Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Ekstremalnie przydatne triki w Win XP (https://forum.cdrinfo.pl/f5/ekstremalnie-przydatne-triki-win-xp-52482/)

Arepo 20.05.2005 20:42

Ekstremalnie przydatne triki w Win XP

Witam :piwo:

:pisze:

Przeglądając różnej maści prasę komputerową, strony internetowe czy fora można się natknąć na różnego rodzaju triki, które mogą nam mniej lub bardziej ułatwić pracę w systemie.

Chciałbym zaproponować, aby podzielić się tym, który przyniósł ze sobą największy pożytek, jaki wprowadzamy w życie od razu po instalacji systemu i bez którego ciężko się nam obejść.

Ponieważ zaraz odezwą się głosy :klotnia: , że wystarczy wpisać to i tamto w googlach i wyskoczy 1538 stron traktujących o tej tematyce, proponuję nie podawać setek mniej przydatnych rzeczy, które rzeczywiście są ogólnie znane, ale wybrać takiego naszego ***8222;de beściaka***8221; i go tutaj wyrzeźbić :).

Mam nadzieję, że pomysł się spodoba i dowiemy się czegoś nowego :taktak: .

A oto mój kandydat :

Trick : Niezwykle szybki start XP-ka - REAL !:
Przeczytałem tą poradę na jakimś forum (niestety nie pamiętam już gdzie) i podszedłem bardzo sceptycznie. Pamiętając win-a 98, i 1000 sposobów na szybki start, które trochę dawały ale raczej niewiele, nie spodziewałem się więc żadnych fajerwerków. Spróbowałem z ciekawości i w pierwszym szczena mi opadła :szczena: . Po zrobieniu testów, i dosyć dokładnych pomiarów oznajmiam, iż system wstaje na moim sprzęcie 6 sekund szybciej (to na prawdę bardzo dużo !).

Miłej zabawy :

>>>>Proces startu WinXP można niewiarygodnie przyśpieszyć kasując zawartość katalogu c:/windows/prefetch.
Są to pliki, które jak myśli windows przyśpieszą ładowanie i uruchamianie programów. Oczywiście jest w
błędzie. Aby wyłączyć wstępne ładowanie na stałe wchodzimy do rejestru:
HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Contro l\Session Manager\Memory Management\Prefetch Parametrs
i ustawiamy wartość 'Enable Prefetch' na 0 <<<<

Ps. Oryginalnie parametr Enable Prefetch ustawiony jest na 3

Ps.2 Chciałbym aby topic dotyczył tylko XP-ka, ale ostatecznie ...

Pozdrawiam :papa:

andrzejj9 20.05.2005 20:55

Zamysł tematu mi się podoba, pomyślę i może sam tu coś dopiszę :)

Natomiast co do tego tricku to sam nie wiem.. ale może trzeba będzie spróbować?

gallus 20.05.2005 21:02

hmm... http://www.xplink.pl/index.php?showtopic=12 !

IceManSpy 20.05.2005 21:12

Moze to kogos zainteresuje:
http://xp.net.pl/

:)

REi 20.05.2005 21:16

http://www.tweakxp.com/ ???

B@rtek 20.05.2005 21:19

Muszę spróbować :taktak:

Zobaczymy jak to pomoże, chociaż i tak teraz mi się szybko uruchamia :)

P.S.
Bezpieczne to jest?

Bo widze, że w tym folderze są pliki o nazwach Ad-Aware...

Kris 20.05.2005 21:28

bezpieczne, ale to, że przyśpiesza duuużo to duuuża przesada...

Winda sobie i tak, o ile nie wyłączycie tego całkowicie, będzie robiła takie pliczki :)

ed hunter 20.05.2005 21:38

ja wolę spokojnie - wszystkie bajery zawsze przyspieszały metodę by Mily_ :D

B@rtek 20.05.2005 21:51

Cytat:

Napisany przez ed hunter
ja wolę spokojnie - wszystkie bajery zawsze przyspieszały metodę by Mily_ :D

Hehe, następny zarażony :haha:

Ale faktycznie metoda jest niezawodna :D

qfir 21.05.2005 00:17

i co za roznica czy winda bedzie startowac w 15 sekund czy w 2 minuty :| Ja tam wole poczekac te kilkadziesiat sekund wiecej, niz potem martwic sie ze cos niedziala.

Arepo 21.05.2005 02:54

do kolegów którzy podali linki do kombajnów "ulepszających" system :

w tych programach tak naprawdę nie wszystko się przydaje, a sporo rzeczy może narobić więcej złego niż dobrego :taktak: o czym zapewne wiecie

chodziło mi tylko o perełki, sprawdzone przez was i uznawane za najlepsze ; jeśli akurat pochodzą z tego typu programów, to świetnie gdyby podać je ze sposobem modyfikacji rejestru, aby nie trzeba było instalować całego softu dla drobnej zmiany ... odróżniło by to ten temat od dziesiątków mu podobnych, no ale zawsze można iść na łatwiznę ;)

Cytat:

Napisany przez Kristoferros
bezpieczne, ale to, że przyśpiesza duuużo to duuuża przesada...

start mojego systemu bez wyłączonego Prefetch to 48 sek
z wyłączonym 42 sek, czyli jakieś 13 % szybciej, dla mnie to dużo, gdyż zakładając 5 startów systemu dziennie mamy w miesiącu zaoszczędzone 15,5 minut życia :)
Cytat:

Napisany przez Kristoferros
Winda sobie i tak, o ile nie wyłączycie tego całkowicie, będzie robiła takie pliczki :)

modyfikując rejestr właśnie całkowicie to wyłączamy

Cytat:

Napisany przez qfir
i co za roznica czy winda bedzie startowac w 15 sekund czy w 2 minuty :| Ja tam wole poczekac te kilkadziesiat sekund wiecej, niz potem martwic sie ze cos niedziala.

1.) widzisz, mi się marzy włączenie przycisku power i zobaczenie systemu gotowego do pracy ... już taki nerwowy ze mnie gościu :)

2.) modyfikacja podana przeze mnie jest w 100% bezpieczna

3.) głównym tematem topicu nie jest - oceń czyjś trick (choć naturalnie bez tego się nie obejdzie), ale podaj swój

andrzejj9 21.05.2005 07:19

Cytat:

Napisany przez Arepo
[ widzisz, mi się marzy włączenie przycisku power i zobaczenie systemu gotowego do pracy ... już taki nerwowy ze mnie gościu :)

Kup sobie Amigę ;) (serio mówię :) )

A co do topicu to zgadzam się - nie o linki do gotowych programów tu chodzi, ale o rzeczywiste, wypróbowane przez nas sztuczki. Jak już napisałem wcześniej, zastanowię też nad tym później i może dorzucę coś od siebie.

wolfen3 21.05.2005 07:35

właśnie Workbench rządzi(ł) :)

B@rtek 21.05.2005 09:12

Mój system startuje po modyfikacji 15 sekund :D

wolfen3 21.05.2005 09:37

Cytat:

Napisany przez Bartek1989
Mój system startuje po modyfikacji 15 sekund :D

A jakie modyfikacje przeprowadziłeś ?

B@rtek 21.05.2005 09:47

Cytat:

Napisany przez wolfen3
A jakie modyfikacje przeprowadziłeś ?

Uzyłem sposobu opisanego w tym temacie i używam Xp-AntiSpy :taktak:

A pozatym mam wyłączone trochę usług :>

Musisz się pobawić i posiedzieć trochę przed kompem i powyłączać to co ci nie jest potrzebne :taktak:

Procesy zajmują mi ok. 240MB i plik stronicowania ma ok. 120-150MB, teraz akurat chodzi BitComet i mam 300Mb :D

Arepo 21.05.2005 10:46

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Kup sobie Amigę ;) (serio mówię :) )

nie muszę kupować, gdyż mam amigę hehehe, gdzieś w szafie, ale zawsze

start kickstartu to dopiero wstęp do gotowości rozumianej przeze mnie, a uruchomienie workbencha też trochę trwało ...

Piterniel 21.05.2005 11:19

Wreszcie jakiś fajny topic ||

[Szybszy start]
Musisz wykonać to krok po kroku, aby uzyskać pełną wydajność!

1. HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Contro l\SessionManager\Memory Management\PrefetchParameters

EnablePrefetcher - 2! Takie ustawienie ustawia tą funkcje dla startu systemu

2. Czyścisz katalog C: \WINDOWS\Prefetch\
3. Uruchamiasz system ciagle do momentu, aż jakiś plik pojawi się w C: \WINDOWS\Prefetch\
4. Start > Uruchom > defrag c: -b [Czekasz na zakończenie operacji....]
5. Start > Uruchom > Rundll32.exe advapi32.dll,ProcessIdleTasks [Zostawiasz komputer po wpisaniu tego na 30 minut]
6. Ponowny rozruch
[Szybszy start]

[Szybszy Start 2]
Ściągnij program BootVis Tool

http://download.microsoft.com/downlo...otVis-tool.exe

Po zainstalowaniu włącz program. Kliknij na 'Trace ***8250; 'Next Boot + Driver.., klikamy Reboot.
Po ponownym uruchomieniu czekać na uruchomienie programu BootVis (może trwac w niektórych przypadkach długo)

Po uruchomieniu klikamy Trace ***8250; Optimize System
Po ponownym uruchomieniu czekamy na zakończenie pracy programu BootVis
[Szybszy Start 2]

[Szybszy start 3]
Tutaj odczujesz szybkość startowania ikon Tray
Ustawiasz Pamięć wirtualną tak. Najlepiej jak masz dwa dyski C i D wtedy odczujesz to najbardziej

C : [Ilość pamięci Ram] * 1.5 [Min]
[Ilość pamięci RAM] * 2.0 [Max]

D : [Określone przez system!]
[Szybszy start 3]

Dodatkowe informacje :
Defragmentacja dysków
Czyszczenie rejestru Opis tutaj!
Usunięcie dodatkowych programów i usług Start > MsConfig

[Polecam!]
Windows XP POWER LiTE 1.73
NetPOWER 0.1
[Zbiory własnej roboty]

Wszystko sprawdzone

andrzejj9 21.05.2005 13:23

Cytat:

Napisany przez Arepo
nie muszę kupować, gdyż mam amigę hehehe, gdzieś w szafie, ale zawsze

start kickstartu to dopiero wstęp do gotowości rozumianej przeze mnie, a uruchomienie workbencha też trochę trwało ...

Ja mam na myśli nowsze Amigi, już z twardym dyskiem itp. Start systemu trwa tutaj mniej więcej tyle, co rozgrzanie monitora :)

demek 21.05.2005 14:48

to uruchamiaj komputer raz dziennie i bedzie po problemie:) ja wlaczam raz a "wylaczam" jak pradu nie ma:)

Arepo 21.05.2005 15:12

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Ja mam na myśli nowsze Amigi, już z twardym dyskiem itp. Start systemu trwa tutaj mniej więcej tyle, co rozgrzanie monitora :)

mówisz, o tych z przed 8-9 lat z twardzielem (A1200+HDD), czy tych obecnych czyli A1 i Pegasus ?

tak czy inaczej nawet te stare były szybkie, ale nie można tego porównywać z tym co się dzieje teraz ... inny poziom ilości/wielkości danych itp.

Cytat:

Napisany przez demek
[...] ja wlaczam raz a "wylaczam" jak pradu nie ma :)

rozumiem, że zdradziłeś nam swoją ulubioną sztuczkę ;)

MQs 21.05.2005 15:53

Szybkie uruchamianie - jądro systemu do RAM
Nie używam bo wymagane min 512MB (nie wiem czy stosowałbym nawet przy 1024MB - chyba tylko dla eksperymentu)
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Contro l\SessionManager\Memory Management
DisablePagingExecutive DWORD=1
Podobno super szybko uruchamia :)

Inna sztuczka co do uruchamiania:w msconfig.exe zaznaczyć /NOGUIBOOT, albo dopisać to w boot.ini

Pare sdkładników Windowsa do usunięcia:WINDOWS\Inf\sysoc.inf - pousuwać "hide" (przecinki zostawić) - Dodaj usuń składniki Windows - i wyrzucamy niepotrzebne.

obrus 21.05.2005 17:53

Inna sztuczka co do uruchamiania:w msconfig.exe zaznaczyć /NOGUIBOOT, albo dopisać to w boot.ini

no noguiboot powoduje czarny ekran przy uruchomieniu i niby szybciej sie uruchamia, ale NIE widać scandiska jak się robi. Tylko czarny ekran.

obrus 21.05.2005 18:02

[I]Szybkie uruchamianie - jądro systemu do RAM
Nie używam bo wymagane min 512MB (nie wiem czy stosowałbym nawet przy 1024MB - chyba tylko dla eksperymentu)
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Contro l\SessionManager\Memory Management
DisablePagingExecutive DWORD=1

Przetestowałem z ciekawości (mam 1 GB Ramu) ale nie pomaga

MQs 21.05.2005 19:23

Kumpel pisał, ze w gazecie znalazł coś takiego - ja nie testowałem.
Może nie wszystko mi napisał. Jakbym się coś dowiedział to dodam.

Piterniel 21.05.2005 19:26

NOGUIBOOT

NO - NIE
GUI - Interfejs graficzny
BOOT - Start systemu

Start bez intrefejsu graficznego ;)

Predi 21.05.2005 20:09

dla mnie sie nie liczy ile czasu sie system wlacza tylko ile czasu potem bez przerwy dziala ;p

demek 21.05.2005 22:59

Cytat:

Napisany przez Predi
dla mnie sie nie liczy ile czasu sie system wlacza tylko ile czasu potem bez przerwy dziala ;p

mam taka sama zasade:) a jedyne powody wylaczen to brak pradu:) badz restart jesli tego jakis soft wymaga:)

andrzejj9 22.05.2005 08:51

Cytat:

Napisany przez Arepo
mówisz, o tych z przed 8-9 lat z twardzielem (A1200+HDD), czy tych obecnych czyli A1 i Pegasus ?

Powiedzmy, że rodzaj 1200 i 4000, z twardym dyskiem (ale już normalnym, takim, jak montowane w PC-tach - moja ma 60GB), napędami (nagrywarka i cd-rom), pamięcią (u mnie ok. 130MB) i szybszym niż kiedyś procesorem (najnowsze modele dochodzą już do kilkuset MHz). Generalnie całkiem wydajne maszynki, a jeśli chodzi o oprogramowanie, to dużo sensowniejsze od PC-ów..

Arepo 22.05.2005 22:40

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Powiedzmy, że rodzaj 1200 i 4000, z twardym dyskiem (ale już normalnym, takim, jak montowane w PC-tach - moja ma 60GB), napędami (nagrywarka i cd-rom), pamięcią (u mnie ok. 130MB) i szybszym niż kiedyś procesorem (najnowsze modele dochodzą już do kilkuset MHz). Generalnie całkiem wydajne maszynki, a jeśli chodzi o oprogramowanie, to dużo sensowniejsze od PC-ów..

jestem w stanie sobie wyobrazić jak to chodzi, jednak na własne oczy nie widziałem, gdyż obecnie spotkanie takiej maszyny jest raczej trudne

Cytat:

Napisany przez obrus
Przetestowałem z ciekawości (mam 1 GB Ramu) ale nie pomaga

potwierdzam, nie widzę żadnej różnicy, również mam 1 GB

Cytat:

Napisany przez Piterniel
NOGUIBOOT

NO - NIE
GUI - Interfejs graficzny
BOOT - Start systemu

Start bez intrefejsu graficznego

:spoko:

@Predi
@demek

ten sposób pozwala na szybszy start i równie bezawaryjne działanie systemu, więc czemu z tego nie skorzystać ???

zresztą nie chciałem rozpoczynać dyskusji nad sensem stosowania modyfikacji, ale dowiedzieć się jakie są wasze ulubione ...

Smartek 23.05.2005 07:45

faktycznie ta sztuczka przyspiesza uruchamianie windy!
pozdro ;)

*Vojtas* 23.05.2005 09:09

Dotyczy windows xp.

Uruchamiamy edytor rejestru a następnie przechodzimy do klucza:
HKEY_CURRENT_USER \ Software \ Microsoft \ Windows \ CurrentVersion \ Explorer \ CabinetState
Tworzymy nową wartość ciągu o nazwie ***8220;Use Search Asst***8221; i przypisz jej wartość ***8220;no***8221;
Po tym manewrze systemowa wyszukiwarka wygląda tak jak ta z windows 2000.
Mówimy Azorowi do widzenia :papa:

pozdr.

BD 23.05.2005 10:36

Cytat:

Napisany przez Arepo
Trick : Niezwykle szybki start XP-ka - REAL !:

Nie ma to az takiego wplywu na szybkosc. Zdecydowanie lepszym rozwiazaniem poprawiajacym start XP jest uzycie programu o nazwie BootVis - to soft Microsofta pozwalajacy na optymalizacje uslug i sterownikow ladowanych przy starcie. Dzieki niemu mozna zaoszczedzic sporo sekund na starcie systemu operacyjnego.

Arepo 23.05.2005 11:30

Cytat:

Napisany przez BD
Nie ma to az takiego wplywu na szybkosc.[...]

jak już pisałem wcześniej na moim sprzęcie zyskałem przy starcie 6 sekund, nie znam innej tak efektywnej modyfikacji

Cytat:

Napisany przez BD
[...]Zdecydowanie lepszym rozwiazaniem poprawiajacym start XP jest uzycie programu o nazwie BootVis - to soft Microsofta pozwalajacy na optymalizacje uslug i sterownikow ladowanych przy starcie. Dzieki niemu mozna zaoszczedzic sporo sekund na starcie systemu operacyjnego.

cóż, miałem bardzo nieprzyjemny incydent z programem, o którym mówisz

wyglądało to tak, że po jego zainstalowaniu system przestał się w ogóle uruchamiać (szczęście, że zawsze mam ghosta pod ręką), dlatego trzymam się od niego z daleka

wiele osób go jednak poleca, więc wnioskuję, że problem wystąpił tylko u mnie z niewiadomych mi niestety powodów

MQs 23.05.2005 22:48

W kwestii uruchamiania systemu nie ma co się produkować - ja się kiedyś jarałem jak mi "turbo" do magnetofonu Atari 65 XE wstawili ;)
Nie przyspieszam startu, bo kilka sekund mnie nie zbawi - natomiast kilka udogodnień które stosuję to:
od najgłupszych:
- fanaberie typu skróty bez strzałek (ładnie wyglądają hehe)
- szybkie rozwijanie menu start
- menu "Nowy" - tylko notatnik, WinRAR, skrót i Folder
- własne menu "wyślij do..." - naprawdę używam
- wyłączone wkurzające baloon tips
- Odinstalowane niepotrzebne składniki Windows
- Wyłączone większość usług z tła
- Przeniesione: Moje dokumenty/Ulubione*/książka adresowa**/poczta na D: - (żeby nie tracić danych - często odpalam Ghosta - naprawdę sporo nerwów zaoszczędziło - mój nr.1)
pewnie jeszcze kilka, ale już nie pamiętam

Dużo więcej opisane tutaj - polecam

*
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Curre ntVersion\Explorer\User Shell Folders
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Curre ntVersion\Explorer\Shell Folders

**
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\WAB\WAB4\Wab File Name

BD 23.05.2005 22:57

heheh to ja jeszcze dodam jedna sztuczke majaca wplyw na szybkosc startu komputera. Stosuje ja od bardzo dawna i jak do tej pory nic nie dziala tak wydajnei i szybko jak to.

Sprawa wyglada tak, ze nie wylaczam komputera i nie pozwalam na usypianie dyskow. Komputer jest maksymalnie wyciszony i pracuje 24/h przez 7 dni w tygodniu. Dostepnosc komputera wynosi 2 moze 3 sekundy od chwili jak poruszam myszka (musi sie obudzic monitor).

Sprawdzone i dziala idealnie a do tego nie przeszkadza w niczym.

Arepo 24.05.2005 00:07

Cytat:

Napisany przez MQs
W kwestii uruchamiania systemu nie ma co się produkować [...]

Ja również nie chciałem się produkować nad kwestią uruchamiania systemu, ale ponieważ podałem ten trick jako mój ulubiony, wynikła z tego taka dyskusja a nie inna. Zapewne gdybym napisał, że najbardziej lubię szybkie rozwijanie menu start (czego nie zrobiłem bo większość osób to zna i od dawna stosuje) to teraz byłoby o tym, a nie taki zamiar miałem w tym topicu (patrz mój pierwszy post).
Cytat:

Napisany przez MQs
[...]ja się kiedyś jarałem jak mi "turbo" do magnetofonu Atari 65 XE wstawili ;) [...]

Też miałem Atarynkę i cieszyłem się turbo jak wszyscy, bo to dawało niesamowitego kopa !, chyba nie zaprzeczysz :)

Dzięki, za bardzo ciekawego linka "made by picasso", gdyby jednak ktoś podał rzecz, o której ona może nie wiedzieć, a przynajmniej jej nie opisała, to TO by mnie dopiero zdziwiło !. Jest to jednak raczej niemożliwe hehe ...

Cytat:

Napisany przez BD
heheh to ja jeszcze dodam jedna sztuczke majaca wplyw na szybkosc startu komputera. Stosuje ja od bardzo dawna i jak do tej pory nic nie dziala tak wydajnei i szybko jak to.

Sprawa wyglada tak, ze nie wylaczam komputera i nie pozwalam na usypianie dyskow. Komputer jest maksymalnie wyciszony i pracuje 24/h przez 7 dni w tygodniu. Dostepnosc komputera wynosi 2 moze 3 sekundy od chwili jak poruszam myszka (musi sie obudzic monitor).

Sprawdzone i dziala idealnie a do tego nie przeszkadza w niczym.

Kiedyś jednak będziesz musiał (wcześniej czy później) zainstalować ponownie ten nieprzerwanie pracujący system (np.: z powodu ataku nowego wirusa, albo awarii HDD - czego Ci nie życzę). Wtedy podczas instalowania sterowników i całego softu, gdzie ilość restartów liczy się w dziesiątkach może poczujesz choćby drobne pragnienie szybkiego startu systemu. Może nawet powrócisz do tego wątku ... ;)

pozdrawiam

BD 24.05.2005 00:21

Cytat:

Napisany przez Arepo
Kiedyś jednak będziesz musiał (wcześniej czy później) zainstalować ponownie ten nieprzerwanie pracujący system (np.: z powodu ataku nowego wirusa, albo awarii HDD - czego Ci nie życzę).

Ciekawe jest to, ze w wszystkie plagi wirusow mnie do tej pory nie dotycza. Nigdy od czasow 286 nie mialem na swoim komputerze wirusa. Dziwne ale prawdziwe :D.

Faktycznie jedynym problemem moze byc awaria twardego dysku ale przed tym nie mozna sie zabezpieczyc - chyba, ze RAID...

Cytat:

Napisany przez Arepo
Wtedy podczas instalowania sterowników i całego softu, gdzie ilość restartów liczy się w dziesiątkach może poczujesz choćby drobne pragnienie szybkiego startu systemu. Może nawet powrócisz do tego wątku ... ;)

A nie jest tak zle. Jak dobrze pamietam to restarty mojego systemu podczas instalacji to nie dziesiatki a moze kilka lub kilkanscie razy - da sie przezyc. Poza tym nowy system wstaje blyskawicznie i dopiero pozniej go przytyka. Wtedy pomaga BootVis, czyszczenie rejestrow, wywalenie zbednych programow z autostartu, defragmentacja dysku i rejestru oraz wylaczenie zbednych uslug.

Jest jeszcze cos takiego jak Ghost i obraz partycji. Po awarii szybko mozna postawic system ograniczajac sie do 1 restartu komputera ;) - polecam jako 2 trick ;).

Arepo 24.05.2005 00:46

Cytat:

Napisany przez BD
Ciekawe jest to, ze w wszystkie plagi wirusow mnie do tej pory nie dotycza. Nigdy od czasow 286 nie mialem na swoim komputerze wirusa. Dziwne ale prawdziwe :D.

To jest aż nieprawdopodobne, ale nie mam powodu aby Ci nie wierzyć ...

Cytat:

Napisany przez BD
A nie jest tak zle. Jak dobrze pamietam to restarty mojego systemu podczas instalacji to nie dziesiatki a moze kilka lub kilkanscie razy - da sie przezyc. Poza tym nowy system wstaje blyskawicznie i dopiero pozniej go przytyka. Wtedy pomaga BootVis, czyszczenie rejestrow, wywalenie zbednych programow z autostartu, defragmentacja dysku i rejestru oraz wylaczenie zbednych uslug.

Czyli szybkość startu jednak trochę się liczy :taktak:

Cytat:

Napisany przez BD
Jest jeszcze cos takiego jak Ghost i obraz partycji. Po awarii szybko mozna postawic system ograniczajac sie do 1 restartu komputera ;) - polecam jako 2 trick ;).

Stosuję od bardzo dawna - fajna rzecz. Jednak aby zrobić Ghosta trzeba mieć z czego, więc jakaś instalacja od podstaw musi się odbyć. Ja do tego 2-3 razy w roku uaktualniam sobie część programów i robię nowy obraz, jak mi się chce to nawet instaluję wszystko od nowa.

BD 24.05.2005 09:06

Cytat:

Napisany przez Arepo
To jest aż nieprawdopodobne, ale nie mam powodu aby Ci nie wierzyć ...

Taka jest prawda. Na swoich komputerach ktorych tylko ja uzywam nie mialem wirusow od czasow komputera 286. Te wszystkie plagi jakie ostatnio maja miejsce nie dotykaja mnie. Oczywiscie zabezpieczam sie na wszelki wypadek i stosuje:

- dobre konta pocztowe z fitrami antyspamerskimi i antywirem
- antywira na komputerze
- firewalla na komputerze
- alternatywne oprogramowanie do obslugi maila i www
- robie duzo i czesto kopie danych
- czasem mysle co robie ;)

To wystarcza jak widac w moim przypadku.

kodziu 24.05.2005 10:30

Z tymi wirusami to czasem przesada :) Mam sytem juz dobre kilka miechów bez antywira i założe się ze nie jest zarażony ;) Wystarczy używać opery/firefoxa oraz troche myśleć, a nie wchodzić na pałe na wszystko co się nawinie :D

PS Powie mi ktoś po jakiego diabła jest firewall? Znaczy się, nie chodzi mi o jego przeznaczenie tylko potrzebność..... do tej pory nie wiem :/
Bo mi sie wydaje że służy tylko do spowalniania kompa :ysz:

andrzejj9 24.05.2005 10:56

Ja nie miałem problemów z absolutnie żadnych wirusem przez dobre kilka lat użytkowania komputera. Aż któregoś pięknego dnia stwierdziłem, że to trochę brawura i zainstalowałem swój pierwszy program antywirusowy :)

I... od tego momentu zaczęły się moje problemy z wirusami wszelkiego typu i rodzaju... Wniosek, pozostawiam każdemu do własnej analizy ;)

Arepo 24.05.2005 22:56

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez BD
Taka jest prawda. Na swoich komputerach ktorych tylko ja uzywam nie mialem wirusow od czasow komputera 286. Te wszystkie plagi jakie ostatnio maja miejsce nie dotykaja mnie. Oczywiscie zabezpieczam sie na wszelki wypadek i stosuje:

- dobre konta pocztowe z fitrami antyspamerskimi i antywirem
- antywira na komputerze
- firewalla na komputerze
- alternatywne oprogramowanie do obslugi maila i www
- robie duzo i czesto kopie danych
- czasem mysle co robie ;)

To wystarcza jak widac w moim przypadku.

Czasy 286, a nawet 386/486 były co oczywiste zupełnie inne niż teraz. Nie było dostępu do internetu, wirusów było jak na lekarstwo, nawet jak ktoś coś miał (załapane z dyskietek) to nie był tego świadom dopóki nie pojawiły się większe problemy. Pamiętam, jak sprawdzało się kompa pierwszymi wersjami mks-a (w dosie oczywiście), ach dawne dzieje ..

Muszę przyznać, że ja stosuję podobne zabezpieczenia jak Ty, ale kilka razy w przeciągu paru ostatnich lat mój system był niestety zarażony różnymi wirusami, mimo stosowania programów anty. Raz nie obyło się niestety bez całkowitego formatu wszystkiego. Za to codziennie w moich kilku skrzynkach pocztowych znajduję całe serie różnorakiego syfu, 2-5 dziennie czasem więcej - patrz rysunek. Wiadomo, że te meile są łatwo rozpoznawalne, ale ich ilość mnie przeraża. Do tego nastąpił wysyp trojanów na różnych stronach internetowych np.: z linkami torrentów ;). Jednym słowem trzeba mieć trochę szczęścia aby nic nie załapać. Ale przyznaję, że przy odrobinie umiejętności daje się wytrzymać.

BD 24.05.2005 23:08

Cytat:

Napisany przez Arepo
Muszę przyznać, że ja stosuję podobne zabezpieczenia jak Ty, ale kilka razy w przeciągu paru ostatnich lat mój system był niestety zarażony różnymi wirusami, mimo stosowania programów anty. Raz nie obyło się niestety bez całkowitego formatu wszystkiego. Za to codziennie w moich kilku skrzynkach pocztowych znajduję całe serie różnorakiego syfu, 2-5 dziennie czasem więcej - patrz rysunek. Wiadomo, że te meile są łatwo rozpoznawalne, ale ich ilość mnie przeraża. Do tego nastąpił wysyp trojanów na różnych stronach internetowych np.: z linkami torrentów ;). Jednym słowem trzeba mieć trochę szczęścia aby nic nie załapać. Ale przyznaję, że przy odrobinie umiejętności daje się wytrzymać.

Gdzies musisz popelniac blad. W podanej liscie przeoczylem jeszcze kilka elementow:

1. aktualizuje system tym co udostepnia MS
2. mam zainstalowany SP2
3. uzywam dobrych kont pocztowych (platnych) w ochrona antywirusowa i antyspamowa. Na tych kontach ustawilem sam wiele zabezpieczen i zasad dotyczacych poczty i praktycznie nie dostaje wirusow w mailach. Sporadycznie przeslizgnie sie jakis spam albo wirus i Thunderbird juz wie co z nim ma zrobic.
4. nie chodze po stronach torentowych i nie sciagam warezow i calej reszty piractwa

Odpukac ale problem wirusow mnie nie dotyka i nie mam z tym najmniejszego problemu.

Dodam jeszcze, ze komputer pracuje 24/h i jest caly czas podlaczony do sieci przez Neostrade (jak wiadomo w ich klasach IP grasuje pelno badziewia).

Arepo 24.05.2005 23:46

Cytat:

Napisany przez kodziu
Z tymi wirusami to czasem przesada :) Mam sytem juz dobre kilka miechów bez antywira i założe się ze nie jest zarażony ;) Wystarczy używać opery/firefoxa oraz troche myśleć, a nie wchodzić na pałe na wszystko co się nawinie :D

Nie chcę być złym prorokiem ale jeśli od paru miesięcy nie używasz żadnego programu antywirusowego to możesz mieć już sporo np.: trojanów, które nie powodują żadnych niepokojących objawów, ale otwierają furtkę do twojego kompa, każdemu kto zapragnie z niej skorzystać. Zapewne nikt nie zechce, bo i po co, ale ja lubię mieć świadomość, że nikomu nie daję takiej możliwości.

Co do używania alternatywnego softu dla zwiększenia bezpieczeństwa to zgadzam się, że warto z niego korzystać, mimo, że również znajdują się w nim dziury (co widać choćby po firefoxie).

Cytat:

Napisany przez kodziu
PS Powie mi ktoś po jakiego diabła jest firewall? Znaczy się, nie chodzi mi o jego przeznaczenie tylko potrzebność..... do tej pory nie wiem :/
Bo mi sie wydaje że służy tylko do spowalniania kompa :ysz:

Ja używam raczej starego (2002 rok) darmowego kerio personall firewall w wersji 2.1.5., który zupełnie nie spowalnia systemu.

Jest nie zastąpiony do sprawdzania jaki soft łączy mi się z siecią i kontrolowania tego co chcę aby się łączyło lub nie. Świetnie pokazuje trojany lub robaki nie wykryte przez antivira.

Arepo 25.05.2005 00:35

Cytat:

Napisany przez BD
Gdzies musisz popelniac blad. W podanej liscie przeoczylem jeszcze kilka elementow:

1. aktualizuje system tym co udostepnia MS
2. mam zainstalowany SP2
3. uzywam dobrych kont pocztowych (platnych) w ochrona antywirusowa i antyspamowa. Na tych kontach ustawilem sam wiele zabezpieczen i zasad dotyczacych poczty i praktycznie nie dostaje wirusow w mailach. Sporadycznie przeslizgnie sie jakis spam albo wirus i Thunderbird juz wie co z nim ma zrobic.
4. nie chodze po stronach torentowych i nie sciagam warezow i calej reszty piractwa

Ad.1 - ja też (nie dotyczy SP2)
Ad.2 - mam SP1
Ad.3 - tutaj pewnie tkwi mój problem
Ad.4 - raczej też, choć czasem jakiś filmik mnie skusi hehehe ... z pewnością jednak to znaczenie zwiększa bezpieczeństwo

Cha, ale czasem to już w ogóle jest fajnie, instalowałem niedawno w robocie Win-a 2000. Po instalacji systemu i wgraniu sterowników, połączyłem się z Windows Update i ściągnąłem wszystkie aktualizacje. Potem zainstalowałem Nortona, jednak okazało się, że za późno bo już był wirus !. Zupełnie mnie zamurowało, ale co robić, takie czasy ...

Monter 25.05.2005 01:04

Zgadzam się na całej linii z wypowiedziami BD.
To, że łapie się jakiś syf bierze się głównie z:
- lekkomyślnego rejestrowania wszędzie i podawania adresu email
- łażenia po stronach warezowych i panienkach
- otwierania wszystkiego co się znajdzie w skrzynce email
- klikania w cokolwiek w dziwnych pop-upach zamiast je po prostu zamykać czy blokować.

Te żelazne zasady plus odrobina myślenia przed zrobieniem czegoś potrafi uchronić przed wieloma problemami. Dla opornych jest wersja mówiąca, iż należy mieć kilka adresów email, z czego tylko jeden "normalny" a pozostałe tylko po to, by się w różnym badziewiu zarejestrować. Prawie pewne, że na te "inne maile" zacznie przyłazić syf ;)

A co do systemu... Jaki by nie był, to dziś:
- firewall w dobie łącz szerokopasmowych to w zasadzie wymagany standard
- znajomość problematyki spamu i ochrony przed nim również
- nawet najlepszy system po jakimś czasie się zaśmieci i będzie chodził wolno, chyba, że nic na nim nie robimy (instalujemy). Z mojego doświaczenia wynika, że reinstalka raz w roku to niezbędne minimum, niestety... fanatycy powinni co max pół roku stawiać system na nowo. Dlaczego? Nawet najlepszy soft optymalizujący nie jest w stanie wykryć i usunąć wszystkich śmieci, tak z dysku jak też z rejestru.
W moim przypadku częściowo leczy problemy zestaw:
- ręczne usuwanie kluczy z Rejestru (drzewa SOFTWARE) do nieistniejących już programów
- używanie REGCLEAN usuwającego błedne i niepotrzebne klasy z Rejestru
- a na koniec DEFRAGMENTACJA rejestru - pomijany temat, ale u mnie na jednym z kompów po dwóch latach i użyciu tej opcji system dostał 100%-kopa. Robi to dobrze programik "Registry Defragmenter" ale niestety jest Shareware (jak ktoś zna darmowy prosze o info). Po prostu zmniejszenie o 40MB plików rejestru w bardzo katowanym kompie dało dużo :)
- ogólnie pomaga defragmentowanie dysku, włącznie z plikiem wymiany

LastMinute: Duzo TWEAK'ów jest na stronie http://decentdownloads.x-istence.com...weakfiles.html

Pozdrawiam :)

BD 25.05.2005 09:35

Cytat:

Napisany przez Monter
Te żelazne zasady plus odrobina myślenia przed zrobieniem czegoś potrafi uchronić przed wieloma problemami. Dla opornych jest wersja mówiąca, iż należy mieć kilka adresów email, z czego tylko jeden "normalny" a pozostałe tylko po to, by się w różnym badziewiu zarejestrować. Prawie pewne, że na te "inne maile" zacznie przyłazić syf ;)

Otoz to. Tez mam takie konto pocztowe i to wlasnie ten adres podaje wszedzie gdzie nie mam zaufania. Konto rowniez ma system antyspamowy i antywirusa.

Cytat:

Napisany przez Monter
A co do systemu... Jaki by nie był, to dziś:
- firewall w dobie łącz szerokopasmowych to w zasadzie wymagany standard
- znajomość problematyki spamu i ochrony przed nim również

Swieta racja ale jak widziales sa ludzie, ktorzy nie instaluja SP2 i nie uzywaja Firewalla a ich swiadomosc w dziedzinie spamu rowniez jest niska. To wszystko + popularnosc MS Windows jest przyczyna tego, ze system jest uznawany za dosc niebezpieczny. Jednak ide o zaklad, ze Linux w chwili osiagniecia odpowiedniej popularnosc nie bedzie lepszy - patrz przyklad FF.

Cytat:

Napisany przez Monter
- nawet najlepszy system po jakimś czasie się zaśmieci i będzie chodził wolno, chyba, że nic na nim nie robimy (instalujemy). Z mojego doświaczenia wynika, że reinstalka raz w roku to niezbędne minimum, niestety... fanatycy powinni co max pół roku stawiać system na nowo. Dlaczego? Nawet najlepszy soft optymalizujący nie jest w stanie wykryć i usunąć wszystkich śmieci, tak z dysku jak też z rejestru.

Tu rowniez masz racje. Nie ma sposoby na to aby w 100% zapanowac nad system i reinstalacja raz do roku to dobry pomysl. Moim zdaniem warto to zrobic z kilku powodow:

1. poprawa wydajnosci i stabilnosci
2. swietna okazja do pozbycia sie programow ktore nie sa juz uzywane
3. dobry sposob na aktualizacja sterownikow i samego systemu

System na ktorym w chwili obecnej siedze ma juz blisko dwa lat i dziala poprawnie. Jednak do swietnosci troche mu juz brakuje. Zawsze mowie tak: skoncze ksiazke i zrobie reinstalacja i w ten sposob koncze juz 10 albo 11 ksiazke i nie chcialo mi sie reinstalowac systemu :).

Niestety obraz jaki zrobilem ghostem odpada bo system sprzed 2 lat znacznie rozni sie od tego co mam teraz i nie chce mi sie pozniej spedzac kilku dni na dopasowywaniu obrazu do moich dzisiejszych wymogow.

Cytat:

Napisany przez Monter
- a na koniec DEFRAGMENTACJA rejestru - pomijany temat, ale u mnie na jednym z kompów po dwóch latach i użyciu tej opcji system dostał 100%-kopa. Robi to dobrze programik "Registry Defragmenter" ale niestety jest Shareware (jak ktoś zna darmowy prosze o info). Po prostu zmniejszenie o 40MB plików rejestru w bardzo katowanym kompie dało dużo :)
- ogólnie pomaga defragmentowanie dysku, włącznie z plikiem wymiany

Zgadza sie to rowniez pozwala na poprawe wydajnosci systemu. Co do darmowego programu do defragmentacji to ja uzywam swietnego narzedzia o nazwie Power Defragmenter - bardzo szybki, odpala sie z Windows ale zamiast wymyslnego okienka z animacjami postepu defragmentacji mamy okno dosowe. Zaleta jest defragmentacja pliku wymiany.

Niestety nie znam darmowego nardzedzia do defragmentacji rejestru i chyba czegos takiego nie ma :| nad czym ubolewam. Jednak wydanie kilku $ za program o ktorym mowiles nie jest zlym pomyslem i z cala pewnoscia sie zwraca.

Poza tym ciekawostka jest Registry Prot - monitoruje odwolania do rejestru i pozwala na kontroler tego co jest w nim modyfikowane.

Cytat:

Napisany przez Monter
LastMinute: Duzo TWEAK'ów jest na stronie http://decentdownloads.x-istence.com...weakfiles.html

Dodaj tylko, ze Tweakami nalezy uwazac bo brak pomyslunku w trakcie ich wykonywania moze skonczyc sie zimnym prysznicem ;).

Na koniec dodam jeszcze kilka uwag majacych wplyw na wydajnosc i komfort pracy.

- optymalny podzial dysku na kilka partycji
- warto zainwestowac w 2 dyski i rozdzielic dane
- sterowniki - tutaj trzeba dobrac odpowiednie sterowniki
- konfiguracja BIOS'u
- w XP warto wylaczyc Lune i cala reszte bajerow oferowanych przez XP
- rozbudowa pamieci RAM - 1 GB to w chwili obecnej nie jest duzy wydatek a pozwala na znaczna poprawe wydajnosci i polepszenie komfortu pracy

PS
Swego czasu walczylem dosc intensywnie z tym tematem czego efektem jest zestaw kilkudziesieciu sprawdzonych porad - http://danowski.pl/ksiazka/bigmoc

BD 25.05.2005 10:06

@Monter
Co do darmowego softu do defragmentacji rejestru to znalazlem wlasnie cos takiego:

http://www.experimentalscene.com/?type=1&id=regcompact
http://www.sysinternals.com/ntw2k/fr...gedefrag.shtml

NIe sprawdzalem tego jeszcze ale wlasnie pobieram.

Arepo 25.05.2005 11:27

Cytat:

Napisany przez Monter
Zgadzam się na całej linii z wypowiedziami BD.
To, że łapie się jakiś syf bierze się głównie z:
- lekkomyślnego rejestrowania wszędzie i podawania adresu email
- łażenia po stronach warezowych i panienkach
- otwierania wszystkiego co się znajdzie w skrzynce email
- klikania w cokolwiek w dziwnych pop-upach zamiast je po prostu zamykać czy blokować.

Zgadzam się z Tobą, są to bez wątpienia główne przyczyny kiedy może dojść do zarażenia plików wirusem. Jednak nie zawsze tak jest. Zdarzenie, które opisywałem odnośnie instalacji win2000 wyglądało tak, że wszystko szło z oryginałów, nie było nawet skonfigurowanej jeszcze poczty, a po ściągnięciu aktualizacji ze strony microsoftu i aktualizacji ze strony nortona w systemie pojawił się wirus. Pytanie skąd się wziął ?

Ja należę do osób dosyć ostrożnych, nie robię tego o czym pisałeś, używam firewall-a, program antywirusowy, program do usuwania softu szpiegowskiego i reklamowego blokowania pop-upów itp., ale czasem mi się nie udaje uniknąć wirusa w systemie. Naturalnie zdarza się to bardzo rzadko i przeważnie nie mam problemu z jego usunięciem, ale zawsze.

Mam również oddzielne konto pocztowe na wszelki szrot, ale nie jest zasadą, że na konta, których nigdzie nie podasz nie zaczną przychodzić wirusy i reklamy. Mam konto neostradowe, z którego w ogóle nie korzystam i nigdzie go nie podawałem, a jest tam codziennie świeżutka porcja reklam i wirusów.

Monter 25.05.2005 11:28

Odbiegliśmy nieco od tematu postu ;)
Linki są ok, oba programy z postu powyżej są dobre i robią to co mają robić.

A z krytycznych rzeczy jakie ja robię po postawieniu XP:
- XPAntiSpy i wyłączenie/usunięcie wszystkiego co niepotrzebne, łącznie z przerośniętym MPlayer'em i niepotrzebnym Messenger'em
- j.w. - zwiększenie limitu połączeń z durnych 10 na 200
- instalacja AV i Firewall'a oraz odpowiednie skonfigurowanie
- dodanie trochę kluczy do rejestru m.in. wyłączających Ulubione i Dokumenty z Menu Start, czyszczenie Recent Files, wyłączenie AutoRun dla CD, wyłączenie wodotrysków i nakładek graficznych (system wygląda jak Win2k), i inne drobiazgi jakich nie pamiętam teraz ;)

Nie stosuje żadnych kombajnów optymalizujących, ani zestawów kluczy z neta, które nie są opisane co dokładnie robią.

I to by było na tyle :)

@BD - jak tak polecasz tą książkę to możesz mi podesłać wersję z autografem ;p

BD 25.05.2005 11:36

Cytat:

Napisany przez Arepo
Zdarzenie, które opisywałem odnośnie instalacji win2000 wyglądało tak, że wszystko szło z oryginałów, nie było nawet skonfigurowanej jeszcze poczty, a po ściągnięciu aktualizacji ze strony microsoftu i aktualizacji ze strony nortona w systemie pojawił się wirus. Pytanie skąd się wziął ?

Przyczyna lezy w systemie MS Windows. Juz w chwili postawienia systemu i podlaczeniu go do sieci mozesz zostac zainfekowany przez jakis wirus bazujacy na bledach w MS Windows. Moze sie to stac zanim jeszcze zainstalujesz dodatkowe latki.

Dlatego balezy instalowac bezwzglednie najnowsza wersje systemu - tzn ze zintegrowanym najnowszym SP. Poza tym warto zapisac na dysku kluczowe laty i zainstalowac je zanim podlaczysz komputer do sieci. Podobnie ma sie sprawa z antywirem i firewallem.

Dopiero tak przygotowany komputer mozesz podlaczyc do sieci bez obawy o to, ze natychmiast Cie cos zaatakuje.

Cytat:

Napisany przez Arepo
Mam również oddzielne konto pocztowe na wszelki szrot, ale nie jest zasadą, że na konta, których nigdzie nie podasz nie zaczną przychodzić wirusy i reklamy. Mam konto neostradowe, z którego w ogóle nie korzystam i nigdzie go nie podawałem, a jest tam codziennie świeżutka porcja reklam i wirusów.

Tutaj przydaje sie wiedza na temat tego jak dzialaja spamerzy. Musisz wiedziec, ze jest cos takiego jak np spam wysylany na adresy wygenerowane metoda slownikowa. Dokladniej mowiac podaje sie domene a to co jest przez @ jest podstawiane ze slownika. Dlatego adresy majac przed @ imiona lub typowe slowa sa bardziej podatne na spam niz takie w ktorych uzyto dziwnych kombinacji.

Poza tym konto na neo nie jest za dobre ;) o niebo lepszym rozwiazaniem jest gmail.

Arepo 25.05.2005 11:46

Cytat:

Napisany przez Monter

no właśnie :)
Cytat:

Napisany przez Monter

musze tez popróbować

Cytat:

Napisany przez Monter

mi też :ja_chce:

albo chociaż w kwestii powrotu do tematu podasz jakiś super trick ?

pozdrawiam

BD 25.05.2005 12:16

Cytat:

Napisany przez Monter

Odbieglismy tylko nieznacznie ;) bo nadal piszemy o wydajnosci i dodalismy bezpieczenstwo.

Juz odpalilem te programy. Ten pierwszy wg mnie cos za szybko skonczyl prace wiec nie wiem czy cos zrobil :D. Natomiast drugi jest ciekawym programem i ciesze sie, ze go wlasnie znalazlem.

Cytat:

Napisany przez Monter
A z krytycznych rzeczy jakie ja robię po postawieniu XP:

Ja jeszcze dodam do tego:

- wylaczenie zdalnego pulpitu
- wylaczenie zdalnej pomocy
- wywalnie ms massengera
- optymalizacja uslug systemowych

Cytat:

Napisany przez Monter

Z tego co widze to nic nowego dla siebie tam nie znajdziesz ale jak chcesz to podeslij mi w mail swoj adres.

BD 25.05.2005 12:23

Cytat:

Napisany przez Arepo
albo chociaż w kwestii powrotu do tematu podasz jakiś super trick ?

A czemu nie.

1)
Jak wiecie waskim gardlem wydajnosci jest zapis i odczyt z dysku. Dlatego warto temu poswiecic wiecej uwagi. Polegam zakup 2 dyskow i zmyslny podzial danych, systemu oraz plikow tymczasowych pomiedzy dwa dyski.

Nalezy tak rozdzielic dane aby zminimalizowac ilosc odowlan do jednego dysku. Na przyklad na 1 dysku stoi system a na drugim dysku zakladamy plik wymiany lub przenosimy pliki tymczasowe tworzone przez system operacyjny.

Oczywsicie oba dyski rowniez powinny byc odpowiednio podlaczone do kontrolera (mam na mysli dyski IDE).

Warto zainteresowac sie rowniez RAIDem.

2)
Optymalizacja uslug systemowych oraz minimalizacja ilosci uruchamianych automatycznie programow przy starcie systemu.

IceManSpy 25.05.2005 14:11

Ilość załączników: 1
Pytanie poza programowe :)

1.Czy jak sie zdefragmentuje rejestru to co przyspieszy??
2. NIe moge uruchomic programu RegCompact.NET pokazuje mi sie blad (patrz rysunek)
3. Moze da sie zrobic cos z tym bledem ale jak nie to jest jakis inny , BEZPIECZNY!! program do defragmentacji rejestru i czy on cos usuwa czy tylko defragmentuje???

prosze o odpowiedzi w osobnych podpunktach :)

P.S. Zabralem sie za usuwanie rejestru programem Ace Utilities i pare programow nie dzialalo ;)
Musialem backupowac :)

wolfen3 25.05.2005 15:05

a ja zainstalowalem Windows XP PLD 1.73 :)

i nie podobają mi sie dwie rzeczy
1.Ze trzeba naciskac ctrl+alt+delete a potem enter żeby przejsc do windowsa
2.Nie działają klawisze Windows

Jak zmienić to żeby było po "staremu" ? Tzn żeby przy uruchamianiu odrazu wchodził do win'a no i żeby klawisze win'a działały bo moja ulubiona kombinacja win+r nie dziala teraz :/

Piterniel 25.05.2005 15:58

Kod:

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Keyboard Layout]
"Scancode Map"=-

Ctrl+Alt+Delete w gpedit.msc lub włączyć autologowania w Start > Uruchom > control userpasswords2

Arepo 28.05.2005 14:25

Cytat:

Napisany przez IceManSpy
Pytanie poza programowe :)

1.Czy jak sie zdefragmentuje rejestru to co przyspieszy??
2. NIe moge uruchomic programu RegCompact.NET pokazuje mi sie blad (patrz rysunek)
3. Moze da sie zrobic cos z tym bledem ale jak nie to jest jakis inny , BEZPIECZNY!! program do defragmentacji rejestru i czy on cos usuwa czy tylko defragmentuje???

prosze o odpowiedzi w osobnych podpunktach :)

oto odpowiedzi w osobnych punktach :)

Ad.1
Informacja ze strony RegCompact.NET

***8222;During the normal operation of a Windows system, registry data is constantly being written to and removed from the registry. Over time this data becomes scattered within the registry file. When information is deleted from the registry holes are left which fragment the data within the registry. Due to this, accessing a few related pieces of information from the registry during program startup could become very slow as the system needs to traverse a very large file to find the data.***8221;

I moje kiepskie tłumaczenie :

Podczas normalnych operacji systemu Windows, dane są stale wpisywane i usuwane z pliku rejestru. Z czasem zostają rozrzucone po jego wnętrzu. Kiedy informacja jest kasowana z rejestru pozostaje po niej dziura, która fragmentuje dane znajdujące się wewnątrz. W związku z tym, dostęp do kilku powiązanych ze sobą informacji w rejestrze podczas startu programu może być bardzo wolny, gdyż system musi przeszukiwać bardzo duży plik aby znaleźć te dane.

Generalnie chodzi o to, że głowica dysku podczas odczytu pliku rejestru musi pokonywać spore odległości, co spowalnia jego odczyt, sprawę potęguje jeszcze fakt, iż wpisy rejestru są używane przez system cały czas. Odpowiadając więc na Twoje pytanie, przyspieszy cały system, dokładnie wszystko co odczytuje informacje z rejestru.

O ile w Win98 po zrobieniu defragmentacji rejestru zauważałem różnicę, to w XP-ku jakoś jej nie odczuwam. Może to kwestia szybkości obecnie produkowanych dysków.

Ad.2
Czy masz aby zainstalowany pakiet Microsofr .NET Framework w wersji 1.1 ? , jest dostępny tutaj : http://www.microsoft.com/downloads/d...7-034d1e7cf3a3

Ad.3
Błąd ten wynika z nieprawidłowo działającego Microsofr .NET Framework, spróbuj zainstalować go ponownie, problem powinien zniknąć.

Arepo 28.05.2005 15:13

Cytat:

Napisany przez BD
Tutaj przydaje sie wiedza na temat tego jak dzialaja spamerzy. Musisz wiedziec, ze jest cos takiego jak np spam wysylany na adresy wygenerowane metoda slownikowa. Dokladniej mowiac podaje sie domene a to co jest przez @ jest podstawiane ze slownika. Dlatego adresy majac przed @ imiona lub typowe slowa sa bardziej podatne na spam niz takie w ktorych uzyto dziwnych kombinacji.

Poza tym konto na neo nie jest za dobre ;) o niebo lepszym rozwiazaniem jest gmail.

Jak to w sieci bywa, trzeba znaleźć kompromis pomiędzy funkcjonalnością i bezpieczeństwem.
Naturalnie mógłbym nazwać swojego meila np.:
"o12b7x1_28xb_32o3-x8276-4r7420983@onet.pl"
ale jak to komuś podać przez telefon, nie mówiąc o jego zapamiętaniu ?
Wiadomo, że z meile z imieniem i nazwiskiem mają tutaj dużą przewagę, niestety za to są narażone na reklamy i wirusy. Kiepska sprawa.

Konto neo jest na prawdę słabe i jak już wcześniej mówiłem nie używam go. Odbieram sobie z niego jedynie co jakiś czas porcje wirusów i reklam, tak dla sportu :). Co do gmail to widziałeś pewnie niedawny topic http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=52672 i to : http://www.google-watch.org/gmail.html.
Cóż, nie ma róży bez kolców.

BD 01.06.2005 00:57

Wlasnie sobie uswiadomilem, ze wszyscy walcza o to aby system szybciej sie uruchamial i prawnie nie ma nic na temat przyspieszania i optymalizacji zamykania systemu.

Moze ktos ma jakies ciekawe pomysly?

Arepo 01.06.2005 01:10

Cytat:

Napisany przez BD
Wlasnie sobie uswiadomilem, ze wszyscy walcza o to aby system szybciej sie uruchamial i prawnie nie ma nic na temat przyspieszania i optymalizacji zamykania systemu.

Moze ktos ma jakies ciekawe pomysly?

1. LMB na pulpit
2. Alt+F4
3. Enter

i odchodzę od biurka (całosć 1 sekunda), to już nie czasy kiedy trzeba było wyłączyć komputer przyciskiem Power po zobaczeniu screena - "Teraz możesz bezpiecznie wyłączyć swój komputer" :)

BD 01.06.2005 01:17

Ok ale mialem raczej na mysli sytuacja w ktorej musisz zrobic restart maszyny i siedzisz przy niej :D

Piterniel 01.06.2005 09:58

Zamykanie systemu ;)

Kod:

;Przyspiesza zamykanie aplikacji przy restarcie/zamykaniu systemu
[HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop]
"WaitToKillAppTimeout"="200"

;Przyspiesza zamykanie usług przy restarcie/zamykaniu systemu
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Control]
"WaitToKillServiceTimeout"="100"

;W razie zawieszenie aplikacji przy zamykaniu zostaje ona automatycznie usunięta z pamięci
[HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop]
"AutoEndTasks"="0"

; Przyśpieszony restart
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon]
"EnableQuickReboot"="1"

;Szybsze zamykanie programów
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\splitter\Enum]
"Count"=dword:00000001
"NextInstance"=dword:00000001

;Nie czyści pliku wymiany przy restarcie
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management]
"ClearPageFileAtShutdown"=dword:00000000

Miłego aplikowania ;)

Arepo 01.06.2005 12:28

@Piterniel

Konkretna i bardzo przydatna odpowiedz :spoko: , oby takich więcej ...

Pozdrawiam

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:19.