Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Szukam myszki z bezskokowym pokrętłem (https://forum.cdrinfo.pl/f5/szukam-myszki-bezskokowym-pokretlem-52088/)

andrzejj9 10.05.2005 20:41

Szukam myszki z bezskokowym pokrętłem

Może trochę dziwne pytanie, ale właśnie takiej myszki szukam. Na komputerze stacjonarnym od zawsze mam myszkę A4 www15 z trzema przyciskami i dwoma pokrętłami, która jest po prostu rewelacyjna - zwłaszcza pokrętła, które chodzą idealnie płynnie i bezgłośnie. Jednak niestety tego modelu nie można już nigdzie dostać, a poszukuję czegoś do laptopa. Przejrzałem sporo modeli, w tym i Logitechy i inne po 200 - 300 złotych, ale wszystkie mają skaczące, stawiające duży opór pokrętła.

Prawdopodobnie zdecyduję się więc na to:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=51024304

nie miałem okazji sprawdzić, jak tu chodzi pokrętło - pewnie też skokowo, ale przynajmniej mysz jest ciekawa i lubianej przeze mnie firmy. Ale może ma ktoś z Was, lub widział myszkę z bezskokowym pokrętłem?

Smartek 10.05.2005 21:15

nie wiem po co Ci to, bo dzwiek takiego pokretla jest praktycznie znikomy, ale.. moj logitech [mx700] ma BARDZO lekki opor przy przewijaniu..
pozdro ;)

Kasprzak 10.05.2005 21:27

Dzisiaj testowalem MX510 MX1000. Wg mnie obydwie myszy są genialne.
Pokretlo chodzi gladziutko. Sama optyka jest rewelacyjna
Wg mnie 510 i 1000 to to samo jezeli chodzi o jakosc. Tylko ze w mx1000 placimy za logitecha, za bajer ze to jest mysz laserowa, bezprzewodowa.

Ostatecznie wybralem MX1000 bo chcialem bezprzewodowa mysz o jakosci zblizonej do mx510, mx 700...mx1000 napewno tak ma:) a trafila mi sie za 230zl od znajomego:D
Polecam ;]

shuma02 10.05.2005 21:29

ja mam myche bezprzewodowa microsoftu, i kolko nie ma zadnego oporu przez co niewydaje zadnego odglosu...

Smartek, nie chodzi chyba glownie o dzwiek wydawany przez takie pokretlo, ale same strony na necie lepiej sie przewijaja jesli kolko nie ma oporu, nie ma tego skoku...

epol 10.05.2005 22:38

Dalej mi tego brakuje w myszcze Logitecha :(

A4Tech jest niezastapiony :)

Wawelski 10.05.2005 22:40

Ie 4

andrzejj9 11.05.2005 08:27

Kurcze, czemu ja powiadomień o odpowiedziach nie dostaję?

Co do przeskoku to tak, jak napisał @ shuma, dźwięk mi nie przeszkadza, bo już go praktycznie nigdzie nie ma (myszek, które jeszcze na dodatek hałasują przy przewijaniu w ogóle nie biorę pod uwagę). Przeszkadza mi tylko ten niepotrzebny opór. Przyzwyczaiłem się do swojej myszki, gdzie kółko chodzi idealnie płynnie i nie chciałbym tego zmieniać na gorsze. No ale widać, będę musiał.

Dzięki za propozycje, ale nie chcę też wydawać na myszkę 100 czy tym bardziej 200 złotych. No chyba, że byłaby rzeczywiście rewelacyjna, ale to też nie teraz. Chyba więc jednak zdecyduję się na tą, do której linka podałem.

ed hunter 11.05.2005 08:47

wczoraj miałem okazję męczyć się mychą HP, (z kulką :podbite: ) w której kółko robiło takie RRRRRRRRRRRRRRRRRRR, że aż mnie ciarki przechodziły.

wracając do tematu to ta mycha, za takie pieniądze!! ;) , wygląda bardzo ciekawie. :)

a co do firmy to bardzo się poprawiła od czasu jednorazowych gryzoni z kulką (kumpel ma optyczną mysz A4 Tech już ponad rok i ok)

andrzejj9 11.05.2005 09:59

Cytat:

Napisany przez ed hunter
wczoraj miałem okazję męczyć się mychą HP, (z kulką :podbite: ) w której kółko robiło takie RRRRRRRRRRRRRRRRRRR, że aż mnie ciarki przechodziły.

wracając do tematu to ta mycha, za takie pieniądze!! ;) , wygląda bardzo ciekawie. :)

a co do firmy to bardzo się poprawiła od czasu jednorazowych gryzoni z kulką (kumpel ma optyczną mysz A4 Tech już ponad rok i ok)

Do firmy to ja nie mam najmniejszych zatrzeżeń! Przecież ta myszka, o której pisałem, którą mam obecnie kosztowała mnie 4 lata temu dokładnie 55 złotych, a do dzisiaj chodzi jak złoto. Co ciekawe tak z rok temu widziałem je w ofercie jednego sklepu (bardzo żałuję, że nie kupiłem sobie z dwóch) po 23 złote!

A samą firmę A4-Tech naprawdę cenię. Dla mnie jest ona równie dobra, jeśli nie lepsza od Logitecha i innych z "wyższej" półki.

ed hunter 11.05.2005 10:19

jak moja Logitech przetrze się już na wylot ^_^ , też sobie kupię A4 Tech. :)

AleX69 11.05.2005 10:35

Cytat:

Napisany przez shuma02
ja mam myche bezprzewodowa microsoftu, i kolko nie ma zadnego oporu przez co niewydaje zadnego odglosu...

Smartek, nie chodzi chyba glownie o dzwiek wydawany przez takie pokretlo, ale same strony na necie lepiej sie przewijaja jesli kolko nie ma oporu, nie ma tego skoku...

zgadza sie myszki microsoft'u (nawet te z gornej polki) maja bezglosny/bezoporowy "tilt wheel" ...

Y@nkee_PL 11.05.2005 11:22

@andrzejj9, a nie lepiej http://www.allegro.pl/show_item.php?item=51024353 ? :)

skroll działa skokowo jakby co ;)

andrzejj9 11.05.2005 11:32

Cytat:

Napisany przez Y@nkee_PL
@andrzejj9, a nie lepiej http://www.allegro.pl/show_item.php?item=51024353 ? :)

skroll działa skokowo jakby co ;)

Jak ją pierwszy raz zobaczyłem, to wykluczyłem ze względu na to, że w opisie było, że nie posiada podłączenia na USB. Co prawda potem przekonałem się, że nie była to prawda, ale bawiłem się tą myszką dwa dni temu w MM i to pokrętło jednak strasznie (jak dla mnie) chodzi. Skokowo z bardzo dużym oporem przy przewijaniu. Obawiam się co prawda, że model wymieniony przeze mnie będzie bardzo podobny (jeśli nie identyczny), ale połudzę się jeszcze trochę nadzieją, że jednak będzie inny ;)

Przyjrzałem się myszkom Microsoftu i rzeczywiście, to byłoby chyba to, czego szukam. Co prawda przyzwyczaiłem się również do trzech przycisków (vide Opera), a one mają tylko po dwa (na szczęście trzeci w pokrętle), ale z tego, co wyczytałem, to to "magiczne" pokrętło załatwia praktycznie wszystko. W opisie w każdym razie wygląda to super. Na razie jednak zostanę chyba przy swoim pierwszym wyborze, bo jednak sprzęt Microsoftu (i nie tylko sprzęt) ma to do siebie, że jest bardzo drogi. Co prawda ponad 4 lata temu kupiłem klawiaturę, z której jestem bardzo zadowolony i myślę, że podobnie byłoby z myszką, ale jednak 150 złotych teraz na nią nie wydam. Może jak w końcu będę ją zmieniał przy komputerze stacjonarnym.

epol 11.05.2005 12:45

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Co ciekawe tak z rok temu widziałem je w ofercie jednego sklepu (bardzo żałuję, że nie kupiłem sobie z dwóch) po 23 złote!

To nie bylo rok temu :> To bylo przy okazji gdy ja szukalem czegos bezprzewodowego. Zaraz poszperam i sie to znajdzie :)

andrzejj9 11.05.2005 13:05

Cytat:

Napisany przez epol
To nie bylo rok temu :> To bylo przy okazji gdy ja szukalem czegos bezprzewodowego. Zaraz poszperam i sie to znajdzie :)

Będę wdzięczny :)

Chociaż jeżeli masz na myśli link, który ja podawałem, to jest on już nieaktualny (przynajmniej był, jak ostatnio sprawdzałem). Ale, chętnie sprawdzę, bo szansa może być zawsze :)

Wawelski 11.05.2005 13:14

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Przyjrzałem się myszkom Microsoftu i rzeczywiście, to byłoby chyba to, czego szukam. Co prawda przyzwyczaiłem się również do trzech przycisków (vide Opera), a one mają tylko po dwa

Jak dwa?
IE 4 ma w kółku trzeci, tilt to dwa kolejne i z boku dwa. A co do Opery - to do czego używasz trzeciego?

loki7777 11.05.2005 13:16

Srodkowy przycisk zamyka okna na pasku u góry, otwiera linki w nowym oknie itd

Slimak 11.05.2005 13:16

Polecam A4 Tech BW-5 USB - używam jej od ponad pół roku. Pomysł z szerokim kółkiem sprawdza się po prostu rewelacyjnie. Kółko jest z przeskokiem, ale chodzi gładko, bez wysiłku i prawie bezgłośnie. Mi ta myszka odpowiada w 100% i przez najbliższe parę lat nie mam zamiaru jej zmieniać ;)

epol 11.05.2005 13:20

Jesli dobrze pamietam miales taka mysz:
http://katalog.intercom.pl/?m=23&id=1538

A mozna taka kupic tu:
http://sklep.pclab.pl/sklep/Mysz_A4-...A4PRES125.html

A taka ja mialem :D
http://sklep.benchmark.pl/pelny_1916.html

andrzejj9 11.05.2005 16:46

Cytat:

Napisany przez loki7777
Srodkowy przycisk zamyka okna na pasku u góry, otwiera linki w nowym oknie itd

Dokładnie do tych dwóch rzeczy :) I ich na razie najbardziej brakuje mi w notebooku przy touchpadzie. Żeby otworzyć link w nowym oknie w tle muszę przytrzymać ctrl, shift i dopiero przycisnąć przycisk "myszy". Zamykania okna bez przyciskania na krzyżyku jeszcze w ogóle nie odkryłem (jeśli się da). Męczące to trochę..

@ Slimak

Dokładnie taką podałem w pierwszym linku i dzisiaj zamówiłem :)

andrzejj9 11.05.2005 16:51

Cytat:

Napisany przez epol

Ha! Dzięki!! To dokładnie to :)

Jutro chyba zamówię z 10 bo mysz jest taka, że muszę mieć do niej dostęp już zawsze ;)

Widzę też, czemu nie mogłem jej znaleźć. Szukałem www15, a ona jednak jest oznaczana jako Presto coś tam. Dzięki za pomoc :)

POLECAM KAŻDEMU TĘ MYSZKĘ!

(i apeluję o zmianę ceny, przecież 23 złote za takie cudo to wręcz zbeszczeszczenie ;) )

-----
EDIT

Kurde, chciałem Ci przyznać absolutnie zasłużoną ;) reputkę, ale cholera nie mogę. W każdym razie będę pamiętał, bo ta musi zostać przyznana :)

Wawelski 11.05.2005 17:29

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Dokładnie do tych dwóch rzeczy :)

http://help.opera.com/Windows/8.0/en/mouse.html

Zamykanie - przytrzymujesz prawy klawisz myszy --> do dołu --> w prawo

Otwieranie linka w nowym oknie - przytrzymujesz prawy klawisz myszy i "przeciągasz" linka do dołu.

I wieeele innych ciekawych myków :)

Wawelski 11.05.2005 17:31

Cytat:

Napisany przez epol

Bleee. Nie dość, że paskudna, to jeszcze kulkowa i na PS2

Kris 11.05.2005 17:58

Ja kupiłem do laptopa prostego Logitecha BT58 za 45 zł. Jak na moje potrzeby jest rewelacyjna.

PS. Do laptopa nie kupuj kulkowej (jakaś archaiczna ta Twoja mysz)... Ja mogę swoją zasuwać po wszystkim, nawet po d....e i chodzi rewelacyjnie (USB).

Smartek 11.05.2005 18:43

Cytat:

Napisany przez Wawelski

racja, ochydna..
ja po rocznym uzywaniu mx 700 nigdy nie wroce do kulki.. kabla pewnie tez nie :)
preferuje myszki:

logitech [seria mx]
microsoftowe [te "ie" chyba(?)]
razer'y

i naprawde - za myszke WARTO dac te 200-300zl by miec ten komfort.. :)
pozdro ;)

andrzejj9 11.05.2005 20:50

Cytat:

Napisany przez Wawelski
http://help.opera.com/Windows/8.0/en/mouse.html

Zamykanie - przytrzymujesz prawy klawisz myszy --> do dołu --> w prawo

Otwieranie linka w nowym oknie - przytrzymujesz prawy klawisz myszy i "przeciągasz" linka do dołu.

I wieeele innych ciekawych myków :)

Na notebooku to też niezbyt wygodne, łatwiej mi już chyba przytrzymać te dwa dodatkowe klawisze.

@ Wawelski, Smartek

Gwarantuję Wam, że gdybyście poużywali jej przez tydzień trudno byłoby Wam się z nią pożegnać :)

A piękna może rzeczywiście nie jest, chociaż na tamtym zdjęciu wygląda wyjątkowo źle, bo normalnie - od drugiej strony - prezentuje się całkiem przyzwoicie :)

@ Kristof

Do laptopa nie miała właśnie być kulkowa, tylko optyczna i na taką się zdecydowałem. Te kulkowe to sobie kupię z 2 - 3 na zapas do stacjonarnego.

A co do optycznej to wiesz, ja właściwie planowałem używać jej przesuwając po biurku, a nie po .... ;)

epol 11.05.2005 21:31

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Ha! Dzięki!! To dokładnie to :)

Polecam sie na przyszlosc ;)

Cytat:

Napisany przez Wawelski

Mamusia zawsze powtarzala, ze z ladnego, ale pustego talerza sie nie najesz :P

Lwiczek 15.05.2005 11:37

Hmm... a ja mojego a4techa przerobiem na bezskokową ;) wystarczy rozkręcić, wyciągnać rolki a potem te dinksy ze sprężynkami które są pod nimi... potem montujemy wszystko ponownie i działa :)
Generalnie to moja mycha przeszła już wiele i zastanawiam się, czy jak będę kupował następną to będzie bezprzewodowa... za łatwo może wypaść z ręki i odbić się od ściany... po przeciwległej stronie pokoju ;P

andrzejj9 15.05.2005 11:45

Cytat:

Napisany przez Lwiczek
Hmm... a ja mojego a4techa przerobiem na bezskokową ;) wystarczy rozkręcić, wyciągnać rolki a potem te dinksy ze sprężynkami które są pod nimi... potem montujemy wszystko ponownie i działa :)
Generalnie to moja mycha przeszła już wiele i zastanawiam się, czy jak będę kupował następną to będzie bezprzewodowa... za łatwo może wypaść z ręki i odbić się od ściany... po przeciwległej stronie pokoju ;P

A no w końcu ktoś mówi o konkretach :) Przy okazji może spróbuję tej metody.

Lwiczek 16.05.2005 22:27

Chodzi o to rzucanie myszką - prawda? :P
BP,NMSP...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:51.