Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   niewidzialne pliki na DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f13/niewidzialne-pliki-dvd-52479/)

Papametro 20.05.2005 20:07

niewidzialne pliki na DVD

Witam po raz pierwszy.
Mam nadzieję, że nie dałem ciała, ale po dwóch dniach bezskutecznego szukania na forum postanowiłem wreszcie poprosić o pomoc.
Mam stacjonarną nagrywarkę Panasonica. Jak wiecie nagrywa ona płyty DVD-RAM i DVD-R (finalizowane i nie).
Mój sprzęt w kompie (LG i NEC) "odczytuje" (odpowiednie napędy) DVD-RAM i niesfinalizowane płyty DVD-R w sposób następujący: płyty są pokazane (np. we właściwościach) jako zapełnione w całości (niezależnie ile na nich nagrałem), ale podgląd np. w Total Commnaderze (czy Eksplorerze Windowsa) nie ujawna plików (niby nic na nich nie ma). Próby importu płyty przez Nero Vision Expres (i zabiegi DVD Shrinkiem) kończą się informacją o wadliości płyty (chyba).
Czy mogę liczyć na jakąś pomoc?

ed hunter 20.05.2005 20:11

możesz.

pierwsza zasada finalizować płyty na stacjonarnej nagrywarce.

będą widziane przez nagrywarki komputerowe.

edit: a Witaj na forum :)

qfir 21.05.2005 00:10

Elo @Papametro

Oczywiscie, ze mozesz liczyc na pomoc ;)

Papametro 21.05.2005 08:12

Wiem o finalizacji płyty DVD-R (i wiem, że wówczas pliki są widoczne DVD Shrink itd), ale dziękuję za radę. Sądziem jednak, że niesfinalizowane DVD-R będzie widoczne w kompie tak samo jak niesfinalizowane DVD-RAM (to taki eksperyment). Ze sfinalizowanymi płytami DVD-R nie mam problemów (innych - poza DVD-RAM ten model Panasonica - jak wiecie - nie zapisuje).
Ale wracjając do tematu: nagrana płyta DVD-RAM nie da się sfinalizować w Panasonicu (stacjonarnym e85h) - przynajmniej ja tego nie umiem i w instrukcji też nie ma na ten temat ani słowa - co najwyżej zabezpieczyć. Przeczytałem na forum m.in. coś takiego:
Mam nagrywarkę stacjonarną Panasonic. Postanowiłam zrzucić parę rodzinnych filmów, ale wiadomo jak one są nagrywane (bez obróbki się nie obejdzie :) ). Problem w tym, że po nagraniu tego na DVD RAM i znalezieniu odpowiedniego napędu, który to przeczyta i umożliwi przegranie na dysk. Nie mogę nic z tym dalej zrobić. Podobno trzeba to zripować, ale Decrypter nie widzi danych na tym dysku (mimo iż np. Total Commander je widzi). Chciałabym obrobić ten film np. w Adobe Premiere, ale on nie odczytuje tego formatu. Utknęłam w martwym punkcie. Jeśli ktoś wie coś na ten temat to proszę o pomoc.
Dziękuję.

oraz
Mam płytę DVD-RAM, z filmem, nagraną na stacjonarnej nagrywarce DVD Panasonic, po przeczytaniu w komputerze zapis na niej ma postać:
katalog: Dvd_rtar
pliki: Vr_movie.vro 4.057.663.488
Vr_mangr.bup 36.127
Vr_mangr.ifo 36.127
czy ktoś wie czym rozłożyć główny plik z danymi, na strumień audio i video w celu utworzenia normalnej struktury płyty dvd złożonej z plików .vob ?

Mój sprzęt komputerowy (i kolegi też - m.in. LG z DVD-RAM) widzi tę płytę jako krążek CD (sic!) zapełniony w 100% np. 2 GB danych (może też być np. 100% 1, MB danych - zależy od długości fimu, kompresji, itp - wiecie lepiej ode mnie). Po kliknięciu (np. w TC, czy Eksplorerze) płyta się "otwiera", ale nie ma w nim widocznych żadnych plików czy katalogów (gdyby były, to bym sobie poradził). Wyspecjalizowane programy edycyjne (TMPEnc, NeroVision, DVD Shrink) też nie widzą katalogów i plików. Może to kwestia firmware cd-rom'ów, albo kwestia specyficznego oprogramowania koniecznego do otwierania takich płyt? A może popełniam jakiś oczywisty błąd?

P.S.
ed hunter i qfir<--dziękuję za dobre słowo i przywitanie. Jestem wdzięczny.

P.S. II (dodane ca h: 8,20)
Spróbuję dziś ca 10.00 upewnić się w zaprzyjaźnionym sklepie komputerowym, czy nie jest to wina napędów (sprzętu lub firmware). Dam znać.

ed hunter 21.05.2005 10:24

ja mam pomysł, aby dać sobie spokój z DVD-RAM i nagrywać na RW

Papametro 21.05.2005 11:11

Cytat:

Napisany przez ed hunter
ja mam pomysł, aby dać sobie spokój z DVD-RAM i nagrywać na RW

Niestety, kula w płot ;-): ten model Panasonica obsługuje nagrywanie tylko DVD-RAM i DVD-R.

W zaprzyjaźnionym sklepie/serwisie na razie nie mają pomysłu: płyty DVD-RAM są mało popularnie i nie mieli kiedy nabrać doświadczenia.

Czy ktoś się zetknął z takim problemem, może na innym nośniku?

janulek 21.05.2005 22:30

jeżeli możesz nagrać na DVD-R to nagraj na DVD-R, i po problemie. Shrink widzi takie płyty, taki zapis. Natomiast Adobe Premier wymaga formatu AVI-DV

Mirek-1977 21.05.2005 23:43

dziwna sprawa
skoro obsługuje DVD-R to dlaczego nie ma obsłużyć DVD-RW?
próbowałeś czy sugerujesz się instrukcją?

PIOTR34 22.05.2005 00:21

http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...&highlight=VRO Mogę tylko przypuszczać, ale płyta chyba musi być sfinalizowana zeby można było ujrzeć pliki.

Papametro 22.05.2005 03:51

janulek-->Sfinalizowane DVD-R widzi, ale chodzi o to, aby nie marnować płyt jednorazowych, np. w przypadku konieczności edycji nagrania.
Mirek-1977-->dlatego nie posługuję się DVD-RW (i DVD+RW), bo nagrywarka Panasonic e85h nie nagrywa na takich płytach (pisałem o tym). W instrukcji do sprzętu, Necie, itd. tak piszą, ale sam sprawdziłem i to jest fakt - inaczej nie zawracałbym głowy.
PIOTR34-->właśnie ten wątek cytowałem powyżej. Mój problem polega na tym, że komp nie widzi tych plików na płycie DVD-RAM. Jeśli wiesz, w jaki sposób sfinalizować płytę DVD-RAM w stacjonarnej nagrywarce DVD (płytę DVD-RAM, a nie DVD-R), to napisz.

PIOTR34 22.05.2005 10:29

Cytat:

Napisany przez Papametro
janulek-->Sfinalizowane DVD-R widzi, ale chodzi o to, aby nie marnować płyt jednorazowych, np. w przypadku konieczności edycji nagrania.
Mirek-1977-->dlatego nie posługuję się DVD-RW (i DVD+RW), bo nagrywarka Panasonic e85h nie nagrywa na takich płytach (pisałem o tym). W instrukcji do sprzętu, Necie, itd. tak piszą, ale sam sprawdziłem i to jest fakt - inaczej nie zawracałbym głowy.
PIOTR34-->właśnie ten wątek cytowałem powyżej. Mój problem polega na tym, że komp nie widzi tych plików na płycie DVD-RAM. Jeśli wiesz, w jaki sposób sfinalizować płytę DVD-RAM w stacjonarnej nagrywarce DVD (płytę DVD-RAM, a nie DVD-R), to napisz.

Niestety nie mam takiej nagrywarki i mogę się jedynie domyślać. Na tej stronce jest napisane http://www.beiks.pl/nagrywarki/DMR-E85H.html (Nagrywanie wspomagane (koniec płyty - automatyczne przełączanie na twardy dysk) być może musisz nagrać płytę na full żeby móc zobaczyć zawartość płyty.
Spróbuj użyć programu Isobuster , służy on do tworzenia obrazów płyt CD/DVD nawet jeśli nośnik jest uszkodzony.
Inne wyjście:
Jeśli masz kamerę i możliwość zrzucenia materiału do kamery z nagrywarki Panasonic'a e85h na komputer, za pomocą karty FireWire. Godzina tak zrzuconego materiału zajmuje ok. 13GB na dysku.

Papametro 22.05.2005 15:16

Piotr34-->Nagrywanie płyty DVD-RAM na full nic nie da/daje. Dzięki isobusterowi (dzięki za radę, skuteczna) wiem już, że pliki są na płycie, gdybym miał wersję płatną tego programu byłbym w stanie je wyciągnąć. Obraz płyty jest czytany przez PowerDVD - można sobie pooglądać film nagrany na DVD-RAM, ale pliki nie są widoczne. Przypuszczam, że mój system (Win'98) i zainstalowane oprogramowanie widzi DVD-RAM jako niesfinalizowaną płytę wielosesyjną.
Czy ktoś ma jakieś dalsze propozycje?

PIOTR34 22.05.2005 15:21

Zainstaluj XP i najlepiej z systemem plików NTFS. Sprawdź czy isobuster nie wypakuje Ci plików bo niektóre programy mogą wypakować dane z obrazu natomiast mają ograniczenia do tworzenia tych obrazów.

Papametro 22.05.2005 15:56

Niestety, WinXP odpada. Isobuster w wersji zarejestrowanej najwyraźniej poradziłby sobie ze skopiowaniem plików, po prostu w mojej wersji jest to opcja zablokowana: pojawia się stosowny komunikat.

Papametro 23.05.2005 00:02

No i po problemie: wielkie dzięki dla PIOTRa34 za pomoc oraz wsparcie logistyczne i koncepcyjne (górnolotnie ;-)).
Dla następnych pokoleń: przypuszczam, ze płyty DVD-RAM nagrane na wspomnianym Panasonicu są traktowane przez napędy komputerowe jako wielosesyjne niesfinalizowane. Tak więc - zgodnie z radą PiOTRa34 - otworzyłem płytę Isobusterem. Potem skopiowałem ścieżkę/katalog z trzema plikami: Vr_movie.vro, Vr_mangr.bup oraz Vr_mangr.ifo. Potem znowu rada PIOTRa34 i pliki zostały otwarte i przekopiowane za pomocą Ultraiso.
Pozostał problem niestandardowego pliku *.vro, który powinienem zgodnie z radami z forum (wcześniejsze posty w innych wątkach) przekonwertować na plik *.vob np. przy użyciu Movie Factory 2, DVD Workshop (działa także NeroVision Express 3, TMPGEnc). Proces ten trwał w NeroVison Express ca 2,5 godziny (film ma 1,5 h, procesor Athlon 2,4) i zakończył się zwiechą pod sam koniec. Z głupia frant załadowałem te trzy pliki do TMPGEnc DVD Author i mimo komunikatu o nieprawidłowym standardzie plików po kilkunastu minutach miałem działający obraz płyty DVD.
I jeszcze ciekawostka: stary napęd combo LG GCC-4320B czyta płyty DVD-RAM, mimo że oficjalnie nie powinno się tak dziać (vide opisy sprzętu).

Jeszcze raz: bardzo dzięuję PIOTRowi34.

P.S. www.chip.pl/arts/archiwum/kth/kthar_42360.html - oto jeden z opisów tego napędu LG.

Papametro 23.05.2005 18:54

I z ostatnej chwili: informacja z polskiego przedstawicielstwa Panasonic's.
Płyt DVD-RAM się nie finalizuje. Po przegraniu plików do komputera lub zmianie plików filmowych w DVD-RAM na rozszerzenie.VOB lub .MPG, pliki te będą widoczne przez komputer.

Papametro 30.05.2005 17:32

Głupio samemu sobie odpowiadać ;-), ale dla następnych pokoleń:
alternatywnie zamiast ISOBuster'a można stworzyć obraz płyty za pomocą Alcohol'u 120%, a potem odczytać zawartość za pomocą UltraISO. Ta metoda jest szybsza.

dodane 2005-05-31
Okazuje się, że w nagrywarce combo LG GCC 4320b, która wg specyfikacji nie czyta płyt DVD-RAM, po zainstalowaniu sterownika zewnętrzego "DVD-RAM driver" przypisanego do innych modeli tej firmy (pod Win'98) można takie płyty z powodzeniem odczytywać. I w zasadzie problem niewidzialnych plików znika.

marsianinek 25.04.2006 10:43

Cytat:

Napisany przez Papametro
Po przegraniu plików do komputera lub zmianie plików filmowych w DVD-RAM na rozszerzenie.VOB lub .MPG, pliki te będą widoczne przez komputer.

Nie wiem jak bardzo jesteście wtajemniczeni w system Windows ale rozszerzenie pliku nie powoduje czy pliki będą widoczne czy nie. Rozszerzenia służą tylko identyfikacji programów obsługujących te pliki - otwierających. Nie musisz wcale zmieniać nazwy wystarczy Otwórz jako... i wskazać mu np BestPlayera i to wszystko. Od tej chwili system będzie "wiedział" że taki plik ma otworzyć takim programem i wszystko działa bo BestPlayer'a nie interesuje rozszerzenie bo byłby za głupi, jego interesuje zawartość pliku - kodek itd.

Pozdrawiam

PS Myślę że mój problem jest odnośnie tematu tego forum więc piszę wprost:
Mam nagrywarkę stacjonarną Panasonic (bez HDD). Na niektórych płytach DVD-R finalizacja zakończyła się NIEPOWODZENIEM (pewnie gówniane płyty). Cóż ale co teraz? Komp ich nie widzi wogóle, odtwarzacze DVD też nie tylko ta nagrywarka. Ratujcie. Mam tych płyt ponad 20 nieudanych.

ed hunter 25.04.2006 10:47

Cytat:

Napisany przez marsianinek
Nie wiem jak bardzo jesteście wtajemniczeni w system Windows ale rozszerzenie pliku nie powoduje czy pliki będą widoczne czy nie. Skąd to wzieliście?? Rozszerzenia służą tylko identyfikacji programów obsługujących te pliki - otwierających. Nie musisz wcale zmieniać nazwy wystarczy Otwórz jako... i wskazać mu np BestPlayera i to wszystko. Od tej chwili system będzie "wiedział" że taki plik ma otworzyć takim programem i wszystko działa bo BestPlayer'a nie interesuje rozszerzenie bo byłby za głupi, jego interesuje zawartość pliku - kodek itd.

Pozdrawiam

nie wiem co powiedzieć :niepow:

powiem witam ;)

PIOTR34 26.04.2006 07:43

Cytat:

Napisany przez marsianinek
PS Myślę że mój problem jest odnośnie tematu tego forum więc piszę wprost:
Mam nagrywarkę stacjonarną Panasonic (bez HDD). Na niektórych płytach DVD-R finalizacja zakończyła się NIEPOWODZENIEM (pewnie gówniane płyty). Cóż ale co teraz? Komp ich nie widzi wogóle, odtwarzacze DVD też nie tylko ta nagrywarka. Ratujcie. Mam tych płyt ponad 20 nieudanych.

Powiem wprost: przeczytałeś może temat!!!

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:10.