![]() |
Sprawa testu SD2 /plik EFM/ na stronie cdrinfo.pl
Wykonałem w/w test ,plik skopiował sie prawidłowo na cdrw a następnie na twardziela i to by miało swiadczyc że moja stara YAMAHA 4/4/16scsi nagrywa -omija safedisc 2? Proszę o polemikę z innymi spawaczami!!
|
u mnie wyglada to tak:
- Plextora 24/10/40A TLA 0101 - nagralo sie na CDRW - kopiowanie pliku z nagrywarki na dysk twardy - poszlo - kopiowanie z mojego napedu DVD na dysk twardy - nie da sie odczytac nie wiem co z tego wynika ;) |
Ja rowniez nie moge uwierzyc w wiarygodnosc tego testu. Po nagraniu na cdrw moge to kopiowac nawet ze zwyklego cd'ka
|
Widze ze Misiek4 zmienił już info na stronie cdrinfo :tak i sprawdziłem --plik jest czytany przez mój napęd cd LG32x i bez trudu kopiuje sie na HDD
|
to ja ide testowac drugi raz
pzdrwm |
Czy ten plik to jakis format obrazu? czy tylko wystarczy go w postaci safelock.001 przeciagnac na plyte - i nagrac?
pozdr |
He To teraz się bracia uśmiejecie. Mam LG 8x4x32 i...
nawet mi się komp wykwasza, kiedy wrzucam płytką na której jest ten ww plik. Nieźle nie ? Już się bałem, że nie będę jej mógł wymazać (CDRW) ;-) |
Cytat:
|
[quote]witek (08-01-2002 21:40):
Czy ten plik to jakis format obrazu? czy tylko wystarczy go w postaci safelock.001 przeciagnac na plyte - i nagrac? Nie to żywcem zgrana koerkcja EFM s SD2 za pomoca CDRWINA w formacie 2048 w sektorach. |
Uważam że ten test nie jest zbytnio wiarygodny. Mam kilka napędów w tym cd-rom SONY 52x i on bezproblemów skopiował ten plik na HD zresztą tak jak i inne moje napędy. Wspomniany cd-rom SONY napewno nie kopiuje SD2 bo już próbowałem nim to zrobić i niestety - musiałem użyć CDRW!
|
Cytat:
a wiesz jak moze taka zgrac - pobawilbym sie tym |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Ja mam takiego samego Plexa TLA #0100, ale jeszcze nie testowałem. Pozdro |
a ja mam plexa z tla 02 i jakoś skopiowałem bezproblemowo Sims randka co ponoć z tym tla jest niemożliwe.
|
Chyba jest ok.
Probowalem to na Teac W516-EB i banka zbita (nie dalo sie kopiowac). Na LG 16x10x32 idzie bez bolu. Tanie to i calkiem, calkiem (cena przed podwyzka...) |
No to co jest z tym Twoim TEAC'em W 516EB???
Wczoraj sprawdzałem tym plikiem swoją nagrywarkę (też W516EB) i poszło wszystko bez najmniejszego zgrzytu. Połknął to jak nic! Pozdrawiam |
Panowie! Zaraz, zaraz...
Przeczytałem ten topic i dopiero po namyśle doszedłem do wniosku, że popełniacie błąd (w rozumowaniu). Plik ze zgraną korekcją SD2 nagrywany na płycie jako normalny plik POWINIEN nagrać się i odczytać poprawnie. Nie jestem guru, ale jakieś pojęcie mam, więc: Kilka słów wyjaśnienia: dane binarne przeznaczone do nagrania w trakcie wypalania na CD-ku są kodowane w odpowiedni sposób jako sekwencja PIT-ów i LAND-ów. Z przyczyn technicznych pewne kombinacje (np. powtarzające się sekwencje jednego rodzaju PIT-PIT-PIT) są niedopuszczalne. W związku z tym nagrywarka wykonuje tzw. kodowanie EFM mające na celu zapobiec takiej sytuacji. Knif z tzw. słabymi sektorami polega na tym, iż są one WYTŁOCZONE fabrycznie nieprawidłowo (zawierają te "niedopuszczalne" sekwencje). Nagrywarka odczytuje je w trybie DAO-RAW bit w bit, ale nie każda potrafi je poprawnie zapisać. Jeżeli nagrywacie PLIK zawierający zgraną korekcję, to nie nagrywacie jej FIZYCZNIE, bo oprogramowanie (i nagrywarka) dokonuje na danych korekcji przy wypalaniu i MUSI (teoretycznie) być O.K. Jeżeli chcecie sprawdzić zdolność nagrywarki do SD2 to sporządźcie IMAGE z fizycznie wklejonymi danymi z podrzuconego pliku testowego (wtedy dane będą nagrane 1:1). Moja nagrywarka (TEAC W58E) nie ma poprawnej korekcji EFM, a ten plik nagrywam bez problemu i czytam w każdym CD-ROM'ie (przynajmniej w 3 w których testowałem - Teac 40x, Samsung 52x, LG 40x). Może troszkę przydługi ten wywód, ale mam nadzieję, że poprawny. Pozdro.6 |
[quote]c0rdat (10-01-2002 08:01):
******************************** dzieki. Mnie tez poprawnie czyta i kopiuje na ( bez usmieszkow- CDromie BTCx40) A juz bylem zmartwiony dlaczego moj Teac x16 teoretycznie nie ma prawa a kopiuje SD2 |
Witam wszystkich.
Jeśli można, chciałbym zadać pytanie (bo widzę sporo fachowców). Nie testowałem jeszcze tego pliczku o którym tutaj mowa, ale mam inny problem - mianowicie moja nagrywarka Ricoh 7125 wykonała parę kopii (moim zdaniem nowego SD2) i działają one TYLKO w niektórych napędach CD-ROM (np. Samsung x52, NEC x36, Creative x36). W nagrywarce (mojej) oraz na paru innych CD-ROMach nie działają. Tytuły to np. Sims Randka, Soul Reaver 2, Twierdza. Więc o co tu chodzi ? Dawniej SD2 (np. Worms World Party, Sims Balanga) dało się bezproblemowo przecinać na Philips 804W... Jeśli można prosić o jakieś info, byłbym wdzięczny. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:23. |