Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   zaakceptujcie zestaw PC dla mnie:)->>new komp<<- (https://forum.cdrinfo.pl/f5/zaakceptujcie-zestaw-pc-dla-mnie-new-komp-51960/)

CIAPEK 06.05.2005 23:59

zaakceptujcie zestaw PC dla mnie:)->>new komp<<-

czas najwyższy póki mam okazję zmienić komputer. Mój Celeron 566 już dawno powinien odejść na emeryturę mimo to, że nie mam z nim problemów, ale niestety wydajność :podbite: .
Chcę wydać ok. 1500 zł (niewiele ponad w zależności od konfigu)
Nie wiem co aktualnie jest "dobre" więc kierowałem się zdaiem znajomego, który polecił mi abym kupił sobie taki zestaw (potrzebuje: obudowe z zasilaczem, procek, płyta główna, karta graf., HDD, wentylator na procek/dodatkowy w obudowie, pamięć RAM):

-Procesor AMD Athlon 64 2800+
-Wentylator Zalman CNPS 7000B-ALCU (może niepotrzebnie taki?)
-Płyta główna Asus K8V SE Deluxe
-Pamięć RAM Kingston 512 MB PC400 CL3
-Dysk twardy Samsung SpinPoint 80 GB SP0812N (7200, 8MB cache) ATA/133 (tu raczej -nie mam wątpliwości, że będzie to Samsung :spoko: )
-Karta graficzna Asus Radeon 9550 128MB /128bit/ TV-out DVI-out
-obudowa z zasilaczem ???

i co myślicie?
zasadniczo nie potrzebuje rakiety do gier bo nigdy nie byłem typowym graczem, ale chce mieć mimo to wydajną maszynę niekoniecznie najszybszą, ale abym nie popełnił błędu np. przy wyborze karty graficznej. być może nie wiele musze dodać kasy, aby kupić coś wydajniejszego?
Chcę aby to wszytko było stabilne, jak widać procek nie jest najszybszy, ale za to płyta główna dobra która zapewni mi chyba stabilność itp.
Obudowa? Z dobrą wentylacją, dobrym zasilaczem (350 W?) dobrym wiatrakiem no i milo by bylo jakby ona jeszcze wygladala dobrze :) dam ok.200-300 zł może nawet.

Zastanawiam się jeszcze nad panelem pokazującym temp. i obroty wiatraków w budzie z możliwością sterowania. Co o tym myślicie, moze jakieś sugestie, konkretne modele? Wiem, że to najczęściej jest postrzegane jako zbędny bajer, ale mi się po prostu podoba i tyle :)

Chłopaki! :fala: wiem że tego typu temat często występuje na forum, ale... :piwo:
;)
ja podałem jasno chyba co mnie inetresuje, a z racji, że nie jestem na bieżąco pytam Was o porade. Chcę kupić coś z czego bede zadowolony, a często przy różnych zakupach kierowałem się Waszym zdaniem i wychodziło mi to raczej ;) na dobre.

Pozdrawiam i thx.

epol 07.05.2005 00:07

Widze, ze podales duzo info, wiec powinno byc latwo.

Zasilacz na pewno jakis markowy, nie jakis codeshit. Ma on przeciez co ciagnac. Z tych "tanszych" to jakiego Chifteca 360W.

Pamieci kupilbym juz 2 x 512MB 400MHz i to wcale nie musza byc drogie Kingstony, a wystarcza Goodramy lub TwinMosy.

Grafa bedzie oki, jesli gierki CIe nie bawia. Ma ona potencjal oc. Mozna pomyslec nad wersja Gigabyta z pasywnym chlodzenie. Oczywisice 128bit i kosci 4ns.

Zastanow sie czy chcesz miec cichy komp, bo to wazne i lepiej od razu wziasc to pod uwage.

CIAPEK 07.05.2005 00:11

Re

ok to zasilacz/obudowa mozna powiedziec ze wiem. Chieftec jest troche drogi-koło 350 zł to już sporo na obudowe. Tym bardziej, że nie będę "katował" tego kompa;) A Tracery do 200 zł? są ciekawe dosyć.
Pamięc 512 narazie mi styka, niech beda kingstony
Grafa? A jeśli zaczna gry mnie bawić? :)...

Czy chce mieć cichego kompa? raczej tak i dlatego chcę zwrócić uwage na obudowe i wiatraki...

Co ważne! Nie mam zamiaru podkręcać procesora ani karty graficznej! To też moze mieć znaczenie przy wyborze chłodzenia czy innych. oczywiście z ekonomicznej strony to plus.

ro29 07.05.2005 02:00

Witam !
Dlaczego dysk Samsung ?
Z tego co mi wiadomo, nie cieszą się one zbyt dobrą opinią itd. Poleciłbym raczej jakiś Seagate, szczególnie, że teraz mają 5 lat gwarancji, albo WD (to dlatego, że mój ma ponad 5 lat i jeszcze ciągnie ;)
I nie wiem, czy już warto kupować procesory 64 bit - chyba, ze ma to być komputer na dłuższy okres czasu, to wtedy ma to sens.
W kwestii panelu pokazującego temperaturę itd. to nie mam z takim czymś doświadczenia, ale jeśli Ciebie na to stać to polecam - to na pewno fajna rzecz - a ja preferuję wszelkiego rodzaju pomiary temperatury itd.
Mój komputer jest zbliżony do tego, jaki kolega wymienia (PII 350, 256 RAM) i raczej się nie wybiera w najbliższym czasie na emeryturę - choć według ogólnie przyjętych kryteriów wiek emerytalny już osiągnął :)
I to tyle co chciałem dorzucić :)
Pozdrawiam
ro29

Weron 07.05.2005 06:42

Cytat:

Napisany przez ro29
Witam !
Dlaczego dysk Samsung ?
Z tego co mi wiadomo, nie cieszą się one zbyt dobrą opinią itd.

Ciekawe skad masz takie informacje?Z tego co wiem ciesza sie wlasnie dobra.Wystarczy troche sie rozejrzec po roznych grupach dyskusyjnych i nie powielac stereotypow.

Co do calego zestawu.Wez sobie karte graficzna z pasywnym chlodzeniem.Ten sam model tylko innego producenta.Gigabyta ma wlasnie pasywne.
Tak ogolnie to fajny zestaw.Na pierwszy rzut oka.Bo jeslibym mial oceniac dokladnie to bym musial przez tydzien przynajmniej analizowac.Tylko ten zasilacz koniecznie wziasc jakis firmowy.

CIAPEK 07.05.2005 07:11

pasywne chłodzenie? mam przez to rozumieć-bezgłośne tak? bz wiatraka? i o to chodzi:)
dobrze widze? ta ma pasywne? --> http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=14094

Weron 07.05.2005 07:25

Tak to ta karta.Jesli ma byc bez krecenia.To ja bym ja wzial.Im mniej wentylatorow tym lepiej:)

CIAPEK 07.05.2005 07:29

Cytat:

Napisany przez Weron
Tak to ta karta.Jesli ma byc bez krecenia.To ja bym ja wzial.Im mniej wentylatorow tym lepiej:)

a jak bede chcial za kilka lat kręcić ;) to co? wiatrak sobie kupie i bedzie git?
to pasywne chłodzenie to chyba zwykły radiator, albo o jakiejś podwyższonej mocy ;)

B@rtek 07.05.2005 08:26

@Ciapek kup lepiej GeCube 9550XT, cena trochę wyższa, ale i osiągi dużo lepsze :D

Za 300zł już kupisz nawet, tylko trzeba dobrze poszukać :)

Na tweaku jak czytam to osiągają spokojnie po v-mod'zie (rdzeń 575Mhz/pamięć nawet 800Mhz), ale przy karcie rev. 1.2 lub rev. 2.0 :taktak:

Weron 07.05.2005 08:41

Cytat:

Napisany przez CIAPEK
a jak bede chcial za kilka lat kręcić ;) to co? wiatrak sobie kupie i bedzie git?
to pasywne chłodzenie to chyba zwykły radiator, albo o jakiejś podwyższonej mocy ;)

Za kilka lat wyjda karty technologicznie nowsze.I nie bedzie sensu krecic.
Juz teraz jest jeszcze pare kart na rynku, ktore pod wzglem wydajnosci pobilyby niekotre nowsze ale nie maja obslugi nowego directx.I na tym ich kariera sie konczy.Zapewne w niedalekiej przyszlosci wyjdzie nowszy directx i te karty, ktore sa aktualnie na rynku odejda do lamusa.
Ale wracajac to pytania.Oczywiscie mozna wymienic chlodzenie na jakis wiatrak i wtedy zwiekszy sie potencjal karty do overlockingu.

DreamCrusher 07.05.2005 10:05

Ilość załączników: 1
http://www.benchmark.pl/artykuly/rec...adeon9550.html

http://www.frazpc.pl/artykuly/318/Ae.../na/procesorze

ogolnie troche przekroczylem 1500 (ale juz plus zasilka).
a obudowa juz wg wlasnego uznania :) - bez zasilki bedzie znacznie tansza

Kasprzak 07.05.2005 10:12

dla tego zestawu Chieftec 360W
Obudowa wg uznania jak ci sie podoba. Dla mnie to moze byc nawet Codegen - byle nie z zasilaczem.
Procek wg mnie 3000+ bardziej sie oplaca chociaz nie wiem jak to bedzie z wydajnoscia/kreceniem
Dysk...Samsung - to kiedys byly historie ze padaly. Teraz robi tez dobre dyski. Nie mozna na nie narzekac. Ja mam 2x80GB Seagate`a i nie ma problemow
Pamiec? TwinMOS 2x512 i gra muzyka :)GRafika - jak nie grasz to ten Radeon 9550 jest dobry..zdecydowanie..szczegolnie jak jakis gracz nie jestes...

DreamCrusher 07.05.2005 10:24

hmm no z tym 2x twinmos seagatem i chifteciem 360 wyszlo mi 2000

Damianos L 07.05.2005 10:49

dzieki chlopaki za info o tym Radeonie.

wlasnie sie zastanawiam nad wymiana karty i myslalem wlasnie nad tym radeonem, tylko nie wiedzialem jakiej firmy

i juz wiem ze wezme raczej ten produkt gigabyte'a :) bezglosna pracy, dobry oc no i ta cena.....:spoko:

Kasprzak 07.05.2005 11:11

no to ramy tak cene podniosly :/
Zawsze ciapuś mozesz dokupic drugą 512-stkę

andrzejj9 07.05.2005 14:07

Według mnie pierwszy zestaw Ciapka był najlepszy i za dobrą cenę. Tylko co do karty graficznej nie będę się wypowiadał, bo może rzeczywiście można w tym momencie coś niewiele droższego a lepszego dostać. Sam przed chwilą na Allegro widziałem co prawda 9500 z 64MB ramu, ale z pamięcią 256bitową i dobrymi osiągami, a cena około 200 złotych.

Jeżeli chodzi o panel wyświetlający informacje na temat komputera, to tego nie widziałem (ostatnio), natomiast kupując wentylator, widziałem panel do sterowania prędkością obrotów. Nawet nie było to chyba takie drogie, bo około 150 złotych. Jeśli chcesz mogę poszukać linka.

ed hunter 07.05.2005 14:12

zestaw 1 ok tylko jak można "przeżyć" na 80GB? ;)

polakT 07.05.2005 14:38

Cytat:

Napisany przez ro29
Witam !
Dlaczego dysk Samsung ?
Z tego co mi wiadomo, nie cieszą się one zbyt dobrą opinią itd. Poleciłbym raczej jakiś Seagate, szczególnie, że teraz mają 5 lat gwarancji, albo WD (to dlatego, że mój ma ponad 5 lat i jeszcze ciągnie ;)

to nie dyski nie ciesza sie dobra opinia tylko sama firma

Cytat:

Napisany przez ed hunter

HDD SAMSUNG 20 GB & WDC 800 MB :) po przesiadce z tego, mozna :D, jkbyniebylo 4x wiecej miejsca..... ;)

ed hunter 07.05.2005 14:54

jeśli się nie używa kamery cyfrowej to 80GB może wystarczy. ja mam w sumie 180GB i jakoś się mieszcze, ale jak by było 240GB to by było lux (ciekawe jak długo) ;) ^_^

Patrix 07.05.2005 15:05

Cytat:

Napisany przez ed hunter

taa ja 1,5 roku temu jeszcze na segate 10GB siedziałem,
obecnie nie daje rady zapełnić do połowy mojego Segate 120GB :D

DreamCrusher 07.05.2005 18:09

mi 80giga poki co wystarcza - zalezy kto w jakim celu wykorzystuje dysk.
ostatecznie wyszedl mi taki zestaw:

ro29 07.05.2005 18:37

Cytat:

Napisany przez zuk4u
mi 80giga poki co wystarcza - zalezy kto w jakim celu wykorzystuje dysk.
ostatecznie wyszedl mi taki zestaw:

Witam !
A co do wypowiedzi, że to nie dyski Samsunga nie cieszą się dobrą opinią tylko sama firma, to mogę tylko stwierdzić, że z tego co wiem, to część sklepów wycofało się z hadlu dyskami tej firmy m.in. ze względu na kiepski serwis itd. - i stąd głównie taka moja opinia. Aczkolwiek przyznaję, że firma ogólnie nie ma zbyt dobrej opinii - choć sam nie mam w tym względzie zbyt dużych doświadczeń.
I jeszcze w kwestii pojemności - to wszystko zależy do czego wykorzystujemy komputer - ja mam (uwaga !!!) dysk 8,4 GB i dopóki nie miałem cyfrówki miałem połowę wolnego - problem zaczął się jak dostałem w prezencie aparat cyfrowy - na szczęście mam nagrywarkę ;)
I to tyle
Pozdrawiam
ro29

UWAGA: post niniejszy przed chwilą edytowałem, usuwając jedno zdanie wstawione przez pomyłkę (zbyt mało dokładanie przejrzałem wypowiedzi) - jeśli już ktoś przeczytał i się zdziwił - to przepraszam :)

andrzejj9 07.05.2005 20:46

Cytat:

Napisany przez ed hunter

Ja jadę na 60 i do pewnego czasu było to mniej więcej 2 razy więcej niż potrzebowałem.

ed hunter 07.05.2005 20:55

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Ja jadę na 60 i do pewnego czasu było to mniej więcej 2 razy więcej niż potrzebowałem.

jest właśnie wyjątek - kamera cyfrowa.

żre miejsca każdy wie.

nie wszystko od razu się montuje (czasami czekam co dogram), jeśli nawet to trzeba zrobić DVD i też gdzieś zapisać, często po paru dniach można dojść do wniosku, że trzeba poprawić...

andrzejj9 07.05.2005 20:59

Cytat:

Napisany przez ed hunter
jest właśnie wyjątek - kamera cyfrowa.

żre miejsca każdy wie.

nie wszystko od razu się montuje (czasami czekam co dogram), jeśli nawet to trzeba zrobić DVD i też gdzieś zapisać, często po paru dniach można dojść do wniosku, że trzeba poprawić...

A to prawda. Ja na szczęście jeszcze nie mam, ale i zdjęcia cyfrowe zajmują już z 5GB i rośnie to z dnia na dzień. A czekam aż będę miał nagrywarkę DVD, żeby nie nagrywać tego na zwykłych płytach.

CIAPEK 11.05.2005 11:16

a obudowa Modecom razem z zasilaczem? Co sądzicie? podobno nie takie złe.
A HDD jak nie Samsung? Co teraz jest uważane za "dobre" ja kieruje się tym że mam Samsunga 5 lat i działa rewelacyjnie - cicho, zero problemów z odczytem.

takie mi sie Modecomy widzą!
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=13377
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=13372
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=13370

ro29 11.05.2005 13:53

Cytat:

Napisany przez CIAPEK
a obudowa Modecom razem z zasilaczem? Co sądzicie? podobno nie takie złe.
A HDD jak nie Samsung? Co teraz jest uważane za "dobre" ja kieruje się tym że mam Samsunga 5 lat i działa rewelacyjnie - cicho, zero problemów z odczytem.

takie mi sie Modecomy widzą!

Witam !
Co do HDD - jak pisałem - moja opinia o HDD Samsunga opiera się głównie na tym, że część sklepów przestała nimi handlować i ogólnie źle się o nich mówi.
A jak wiadomo ważne są też opinie użytkownika.
Bo np. ja mam ponad pięcioletniego WD i na razie mi działa - więc mogę mieć niby dobrą opinię - ale jak to jest z nowymi modelami to też nie wiadomo.
A Seagate ? Złożony problem. Dyski popularne, spotkałem bardzo dobre opinie, ostanio wprowadzono 5 lat gwarancji. To wszystko plusy.
Ale np. mojemu koledze parę lat temu padł taki 10 GB po półtora roku - na szczęście jeszcze na gwarancji.
I mój Wuja ma podobny też 10 GB - i ostatnio pojawiły się na nim BadSector.
Ale może nowe Seagate są lepsze ?
Więc jak widać, trudno jednoznacznie polecić konkretną firmę - szczególnie, że mamy tutaj do czynienia z zupełnie innymi - nowszymi modelami.
Ja bym chyba mimo wszystko brał Seagate - ze względu na 5 letnią gwarancję i dość niską (obecnie) awaryjność. Nie pamiętam już kiedy, ale jakiś czas temu był wykaz awaryjności dysków - chyba w Enterze - radzę poszukać czegoś na ten temat w sieci.
Pozdrawiam
ro29

CIAPEK 11.05.2005 14:02

decyzja podjęta!

już chyba tak zostanie:

-Procesor AMD Athlon 64 2800+ BOX
-Dysk twardy Samsung SpinPoint 80 GB SP0812N (7200, 8MB cache) SATA 150
-Karta graficzna Gigabyte Radeon 9550 128MB /128bit/ TV-out DVI-out
-obudowa Modecom Rainbow 350 W silver/black
-taśmy jesli beda potrzebne bo ogolnie bede mial 2 HDD i 2 CDROM'y
-chyba wszystko

max 1700 zł

:)

rynek89 11.05.2005 15:25

Ja był bym zadowolony z takiego sprzętu ;)

andrzejj9 11.05.2005 16:49

Cytat:

Napisany przez CIAPEK
już chyba tak zostanie:

-chyba wszystko

max 1700 zł

Proponuję jednak jedną zmianę.. a mianowicie... kolor czcionki!! ;) Spróbuj to w tym momencie przeczytać przy stylu dark :)

polakT 11.05.2005 17:14

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Proponuję jednak jedną zmianę.. a mianowicie... kolor czcionki!! ;) Spróbuj to w tym momencie przeczytać przy stylu dark :)

ja proponowal bym nie uzywac kolorow, czesto nie widze co inni napisali w podpisie (ktre zstały dstswane to uzywanego stylu)

pablocoo 11.05.2005 17:40

Cytat:

Napisany przez andrzejj9

Wystarczy zaznaczyc tekst i gra gitara ;)

andrzejj9 11.05.2005 20:45

Cytat:

Napisany przez pablocoo
Wystarczy zaznaczyc tekst i gra gitara ;)

Tak też zrobiłem, ale nie omieszkałem dodać małej uwagi ;)

CIAPEK 11.05.2005 22:41

Cytat:

Napisany przez rynek89
Ja był bym zadowolony z takiego sprzętu ;)

ja też będę :)
mam nadzieje, że się odnajdę w nowym sprzęcie (soft, drivery itp.) płyta główna ma zintegorwany dźwięk, karte sieciową... nie miałem jeszcze takiej płyty.

ro29 11.05.2005 23:18

Cytat:

Napisany przez Weron
Ciekawe skad masz takie informacje?Z tego co wiem ciesza sie wlasnie dobra.Wystarczy troche sie rozejrzec po roznych grupach dyskusyjnych i nie powielac stereotypow .....

Witam !
OK. ***8211; przejrzałem trochę sieć i muszę chyba przyznać rację tym, którzy mi zarzucali, że mylę się, tak źle oceniając dyski Samsunga. Może to racja, że po prostu firma ma niezbyt dobrą renomę i to się przenosi. I jak ktoś napisał ***8211; dyski te były awaryjne może jakiś czas temu, teraz jest chyba lepiej.
A wracając jeszcze ogólnie do firmy, to dużo zależy od własnych doświadczeń - mam kolegę, który jak usłyszy Samsung (a także Philips), to nic dobrego o nich nie powie.
Bo jak napisałem w moim poprzednim poście ***8211; tak naprawdę dużo zależy od tego, co się trafi i jakie ma się doświadczenia ***8211; chyba niewiele jest (albo prawie nie ma ) firm, o których wszyscy wypowiadali by się dobrze.

A co do zaproponowanego zestawu ***8211; to niezły ***8211; sam bym taki (lub nawet gorszy) chciałbym mieć. A co do integracji - wiem, że różnie to bywa - mogą być z tym problemy (np. jak zechcesz włożyć lepszą kartę muzyczną), ale może też być OK.
I to tyle
Pozdrawiam wszystkich
ro29

ed hunter 12.05.2005 00:08

Cytat:

Napisany przez CIAPEK
ja też będę :)
mam nadzieje, że się odnajdę w nowym sprzęcie (soft, drivery itp.) płyta główna ma zintegorwany dźwięk, karte sieciową... nie miałem jeszcze takiej płyty.

a ja swoje :) dysk minimum 120GB - różnica w cenie niewielka. a przyda się, jeszcze Wspomnisz me słowa :)

CIAPEK 12.05.2005 00:20

Cytat:

Napisany przez ed hunter
a ja swoje :) dysk minimum 120GB - różnica w cenie niewielka. a przyda się, jeszcze Wspomnisz me słowa :)

no ok. 70 zł
w sumie :) chyba bedzie 120 :)
dla Ciebie ed ;)

Yarozelsky 12.05.2005 00:32

Cytat:

Napisany przez CIAPEK
no ok. 70 zł
w sumie :) chyba bedzie 120 :)
dla Ciebie ed ;)

no co ty zamiast dokladac 70 wysil sie na okolo +100zloty i masz 160

edit:
Samsung SP1203N 120GB 7200rpm 305,00 zł
Samsung SP1213N 120GB 7200rpm 8MB cache 317,00 zł
Samsung SP1604N 160GB 7200rpm 328,00 zł
Samsung SP1614N 160GB 7200rpm 8MB cache 348,00 zł

frog 12.05.2005 03:10

Cytat:

Napisany przez CIAPEK
już chyba tak zostanie:

-chyba wszystko

max 1700 zł

Drogi ZIOMKU i ja szepne kilka slowek bo widze ze zakup sie szykuje konkretny a zawsze przed takim dobrze miec jak najwiecej opini z roznych zrodel a wiec :
Po 1. MoBo napewno bym zmienil na model Asus K8N-E Deluxe NForce3-250Gb S.754 (25zl roznicy) a mysle ze lepiej miec mobo na chipsecie nforc3 niz via800. Plyta bardzo fajnie wyposazona i z duzymi mozliwosciami. Tasiemki dostaniesz dwie wiec nie bedziesz musial dokupywac;) Chodz sam sie do niej zrazilem przez tam jeden mankament ktory raczej ciebie nie dotyczy ;> wiec jesli chcesz zostac przy ASUSIE to bardziej polecam ten modelik. Jesli nie ASUS to MSI K8N Neo Platinum- u mnie jak kazda poprzednia MSI swietnie sie sprawuje i zadnych problemow z nia i tez o duzych mozliwosciach.

Po 2. Pamiec OKI tez zostal bym przy tym no chyba ze masz pieniazki to 2x512 :> Kingston or TwinMos or OCZ lecz one trochu drogawe ;)

Po 3. HDD Wiem ze firme ci nie zmienie bo ja lubisz ;) i moze to dobrze bo tak jak napisal jeden z ziomkow trudno obecnie jednego faworyta tu wskazac. Zastanow sie nad 120GB... Im sie ma lepszy sprzet tym rzeczy naniego sie wsadza co wiecej zajmuja i ani sie obejrzysz i bedzie full ;) Mysle ze duzej tu roznicy nie bedzie w cenie a jednak te 40gb wiecej mysle ze sie przyda. Osobiscie polecam SEGATE z technologia NCQ....

Po 4. Grafika. Zawsze bylem zwolennikiem GF wiec polecal bym cos jak FX 5500 i wyzej. No ale to co wybrales tez bedzie GIT wiec moze zostac;)

Po 5. TOWER+Zasilka. Jesli chodzi o obudowe to ja swoja wybieralem zeby miala ladnusi wyglad i kolorami pasowala do reszty ;) Aha no i zeby miala USB z przodu bardzo sie to przydaje zwroc na to uwage ! No tak jak pisales podobaj ci sie te wskazniki inne no jesli znajdziesz cos z nimi taniego to czemu nie chodz dla mnie to zbedne... Jesli chodzi o zasilacz napewno trzeba jakis dobry. Chodz wszyscy narzekaja na CODEGEN to ja nie moge zlego slowa powiedziec gdyz mam od ponad roku Codegena 350W i juz trzeci zestaw na nim obecnie : MSI K8N NEO Platinum+ Sempron 2600 S754+GF FX 5700+2x512MB 400Mhz Kingston+2x160Gb 8MB Segate+Pioneer 108+ LG 8520B+HP 1215 i wszystko smiga bez przerwy swietnie wiec nie moge zlego slowa powiedziec o tym zasilaczu wiec polecam rowniez....

Mam nadzieje ze w jakism stopniu pomoglem ci w dokonaniu finalnej decyzji i bedziesz zadowolony z twego nowego PC. Bedzie GODNY !!! :> Daj znac jak juz maszynka bedzie chulac na pelnych obrotach :> :piwo:

CIAPEK 12.05.2005 07:46

Frog skąd ty tą płyte wynalazłeś i czym ona się tak znacząco różni?
Nikt mi takiej nie polecał :)
Czytając różne zestawienia w internecie do AMD64 polecana była przeważnie ta która widnieje w moim zestawieniu.

Nie wiem...

rosol 12.05.2005 11:45

Płytka sie różni przede wszystkim tym, że jest na o wiele lepszym chipsecie, a mianowicie nForce 3 250.
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=13999

Ciapek a nie lepiej dolozyc te 100 zl i wziac na S.939??

andrzejj9 12.05.2005 11:50

W najnowszym CD-Action jest ciekawy artykuł odnośnie składania kompa. Co prawda myślę, że do tego wyboru tutaj już raczej się nie przyda, niemniej jednak może warto się z nim zapoznać. Ma dwie strony, więc i w Empiku, czy gdzieś można na szybko przejrzeć.

B@rtek 12.05.2005 11:53

@Ciapek

Tutaj jest link do opisu płyt na 939:

http://forum.tweak.pl/index.php?showtopic=108869

Tutaj na 754:

http://forum.tweak.pl/index.php?showtopic=125013

A tutaj porównanie Epox'a i MSI na 754 :D

http://pcarena.pl/a-297.html

frog 12.05.2005 12:38

Ciapek tak jak napisal kolega rosol najwazniejsza roznica to chipset plyty. Nie via800 tylko tu jest Nfoce3 250 co chyba wiekszosc przyzna ze lepszy iwarto miec mobo na nforsie...
cyt. "...Wprowadzając na rynek nową wersję chipsetu nForce3 oznaczoną przyrostkiem 250, nVidia wyeliminowała kilka niedociągnięć poprzednika, czyli nForce3 150. Nowa rewizja daje już pełne wsparcie dla HT 800MHz. Niektóre jej wersje nawet 1000MHz (Ultra). Posiada również zintegrowany kontroler SATA z RAID oraz ośmiu portów USB 2.0. Dodatkowo w wersji nForce3 250Gb mamy do czynienia ze zintegrowanym kontrolerem Gigabit Ethernet, co stanowi zdecydowanie lepsze rozwiązanie niż komunikacja chipsetu z kontrolerem za pomocą magistrali PCI. Jest to ogólnie rzecz biorąc układ znacznie wydajniejszy i dający większe możliwości. ..."
Plytka ta naprawde jest naprawde godna polecenia. RAIDY we wszystkich mozliwych konfiguracjach obsluguje. SATA podajze 6 wejsc. Karta dzwiekowa 8 kanalowa (rozne wejscia audio optyczne cyfrowe zwykle), sieciowka tak jak pisze Gigabit Ethernet, FireWire, zreszta zobacz na komputronik opis. Mysle ze tutaj napewno warto dodac te grosze w proline roznica 25zl miedzy ta twoja a ta co ja polecam....
Zobacz opis na komputroniku http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=13999 tylko tam troche z cena przesadzaja ;)

epol 12.05.2005 16:16

Cytat:

Napisany przez Yarozelsky
no co ty zamiast dokladac 70 wysil sie na okolo +100zloty i masz 160

A za chwile bedzie to doloz kolejne kilkanascie zlotych i masz 200GB. :blee: eeh paranoja, na takiej zasadzie mozna w nieskonczonosc.
Jesli Ciapek nie zasysa non stop z p2p, nie ma kamery cyfrowej itp to w zupelnosci 80GB wystarczy, a roznice zaszwe mozna przeznaczyc na dodatkowa pamiec RAM, ktorej nigdy za wiele :>
Ja dalej jade na 46GB IBM i miejsca mi wystarcza. Nie korzystam z p2p.

luminat 12.05.2005 17:36

Dysk o pojemnosci 160 GB lub wyzszej na ATA nie polecam - same problemy. Jak cos sie skopie i system linux/windows zamiast adresowania LBA48 bedzie uzywal zwyklego LBA(32) to konsekwencje beda tragiczne.

B@rtek 12.05.2005 17:48

@luminat ja mam HITACHI/IBM 160GB na ATA100 i działa super, co by się miało skopać? ;)

Mam na nim XP Pro i Mandrivę :taktak:

CIAPEK 12.05.2005 17:55

Cytat:

Napisany przez luminat
Dysk o pojemnosci 160 GB lub wyzszej na ATA nie polecam - same problemy. Jak cos sie skopie i system linux/windows zamiast adresowania LBA48 bedzie uzywal zwyklego LBA(32) to konsekwencje beda tragiczne.

epol! jednak Ciapek się skusił :) wybrał 160 GB. http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=10769
komentarze mówią same za siebie :) Samsung dla mnie zawsze był the best jeśli chodzi o HDD.
Teraz w buda beda 2 Samsungi. :)
Luminat - to będzie Sata 150 nie zwykle Ata moze tui juz nie ma tych problemow - chociaz uważam i mysle ze wiekszosc z nas nie ma problemu z dyskami 160 GB.

A płyta główna?
nie przekonaliście mnie. Zostaje przy moim pierwszym wyborze. Gadałem z kumplem z komputerowego i przekonał mnie, że K8V SE Deluxe jest bardziej sprawdzona.
ten nforc3 ma problemy z kontrolerami i wcale nie jest szybszy.
pzdr!
Jutro odbieram machine :)
z zewnątrz będzie wyglądała na pewno tak ;)...
http://img.ktr.pl/o/obrainbowcz_350/sb.jpg

luminat 12.05.2005 18:00

Dopoki nie zapelniasz obszaru powyzej 137GB nic nie powinno sie stac. Teoretycznie jest mozliwosc nadpisania danych jesli przestawi Ci windows/linux adresowanie dysku, ale tylko teoretycznie... Osobiscie nie kupilbym dysku 160GB na ATA - stres by mnie wykonczyl.

epol 12.05.2005 18:22

Cytat:

Napisany przez CIAPEK
epol! jednak Ciapek się skusił :) wybrał 160 GB. http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=10769
komentarze mówią same za siebie :)

Jesli Ci jest potrzebny to czemu nie.
Ja za te ~130zl roznicy kupilbym 512MB pamieci :) ablo zostawil ta kase.

frog 12.05.2005 19:04

Luminat moze sprawdz pierw w praktyce a nie z opowiadan miej przekonanie... Ja mam 2x160Gb 8MB Segate BARRACUDA ATA 100 full zapelnione, koledzy maja tez po jednej 160tce i zaden z nas nie mial problemow zadnych pod zadnym windowsem. Nie wiem jak z linuxami... Mi niedawno w sklepie sprzedawca powiedzial jak nosilem sie z zamiarem zamienienia tych moich dwoch baracud ata 100 160gb na sata 200gb to powiedzial ze na moim miejscu by sie wstrzymal jesli nie mam z nimi zadnych problemow bo z SATA mieli juz troche problemow... Nie wiem ile w tym prawdy gdyz SATA w mych raczkach jeszcze nie mialem....

CIAPEK 12.05.2005 20:04

Cytat:

Napisany przez epol
Jesli Ci jest potrzebny to czemu nie.
Ja za te ~130zl roznicy kupilbym 512MB pamieci :) ablo zostawil ta kase.

a wieez ze masz racje.
ale! pamiec mozna kupic w kazdym momencie tym bardziej ze pewnie jeszcze potanieja, a dysklu juz dobrze potem nie zmieniac, a wolne miejsce przyda sie.

ro29 12.05.2005 22:44

Cytat:

Napisany przez epol
A za chwile bedzie to doloz kolejne kilkanascie zlotych i masz 200GB. :blee: eeh paranoja, na takiej zasadzie mozna w nieskonczonosc.
Jesli Ciapek nie zasysa non stop z p2p, nie ma kamery cyfrowej itp to w zupelnosci 80GB wystarczy, a roznice zaszwe mozna przeznaczyc na dodatkowa pamiec RAM, ktorej nigdy za wiele :>
Ja dalej jade na 46GB IBM i miejsca mi wystarcza. Nie korzystam z p2p.

Witam !
Zgadzam się z powyższą wypowiedzią ***8211; 80 GB, nawet przy aparacie cyfrowym wystarczy chyba na dość długo i nie warto przesadzać. Ale widzę, że już jednak wybrane 160 GB - dobre i to, będzie na dłużej :)
Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem, ale kolega sam nie składa kompa z części - tylko zamówił całość ?
Jeśli tak, to strata takiej przyjemności jak złożenie własnego komputera ;) - ja już kiedyś taki błąd popełniłem, ale moja wiedza była wtedy nikła - teraz gdybym kupował to na pewno w częściach - choć zdaję sobie sprawę z tego, że mogą być problemy. Ale to jednak przyjemność :) (choć i nerwy !)
Pozdrawiam
P.S. Reputka ode mnie dla użytkownika frog ***8211; za dogłębne i zarazem ciekawe wypowiedzi

epol 13.05.2005 13:51

Cytat:

Napisany przez ro29
Witam !
Zgadzam się z powyższą wypowiedzią ***8211; 80 GB, nawet przy aparacie cyfrowym wystarczy chyba na dość długo i nie warto przesadzać. Ale widzę, że już jednak wybrane 160 GB - dobre i to, będzie na dłużej :)
Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem, ale kolega sam nie składa kompa z części - tylko zamówił całość ?
Jeśli tak, to strata takiej przyjemności jak złożenie własnego komputera ;) - ja już kiedyś taki błąd popełniłem, ale moja wiedza była wtedy nikła - teraz gdybym kupował to na pewno w częściach - choć zdaję sobie sprawę z tego, że mogą być problemy. Ale to jednak przyjemność :) (choć i nerwy !)
Pozdrawiam

Pisalem o kamerze cyfrowej, ale to nie wazne.

Masz racje - takie sladanie kompa samemu to na poczatek fajan zabawa :) Jemu moze sie nie chciec albo nie ma czasu i dlatego wzial juz poskladany, a przeciez i tak sklepy za to nie biora kasy.

CIAPEK 13.05.2005 14:33

wybiegam już myslami do przodu bo dzis bede instalowal XPSP1 i pamietam ze tam jest taki upierdliwy messenger w trau i jest jakis sposob aby on sie nie uruchamiał, chyba jakiś tweaker.???
pamietam kiedys Y@nkee mi pomógł z tym problemem.
a Wy? ;)

frog 13.05.2005 14:51

@epol kurde wiesz ze jeszcze sa sklepy ze biora za skladanie !!! Zdzieraja jak moga a kurde u nich sie kupuje to powinno byc freee.... Dlatego ja juz zawsze w domu skladam sam bo sie prosic albo kasy wydawac nie potrzebnie nie bede...
Ciapku no tak twekaerem sie to usunie ale nie potrzeba nic instalowac zadnych tweakerow bo to prosta sprawa go wylaczyc. Normalnie nacisniesz na ikonke zeby sie uruchomil ten Windows Messanger pojawi sie okienko ala GG i tam wejdziesz do niego na NARZEDZIA czy tam OPCJE jego i zaznaczysz dwie opcje jenda zeby sie nie uruchamial i druga zeby nie pozwalac dzialac mu w tle. Dajesz OK i juz go nigdy nie zobaczysz ;) Tam jeszcze obok TRAY sa ikonki z ustawien klawiatury PL i cos tam jeszcze to tez mozna usunac zeby zbednie miejsca nie zajmowalo,ale chyba wiesz jak...jak cos pisz...

epol 13.05.2005 14:56

Cytat:

Napisany przez CIAPEK
wybiegam już myslami do przodu bo dzis bede instalowal XPSP1 i pamietam ze tam jest taki upierdliwy messenger w trau i jest jakis sposob aby on sie nie uruchamiał, chyba jakiś tweaker.???
a Wy? ;)

Polecenie Uruchom a tam wpisz "msconfig" (bez ""), dalej zakladka Uruchamianie i tam to musisz odnalezc. Nazywa sie to chyba no jak? Kapniesz sie po nazwac.

EDIT:
Cytat:

Napisany przez frog
@epol kurde wiesz ze jeszcze sa sklepy ze biora za skladanie !!! Zdzieraja jak moga a kurde u nich sie kupuje to powinno byc freee.... Dlatego ja juz zawsze w domu skladam sam bo sie prosic albo kasy wydawac nie potrzebnie nie bede...

Nio wiem, np Proline bierze za to duuzo kasy.

frog 13.05.2005 15:06

Sorki bo moze tak po swojemu to napisalem. Ale wyglada to tak ze dajesz na Narzedzia potem Opcje zakladka preferencje no i dalej jak na zalaczonym obrazku ;)

@epol wlasnie mialem glownie na mysli Proline ;)

DreamCrusher 13.05.2005 15:31

najlepiej xp-antispy - darmowy i przy okazji mozna inne niepotrzebne rzeczy pousuwac/powylaczac
http://xp-antispy.org/index.php?opti...sellang&iso=pl

pablocoo 13.05.2005 16:03

Cytat:

Napisany przez CIAPEK
a Wy? ;)

Porzucasz Windows 2003?

ro29 13.05.2005 18:15

Cytat:

Napisany przez epol
Pisalem o kamerze cyfrowej, ale to nie wazne.

...

Witam !
OK - prawda - było pisane o kamerze cyfrowej, ale to nie moja pomyłka tylko złe ujęcie - po prostu stwierdziłem w jednym zdaniu, że zgadzam się z wypowiedzią kolegi, a równocześnie twierdzę, że nawet przy aparacie cyfrowym taki dysk wystarczy.
Ale rozumiem, że mogło to zostać tak odebrane :)

A prawdą jest jak wspopmniano, że niektóre sklepy biorą nadal i to niezłą kasę za złożenie komputera - nie jestem pewny, ale jeszcze jakiś czas temu robił tak Komputertronik (i chyba nadal robi ?), oraz jak już wspomniano też Proline (chyba, że odbiór po 5 dniach - to gratis) - ale pewny nie jestem, bo to piszę z pamięci.
Pozdrawiam
ro29

epol 13.05.2005 19:23

Cytat:

Napisany przez ro29
OK - prawda - było pisane o kamerze cyfrowej, ale to nie moja pomyłka tylko złe ujęcie - po prostu stwierdziłem w jednym zdaniu, że zgadzam się z wypowiedzią kolegi, a równocześnie twierdzę, że nawet przy aparacie cyfrowym taki dysk wystarczy.
Ale rozumiem, że mogło to zostać tak odebrane :)

Aha, no to w takim razie po :piwo:

ro29 13.05.2005 19:38

Cytat:

Napisany przez epol
Aha, no to w takim razie po :piwo:

Dobry pomysł - na dworze coraz cieplej - więc :piwo:

CIAPEK 14.05.2005 13:39

uwagi

hej!
Nasuwają mi się 2 pytanka o nowy komputer:
albo mi sie zdaje, albo dźwięk wychodzący z kompa jest cichszy od tego ktory wychodzil ze starego kompa z karty Creativa.
Dlaczego czasem słyszę trzaski? najczesciej podczas kiedy uruchamoilem jakas gre. Przypominaja mi troche dzwiek podczas wkladania kabl od glosnikow w w wejscie w karcie dziwekowj. Jakieś spięcia na płycie głównej czy co? albo źle przpepływający prąd ma na to wpływ a może coś z kartą?

andrzejj9 14.05.2005 14:08

Cytat:

Napisany przez CIAPEK
hej!
Nasuwają mi się 2 pytanka o nowy komputer:
albo mi sie zdaje, albo dźwięk wychodzący z kompa jest cichszy od tego ktory wychodzil ze starego kompa z karty Creativa.
Dlaczego czasem słyszę trzaski? najczesciej podczas kiedy uruchamoilem jakas gre. Przypominaja mi troche dzwiek podczas wkladania kabl od glosnikow w w wejscie w karcie dziwekowj. Jakieś spięcia na płycie głównej czy co? albo źle przpepływający prąd ma na to wpływ a może coś z kartą?

Jeśli ta płyta ma kartę zintegrowaną, to dźwięk wychodzący będzie cichszy niż z karty muzycznej. Ja też tak swego czasu miałem i był to dla mnie spory problem, zwłaszcza, kiedy używałem słuchawek. Potem kupiłem sobie normalną kartę i różnica była ogromna.

MacGyver 15.05.2005 20:28

OK, @Ciapek wybrał teraz @Mac wybiera :)
Ale jeszcze nie kupuje, chce się tylko zorientować [zakup mysle, że w czerwcu lub pod koniec]

http://img159.echo.cx/img159/8357/komp5od.jpg

Kwota jaką chce przeznaczyć na kompa: ok 2k5 tyś

zene_k 15.05.2005 22:01

Cytat:

Napisany przez MacGyver
OK, @Ciapek wybrał teraz @Mac wybiera :)
Ale jeszcze nie kupuje, chce się tylko zorientować [zakup mysle, że w czerwcu lub pod koniec]

http://img159.echo.cx/img159/8357/komp5od.jpg

Kwota jaką chce przeznaczyć na kompa: ok 2k5 tyś

Fajny zestawik :piwo:

Może tylko mocniejszy zasilacz?

Dorian 15.05.2005 22:16

Ja bym dokupił jeszcze osobną kartę dźwiękową. Nasłuchałem się już zintegrowanych i tak na odsłuch żadna nie dorównuje np. Audigy - nawet leciwej jedynce.Zależy od preferencji i wyboru.

B@rtek 15.05.2005 22:24

Cytat:

Napisany przez Dorian
Ja bym dokupił jeszcze osobną kartę dźwiękową. Nasłuchałem się już zintegrowanych i tak na odsłuch żadna nie dorównuje np. Audigy - nawet leciwej jedynce.Zależy od preferencji i wyboru.

MSI ma Creative'a na pokładzie :D

Jest to Live, ale zawsze coś :taktak:

MacGyver 16.05.2005 00:06

Cytat:

Napisany przez Dorian

Jakimś zagorzałym melomanem nie jestem :)
Myślę, że wystarczy ta co jest na płycie.
Cytat:

Napisany przez zene_k

khm...360W to będzie mało ???

AleX69 16.05.2005 01:27

Cytat:

Napisany przez zene_k

mozna latwo mniej/wiecej obliczyc ... Power Supply Calculator

MacGyver 16.05.2005 11:52

Cytat:

Napisany przez AleX69
mozna latwo mniej/wiecej obliczyc ... Power Supply Calculator

W 360 się mieszcze ale pewnie dla zapasu trzeba dodać te 40 ???

epol 16.05.2005 17:10

Cytat:

Napisany przez MacGyver

Niewiele drozsze sa Chiefteci 420W, wiec mozna go wziasc tak na zapas.

Znow widze pamiec Kingstona :blee:

zene_k 16.05.2005 20:41

Cytat:

Napisany przez MacGyver

Mam chiefteca 420W, opis tutaj:http://www.benchmark.pl/artykuly/tes...ec_HPC420.html. Polecam, bardzo dobry zasilacz. Bardzo ciche wentylatory.

MacGyver 16.05.2005 21:21

Cytat:

Napisany przez zene_k
Mam chiefteca 420W, opis tutaj:http://www.benchmark.pl/artykuly/tes...ec_HPC420.html. Polecam, bardzo dobry zasilacz. Bardzo ciche wentylatory.

A można zrobić coś takiego, że chce obudowe taka jaką chce (KLIK) ale chce wymienić w niej zasilacz na mocniejszy (oczywiście dopłacając jakąś tam róznicę) ???

kontestator 16.05.2005 21:41

Cytat:

Napisany przez MacGyver
A można zrobić coś takiego, że chce obudowe taka jaką chce (KLIK) ale chce wymienić w niej zasilacz na mocniejszy (oczywiście dopłacając jakąś tam róznicę) ???

wiesz, do tego kompa wcale nie potrzeba mocniejszej zasilki niz masz w tej obudowie jaką znalazłes w komputroniku, Twoja potencjalna karta graficzna nie jest rzadnym enerozernym potworem który by wymagał az takiego mocarnego zasilacza, a ten proc tez spokojnie bez zwiech czy innych problemów bedzie smigła na tym zasilaczu, wiec nie widze zbytniego sensu kupowac mocniejszego zasilacza, no chyba ze masz za duzo kasiory ;) a jak masz to moze zasponsoruj mi nowego gryzonia?? :fiu:

epol 16.05.2005 21:44

Cytat:

Napisany przez MacGyver

Zapytaj w sklepie, albo moze cos inne z jakas mocniejsza jednostka?

zene_k 16.05.2005 22:29

Cytat:

Napisany przez MacGyver

Zadzwoń do sklepu, myślę, że się zgodzą. W moim przypadku tak było. I nie słuchaj, że wystarczy mniejszy zasilacz, bo np. za jakiś czas będziesz chciał coś zmienić, np. dołożyć napęd optyczny, czy zmienić grafę itp. i będziesz musiał zmieniać zasilacz, czyli... zapłacisz dwa razy, chyba bez sensu, prawda? :piwo:

MacGyver 16.05.2005 22:35

ok, zapytam :)
A napędy (napęd DVD i nagrywarka DVD) przekładam ze starej maszyny.

dzięki za odpowiedzi :spoko:

kontestator 16.05.2005 22:51

Cytat:

Napisany przez zene_k
Zadzwoń do sklepu, myślę, że się zgodzą. W moim przypadku tak było. I nie słuchaj, że wystarczy mniejszy zasilacz, bo np. za jakiś czas będziesz chciał coś zmienić, np. dołożyć napęd optyczny, czy zmienić grafę itp. i będziesz musiał zmieniać zasilacz, czyli... zapłacisz dwa razy, chyba bez sensu, prawda? :piwo:

czy ty sie dobrze czujesz??? co on bedzie robił stacje graficzną ze taki monster bedzie potrzebował?? ja jade na podobnym sprzecie tylko zasilacz HuntKeyLw8250 ma on 300watt z dwoma napedami optycznymi za grafe robi 6800GT i no i ramu jest 1,5 gb i jeszcze barracuda 40 GB i reszta Twój zestaw; przy pełnym obciazeniu nie ma nawet chwilki zadyszki zasilacz, (poziom napieć sprawdzany w biosie i programami) zero zawiasów czy nispodziewanych resetów, teoraetrycznie te 300w to mało ale w praktyce sprawdza sie w 200 % wiec nie widze sensu kupno za***iście drogiego i w dodatku 420w sic zasilacza do o wiele słąbszego kompa nawet jesli w ma byc on modernizowany w przysżłosci, IMO zasilka w obudowie spokojnie wydoi w tym i zmodernizowanym kompie, dam sobie łape obciać ze da spoko rade ;)

Dorian 16.05.2005 23:02

Nie wiem. Wg mnie mocniejszy zasilacz daje duży komfort psychiczny. Mam dwa napędy optyczne w kompie. Komputer chodzi dzień i noc, dobra karta graficzna... i szczerze mówiąc gdy miałem 300W zasilacz , który był razem z obudową drżałem nieco...co będzie. 400W daje duży zapas i psychika odpoczywa. To już nie chodzi o to czy uciągnie...bo pewnie tak...ale zasilacz to najważniejsza część w komputerze i wolałbym oszczędzać na grafice niż na nim.Poza tym koledzy dobrze mówią. Każdy podzespół kupiony w przyszłości może pożerać coraz większą ilość energii.

zene_k 16.05.2005 23:16

Cytat:

Napisany przez kontestator
czy ty sie dobrze czujesz??? co on bedzie robił stacje graficzną ze taki monster bedzie potrzebował?? ja jade na podobnym sprzecie tylko zasilacz HuntKeyLw8250 ma on 300watt z dwoma napedami optycznymi za grafe robi 6800GT i no i ramu jest 1,5 gb i jeszcze barracuda 40 GB i reszta Twój zestaw; przy pełnym obciazeniu nie ma nawet chwilki zadyszki zasilacz, (poziom napieć sprawdzany w biosie i programami) zero zawiasów czy nispodziewanych resetów, teoraetrycznie te 300w to mało ale w praktyce sprawdza sie w 200 % wiec nie widze sensu kupno za***iście drogiego i w dodatku 420w sic zasilacza do o wiele słąbszego kompa nawet jesli w ma byc on modernizowany w przysżłosci, IMO zasilka w obudowie spokojnie wydoi w tym i zmodernizowanym kompie, dam sobie łape obciać ze da spoko rade ;)

1. Czuję się dobrze, dziękuję

2. Sens widzę

3. Każdy ma prawo do swojego zdania i nie trzeba go zaraz o******ać, jeżeli ma swój pogląd na dany temat.

4. Słownik ortograficzny, to bardzo pożyteczny "przedmiot"

5. Z tą łapą to uważaj, bo raz ciachnięta nie odrasta. ;)

6. Serdecznie pozdrawiam :piwo:

epol 17.05.2005 13:33

Cytat:

poziom napieć sprawdzany w biosie i programami

Wiesz co Ci powiem na temat tych odczytow? Wsadz sobie je w d... wiesz gdzie :P Te odczyty sa nic nie warte. Lepiej sprawdz sobie miernikiem to sie zdziwisz.

@Mac - lepije teraz dolozyc te kilkadzisiat zl i miec na dluugo spokoj z energia.

CIAPEK 17.05.2005 16:59

wkurza mnie ten cichszy dźwięk!! porażka.
Tam był Creative 1024 wymiatał.
Dźwięk jest czysty ale cichszy! Prawie na maxa musze wieże brać jak chce głośno posłuchać.

kontestator 18.05.2005 09:25

Cytat:

Napisany przez zene_k
1. Czuję się dobrze, dziękuję

2. Sens widzę

3. Każdy ma prawo do swojego zdania i nie trzeba go zaraz o******ać, jeżeli ma swój pogląd na dany temat.

4. Słownik ortograficzny, to bardzo pożyteczny "przedmiot"

5. Z tą łapą to uważaj, bo raz ciachnięta nie odrasta. ;)

6. Serdecznie pozdrawiam :piwo:

hmm wiesz, nie widze ani jednej obelgi w moim poscie po którym mógłbyś się czuc opierdalany :| , prawda jest jak dupa każdy ma swoją, to że nie zgadzam sie z Twoją opinią nie znaczy że Cie nie szanuje PEACE

jesli chodzi o słownik to fak wale czasem TAAAAKIE błędy :'(

jaka łapa :O ja pisze jezykiem nie mam juz obu łap ;)

pozdrawiam :piwo:

kontestator 18.05.2005 09:30

Cytat:

Napisany przez epol
Wiesz co Ci powiem na temat tych odczytow? Wsadz sobie je w d... wiesz gdzie :P Te odczyty sa nic nie warte. Lepiej sprawdz sobie miernikiem to sie zdziwisz.

@Mac - lepije teraz dolozyc te kilkadzisiat zl i miec na dluugo spokoj z energia.

hmm programu używam tyko dla spokoju ducha głównie opieram się na odczytach BIOSU, a nie mam tak wielkiej determinacji/motywacji aby pakować się z miernikiem do płyty głównej, hmmm może nie mam motywacji, bo wszystko mi chodzi bez problemowo :>

da sie jakoś zacytować jednym poście cytaty z dwóch róznych postów? ???
bo musiałem napisac dwa posty jeden pod drugim ((

CIAPEK 18.05.2005 10:14

już kilka dni z moim nowym sprzętem...
i wiecie co? Bajeczka :) Athlonik daje rade rewelacyjnie BOX'owy wiatrak dobrze i cichutko go chłodzi. Buda Modecoma trzyma super temperatury które nie przekraczają często 40 C, a podczas samej zwykłej pracy w systemie po jakimś czasie wiadomo nie od razu temp. to 36/37 C a dysk 33 C. Górny wiatrak który moge sobie sam wylaczac/wlaczas rowniez dobrze sie spisuje wysysając powietrze i obniżając troche temp. po czasie.
Jest stabilnie, szybko i miło :) tylko ten dźwięk o którym wspominałem.
pzdr!
Polecam zestaw który mam... sprawdzono ;) :spoko:

epol 18.05.2005 17:00

Cytat:

hmm programu używam tyko dla spokoju ducha głównie opieram się na odczytach BIOSU, a nie mam tak wielkiej determinacji/motywacji aby pakować się z miernikiem do płyty głównej, hmmm może nie mam motywacji, bo wszystko mi chodzi bez problemowo :>

Z tego co mi sie zdaje to i w BIOSie i w programach jest to samo.

Cytat:

da sie jakoś zacytować jednym poście cytaty z dwóch róznych postów? ???
bo musiałem napisac dwa posty jeden pod drugim ((

Da sie, ale nie tak od razu. Ja zawsze otwieram "odp z cytatem" w osobnych panelach i kopiuje tekst do jednego okna.

Cytat:

Napisany przez CIAPEK
już kilka dni z moim nowym sprzętem...
...
Polecam zestaw który mam... sprawdzono ;) :spoko:

To w takim razie pozostaje zyczyc, aby komp chodzil tak zawsze (z wyjatkiem dzwieku) :piwo:

CIAPEK 18.05.2005 20:23

prblem?

własnie co do dźwięku jedna zagadka w sumie nie taka ciekawa...

Z czym mogą się wiązać sporadyczne trzaski podczas odtwarzania różnych rzeczy, głównie jak słucham mp3.
Z czym może to się wiązać?
Na starym komputerze tego nie było.
pzdr

Kasprzak 18.05.2005 20:28

ja na moim asusie tez kiedys mialem.
Nie do konca masa byla.
Obudowa nie dotykala do tego gniazda z wyjsciami minijack.
Przeistalowalem tez sterowniki.
Nie pamietam tez czy to przez to ustapilo.
Ale zniknelo. Tez to mialem.
A podlacz sluchawki. Rob na sluchawkach.
Co wtedy sie dzieje?

CIAPEK 20.05.2005 08:59

dzieki Kasprzak za odzew
"Obudowa nie dotykala do tego gniazda z wyjsciami minijack."? nia czaje :)
od razu mówie, że nie mam uziemnionego kompa a cały on podłączony jest do zwykłego przedłużacza, stoi na ziemi i dużo kabli dotyka tył obudowy.

sc0rpi0 20.05.2005 19:00

To i ja się dołącze bo ostatnio myślę nad zakupem jakiegoś kompa do 2 tyś. Mam tylko takie pytania:

1. Jaki polecacie procesor? Bo miałem zamiar wziąć Semprona 3000 ale jak przeczytałem, okazuje się, że ma on częstotliwośc taktowania ok 2 GHz :(, myslałem że to 3000 w nazwie to MHz :). Dlatego zastanawiam się czy nie warto zainwestować więcej i nie kupić Athlona/Pentiuma, bo Celerona już nie chce (miałem już 2 :P ). Co o tym myslicie i jakie konkrety polecacie?

2. Czy jeżeli będę chciał podłączyć video do kompa to lepiej wziąć grafę z VIVO czy karte TV ??

3. Dużo się zyskuje podłączając monitor (LCD) przez złącze DV zamiast standardowo, jak do tej pory ?

Dzieki za ew. podpowiedzi

polakT 20.05.2005 19:37

Cytat:

Napisany przez sc0rpi0
To i ja się dołącze bo ostatnio myślę nad zakupem jakiegoś kompa do 2 tyś. Mam tylko takie pytania:

1. Jaki polecacie procesor? Bo miałem zamiar wziąć Semprona 3000 ale jak przeczytałem, okazuje się, że ma on częstotliwośc taktowania ok 2 GHz :(, myslałem że to 3000 w nazwie to MHz :). Dlatego zastanawiam się czy nie warto zainwestować więcej i nie kupić Athlona/Pentiuma, bo Celerona już nie chce (miałem już 2 :P ). Co o tym myslicie i jakie konkrety polecacie?
...i

Musze Cie zmatrwic tylko to ze stajni intela (pentium i Celeron) ma w nazwie tyle MHz ile rzeczywiscie pracuje. AMD (athlon sempron duron) stosuje niby warttosci w nazwach jakim intelom odpwiada dana jednstka

CIAPEK 16.06.2005 23:34

kto mi powie??

Witam!
mam jasny problem :)
podłączam słuchawki do portu z przodu budy kompa i nie slysze dzwieku :)
o co come on?
pozdro

ro29 16.06.2005 23:42

Cytat:

Napisany przez CIAPEK
Witam!
mam jasny problem :)
podłączam słuchawki do portu z przodu budy kompa i nie slysze dzwieku :)
o co come on?
pozdro

Sprawdź, czy porty z przodu są dołączone do karty dźwiękowej (ew. karty na płycie głównej (bo chyba powinny być ?) ?
Jeśli dobrze pamiętam, komputer kupiłeś złożony - a oglądałeś go dobrze po zakupie ?
ro29

sc0rpi0 17.06.2005 09:00

No to teraz może i ja się pochwalę co zakupiłem bo ostatnio śledziłem ten wątek, ponieważ sam nosiłem się z zamiarem zakupu nowego komputera. Zakupiłem takie cosik:
- Płyta główna AMD Gigabyte K8 Trinitron (6 usb + LAN + AC97 6.1)
- Procek AMD Athlon64 3000+ (Socket 754)
- Grafika ATI Radeon 9250 128mb + DVI + VIVO
- 512 DDR kingston 400mhz
- Dysk Caviar 160gb 7200, 8mb
- Głośniczki Tracer estrada 5.1
- Karta TV Winfast XP 2000 Expert
- Monitor LCD Samsung SyncMaster 713N ( 17", czas reakcji 8ms, kontrast 600:1, kąty 160/160)
- No i tam FDD, klawiatura Logitech, myszka optyczna.

I z tego zestawu jestem bardziej zadowolony, co prawda może się wydawać karta graficzna słaba no ale już brakło pieniążków a potrzebna mi była karta z VIVO także zostałem przy radku 9250. Całość wyniosła mnie 3200zł. A najbardziej to chyba zadowolony jestem z karty TV. Wcześniej miałem Pixela a teraz przesiadka na Winfasta, niebo a ziemia.

kontestator 17.06.2005 12:47

sc0rpi0 sprzęcik spoko, tylko procesor na Socket 754 :nie: , gdybys wybrał na 939 miałbyś w przyszłości większą możliwośc rozbudowy na inny procek. ale tak ogólnie sprzet jest ok. a jaki zasilacz:>

_bakupl_ 17.06.2005 12:49

Cytat:

sc0rpi0 sprzęcik spoko, tylko procesor na Socket 754 :nie: , gdybys wybrał na 939 miałbyś w przyszłości większą możliwośc rozbudowy na inny procek. ale tak ogólnie sprzet jest ok. a jaki zasilacz:>

I tak 939 wychodzi z użycia :]

A co do p. Ciapka to, jesli podlaczy z dźwiek na przód, prawdopodobnie straci dźwięk z tyłu...

Ale... Ciapek ma tą obódowe co ja to się domyślam że te dwa kabelki co są w środku budy, musi podłaczyc z tyłu, tak jak by to były kable od głośników i mikrofonu, ale wtedy dźwięk 5.1 odpada. (bo ma chyba 3 wyjscia/wejscia nie?)

No a jesli głosniki chce miec z przodu i z tyły podłaczone to musi kupic przejsciówke z jednego jack'a na dwa jack'i ;)

Pozdro :D

AleX69 17.06.2005 12:56

Cytat:

Napisany przez _bakupl_

hmmm tak ... a na co :>

kontestator 17.06.2005 13:04

Cytat:

Napisany przez _bakupl_

wszystko wychodzi z użycia, ale jak na razie socket 939 jest najnowszą podstawką dla procków AMD

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:15.