo - a to sam czarodziej :wow:
spogl±dam na swoj avatar - my¶la³em ¿e siê sam zmieni³ mo¿e ???
a morda dalej ta sama - muchy na swoim miejscu 8 )
Czy¿by¶ wreszcie siê przyzwyczai³ ;)

Ps. Dziêki :)

VIZZARD 07.05.2005 22:54

Cytat:

Napisany przez karel48
Czy¿by¶ wreszcie siê przyzwyczai³ ;)

Ano!

Wiesz, sam sobie zapracowa³e¶ na tê reputê i sam jeste¶ sobie winien :D

A po dwustu piêædziesiêciu kilku postach ogl±dania tego avataru

Chyba siê przyzwyczai³em

Ale jeszcze nawi±¿ê do tego, ¿e to nie tylko samo przyzwyczajenie przez ogl±danie

Po prostu przez siebie przekona³e¶ mnie do niego :taktak:

Czy aby nie nazbyt skomplikowanie? :>

:czar:

karel48 07.05.2005 23:20

Hehe!
Zrozumia³em! :idea:
I ciesze siê :jupi:
A¿ mam ochotê Ciê :uscisk:
I odwzajemniæ moj± nieskrywan± rado¶æ :banan:
Ale niestety dalej nie mogê :'(
Wiêc musisz nadal czekaæ... :smutny:

Pozdrawiam :piwo:
Ps. Zapomnia³em dodaæ, ¿e ta reputka ma dla mnie szczególn± warto¶æ ;)

VIZZARD 07.05.2005 23:26

Cytat:

Napisany przez karel48
Hehe!
Zrozumia³em! :idea:
I ciesze siê :jupi:
A¿ mam ochotê Ciê :uscisk:
I odwzajemniæ moj± nieskrywan± rado¶æ :banan:
Ale niestety dalej nie mogê :'(
Wiêc musisz nadal czekaæ... :smutny:

Pozdrawiam :piwo:
Ps. Zapomnia³em dodaæ, ¿e ta reputka ma dla mnie szczególn± warto¶æ ;)

To brzmi tak jak by¶ Oscara dosta³ :D

Czeka³em tyle, to i jeszcze poczekam ... :czas:

:piwo:

ed hunter 07.05.2005 23:35

no to wychodzi na to ¿e siê chyba panowie umówi± na testowanie no¶ników DVD lub przycinanie czego¶ ;) ^_^

VIZZARD 07.05.2005 23:43

Cytat:

Napisany przez ed hunter
no to wychodzi na to ¿e siê chyba panowie umówi± na testowanie no¶ników DVD lub przycinanie czego¶ ;) ^_^

Czemu nie

Tylko trochê daleko

Nawet jak na przyciêcie :D

karel48 07.05.2005 23:47

Mogliby¶my potestowaæ ... podstawki pod piwo ... przy jego konsumpcji. :piwo:
Tylko z Krakowa do Szcecina trochê jakby daleko... :smutny:
Ps. Spadam kimaæ - jutro pobuda 4.30 - trzeba czasem cos w ¿yciu robiæ...
;)

ed hunter 07.05.2005 23:50

e tam wakacje w drodze.

mo¿ecie siê zjechaæ w Warszawie, te¿ chêtnie co¶ przytnê :P

VIZZARD 07.05.2005 23:51

Cytat:

Napisany przez karel48
Mogliby¶my potestowaæ ... podstawki pod piwo ... przy jego konsumpcji. :piwo:
Tylko z Krakowa do Szcecina trochê jakby daleko... :smutny:

Otó¿ to!

:piwko2:

UPDATE

Cytat:

Napisany przez ed hunter
mo¿ecie siê zjechaæ w Warszawie, te¿ chêtnie co¶ przytnê :P

No czas poka¿e ...

Acha!

Tylko z tym przycinaniem - to uwa¿aj na rozporek :>

raven66 08.05.2005 08:15

Cytat:

Napisany przez karel48
Ja u siebie te¿ zauwa¿ylem podobne objawy - wygl±da to tak jakby laser nie mógl znale¼æ pocz±tku ¶cie¿ki - po rozpêdzeniu nastêpuje ten trzask i powtorka za chwilê, zwykle do trzech razy sztuka.

dok³adnie tak to w³a¶nie wygl±da

Cytat:

Mam na to radê - olej to i nie przejmuj siê
to jest problem, bo mnie to dra¿ni :D
chyba zrobiê faktycznie tak:
Cytat:

Napisany przez VIZZARD
BTW No to mo¿e daæ do serwisu tego Litka
Dadz± nówkê funkiel, nie je¿d¿on±

Cytat:

Napisany przez karel48
Ps.Raven66 - twoje wykresy palenia Esper obalaj± mit na biosie CS02 ich wypaliæ siê ... nie da³o (ponoæ brak lub do dupy strategia)

to jeszcze posadzê parê wykresów, w tym temacie, ale obawiam siê ¿e mit nie pryska jednak tak do koñca (jak widaæ zale¿y od partii... p³ytek :) )

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:23.