![]() |
Informatyka - prywatne czy państwowe?
Po tym jak założyłem topik o studiach na informatyce straszna dyskusja wyszła, na jakie studia iść powinno się. No i wyszło tak, że studenci z panstwowych kłócili`się z tymni z prywatnych. No i ja teraz mam problem, bo nie wiem nadal gdzie iść :(
Pytane jest takie - czy lepsze są uczelnie prywatne czy państwowe? Bo ja mniej się interesuję czystym programowaniem, bardziej się chcę skupic na bazach. To gdzie lepiej na tym wyjdę? |
100 % państwowa. Polecam Politechnike Wroclawska.
|
jeszcze narazie mysle ze panstwowe - za kilka lat gdy te prywatne zaczna zdobywac reputacje, i te panstwoe beda prywatnymi opłaca sie prywatne.
|
ja tam dalem sobie spokoj z PWR - czyli polibuda Wrocławska, bo na zaocznych sa takie swiry ze az strach ;)
moze cos zaczne na prywatnych, bo latwiej a zalezy mi tylko na papierku :spoko: bo i tak zycie "wyprostuje" cale lata studiow :taktak: P.S. to moje zdanie :> |
Na PW są płatne studia ;). Masz zajęcia w nawet w tych samych salach co na państowywch - nawet w tym samym czasie || , a po odsiewie w państowywch jak tłuki wylecą za matme możesz przejść właśnie na państwowe :)
:D |
Jezeli sie zastanawiasz czy panstwowe czy prywatne, to dla Ciebie sa prywatne.
|
Nie wiem, nie studiowałem na państwowej, wiec nie mogę porównać.
Prawda jest taka ze jak bedziesz chciał się uczyć to państwowa czy prywatna nie ma znaczenia IMO. Pozdrawiam |
Prywatne stoją na coraz lepszym poziomie. W przeciwieństwie do państwówek, mają kasę na rozwój, na ulepszanie kadry, na polepszanie warunków nauki... Przynajmniej te najlepsze prywatne - taki WSISiZ, jeśli chodzi o informatyczne uczelnie.
|
Cytat:
|
Na Państwowych jest zwykle trudniej - większe wymagania, masa głupich problemów (każda uczelnia państwowa ma swoich "etatowych świrów") - po skończeniu możesz być z siebie dumny. Jednak z praktyką jest gorzej, ze względu na kasę oczywiście - brak dostępu do technologii, za certyfikaty płacisz kosmiczne kwoty itp.
Na Prywatnych - Ważne żeby nie być ignorantem i mieć świadomość niższego poziomu - jeżeli tam nie dajesz rady to już pomyłka. Naprawde rudno nie zaliczyć sesji - program niby porównywalny, ale płacisz za studia, więc się litują nad tobą i poprawki to już przedszkole. Bazy danych - moja odpowiedź: prywatne (nie znam wszystkich uczelni oczywiście więc bardzo ogólnie) - Soft i sprzet, który będziesz obsługiwał na państwowych może już nie być w użyciu, papierków nie będzie za ciekawych. Powodzenia |
Jak nie masz co zkasą robić oddaj bezdomnemu co nie zgłosi forsy na policji ;)
|
Cytat:
Pozdrawiam |
Wiekszosc osob dostaje prace po znajomsci ;). Idz na panstwowa uczelnie, raz ze za nia nie placisz, a dwa ze poczujesz odpowiedni klimat.
|
Hmmm... No to mówicie, że państwowe lepsze są, ale niektórzy wspominają o starym sprzęcie i że z pracą będzie trudno, bo praktyki nei ma. No i że bazy lepiej na prywatnych... To ja już sam nie wiem... W poprzednim topiku ktoś podawał WSISiZ i tam na stronei u nich widziałem, że mają specjalizację z bazami danych :/ To co lepiej zrobić?
|
Powiem tak - państwowe są dobre w ramach konkretnego kierunku (programowanie, np. gdzie UW zdobywa rokrocznie tytuły i takie tam). Ale jeśli interesująCię właśnie takie bazy danych, to idź na prywatne - jest na nich więcej specjalizacji, większe możliwości wyboru... Ja ze swojej strony polecam WSISiZ i poziom nauczania jest tam bardzo wysoki, i specjalizacja baz danych jest tam dobrze wykładana...
|
Cytat:
Wydaje mi sie ze dobrym wyborem jest panstwowa uczelnia i tok studiow dzienny. Uzasadanienie: 1. Od tego roku na dyplomie napisane jest w jakim toku odbywaly sie studia 2. UE nie honoruje dyplomow ze studiow zaocznych 3. Panstwowa uczelnia ma wiekszy prestiz, latwiej pozniej o prace, 4. Dzienne studia to dzinne studia, takim nic juz nie dorowna :piwo: Cytat:
Ale dwoma rekami jestem za dziennymi, z praca nie jest zle, moj kolega juz podczas studiow mial prace w Motoroli i do dzisiaj tam pracuje, inna sprawa ze byl najlepszy na roku. :piwo: |
Cytat:
2. j.w. 3. Niektóre prywatne, tak jak wspominany przeze mnie WSISiZ, mają już co najmniej równy państwowym prestiż. A absolwenci nie mają praktycznie żadnych kłopotów ze zdobyciem pracy, jeśli są dobrzy. 4. Subiektywne zdanie :P I ja ani słowem nie wspominałem nic o studiach zaocznych :P CHodziło mi tylko o bardzo dobre studia prywatne, stąd też polecałem WSISiZ. I jestem za studiowaniem tam gdzie mieszkasz (jeśli chodzi o mieszkańców Warszawy ;) ) bo Warszawa jest stolicą Polski, najłatwiej w niej o pracę, a podaczas nauki najlepiej zdobyć praktykę czy staż. |
Witam forumowiczow.
Zalozylbym wlasny temat, ale chyba wolicie jak kto wyszukiwarki uzyje ;) Zatem podpinam sie do tej rozmowy i pytam: Dokad polecacie udac sie komus, kto nie dostal sie na informe na UW? Jakies uczelnie panstwowe jeszcze przyjmuja zgloszenia? A moze jakies prywatne prezentuja wystarczajaco wysoki poziom, by sie tam czegos nauczyc? |
Cytat:
|
o informie to ty juz przestan myslec :(
patrz za innym kierunkiem gdzie indziej lub prywatne |
Astenor - poczytaj ten wątek. Wypowiadali się tu już przeciwnicy szkół prywatnych, zwolennicy. Ja nadal obstaję za tym, że dobra uczelnia prywatna nie nauczy cię grozej niż państwowa. Zwłaszcza jeśli myślisz o jakichś konkretniejszych specjalizacjach. Teraz już z dostaniem się na uczelnie państwowe byłby problem, więc raczej zostają Ci uczelnie prywatne, które jeszcze prowadzą nabór. Wiem, że z dobrych prywatnych uczelni informatycznych WSISiZ/WIT jeszcze prowadzi nabór.
|
bombajstic - niewazne jak nauczy :> wazne na co pradodawca patrzy, a na razie niestety prywatne maja nieprzychylna opinie :/
|
nie wie ktoś może gdzie można znaleźć informacje na temat tego, ilu uczniów ubiegało się o jedno miejsce na danej uczelni w tym roku ?
i nie idsyłajcie mnie na onet.pl bo te dane są bynajmniej mało szczegółowe... a co do tematu, oczywiście że uczelnia państwowa, chociaż gdybym z drugiej strony miał wystarczającą ilość $ (czyt. bogatych rodziców) raczej bym się nie zastanawiał nad wyborem i wybrał bym właśnie prywatną szkołe, ze słabszym poziomem, wymaganiami itd. w każdym razie dzisiaj o prace nie jest łatwo, konkurencja coraz większa i na pewno jak ukończysz szkołe państwową masz te pare procent wiecej pewności (często poprostu złudzeń) że tę wymarzona prace dostaniesz p.s. pozdrawiam |
co ilosci miejsc to najlepiej dowiedziec sie na samej uczelni... dzwonisz tam gdzie rekrutowali czy wprost do dziekanatu i pytasz... powinni podac, czesto tez na www uczelni znajduja sie takie informacje (np AGH'u)
|
Cytat:
@Astenor - to że nie dostałeś się na UW w niczym ci nie umniejsza - tam zawsze było trudno sie dostać. Jeżeli czujesz sie na siłach (nie przelicz się ;) ) poczekaj rok - po (nawet w trakcie) takiej renomowanej uczelni będziesz coś wart dla pracodawców. Po 5 latach na innej możesz (w gorszym wypadku) instalować pasjanse paniom w biurze. Poza tym, odpowiedz sobie na pytanie - "czy jest mi potrzeba aż tak zaawansowana wiedza teoretyczna do mojej przyszłej specjalności?" (no w programowaniu-tak, a w e-marketing?) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:04. |