![]() |
Verby Pastele od TY - czy sa gdzies do dostania w W-wie?
Chodzi mi o DVD+/-R 4x lub 8x. Czy ktos widzial je ostatnio? Sklepy wysylkowe przez net odpadaja (koszty przesylki).
W ogole sa teraz na naszym rynku jakies *dobre* plytki robione przez TY? (Wiem, ze sa jakies na B, ale te chyba nie zaliczaja sie do dobrych). A moze nie warto sie meczyc i szukac plyt od TY, bo istnieja rownie dobre odpowiedniki? |
jak na giełdzie komputerowej za Stodołą nie będzie to nie ma.
polecam Platinum + 8x albo RICOHJPN lub MCC jeszcze Warszawska Giełda Elektroniczna w przejściu podziemnym. - nie Wiesz? google wie. |
Cytat:
@to-ja przejdź się po jakiś większych sklepach, w komputroniku "podobno" sa te verby, ale nie jest to pewna informacja, bo sam nie mam czasu isc tego sprawdzić. |
nawet tak http://sklep.komputronik.pl/katalog.php?kat=2440 nie Masz czasu :> a jak niepewne to tel., mail...
a co do giełdy to ceny wywoławcze faktycznie nie są zachęcające, ale jeszcze nigdy nic nie kupiłem w takiej cenie :D wybór jest ogromny i tu nie Ściemniaj ludziom. |
Cytat:
Cytat:
|
nie wiem o czym Ty piszesz? na giełdzie nie ma jakichś płyt? są wszystkie, od ścierwa po najlepsze, no może Plextorów nie widziałem, ale giełda to nie miejsce dla snobów.
ceny w komputroniku są wyższe. w Twoim osiedlowym sklepie nie wiem, ale się domyślam :> jedna firma z giełdy - większa ilość - ceny do negocjacji http://www.cdrspeed.pl/cgi-bin/index.cgi druga firma z giełdy www.nosniki.net www.kopier.pl (jescze 2 stoiska na WGK) - można dostać rabat przy dużej ilości bez żadnego ale jeszcze dużo mniejszych firm, a tam to dopiero można porozmawiać o cenie || |
Cytat:
|
e palenie na verbach i platinach to nuda. :D
trzeba czasami kupić Hawka ;) |
no hawka hehe, u mnie w tesco sa hawki ponizej 1 zl, nie wiem dokladnie ile bo nie sprawdzalem, dvd oczywiscie.
|
Cytat:
Tyle, że Hawki są dla prawdziwych mężczyzn :taktak: :mruga: |
Cytat:
|
Cytat:
A tylko o prestiż i sporą dawkę emocji :mruga: |
Cytat:
|
Cytat:
:worek_tre I szybcy i wściekli (( ^_^ |
o się dobrali czarodzieje :>
a kto od dawna Hawki kupuje? :P http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...7&postcount=29 coby życie miało smaczek, raz Verbatim, raz Hawk'aczek. :spoko: :jezyk: |
Ceny gieldowe przez ostatni czas generalnie spadly do ogolnych cen netowych.
Oczywiscie nie dotyczy to jakis wynalazkow typu wspomniane w innym temacie 'copy me' ktorych nikt na gieldzie nawet nie sprzedaje. W sklepach internetowych mozna taniej kupic jedynie akcesoria (albumy, pudelka itp. no i jakies wynalazkowe szpindle - setki, ale dochodzi wysylka ...). Jezeli chodzi o sklepy stacjonarne z nizszymi cenami, to watpie ... bardzo watpie ... |
Cytat:
Jakie to piękne! Jedne z moich pierwszych płytek :taktak: Tyle, że to naprawdę były podkłady z Verbatima i paliły się piknie Kosztowały 3.19zł za slima :taktak: :czar: |
Wy tu sobie gadu-gadu, a ja nadal nie wiem, *gdzie* dostane te plytki. Na gieldzie za Stodola nie ma, sprawdzalem; w MM tez nie maja. Do K. sie nie zblizam ;).
|
Verbatimy Pastele +R i -R pakowane po 5szt od TY dostaniesz w Saturnie w Jankach (byłem dziś i widziałem).
|
Fine: a ile tam kosztuja? i czy to sa x4 czy x8?
|
Ja ostatnio kupilem na Grochowskiej 297. Firma "czysta płyta", taniej niz na gieldzie i taniej niz w kopierze. Polecam. Czynne tylko w tygodniu do 18.00.
|
Grochowska 297? w ktorym to jest miejscu dokladniej?
dzieki za info (a konkretnie to ile dales?) |
Grochowska 297? to za 295 a przed 299 idąc na południe. :P
a jeśli dobrze pamiętam to mały sklepik w suterenie. |
Nie chce cie oszukac ile dalem bo nie pamietam ale napewno sprawdzalem wczesniej ceny w kopierze i na grochowskiej byly o 10 groszy tansze. nie wiem jak w tej chwili ale mozesz sam sprawdzic tel. 870 32 14.
Sklepik miesci sie w suterenie, pod numerem 297 wchodzisz w brame, skrecasz w lewo i bodajze pierwsza klatka, na domofonie wciskasz 1. |
serio to nie mam pojęcia gdzie to jest ale ci wierze bo co mam za wyjście? :P
edit: Cytat:
na Grochowie wszystko możliwe... może te płyty gdzieś spadły..........ze stanu :niepow: hasło/odzew też jest? :> |
Ta firma sprzedaje na allegro i ma tam bardzo dobra opinie.
|
za 50 zeta moge miec w tej czystej_plycie 25 sztuk Pasteli 4x +R (cake). Oplaca sie brac? Za 45 zeta moge miec 25 Verbow +R 8x z MCC003. Czy te TY sa warte, zeby doplacac 5 zeta, jak myslicie?
|
moze macie pod reka jakies przykladowe wykresiki jakosci w Nero CD/DVD-Speed:
1. Verb Pastel TY +R 4x palony 4x 2. Verb MCC003 +R 8x palony 4x oba palone na 4163B 104A oczywiscie (i @4x)? |
jeszcze jedno: a moze da sie troche utargowac? czy te 50 zeta to dobra cena za te Pastele? Ile one powinny normalnie kosztowac i kosztuja gdzie indziej? Myslalem, ze beda koszcic w okolicach ~ 45-46 zeta MAX, a tu 50 :(...
|
Cytat:
|
> A gdzie ja za tyle znalazłeś?
ktora? MCC? |
Cytat:
|
MCC - gielda w W-wie za Stodola
Pastel/TY - firma "Czysta plyta", W-wa, Grochowska 297 (dokladniejsze namiary wyzej) |
Kumpel, który mieszka w okolicy kupił dziś te Verby od TY z tego z sklepu na grochowskiej. Pierwsze wrażenie - mają pofalowane brzegi :\
http://img89.echo.cx/img89/6082/dscn62082bf.th.jpg http://img89.echo.cx/img89/3504/dscn62071ax.th.jpg Ma to jakiś wpływ na jakość tych płyt, bo ja sie jeszcze z takimi verbatimami nie spotkałem ;) |
Cytat:
to znaczy, że są dobrze sklejone (te pofalowania to klej, który wylazł) i nie będzie się barwnik na brzegach utleniać. :) |
No to w takim razie się jutro będę sam musiał po te płytki wybrać :)
|
czy moglby jeszcze ktos sie wypowiedziec na temat tych zdjec? bo wyglada to ohydnie. Czy Verby Pastele DVD z TY tak maja (kupione w innym sklepie ;))? Bo mam Verby Pastele ale CD-R i nie maja czegos takiego - brzegi sa rowniotkie.
|
Cytat:
Platinum + od RICOHJPN: http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=20521&stc=1 |
ale widzialem Verby DVD+R 8x Advanced AZO Made in Taiwan kod MCC003 i nie wygladaja tak (jak TY) - brzegi maja prawie rowne i masy kleju tam nie widac - wiec to chyba nie z powodu tych 2 warstw? Czyli co, sa one gorzej sklejone niz te z TY?
|
cytat z Chipa
"Sklejka z dwóch plastików Zacznijmy od samej mechanicznej konstrukcji płyty DVD. Jak wiemy, nośnik ten sklejony jest z dwóch poliwęglanowych krążków, co oznacza, że w przeciwieństwie do zwykłych kompaktów może on być opisany flamastrem w dowolny sposób i niestraszne są mu zadrapania górnej (tej z napisami) powierzchni. Krążek CD pod tym względem jest o wiele słabiej zabezpieczony: warstwa barwnika przechowująca dane jest oddzielona od wpływu środowiska tylko cienką warstwą lakieru, którą, co często się zdarza, łatwo uszkodzić twardszym pisakiem. Z kolei sklejenie płyty DVD też bywa źródłem problemów - upadek nośnika ze stołu, zwłaszcza jeśli uderzy on krawędzią w podłogę, może być przyczyną rozklejenia się płyty. Jeśli od razu nie rozpadnie się nam ona na dwie części, to istnieje niebezpieczeństwo, że dostanie się do niej powietrze, degradując powoli warstwę barwnika. Może się więc okazać, że po kilku miesiącach z krążka nie da się już przeczytać żadnych danych. Warto też zwrócić uwagę na nadlewki żywicy, które wypłynęły w trakcie produkcji z miejsca sklejenia płyty. Są one niegroźne, a ich powstanie wynika wyłącznie ze sposobu produkcji płyty. Powiem więcej: jeśli nie będą one zbyt duże, co mogłoby spowodować nierównomierne obracanie się krążka w napędzie, to pomagają one uszczelnić płytę." z tego artykułu: http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/a...ar_119572.html |
Cytat:
Jedno jest pewne - brzeg powinien byc rowny i gadki. Nadmiar kleju usuwa sie, zeby plyta byla gladka na brzegu. Stad czesto przejezdzajac po SPODZIE plyty, kolo krawedzi, czuje sie takie ostre zakonczenie - i tak wlasnie powinno byc w porzadnych plytach. Natomiast widok kleju i babelkow MIEDZY warstwami poliweglanu jest jak najbardziej pozadany - na zewnatrz - NIE. |
ed hunter: dzieki za cytacik i link - dobrze wiedziec takie rzeczy.
przy okazji (tego co zacytowales o upadkach nosnika DVD): czy komus tutaj juz cos takiego sie przydarzylo, ze spadla mu plytka i bach - rozkleila sie (jesli tak to jakiej marki byla ;))? Czy to jest czesty przypadek w ogole? A moze ktos sie tak bawil w celach testowych np. na zepsutych/niepotrzebnych krazkach - jakie byly wyniki testu - ile przezylo ;)? |
Cytat:
Dobre płyty i ostre zakończenie, chyba żartujesz - jak dobre to muszą być ogradowane ;) . Poza tym takie czyszczenie z nadmiaru kleju podniosłoby koszt produkcji płyty, a jak często spotykasz się z pytaniem typu: gdzie najtaniej kupić verbatimy?, a może sam nie kierujesz się ceną? :> |
Cytat:
edit: gorsza sprawa jak jest tak, że płytę można w rękach rozwarstwić co udało mi się z Bulkpaqiem || (widać było szczelinę, więc wsadziłem tam nożyk a reszta poszła gładko ^_^ ) |
odpowiedzcie mi tylko na to 1 pytanie: czy te Verby Pastele DVD+R 4x z *zalozenia* maja tak wygladac na brzegach i to jest u nich normalne, czy tez w tym sklepie "Czysta plyta" jest akurat jakas trefna partia tych plytek (a moze to jakas podroba)? Kto kupowal takie plytki zupelnie gdzie indziej i jakis czas temu: czy wygladaly podobnie z tym klejem czy tez byly gladkie?
|
i prosze, zdecydujcie sie: w koncu czy to dobrze, ze te plytki "tak maja", czy zle? Bo nie wiem, czy mam sie wybrac do tego sklepu czy szukac ich dalej - gdzie indziej. Dziekuje.
|
jeszcze jedno: czy moglby ktos strzelic foty *oryginalnego* Verba Pastel DVD+R 4x - 1 z przodu i 2 z boku pod katem - obie w dobrej rozdzialce, i tu zamiescic? Dzieki!
|
Wlasnie ogladalem Verbatimy x8 ktore przyszly na reklamacje (jednak jest z nimi wszystko OK) i one tez maja rowne brzegi i lekko ostra krawedz od dolu (choc duzo mniej niz ta z ktora sie spotkalem ostatnio - chyba w platinumach).
Proponuje zrobic doswiadczenie: Przejechac wewnetrzna czescia dloni po spodzie plyty i zwrocic uwage na 'drapanie' przy krawedzi. To samo powtorzyc z DVD. Zrobic oba doswiadczenia po kilka razy - powinno sie poczuc roznice. Swiadczy to o tym, ze nadmiar kleju jest zbierany (wiec brzeg powinien byc gladki), poniewaz powstaje to 'ostrze' na krawedzi od dolu plyty. Tak wiec nadmiar kleju i pofalowany brzeg nie jest wynikiem bezpiecznego klejenia, tylko o zaniedbaniu fazy zbierania kleju. Co do samego zjecia, to te roznice wydaje mi sie sa zasluga przepakowywania, bo te pastele sa zapewne przepakowywane gdyz nie wystepuja na rynku w postaci cake 25 i cake 50 i ustawiaja sie niedokladnie rowno, a nie zlego zebrania kleju. PS. Artykulu Chipa oczywiscie nie czytalem. |
Verbatimów od TY niestety nie mam. Ale tu macie zdjęcie trzech TDK (dwa + i jeden -) (kolejno od dołu od TDK, Ricoha i na samej górze TY) ;) Na zdjęciu tego za dobrze nie widać ale tu też najwięcej kleju jest na nośniku od TY, a najmniej na nośnikach od Ricoha (środkowa płyta ;)
http://img278.echo.cx/img278/4927/dscn62179rs.th.jpg |
pawelblu: oczywiscie, ze te Verby od TY sa przepakowywane i recznie ladowane na szpindel w tej "Czystej plycie" - normalnie wystepuja po 5 sztuk w slimach.
|
Ilość załączników: 3
no to stało się.
kupiłem i będzie test - na razie foto :D są 8x od................................................ .............MCC003 :ysz: po 3 złocisze za sztukę (( a teraz fotki http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=20927&stc=1 http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=20928&stc=1 http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=20929&stc=1 w edit będzie test (jak znajdę coś sensownego do przegrania - czyli z marnymi wynikami) |
Hmmm, ale przeciez juz tyle razy dyskutowalismy nad tym ... PASTEL != COLOUR (napis w prawym dolnym rogu)
|
Cytat:
ale na górze nic nie piszę, że kupiłem pastele :P A teraz test :) bez komentarza :serdusz: http://img226.echo.cx/img226/2806/verbatim8x5kt.png |
nice - Verb gora!
|
btw czy moglby mi ktos wreszcie odpisac na te zalegle pytania:
1. "za 50 zeta moge miec w tej czystej_plycie 25 sztuk Pasteli 4x +R (cake). Oplaca sie brac? Za 45 zeta moge miec 25 Verbow +R 8x z MCC003. Czy te TY sa warte, zeby doplacac 5 zeta, jak myslicie?" 2. "moze macie pod reka jakies przykladowe wykresiki jakosci w Nero CD/DVD-Speed: 1. Verb Pastel TY +R 4x palony 4x 2. Verb MCC003 +R 8x palony 4x oba palone na 4163B 104A oczywiscie (i @4x)?" 3. "jeszcze jedno: a moze da sie troche utargowac? czy te 50 zeta to dobra cena za te Pastele? Ile one powinny normalnie kosztowac i kosztuja gdzie indziej? Myslalem, ze beda koszcic w okolicach ~ 45-46 zeta MAX, a tu 50" 4. "odpowiedzcie mi tylko na to 1 pytanie: czy te Verby Pastele DVD+R 4x z *zalozenia* maja tak wygladac na brzegach i to jest u nich normalne, czy tez w tym sklepie "Czysta plyta" jest akurat jakas trefna partia tych plytek (a moze to jakas podroba)? Kto kupowal takie plytki zupelnie gdzie indziej i jakis czas temu: czy wygladaly podobnie z tym klejem czy tez byly gladkie?" 5. "i prosze, zdecydujcie sie: w koncu czy to dobrze, ze te plytki "tak maja", czy zle? Bo nie wiem, czy mam sie wybrac do tego sklepu czy szukac ich dalej - gdzie indziej. Dziekuje." 6. "jeszcze jedno: czy moglby ktos strzelic foty *oryginalnego* Verba Pastel DVD+R 4x - 1 z przodu i 2 z boku pod katem - obie w dobrej rozdzialce, i tu zamiescic? Dzieki!" nie wierze, ze nikt nie wie/nie zna choc 1 odpowiedzi... |
Cytat:
2. NIE :nie: 3. NIE :nie: 4. NIE :nie: 5. NIE :nie: 6. NIE :nie: 7. NIE (tak na wszelki wypadek ...) :nieee: |
VIZZARD: co Ty taki na NIE jestes ;)?
|
Cytat:
:D |
> Skrytobójczym parówkożercom mówimy: NIE!
ale ja sie nie zaliczam do nich :) - po prostu chce sie czegos dowiedziec przed wydaniem pol stowki albo stowki (50 szt.) |
Cytat:
Ostatnio mam wrażenie, że forum przeżywa jakiś zalew to-jaizmu :O Nie wiem czy związane to jest z premierą Zemsty Shitów, czy jak? ??? Kupę tematów na każdy temat Tematy o wszystkim i o niczym Posty jak mrówki mnożą się pod sobą Nawet nie czekając na odpowiedź :nie: Waga nagrywarek, klej, szkło, foto, przeróbki, podróbki ... Jejku! :\ Normalnie czarna dziura co wsysa wszystko jak leci :wow: Zaczynam wierzyć w zmasowany atak obcych Których celem jest opanowanie wszelkich dziedzin życia ludzkiego :taktak: Dlatego też co do tych parówek - pozostanę jednak nieufny ... :czar: |
aukcja Kopiowanie z każdego nośnika na płytę DVD, zainteresował mnie fragment opisu, cytat:
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Fakt faktem to prawda, TY to fabryka uznawana za najlepszą w produkcji nosników i to, że istnieją naprawdę profesjonalne nośniki które nie są dostępne w powszechnym handlu. Ale wątpię, żeby ten "misiu" na oczy je widział - z tego co gdzieś czytałem 1 taka sztuka kosztuje kilkadziesiąt $. |
@pawelblu, @ManATMoon: moja wypowiedź była raczej swego rodzaju ironią, ponieważ mi się całkiem, całkiem dobrze nagrywa na MCC i Baer, więc po prostu zastanowił mnie tylko "tok rozumowania" gościa :)
pozdrawiam :piwo: |
Cytat:
|
Odświeżam temat - bo sam poszukuje płyt od TY. Czy wie ktoś może, gdzie w Poznaniu można kupić CD-Ry Verbatima Pastel od TY?? W Komputroniku nie ma....pomóżcie..prosze..:>
|
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:31. |