![]() |
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
Jeśli chcesz aby płyta sama startowała i otwierała się w programie napisanym przez Ziele musisz napisać taki *.inf [autorun] OPEN=info.exe Wówczas po włożeniu płyty do napędu (o ile nie masz wyłączonej opcji autorun) od razu uruchomi się info.exe (no chyba, że zmienisz mu nazwę na inną, pamietaj aby taką napisać w *.inf. Np. Zdzisław.exe). Zamiast pliku "nazwa.rozrzeżenie" (w kreatorze) możesz też podać ścieżkę np. C:\ Wtedy po kliknięciu ok otworzy Ci się katalog. Nie zrobisz tak by otworzyło Ci się menu z wyborem programów itp, ponieważ nie przewidział takiej możliwości Ziele. ================================== Nie źle ;) Jeszcze nie pisałem tutoriala dla tak małego progsa :D |
a w tym programie jakie źrodło ??
poprostu nazwa filmu.avi tak?? a mam np płtke DVD i 4 gry w kazdym folderze setup jak zrobic autorun by wyskoczyło moje okinko z 4 okinkami i mgłbym wybrac jaka gre chce zainstalowac?? |
Cytat:
Wkładasz płytę do napędu. "autoranuje się" ten komunikat, klikasz ok. i włącza się film. |
Cytat:
|
Ilość załączników: 1
@Ziele
Dzięki za super progsa. Gdybyś miał jeszcze ochotę się trochę tym pobawić byłbym rad. Mianowicie: - Mógłbyś dodać do programu opcję wyboru ikony? [nazwa.ico] - Mógłbyś dodać opcję dzięki której można by jakiegoś *.midi z tym zintegrować? PS: Fajne NFOsy wychodzą :) |
hmm nie da sie zrobić komunikatu z inną ikonką... przynajmniej narazie tego nie potrafie. Spróbuje zrobić to na dialogach ale to juz nie dziś.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
open=nazwa.exe icon=nazwa.ico (opcjonalnie) |
Cytat:
Cytat:
|
a mi chodzi o coś takiego ze włacze film i wyskoczy komumikat ze to moje albo wlacze gre i wyskoczy napis jakis tam da sie tak??
a jak zroibc wlasny autorun?? |
najprościej dopisac się do run'a w rejestrze
|
ze wbylbym dany komunikat a on by sie wlaczylo danej godzinie a jak zrobic wlasny autostart??
|
Z ikonkami bedzie problem bo to komunikat systemowy. Do wyboru jest pytajnik, wykrzyknik, krzyżyk albo nic. Dodanie ikonki do programu to nie problem. Zobacze moze da sie to jakoś programowo obejść. Jak sie nie bedzie dało to trzeba to robić na formach ale program urośnie pare razy albo zrobić na dialogach. Program nie urośnie ale będzie duzo kombinowania w winapi bo delphi raczej nie robiono pod dialogi.
@Burak_PL nie rozumiem w jaki sposób by to miało działać. Żeby o danej godzinie coś zrobić program musiałby działać nonstop. |
super programik!! a i czy dałoby się jeszcze tak zrobić by włączyć dany komunikat o konkretnej godzinie??
|
Cytat:
P.S. Moze sie skusisz na dopisanie tam ikonki ;) |
Cytat:
A dałoby się pozbyć tego wykrzyknika? I dodać w kreatorze wybor pliku np. jpg jako tło pod ten "panel"? Ale tak aby nie było odnośnika to tego pliku gfx tylko był "zintegrowany" z utworzonym exe'kiem... Da się tak? I czy dałoby się jeszcze w tym kreatorze dodać wybór *.ico? Byłby już luxus :) PS: Możesz zamieścić src? |
Znalazłem chwile czasu i zrobiłem programik. Całość jest w jednym pliku który tworzysz za pomocą prostego kreatora. Opcjonalnie po komunikacie może coś uruchomić.
|
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
"+" dla @ndy'ego. Za dobrą wolę :) |
Ludzie wy juz komercja. A to nie oto chodzi. Jak @ndy cos takiego napisze to zrezygnuje (sorka ale mi nie chodzi aby byl autor :) ) . Nie chce komus pokazac ze takie rzeczy umiem ,bo nie umie.
@ndy dokoncz abym mogl jakos bawic sie tymy formatami i textem lub podaj jakiegos sofcika aby mog to troszke pozmieniac tzn te rozszerzania , nazy i texty. Ale spisales sie naprawde dobrze. Jak bym mial 18-stke to bym wypil za Ciebie :) :piwo: :piwo: :piwo: |
Cytat:
|
Cytat:
np. /@ndy production :) |
Zrobiłem wczytywanie komunikatu z pliku komunikat.dat. Z wczytywaniem nazwy pliku nie mogłem sobie poradzić jak by ktoś chciał to w załączniku jest kod źródłowy;)
@Berion da się. Jutro się pobawie bo dzisiaj już mi się nie chce. Cytat:
|
Cytat:
Używam Hex Workshop. Po otwarciu pliku kliknij ctr+f i wpisz np. "tu jakis". 5475 206A 616B 6973 2074 656B 7374 w 0005C46C PS: Bo w notaniku nie ma wszystkich znaków (czy jak to fachowo nazwać ;)) a po zapisaniu wychodzi kaszana... Przydałby się ktoś kto by to wyjaśnił "jak Bóg przykazał" (ja się niestety nie znam na programowaniu). @-> @ndy Nie wstawiłeś do progsa żadnego swojego tag'a? :) A dałoby się tak zrobić, aby np. to okienko wyświetlane było przez powiedzmy... 3s? |
Cytat:
A w notatniku od razu znalazem tylko po zapisaniu juz nie dzialalo ;) |
Cytat:
|
Cytat:
|
Jeżeli będzie mi się chciało to zrobie dynamiczne tworzenie kompnentów.
Kod:
unit Unit1;@Ice zaraz doprobie wybieranie tekstu i nazwy pliku z pliku tekstowego. |
Cytat:
Ok. Program dziala jak ja chce. Ale jak mam zmienic ten text? I np chce zmienic nazwe pliku w tym kumunikacie z film.avi na np bleblik.mpg? Gdy poszukam tego w notatniku i zapisze jako exe to mi sie nie chce wogole juz uruchamiac ten program. |
to ja też zrobie :D
@ndy troche dyży ten program wyszedł. Jak sie postarasz w delphim to się zmieścisz w paru kb :D |
Cytat:
|
W załączniku przykładowy programik;)
Film musi mieć taką nazwe: film.avi i znajdować się w tym samym folderze co program. Jeżeli będziesz chciał to program może odczytywać treść komunikatu z pliku tekstowego. |
a jest jakies programik do komunikató co podczas pracy wyskakuja?? o określonej godzinie?? to do płyt też sie przyda
|
Najlepiej chyba zrobic to w delphi, ale nie wiem jak zrobiz zeby po kliknieci OK w okienu zamknął się zaraz program ;|
|
Cytat:
EDIT: A konkretnie chodzi oto aby po wlozeniu plytki wyskoczyl komunikat , a potem po nacisnieciu OK wlaczyl sie film. Bo to jest pytke z filmikiami ktore sobie nakrecilem :D I pozyczam kumplom :D ale niech widza czyja ona jest. Wiem ze mozna skopiowac ale moja plytka jest naznaczona :) |
MultiMedia Builder - sciagnij, obsluga banalna.
|
Zaraz cuś skrobne w Delphi ;)
|
Cytat:
|
Ale ten program miałby znajdować się na płytce który wywala komunikat czy jak?
|
Kreator komunikatow :)
Poszukuje czegos takiego jak w temiacie. Istnieje cos takiego?
chce zrobic prosty komunikat aby po np wlozeniu plytyu wyskoczyl z textem: Plyta IceManSpy-a." I ok wylacza komunikat ,a np anuluj wylacza plytke tzn wylacza komunikat i nie uruchamia cd. Moze ktos moglby cos takiego mi napisac :ysz: Nawet nie musi byc z tym ok i anuluj, byle zeby byl komunikat :) Z gory THX :piwo: |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:13. |