![]() |
LiteOn DVDRW SOHW-1653S nie wypala z max prędkością
Witam
Mam nagrywarkę LiteOn DVDRW SOHW-1653S i problem taki jak w temacie. Np. płytkę CD-RW Esperanza powinienem móc nagrywać z 12x a nagrywa 10x. Przed chwilą wypalałem płytkę CD-R EMTEC i powinienem móc z 48x a wypalało z 24x. Czy jest ktoś w stanie mi pomóc rozwiązać ten problem? Z góry dziękuję Ziak |
Zmień płytki na lepsze, to co jest nadrukowane na płytce nie zawsze pokrywa się z tym jak szybko można bezpiecznie nagrać.
|
Litek wypala płyty CD RW z prędkościa 4x, CD RW HS z prędkością 4 i 10, CD RW UHS z prędkością 16 i 24. Wynika z tego, że tej płyty nie nagrasz x 12.
Jeśli chodzi o tą CD R to pewnie jej jakość jest mizerna i dlatego wypala ją x24 mimo, że pewnie można wybrać w Nero x48. |
cdr emtec wcale nie sa zle....do dzis mi audio chodza nagrywane nawet 5 lat temu
|
Cytat:
Wtedy to chyba był basf ;) Co do jakości to nie jestem przekonany, nam cd-rw 24x emtec i po dwóch miesiącach fajnie zaczęła się odbarwiać na brzegach, a dane zniknęły (na całe szczęście nic ważnego, już dawno nauczyłem się że na rw nie przechowuje się danych), fakt że po pełnym kasowaniu płytka dalej działa, ale 2 miesiące to lekka przesada. |
Cytat:
@demek chyba wie co mówi :czytaj: Nagrywał tamtego Emteca równo 5 lat temu na Pioneerze 109D :taktak: I ja mu wierzę :tak!: :mruga: |
No właśnie problem w tym, że płytka jest dobra bo na innym kompie można wypalić ją 12x.
Myślałem, że aktualizacja BIOSU nagrywarki pomoże jednak nic się nie zmieniło. Mam wrażenie, że nagrywarka nie nagrywa "jednostajnie" - znaczy tak jakby po kawałku dogrywała zamisat cały czas wypalać i przez to długo trwa wypalanie płytek nawet przy większych pręskościach. Ma ktoś jakąś koncepcje na to? :) |
Cytat:
|
Nie na tej samej lecz na zwykłej nagrywarce "gorszej". Dowiedziałem się, że nowsze BIOSy obniżają prędkość tak jak jest to w przypadku mojej nagrywarki. Czy to prawda?
|
Cytat:
Biosy mogą nie mieć wszystkich danych o nośnikach w swoich bazach Dlatego obniżają prędkości nagrywania Nowsze biosy mogą jedynie uzupełniać te informacje I zwiększać możliwośc szybszego zapisu I nie mów - że na nagrywarce gorszej :nie: Prosty przykład: Swego czasu gdy triumfy święciła nagrywarka Liteon 812 Wyszła druga, prawie identyczna Liteon 832 - tyle, że z obsługą DL Teoretycznie była lepsza, nowsza Ale właśnie przez to że była nowsza - nie posiadała dopracowanych biosów I co do ilości nośników zapisanych w bazie biosu - 812 była w tej materii lepsza, choś niby starsza - czyli gorsza :D Ponadto niektóre nagrywarki tak mają, że nie nagrywają z jakimiś prędkościami :nie: Słusznie tu Ricki zauważył, iż pomimo tego, że płyty HS mogą być nagrywane i x12 To niestety na Litku max prędkość dla HS RW jest x10 I jeszcze jedna sprawa Mechanizm SmartBurn nagrywarki może obniżać dopuszczalną max. prędkość nagrywania celowo Ażeby zoptymalizować jakość nagrywania - która teoretycznie wraz ze wzrostem prędkości - maleje :czytaj: :mruga: |
No to wszystko jasne :) Dzięki za wytłumaczenie :]
Pozdrawiam Kondur |
Cytat:
|
Cytat:
:czar: |
Cytat:
tylko @VIZZARD jeden problem ??? , aplikować płytce, napędowi czy użytkownikowi :blee: |
Cytat:
:> Oczywiście w zależności od potrzeb :taktak: || |
Cytat:
póki co nie było potrzeby ;p a kto pyta nie błądzi ***8211; podobno, no chyba że ktoś go wpuści w maliny ;) :piwo: :piwo: :piwo: |
Cytat:
:piwko2: |
[QUOTE=VIZZARD
:piwko2:[/QUOTE] tak sam :nie: ale proponuje skończyć bo coś zaczyna mi tu pachnieć :banan: |
Cytat:
:piwo: I jeszcze jedno dla GTW :piwo: :mruga: |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:01. |