![]() |
DVD-R x8 HAWK - czemu wypala mi x4 ??
Mam Litka 1653 z przednajnowszym biosem.
Kupiłem HAWK x8 DVD-R. W nero mam do wyboru TYLKO x4. Czemu? HAWK x8 DVD+R wypalaja sie ok. Mało tego. HAWK x4 mogę wypalać nawet x8 - i to poprawnie. Więc czemu u licha DVD-R coś szwankuje z predkoscia???? |
A przepraszam przednajnowszy bios, to który??? ||
hawki to po prostu badziewie i to by było na tyle :piwo: |
Hawki + spisuja sie super.
|
Cytat:
Sprawdź DVD Identifier'em tą płytę, bo może to 4x i tyle. ja zrobiłem jakiś czas temu test 2 Hawków. oto test || http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...postcount=3699 |
Miszczu - w 2 miesiace wypaliłem 141 HAWK DVD+R x8. Źle wypaliły się ...... 2.
Więc nie mów mi że płyty są do tyłka. Na DVD mam jak byk x8 Aha - i nie liczy sie dla mnie ze dane znikna po 4 miesiacach. Plyty nie byly dla mnie - hehehe I mam pytanko. Co oznaczaja te wykresy? Im wyzsze tym gorzej? |
Cytat:
Hawki to rewelka :\ ludzie na tym forum złośliwie piszą, że to badziew najczęściej :O a jak na płycie jest napisane to nie warto sprawdzić programem po co bo jak byk napisane :fiu: co ja tam wiem o płytach dvd :smutny: nagrywarkę mam lekko ponad rok :ysz: |
Sluchaj - mi one pasuja - BO SIE NAGRYWAJA I SA TANIE.
Jak nagrywam dla siebie uzywam TDK. Rozumisz? PS. A ja mam spaware od 3 lat. |
Cytat:
A skąd ty wiesz miszczu, czy te płyty wypaliły się dobrze skoro zadajesz pytanie co oznaczają te wykresy, wg mnie to może im wyżej tym lepiej, czemu nie? :bicz: |
toszto znawca! :) tylko jak taki znawca to po co nas malo znajacych sie pyta?:)
|
Cytat:
Bo je weryfikowałem Zreszta nie bede ci sie tlumaczyl Dobra EOT bolki. |
Cytat:
A jaką to spawarę masz od trzech lat? Bo chyba migomat ^_^ Albo dwa lata i jedenaście miesięcy przeleżała w szafie :\ A odnośnie pytania - to zasada jest taka: Inteligentne pytanie - inteligentna odpowiedź Jeżeli chcesz uzyskać inteligentną odpowiedź To może opisz dokładnie tega Hawka - jaki kolor, jak wygląda, jakie ma oznaczenia, itp. Bo Hawków ci u nas jak psów :D Sprawdź sobie też od zapisywalnej strony nośnika Czy nie ma tam na pierścieniu przy otworze oznaczenia: DVD-R x4 :czytaj: To może być kluczem do odpowiedzi I troszeczkę kultury Nie za wiele Ale chociaż tyle: . :taktak: |
te płyty to totalna kicha, kup coś innego i nie daj sobie wciskać kitu,że hawk jest ok.
np. copyme x4 pali się x8 i...czyta się wspaniale, na kilku sprawdzonych playerach dvd chodzi bez zarzutu(tak + jak i -) |
Cytat:
|
Miszcz Orion66 jak zwykle pokazal klase :podbite:
Co za koles z niego :blee: Az dziwne ze nie ma jeszcze czerwonych kropeczek... :> |
Cytat:
Ale podobno ma mieć :taktak: :> |
Kupiłem taką płyte DVD-R 8x okazało się, że producentem tej płyty jest LONGTEN 001 największy szajs jaki może być i płytki tej nie wypalisz x8 bo ma indeks x4 :(
|
Cytat:
Cytat:
|
no i do mnie tez takie wiesci dotarly ||
|
No to jak?
Po kropce? :> :haha: |
sprawdzalem , ja w tej chwili nie moge, czyli najwczesniej dopiero w poniedzialek, no chyba ze przed 13:00Pm mi jeszcze pozwoli ;) (to bedzie moja pierwsza) :D :D
|
Cos mi sie kojarzylo ze mialem do czynienia z tymi Hawkami dvd-r "8x" i nie byly to mile doznania :nie:
Wynik mozna zobaczyc tutaj. PS. Tak jak pisal kowanski - plyta nagrywana 4x - szybciej bodajze sie nie dalo. |
no widzę już czerwoną kropę to lecimy ||
może będzie nowy rekord http://forum.cdrinfo.pl/images/icons/icon10.gif |
a ja daleej jeszcze nie moge :smutny:
|
Cytat:
|
czerwonych kropek nie ma ....... bo ma jedna kropke :P
|
Cytat:
Akcja "Podaruj kropke" :haha: ... i kazdy wie o co chodzi... ;) :piwo: |
qrcze skonczyly mi sie kropki :(
w poniedzialek podrzuce jedna :) |
Przyłączam sie do akcji :>
|
o! a za co czerwona kropka!? :bicz: :wsciekly: (( :boks: ???
No więc tak. HAWKi to takie ładne złociutkie gładziutkie i jak byk na nich siedzi 1-8x DVD-R Póki co używałem 1-8x DVD+R i paliły sie cudnie :* Jak pisałem wypaliłem ich około 130. Pojechałem do KARFURA i chciałem nabyć więcej DVD+R. Ale okazało się że nie było ich już. Więc z tej samej serii postanowiłem zaryzykować te HAWK 1-8x DVD-R. I faktycznie - z tyłu na pierścieniu jest DVD x4. Przecież to oszustwo! Dlaczego sprzedaje się nie to co napisane jest na przodzie krążka?! Czy mogę reklamować produkt? (( |
Cytat:
Produkt za który zapłaciłeś nie spełnia wymogów co do informacji na nim zawartej Niech to sprawdzą w sklepie jak chcą A kasę oddać powinni (( Zobacz zresztą TU :czytaj: Być może nawet to te same Sprawdź oznaczenie - tak jak już mówiłem :taktak: |
A moze mi ktos napisac/doradzic jakie sa tanie plyty i sie dobrze nagrywaja (koniecznie x8) i plusowe.
|
Cytat:
Ale przyjmijmy cenę około 1zł Za ~ 1.3zł są eProformance - jak do tej pory dla mnie rewelacja - nie zawiodłem się na nich jeszcze W cenie 0.8zł można dostać CopyMe oraz Mediastore - obydwa x4 Ale z indeksem od MCC003 więc umożliwiają nagrywanie x8 Nieznacznie lepsze są Mediastore - tylko muszą to być te nowe Z czarnym wierzchem :taktak: |
Platinum DVD+R 8x - 65zł za 50 producent MCC003 lub RICOOHJPNR02
|
Kupie dla proby 1 sztuke tego media store x4 (takie ladne czarne) w Karfurze.
Jak beda mi pasily - to zakupie wieksza partie. A moze mi ktos wytlumaczy. Czemuz u licha pisze sie na plytach x4 a mozna nagrywac x8 ? O co tu chodzi? To nie lepiej od razu napisac x8 ??? |
Cytat:
Są to podróbki - że niby z fabryki MCC W rzeczywistości być może jechały tylko tym samym tirem :mruga: |
No ale zaraz? Nie rozumiem? Podrobki LEPSZE (x8) od oryginału (x4)
KE ???? |
Cytat:
Na MCC003 są np. Verbatimy x8 A tu mamy płytkę x4 Podróbka nie polega na zwiększeniu prędkości palenia :nie: Tylko na oszukaniu nagrywarki jaka płyta w napędzie siedzi Coś jak zmiana strategii :czytaj: :mruga: |
bo to kiepskie plyty sa...
|
Aha rozumiem juz.
Ale oznacza to ze powierzchnia takiej plyty (x4) NIE jest generalnie przystosowana do nagrywania x8? I moga powstawac na niej bledy? |
słowo się rzekło ||
|
no i koledze troche "zmieka rura" :taktak:
juz nie twierdzi ze to takie super jastrzebie ;) |
moja nagrywarka cd to hawkow nawet nie chce tykac - nie rozpoznaje, dlatego NIE kupuje plytek HAWK - cd czy tez dvd
|
Cytat:
Wynika to z ogólnej jakości wykonania nośnika :taktak: Użytego barwnika, poliwęglanu, stopnia przyłożenia się fabryki, jakości linii produkcyjnej, itp. ... |
w www.proline.com.pl platinium x8 +R i -R sa po 1,20 w cace po 25 lub 50 sztuk - produkcja ricoh, jakosc niezgorsza
ciezko taniej kupic coklowiek, a juz na pewno nic lepszego sie nie da a jak wazne dane to 1,60 verbatimy produkcji mitsubishi x8... |
Cytat:
Nic mi nie zmiękło i nadal bardzo chętnie kupiłbym te HAWKi DVD+R X8 bo byłem z nich BARDZO zadowolony. A teraz muszę kombinować. Kupiłem na próbę 2 DVD+R x4 (MT2929) firmy Mediatech jak tu mi ktoś poradził. Zaraz je sprawdzę co i jak.... ... no i nagrywam właśnie x8 - więc póki co jest ok. Po nagraniu zweryfikuje płytę czy jest w 100% odczytywalna. Panowie mam do was PYTANIE: - co oznaczają te wykresy PI i PIT czy jakos tak. Czy im większy wykres tym gorsza jakość nośnika??? |
Cytat:
|
Właśnie robię tes tej Media-Store x4 (Nero speed). Załącze obrazek zaraz.
Ale wyjaśnijcie mi jak mam rozumieć te wykresy w nero? - co oznaczają te wykresy PI i PIF czy jakos tak. Czy im większy wykres tym gorsza jakość nośnika |
General Information
Drive: LITE-ON DVDRW SOHW-1653S Firmware: CS0K Disc: DVD+R (MCC 003) Selected speed: Maximum PI errors Maximum: 450 Average: 28.87 Total: 368256 PI failures Maximum: 27 Average: 0.40 Total: 6448 PO failures: n/a Jitter: n/a Scanning statistics Elapsed time: 6:21 Number of samples: 100561 Average scanning interval: 1.27 ECC Glitches removed: 2 |
Ilość załączników: 1
No wrzuciłem obrazek jako załącznik
I jak te wyniki? Chyba zle co? |
Wynik niedopuszczalny :nie:
Powiedz mi - Czemu odwalasz chale??? Rozumiem ze nagrywasz dla kogos i pewnie za kase. :taktak: Rozumiem ze chcesz zarobic. :taktak: Nie rozumiem natomiast kupowania syfu i sprzedawania tego ludziom :nie: Odzaluj te 20-30 groszy i kup Platinumki dvd+r na ktorych bedziesz mogl palic 8x i wszyscy beda zadowoleni. Chyba ze palisz w tysiacach sztuk i kazdy grosz sie liczy :haha: Ale wciskac taki badziew klientom? :bicz: |
I uwaga uwaga:
Oszukany HAWK x8 DVD-R który nagrywa sie tylko x4 General Information Drive: LITE-ON DVDRW SOHW-1653S Firmware: CS0K Disc: DVD-R (LONGTEN 001) Selected speed: Maximum PI errors Maximum: 1042 Average: 730.26 Total: 6263516 PI failures Maximum: 17 Average: 5.62 Total: 131012 PO failures: n/a Jitter: n/a Scanning statistics Elapsed time: 4:21 Number of samples: 61727 Average scanning interval: 1.21 ECC Glitches removed: 1 |
Prosze - ten chyba lepiej wypadl co?
|
A co sadzicie o HAWKAch tych oszukanych?
Hmmm - chyba bede inwestowal w te Platiniumy.... A co do chały. Ja sie nie znam. Myslalem za jak nagrywam i potem daje sie odczytac to wszystko gra..... Nie mialem pojecia ze te cyferki maja znaczenie. No wlasnie jakie maja znaczenie? Wynika z tego ze te Media store to kicha. Ale nagralo sie. Czy slaby wynik oznacza ze dane wyparuja po miesiacu? O co chodzi? ??? ??? ??? ??? ??? ??? ??? ??? ??? |
Po pierwsze to zrob te testy jeszcze raz, ale przy odczycie z predkoscia 4x (masz max) :taktak:
Wtedy zobaczymy jak beda wygladaly. Po drugie to jest sporo nt testow i dopuszczalnych wartosci na forum - poszukaj. W skrocie powiem tylko ze dla Litka dopuszczalne wartosci to PIE=280 i PIF=4, no i oczywiscie PO=0. Standardowo testy na litku robi sie z v=4x. Generalnie zrzuty testow ktore wkleiles sa niedopuszczalne :nie: Ale tak jak mowilem - zrob z v=4x i wtedy pogadamy... |
Ok więc tutaj macie HAWK DVD+R x4 (złote) - nagrane na x8
General Information Drive: LITE-ON DVDRW SOHW-1653S Firmware: CS0K Disc: DVD+R (RITEK R03) Selected speed: 4 X PI errors Maximum: 649 Average: 173.68 Total: 2302812 PI failures Maximum: 11 Average: 1.03 Total: 10447 PO failures: n/a Jitter: n/a Scanning statistics Elapsed time: 12:04 Number of samples: 109820 Average scanning interval: 1.09 ECC Glitches removed: 0 |
Prosze : ???
|
Poczatek kiepsko nagrany, zreszta reszta tez nienajlepiej :/
Co to jest za plytka? Nosnik Riteka nie nalezy do najlepszych, a z tego co widzialem gdzies, Platinum puscil na nich jakas serie +r 8x :bicz: Generalnie kicha :taktak: Sprobuj 4x - moze bedzie lepiej :taktak: |
A po czym widzisz ze zle nagrane? Jak odczytywac te wykresy?
|
Cytat:
Pisalem o bledach dopuszczalnych itp. Wiecej na forum... (( |
Cytat:
|
Nikt mi nie odpowiedział jaki REALNY wpływ mają te cyferki o które tak walczycie:
Czy slaby wynik oznacza ze dane wyparuja po miesiacu? O co chodzi? |
troszke jakbys sie zainstersowal, to bys znalaz i na forum i na sg i pewnie w pomocy programu ze te cyferki oznaczaja bledy odczytu (a bledy odczytu wynikaja z bledow zapisu i niewydolnosci ukladow korekcyjnych)
generlana zasada - im wiecej tym gorzej jesli jest duzo to juz wogule klapa bo ilosc informacji korekcyjnej przestaje byc wystarczajaca do odczytu wogule i masz zwalaona plyte ilosci bledow na plytach rozna z uplywem czasu i dzialaniem czynnikow zewnetrzych typu swiatlo, temperatura, wilgoc, na kiepskich plytach szybciej, wiec po kilku miechach dane z nich "paruja" sa standardy dopuszczalnej ilosci bledow na plycie, idealem niedoscignionym jest oczywiscie zero, ale to niemozliwe niestety zeby bledow bylo jak najmniej dana plyta powinna byc zapisywana z okreslona predkoscia w okreslonej strategii w przelozeniu na nasze trzeba dobrac do siebie: plyte, nagrywarke i jej bios (zwykle najnowszy=najlepszy) |
Jeszcze raz DVD-R x4 (HAWK złoty) nagrany x4 (bo wiecej sie nie da)
General Information Drive: LITE-ON DVDRW SOHW-1653S Firmware: CS0K Disc: DVD-R (LONGTEN 001) Selected speed: 4 X PI errors Maximum: 572 Average: 406.60 Total: 6278751 PI failures Maximum: 4 Average: 0.84 Total: 8828 PO failures: n/a Jitter: n/a Scanning statistics Elapsed time: 13:58 Number of samples: 125714 Average scanning interval: 1.09 ECC Glitches removed: 0 |
Teraz chyba wyszlo duzo lepiej?
|
A tutaj juz ostatni moj test: DVD+R x4 PROFESSIONAL (HAWK SREBRNY) - wypalony x8
General Information Drive: LITE-ON DVDRW SOHW-1653S Firmware: CS0K Disc: DVD+R (YUDEN000 T02) Selected speed: 4 X PI errors Maximum: 33 Average: 4.81 Total: 47984 PI failures Maximum: 6 Average: 0.54 Total: 4788 PO failures: n/a Jitter: n/a Scanning statistics Elapsed time: 12:55 Number of samples: 115713 Average scanning interval: 1.11 ECC Glitches removed: 0 |
pif troche "spory" ale juz lepsze wykresy niz te poprzednie :taktak:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:21. |