![]() |
Karta graficzna
Tak jak wyzej. temat walkowany pare tysiecy razy :)
GeForce czy Radeon. A jezeli juz jakas to jaka??? Teoretycznie tania ale taka aby wszystki gry chodzily. |
niechce nic gadac ale w ostatnim okresie chyba ze 2 osoby zadaly to pytanie,nawet byly porownania w cenie do 350zl[jezeli to masz na mysli w miare tania]i w sumie chyba wygral radek 9550XT GeCuba
|
Cytat:
Ale chce sie potwierdzic w 100% :) |
radek koniecznie - mniej pradu, ciszej, wydajniej, kreci sie dobrze, mozesz nawet poszukac opcji z pasywnym chlodzeniem - pare decybeli ciszej
ktra konkretnie - jak pisal Yarozelski - bylo :) |
Ok. slycham dalszych propozycji. jak juz podajecie radek czy geforce to konkretnieszy model.
bo wlasnie o model mi chodzi. jaki?? |
gigabyte radeon 9550 128mb 128 bit ok 250zl pasywne chlodzenie taktowany 250/200 (400)
jakis 9550xt juz z wiatrakowym chlodzeniem do 400zl - taktowany 400/250 (500) i wyzej:) |
Ja polecam ABIT R9550XTurbo-Guru. w KrK kupilem za 372zl.
Bardzo dobrze sie kreci. Mialem tez dylemat czy nie wziasc tego GeCuba ale po poczytaniu forum Tweak-a wzialem ABITA :) |
gigabyte radeon 9550 128mb 128 bit - ja mam tego na zmodowanych sterownikach podkrecony z 250/200 na 320/440 na normalnym chlodzeniu i wynik w 3dmark z lekko ponad 8 tys jest taki
http://demek.kamikazedriver.info/cdr...ek-320-440.jpg a i wcale sie duzo wiecej nie grzeje - na pamieci radioatorki sa potrzebne powyzej 250 (500) a na rdzien powyzej 350 :) |
tez polece ci radka 9550 :tak!:
jam mam od szafirka 4ns samsungi kreci sie na r480/p540(2x270) ale po formacie i zagubieniu save od nfsu2 (skasowalem przez przypadek :>) chodzi na standardowych ustawieniach :taktak: ale odkrylem (na pewno wszyscy to wiedzieli) ze da sie zmienic ustawienia dla kazdego programu na sterach omega i radlinkerze :D |
narazie wygraywa radeon 9550 :)
mi chodzi o karte do grania m.in. w Splinter Cell-e , DOOM3 , Half-Life 2 ,NSFU (na wiekszych detalach :D ) i wogole w te gry ktore potrzebuje karty minimum klasy GeForce 4 (z KSGry :D ) |
ten radek spelni twoje oczekiwania;]
|
@demek te zmodyfikowane sterowniki to jakie ?? jakim programem kreciles tego radka?
|
chyba jednak wezme tego radka.
|
Cytat:
|
Cytat:
no taka nie droga nie tania :D ale chyba wezme radka 9550 :) i mam nadzieje ze wszystko na nim chodzi ,bo szybko nowej karty nie bede mial ;) |
Pozwole sobie podczepic sie pod topik. Mam jakies $200 na karte, z tego co widze to podoba mi sie GeForce 6600GT. Czy bylby to dobry wybor? Ktory model ATI bylby na podobnym, lub lekko lepszym poziomie? 9800Pro ?? Zalączam link z online sklepu w ktorym planuje to kupic;
http://www.newegg.com/ProductSort/Su...SubCategory=48 jesli macie wolna chwile to prosilbym o szybką pomoc. dzieki. a ja sie wezme za przeszukiwanie forum... |
Ja mam Asusa 6800Le z odblokowanymi potokami 16/5 jestem z niego bardzo zadowolony na 3DMark05 mam 4000 punktów. Gierki chodzą mi bardzo ładnie:)
|
Witam!
Ja uzywalem juz wielu kart - zarowno nVidii, jak i ATI Ostatnio mialem PowerColor Radeon 9500 128MB (256bit) podkrecony jeszcze z chodzeniem od Zalmana - cisza i duza wydajnosc... no ale i na ta karte przyszedl kres... Zastanawialem sie nad wyborem... chcialem kupic Radeona 9800 Pro, ale nie jest to wystarczajaco mocna karta jak dla mnie no i to dosc stara technologia. Uwielbiam Radeony, ale wybor padl wlasnie na GigaByte GF6600 GT standardowo 500/1000, ale ja odblokowalem sobie w sterownikach opcje zegarow i optymalnie sterowniki znalazly mi ustawienie na 570/1140 - karta jest genialna - cicha (wbrew pozorom, 62-64*C (prog to az 145*C), genialna wydajnosc 16640 3dmarkow 01 i 3893 3dmarki 05. Cena... zaledwie 725zl Jestem bardzo zadowolony i ciesze sie z tego wyboru. Dodam tylko, ze mam AGP... gdybym mial port PCI-E na pewno wzialbym jakiego high-endowego Radeona - ale na to przyjdzie czas :D |
Cytat:
a program riva tuner:) |
@IceManSpy jak masz troche kasy to proponuje ci 9600xt sapphire bardzo ladnie sie podkreca oczywiscie jak zmienisz standartowe chodzenie i coolerki zainstalujesz na pamieci to wtedy masz nie ziemski wypas i nie trzeba kupowac 9800 :D
|
a moze jednak wezme tego radka 9550. nie chce kombinowac itd. a chodzi mi tylko o to aby moc sobie pograc. nie musi byc full detale
|
Co to za karta "GeForce" a co to "Radeon"? Choba obydwie od wielu lat nie są produkowane?
|
Cytat:
|
@ThanatoS
Bo ja lubię konkretnie odpowiadać na konkretne pytania. Jak ktoś zapyta co lepsze, czy fiat, czy DU - to też zapytam "który?". Bo to różnica, czy porównujesz malucha z Chairmenem, czy Coupe z Tico. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
za ta kase najlepiej cos passive ...
GIGABYTE GV-N68128DH Geforce 6800 128MB DDR AGP 4X/8X Video Card - Retail wydajnosc 6800 jest podobna go 6600GT ... i mniej sie grzeje :spoko: review Dual 6600GT vs Dual 6800: the SLIdown |
Cytat:
Jednak 'review' ktory podales nie jest dla mnie. W tym opisie porownywane sa dwa modele 6600GT i 6800 ale w wersjach SLI czyli w systemie gdzie sa dwie takie same karty. Oby dwie karty wsadzone sa do tego samego kompa i stwarzaja jednego wielkiego smoka graficznego. Watpie bym sobie mogl kiedykolwiek na cos takiego pozwolic. Pisza tam jednak ze pojedyncza podkrecona 6600GT w czasami dorownuje 6800. A na stronie NewEgg z wypowiedzi uzytkownikow 6800 dowiaduje sie ze strasznie sie ona grzeje, tylko przy wlaczonym kompie gotuje sie ona w granicach 61*C, pisza ze konieczna jest wentylacja obudowy. Wydaje mi sie ze pujde z 6600GT. |
Cytat:
po za sli byly tam testy >single< ... http://www.tcmagazine.info/images/re...om3-single.jpg http://www.tcmagazine.info/images/re...ike-single.jpg http://www.tcmagazine.info/images/re...SU2-single.jpg dobra obudowa z porzadna cicha wentylacja na poziomie 9-20db staje sie coraz bardziej wymagana wiatrak na karcie zawsze idzie mniej wiecej po roku do wymiany halas przez niego po tym czasie generowany jest nie do zniesienia wyjatkiem sa chyba karty produkty asus'a ... gdzie wymiana jest nie unikniona zaraz po zakupnie :D wiec wymiana lub zmiana chlodzenia po jakims czasie jest konieczna to lepiej odrazu zakupic karte z pewnym cichym chlodzeniem zalozonym przez producenta ... ktorych dokonuje na wczesniej dobranych - spelniajacych odpowiednie do tego typu chlodzenia warunki 198,- dolkow za GV-N68128DH to nie tak drogo w polsce to cena okolo 1000,- pln a za wersje na agp 6600GT trzeba zabulic 900,- ... jeszcze jedno ... 6800 z chlodzeniem pasywnym mniej sie grzeje niz z takim samym na 6600GT your choice 8 ) |
Cytat:
No ja mam wersje GigaByte GF6600GT i sterowniki ForceWare znalazly mi optymalne ustawienie na poziomie 570/1140, podczas, gdy fabryczne ustawienia to 500/1000 Karta ma w tej chwili maksymalnie 64*C na fabrycznych 60*C, a dopuszczalny dla niej prog to az 145*C - takze jest spory zapas. Podejrzewam, ze po zmianie chlodzenia na ZM80D-HP da sie osiagnac znacznie wieksze wyniki. Cena mojej karty 725zl, a nie 900zl (chociaz w niektorych sklepach rzeczywiscie tyle kosztuje) |
dzieki AleX69,
zdjecie warte 1000 slow. teraz tylko zostaje mi dylemat czy chce zaryzykowac i przekonac sie czy temperatura w kompie pujdzie az tak wysoko, czy wziasc karte z wiatrakiem i darowac sobie bol glowy ale za to tolerowac szum wiatraka... ??? |
Cytat:
robienie z kompa kondensatora ciepla ... sensu nie ma wszystko jest proste: - jesli nie masz dobrej obudowy (duzej kubaturze) nie kupuj passive'a - ciszej bedzie montujac wewnetrza obudowy wiatraki (9-20dB) niz podpierac sie wentylem grafiki mi temperatura proca poszla po zamontowaniu na nf4 passive'a ale dobry wyciag czy dobry nadmuch budy to polowe sukcesu milalem oststnio bude chieftec'a z 12mm na wycicgu a 80 arctic'a dmuchu po dyskach wewnatrz byl przeciag!! cichy przeciag!!! shuma02@ jesli masz na karte 200 baksow ... gra jest warta $wieczki :D choice it's yours 8 ) |
Cytat:
|
tez nie jestem maniakiem i dlatego kupilem 9550 i podkrecilem:)
|
to ja sie podłacze, jestem nastawiny na radka 9550 256MB/128bit, ale róznie ludzie pisza, chodzi mi firme : saphire czy gigabyte ???, bede podkrecał na chłdzeniu d pentagrama (100%Cu :D aktywne na gpu i radiatorki na pamiec)
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:39. |