![]() |
Windows Home a Professional - dwa bajty różnicy oszustwa MS
Nie wiem czy temat juz byl, ale ja dzis to przeczytalem i podaje za infojama.pl:
Jak podaje Bink.nu, w niemieckim magazynie komputerowym c't znalazła się instrukcja, jak zmienić dysk instalacyjny Windows XP Home Edition, aby powstała z niego prawie pełna edycja Professional. Magazyn odkrył, że wystarczy zmiana tylko dwóch bajtów, aby uzyskać rozszerzone funkcje zabezpieczeń, zarządzanie użytkownikami i zdalny pulpit. Nie są to wszystkie funkcje edycji Professional, jednak łatwa zmiana może zyskać tak szeroką uwagę użytkowników, jak nieprzyjazną opinię Microsoftu. Artykuł znajduje się jedynie w papierowym wydaniu dwutygodnika c't w numerze 12/05 i ma 8 stron (począwszy od strony 148). Jedyne szczegół na temat tej (oczywiście sprzecznej z umową licencją!) metody zmiany mówi, że wymaga kilku prostych kroków, z których główny polega na zmianie pliku setupreg.hiv w katalogu I386. czy ktos zna szerzej temat... owe dwa bajty? jesli to prawda MS robi nas w ciula... bo przeciez jest spora roznica w cenie pomiedzy wersja Home a PROF. |
Pierwsze słysze :blee:
ale po M$ bym sie tego nie dziwil (( (( (( |
Cytat:
Czy M$ robi w ciula? Nie. Dostajesz to, za co zapłaciłeś. Jeśli natomiast masz ochotę i potrafisz pokombinować, to kupując produkt tańszy jesteś w stanie z niego zrobić droższy. Wielu Producentów robi takie rzeczy i nie ejst to oszukiwaniem Klienta. Podobnie sprawa wygląda przecież w kartach graficznych, gdzie często kupując sporo tańszy model możesz uzyskać model sporo droższy i wydajniejszy poprzez zmianę BIOS'u tylko. Producenci samochodów też robią takie sztuczki niekiedy z silnikami (szczególnie wysokoprężnymi). Wystarczy odwiedzić serwis i wymienić układ sterujący wtryskiem za kilkaset złotych i wyjeżdżasz samochodem z silnikiem sporo mocniejszym. Normalnie musiałbyś zapłacić kilka tysięcy więcej, gdybyś chciał mieć ten silnik, ale prosto z salonu od dilera. |
albo wgrać oprogramowanie komputera z modelu z mocniejszym silnikiem.
|
Cytat:
Cytat:
owszem można zmienić chip lub soft w kompie ale to nie wyjdzie silnikowi na dobre. wiadomo że większa moc to wyższe temperatury i ciśnienia spalania co się przekłada na większe obciążenie elementów silnika a większe obciążenie to szybsze zużycie silnika. dochodzi do tego jeszcze zwiększenie naprężeń materiału co w niesprzyjających warunkach może dać przekroczenie granicy zmęczenia a wtedy o pęknięcia lub złamania nie trudno. nie wiem czy wiecie panowie ale te same pod względem konstrukcji silniki mogą być wykonane z różnych materiałów w zależności od ich mocy, bo po cholere np. w 60 konnym silniku korbowody ze stali tytanowej ze 130 konnej bestji |
no i bardzo fajnie ze ktos to odkrył, czekam tylko az rozpowszechni sie sposób jak "odblokować" home i zostaje tylko czekac na oficjalny komunikat w tej sprawie ekipy z Redmond
chyba ktos bedzie pare dolców do tyłu || |
Cytat:
Czy jeśli kupisz ten najsłabszy i dzięki Twojej zaradności przywrócisz go do "nominalnej" mocy, na którą został zaprojektowany, to co może się jemu stać? Przecież został zaprojektowany na tę moc, więc pracuje w normalnych, przewidzianych przez projektantów warunkach. Nie mówimy tutaj o "wysilaniu" silnika ponad to, na co został zaprojektowany. Zapewniam Ciebie, że w silnikach pochodzących z seryjnej produkcji, o tej samej konstrukcji, nie używa się do ich produkcji różnych materiałów :) Po prostu takie żonglowanie tymi samymi elemenatmi wykonanymi z różnych materiałów byłoby nieopłacalne i siało by zamęt w fabryce. Tytanowe wały, to nie seryja produkcja... raczej limitowane wersje dla nieprzeciętnyh serii samochodów za horrendlaną kasę. W silnikach, które są popularne na rynku, dominuje zwykła stal, ewentualnie stopy aluminium. I po co Producenci mieli by cokolwiek kombinować w użytych materiałach...to są powszechne, tanie materiały. |
NO i zapomnielismy o najwazniejszym na tym formum..... o nagrywarkach :)
Poprostu takie jest juz zycie.... |
Cytat:
|
a czy taka zagrywka z podmiana bedzie legalna?
bo jak udowodnic potem ze sie pzrerobilo taki windows HE zeby miec PrO? |
Cytat:
|
jak czytam czasem takie teksty o robieniu w ciula to mi sie slabo robi.. zaraz bedzie, ze przyroda nas oszukala, bo powietrze ma tylko 21% tlenu a reszta to jakis badziew
bo rownie zasadne sa te 'oskarzenia' - 'robi w ciula', sam sie robisz, wierzac demagogom, ktorzy najchetniej wszystko chcieliby za darmo z pocalowaniem w reke, ale tez woleliby zatrzymac swoja wysoka pensje kilku redaktorow z dziwnych serwisow celuje w wyszukiwaniu 'zamachow na wolnosc' i 'przykladow robienia w ciula' - przez to, ze znajduja dziury tam gdzie ich nie ma, podwazaja autorytet ludzi, ktorzy znajduja PRAWDZIWE afery/problemy. na szczescie swiadomosc ludzi rosnie i coraz trudniej tak zbic jakikolwiek kapital - kapital zaufania do witryny zwlaszcza... co z tego, ze windows jest tak sztucznie okrojony? po pierwsze te dwa bajty nie zmieniaja home w pro, tylko dodaja kilka [nie wszystkie] usuniete z home skladniki, po drugie, nawet, gdyby zamienialy home w pro to CO Z TEGO? powszechnie wiadomo, ze karty graficzne, procesory - wszystko co skomplikowane i drogie w projektowaniu - robi sie tak, ze powstaje najmocniejszy model a slabsze i tansze powstaja poprzez wyciecie niektorych elementow - nie widze w tym nic zlego. gdyby ktos zadal sobie trud i pomyslal nad konsekwencjami finansowymi takiego podejscia, a nie tylko 'weszyl podstep' i nie wysilal rozumu, to by wiedzial, ze takie milionowe oszczednosci sa nie bez wplywu na NIZSZA cene WSZYSTKICH ukladow [projektowanie jest NAPRAWDE strasznie drogie] wspolczuje wszystkim szukajacym podstepu za kazdym zakretem - nerwice to straszna rzecz |
@Ormianin to nie jest oszustwo.
Wiadomo, że Pro i Home to linia XP Te systemy są przeznaczone do dwóch różnych celów/zastosowań. Dlaetego jeden nie ma tego co drugi bo po co... Trick ciekawy... A Radeony/procki AMD to jak przerabiacie słabasza wersja to też uszustwo ?? :D |
wyobraźcie sobie, że producent robi kilka modeli naraz.
przecież koszty projektowania, dostawy materiałów, zorganizowania produkcji, magazynowania, no i dystrybucji byłyby astronowmicznie wysokie. nie dziwicie się, że m$ robi identycznie. edit: przekroczyłem magiczną barierę 3000 postów... po 4 latach :P |
Cytat:
A to, ze po zmiane 2 bajtow dostajemy inne funkcje, ktorych nie ma normalna wersja Home to nic innego jak szukanie oszczednosci, a nie jakies tam oszustwa. Aa i taka zmiana bedzie nielegalna. W koncu placisz za Home to masz Home. Takie same posuniecia stusuje bardzo duzo producentow, wiele tu juz zostalo podanych. Ja dodam jeszcze do nich telefony komorkowe ;) |
yes indeed, you can***8217;t change an installed Windows but only your Installation CD (or even a recovery CD in case the manufacturer had not left out important parts)
Here***8217;s the detailed breakdown you asked for. 1. Copy the root directory and the i386 directory of the WindowsXP CD to your harddisk 2. Extract the Bootsector of your WindowsXP CD 3. Change 2 Bytes in i386\Setupreg.hiv : a) Open Regedit b) Highlight HKEY_LOCAL_MACHINE c) Menu: File -> Load Structure -> i386\Setupreg.hiv d) Assign an arbitrary name to the imported structure e.g. ***8220;Homekey***8221; e) Goto HKEY_LOCAL_MACHINE\Homekey\ControlSet001\Services\ setupdd f) edit the binary key ***8220;default***8221; and change ***8220;01***8221; to ***8220;00***8221; and ***8220;02***8221; to ***8220;00***8221; g) Highlight ***8220;Homekey***8221; and select menu: File -> unload structure 4. Burn your new XP Pro CD 5. Install WindowsXP as usual. Your XP Home Key will work. Note: You cannot apply SP2 to such a WindowsXP Pro, so step 1.b) might be to integrate SP2 in your Installation CD Please check the menu-entries as I don***8217;t owe an English copy of XP and have to guess them. |
Cytat:
Cytat:
<-- |
Patrix, woitas jak wy żeście to zrobili 3000 w tym samym czasie, no gratuluję
|
Próbował już ktoś tego przepisu Zorga???
|
Cytat:
|
to znaczy że zorg piractwo szerzy wśród nas ;)
no,no kto by pomyślał :) |
A czym wy sie tak podniecacie? Wiadomo, że każdy chce zarobic jak najwiecej wiec po co robic od poczatku system skoro mozna zmienic jakies dane w jednym pliku i juz jest wersja okrojona. Jesli ktos ma orginalnego wina Home to na pewno tego nie zmieni, a jesli ktos ma pirata to na pewno ma juz Professional, bo jak juz piracic to na maksa. Ja mam problem z glowy bo mam wina 2003 na szczescie i jestem zadowolony :P
|
Jedyna kwestia może być, czy rzeczywiście taka zmiana we własnym zakresie byłaby nielegalna? Bo przecież kupuje się oryginalny system bez żadnego zastrzeżenia, że nie można dostosować go (w ten lub inny sposób) do swoich potrzeb. Przynajmniej nie podejrzewam, żeby na chwilę obecną coś takiego było zaznaczone.
Generalnie jednak zgadzam się z wypowiedzią Sida i kilku jeszcze osób. To jest normalna kolej rzeczy i nie ma tutaj co czuć się na siłę oszukanym.. |
Dla zainteresowanych cały proces przeróbki w języku polskim:
http://www.winxp.com.pl/modules.php?...rder=0&thold=0 |
Cytat:
już w ojczystym wydane :P |
to kto pierwszy testuje, ja tam zostaje przy 2000 i 2003 server
|
andrzejj - oczywiscie ze to jest nielegalne - umowa licencyjna wyraznie zabranie wprowadzania jakichkolwiek przerobek w oprogramowaniu
przeciez windows nie jest opensourcem zeby tak mozna bylo! tylko opensorcy mozna przeraniac jesli np przerobisz freeware nie bedacy opensourcem to tez lamiesz prawo - bo umowa licencyjna tego nie dopuszcza! dobrze ze biadolenia z pierwszej strony sie skonczyly... home jest tanszy bo nie musial byc drugi raz opracowywany - pro zostal okrojony i jest sprzedawany taniej - wybierasz co potrzebujesz, placisz i masz to za co zaplaciles... a tak btw: ile osob wkorzystuje mozliwosci pro? ilu sa one niezbedne do zycia? :> trudne pytania :D zaraz ktos odpowie ze bez group policies zyc nie mozna... mozna - placisz mniej, masz mniej chcesz miec wszystko za free i legalnie - sciagaj linuxa |
Cytat:
Dokładnie;) |
Cytat:
Swoją drogą to ciekawe - kupuję procesor, przerabiam go i dalej go mogę użytkować (nikt mnie nie posądzi o łamanie prawa), a jedyną konsekwencją jest utrata praw dodatkowych, tj. gwarancji. Kupując soft, jak się okazuje można zostać przestępcą, tylko dlatego że się ma smykałkę... :blee: |
mam tylko pytanie ale po co?
|
Cytat:
Nie wnikam w to już, ale skoro nie ma powodu żeby to robić, to by wynikało, że tym bardziej nie ma też powodu do tego, żeby zabraniać :| |
ja rozumiem tak fajnie tylko wydaje mi sie jesli ktos chce prof to instluje prof :D dobra już nie wnikam :D
|
Cytat:
|
Cytat:
Nie w porządku wg mnie jest przede wszystkim prawo, które zezwala na niepozwalanie użytkownikom na robienie, co im się podoba z ich własnością na własny użytek i znajomych. :blee: |
Z jaką 'ich własnością'? Nie kupujesz przecież praw własności do kodu źródłowego produktu. Microsoft w swej łaskawości i za niewielką opłatą :D udziela ci jedynie licencji na używanie _swojego_ produktu. I w licencji tej jest powiedziane, że nie możesz w jakikolwiek sposób modyfikować tego softu. A jednym z warunków instalacji oprogramowania jest zaakceptowanie umowy licencyjnej, więc...
|
ah kolega mnie wyprzedził :D a mam pytanie czym tak naprawdę sie róznie Home od PRofa?? bo nigdy nie uzywałem HOme'a tylko cały czas Prof :D i nie wem
|
Cytat:
Licencjonowanie na takich zasadach nie ma żadnego uzasadnienia dla użytkownika końcowego, który chce dostosować system do własnych potrzeb. Całe szczęście, że w odwodzie jest open source, bo byłby już matrix zupełny... |
To proste - osoba zmieniająca Home na Pro po prostu nie będzie miała licencji na Pro tylko na Home a co za tym idzie bedzie miała jakby nielegalnego Windowsa ;) Tak myśle ;)
|
Wg mnie to nie byłby żaden z tych Windowsów. Za dużo na Home za mało na Pro a Mirosoft takiego nie zrobił. Proponowane nazwy: Advanced Home lub Almost Pro :D
|
Cytat:
Windows jest "oprogramowaniem właśnościowym" MS, Ty dostajesz jedynie licjencje na jego użytek. Reakcją na restrykcyjność tej licencji jest licencja GPL (General Public License). Windows nie jest na zasadach Open Source (Otwartego oprogramowania), więc "nie masz prawa" ingerencji w kod - patchowanie /Home > Pro/ można nazwać taką ingerencją, więc używanie tego "nie wiadomo co" nie jest legalne :) Nikt nie broni Ci kupić wersji BOX systemu 'na innych zasadach' np. Linux, kup i przerabiaj :> Jeśli wydając pieniądze nie wiesz w co sie pakujesz to wybacz... |
Jakie są główne różnice pomiędzy wersją Home i Professional XP?
# Backup - XP Pro posiada standardowy program do backupu danych, wersja XP Home nie # Dynamic Disks - wersja XP Pro wspiera tę funkcję, wersja XP Home nie # IIS - XP Pro zawiera, XP Home nie ***8226; Encrypted File System (EFS) - Windows XP Pro wspiera tę funkcję, XP Home nie # Wiele monitorów - XP Pro wspiera do 9 monitorów, wersja XP Home - tylko jeden # Wieloprocesorowość - XP Pro wspiera do dwóch procesorów, XP Home jeden # Członkostwo w domenie - Windows XP Pro może być członkiem domeny, XP Home nie może, ale ma dostęp do zasobów domeny # Group Policy - XP Pro wspiera, XP Home nie # IntelliMirror - XP Pro wspiera IntelliMirror, w skład czego wchodzi Microsoft Remote Installation Services (RIS) oraz zarządzanie użytkownikami, XP Home nie wspiera IntelliMirror # Uaktualnienie z Windows 98/ME - obie wersje pozwalają na takie uaktualnienie # Uaktualnienie z Windows NT/2000 - Tylko XP Pro pozwala na takie uaktualnienie # 64-bit - Tylko XP Pro będzie miał 64 bitową wersję dla procesora Itanium # Wsparcie sieci - XP Pro zawiera wsparcie dla Monitora Sieci, SNMP, IPSec oraz Client Services for NetWare, XP Home nie zawiera tych opcji |
Cytat:
ehem WIELKIE THX |
Cytat:
|
Cytat:
|
Nie wiem, ale można zintegorwać GPEDIT z HOME ;p
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:47. |