Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   LiteOn SOHW-1653S "przycina" płyty (https://forum.cdrinfo.pl/f15/liteon-sohw-1653s-przycina-plyty-51930/)

raven66 08.05.2005 08:15

Cytat:

Napisany przez karel48
Ja u siebie też zauważylem podobne objawy - wygląda to tak jakby laser nie mógl znaleźć początku ścieżki - po rozpędzeniu następuje ten trzask i powtorka za chwilę, zwykle do trzech razy sztuka.

dokładnie tak to właśnie wygląda

Cytat:

Mam na to radę - olej to i nie przejmuj się
to jest problem, bo mnie to drażni :D
chyba zrobię faktycznie tak:
Cytat:

Napisany przez VIZZARD
BTW No to może dać do serwisu tego Litka
Dadzą nówkę funkiel, nie jeżdżoną

Cytat:

Napisany przez karel48
Ps.Raven66 - twoje wykresy palenia Esper obalają mit na biosie CS02 ich wypalić się ... nie dało (ponoć brak lub do dupy strategia)

to jeszcze posadzę parę wykresów, w tym temacie, ale obawiam się że mit nie pryska jednak tak do końca (jak widać zależy od partii... płytek :) )

VIZZARD 07.05.2005 23:51

Cytat:

Napisany przez karel48
Moglibyśmy potestować ... podstawki pod piwo ... przy jego konsumpcji. :piwo:
Tylko z Krakowa do Szcecina trochę jakby daleko... :smutny:

Otóż to!

:piwko2:

UPDATE

Cytat:

Napisany przez ed hunter
możecie się zjechać w Warszawie, też chętnie coś przytnę :P

No czas pokaże ...

Acha!

Tylko z tym przycinaniem - to uważaj na rozporek :>

:mruga:

ed hunter 07.05.2005 23:50

e tam wakacje w drodze.

możecie się zjechać w Warszawie, też chętnie coś przytnę :P

karel48 07.05.2005 23:47

Moglibyśmy potestować ... podstawki pod piwo ... przy jego konsumpcji. :piwo:
Tylko z Krakowa do Szcecina trochę jakby daleko... :smutny:
Ps. Spadam kimać - jutro pobuda 4.30 - trzeba czasem cos w życiu robić...
;)

VIZZARD 07.05.2005 23:43

Cytat:

Napisany przez ed hunter
no to wychodzi na to że się chyba panowie umówią na testowanie nośników DVD lub przycinanie czegoś ;) ^_^

Czemu nie

Tylko trochę daleko

Nawet jak na przycięcie :D

ed hunter 07.05.2005 23:35

no to wychodzi na to że się chyba panowie umówią na testowanie nośników DVD lub przycinanie czegoś ;) ^_^

VIZZARD 07.05.2005 23:26

Cytat:

Napisany przez karel48
Hehe!
Zrozumiałem! :idea:
I ciesze się :jupi:
Aż mam ochotę Cię :uscisk:
I odwzajemnić moją nieskrywaną radość :banan:
Ale niestety dalej nie mogę :'(
Więc musisz nadal czekać... :smutny:

Pozdrawiam :piwo:
Ps. Zapomniałem dodać, że ta reputka ma dla mnie szczególną wartość ;)

To brzmi tak jak byś Oscara dostał :D

Czekałem tyle, to i jeszcze poczekam ... :czas:

:piwo:

karel48 07.05.2005 23:20

Hehe!
Zrozumiałem! :idea:
I ciesze się :jupi:
Aż mam ochotę Cię :uscisk:
I odwzajemnić moją nieskrywaną radość :banan:
Ale niestety dalej nie mogę :'(
Więc musisz nadal czekać... :smutny:

Pozdrawiam :piwo:
Ps. Zapomniałem dodać, że ta reputka ma dla mnie szczególną wartość ;)

VIZZARD 07.05.2005 22:54

Cytat:

Napisany przez karel48
Czyżbyś wreszcie się przyzwyczaił ;)

Ano!

Wiesz, sam sobie zapracowałeś na tę reputę i sam jesteś sobie winien :D

A po dwustu pięćdziesięciu kilku postach oglądania tego avataru

Chyba się przyzwyczaiłem

Ale jeszcze nawiążę do tego, że to nie tylko samo przyzwyczajenie przez oglądanie

Po prostu przez siebie przekonałeś mnie do niego :taktak:

Czy aby nie nazbyt skomplikowanie? :>

:czar:

karel48 07.05.2005 22:44

Vizzard - jestem pod wrażeniem :O
Zagladam ci ja do ustawień - a tam reputa :)
patrze od kogo - a to sam czarodziej :wow:
spoglądam na swoj avatar - myślałem że się sam zmienił może ???
a morda dalej ta sama - muchy na swoim miejscu 8 )
Czyżbyś wreszcie się przyzwyczaił ;)

Ps. Dzięki :)

VIZZARD 06.05.2005 23:13

Cytat:

Napisany przez ed hunter
to TY NIE WIESZ, ŻE VIZZARD JEST MODEM? :niepow:

;)

A ja *******ę :O

Nawet nie zauważyłem !!! :wow:

Dzięki za zwrócenie uwagi :mruga:

:piwo:

karel48 06.05.2005 21:50

Cytat:

Napisany przez ed hunter

;)

Widzę że powoli Tobie również się udziela uszczypliwość mistrza czarodzieja - kto z kim przebywa takim się staje - coś w tym prawdy musi być ;)

VIZZARD 06.05.2005 21:00

Cytat:

Napisany przez karel48

Vizzard - na Ciebie to już żaden MOD uwagi nie zwraca

Właśnie! :tak!:

Pytam się i pytam
Dlaczego po modernizacji forum powadomienia mi na e-mail nie przychodzą :idea:

A tu odpowiedzi ni chu chu :\

:D

BTW No to może dać do serwisu tego Litka

Dadzą nówkę funkiel, nie jeżdżoną :mruga:

ed hunter 06.05.2005 20:56

Cytat:

Napisany przez karel48

Vizzard - na Ciebie to już żaden MOD uwagi nie zwraca - szkoda czasu - niektórych zreformować już nie można ||
;)

;)

karel48 06.05.2005 20:41

Cytat:

Napisany przez raven66
czyli pewnie zanosi się na serwisik... ((

Witam!
Ja u siebie też zauważylem podobne objawy - wygląda to tak jakby laser nie mógl znaleźć początku ścieżki - po rozpędzeniu następuje ten trzask i powtorka za chwilę, zwykle do trzech razy sztuka. :blee:

Mam na to radę - olej to :taktak: i nie przejmuj się :nie:

Vizzard - na Ciebie to już żaden MOD uwagi nie zwraca - szkoda czasu - niektórych zreformować już nie można ||
;)

Ps.Raven66 - twoje wykresy palenia Esper obalają mit na biosie CS02 ich wypalić się ... nie dało (ponoć brak lub do dupy strategia) :)

VIZZARD 06.05.2005 18:05

Cytat:

Napisany przez raven66
więc jeśli "na co dzień" jest w porządku, to nie wiem co by miała dać zabawa z taśmami

Nie jest ważne z kim i czym się bawisz :nie:
Ważne jest żeby żeby ci było dobrze i żeby zabawa była dobra :fala:

I żeby głowa nie bolała na drugi dzień :\

raven66 06.05.2005 15:31

czyli pewnie zanosi się na serwisik... ((

alf_red 06.05.2005 15:25

Może jednak zarezykujesz zmianę na wyższy biosik? Najgorsze co może Ciebie spotkać to powrót do zrobionego backup`u....
A co do przegrzania, to wątpię. Rekordowo na 1653s wypalone pod rząd 12xcdaudio prędkość zapisu x16, 6xdvd prędkość zapisu x4. A w sumie palę raczej sporo (płyt ma się rozumieć ;-) i niczego negatywnego nie zauważyłem.

raven66 06.05.2005 13:31

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
No i właśnie zjawisko takie występuje przy skopanych płytkach
Ale w twoim przypadku faktycznie płytki sa nagrane raczej dobrze

no właśnie, nie mam zastrzeżeń do płytek

Cytat:

Proponował bym w takim razie - jak już radzili - zabawę z taśmami i konfigiem na IDE :mruga:
ale generalnie wszystko jest OK, takie rzeczy się zdarzają bardzo rzadko (powiedzmy na 6 miesięcy jak mam palnik zdarzyło się 5-6 razy do tej pory)
więc jeśli "na co dzień" jest w porządku, to nie wiem co by miała dać zabawa z taśmami

VIZZARD 06.05.2005 11:59

Cytat:

Napisany przez raven66

zresztą, jak już pisałem - problem nie jest z odczytem płyty tylko pojawia się przy wkładaniu płytki do napędu - tak jakby nie mógł "chwycić" tej płytki, zczytać indeksu czy co tam jeszcze

No i właśnie zjawisko takie występuje przy skopanych płytkach

Zarówno przy odczycie, jak i przy wkładaniu i próbie "zaskoczenia" :taktak:

Ale w twoim przypadku faktycznie płytki sa nagrane raczej dobrze

Proponował bym w takim razie - jak już radzili - zabawę z taśmami i konfigiem na IDE

A nóż widelec ... :D

raven66 06.05.2005 11:17

parę próbek płytek jest tu, popatrzcie sobie na Esperanzy i Verbatimy - wyniki IMHO niezłe, więc raczej nie chodzi tutaj, jak napisał VIZZARD, o złą jakość płyty

zresztą, jak już pisałem - problem nie jest z odczytem płyty tylko pojawia się przy wkładaniu płytki do napędu - tak jakby nie mógł "chwycić" tej płytki, zczytać indeksu czy co tam jeszcze

@alf_red: pracuje w DMA, dokładnie w UDMA mode 4 (albo 5, nie pamiętam), mam jako master, ale nie na osobnej taśmie, bo mi brakło kontrolera, ale jest przypięty razem z palnikiem Teac'a, razem ich nie używam nigdy

firmware, CS02, nie zmieniany, nie dotykany...

nie używam innych płyt niż Verbatimy, czasem jak mi nie zależy na danych albo nagrywam dla kogoś ;) to wypalam na tej resztce Samsungów, które mi jeszcze zostały, nagrałem również kilka Esperanz do celów testowych

PS. taki jeszcze mały offtop - nagrywałem wczoraj 3 płyty jedna po drugiej, po każdej płycie zapuszczany scandisk i kprobe - jako pierwsza i druga była spalana Verbatimka, jako trzecia Esperanza...

pierwsza Verbatimka się po prostu "spaliła" (zdarzyło mi się pierwszy raz), poszła do kosza, wynik z II-go Verba po prostu mnie zszokował, PIF miał około 40 (nie chcę kłamać, ale nie pamiętam z "głowy" a obrazek mam w domq) i to gdzieś tak pify zaczęły się pojawiać około 60% płytki - i teraz nie wiem, czy:

a. felerne płyty (mimo iż MCC003, ale może trafiłem na jakąś uszkodzoną partię - nowe płyty z pudełka)
b. napęd się "przegrzał" od ciągłej eksploatacji (zrobie jeszcze dziś na świeżo kolejne testy tych płyt)
c. Litek już do wymiany? czy po kilku miesiącach może już szwankować? to by może tłumaczyło także te "przycinki"

sam już nie wiem... :blee:

alf_red 06.05.2005 10:08

ja proponuję 2 rzeczy:
1. sprawdzenie jak zachowuje się liteon na osobnej taśmie jako master (o ile tak nie masz) i czy napewno pracuje w dma66. Domyślam się, że tryb dma sprawdziłeś więc to tak pro forma.
2. aktualizacje firmware`u ...
u mnie po zmianie z orginalnego cso2 na wyższy nie ma już tego trzasku.

PS. mój liteon 1653 jest zgrubsza wszystko-żerny, za 2 wyjątkami:
1. płytki cd-rwx10 Mediastore (czyta i zapisuje ale ma problem z zatrybieniem i wydaje na wstępie dziwne odgłosy. Czasem dopiero 3 włożenie do napędu pomaga. Problem narasta, gdy płytka była wielokrotnie nagrywana w "obcych" napędach i kasowana na szybko) Mam takie 3, czekam aż padną ;-) Ale to pewnie kwestia wspomnianego Mediastore...
2. Dvd-rwx2 Esperanza. Jak palę u siebie to wszyscy znajomi mogą to odczytać, jak pali ktoś znajomy to zazwyczaj wszyscy oprócz mnie... :-) U mnie (zależnie od wersji fw albo trzaski i potem komunikat że dysk jest pusty i jest na nim 0MB wolnego, albo w nowym csom- coś o nieprawidłowej funkcji...

VIZZARD 06.05.2005 09:44

Spróbuj jeszcze zarzucić jakiś teścik w kProbe lub Nero CD/DVD Speed :taktak:

Takie pykanie może też być spowodowane złą jakością nagranej płyty

Czytnik się wtedy męczy próbując skorygować błędy

Stąd mogą być te spowolnienia, przycinania, pykania

Kto wie, kto wie ... :idea:

raven66 06.05.2005 09:18

mam od początku taśmę 80 żyłową, choć szczerze mówiąc to nie wiem jakie to mogłoby mieć znaczenie

melag 06.05.2005 08:47

Miałem podobny problem z moim dvd-rom rozwiązaniem było zmiana taśmy 40 na 80 żyłową. 8 )

knydel 05.05.2005 23:33

@raven66
Miałem taki motyw na CD Philipsa - na szczęście sie juz go pozbyłem i teraz na Litku 1633 wszystko jest ok jak do tej pory.

VIZZARD 05.05.2005 23:08

Mod MacGyver mocno śpi ... :spie:

Mod MacGyver mocno śpi ... :spie:

My się go boimy

W keyboard nie walimy :nie:

Jak się zbudzi to nas zje :jem:

bie ...:niepow:

:czar:

ed hunter 05.05.2005 22:48

ja nie mogę jeszcze nie piszemy w śmietmiku.... :D

Mac śpi czy co??? :P

ale pewnie polecimy z gruchotem ^_^

VIZZARD 05.05.2005 22:45

Cytat:

Napisany przez ed hunter
ja myślę, że ten litek się jąka i to wszystko tłumaczy :P

No pewnie!

I jeszcze ma dysleksję i dysgrafię :D

ed hunter 05.05.2005 22:42

ja myślę, że ten litek się jąka i to wszystko tłumaczy :P

VIZZARD 05.05.2005 22:12

A może to niedopracowane zabezpieczenie antypirackie :>

Niedopracowane - bo za drugim razem zaskakuje :mruga:

:D

raven66 05.05.2005 20:23

KProbe na Verbie daje 0,00-0,02 max
procek się nie dławi
komp w porzo
Litek nówka, kilka miesięcy ma, więc raczej nie zabrudzenie...

ed hunter 05.05.2005 20:12

a jak wychodzą testy KProbe?

może oczko się zapaprało (w dwóch też możliwe)

a może komp coś odstawia?

może procek się dławi?

może... :)

raven66 05.05.2005 20:06

no ale widzisz, mi się to zdarza nawet w momencie jak włożę płytkę "nówkę-nieśmiganą" to nie zależy od nośnika - potrafi się tak zdarzyć nawet na 1-dniowym Verbie, chodzi o to, że czasami jakby "nie łapie" tej płytki od samego początku...

ed hunter 05.05.2005 20:00

hymm... w moim litku 812s mocno zniszczona płyta DVD potrafi zaskoczyć po ponownym włożeniu (czasami 3,5 itd.) ale jak już załapie to idzie. w 52327s nic podobnego nigdy nie miało miejsca - nawet masakry CD czyta. (no oczywiście do pewnego stopnia masakry :D )

raven66 05.05.2005 19:34

LiteOn SOHW-1653S "przycina" płyty

witam :jupi:

taki mały problem mam... problem czy nie problem, jest to jednak dość uciążliwa [dla mnie] przypadłość sprzętu i nie wiem co dalej z tym
czynić :|

tytułem wstępu - szukałem na Szukaju, ale ??? znalazłem jedynie: klik1 klik2 klik3 klik4 żaden z tych tematów nie zbliża się do mojego "problemiku" ((

otóż - zaposiadam sobie palnik LiteOn'a - tak jak w temacie - SOHW-1653S ogólnie jestem z niego bardzo zadowolony, nie narzekam, fajnie pali, fajnie czyta, fajnie wygląda... ogólnie jest miły i przyjemny, jednakże pojawia się czasami [rzadko ale jednak] pewien malutki zgrzycik :(

bywa tak, że po włożeniu płyty do napędu palnik jakby nie mógł "zatrybić", tzn. wydaje dźwięki takie :fiu: "trzaskopodobne" - rozpędza płytę i nagle "trzask" [taki cichutki] i znowu rozpędza i znowu trzask i tak kilkakrotnie

nie ma to większego znaczenia, poza tym, że przy np. oglądaniu DivXa z takiej "źle włożonej" płytki co kilka minut film się przycina - co jest strasznie denerwujące

ciekawostką jest to, że po wysunięciu tacki i zasunięciu jej na nowo czyta dalej płytkę bez żadnego problemu

drugą ciekawostką jest fakt, że poprzednio miałem napęd CD [zwykły czytnik] również Litka [nie pamiętam modelu] i zachowywał się podobnie, tzn. miał tendencję do "przycinania" płyt - problem znikał po powtórnym włożeniu tej samej płytki

no i co? czy jest to w takim razie wada fabryczna Litków? czy może jakiś feler tych moich konkretnych egzemplarzy? czy powinienem reklamować palnik [póki jeszcze na gwarancji]? czy może raczej odpuścić sobie, bo to norma? bardzo bym był wdzięczny za odpowiedzi, szczególnie posiadaczy tego sprzętu :D

pozdrawiam wszystkich :piwo:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:05.