Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Abonament RTV dla posiadaczy komputerow (https://forum.cdrinfo.pl/f5/abonament-rtv-dla-posiadaczy-komputerow-52608/)

Ormianin 24.05.2005 08:06

Abonament RTV dla posiadaczy komputerow

To co dzis wyczytalem na onecie podnioslo mi cisnienie!!!!!!!!!!!!!!!!!

Artykul nosi nazwe: "Propozycja KRRiT: Abonament za internet"

A oto jego tresc:

"Rzeczpospolita" alarmuje, że być może wkrótce za internet trzeba będzie płacić abonament radiowo-telewizyjny. Tak wynika z dokumentu o mediach przygotowanego przez Krajową Radę Radiofonii i Telewizji.

Rada proponuje objąć abonamentem radiowo-telewizyjnym posiadaczy komputerów i telefonów komórkowych UMTS.

"Rzeczpospolita" wyjaśnia, że w związku z tym, że za pomocą internetu można odbierać programy radiowe i telewizyjne, KRRiT postanowiła uregulować korzystanie z sieci. Dlatego też wpadła na pomysł, aby stworzyć specjalny urząd, który zajmie się nadzorem i wydawaniem koncesji na internet. Urzędników tych mieliby wybierać politycy.

"Rzeczpospolita" komentuje, że dla dobra rozwoju nowoczesnych technologii w Polsce należałoby zrobić wszystko, aby odsunąć Krajową Radę od możliwości regulowania rynku.

i co wy na to? bo ja :klnie: :klnie: :klnie: :klnie:

nimal 24.05.2005 08:18

niech ktos wrescie spusci bombe na wiejska i na woronicza itp...
przeciez ich chyba po...alo
sprawa wyciagana rpzed rokiem powraca znowu? juz mialem nadzieje ze zmadrzeli (plonne nadzieje)
proponuje wszystkich ludzi ktorzy nie sa slepi oblozyc abonalmentem - przeciez przechodzac kolo wystawy sklepowej moga zobaczyc kawalek telewizora! a ci co slysza niech w te pedy placa zaiksowi - przeciez jak sasiad puszcza umc umc z okna to i oni maja mozliwosc slyszec muzyke...

joujoujou 24.05.2005 08:27

@Ormianin, powiedz, że to tylko żart, nie załamuj mnie. :|

kizio 24.05.2005 08:41

to niestety nie zart, za niedlugo bdziemy placic abonament za kazde wejscie na strone.

icemac 24.05.2005 08:41

fajnie :'(

wprowadzmy abonamenta jeszcze za za czestotliwosc proca i jego moc obliczeniowa, pojemnosc dysku, wielkosc ramu i najwazniejsze za kolor nosnika i obudowy :>

nudzi im sie, a wkraju jak bida tak bida :taktak:

nimal 24.05.2005 08:43

mam pomysl na nowy podatek, jutro napisze o tym do Premiera:
jak sie dostanie w czape (opis przypadku w smietniku) to nalezy obitego oblozyc nie lodem, a podatkiem od wzbogacenia - w koncu ZAROBIL WPIER....

ed hunter 24.05.2005 08:44

niedługo to trzeba będzie pogonić to z*****ałe towarzystwo zarabiające po kilkadziesiąt tysięcy najmniej (to chyba szatniarz)

raven66 24.05.2005 09:57

niestety @joujoujou to nie żart, ja również zdębiałem dziś jak to przeczytałem... a na "osłodę" proponuję jeszcze małą próbkę pokazową "działalności" KRRiTV sprzed kilku dni:

Cytat:

Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji chce ocenzurować internet! Na pierwszy ogień pójdą radia internetowe i stacje telewizyjne, które często tworzone są z zapałem przez młodych ludzi.

Łukasz Pulkowski jest studentem III roku matematyki i jednocześnie prezesem internetowego radia Uniwersytetu Szczecińskiego. Stacja, którą kieruje, działa w sieci od półtora roku. On i kilkudziesięciu jego kolegów poświęcają rozgłośni cały swój wolny czas, nie biorą za to ani grosza. Nadają wyłącznie muzykę i informacje potrzebne studentom - np. o konferencjach naukowych, tańszych biletach autobusowych.

Na podobnych zasadach funkcjonuje kilkaset polskich stacji radiowych i kilka telewizyjnych emitujących program przez internet. Najczęściej tworzą je młodzi ludzie, którzy w ten sposób chcą podzielić się swoją pasją. To dlatego niektóre nadają przez cała dobę np. tylko muzykę Depeche Mode, a inne - hity z lat 60.

Ale niebawem większość z tych stacji nie będzie już tak niezależna. Chrapkę na kontrolowanie ich ma Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji. Zgodnie z liczącym ponad 200 stron dokumentem o "Strategii państwa polskiego w dziedzinie mediów elektronicznych na lata 2005-2020" każdy nadawca będzie musiał współpracować z urzędnikami. Czemu ma to służyć? "Ochronie małoletnich i godności ludzkiej w Internecie" - napisano w strategii. Rafał Rastawicki, rzecznik Rady, uzupełnia to tak: - Kiedy powstawała ustawa [1992 r.], nie było internetowych nadawców, dlatego nie ma żadnych przepisów regulujących ich działalność. A naszym zdaniem powinni funkcjonować na podobnych zasadach co tradycyjni.
czytaj więcej...

Air 24.05.2005 10:06

Jedyne pocieszenie to że abonament RTV jest praktycznie nie do ściągnięcia. Przecież większość z Was i tak go nie płaci ;)

A co powiecie na przekazywanie 1 % z wpływów TV kablowych i cyfrowych na polskie denne filmy. Rywin siedzi to trzeba kasę gdzie indziej znaleźć.

raven66 24.05.2005 10:08

z tego co pamiętam to wszyscy operatorzy się odwoływali od tego... nie wiem jaki był finał sprawy ostatecznie
a co do abonamentu to się nie bój, nasi "Wspaniali" posłowie i urzędnicy jak tylko zwietrzą zapach świeżej gotówki to oni już wymyślą sposób, aby wyegzekwować należności

Air 24.05.2005 10:42

Cytat:

Napisany przez raven66
z tego co pamiętam to wszyscy operatorzy się odwoływali od tego... nie wiem jaki był finał sprawy ostatecznie

Odwoływać się mogli ale

Cytat:

Napisany przez wp.pl
Sejm uchwalił ustawę o kinematografii, przewidującą utworzenie Instytutu Sztuki Filmowej finansowanego z 1,5-procentowego podatku od emisji reklam, płaconego przez nadawców programów telewizyjnych.

W głosowaniu wzięło udział 405 posłów, za głosowało 305, przeciw - 93, od głosu wstrzymało się 7 posłów.

adixo 24.05.2005 10:48

:nie: znowu mnie denerwują ((

raven66 24.05.2005 10:52

Cytat:

Napisany przez Air
Odwoływać się mogli ale

no to pięknie :boks:

andrzejj9 24.05.2005 11:05

Cytat:

Napisany przez nimal
jak sie dostanie w czape (opis przypadku w smietniku) to nalezy obitego oblozyc nie lodem, a podatkiem od wzbogacenia - w koncu ZAROBIL WPIER....

Dobre :piwo:

A co do tekstu w pierwszy poście to spokojnie, ja wiem, że żyjemy w Polsce, gdzie prawo dotyczy tylko malutkich, a "wielcy" (mam nadzieję nigdy się nim nie stać) nie robią sobie z niego nic, ale i tak cała ta ustawa - jeżeli ktokolwiek się nią zajmie - będzie mogła od razu trafić do kosza. Podobnie jak opłata za telewizor w opłacie za prąd czy w czymtam już miała być bo nawet nie pamiętam, tak samo wliczona w opłatę za internet, jest niezgodna z prawem i nikt nie może czegoś takiego egzekwować.

A nawet jak będą, to w cholerę z nimi. Mogę już teraz zapowiedzieć - NIE ZAMIERZAM CZEGOŚ TAKIEGO PŁACIĆ (zresztą, zdzwiłbym się bardzo, gdyby ktoś zamierzał..).

rembrant 24.05.2005 11:07

Cytat:

Napisany przez Ormianin
To co dzis wyczytalem na onecie podnioslo mi cisnienie!!!!!!!!!!!!!!!!!

Artykul nosi nazwe: "Propozycja KRRiT: Abonament za internet"

A oto jego tresc:

"Rzeczpospolita" alarmuje, że być może wkrótce za internet trzeba będzie płacić abonament radiowo-telewizyjny. Tak wynika z dokumentu o mediach przygotowanego przez Krajową Radę Radiofonii i Telewizji.

Rada proponuje objąć abonamentem radiowo-telewizyjnym posiadaczy komputerów i telefonów komórkowych UMTS.

"Rzeczpospolita" wyjaśnia, że w związku z tym, że za pomocą internetu można odbierać programy radiowe i telewizyjne, KRRiT postanowiła uregulować korzystanie z sieci. Dlatego też wpadła na pomysł, aby stworzyć specjalny urząd, który zajmie się nadzorem i wydawaniem koncesji na internet. Urzędników tych mieliby wybierać politycy.

"Rzeczpospolita" komentuje, że dla dobra rozwoju nowoczesnych technologii w Polsce należałoby zrobić wszystko, aby odsunąć Krajową Radę od możliwości regulowania rynku.

i co wy na to? bo ja :klnie: :klnie: :klnie: :klnie:

Oramiani wlasnie to przeczytalem w Onet i sie zalamalem. Pozdrawiam

Propozycja KRRiT: Abonament za internet

Szczegóły na temat nowej strategii KRRiT w "Rzeczpospolitej".

Y@nkee_PL 24.05.2005 11:17

a nie lepiej było napisać :peace:
Cytat:

"Rzeczpospolita" komentuje, że dla dobra rozwoju nowoczesnych technologii w Polsce należałoby zrobić wszystko, aby odsunąć świnie od koryta

Stef 24.05.2005 12:32

i ja mam placic abonemanet jak sobie slucham radia ze szwecji?? z jakiej paki mam placic za to do KRRIT. pzreciez to sa zlodzieje, ktorzy (jak wiele osob w naszyn kraju) bierze kase za nic!!! i jeszcz echca w ten pososb tepic milosnikow ktotzyu caly swoj wolny zcas posiwiecaja na szczytne cele.. lepsze chyba to niz rozbijalnie sie z bejsbolem pod blokami. a takie rozglosnie przynajmniej garja muzyke o niebo lepsza niz wszytskie nasze radiowe stacje publiczne...na takich "amatorskich" stacjach moge posluchac sobie najnowszych hitow, a takim PRI, czy PRIII co leci... szkoda gadac....

demek 24.05.2005 13:12

jesli to wprowadza to nie bede tego placil bo nie slucham radia przez net i tv przez net rowniez nie ogladam

andrzejj9 24.05.2005 13:19

Cytat:

Napisany przez demek
jesli to wprowadza to nie bede tego placil bo nie slucham radia przez net i tv przez net rowniez nie ogladam

Ja również nie.. Skąd jednak pomysł, że to dla tych "geniuszy" ma jakiekolwiek znaczenie? ;)

demek 24.05.2005 13:25

dali pomysl, sie przyjmie to mega premie dostajesz - tak jest w polsce:) a ze potem on nie zda egzaminu to juz nikogo nie obchodzi....

smolik 24.05.2005 14:04

I jak w tym kraju ma być normalnie jak nienormalni są u władzy.

demek 24.05.2005 14:29

toszto w tym kraju juz niestety jest normalnie ze nienormalni sa przy wladzy wiec jak cchesz zeby bylo normalnie ?:)

rembrant 24.05.2005 14:39

Cytat:

Napisany przez Y@nkee_PL
a nie lepiej było napisać :peace:

;) Yanke ty jak zwykle nazywasz rzeczy po imieniu, ale nie badz "swinia" i nie podwazaj zdania chlopakow z "Rzeczpospolitej" bo ich z roboty wywala :piwo:

kraluk 24.05.2005 14:43

******ło ich??? (( (( :klnie:

To jest chyba naj*****niejszy pomysł jaki słyszały moje uszy. Pomyślcie, co by się stało, jakby to prawo wprowadzili??? Ceny za net poszły by w górę oraz internet w Polsce cofnął by się i to o dużo...

raven66 24.05.2005 15:35

Cytat:

Napisany przez nimal

proponuję zebrać się do kupy [bez skojarzeń] i napisać list otwarty do "władz" o wprowadzenie jeszcze kilku nowych podatków, na przykład:

każdy kupujący samochód byłby obciążany podatkiem od ewentualnego spowodowania wypadku czy ofiar w ludziach [bo jeździ samochodem, więc może spowodować wypadek]
każdy posiadacz nagrywarki CD lub DVD niech odprowadza podatek od ewentualnych wypalonych pirackich kopii muzyki, filmów, oprogramowania - bo przecież posiadając nagrywarkę można piracić
każdy lokator wynajmujący mieszkanie musiałby płacić podatek od ewentualnej przyszłej kradzieży prądu - bo przecież można przykombinować z licznikiem
każdy kto kupowałby gazete codzienną musiałby płacić podatek, aby pokryć koszt zdobywania dalszych njusów i by utrzymać ciągłość pisania artykułów i nowinek [w końcu też trzeba trochę nakładu czasowego i finansowego aby artykuł napisać]
każdy przechodzień wkraczający np. na płytę główną rynku w Krakowie powinien płacić podatek, aby pokryć ewentualne koszty, jeśli by na przykład wyrzucił papierek na ziemię albo w inny sposób zanieczyścił środowisko [proponowałbym ustawić dookoła blokady policyjne wraz z budkami, w których siedzieli by inspektorzy urzędu skarbowego pobierający od razu opłaty za wejście na rynek]

itd. itd...

a na koniec: każdy głosujący w wyborach powinien odprowadzać megaduży podatek, aby pokryć straty finansowe, ekonomiczne, moralne etc. wyrządzone przez powalone ustawy i pomysły świń znajdujących się przy korycie

to co, piszemy? :pisze:
8 )

mgit 24.05.2005 15:46

Nie no pogratulować
Pewnie w niedługim czasie wprowadzą stałe opłaty dadatkowe (na strone www tvp) wkoncu jak ktos ma internet to tylko na ich strone whcodzi, ponadto ludzie zakałdaja internet żeby wejść na strone tvp, telewizor się kupuje żeby móc oglądać TVP1 TVP2 TVP3 :)
Ja tam za telewizor nie płace abonemanetu już półtora roku :) i mam ich głęboko w dupie :) raz tylko przysłali pismo z zapytaniem czy oby na pewno płaci się abonemnt, bo oni nie są pewni, i jak sie płaci to żeby owe pismo zignorować :P
A tak jak bardzo chcą żeby all płącili za ich cudowne stacje to niech sobie zakodują, i w tedy kto zechce oglądać to zapłaci :)
PS.
Niektórzy jednak płaca za abonemnt, i zapłaca każdy dodatkowy podatek, oja babcia płaci abonement radiowo-telewizyjny z wyprzedzeniem półrocznym :D

woitas 24.05.2005 16:10

łatwiej jest wprowadzać kolejne podatki, niż wziąść się za reformę administracji i wydatków socjalnych.
tyle tylko, że za dużo to i świnia nie zeżre... :|

raven66 24.05.2005 16:14

Cytat:

Napisany przez woitas
tyle tylko, że za dużo to i świnia nie zeżre... :|

nie docieniasz chyba możliwości naszych rodzimych świń

legion 24.05.2005 16:27

pani Waniek i jej kolesie juz nie wiedza co wymyslec moze niedlugo abonamet za tv i radio
dopisza do paliwa :haha: bo w sumie w samochodzie tez mam radio a nawet mozna miec tv :)

Joe_Doe 24.05.2005 16:31

Cytat:

Napisany przez icemac
...za czestotliwosc proca i jego moc obliczeniowa, pojemnosc dysku, wielkosc ramu..

To wszystko wydziela cieplo, wiec mozna tez za to zaplacic podatek dla elektrocieplowni za to cieplo, ktorego mniej od nich zuzejesz, bo komputer ci "nagrzeje" w pokoju :)

kraluk 24.05.2005 16:42

Teraz jest trochę więcej na ten temat na Onecie:

Cytat:

Rada argumentuje, że podobne regulacje obowiązują już we Francji, a w najbliższym czasie wejdą w życie także w Niemczech (od 2007 r.) i całkiem możliwe, że w krajach skandynawskich.

Pani Waniek chciałaby też stworzyć jeden organ skupiający zadania, kompetencje i obowiązki wynikające z ustawy "Prawo telekomunikacyjne" oraz ustawy o radiofonii i telewizji - Krajową Radę Radiofonii, Telewizji i Telekomunikacji. Co ciekawe, organ ten byłby typowo politycznym tworem - sześć z dziewięciu miejsc zarezerwowano by dla osób z politycznego nadania, donosi."Trudno wyobrazić sobie lepszy przepis na korupcję" - podsumowuje zapędy rady Andrzej Michalski z "Rzeczpospolitej".

Karol Jakubowicz z Rady, autor strategii, tłumaczy, że coraz częściej radio i telewizję odbiera się za pomocą sprzętu innego niż tradycyjne odbiorniki. W przyszłości coraz mniej osób może więc opłacać abonament, co stanowi zagrożenie dla mediów publicznych. Jakubowicz przekonuje, że podobne przepisy obowiązują już w niektórych krajach, na przykład Szwajcarii.

Tymczasem prezes Polskiej Izby Informatyki i Telekomunikacji Wacław Iszkowski uważa, że powinno się płacić za dostęp do określonych treści w internecie, a nie za posiadanie sprzętu. Według niego, trudno byłoby też zarejestrować urządzenia. By nowy abonament mógł zacząć funkcjonować, konieczne byłoby wprowadzenie odpowiednich zmian w ustawie.
Po przeczytaniu tego, nie zmieniam swojego zdania - ten pomysł był idiotyczny, jest i na zawsze będzie.

raven66 24.05.2005 16:45

Cytat:

Karol Jakubowicz z Rady, autor strategii, tłumaczy, że coraz częściej radio i telewizję odbiera się za pomocą sprzętu innego niż tradycyjne odbiorniki. W przyszłości coraz mniej osób może więc opłacać abonament, co stanowi zagrożenie dla mediów publicznych.
geez, co za *****ne tłumaczenie! zagrożenie dla mediów publicznych, po prostu pusty śmiech mnie ogarnął - a co te "media publiczne" sobą reprezentują żeby miały być zagrożone? degrengolada, komercha i tandeta... nic dziwnego że czują się zagrożeni - może gdyby zmienili program i zaczęli nadawać ambitne rzeczy, to byłoby inaczej
ja osobiście nie mam absolutnie żadnej potrzeby "ukulturalniać" się za pośrednictwem TVP :|

epol 24.05.2005 18:23

Cytat:

Napisany przez raven66
każdy posiadacz nagrywarki CD lub DVD niech odprowadza podatek od ewentualnych wypalonych pirackich kopii muzyki, filmów, oprogramowania - bo przecież posiadając nagrywarkę można piracić

Juz byl podobny pomysl. Z tego co pamietam to podatek mial byc dolaczony do plyt CD i DVD, bo na nich mozna ow piracki soft zapisac.

Co do samej propozycji ustawy to jest to kpina jakich u nas niemalo.

andrzejj9 24.05.2005 19:10

Cytat:

Napisany przez raven66
proponuję zebrać się do kupy [bez skojarzeń] i napisać list otwarty do "władz" o wprowadzenie jeszcze kilku nowych podatków, na przykład:

Hmmm... tego.. Nie chcę Cię martwić, ale nie byłeś zbyt oryginalny, bo większość tego typu niby absurdalnych opłat już w jakiejś postaci u nas obowiązuje...

Cytat:

każdy kupujący samochód byłby obciążany podatkiem od ewentualnego spowodowania wypadku czy ofiar w ludziach [bo jeździ samochodem, więc może spowodować wypadek]
A obowiązkowe ubezpieczenie OC to niby co jest?

Cytat:

O ile się nie mylę to w nośnikach już jest zawarty podatek (podajże 3 %) na te cele. Ale tu pewny nie jestem...

Cytat:

każdy lokator wynajmujący mieszkanie musiałby płacić podatek od ewentualnej przyszłej kradzieży prądu - bo przecież można przykombinować z licznikiem
A tu też nie wiem, ale biorąc pod uwagę wysokość opłat za prąd, to pewnie i ten i wiele innych dodatkowych opłat jest już w nim zawarta...

Cytat:

każdy kto kupowałby gazete codzienną musiałby płacić podatek, aby pokryć koszt zdobywania dalszych njusów i by utrzymać ciągłość pisania artykułów i nowinek [w końcu też trzeba trochę nakładu czasowego i finansowego aby artykuł napisać]
A to akurat na pewno jest wliczone w cenę :)

Cytat:

każdy przechodzień wkraczający np. na płytę główną rynku w Krakowie powinien płacić podatek, aby pokryć ewentualne koszty, jeśli by na przykład wyrzucił papierek na ziemię albo w inny sposób zanieczyścił środowisko [proponowałbym ustawić dookoła blokady policyjne wraz z budkami, w których siedzieli by inspektorzy urzędu skarbowego pobierający od razu opłaty za wejście na rynek]
Tutaj okazałeś się mało oryginalny, bo wymyślono już nawet więcej. Otóż wyjeżdżając do niektórych częsci naszego kraju płacisz podatek niejako za samo... oddychanie ich powietrzem. Nazywa się to cudo podatek klimatyczny, czy jakoś tak.

A Ty myślałeś tylko o podatku za chodzenie.. ;)

Cytat:

a na koniec: każdy głosujący w wyborach powinien odprowadzać megaduży podatek, aby pokryć straty finansowe, ekonomiczne, moralne etc. wyrządzone przez powalone ustawy i pomysły świń znajdujących się przy korycie
Obawiam się, że pieniędzy by nam nie wystarczyło... ;)

rembrant 24.05.2005 20:03

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Hmmm... tego.. Nie chcę Cię martwić, ale nie byłeś zbyt oryginalny, bo większość tego typu niby absurdalnych opłat już w jakiejś postaci u nas obowiązuje...

A podatek akcyzowy w paliwie, nowy podatek ktory ma byc dorzucony do kosztow wywozu smieci, a akcyza w alkoholu, a brak mozliwosci odliczen podatkow z malymi wyjatkami, a podatek dochodowy i wiele wiele innych. Szkoda gadac, jak tutaj sie ma gospodarka rozwijac. Swinie przy korycie nie widza co sie dzieje. Wystawili by gebe do zachodnich sasiadow, nie musimy nic wymyslac, wystarczy ze skopiujemy pewne wzorce, tj tanie szybkie i skuteczne. Czy kogos mamy tego uczyc?

47 24.05.2005 20:33

Boże widzisz ,a nie grzmisz!!!
Przy pierwszej okazji uciekam z tego popier******* kraju, bo tu się żyć nie da.
Pozdrawiam

Yarozelsky 24.05.2005 20:55

jak tak dalej pojdzie to do 2043roku wprowadza podatek od powietrza ktorym oddychamy :ysz: nic tylko wyuczyc sie i spie***lać za granice :|

t_e_l 24.05.2005 21:00

Cytat:

Napisany przez Yarozelsky
jak tak dalej pojdzie to do 2043roku wprowadza podatek od powietrza ktorym oddychamy

wcale bym sie nie zdziwił ^_^

Patrix 24.05.2005 21:24

wziąć za szmaty tych wsztskich bezmózgów i /w/y/p/i/e/p/s/z/y/ć/ na bruk z tych ciepłych posadek bo im sie we łbie już przerwaca

Robs 24.05.2005 21:30

Słuchajcie, oświećcie mnie bo nie siedzę w temacie, wogóle nie oglądam telewizji,
gdzie w internecie mogę oglądać TVP1,2?
lub inaczej, jak za posrednictwem internetu jest to mozliwe?

Wawelski 24.05.2005 21:41

Cytat:

Napisany przez Ormianin
w związku z tym, że za pomocą internetu można odbierać programy radiowe i telewizyjne, KRRiT postanowiła uregulować korzystanie z sieci.

Jeżeli oznaczać to będzie, że filmy, programy i muzyka nagrane z sieci będą legalne (podobnie jak te, które nagrywamy z TV czy radio) to ja jestem skłonny zapłacić nawet tyle, ile płacę za łącze jako za abonament ;)

andrzejj9 24.05.2005 21:51

Cytat:

jak tak dalej pojdzie to do 2043roku wprowadza podatek od powietrza ktorym oddychamy :ysz: nic tylko wyuczyc sie i spie***lać za granice :|

Ekhm.. jak już wspomniałem coś takiego, jak podatek za oddychanie już jest :)

Patrix 24.05.2005 22:26

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Ekhm.. jak już wspomniałem coś takiego, jak podatek za oddychanie już jest :)

eee ?? możesz przypomnieć :D

kraluk 24.05.2005 22:35

Cytat:

Napisany przez Robs
Słuchajcie, oświećcie mnie bo nie siedzę w temacie, wogóle nie oglądam telewizji,
gdzie w internecie mogę oglądać TVP1,2?
lub inaczej, jak za posrednictwem internetu jest to mozliwe?

Jest taki program Niezbędnik Internauty, który to umożliwia. Tzn. on ma w sobie linki do streamu (czy jakoś tak) tych stacji i otwiera WMP. Buforuje się i możesz oglądać.

Możesz też zajrzeć na stronę tvp...

A wracając do tematu. Przecież jest podatek za powietrze! Nazywa się on aklimatyzyjnym czy klimatycznym - tak jakoś śmiesznie. Polega on na tym, że np. jak mieszkamy w górach i pojedzie nad morze to musimy go płacić, bo oddychamy powietrzem poza naszym miejscem zameldowania, zamieszkania, z tego co wiem, to chodzi w tym wypadku o województwo, w którym mieszkamy.

andrzejj9 24.05.2005 22:47

Cytat:

Napisany przez Patrix

Dokładnie tak, jak Kraluk napisał :)

Kris 24.05.2005 22:50

Cytat:

Napisany przez Patrix

To się ładnie nazywa "opłata klimatyczna" :)

Natomiast powinni jeszcze jeden podatek wprowadzić: BYKOWE. :fiu:

he he he

Yarozelsky 24.05.2005 23:06

:| to juz nawet podatek od powietrza wprowadzili :| a ja myslalem ze w tym kraju bedzie coraz lepiej ,nadal w to wierze, ale takie wiadomosci jakos coraz bardziej przekonuja mnie by stad wyemigrowac po skonczeniu szkoly. :smutny:

demek 25.05.2005 01:48

ja sie dlugo nie zastanawialem jak dostalem propozycje wyjazdu

Igloo 25.05.2005 07:05

tak narzekacie a od dawna te same *****e u władzy. na wybory trzeba chodzić i wybierać odpowiednich ludzi a nie pierdzieć w stołek i biadolić!

mgit 25.05.2005 08:25

Żecz w tym że kogo by się nie wybrało to i tak będzie to samo się działo :)

Air 25.05.2005 09:18

Cytat:

:| to juz nawet podatek od powietrza wprowadzili :| a ja myslalem ze w tym kraju bedzie coraz lepiej ,nadal w to wierze, ale takie wiadomosci jakos coraz bardziej przekonuja mnie by stad wyemigrowac po skonczeniu szkoly. :smutny:

Jest to tak zwane "klimatyczne". Płacisz za to jadąc do miejscowości wypoczynkowych typu Zakopane, Krynica. Jest to doliczane do kosztów zakwaterowania.

andrzejj9 25.05.2005 09:47

Cytat:

Napisany przez Igloo
tak narzekacie a od dawna te same *****e u władzy. na wybory trzeba chodzić i wybierać odpowiednich ludzi a nie pierdzieć w stołek i biadolić!

Niestety wybieramy z tych, którzy kandydują, a wybór ten nie jest najlepszy... Ja teraz poważnie zastanawiam się, czy iść na wybory.. Nie dlatego, że mi się nie chce, albo los tego kraju mnie nie interesuje, ale po prostu nie ma dla mnie kandydatów, którzy mogliby w tym momencie Polsce cokolwiek zaoferować.. Jest tylko ta sama zgraja, która jak dorwie się do koryta, to zacznie wymyślać nowe rzeczy takie, że przy nich ta najnowsza propozycja będzie niewarta uwagi..

Polska...

icemac 25.05.2005 10:10

popatrzmy na to tak

wiekszosc naszych ustaw jest niezgodna z konstytucj unii europejskiej, ale ...

w naszym kraju wszystko przechodzi, a pozniej jeszcze placimy ta "genialne" pomysly "wladzy" u koryta :taktak:

Ormianin 25.05.2005 10:10

to ich regulowanie to:

Rada proponuje objąć abonamentem radiowo-telewizyjnym
posiadaczy komputerów i telefonów komórkowych UMTS.

oraz:

Dlatego też wpadła na pomysł, aby stworzyć specjalny urząd,
który zajmie się nadzorem i wydawaniem koncesji na internet.
Urzędników tych mieliby wybierać politycy

fajnie jest. (p)osly ostatnio ustalily nowy haracz na darmozjadow
od filmow, teraz Ci stworza nowy urzad d/s. utrzymywania rodzin
politykow i niech ktos jeszcze powie, ze unikanie podatkow to cos zlego.

andrzejj9 25.05.2005 10:16

Cytat:

Napisany przez Ormianin
i niech ktos jeszcze powie, ze unikanie podatkow to cos zlego.

W Polsce? Nie.... ;)

raven66 25.05.2005 10:24

Cytat:

Napisany przez andrzejj9

oj kurczę :\ :niepow: nie musiałeś mnie rozbierać tak na czynniki pierwsze, to był sarkazm :fiu: pozdrawiam! :piwo:

demek 25.05.2005 11:39

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Niestety wybieramy z tych, którzy kandydują, a wybór ten nie jest najlepszy... Ja teraz poważnie zastanawiam się, czy iść na wybory.. Nie dlatego, że mi się nie chce, albo los tego kraju mnie nie interesuje, ale po prostu nie ma dla mnie kandydatów, którzy mogliby w tym momencie Polsce cokolwiek zaoferować.. Jest tylko ta sama zgraja, która jak dorwie się do koryta, to zacznie wymyślać nowe rzeczy takie, że przy nich ta najnowsza propozycja będzie niewarta uwagi..

Polska...

zawsze mozesz dopisac swoja rubryke
np - oddaje glos na muzyke w rmf fm :P

epol 25.05.2005 16:23

Cytat:

Napisany przez demek
ja sie dlugo nie zastanawialem jak dostalem propozycje wyjazdu

Kiedy wyjezdzasz? Mamy nadzieje, ze nas bedzie odwiedzal tu na ofrum.

Cytat:

Napisany przez Igloo

Tylko na kogo glosowac? Nie ma nikogo kompetentnego...

andrzejj9 25.05.2005 19:56

Cytat:

Napisany przez epol
Tylko na kogo glosowac? Nie ma nikogo kompetentnego...

Na mnie ;) Ale jeszcze nie teraz..

epol 25.05.2005 23:51

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Na mnie ;) Ale jeszcze nie teraz..

Poczekam. Masz moj glos :spoko:

demek 26.05.2005 00:49

Cytat:

Napisany przez epol
Kiedy wyjezdzasz? Mamy nadzieje, ze nas bedzie odwiedzal tu na ofrum.

sam koniec wrzesnia coby na anglia polska sie zalapac:) bede was odwiedzal tylko w troche mniejszym stopniu niz teraz bo internet bedzie staly takze lus blus:)

ro29 26.05.2005 01:11

Witam !
Pomysł z tym podatkiem, od posiadaczy komputerów też mnie przeraził ***8211; widocznie w tej KRRiT, od nadmiaru pieniędzy przychodzą im takie pomysły do głowy !!! To tak jak z tą opłatą na kinematografię ***8211; będzie (może !), parę filmów polskich więcej, ale za to droższa kablówka, bilety do kina itd.
A wracając do proponowanego abonamentu, to mi to trochę wygląda na to, że po prostu nie wiadomo, jak ściągać solidnie standardowy abonament, i po prostu zamiast z tego już istniejącego źródła zdobyć więcej pieniędzy, to wymyśla się nową opłatę, którą podejrzewam, część osób będzie także omijać !!!
Takie smutne i przerażające czasy !
A co do wyborów ***8211; na 99 % na nie pójdę ***8211; z różnych powodów ***8211; chociażby z tego, że chcę mieć prawo do dyskusji ***8211; a uważam, że Ci co nie głosują, nie mają zbytnio takiego moralnego prawa.
I na 60% będę głosował na wybraną partię A ( nie podaję jaką, żeby nie było kampanii), a na 30% na partię B. Pozostałe 10%, pozostawiam na nieoczekiwane zwroty akcji i moich poglądów, ale prawdę mówiąc, wątpię, aby one nastąpiły !!!
Pozdrawiam
ro29

andrzejj9 26.05.2005 04:24

Cytat:

Napisany przez epol
Poczekam. Masz moj glos :spoko:

Dzięki :piwo:

Zbiorę jeszcze trochę i może w przyszłych wyborach startuję ;)

andrzejj9 26.05.2005 04:41

W końcu coś sensownego:

http://info.onet.pl/1,15,11,12291202...1,0,forum.html

kraluk 26.05.2005 10:36

A tutaj mam oficjalny komunikat KRRiT ws. artykułu Rzeczpospolitej z 24.05.05:
http://www.krrit.gov.pl/stronykrrit/...ominternet.pdf

Radze przeczytać.

andrzejj9 26.05.2005 12:48

Cytat:

Napisany przez kraluk
A tutaj mam oficjalny komunikat KRRiT ws. artykułu Rzeczpospolitej z 24.05.05:
http://www.krrit.gov.pl/stronykrrit/...ominternet.pdf

Radze przeczytać.

No właśnie...

Sam już czasami nie wiem - bardziej kląć na polityków wymyślających durne przepisy, czy prasę, która kompletnie je przeinacza opisując w artykułach..

MariuszV 26.05.2005 22:50

Tak sobie to czytam i widze ze w Polsce jednak nic sie nie zmienilo. Nasi politycy dalej wola tworzyc buble prawne na szybko i pozniej poprawiac niz pomyslec czy poradzic sie ekspertow prawnych zeby wszystko bylo tak jak powinno byc. A tak bedzie do tej pory dopoki ludzie nie zaczna wybierac na stanowiska ludzi wyksztalconych a nie po podstawowce czy zawodowce...

demek 27.05.2005 01:23

celowo sie tak robi zeby ktos mogl na poczatku sie nachapas kasy a potem sie zmienia.....na takie zeby kto inny mogl to powtorzyc a za trzecim razem na dobre:)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:06.