![]() |
LG DVD DRD-8160B nie czyta wszystkich p³yt DVD.
A wiec mam taki problem z moim DVD-ROM. Zakupi³em sobie dwie dystrybucje Linuxowe na DVD (plyty przegrywane). Tylko ¿e po w³o¿eniu p³yt pisze ¿e p³yta nie jest w³o¿ona. Te samy p³yty testowa³em na innym DVD-ROM-ie u kolegi, i u niego nie ma takiego problemu, po wlozeniu plyty DVD normalnie pokazuje pliki znajdujace sie na wspomnianych plytach.
Dlatego niewiem co jest grane z moim sprzetem DVD Np. Zakupilem Program SuSE Linux z czasopisma (plyta orginalna) i tutaj nie ma problemów, tak¿e przy odtwarzaniu filmu np. ze studniówki który jest kopi± przegrywan± tak¿e nie ma k³opotów. Dlaczego wiêc nie czyta tych p³yt o których wspomnia³em wczesniej. Czy to wina sterowników lub jeszcze czego¶ ?? A moze DVD-ROM nie zawsze czyta p³yty przegrywane ?? Mode³ to LG DVD-ROM DRD8160B. Bêdê bardzo wdzieczny za pomoc i rozmwiazanie tego problemu. |
troszkê ju¿ chyba ma latek ten napêd, ja mam LG 8161b od marca 2003 r. i ostatnio musia³em go rozkrêciæ i wyczy¶ciæ. Teraz czyta wszystko. Tobie te¿ to proponujê.
|
Niestety to siê zdarza, te¿ mam to samo, tylko na napêdzie DVD-ROM LiteOn 165h (( . Poszukaj nowszego firmware do tego napêdu, mo¿e co¶ to da.
|
|
Zorg masz wersje pl tego artuku³u ?/ Bo ja z angielskiego leze :/
I jak u¿ywaæ ten program DVD Region+CSS Free 5.84 PL. Po zainstalowaniu pisze ze moj DVD-ROm posiada zabezpieczenia regionu. Czy to wlasnie to jest t±przyczyna nie czytania wszytskich plyt ?? |
@zorg dobrego linka zapoda³, a ja jeszcze dodam, (co tam jest, ale...) ¿e ten napêd nie czyta DVD+R.
|
Czyta, np. film przegrany ze studniówki na DVD-R czyta bez problemu. A;e chyba nie wszystkie DVD-R czyta :/
Mozna to jako¶ obej¶æ ??? |
Cytat:
wyra¼niej nie potrafiê :jezyk: |
Kto¶ mi powiedzia³ ¿e problem mo¿e rozwi±zaæ aktualizacja BIOSU ??
JAk to siê robi ?? |
pod winda odpalasz enter na exe-cu a pod dosem to progz do jakis lg i bios w binarce i jazda do flashowania :>
|
HEj kolego a mozna jakos po polsku a nie skrótami, bo ja kompletnie nie ja¿e o co biega. Pierwszy raz mam stycznosc z biosem i itp.
Moze pogadamy na GG a tym. Wytlumaczysz co i jak po kolei ?? :> Bede ogromnie wdzieczny <LOL> |
mój LG8161b teoretycznie nie czyta plusów ale w rzeczywisto¶ci nie ma z nimi ¿adnych problemów. Mo¿e Twój te¿ da radê?
|
Ilo¶æ za³±czników: 1
Cytat:
a sk±d wiem?: |
tak Ci pisze DVD-ROM a nie DVD-R
|
Cytat:
czyta minusy, plusów nie i ma k³opoty z niektórymi p³ytami t³oczonymi DL. |
jak ju¿ masz wyci±gniêtego to wyczy¶æ w ¶rodku albo daj komu¶, co siê na tym zna
|
Cytat:
|
ja bym sobie te¿ rzuci³, bo mój niby wszystko czyta, ale ripuje b. wolno (DMA w³±czone). Szkoda mi nagrywarki i przewracania p³ytami wiêc u¿ywam dalej
|
Dokladnie dziwny jest ten naped co do ripowania to bywa BARDZO roznie :smutny: ale tez szkoda mi nadwyrezac nagrywarki i jakos sie kreci :blee:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:38. |