![]() |
Burza
Ankieta :)
Komentarze mile widzialne :) |
A dlaczego nie?!
Mam UPS - niech on sie martwi. Ci z listwami, albo nawet bez- oni tez moga sie martwic. |
Widze ze masz ten sam dylemat. :) Chyba wylacze bo jak walnie to.... :>
|
Osobiście wyłączam... Mam listwę, ale strach zawsze jakiś jest :)
|
a ja tam wolę wyłączyć bo jak walmie piorunem i popsuje mi sprzęt to bądzie żle, a ja nie lubie jak jest żle więc wolę wyłączyć
|
Raczej NIE, staram się wyłączyć, ale nie zawsze jestem więc nieraz chodzi podczas burzy :)
|
Takie pytanie mi sie nasunelo bo wlasnie za oknem mam burze :)
Tj. w Krakowie :D |
Ja tam wole wyłoczyć ,bo jak coś się stanie to bedzie przerąbane ;)
Ale sam się nat tym zastanawiałem czy mieć komputer włoczony czy nie |
Zaznaczyłem "Nie" ale czasami zdarzało mi się pracować podczas burzy ;)
btw: nie mam ups'a, tylko listwa za 50 zł |
UPS 800 wystarcza na 20 min, a i filtow ma spor :D
|
Zależy od burzy... Jeśli jest mała to raczej nie wyłączam kompa a i zdarza się nawet pracować przy otwartym oknie (nie ma to jak odrobina adrenaliny ;) )
Jeśli natomiast burza jest naprawdę porządna (co ostatnio w ogóle się nie zdarza) to wolę jednak wyłączyć. W końcu nawet ryzyko ma swoje granice ;) |
Unit, a gdy masz otwarte okno to nie jest Ci za głośno, gdy za nim podczas burzy odgłosy II Wojny Światowej hehe
|
Cytat:
Gorzej jest w sytuacji kiedy za oknem zaczynają latać drzewa i samochody ;) |
Mi tam komp chodzi i podczas burzy :D czasem się zdarza że w nocy też chodzi :P
|
Ja wylaczam PC w burze:) mam tylko listwe:)
|
Nigdy nie wyłanczam kompa podczas byrzy szkoda mi czasu. Prowdopodobieństwo trafienia jest zbyt niskie, a nawet jak by trafił to ciekawe co by z PC-ta zostało?
|
Jeżeli jest mała burza to chodzi, a jeżeli zaczyna porządnie walić to wyłączam :taktak:
Mam tylko listwę :D |
Cytat:
no nie wiem czy za niskie - u mnie w blok juz 3 czy 4 razy trafienie bylo - ale mowie wam huk jest niewyobrazalny - myslelem ze dom mi sie na glowe wali... |
Cytat:
|
Cytat:
Grzanka :> |
Jestem za dodaniem trzeciej opcji:
"Zalezy to od wielu czynnikow ;)" Ja zaznacze wlasnie trzecia opcje :P |
ups nie chroni przed walniecien pioruna, bo przepiecie moze przyjsc (co sie czesto dzieje), po kablu sieciowym/telefonicznym.
|
No właśnie, zależy od wielu czynników, a przedewszystkim od rozmiarów burzy.
Jak już zaczyna walić mocno to wyłączam, ale jak gdzieś w oddali przestawiają meble albo robią zdjęcia to raczej nie wyłączam. |
Cytat:
ale jest spoko mam piorunochrny :D, przy udezeniu tylko raz korki poszły na rozdzielni, tak nic nie bylo :) |
A ja mam to gdzies ;)
Jak jest wielka burza to i tak predzej elektrownia wylaczy prad niz ja kompa. Chodzi praktycznie non stop. Poza tym skuteczne zabezpieczenie sie kosztuje wiecej niz ten moj caly komp, wiec w razie czego wole zainwestowac w nowego blaszaka. |
Cytat:
Wlaśnie u mnie zaczyna padać i widać czarne chmury, raczej burzowe. Hmmm, widac znad Krakowa nadciągają te chmury ;) (do Krakowa mam jakies 70km). Patrzac na zegarek to potrzeba bylo na to troche ponad godzine. ===EDIT=== Przejasnilo sie troche ale zaczyna teraz gradem naparzać :D ===EDIT 2 ;) === No i po ptokach:P teraz podziwiam piękną tęcze :) P.S. Ale kompa nie wyłączyłem ^_^^_^_^^_^ |
hm.. a ja mam duuzy komin za widoku z okna, mysle, ze pioruny skutecznie sciaga, ale i tak kompa wylaczam podczas burzy [zalezy tez od nastroju.. :P]
pozdro ;) |
a ja wam powiem tyle - jak dobrze *******nie to żaden UPS nie pomoże do końca (pomijając fakt, że sam się spali).
u mnie dobre walnięcie usmarzyło klawiaturę tak, że śmierdziała i wszystko było popierniczone (klawisze robiły za skróty i temu podobne bajery) nie wiem jakim sposobem w kompie poszło tylko FireWire i zniknął podział dysku na partycje, no i to co było na dysku nie trzymało się niczego. edit: teraz jak tylko coś ma być a nie muszę pilnie czegoś napisać, lub zrobić kopii zapasowej || to wyjmuję wtyczkę od stoenu i tepsy (obie linie napowietrzne) |
Ja wyłączam. Szkoda troche. Nie mam żadnej listwy, nic nie mam. Troche z lenistwa, troche z przyzwyczajenia. Ale myśle że jak by już miał trafić taki piorunek po kablach do mojego kompa to listwa nic by tu nie dała.
Wyciągam jeszcze wtyczke od sieci. Wole byc ubezpieczonym. |
niewiarygodne ale prawdziwe hehe, a może też Ciebie naelektryzowało i może teraz walisz bioprądami? hehe :ognie: :worek_tre
|
Cytat:
|
Cytat:
pozdro ;) |
Ja tam wyłączam kompa, telewizor i inne wartościowe rzeczy. Nie mam zamiaru udowadniac jaki to jestem odwazny :) Wiem tylko tyle, że jezeli walnie piorun to ani listwa antyprzepięciowa ani żaden UPS nie pomoże.
|
[spalona]grzanka:>
Zaznaczyłem, że tak bo przeważnie mam wlączonego kompa podczas burzy. Chyba, że idzie naprawde wielkaaaaa wtedy nawet odłączam listwe od gniazdka. Jak by walneło w transformator i zabezpieczenia by nie zadziałały to miałbym spaloną grzanke zamiast kompa.[mieszkam w bloku] |
Nie wyłączam, chyba że wali prawie w dom.
Wtedy odłączam co się da. :) |
A ja tam wyłanczam... ale z wielkim bólem :)
|
ja nie wylaczam.... mam zasilacz jakis syfski za 60zl wpiety w gniazdko i smieje sie z Was wszystkich :D :D :D :D :D :D :D
tylko sie nie posikajcie ze strachu przed burzab :haha: |
ja nie wylaczam a kompa mam go podlaczonego od razu do gniazdka, bez zadnych listw,ups-ow i innych.. :D:D
|
e tam, też nie wyłączam, nigdy jeszcze tego nie zrobiłem podczas burzy :D
a jak już walnie, to przynajmniej będe się tłumaczyć, że za mocny force feedback sobie ustawiłem || |
U mnie tez prawie nonstop chodzi :).
|
może trochę z innej beki ale też elektronika cyfrowa.
na działce mam alarm. jest podłączony do nowej 3 letniej linii, podziemnej (dopiero średnie napięcie idzie napowietrzną, ale nawet jak w nią walnie to jedyny efekt, że transformator wyłącza całą wieś i jest nastrojowo ;) ) no i miałem taki efekt: 8 czujek + 2 p.poż=masa kabli. dom drewniany=0 ekranowania system uziemiony w tej nowej linii i jak walnęło blisko ALARM!!! co pomogło? niezależne dodatkowe uziemienie. i teraz jak strzela w ulubiony przez pioruny teren za moją dzałką 0 kłopotów. :) |
Ja nie zwracam uwagi na to co sie dzieje za oknem, jak jest burza to dobrze bo brdzie wiecej swiezego powietrza, a jak walnie w linie to nie pomoze nawet najlepsza listwa, a z gniazdka nie chce mi sie wylaczac.
|
tak jak pisal unit zależy od burzy ja jest jakas hardkorowa t wylanczam a jak nie tylko mu wylanczam głosbiki i monitora czasem tez drkarke i tak sobie idzie...
PS sory za bledy ale zapodałem sobie nowa klawiatue i sie ucze na niej pisac;/ |
ja mam wlaczony nawet jak jest MEGA burza i sie modle zeby walnelo w moj blok bo administracja zakupila jakies ''cudenko'' przeciw piorunom - mam ubezspieczenie od piorunow na caly sprzet w domu [zwracaja 100%wartosci sprzetu w razie spalenia :jezyk: ]
|
Cytat:
|
ja mam o tyle gorzej ze nie mieszkam w bloku tylko w domku jedno pietrowym bez zadnego piorunochronu a obok 2 topole za***iscie duze rosna moze kiedys walne foto swojej chałpy....
|
Cytat:
|
jeśli chodzi o topole to od 9 lat jestem szczęśliwym posiadaczem czegoś takiego :)
http://www.werkzeug-news.de/gewinnen...hl-026%20C.jpg |
no ja mam wypierdzielone w ogrodzie kilka swierkow. maja ze 20 metrow moze wiecej w kazdym razie sa duzo wyzsze niz dom.
Jesli jest duza burza to wylaczam komputery, wyciagam neostradke i odlaczam komputer od satelitki. Gdyby tak np walnelo mi w talerz na dachu to bym mial grzanki z trzech kompow, 2 drukarek, skanera, telewizora i miniwiezy, ewentualnie jeszcze z goscinnych urzadzen USB (palmy i cyfrak). Ja sam jestem na szczescie bezpieczny bo mam mysz bezprzewodowa (rotfl). |
Cytat:
|
Po tym jak zobaczylem co jest w mojej super listwie - jeden kondensator i bezpiecznik, mam pewne obawy :)
ale siedze i tak ;) |
Cytat:
pozdro ;) |
Cytat:
|
moja siostra ma na osiedlu babę która nie potrafi iść na zakupy bez słuchania radyja ma ryja.
a piorun nie chce na razie trafić w to radio. babie źle nie życzę - po prostu głupia. |
a ja nie mam tego problemu, mam tylko laptopa i jak jest burza wyłanczam wtyczkę i mogę dalej pracować ||
neo nie mam w domu wieć nic mi nie grozi , ale tak to bym jednak dawał power off :) |
Do tych, którzy oberwali z pioruna w chate!!!!
Wedłuch niektórych wierzeń tam gdzie trafi ręka boga - to miejsce święte Tak więc pod pewnym względem można wam pozazdrościć. |
Cytat:
|
Cytat:
jestem święty do potęgi!!! edit:nie zmieszcze foty bo mi się nie chce :P (podpowiedź :D ściąga wszystko z okolicy :D ) |
kolmnie pobudowali kosciol - o dziwo nadal nie zagluszaja radiem z twarza innych bezboznych kanalow...
pioruny - niech sie skoncentruja na mijscach gdzie nie ma nic cennego || |
Ja nie wyłączam, od czasu gdy z jasnego nieba jak nie pier***** w ziemie a obraz na monitorze zamarzł. Po restarcie PC nie wydał już żadnego dzwięku. Spalił sie modem i tylko modem. Po wyjęciu, komp chodził jak nowy.
POzdrawiam |
ja wylaczam... teraz juz zawsze.
walnelo mi juz keidys na ulicy w transformator i pol ulicy sie spalilo. poszlo wszytsko: 2xTV, satelitki x3, lodowka itd wiekszosc spzretow elektronicznych poszlo. wiec wole wylaczac. a dodam z ebuza bula malutka, jeden blysk, grzmot i cala ulica splona. a drugi raz spalil mi sie switch tez , bo koledze walnelo w linie 220V i ja jako ze bylem nalblizej to sie spalilo. poszedl swicth i 1 sieciowka. a co najdziwniejsze mialem 2 2 kompy i sieciowka sie spalila w tym wylaczonym. ;) dziwy nad dziwy |
TAK. Rozmawialem na ten temat kiedys z wujkiem ktory zawodowo zajmuje sie instalacjami elektrycznymi. Stwierdzil ze przy mojej konstrukcji bloku po prostu prawdopodobienstwo trafienia jest minimalne, a mozna wrecz powiedziec ze jest prawie niemozliwe!
|
tak ups robi swoje:)
|
a propo burz jedna zapierdziela w kierunu mojego donu ak roznyśla cze wylonczyc czy nie
PS Mój 666 post:P |
Cytat:
|
|
Kiedyś podziwiałem sobie ładną burze, gdy na górze stał włączony komp. P***eło 20m od domu :wow: ... i zjarało mi modem.
&BTW: Gdzieś czytałem, że jak trafi na kabelki to zaden UPS nie zatrzyma (chyba że światłowody, hehe). |
Cytat:
Chyba jednak trafiła || I znów będzie kolejne święte miejsce ^_^ ^_^ |
ja mam ups i burza mi nie grozna chyba ze piorunek w drzewo walnie ktore mi wejdze przez okno :D
|
Ja nie wylaczam, chyba ze mi prad odetna, no to wtedy jestem znuszony dejsc od kompa ;p
|
Cytat:
No nie wiem czy te ups'y wam coś dadzą jesli piorun rąbnie centralnie w waszą instalacje a taki ups jest w jakis sposob polaczony z ta instalacja. Na taki potencjał energii to raczej nie ma mocnych, żadne bezpieczniki tu nie pomogą. Pewnie słyszeliście o przypadkach jak to nieraz z gniazdka w ścianie potrafi wylecieć piorun, to są dopiero cyrki. |
Cytat:
|
Witam !
A ja jestem odważny ***8211; i nie mam nawet listwy :) A co do zachowania podczas burzy ***8211; zazwyczaj wyłączam komputer, a także telewizor, ale jeśli widać i słychać, że burza jest tylko gdzieś w oddali, to nie raz już oglądałem wieczorem TV podczas burzy (z komputera chyba raz czy dwa też korzystałem ***8211; choć staram się tego unikać). I jak na razie nic nigdy się nie stało. Aczkolwiek wiem, że listwa by mi się przydała ***8211; a nie kupiłem jej dotychczas z kilku powodów, między innymi z tego, że wydaje mi się (nie wiem czy słusznie), że jeśli już coś kupić to coś lepszego ***8211; a więc i dużo droższego. Ale mam np. znajomych, mieszkających na wsi, w domu bez piorunochronu, i jak się u nich zacznie burza, to wszyscy latają po całym domu, wyłączają wszystko co się da itd. A ja jakoś burzy się nie boję ***8211; może dlatego, że nie mam złych doświadczeń ? Pozdrawiam ro29 |
http://www.tranzystor.pl/tekst/teksty/a_hv.txt.html
Cytat:
|
ktos z rodzinki mi kiedys mowil(ale bylem wtedy mlodszy troche)ze u nas w domu byl taki piorun.
wlecial oknem i wylecial drugim przypalajac po drodze wszytsko nad czym pzrelecial |
a to dziwne, czytałem o tym ale to naprawde bardzo dawno temu i z tego co pamiętam to to ciś potrafi wejsć do mieszkania poprzez gniazdo sieciowe 220V.
a może cos pokręciłem - w końcu tak dawno to było :) |
Jeśli macie w domu 100Hz TV, to wyłączajcie z gniazdka... dobra rada :)
|
Uzywam kompa w czsie burzy, ale wylaczam siec.
Za pierwszym razem: 1 switch, 1 karta sieciowa - mialem fuksa - w serwisie wymienili za darmo mi switcha!!! - mieli jakies uklady i mogli to zalatwic :) Za drugim: 1 switch, 2 sieciowki, 1 plyta glowna :) padlo cale PCI. |
Jak sama nazwa wskazuje listwa to listwa antyprzepieciowa a uderzenie pioruna to nie przepiecie w sieci a *******nie.....cie i to niezle. Taki impuls przeskoczy po tym bezpieczniku ze hej. Nawet nie zdarzysz zareagowac i bedzie po sprawie.
|
Niestyty uzywam komputera podczas burzy choc mam tylko listwe antyprzepiecowa. Jak narazie mam szczescie i sprzet dziala. Jednak przy takich zabezpieczeniach jest to gra w Totolotka:)
|
Cytat:
może nawet być burza z samymi piorunami kulistymi :> |
Cytat:
|
Nie Ma Róży Bez Ognia :P
|
Cytat:
Z opowiadań mojej babci słyszałem o czym takim - podbno przez pol mieszkania (jak patrzyłem ile to jakies 2,5 do 3m) z gniazdka wychodzily jezyki ognia - gdzies za siedlcami co do kulistch to widziałem dziure po nim, słyszałem go, ale widziała sasiadka z tego co jej maz mowil to przez gdzine od widwiska sie nie odzywala(zrozumiec kobiety) - a to bylo u mnie - pod suchowla |
Cytat:
Krótko - chyba prawie każda listwa ma (a na pewno ta z trochę droższych) warystor, który powinien chyba ochronić właśnie przed nadmiernym napięciem - to tyle na gorąco - postaram się to rozwinąć póżniej, jak będę miał czas. Pozdrawiam ro29 |
Cytat:
|
Ja tam wole nie ryzykowac raz drugi trzeci się uda,a za kolejnym nie i bedzię bummm.
|
Cytat:
i nowy komputer - dla niektrych zbawienie po x latach uzytkowania jednego w koncu powod by wymienic na nowy :) jedyny problem t ze bedzie t w najmniej spodziewanym momencie i w najmniej odpowiednim :D |
Ja osobiście wyłączam. Szkoda sprzętu, jakby piorun przy...:>
|
Cytat:
|
Cytat:
|
ale zawsze jakaś atrakcja, może ktoś by sie przy okazji nawrócił?? hehe
|
Wyjaśniam szerzej - jakby kogoś interesowało
Cytat:
Może to kogoś zainteresuje - żeby troszeczkę poszerzyć wiedzę ;) Jak wspomniałem krótko w poprzedniej wypowiedzi ***8211; przed udarami w listwie chroni głównie nie bezpiecznik, tylko warystor (najczęściej zestaw warystorów), oraz może być jeszcze iskiernik lub iskierniki. I to one głównie służą do zabezpieczenia przed udarami ***8211; powinny chronić zarówno przed udarami symetrycznymi i asymetrycznymi. Oczywiście dodatkowo stosuje się jeszcze bezpieczniki oraz filtry (ale np. rola filtrów, to głównie wygładzanie napięcia). Ważny jest tutaj czas zadziałania zabezpieczenia, a także wartość napięcia jakie się pojawi ***8211; a które podczas wyładowania może mieć bardzo dużą wartość. I jeśli chodzi o całościowe działanie listwy, to ważne jest, aby była ona prawidłowo podłączona (tzw. gniazdo z bolcem), oraz instalacja w budynku była prawidłowo zaprojektowana ***8211; co niestety nie tak często się zdarza. Oczywiście, jakakolwiek listwa lepsza niż żadna, ale jeśli już myślimy o pewniejszym zabezpieczeniu, to niestety musimy kupić taką bardziej rozbudowaną, czyli niestety droższą. I to tyle co sam wiem, oraz co niedawno dodatkowo wyczytałem. I mam nadzieję, że trochę to wyjaśniło. Pozdrawiam ro29 |
Dzisiaj około 18 była burza u mnie. Raz walneło zrobił mie sie restat kompa, ale nic dalej gram w AA, drugi raz walneło, kontrolki na modemie zgasły, wywaliło komunikat o braku połączenia a mimo to romawiałem dalej z brejdakiem przez TeamSpeak'a. A jak trzeci raz walneło to się nic nie stało ;).
Pozdrawiam |
@47 Heh, do 3 razy sztuka ;)
A tak wogule to ma ktos moze zdjecie takiego piorunu klistego?? Kiedys sobie czytalem jak "zrobic" taki pioru kulisty w kuchence mikrofalowej, ale jakos nie odwazylem sie go wykonac, bo balem sie o moja mikrofale... ;p |
Ja tam mam zwykłą listwę przeciwnapięciową która przy uderzeniu pioruna i tak nic nie da a mimo to siedze...
|
Cytat:
|
Dzieki, ale ja nie skorzystam :).
|
A u mnie właśnie zaczęła się burza. Jak narazie nie przewiduję wyłączenia kompa ;)
|
Cytat:
Ciemno jak w d***e u murzyna...a ja dalej siedze przy kompie i wklepuje dane do bazy danych o psach ;) [dodam, że w ankiecie zaznaczyłem drugą opcie ;)] |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:07. |