![]() |
Cytat:
Ale my lubimy naszych klientów || |
Cytat:
Ja miałem się zapytać :taktak: |
Cytat:
Niestety nie dorobiłem się znajomego sklepu komputerowego :nie: Wszystkie jakieś takie wyobcowane i wilkiem do klienta (( Poza tym dogadałem się właśnie z _bakupl_ I wezmę tego jego 9550GE Muszę jeszcze kurde UPSa kupić Więc wszystko musze załatwiać w niezbędnym zakresie :kasa: A ty mi tu z 9800 wyjeżdżasz || :mruga: |
Cytat:
|
Cytat:
Albo tanio 9550XT :D |
No skoro tak mówicie ... :konf:
Zaufam specjalistom :D Czyli graficznym szarlatanom || :mruga: |
Cytat:
|
Cytat:
edit: paszczu był pierwszy |
Niby warto (), bo 9500 z 8-mioma potokami to 9500PRO, ale...
- pamięci jakieś białe, czyżby pozostałość po kleju którym przyklejone były radiatorki? A jeżeli były radiatory, to skąd wiadomo czy karta nie jest skatowana i nie padnie po pół roku? Czy naprawdę nie ma innego sposobu przyklejenia radiatórów niż 'kropelka'? - 8 potoków, ale po odblokowaniu software'owo sterownikami, nie każdy o tym wie. Nie wiem, jakoś do mnie nie przemawia, jeszcze ten użytkownik nie za bardzo pewny... |
A taką jak TA warto kupić za ~300zł? :idea:
|
Ilość załączników: 1
Natknąłem się na to podczas naszych rozważań
Na oficjalnej stronie ASUSa TU :czytaj: No cóż! Skoro tam tak twierdzą - to pewnie tak jest :D |
bez przesady........tam tematy maja po 200 stron i lepiej ............ tak jak np o radku 9550 czesc 1 270 stron a druga ponad 100...:)
|
Cytat:
Problem w tym że fx5200 przeważnie niespecjalnie się kręci (chyba że wersja 'ultimate' od prolinka), więc... |
Cytat:
|
podopne sie jeszcze pod temat i spytam czy da sie poprawic gf fx 5200 ? i gdzie ewntualnie znalesc cos w tym temacie? szukalem na googlach ale wiekszosc nie z tym zwiazana
|
niestety panowie - zblizamy sie do kolejnego skoku w ewolucji kart grafiki, tak jak przy przeskoku z Voodu na GF tak i teraz mamy przestoj. Mianowycie ATi poracowalo przyszlosciowa technologie "unified-Pipeline" dzieki temu dane szybciej wedruja w srodku karty - pozwaa to stworzyc jedno potokowa (tak 1 potokowa) karte grafiki o wydajnosci 48potokow (pierwszy raz grafika oparta o ta technologie pojawi sie w X-Box 360) nVidia nie zauwaza oczywistej przewagi tego rozwiazania przez co powtarza bledy swojego poprzednika (3dfx nie uwazal ze Transform & Lightning i zintegrowane shadery to przyszloac) a wiec pozostaje poczekac z zakupem grafiki do polowy 2006....
|
Cytat:
Po prostu nie ma rynku średniej wydajności :nie: Jest albo tani chłam, albo drogi podrasowany chłam, albo dobre karty tyle, że te ceny ... Zresztą co tu gadać ... Reasumując i nawiązując: "Skazani na Sprzęt do Bani" :wsciekly: || |
Nie wiem czy zauważyłeś, ale od dłuższego czasu wśród 'developerów' (heh) kart graficznych panuje jakiś niezdrowy trend do odgrzewania starych kotletów o niekoniecznie większej wydajności i serwowania ich w nowych pudełkach pod nowymi nazwami (vide radeon 8500->9100->9250, co edycja to wolniejsze)
Ale podsumowując temat - nic lepszego (nowego) za tą cenę nie znajdziesz. |
Cytat:
Czyli generalnie można powiedzieć Że to przesiadka ze starej taczki na starą wyremontowaną i odmalowaną :> Tyle, że rączki nówki ^_^ :mruga: |
Cytat:
Główne jej zalety to to, że jest tania, bez problemu osiąga taktowania 9600 (często pro i wyżej) i ma obsługę efektów dx 9.0 :piwo: . |
ja niestety nie mam o tym az takiego pojecia;/ i cos czuje ze mojego radka nie podkrece :/
|
Ilość załączników: 1
A możecie się jeszcze odnieść do wydajności i przepustowości tych dwóch kart
Tabelkę tę znalazłem TU :czytaj: |
Gigabyte 9600 Pro 128 MB May 12th 2003 9:12 PM Mar 14th 2004 3:51 PM 398 / 297
unknown cholera wie jakiej firmy pamieci i jaki czas;/ Gigabyte 9600 XT 128 MB Dec 18th 2003 3:13 PM Mar 14th 2004 3:51 PM 500 / 300 unknown - znow to samo ;/ Gigabyte 9600 XT Ultra 128 MB Dec 8th 2003 5:57 PM Feb 14th 2005 10:59 AM 500 / 300 Samsung - mam hynixy niestety:/ |
Cytat:
|
a ja mam gigabyte radeon 9550 128mb 128 bit na pamieciach hynixa 4 ns i nie moge znalesc biosu od 9600 ;/
|
Cytat:
Chodziło o 9500@Pro Dzięki - wybiorę chyba coś z 9550 :taktak: |
9500 to słaby wybór - nawet słabszy niż ti4200, z resztą już praktycznie nie można go spotkać. 9500Pro - sam piszesz że nie tak półka - i faktycznie - bo karta wydajnościowo odstaje nie tak wiele w dół od 9700, jedyne co je różni to ilość pamięci i jej magistrala (128 vs 256), a potoków teksturujących ma tak samo 8 jak Radeon 9700 (robert_d wyżej pisał o jakichś jednostkach - i nie miał racji).
Pozostaje 9550 i podkręcić go z rozsądkiem, tylko bez żadnych wynalazków firm kongobongo i broń Boże 64-bitowych (ale to już chyba wiesz). |
Cytat:
Tyle tylko, że zastanawiałem się jeszcze nad jakimś 9500 Ale to nie ta kategoria cenowa :nie: |
Cytat:
Chcesz może dwutygodniowego Radeona 9550? Dokładnie ASUS 9550GE. Pamięci 4ns. Stabilnie idzie na 450/550. ---edit--- Albo dasz tego 9000pro i dopłacisz z 150zł :) |
Cytat:
Ewentualnie parę groszy dodać i wziąć 9550 Moddingu się nie boję i sam sobie zrobię, nawet na chwilę obecną bez zbytnich kosztów :mruga: Coś mocniejszego by się przydało - bo nie giercuję zbytnio A właściwie to ostatnio do tego zmusza mnie mój Radek 9000Pro Nawet grając kilka minut w jakiegoś Arkanoida karta grzeje się niemiłosiernie Na chipset powędrował radiatorek od CoolerMastera - podobny do Zalmana NB-32J Ale bardzo mocno grzeją się pamięci - kiedyś tak nie było - może po prostu jest za gorąco w budzie? Więc po kilku minutach po prostu karta się przegrzewa i z gierki wywala mnie do Windy :\ A w tej chwili nie opłaca się już wbijać w zaawansowane systemy chłodzące do R9000pro :> Tak więc chcąc nie chcąc - muszę A w tej chwili to kwota, którą mogę przeznaczyć na tę kartę :czytaj: |
Za 200zł to nie ma się co oszukiwać - nie wyczarujesz nic rewelacyjnego.
Albo ti4200/4400 (bo 4600 mają chore ceny), albo jakiegoś biedniejszego 9550, który sam w sobie jest kartą słabą, po podkręceniu sporo lepiej, ale wiadomo żeby bezpiecznie podkręcić to jakiś wentylatorek by się przydał (a często stockowo 9550 mają tylko radiator na rdzeniu), na pamięci radiatorki (przynajmniej 20zł) - a to już kolejne koszty i na pewno w 200zł w sumie się nie zmieścisz. Grasz w coś konkretnie (CS, Q3), czy chcesz po prostu czasami pograć w nowe pozycje, czy może po prostu 'chcesz mieć' nowszą kartę? |
Cytat:
Cytat:
A w te nalepki jednak nie wchodzę :nie: |
Nie lepiej nówka?
Wyjdzie drożej, ale masz gwarancję, te 9550 to niedotaktowane 9600, ludzie kupowali i podkręcali, a że robili to na ogół bez umiaru to mogą być nieźle przegrzane, jeśli już używaną to z możliwością zwrotu przynajmniej przez tydzień, przetestować pod różnymi 3dmarkami itp. i sprawdzić czy karta nie generuje jakiś błędów. Co do wydajności to w dx8 ti4200 wypada mniej więcej na poziomie radka 9600pro tylko jak wcześniej parę osób pisało ten pierwszy nie obsługuje dx9 a ten drugi tak, a większość 9550 można spokojnie do takich wartości (ważne żeby sprawdzić jakie są pamięci), poza tym powstała cała masa wersji (na ogół z przyrostkiem typu pro, ultra, lux, delux, hiper .. ups chyba trochę przesadziłem, ale pewien nie jestem) taktowanych w okolicach 9600pro. C do linku, pamięci niezłe, ale chip sobie tak i cena też już "niezła", co do porównania do do 9700pro to jest śmieszne, taktowanie rzeczywiście wyższe, ale wszystkie wartości należałoby podzielić przez dwa, 9700 ma dwa razy więcej wszystkich jednostek i 256 bitową szynę danych. |
Hey !! Grafa dobra ale kolega Yarozelsky ma racje te nalepki Fe Fe. Wszystko mozliwe ze to po modach. Pamietaj ze to jest Allegro i zawsze jest ryzyko. Ty najlepiej napisz za ile chcesz kupic grafe wtedy mozna ci doradzic konkretnie. Pozdro @LL
|
|
Bardzo dobra i karta też bez porównania lepsza niż 4Ti/Radeon9550/9600(PRO) ale niestety nie licz na to, że cena zostanie taka.
|
|
Chcesz ASUS 9550GE ? (450/550) bez artów i modów? Jeszcze dwa lata oraz 11 miesiecy gwarancji.
Cena około 220 + przesyłka. Nowa około 280. Zainteresowany? PW |
Hey !! A ja tobie polecam R 9550 Abita vguru.
Na dzien dzisiejszy jest to najlepsza grafa z tej rodziny. Umnie sie kreci 480@640 i to na firmowym programie Abita wiec nie ma mowy ze cos bedzie nie tak. Ma dwa biosy standard i podrasowany wiec nie muszisz jej nawet przerabiac. Na podrasowanym rozpoznawana jest jako R 9600 XT. Wspomniany program oprocz rasowania karty pozwala na zmiane napiec grafy, monitoruje tenperatury, ma trzy stopniowe predkosci wentylatora. Pamieci ma 3,6 ns. Pozdro |
http://forum.pclab.pl/index.php?showtopic=82642&hl= - mozna poczytac co sie da zrobic z radkem 9550,sa opisane modele roznych firm jest tez wzmianka z czego warto sie przesiasc [w tym gf4400Ti]
[ja wlasnie takiego radka shaphira uszkodzilem 3 dni temu :P dokrecajac za mocno silencera do rdzenia karty, jak dla mnie za ta cene byla super ,teraz jade na savage 16mb i nawet strony w necie mi tna :ysz: ] |
@Proton
W każdym bądź razie lepszym zakupem jest R9550 ze względu na nowszą, bardziej zaawansowaną konstrukcję. poperam- ten radek (9000PRO) jest dosc słaby. poszukaj radka 9550 |
Cytat:
R9550 posiada wsparcie DX9.0 (jest to karta oparta o stosunkowo nowy chip graficzny), a co za tym idzie, obsługuje wszystkie fajerwerki obecnie stosowane w grach. Wspomniałem o tym, aby poszukać R9550 z pamięciami o czasie dostępu 4ns, ponieważ kartę taką bez problemu przetaktujesz do wartości 400/500MHz - rdzeń/pamięć, a co za tym idzie uzyskujesz kartę o wydajności prawie R9600Pro. Jak wygląda hierarchia wśród kart, zobaczysz tutaj: http://www.benchmark.pl/artykuly/zes...empiryczne.htm Moim zdaniem, na obrazku jest zbytnia przepaść między R9600Pro, a GF4Ti... w rzeczywistości karty te dysponują podobną wydajnością, z tym, że wspomniane Radeony obsługują DX9.0. W każdym bądź razie lepszym zakupem jest R9550 ze względu na nowszą, bardziej zaawansowaną konstrukcję. |
w starych grach ti4 jest lepsze bo wspiera dx8
w nowych nie zobaczysz "wszystkich" efektow r9550 ma dx9 i "efekty" - ja tam nie narzekam wszystko ladnie smiga troche winda pada ale to moich probach nad rozwojem bluetooth ale nfs:u2 - w 800x600 wyglada bardzo ladnie |
Cytat:
Do tegoż właśnie TI4200 bez wsparcia dla dziewiątki? Chodzi o wydajność Bo cenowo podobnie - nie musi być nówka :nie: |
Cytat:
Co do wyboru karty, to obecnie najlepszym zakupem z przedziału low-end jest R9550 (z magistralą pamięci 128-bit) najlepiej z pamięciami o czasie dostępu 4ns. |
to Ti4 wspieraly dx9 ???
tego nie wiem wiec moje pytanie --edit-- nie ma wsparcia dla dx9 wyczytalem w necie wiec kolo cos sciemnia, lub ma jakis wypas karte |
A coś TAKIEGO warto? :idea:
|
|
Cytat:
Coś jak TEN ? :idea: |
ja tam mam r9550 szafirka i nie narzekam
ustawione na 480/500 i smiga |
Wydajność jak Radeon 9000Pro
Macie jakąś wiedzę co w tej chwili z rynku low-end
Jest przynajmniej tak wydajne jak niegdysiejszy Radek 9000Pro Dawno już przestałem to śledzić :D Warto w ogóle teraz kupować coś do około 200zł Czy lepiej rozejrzeć sie za używkami typu TI4200? ??? |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:21. |