Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Zabezpieczenia CD/DVD/Blu-ray (https://forum.cdrinfo.pl/f11/)
-   -   [Komentarze] Gdy Alcohol 120% zawodzi - dodawanie rodzynków [v1.0] (https://forum.cdrinfo.pl/f11/komentarze-gdy-alcohol-120-zawodzi-dodawanie-rodzynkow-v1-0-a-54206/)

Loczek 20.08.2004 15:34

Komentarze do dyskusji Gdy Alcohol 120% zawodzi - dodawanie rodzynków [v1.0]

Mallow bardzo dobry poradnik dla początkujących. Gratuluje pomysłu :)

gallus 20.08.2004 16:11

Ta poradnik się powinien przydać [mam taką nadzieje], ale dlaczego nie wspomniałeś gdzie mają szukać tych rodzynków??? ;p

mallow 20.08.2004 16:39

To nie jest forum warezowe, wiec rodzynki prosze sobie szukac na wlasna reke. Dziekuje wam za cieple slowa, dzieki wam az chce sie cos robic dla tego forum. Dziekuje Maciejowi za przyklejenie poradnika
pozdro ;)

Loczek 20.08.2004 17:15

I o to chodzi :)

Pawel_k 21.08.2004 07:19

mallow daj jeszcze linki do stron skad mozna sciagnac te alkohole i ultraiso zeby zieloni niezatrzymali sie na google po lekturze ;)

Pio 05.10.2004 10:37

Te programiki znajdą wszyscy na www.filemirrors.com

Ja chciałem przedstawić łatwiejszy sposób dodawania rodzynka.
Potrzebne:
Alcohol 120%
i np. Nero

1. Wypalamy obraz płyty w programie alcohol 120%, zaznaczamy opcję nie zamykaj cd po nagraniu obrazu.
2. Po wypaleniu obrazu uruchamiamy np. nero i w wybieramy "kontynuuj dysk wielosesyjny". Wybieramy z płyty (wcześniej wypalonej w Alcoholu) sesję, program się poburzy, że było to nagrywane w innym programie (ale olać go) następnie dodajemy poprostu plik i wypalamy z zamknięciem już cd.

Pozdrawiam

Pio

gallus 05.10.2004 10:44

Cytat:

Napisany przez Pio
Te programiki znajdą wszyscy na www.filemirrors.com

Ja chciałem przedstawić łatwiejszy sposób dodawania rodzynka.
Potrzebne:
Alcohol 120%
i np. Nero

1. Wypalamy obraz płyty w programie alcohol 120%, zaznaczamy opcję nie zamykaj cd po nagraniu obrazu.
2. Po wypaleniu obrazu uruchamiamy np. nero i w wybieramy "kontynuuj dysk wielosesyjny". Wybieramy z płyty (wcześniej wypalonej w Alcoholu) sesję, program się poburzy, że było to nagrywane w innym programie (ale olać go) następnie dodajemy poprostu plik i wypalamy z zamknięciem już cd.

Pozdrawiam

Pio

eee, a ja tam wole mieć wypalone wszystko w jednej sesji w trybie DAO i mieć święty spokój :fiu:

kacka 13.10.2004 19:31

super

Peterpl 12.11.2004 18:16

tiaa a ta metoda złamie zabezpieczenie Starforce ?? :)

mallow 12.11.2004 18:32

No jak znajdziesz rodzynka to czemu nie ?
pozdro ;)

Peterpl 12.11.2004 18:38

mówiąc dokładniej mam gre GTR Real Racing, mam dokładnie obrazy tej gry zrioboione z Alcoholu, i niedziała z Deamona, jest zabezpieczona Starforcem 3, jak można to obejść ? czy tylko jedyna możliwość to odłączenie napędów w kompie ??

KaPi 31.12.2004 20:39

A ja mam takie problem: zrobiłem sobie obraz Twierdzy z profilem SafeDisc 2/3. Potem UltraISO dodałem do obrazu 100 mb danych - płyta w efekcie zajmuje 796 MB. Zapisałem obraz, ale nie mogę go niczym wypalić. Zmarnowałem już 5 płyt 800 MB. Jakim programem i z jakim profilem mam wypalać obrazy płyt o zwiększonej pojemności? CD Mate mi się zaciął przy nagrywaniu, Alcohol 120% nagrał płytkę, ale potem ona nie działała - mieliło ją bez końca w napędzie. Z kolei CloneCD nagrał płytę, a potem jak się na nią spojrzało, to widać było, że zagrał jakieś 300 MB (widać było po ciemniejszym kole na odwrocie płyty). Czym mam to nagrać? Jeszcze tylko nie próbowałem Nero, ale najpierw muszę przerobić obraz na *.nrg. Czy ktoś ma jakieś rady?

mallow 01.01.2005 14:13

A nagrywarka poprawnie obsluguje Ci plytki 800mb? bo moze tu tkwi problem, a jezeli nie to proponuje zjechac pliki po prostu na hdd i wypalic je w nero z overburnem ;)
pozdro ;)

KaPi 01.01.2005 14:57

Nagrywarka spokojnie nagrywa 875 MB płytki, ale pierwszy raz mi się coś takiego zdarza. Może programy do wypalania obrazów nie obsługują poprawnie overburningu? Załamać się można.

Pozdr.

mallow 01.01.2005 15:35

a wiesz ze to moze byc wina tych programow... sproboj jak pisalem wczesniej i daj znac o wynickach
pozdro ;)

SMJ_Lębork_PL 07.01.2005 21:35

@Kapi
Twierdza jest zabezpieczona Starforcem tak na marginesie a nie SDisc`iem

giena 09.01.2005 18:38

Cytat:

Napisany przez SMJ_Lębork_PL
@Kapi
Twierdza jest zabezpieczona Starforcem tak na marginesie a nie SDisc`iem

Witam.
A ja posiadam Twierdzę (oryginał) i jest ona zabezpieczona SD 2.
Więc nie pisz czegoś czego nie jesteś pewien.
Giena

yo11 14.03.2005 11:09

A ja mam pytanie w sprawie dodawania plików!
Jak dodać kilka obrazów płyt tak, żeby wypalić je na jednym DVD???
Podobno robi się to programem UltraIso - ale ja za cholerę nie mogę. Proszę o pomoc.
Poz yo11

Loczek 14.03.2005 11:15

Cytat:

Napisany przez yo11
A ja mam pytanie w sprawie dodawania plików!
Jak dodać kilka obrazów płyt tak, żeby wypalić je na jednym DVD???
Podobno robi się to programem UltraIso - ale ja za cholerę nie mogę. Proszę o pomoc.
Poz yo11

Do tego wystarczy Tobie nero. Wystarczy stworzyc nowa komplilacje z danymi. Wrzucasz pliki z obrazami tak samo jakbys nagrywal pliki mp3 badz cokolwiek innego.

yo11 14.03.2005 11:28

Może żle napisałem. Chodzi mi nie o nagranie samych obrazów, ale tak przerobić żeby np. cztery obrazy zrobiły mi jedną płytę DVD Bootowalną i z tej jednej płyty mogę zainstalować całą grę a nie bawić się z 4 CD-R.
Poz yo11

Loczek 14.03.2005 11:46

Cytat:

Napisany przez yo11
Może żle napisałem. Chodzi mi nie o nagranie samych obrazów, ale tak przerobić żeby np. cztery obrazy zrobiły mi jedną płytę DVD Bootowalną i z tej jednej płyty mogę zainstalować całą grę a nie bawić się z 4 CD-R.
Poz yo11

To jest niemozliwe. Poprostu niewykonalne. Musialbys przerabiac instalator, chyba ze ... wiesz jak to zrobic.

yo11 14.03.2005 12:05

Cytat z "Aktualności IDG.pl"

Zrób sobie ISO

Robert Ścisłowski

12 października 2004 09:14
PC World Komputer
Ukazała się kolejna wersja programu UltraISO - bardzo przydatnego narzędzia do tworzenia, konwertowania i zarządzania obrazami płyt CD/DVD. Aplikacja odczytuje praktycznie wszystkie formaty obrazów dostępne obecnie na rynku. Dzięki niemu można np. zapisaną na 6 płytach CD grę, wypalić na 1 płycie DVD.

http://www.idg.pl/news/71398/100.html

Właśnie dlatego poszukuję osób które się na tym znają
Poz yo11

Mirekkk 19.03.2005 00:41

Co to są te rodzynki?

MacGyver 24.03.2005 19:54

Cytat:

Napisany przez Mirekkk
Co to są te rodzynki?

:haha:
Kupujesz w sklepie...paczka chyba za "złoty pięćdziesiąt" ;p
Ale jakoś mi nie smakują :ysz:
A tak na serio - przeczytaj 8pkt regulaminu forum a bedziesz wiedział co to "rodzynek", "słodzik" itp

Isengrim 08.06.2005 01:53

W kwestii przerobienia kilkupłytowej gry na dvd - zależy jaka gra. Najczęsciej na 1cd masz setup i rużny "pierdułki" (licencje, manuale itd), a na pozostałcych archiwa (cabinety, mpq, rary - zależy jaka firma to robiła) z plikami gry które wykorzystuje instalator. Najprostszą meto dą, bez ingerowania w strukturę instalatora jaest zrzucenie na twrdziel zawartości pierwszego cd i archiwów z pozostałych (autostarty z wyjątkiem cd1 oczywiście olewamy), a nastepnie wypalenie tego jako dvd iso. I teraz są następujące mozliwosci:
1. Instalator "chwyta" od rzu po kolei wszystkie części i instaluje nam całą grę (ok)
2. Prosi o brakujacy plik z możliwoscia wskazania ścieżki dostępu (też ok, bo podajemy ścieżkę na naszym dvd)
3. Jęczy o następna płytę bez mozliwości wyboru scieżki dostepu do pliku (dupa zbita, nie zainstalujemy z naszego dvd)

Jeżeli zdarzył się nam przypadek 3, to musimy użyć innej metody, niestety potrzebna jest tu pewna wiedza. Konkretnie tworzymy własny instalator (ja używam do tego Installshield Expres) i lokujemy w nim wszystkie potrzebne pliki. Uprzedzam ze to nie łatwa zabawa, ale mozna wtedy na podmienić orginalny exe ze "słodzikiem" juz na poziomie instalatora i gra instaluje sie gotowa do gry.

Isengrim 08.06.2005 02:00

Loczek, jeżeli twierdzisz że to niewykonalne, proponuje małe doświadczenie na grze z którą się właśnie bawię, konkretnie Cossacks 2. Zrzuć zawartosć obu dysków i wypal( nie zrzucaj tylko autorun z cd 2) Oczywiście w takim wypadku nie ma mowy o kopii 1:1 wiec zabezpieczenia dają o sobie znać i trzeba "słodzić", ale nie o kopię 1:1 tu przecież chodziło. Gra instaluje sie bez problemu, jedyne co dodałem od siebie to własne menu start z którego odpalam firmowy instalator gry i "ciacho" nocd, ale to juz moje wygodnictwo :)

copy'ernick 07.07.2005 14:57

Apropos "rodzynków". Czy ktoś "bawił" się Lego Star Wars bo mi nic nie wychodzi. Po włożeniu rodzynka gra odpala się (chyba) w jakimś trybie demo. O co chodzi. Pomocy!!

Bazyss 08.07.2005 21:00

Wielkie dzieki dla zalozyciela Topica!! wlasnie czegos takiego szukalem :)
teraz mam juz problem z glowy.

wszytko dziala znakomicie !!

pozdro.

wuju56 14.07.2005 11:44

Co to są rodzynki? = Poprawiona wersja artykułu malowa

Rodzynek to inaczej *****.
Poniżej przedstawiam opis jak zrobić działającą kopię programu/gry, gdy nie można jej przegrać i gdy konieczny jest *****. Nie trzeba się martwić jakimkolwiek zabezpieczeniem, gdyż po ZCRACKOWANIU aplikacji wszystko będzie działać w jak najlepszym porządku.

------------------------------

Co będzie nam potrzebne?
- Komputer z nagrywarką
- Alcohol120% (najlepiej najnowsza wersja)
- UltraISO (najlepiej najnowsza wersja)
- "Trochę miejsca" na HDD
- Program/gra do którego/której chcemy dodać CRACKA
- "Czysta" płyta CD/DVD
- Wyszukiwarka *****ÓW

Krok 1: Tworzenie obrazu płyty.
1.) Uruchamiamy program Alcohol 120% i wybieramy opcję "Kreator odczytu" po uprzednim umieszczeniu w napędzie płyty do której chcemy dodać znalezionego przez nas w sieci CRACKA.

---------------

1.) W kolejnym oknie wybieramy napęd w którym znajduje się płyta oraz profil, z jakim obraz ma zostać utworzony (jest to obojętne).

---------------

1.) Wybieramy lokalizację, w której zostanie utworzony obraz.
2.) Wpisujemy nazwę obrazu.
3.) Wybieramy format pliku z obrazem ***8211; ISO.

---------------

Tak tworzy się obraz płyty.

Krok 2: Edytowanie obrazu płyty = Dodawanie do naszej kompilacji CRACKA.

1.) Uruchamiamy program UltraISO.
2.) Naciskamy ikonkę "Otwórz".

---------------

1.) Lokalizujemy wcześniej utworzony obraz.
2.) Wybieramy obraz do edycji.

---------------

Teraz w górnej części programu widzimy zawartość obrazu, a w dolnej naszego HDD.
1.) Tworzymy nowy folder w naszym obrazie, w którym będzie znajdował się ***** poprzez kliknięcie prawym przyciskiem myszy i wybranie opcji "Nowy katalog".
2.) W dolnej części programu lokalizujemy na HDD naszego CRACKA, który zostanie dodany do obrazu płyty.

---------------

1.) "Wchodzimy" do nowo utworzonego folderu.
2.) "Przenosimy" tam CRACKA metodą "drag&drop".
3.) Klikamy na ikonkę "Zapisz" aby zapisać dokonane przez nas zmiany.

---------------

1.) Wybieramy lokalizację dla "ZCRACKOWANEGO" obrazu płyty.
2.) Wybieramy nową nazwę dla obrazu z dodanym CRACKIEM (musi być inna od poprzedniej).

---------------

Tak zapisuje się "ZCRACKOWANY" obraz płyty.

Krok 3: Nagrywanie wyedytowanego obrazu.

1.) Uruchamiamy program Alcohol 120%.
2.) Wybieramy opcję "Kreator nagrywania".

---------------

1.) Lokalizujemy odpowiedni, nowoutworzony obraz płyty.

---------------

1.) Wybieramy urządzenie w którym znajduje się czysta płyta na którą będziemy nagrywać nasz obraz.
2.) Określamy prędkość zapisu płyty.
3.) Ustawiamy profil na Normal CD.
4.) Przystępujemy do procesu nagrywania.

W ten sposób możemy również dodawać inne pliki do obrazów płyt: pliki tekstowe, multimedia i wszystko co nam się zamarzy.

"Trochę wiedzy"
***** - Niewielkich rozmiarów program (zazwyczaj patch) służący do omijania zabezpieczeń w innych programach. Umożliwia korzystanie z nielegalnej kopii komercyjnego programu przez unieszkodliwienie procedur zabezpieczeń np. procedur sprawdzających numer seryjny programu, klucz sprzętowy itp. Ponadto, niektóre cracki pozwalają na korzystanie z komercyjnych programów bez konieczności umieszczenia płyty CD w napędzie CD-ROM. Istnieją również cracki pozwalające na wyłączenie ograniczeń (czasowych, funkcjonalności) darmowych wersji demo programów.
Źródło: "http://pl.wikipedia.org"

Deus 14.07.2005 13:18

definicja niezła, tylko z jednym się nie zgodzę - w większości 'modyfikacji' do gier nie ma patcha tylko przerobiony exec gry - aktualnie większości CD protectorów nie da się tak łatwo patchować...

globus88 24.08.2005 04:57

Ilość załączników: 1
Witam, jestem nowy na forum zaczolem sie interesowac kopiowaniem plyt i niezbedna jest pomoc do tego servera cdrinfo.pl poczytalem juz troche probowalem cos zdzialac ale szybko natrafilem na problem, posiadam nagrywarke tylko chwilowo I/O Magic Internal DVD+/- RW/+/-R 16X ale juz zamowilem kilka dni temu USB 2.0 + LG GSA-4163B 16X DVD±R/RW wiec moze problem jest w nagrywarce, tak ze problem pojawil sie gdy podazalem za instrukcja podana na forum w alcoholu i gdy wystartowala nagrywarak z wypalaniem obrazu po 10 sek. pojawil sie blad tworzenia obrazku taki jak widac na zdjeciu, bede wdzieczny za jakies podpowiedzi zawodowcow z gory dzieki

IceManSpy 24.08.2005 09:51

wydaje mi sie ze musisz ustawic profil kopiowania na zabezpiecznie ,ktore mozesz sprawdzic programem Aray. W zaleznosci od zabezpieczenia moze to troche potrwac

globus88 25.08.2005 01:49

hmm... duzo mi to nie mowi gdzie konkretnie sie to ustawia?

MacGyver 25.08.2005 12:59

Cytat:

Napisany przez globus88
hmm... duzo mi to nie mowi gdzie konkretnie sie to ustawia?

http://mallowex.w.interia.pl/kopiowa...zpieczen/6.JPG

http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=35883

globus88 25.08.2005 13:30

dzieki MacGyver, nie wiem czy to ma jakies znaczenie ale pare dni temu bawilem sie zworkami przy nagrywarce i napedzie cd ustawilem nagrywarke na MASTER a cd - rom na SLAVE do tego dochodzi jeszcze nagrywarka usb zewnetrzna?

globus88 27.08.2005 03:37

ok panowie, co w sytacji gdy nie moge tak jak wyzej na zdjeciu zrobic kopi w formacie .iso(nie mam pojecia dla czego wydaje mi sie ze mam w miare nowy sprzet nagrywajacy) teraz jeszcze kupilem orginalna gre Swat4 i ani clonXXL ani tez A-Ray nie odnajduje jakie to zabezpieczenie jest, nie mam zbyt wiele czasu bo gry musze oddac, moze cos w usatwieniach alcolola120% jest umnie nie tak, bede bardzo wdzieczny za pomoc fachowcom i bede chcial sie odwdzieczyc w miare mozliwosci
pozdrawiam

ostryga27 07.01.2006 15:52

Cytat:

Napisany przez mallow
No jak znajdziesz rodzynka to czemu nie ?
pozdro ;)

Wszystko fajnie z tym rodzynem,ale jak robię Nowy katalog to nie wiem jak znaleśc tzw.rodzynka a jak wkleje do tego katalogu obraz to wyskakuje że wersja dostepna do 300mb.już sam nie wiem co ja tam tworzę? ??? ???

ostryga27 07.01.2006 16:03

Cytat:

Napisany przez globus88
ok panowie, co w sytacji gdy nie moge tak jak wyzej na zdjeciu zrobic kopi w formacie .iso(nie mam pojecia dla czego wydaje mi sie ze mam w miare nowy sprzet nagrywajacy) teraz jeszcze kupilem orginalna gre Swat4 i ani clonXXL ani tez A-Ray nie odnajduje jakie to zabezpieczenie jest, nie mam zbyt wiele czasu bo gry musze oddac, moze cos w usatwieniach alcolola120% jest umnie nie tak, bede bardzo wdzieczny za pomoc fachowcom i bede chcial sie odwdzieczyc w miare mozliwosci
pozdrawiam

Ten temat był juz poruszany:nie raz dopiero po zainstalowaniu gry program A-RAY wykryje zabezpieczenie,bo siedzi gdzieś w plikach exe,włacz A_RAY i skanuj ten plik ale już który jest na twardzielu(miałem to samo)a prosciej:strona GameCopyWorld tam są prawie wszystkie gry i zabezpieczenia do nich.

Artór 19.04.2006 11:19

Cytat:

Napisany przez Isengrim
(...)Najprostszą meto dą, bez ingerowania w strukturę instalatora jest zrzucenie na twrdziel zawartości pierwszego cd i archiwów z pozostałych (autostarty z wyjątkiem cd1 oczywiście olewamy), a nastepnie wypalenie tego jako dvd iso. I teraz są następujące mozliwosci:
1. Instalator "chwyta" od rzu po kolei wszystkie części i instaluje nam całą grę (ok)
2. Prosi o brakujacy plik z możliwoscia wskazania ścieżki dostępu (też ok, bo podajemy ścieżkę na naszym dvd)
3. Jęczy o następna płytę bez mozliwości wyboru scieżki dostepu do pliku (dupa zbita, nie zainstalujemy z naszego dvd)
.

Witam wszystkich!
Jestem nowy i zielony i oczywiscie mam problem.

Mam gre Anno 1503.Są to dwa obrazy *.mdf i *.mda.Przeczytałem Twojego posta ale nie jestem pewien czy go zrozumialem...Mam:
1) Wypalic na plytce najpierw pierwszy plik, zrzucic jego zawartosc na HDD
2) Wypalic na plytce drugi plik i tez przerzucic go na twardego
3) Nagrac wszystko na plycie (autostarty poza tym z cd1 olewam)
4) Sprobowac normalnie zainstalowac

?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:21.