Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Burza (https://forum.cdrinfo.pl/f5/burza-52125/)

IceManSpy 11.05.2005 16:55

Burza

Ankieta :)

Komentarze mile widzialne :)

yahol 11.05.2005 16:58

A dlaczego nie?!
Mam UPS - niech on sie martwi.
Ci z listwami, albo nawet bez- oni tez moga sie martwic.

murt 11.05.2005 16:58

Widze ze masz ten sam dylemat. :) Chyba wylacze bo jak walnie to.... :>

Berion 11.05.2005 17:02

Osobiście wyłączam... Mam listwę, ale strach zawsze jakiś jest :)

TORQUE 11.05.2005 17:02

a ja tam wolę wyłączyć bo jak walmie piorunem i popsuje mi sprzęt to bądzie żle, a ja nie lubie jak jest żle więc wolę wyłączyć

gallus 11.05.2005 17:02

Raczej NIE, staram się wyłączyć, ale nie zawsze jestem więc nieraz chodzi podczas burzy :)

IceManSpy 11.05.2005 17:03

Takie pytanie mi sie nasunelo bo wlasnie za oknem mam burze :)

Tj. w Krakowie :D

Matievoo 11.05.2005 17:04

Ja tam wole wyłoczyć ,bo jak coś się stanie to bedzie przerąbane ;)
Ale sam się nat tym zastanawiałem czy mieć komputer włoczony czy nie

MacGyver 11.05.2005 17:05

Zaznaczyłem "Nie" ale czasami zdarzało mi się pracować podczas burzy ;)
btw: nie mam ups'a, tylko listwa za 50 zł

polakT 11.05.2005 17:13

UPS 800 wystarcza na 20 min, a i filtow ma spor :D

Unit 11.05.2005 17:14

Zależy od burzy... Jeśli jest mała to raczej nie wyłączam kompa a i zdarza się nawet pracować przy otwartym oknie (nie ma to jak odrobina adrenaliny ;) )
Jeśli natomiast burza jest naprawdę porządna (co ostatnio w ogóle się nie zdarza) to wolę jednak wyłączyć. W końcu nawet ryzyko ma swoje granice ;)

TORQUE 11.05.2005 17:20

Unit, a gdy masz otwarte okno to nie jest Ci za głośno, gdy za nim podczas burzy odgłosy II Wojny Światowej hehe

Unit 11.05.2005 17:28

Cytat:

Napisany przez TORQUE
Unit, a gdy masz otwarte okno to nie jest Ci za głośno, gdy za nim podczas burzy odgłosy II Wojny Światowej hehe

Ogólnie mi to nie przeszkadza, tym bardziej, że lubię burzową pogodę ;)
Gorzej jest w sytuacji kiedy za oknem zaczynają latać drzewa i samochody ;)

mgit 11.05.2005 17:30

Mi tam komp chodzi i podczas burzy :D czasem się zdarza że w nocy też chodzi :P

adbok 11.05.2005 17:32

Ja wylaczam PC w burze:) mam tylko listwe:)

cezeusz 11.05.2005 17:39

Nigdy nie wyłanczam kompa podczas byrzy szkoda mi czasu. Prowdopodobieństwo trafienia jest zbyt niskie, a nawet jak by trafił to ciekawe co by z PC-ta zostało?

B@rtek 11.05.2005 17:47

Jeżeli jest mała burza to chodzi, a jeżeli zaczyna porządnie walić to wyłączam :taktak:

Mam tylko listwę :D

polakT 11.05.2005 17:48

Cytat:

Napisany przez cezeusz
Nigdy nie wyłanczam kompa podczas byrzy szkoda mi czasu. Prowdopodobieństwo trafienia jest zbyt niskie, a nawet jak by trafił to ciekawe co by z PC-ta zostało?

no nie wiem czy za niskie - u mnie w blok juz 3 czy 4 razy trafienie bylo - ale mowie wam huk jest niewyobrazalny - myslelem ze dom mi sie na glowe wali...

cezeusz 11.05.2005 17:52

Cytat:

Napisany przez thomascamel
no nie wiem czy za niskie - u mnie w blok juz 3 czy 4 razy trafienie bylo - ale mowie wam huk jest niewyobrazalny - myslelem ze dom mi sie na glowe wali...

No to pewnie mieszkasz w jakims felernym bloku. Zresztą wybudowany za czasuw komuny - nie ma się czego dziwić.

IceManSpy 11.05.2005 17:52

Cytat:

Napisany przez cezeusz
... a nawet jak by trafił to ciekawe co by z PC-ta zostało?

Grzanka :>

epol 11.05.2005 17:52

Jestem za dodaniem trzeciej opcji:
"Zalezy to od wielu czynnikow ;)"

Ja zaznacze wlasnie trzecia opcje :P

pawelblu 11.05.2005 17:54

ups nie chroni przed walniecien pioruna, bo przepiecie moze przyjsc (co sie czesto dzieje), po kablu sieciowym/telefonicznym.

Eliasz 11.05.2005 17:57

No właśnie, zależy od wielu czynników, a przedewszystkim od rozmiarów burzy.
Jak już zaczyna walić mocno to wyłączam, ale jak gdzieś w oddali przestawiają meble albo robią zdjęcia to raczej nie wyłączam.

polakT 11.05.2005 17:59

Cytat:

Napisany przez cezeusz
No to pewnie mieszkasz w jakims felernym bloku. Zresztą wybudowany za czasuw komuny - nie ma się czego dziwić.

ale jest spoko mam piorunochrny :D, przy udezeniu tylko raz korki poszły na rozdzielni, tak nic nie bylo :)

grzeniu 11.05.2005 18:01

A ja mam to gdzies ;)
Jak jest wielka burza to i tak predzej elektrownia wylaczy prad niz ja kompa. Chodzi praktycznie non stop.
Poza tym skuteczne zabezpieczenie sie kosztuje wiecej niz ten moj caly komp, wiec w razie czego wole zainwestowac w nowego blaszaka.

Eliasz 11.05.2005 18:22

Cytat:

Napisany przez IceManSpy
Takie pytanie mi sie nasunelo bo wlasnie za oknem mam burze :)

Tj. w Krakowie :D

Wlaśnie u mnie zaczyna padać i widać czarne chmury, raczej burzowe.

Hmmm, widac znad Krakowa nadciągają te chmury ;) (do Krakowa mam jakies 70km). Patrzac na zegarek to potrzeba bylo na to troche ponad godzine.

===EDIT===

Przejasnilo sie troche ale zaczyna teraz gradem naparzać :D

===EDIT 2 ;) ===

No i po ptokach:P teraz podziwiam piękną tęcze :)

P.S. Ale kompa nie wyłączyłem ^_^^_^_^^_^

Smartek 11.05.2005 18:36

hm.. a ja mam duuzy komin za widoku z okna, mysle, ze pioruny skutecznie sciaga, ale i tak kompa wylaczam podczas burzy [zalezy tez od nastroju.. :P]
pozdro ;)

ed hunter 11.05.2005 18:38

a ja wam powiem tyle - jak dobrze *******nie to żaden UPS nie pomoże do końca (pomijając fakt, że sam się spali).

u mnie dobre walnięcie usmarzyło klawiaturę tak, że śmierdziała i wszystko było popierniczone (klawisze robiły za skróty i temu podobne bajery)

nie wiem jakim sposobem w kompie poszło tylko FireWire i zniknął podział dysku na partycje, no i to co było na dysku nie trzymało się niczego.

edit: teraz jak tylko coś ma być a nie muszę pilnie czegoś napisać, lub zrobić kopii zapasowej || to wyjmuję wtyczkę od stoenu i tepsy (obie linie napowietrzne)

Loczek 11.05.2005 18:43

Ja wyłączam. Szkoda troche. Nie mam żadnej listwy, nic nie mam. Troche z lenistwa, troche z przyzwyczajenia. Ale myśle że jak by już miał trafić taki piorunek po kablach do mojego kompa to listwa nic by tu nie dała.

Wyciągam jeszcze wtyczke od sieci. Wole byc ubezpieczonym.

TORQUE 11.05.2005 18:49

niewiarygodne ale prawdziwe hehe, a może też Ciebie naelektryzowało i może teraz walisz bioprądami? hehe :ognie: :worek_tre

Piotr4s 11.05.2005 18:59

Cytat:

Napisany przez IceManSpy
Ankieta :)

Komentarze mile widzialne :)

Nie wyłączam. O wszystko troszczy się UPS.

Smartek 11.05.2005 19:05

Cytat:

Napisany przez pppnet
Nie wyłączam. O wszystko troszczy się UPS.

UPS o ile sie nie myle nic tu nie pomoze [tu - przy walnieciu ;-)]
pozdro ;)

t_e_l 11.05.2005 19:11

Ja tam wyłączam kompa, telewizor i inne wartościowe rzeczy. Nie mam zamiaru udowadniac jaki to jestem odwazny :) Wiem tylko tyle, że jezeli walnie piorun to ani listwa antyprzepięciowa ani żaden UPS nie pomoże.

andy 11.05.2005 19:14

[spalona]grzanka:>
Zaznaczyłem, że tak bo przeważnie mam wlączonego kompa podczas burzy. Chyba, że idzie naprawde wielkaaaaa wtedy nawet odłączam listwe od gniazdka. Jak by walneło w transformator i zabezpieczenia by nie zadziałały to miałbym spaloną grzanke zamiast kompa.[mieszkam w bloku]

joujoujou 11.05.2005 19:27

Nie wyłączam, chyba że wali prawie w dom.
Wtedy odłączam co się da. :)

kodziu 11.05.2005 19:28

A ja tam wyłanczam... ale z wielkim bólem :)

Predi 11.05.2005 19:43

ja nie wylaczam.... mam zasilacz jakis syfski za 60zl wpiety w gniazdko i smieje sie z Was wszystkich :D :D :D :D :D :D :D

tylko sie nie posikajcie ze strachu przed burzab :haha:

Damianos L 11.05.2005 19:59

ja nie wylaczam a kompa mam go podlaczonego od razu do gniazdka, bez zadnych listw,ups-ow i innych.. :D:D

Y@nkee_PL 11.05.2005 21:22

e tam, też nie wyłączam, nigdy jeszcze tego nie zrobiłem podczas burzy :D

a jak już walnie, to przynajmniej będe się tłumaczyć, że za mocny force feedback sobie ustawiłem ||

czero 11.05.2005 21:28

U mnie tez prawie nonstop chodzi :).

ed hunter 11.05.2005 21:37

może trochę z innej beki ale też elektronika cyfrowa.

na działce mam alarm. jest podłączony do nowej 3 letniej linii, podziemnej (dopiero średnie napięcie idzie napowietrzną, ale nawet jak w nią walnie to jedyny efekt, że transformator wyłącza całą wieś i jest nastrojowo ;) )

no i miałem taki efekt:

8 czujek + 2 p.poż=masa kabli.

dom drewniany=0 ekranowania

system uziemiony w tej nowej linii i jak walnęło blisko ALARM!!!

co pomogło? niezależne dodatkowe uziemienie.

i teraz jak strzela w ulubiony przez pioruny teren za moją dzałką 0 kłopotów. :)

rembrant 11.05.2005 22:27

Ja nie zwracam uwagi na to co sie dzieje za oknem, jak jest burza to dobrze bo brdzie wiecej swiezego powietrza, a jak walnie w linie to nie pomoze nawet najlepsza listwa, a z gniazdka nie chce mi sie wylaczac.

Tribunal 11.05.2005 22:33

tak jak pisal unit zależy od burzy ja jest jakas hardkorowa t wylanczam a jak nie tylko mu wylanczam głosbiki i monitora czasem tez drkarke i tak sobie idzie...
PS
sory za bledy ale zapodałem sobie nowa klawiatue i sie ucze na niej pisac;/

Yarozelsky 11.05.2005 22:34

ja mam wlaczony nawet jak jest MEGA burza i sie modle zeby walnelo w moj blok bo administracja zakupila jakies ''cudenko'' przeciw piorunom - mam ubezspieczenie od piorunow na caly sprzet w domu [zwracaja 100%wartosci sprzetu w razie spalenia :jezyk: ]

Loczek 11.05.2005 22:46

Cytat:

Napisany przez Yarozelsky
zwracaja 100%wartosci sprzetu w razie spalenia :jezyk:

Ale administracja nie zwroci Tobie straconych danych z dysku !!

Tribunal 11.05.2005 22:48

ja mam o tyle gorzej ze nie mieszkam w bloku tylko w domku jedno pietrowym bez zadnego piorunochronu a obok 2 topole za***iscie duze rosna moze kiedys walne foto swojej chałpy....

Yarozelsky 11.05.2005 22:53

Cytat:

Napisany przez Tribunal
ja mam o tyle gorzej ze nie mieszkam w bloku tylko w domku jedno pietrowym bez zadnego piorunochronu a obok 2 topole za***iscie duze rosna moze kiedys walne foto swojej chałpy....

lepiej wez topor i na topole.. ;)

ed hunter 11.05.2005 22:58

jeśli chodzi o topole to od 9 lat jestem szczęśliwym posiadaczem czegoś takiego :)

http://www.werkzeug-news.de/gewinnen...hl-026%20C.jpg

sobrus 11.05.2005 23:05

no ja mam wypierdzielone w ogrodzie kilka swierkow. maja ze 20 metrow moze wiecej w kazdym razie sa duzo wyzsze niz dom.
Jesli jest duza burza to wylaczam komputery, wyciagam neostradke i odlaczam komputer od satelitki. Gdyby tak np walnelo mi w talerz na dachu to bym mial grzanki z trzech kompow, 2 drukarek, skanera, telewizora i miniwiezy, ewentualnie jeszcze z goscinnych urzadzen USB (palmy i cyfrak). Ja sam jestem na szczescie bezpieczny bo mam mysz bezprzewodowa (rotfl).

Yarozelsky 11.05.2005 23:08

Cytat:

Napisany przez ed hunter
jeśli chodzi o topole to od 9 lat jestem szczęśliwym posiadaczem czegoś takiego :)

http://www.werkzeug-news.de/gewinnen...hl-026%20C.jpg

kurde przydalo by mi sie takie cos na moja sasiadke zza sciany ktora mnie budzi zmywaniem o 4 rano ((

mr_spock 11.05.2005 23:12

Po tym jak zobaczylem co jest w mojej super listwie - jeden kondensator i bezpiecznik, mam pewne obawy :)

ale siedze i tak ;)

Smartek 11.05.2005 23:17

Cytat:

Napisany przez Yarozelsky
kurde przydalo by mi sie takie cos na moja sasiadke zza sciany ktora mnie budzi zmywaniem o 4 rano ((

ee, to nic.. moja mnie budzi radiem maryja, ktorego slucha dziennie ~10h :)
pozdro ;)

Yarozelsky 11.05.2005 23:20

Cytat:

Napisany przez Smartek
ee, to nic.. moja mnie budzi radiem maryja, ktorego slucha dziennie ~10h :)
pozdro ;)

:wow: no to juz hardcore ,wspolczuje :glaszcze:

ed hunter 11.05.2005 23:48

moja siostra ma na osiedlu babę która nie potrafi iść na zakupy bez słuchania radyja ma ryja.

a piorun nie chce na razie trafić w to radio.
babie źle nie życzę - po prostu głupia.

prometeusz 12.05.2005 08:05

a ja nie mam tego problemu, mam tylko laptopa i jak jest burza wyłanczam wtyczkę i mogę dalej pracować ||
neo nie mam w domu wieć nic mi nie grozi , ale tak to bym jednak dawał power off :)

cezeusz 12.05.2005 08:49

Do tych, którzy oberwali z pioruna w chate!!!!
Wedłuch niektórych wierzeń tam gdzie trafi ręka boga - to miejsce święte
Tak więc pod pewnym względem można wam pozazdrościć.

polakT 12.05.2005 08:54

Cytat:

Napisany przez cezeusz
Do tych, którzy oberwali z pioruna w chate!!!!
Wedłuch niektórych wierzeń tam gdzie trafi ręka boga - to miejsce święte
Tak więc pod pewnym względem można wam pozazdrościć.

:wow: to normalnie jestem swiety :D- i to potrojnie badz poczwornie - niech mnie, ide wypije za to ;)

ed hunter 12.05.2005 09:14

Cytat:

:wow: to normalnie jestem swiety :D- i to potrojnie badz poczwornie - niech mnie, ide wypije za to ;)

trochę wcześnie ale mam za co pić :D

jestem święty do potęgi!!!

edit:nie zmieszcze foty bo mi się nie chce :P (podpowiedź :D ściąga wszystko z okolicy :D )

nimal 12.05.2005 09:30

kolmnie pobudowali kosciol - o dziwo nadal nie zagluszaja radiem z twarza innych bezboznych kanalow...
pioruny - niech sie skoncentruja na mijscach gdzie nie ma nic cennego ||

47 12.05.2005 10:44

Ja nie wyłączam, od czasu gdy z jasnego nieba jak nie pier***** w ziemie a obraz na monitorze zamarzł. Po restarcie PC nie wydał już żadnego dzwięku. Spalił sie modem i tylko modem. Po wyjęciu, komp chodził jak nowy.
POzdrawiam

Stef 12.05.2005 11:07

ja wylaczam... teraz juz zawsze.
walnelo mi juz keidys na ulicy w transformator i pol ulicy sie spalilo. poszlo wszytsko: 2xTV, satelitki x3, lodowka itd wiekszosc spzretow elektronicznych poszlo.
wiec wole wylaczac. a dodam z ebuza bula malutka, jeden blysk, grzmot i cala ulica splona.
a drugi raz spalil mi sie switch tez , bo koledze walnelo w linie 220V i ja jako ze bylem nalblizej to sie spalilo. poszedl swicth i 1 sieciowka. a co najdziwniejsze mialem 2 2 kompy i sieciowka sie spalila w tym wylaczonym. ;) dziwy nad dziwy

M@X 12.05.2005 13:10

TAK. Rozmawialem na ten temat kiedys z wujkiem ktory zawodowo zajmuje sie instalacjami elektrycznymi. Stwierdzil ze przy mojej konstrukcji bloku po prostu prawdopodobienstwo trafienia jest minimalne, a mozna wrecz powiedziec ze jest prawie niemozliwe!

DJ_Yano 12.05.2005 13:13

tak ups robi swoje:)

Tribunal 12.05.2005 13:38

a propo burz jedna zapierdziela w kierunu mojego donu ak roznyśla cze wylonczyc czy nie
PS
Mój 666 post:P

ed hunter 12.05.2005 13:43

Cytat:

Napisany przez Tribunal
a propo burz jedna zapierdziela w kierunu mojego donu ak roznyśla cze wylonczyc czy nie
PS

przestaw palce o jeden klawisz w lewo :D

Tribunal 12.05.2005 13:48

I co to da???
PS
Moja klawiaturka
http://www.e5world.com/modules.php?o...4983.29.87.143

MQs 12.05.2005 13:49

Kiedyś podziwiałem sobie ładną burze, gdy na górze stał włączony komp. P***eło 20m od domu :wow: ... i zjarało mi modem.

&BTW: Gdzieś czytałem, że jak trafi na kabelki to zaden UPS nie zatrzyma (chyba że światłowody, hehe).

prometeusz 12.05.2005 14:05

Cytat:

Napisany przez Tribunal
PS

Halo Tribunal jesteś tam jeszcze ;)
Chyba jednak trafiła ||
I znów będzie kolejne święte miejsce ^_^ ^_^

legion 12.05.2005 16:10

ja mam ups i burza mi nie grozna chyba ze piorunek w drzewo walnie ktore mi wejdze przez okno :D

.::piotrek::. 12.05.2005 16:18

Ja nie wylaczam, chyba ze mi prad odetna, no to wtedy jestem znuszony dejsc od kompa ;p

Eliasz 12.05.2005 17:34

Cytat:

Nie dosc ze swiety to jeszcze madry (wg rusków picie pobudza rozwoj mozgu ^_^)

No nie wiem czy te ups'y wam coś dadzą jesli piorun rąbnie centralnie w waszą instalacje a taki ups jest w jakis sposob polaczony z ta instalacja. Na taki potencjał energii to raczej nie ma mocnych, żadne bezpieczniki tu nie pomogą. Pewnie słyszeliście o przypadkach jak to nieraz z gniazdka w ścianie potrafi wylecieć piorun, to są dopiero cyrki.

Tribunal 12.05.2005 19:45

Cytat:

Napisany przez prometeusz
Halo Tribunal jesteś tam jeszcze ;)
Chyba jednak trafiła ||
I znów będzie kolejne święte miejsce ^_^ ^_^

Jestem jestem... mnie byle burza nie załatwi;)

ro29 12.05.2005 23:00

Witam !
A ja jestem odważny ***8211; i nie mam nawet listwy :)
A co do zachowania podczas burzy ***8211; zazwyczaj wyłączam komputer, a także telewizor, ale jeśli widać i słychać, że burza jest tylko gdzieś w oddali, to nie raz już oglądałem wieczorem TV podczas burzy (z komputera chyba raz czy dwa też korzystałem ***8211; choć staram się tego unikać).
I jak na razie nic nigdy się nie stało.
Aczkolwiek wiem, że listwa by mi się przydała ***8211; a nie kupiłem jej dotychczas z kilku powodów, między innymi z tego, że wydaje mi się (nie wiem czy słusznie), że jeśli już coś kupić to coś lepszego ***8211; a więc i dużo droższego.
Ale mam np. znajomych, mieszkających na wsi, w domu bez piorunochronu, i jak się u nich zacznie burza, to wszyscy latają po całym domu, wyłączają wszystko co się da itd.

A ja jakoś burzy się nie boję ***8211; może dlatego, że nie mam złych doświadczeń ?
Pozdrawiam
ro29

MQs 13.05.2005 00:54

http://www.tranzystor.pl/tekst/teksty/a_hv.txt.html
Cytat:

Pozostaje jeszcze kwestia bezpieczeństwa w przypadku bliskiego spotkania z piorunem kulistym. Jeśli już mamy szczęście widzieć to cudo nie można przed nim szybko uciekać, ustrojstwo lubi lecieć pod wiatr dlatego też może polecieć za nami, jeśli zbliża się w naszą stronę należy zasłonić się jakimkolwiek dielektrykiem, a następnie spokojnie go odłożyć, nie wolno uderzać pioruna kulistego - może to doprowadzić do eksplozji.
Miał ktoś z tym do czynienia - to musi być trauma :glaszcze: (nie pytam o RPG-i ;) )

Stef 13.05.2005 09:16

ktos z rodzinki mi kiedys mowil(ale bylem wtedy mlodszy troche)ze u nas w domu byl taki piorun.
wlecial oknem i wylecial drugim przypalajac po drodze wszytsko nad czym pzrelecial

prometeusz 13.05.2005 09:20

a to dziwne, czytałem o tym ale to naprawde bardzo dawno temu i z tego co pamiętam to to ciś potrafi wejsć do mieszkania poprzez gniazdo sieciowe 220V.
a może cos pokręciłem - w końcu tak dawno to było :)

Kris 13.05.2005 11:17

Jeśli macie w domu 100Hz TV, to wyłączajcie z gniazdka... dobra rada :)

Joe_Doe 14.05.2005 23:09

Uzywam kompa w czsie burzy, ale wylaczam siec.
Za pierwszym razem: 1 switch, 1 karta sieciowa - mialem fuksa - w serwisie wymienili za darmo mi switcha!!! - mieli jakies uklady i mogli to zalatwic :)
Za drugim: 1 switch, 2 sieciowki, 1 plyta glowna :) padlo cale PCI.

Loczek 14.05.2005 23:17

Jak sama nazwa wskazuje listwa to listwa antyprzepieciowa a uderzenie pioruna to nie przepiecie w sieci a *******nie.....cie i to niezle. Taki impuls przeskoczy po tym bezpieczniku ze hej. Nawet nie zdarzysz zareagowac i bedzie po sprawie.

Mr.Manson 15.05.2005 00:53

Niestyty uzywam komputera podczas burzy choc mam tylko listwe antyprzepiecowa. Jak narazie mam szczescie i sprzet dziala. Jednak przy takich zabezpieczeniach jest to gra w Totolotka:)

ed hunter 15.05.2005 06:07

Cytat:

Napisany przez Mr.Manson
Niestyty urzywam

e "urzywać" to ja tam się nie boję.

może nawet być burza z samymi piorunami kulistymi :>

joujoujou 15.05.2005 06:16

Cytat:

Napisany przez ed hunter

Ale jakby była bóża to pewnie już byś się bał ?? :>

ed hunter 15.05.2005 06:21

Nie Ma Róży Bez Ognia :P

polakT 15.05.2005 08:18

Cytat:

Napisany przez Eliasz
...
Pewnie słyszeliście o przypadkach jak to nieraz z gniazdka w ścianie potrafi wylecieć piorun, to są dopiero cyrki.

Z opowiadań mojej babci słyszałem o czym takim - podbno przez pol mieszkania (jak patrzyłem ile to jakies 2,5 do 3m) z gniazdka wychodzily jezyki ognia - gdzies za siedlcami

co do kulistch to widziałem dziure po nim, słyszałem go, ale widziała sasiadka z tego co jej maz mowil to przez gdzine od widwiska sie nie odzywala(zrozumiec kobiety) - a to bylo u mnie - pod suchowla

ro29 15.05.2005 11:30

Cytat:

Napisany przez Loczek
Jak sama nazwa wskazuje listwa to listwa antyprzepieciowa a uderzenie pioruna to nie przepiecie w sieci a *******nie.....cie i to niezle. Taki impuls przeskoczy po tym bezpieczniku ze hej. Nawet nie zdarzysz zareagowac i bedzie po sprawie.

Witam !
Krótko - chyba prawie każda listwa ma (a na pewno ta z trochę droższych) warystor, który powinien chyba ochronić właśnie przed nadmiernym napięciem - to tyle na gorąco - postaram się to rozwinąć póżniej, jak będę miał czas.
Pozdrawiam
ro29

Mr.Manson 15.05.2005 13:28

Cytat:

Napisany przez ed hunter

Wyluzuj stary! Jestem slaby z polskiego, ale to nie powod zeby mnie rysowac.

Matievoo 15.05.2005 13:54

Ja tam wole nie ryzykowac raz drugi trzeci się uda,a za kolejnym nie i bedzię bummm.

polakT 15.05.2005 14:02

Cytat:

Napisany przez M@tti
Ja tam wole nie ryzykowac raz drugi trzeci się uda,a za kolejnym nie i bedzię bummm.

i nowy komputer - dla niektrych zbawienie po x latach uzytkowania jednego w koncu powod by wymienic na nowy :)

jedyny problem t ze bedzie t w najmniej spodziewanym momencie i w najmniej odpowiednim :D

kraluk 15.05.2005 15:57

Ja osobiście wyłączam. Szkoda sprzętu, jakby piorun przy...:>

TORQUE 15.05.2005 21:01

Cytat:

Napisany przez ed hunter

jak by Wam wpadł piorun kulistu do mieszkamia to byście mieli fajerwerki na żywo i to bez żadnego wkładu finansowego fajnie by było :ognie: :ognie:

t_e_l 15.05.2005 21:12

Cytat:

Napisany przez TORQUE
jak by Wam wpadł piorun kulistu do mieszkamia to byście mieli fajerwerki na żywo i to bez żadnego wkładu finansowego fajnie by było :ognie: :ognie:

no nie wiem czy tak fajnie ;)

TORQUE 15.05.2005 21:14

ale zawsze jakaś atrakcja, może ktoś by sie przy okazji nawrócił?? hehe

ro29 15.05.2005 22:36

Wyjaśniam szerzej - jakby kogoś interesowało

Cytat:

Napisany przez Loczek

Witam !
Może to kogoś zainteresuje - żeby troszeczkę poszerzyć wiedzę ;)
Jak wspomniałem krótko w poprzedniej wypowiedzi ***8211; przed udarami w listwie chroni głównie nie bezpiecznik, tylko warystor (najczęściej zestaw warystorów), oraz może być jeszcze iskiernik lub iskierniki. I to one głównie służą do zabezpieczenia przed udarami ***8211; powinny chronić zarówno przed udarami symetrycznymi i asymetrycznymi. Oczywiście dodatkowo stosuje się jeszcze bezpieczniki oraz filtry (ale np. rola filtrów, to głównie wygładzanie napięcia). Ważny jest tutaj czas zadziałania zabezpieczenia, a także wartość napięcia jakie się pojawi ***8211; a które podczas wyładowania może mieć bardzo dużą wartość.
I jeśli chodzi o całościowe działanie listwy, to ważne jest, aby była ona prawidłowo podłączona (tzw. gniazdo z bolcem), oraz instalacja w budynku była prawidłowo zaprojektowana ***8211; co niestety nie tak często się zdarza.
Oczywiście, jakakolwiek listwa lepsza niż żadna, ale jeśli już myślimy o pewniejszym zabezpieczeniu, to niestety musimy kupić taką bardziej rozbudowaną, czyli niestety droższą.
I to tyle co sam wiem, oraz co niedawno dodatkowo wyczytałem. I mam nadzieję, że trochę to wyjaśniło.
Pozdrawiam
ro29

47 16.05.2005 01:42

Dzisiaj około 18 była burza u mnie. Raz walneło zrobił mie sie restat kompa, ale nic dalej gram w AA, drugi raz walneło, kontrolki na modemie zgasły, wywaliło komunikat o braku połączenia a mimo to romawiałem dalej z brejdakiem przez TeamSpeak'a. A jak trzeci raz walneło to się nic nie stało ;).
Pozdrawiam

.::piotrek::. 16.05.2005 15:04

@47 Heh, do 3 razy sztuka ;)
A tak wogule to ma ktos moze zdjecie takiego piorunu klistego?? Kiedys sobie czytalem jak "zrobic" taki pioru kulisty w kuchence mikrofalowej, ale jakos nie odwazylem sie go wykonac, bo balem sie o moja mikrofale... ;p

Mily_ 16.05.2005 17:52

Ja tam mam zwykłą listwę przeciwnapięciową która przy uderzeniu pioruna i tak nic nie da a mimo to siedze...

Eliasz 17.05.2005 03:05

Cytat:

Napisany przez .::piotrek::.
@47 Heh, do 3 razy sztuka ;)
A tak wogule to ma ktos moze zdjecie takiego piorunu klistego?? Kiedys sobie czytalem jak "zrobic" taki pioru kulisty w kuchence mikrofalowej, ale jakos nie odwazylem sie go wykonac, bo balem sie o moja mikrofale... ;p

Dla odważnych podaje linka z "przepisem na piorun kulisty" ^_^ http://www.myzlab.pl/eim/pkulisty/

czero 17.05.2005 03:38

Dzieki, ale ja nie skorzystam :).

Unit 17.05.2005 14:42

A u mnie właśnie zaczęła się burza. Jak narazie nie przewiduję wyłączenia kompa ;)

MacGyver 17.05.2005 17:50

Cytat:

Napisany przez Unit
A u mnie właśnie zaczęła się burza. Jak narazie nie przewiduję wyłączenia kompa ;)

U mnie też.
Ciemno jak w d***e u murzyna...a ja dalej siedze przy kompie i wklepuje dane do bazy danych o psach ;)
[dodam, że w ankiecie zaznaczyłem drugą opcie ;)]

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:07.