![]() |
Komentarze związane z dyskusją Flash Utility for LiteOn-made Drives i biblioteka biosów w wersji BIN UWAGA program WinMtkFlash NIE WSPOLPRACUJE z plytami glownymi opartymi o chipset firmy SiS! uzycie go w tej konfiguracji konczy sie CALKOWITYM zwieszeniem systemu (brak reakcji klawiatury i myszy - lacznie z guzikami wake/sleep/power) dotyczy to zarowno tryby pracy ATAPI - tu zwis nastepuje w 95% przy wyszukiwaniu napedow, jak i trybu IDE - gdzie program staje sie absolutnie niestabilny i potrafi sie zwiesic w dowolnym momencie pracy z napedem - czym to grozi podczas wgrywania biosu nie musze tlumaczyc jesli jestes posiadaczem takiej plyty (calkiem znosniej pomimo tego) jedynym wyjsciem jest uzywanie falsherow firmy liteon czyli odpalanie execow sciagnietych ze strony liteona (w razie koniecznosci istnieje mozliwosc usniecia zabezpieczen przed wgrywaniem do niewlasciwego modelu - ale ze jest to czynnosci wymagajaca wiedzy to odnalezienie tego sposobu pozostawie chetnym - ktos kto nie umie tego znalesc nie powinien podejmowac takiego ryzyka) |
najnowsze firmware:
http://www.liteonit.com/ODD/english/...d-firmware.htm |
Hmm, ja mam plyte na SiS'ie i bez problemu dziala WinMtkFlash, a gwoli scislosci chipset 735.
|
nie jest to moja informacja tylko informacja pochodzaca ze zrodla
ten program dziala w 100% poprawnie tylko z intelami i via - z sisami dziala od przypadku do przypadku - w domu raz nawet sflashowalem tym naped - ale potem na 20 prob uruchomil sie 2 razy - i wtedy zachcialo mi sie poszukac info o tym programie - no i bum |
Cytat:
I jeszcze jeden problem, który mnie nurtuje - dlaczego nie moge zmienic biosu w moim 24102b - wersja bios 5s57?? Niby wszystko dziala, a nie nastepuje zmiana... Moze to wina xp? Dobra poszlo mktwinflash PS warto to podwiesic:) PS2 Tylko temat postu jest zawily troche:) |
Ilość załączników: 1
5S0D dla LTR24102B
:zeby: nawet na The Firmware Page go nie maja :zeby: |
przyklejcie ten topic, please
|
SS0E dla LTR-48246S (jeszcze ciepły, dopiero co wyciąłem ze swojego Litka)
|
ZS0P dla LTR-40125S
Przepraszam, że spakowany ZIP-em, chwilowo nie mam na kompie WinRar'a. |
prosto z dziewiczego 52327S
|
Powyższe BIOSy sprawdzam, dodam może wieczorem. A tymczasem mam dobrą wiadomość, po rozmowach z autorem LtnFlash ustaliliśmy że następną rzeczą jaka teraz zostanie dodana będzie obsługa języków, w pierwszej kolejności polskiego :) do K'Probe i oczywiście LtnFlash :D
W trakcie rozmowy padł też pomysł dodania plików pomocy, może już wkrótce pojawi się pliczke .hlp :) |
A tutaj biosik SS0A
Dla napedu LTR-48246S:jezyk: |
ZS0R dla LTR-40125S
|
Wsrod listy nagrywarek ze sprawdzonym biosem prawdopodobnie wkradla sie pomylka. O ile sie nie myle nie ma napedu LTR-32125S za to na pewno istnieje nagrywarka LTR-32123S, ktorej na tej liscie nie ma.
|
Witam, jak włączyć opcje Direct IDE Port Mode w programie MtkWinFlash? bo u mnie niema takiej opcji.
|
Potrzebuje biosa do LTR-16101B
Pliz.... |
Cytat:
|
Zauważyłem dziwną rzecz, jeśli wgram do litka biosa z paczki exe a następnie wyciągnę go z powrotem LTNflas-em i porównam z plikiem bin który uzyskałem konwertując plik exe do bin to uzyskuje różne pliki bin. Konwersja przeprowadzam ok, jak ściągnę exe i bina z forum.rpc1.org , wgram exe , ściągnę z powrotem do bina i porównam to wyniki mam identyczne czyli różne pliki bin, wie ktoś o co tu biega ?
|
Czy można flashować napęd CDR7s52, który jest ponoć wersją OEM LTR523252 (różni się zewnętrznie)?
Oprogramowanie firmowe Liteona QS0B odrzuca go jako niewłaściwy. |
Mam ja sobie Liteona LTR - 40125S (BOX) i nie miałem do tej pory powodów do
narzekania. Dzisiaj instalowałem Linuxa z płyty (okazało się, ze trochę walniętej) i napęd nie mógł odczytać któregoś pliku - kręcił płytą z 10 minut i nic. W końcu moja cierpliwość skończyła się i zresetowałem PC-a. Obecnie BIOS nie wykrywa tego napędu (co za tym idzie Windows też), przy czym cały czas pali się dioda od dysku. Próbowałem podpiąć jako Master,Slave na pierwszym kanale i drugim. Ściągnąłem ze strony producenta firmware, ale niestety wypisuje, że nie mam zainstalowanego napędu LITEON'a. Zasilanie do płyty dochodzi, po naciśnięciu przycisku wysuwa się kieszeń, po włożeniu płyty dioda mruga. Czy pozostał tylko serwis ? Czy to jest wina firmware'u, czy uszkodził się jakiś układ? W jaki sposób aplikacje MtkWinFlash można przełączyć na tryb Direct IDE Port Mode? Pozdrowienia Przemek |
Cytat:
bierzesz BIOSa od tego litka w wersji .bin i flashujesz mtkflashem :) najlepiej spod DOSa ;) - bo nie wiem czy wersja pod winde da rade, nigdy nie sprawdzalem :P |
Cytat:
|
macie
swiezutki biosik qs0c do ltr 52327s
|
gdzie jest ta biblioteka biosów???
wszystkie zniknęły... Panie SoBal? |
Cytat:
|
Cytat:
|
ktos moze posiada bin'a od LiteOn LTC-48161H tylko w wersji innej od KH0P (najlepiej KH0N)
|
dalem rade :D
flashfix jest cool |
wlasnie zgrany z dzis kupionej
liteon ltr 52327S wersja biosa z dnia 18 listopada 2003 wersja QS53 nie moge jej zauktualizowac na najnowszy ze strony liteon'a wiec chiba ten jest najnowszy. przepraszam ze zip, ale rar'a nie mam.
pozdrawiam wszystkich wlasnie sie dowiedzialem ze to nowa wersja biosu ze specjalnymi poleceniami kalibracji.............. po upgracie na ta wersje moze nastapic po rozkalibrowaniu problem z odczytem (w starych nagrywarkach) i trzeba bedzie przywracac poprzednia wersje biosu. |
nowe info do postu powyzej
to jest po prostu SONIAK :) w biosie pisze jak byk :) sony corporation tylko jeszcze musze zidentyfikowac ktory model. tego biosa sie nie flash'uje tylko odczytuje i zapisuje eeprom ale tez nie do konca............ teoretycznie w nim nie ma eepromu,,,,, ale sam na siebie sie flashuje wiec musi byc eeprom. zreszta chlopaki juz nad tym pracuja. :).
pozdrawiam. podaje link do forum z opisem tego problemu :) http://club.cdfreaks.com/showthread....oto=nextoldest |
To że masz tam napisane Sony Corporation wcale nie musi świadczyć o tym iż jest to Sony. Zwróć uwagę na topic, post 18 i 19
|
bios do LTR-48246S(OEM)
jeśli komuś się przyda to mogę wysłać bios z mojej nagrywarki LTR-48246S (OEM) ver. SID1, ja zrobiłem upgrade na ver. SS0E i dziaa jak na pierwszy rzut oka lepiej, poradziła sobie z odczytem gorszej jakości nośnika z czym miała problemy z wcześniejszą wersją biusu
|
Bios XSU1.bin do przeróbki LTR-32123S na LTR-40125S :) - dodano Mount Rainer i zapis x40
|
Bios 6S0F do LiteOn'a 52246S jest dostępny tutaj, mam go od paru miesięcy, nie sprawia żadnych problemów!
|
Bios QS54 dla litka 52327s.
Wersja bez eepromowa. Nie wgrywac do napedow z biosem qs0* Bios dziala poprawnie, nie zauwazylem bledow. |
Bios z Lite-On'a LTR-52327S QS0E (wersja z pamięcią EEPFROM)
|
Bios QS57 do nagrywarki LITE-ON 52327S wersja nagrywarki - bez eepromu (NOEEPROM) :)
|
uwaga uwaga dzis probowalem uaktualnic fw w moim ldw 411s przy uzyciu ltnflash1.24 co skonczylo sie smiercia napedu!!! program mtkwinflash nie pomogl wogole gdyz nie mogl rozpoznac kosci (flash type) dopiero mtkflash okazal sie skuteczny wiec zalecam posiadania na wszelki wielki mtkflasha i startowki dosowej bo sie moze przydac mam jeszcze ltr 52327s i tam tez mtk winflash nie mogl rozpoznac typu flasha, ale z dvd liteona 163d(nie pamietam dokladnie modelu) a wlasciwie delowskiej wersji tego napedu mtkwinflash radzil sobie znakomicie na ecs 57s5a (sis 735) czyli dziala na sisie moze nie dziala na tych nowych a zeby bylo smieszniej teraz mam mobo na kt266a shuttlea ak32a najnowszy bios i mtkwinflash nie dziala - ale juz inne napedy :)
|
Cytat:
|
dokladnie memorando dokladnie tak jak u mnie
|
Lite-On LDW 411S
Jeśli ktoś ma problemy z nagrywaniem cd-audio na tej nagrywarce, niech zainstaluje najnowszy Nero np. 6.3.1.6, sterowniki ASPI np. Adapteca i przede wszystkim wymieni BIOS na wersję FS0J. Mi to pomogło i teraz działa za***iście. Oczywiście wymiana biosu wiąże się z ryzykiem utraty gwarancji, ale jest to zabieg za***iscie skuteczny. POZDRO!!! Robisz to na własną odpowiedzialność hehe.
TeQnOmAAn |
cześć i czołem
z góy dziękuję za pomoc |
W moim ldw851s po zmianie biosu na GS0H po paru dniach uzywania zaczal zle palic gorsze nosniki.
Esperanzy szły 2,30h a Msonic wylatywaly w polowie - zaraz po zmianie dzialal dobrze wczesniej mialem ten z 811 HS0P i palil bardzo dobrze, lecz postanowilem dac ten oficjalny i z czasem sie cos namieszalo a na pewno nic nie doinstalowywalem Przy pomocy "cofacza" kowanskiego tego z 812 do 851 wrocilem do GS0F i znow jest wszystko OK. Ciekawi mnie tylko fakt czy to zbieg okolicznosci czy u innych też sie pojawiły taki cuda. prometeusz |
Nagrywara LiteOn 1s41
Czy jest możliwość przywr. do życia nagrywarki jw Po błędnym abgrajdzie EEPROMU w tej chwili wgrany jest właściwy (od innego egzemplarza)? Moj stary EEPROM poszedł do piachu
|
Helpp Pomocy!!!!
Proszę wszystkich grupowiczów użytkowników nagrywarki LiteOn-a drw1s41zakupionej w przeciągu ostatnich 2 miesiecy (w szczególności z datą produkcji luty 2004) o zgranie i przesłanie na adres sajonara1@gazeta.pl EEPROMU ze swojej nagrywarki Potrzebny mi jest do postawienia na nogi mojej. Jest to jedyny sposób ponieważ co jakiś czas producent zmieniał dostawcę głowicy lasera i ogólny EEPROM ze względu na zmiany w kodzie nie nadaje się
Z góry dziękuje za okazaną pomoc W razie pytań co do sposobu zgrania proszę o kontakt na w/w adres mail-owy |
Niech mi ktos pomoze. Mam nagrywarke line-on 52x24x52. Ma cos z biosem. Próbowałem wgrac nowy programem MtkWinFlash. Nic to nie daje. Aha nagrywaki nawet nie widzie bios. A jak sie juz ją podepnie to świeci sie tylko zielona dioda i bardzo długo uruchamia sie komp. Doradzcie co zrobic. I dlaczego jesli flaszuje ją programem MtkWinFlas pisze updating i program stoi. Help !!!
|
Problem z upgrade BIOS Lite-On
Witam,
mam pewien problemik... Chcialbym zupgradeowac biosik w swoim Lite-On'ie ale nie za bardzo wiem jak sie do tego zabrac... otoz Nero pokazuje moj model jako Lite-On COMBO COB-1H4816 (firmware kh0p) a flash jest do teoretycznie tego samego modelu LTC-48161H. Domyslam sie ze gdzies tkwi myk, jakas blokada ale nie wiem jak ja obejsc. Prosze o pomoc. regards |
chyba kolejny 4kus (oem litka) :P
http://www.liteonit.com/ODD/webfw/LT...H/CO48KH0Q.zip po prostu uruchom jesli nie zadziala to wyciagnij bios z tego flashera (http://seba.wsm.wielun.pl/exe-bin.htm) i wgraj go za pomoca MtkWinFlasha (http://seba.wsm.wielun.pl/pliki/MtkW....6_dla_Win.zip) |
Dzieki wielkie :)
Pokombinuje i zobacze co z tego wyjdzie. orientujesz sie moze czy testy dla Liteona 48161H i tego oem-ka wypadaja identycznie? Czy moze jest jednak gdzies jakas istotna roznica? |
Hmm pojawil sie maly problemik... otoz udaje mi sie wyciagnac plik bin z flashy dla cd-rw ale nie udaje mi sie tego uczynic z flashy dla combo i nagrywarek dvd. Powod - program wyswietla iz nie sa to flashe dla liteonow. Moze jakies inne pomysly badz tez sugestie?
|
Cytat:
|
Dzieki, pokombinuje :)
|
No to teraz mam "pelnego" Liteona 48161H :) Dzieki wielkie :)
A idzie to samo zrobic w druga strone? To raz, a dwa - ktos probuje mi wmowic ze daje sie chociazby tymczasowo podkrecic laser w nagrywarce na mocniejszy, faktycznie istnieje taka mozliwosc? |
Kupiłem Sony Combo CRX830e (ver. bios JYK2) podobno to OEM liteon LSC-24082K, po włożeniu napędu moja Tecra 8200 wstaje jak muł ok. 3min szuka napędu - nie zawsze znajduje. Czy ktoś wie jak sobie z tym poradzić? Proszę o jakieś info na geeg@wp.pl. Dzieki.
|
Zmieniony BIOS dla LDW-451s
Poprawiona wersja GSB7.
a) "olewa" wydumane ograniczenia szybkosciowe producentow plyt - dotychczas plyty ze zdefiniowanymi predkosciami nagrywania np. 2x, beda nagrywane w 4x itp - glownie dotyczy -/+RW, b) automatycznie ustawia AutoBitsetting dla +RW na DVD-Rom (domyslnie), c) zwiększa szybkosc trybienia nagrywarki w trybie analizy dysku przed i po nagrywaniu, d) WAŻNE! Celowo ograniczylem w tym biosie szybkosc odczytu do 8x plyt -/+RW (skutek "olewactwa" z pkt. a). Plyty sa nagrywane szybciej, ale naped potrzebuje wiekszej dokladnosci przy odczycie "szybciej" nagranych krążków RW. PS. Zanim sflaszujesz sobie naped - dla pewnosci zgraj sobie obecny w Twojej nagrywarce Bios "...czasami nie wszystko idzie po mysli..." ;-) |
Witam wszytskich mam pytanie mam naped Lite-On LTR 52327s 52x32x52.Aktualizowalem bios najpierw tymi programikami ze stronki poducenta najpierw ukazala sie wersja co naprawia bledy sub czy cos w tym stylu.Wszystko bylo ok natomiast gdy wgralem kolejna wersje ktora niby zwiekszala ilosc obslugiwanych nosnikow,jednak po tym updacie naped zaczal czytac mi wiekszosc plyt cdrw.Na tym forum znalazlem program ktory umozliwia wgranie starszej wersji biosu,jendak to nie pomoglo nadal nei czyta.Co mam zrobic teraz?Jest program ktorym da sie wyczyscic bios i wgrac takjakby od nowa a nei nadpisywac?Prosze o pomoc
|
A to biosik z mojego Litka 52327S. Miłego fleszowania :spoko:
|
@@ndy... po co dajesz jeszcze raz bios od QS0C, co za różnica czy Twój QS0C czy mój ;/ ?
|
Sorry ale na pierwszej stronie w liście napędów nie widziałem twojego biosu. Na drugi raz przejrze wszystkie strony.
|
Cytat:
Nie wiesz? Mój=najlepszy!:D :taktak: |
Chciałbym się zapytać czy aktualizacja firewaru prowadzi do utraty gwarancji ?
|
Jeżeli się zakończy powodzeniem to masz nadal gwarancje, a jeśli ja zwalisz i reanimacja w domowych warunkach nie pomoże to traci się gwarancje.
P.S. Witamy na forum. |
A to luzik dzieki. Jeszcze takie pytanie: DMA to wlaczac dla combo liteona ?
|
Mam problem z nagrywarką ltr-52246s,nie nagrywa płyt,plyta się rozpędza ale dioda nie zapala się na czerwono,i słychać tylko jak czytnik próbuje nagrywać i tak cały czas.
Jest wtedy problem z wysunięciem płytki.Czyta płytki bez problemu.Kto pomoże? |
Sprawdź czy nie masz w programie do nagrywania płyt włączonego trybu symulacji.. Chociaż to nie pasuje do tego że szufladka nie chce się otworzyć.. Ale możesz looknąć tam :mruga:
|
Cytat:
Propnuję otworzyć obudowę, wyjąć wtyczkę i to sprawdzić Przy okazji można sprawdzić kabel IDE Może to się na coś przyda :tak!: |
No nie zaprzeczam.. Bardziej prawdopodobne od mojej teorii :podbite:
|
Może ktoś się orientuje, czy najnowszy bios od Sonego crx230e (QYS3) nadaje się dla LiteOna 52327s bez kości eeprom ???
Zależy mi na ograniczeniu prędkości jakie daje Sony..... |
Sohd-167t
Witam.
Wrzucilem najnowszy dostepny firmware do SOHD-167T (9S15), wyciagniety prosto z napedu. Mam tez wersje samofleszujaca - jesliby ktos chcial. Pozdros! |
Cytat:
|
Cytat:
|
Próbowałem ratować nagrywarkę spod DOSa,updating doszedł do 87% i wyskoczył taki komunikat:
Flash Type:MXIC(MX29LV004B) (+3,3 V) Updating.......00% ERR : Fail to open input file! Nagrywarkę całkiem zblokowało,cały czas świeci się zielona lampka,tacka się nie wysuwa i nie ma jej w systemie ani w biosie. Kto coś poradzi? |
No ale jaką masz nagrywarke... jaki miałes bios? Jaki wgrywałes... Wiesz co bartek122... wg. mnie musisz dokarmić troche nagrywarke... bo musi miec enegie żeby chodzić a jeśli ma się ona jeszcze zamienic w SSJ1... to musi miec zapas energii o ile to mozliwe że z człowieka zrobi sie SSJ...
|
Nagrywarkę mam liteon ltr52246s(bios był 6s0d),wgrałem 6s0f ,w czasie wgrywania zawiesił się komputer i nagrywarka zaczeła szwankować(nie nagrywała płytek,i strasznie wolno czytała nagrane)próbowałem ją przywrócić spod wina,nie poszło(jakiś błąd) i spod dosa ze skutkami jak pisałem wyżej.
|
Tak już lepiej, a jaką wersje używasz MTKFlash? Ja polecam najnowszą ponieważ najpierw czyści bios puźniej wgrywa ten który trzeba... ściągnij jeszcze raz ten bios który chcesz wgrać... ale ze strony Lite-ON'a lub cdrinfo.pl i jeśli będzie to exe to go potraktuj litefirm... wtedy go wgraj (tego bin'a zrobionego litefirm'em) z pod dosu najnowsza wersja MTKFlash, zadziała na 100% :). Chyba że masz źle podłączoną nagrywarke (słabo dociśnięte kabelki) ale wątpie jeśli wczesniej dobrze nagrywała...
|
Wszystko robiłem tak jak piszesz,może ta wersia MTKflash,ściągnąłem od SEBY,jaka jest najnowsza(mam 1.80.1)?
|
Cytat:
|
Z biosem sobie już poradziłem(zle wpisałem),ale dalej nie nagrywa i żle czyta nagrane płytki.Orginalne czyta bez problemu! Kto jeszcze coś poradzi?
|
Optyke sobie przeczyść
|
Cytat:
Dzięki za radę! |
Zmodyfikowany lekko bios QYS3 od Sony CRX230E. Naped bedzie sie prezentowac jako LITE-ON LTR-52327S QYS3 Mar23 ,2004. Niestety tak jak w sony nie miga czerwona dioda :( Dla wersji z normalnym eepromem
|
Cytat:
A nie dysponujesz jakimiś testami VQS0E vs. QYS3 ? |
dopiero zaczalem go uzywac ale jest nowszy od 0E. Przekonal mnie do niego tryb "turbo" ;) no a ze nie chcialem miec w kompie sony to zmienilem nazwe ;)
|
Mam prosbe : powiedzcie jak rozpoznac czy nagrywarka 52327s jest z normalnym epromem czy bez? Co robi nowy bios sony ? I jesli mozna to prosil bym o ten bios z programem samo flashujacym. Z góry wielkie thx.
|
Cytat:
A co do biosu w postaci programu flashujacego ;) prosze bardzo - przygotowalem taki flasher :jezyk: Dodam jescze ze powinien sie dac wgrac wylacznie do wersji QS01 - QS0E wiec problem rozpoznawania czy jest z eepromem czy bez odpada :jezyk: Za ewentualne uszkodzenia nagrywarki nie odpowiadam - u mnie flasher dziala, testowalem go 3 razy wgrywajac na zmiane bios QS0B i obecny tutaj |
OK. Ja mam bios QS0C wiec ten zmodyfikowany bios raczej pasuje. Dziekuja za wyjasnienie i za wersje flashujaca :)
|
Oczywiscie powrot do starej wersji nie bedzie mozliwy oryginalnym flasherem !!!! Trzeba bedzie go odblokowac przy pomocy programu flashfix!!!
Mnemonic pytal jeszcze co robi bios sony - otoz wprowadza nastepujace zmiany: - predkosc odczytu zostaje domyslnie ustawiona na 40x (52x w trybie TURBO) - maksymalna predkosc zapisu CD-R to 40x (52x w trybie TURBO) - mozliwe ze wspiera nowsze nosniki poniewaz jest nowszy od oryginalnego biosu dla 52327s - niestety wylacza czerwona diode - teraz o zapisie informuje nas migajaca dioda zielona (tak jest w nagrywarkach sony) :( Moze sie pojawic pytanie jak wlaczyc tryb TURBO. Podczas odczytu nalezy przez 5 sekund przytrzymac przycisk otwierania tacki. Natomiat gdy chcemy cos nagrac z predkoscia wieksza niz 40 musimy po wlozeniu plytki, przed rozpoczeciem zapisu przytrzymac rowniez przycisk otwierania Po co spowalniac naped?? 1) pracuje ciszej 2) nie ma ryzyka ze rozsadzi nam w nim jakas slaba plytke, co zdarza sie przy predkosci 52x BTW - na koncu kazdego biosu, zarowno oryginalnego liteona jak i innych oemow znajduje sie napis SONY CORPORATION LITEONIT, a wiec wgrywajac ten bios wracamy do korzeni ;) |
VQS0E vs. QYS3
Po wgraniu raz tego i raz tego Po nagraniu po dwie płytki Blupop x48 z prędkością x16 Gdzie producent to Postech Corporation Oraz płytki Mint CDRW x10 na obydwu bioach nie widzę żadnej różnicy w jakości nagrywania :nie: Chyba, że przejawia się ona na innych nośnikach - lepszych - bo te PI Average ~ 7 :D |
hej
co mam zrobic zeby Lite-ON SOHC 5232K palił mini-CDRW z prędkością taką jak płytaka pozwala a nie TYLKO 4x ??? BIOS NKOA. |
KOSMO a moze ta plytka tylko na tyle pozwala??
A teraz kontunuacja watku o biosie z sony ;) Ulepszony flasher z biosem QYS3. Umozliwia wgranie biosu na napedach LITE-ON LTR-52327S od QS01 do QS0E oraz powrot z QYS3 do QS0E. Program automatycznie wykryje czy ma nastapic aktualizacja do QYS3 czy tez powrot do QS0E. Uzywacie oczywiscie na wlasna odpowiedzialnosc (u mnie dziala bez zarzutow) |
Płytki są o szybszych prędkościach: x10 x12 i testowałem na innych modelach nagrywarek i palą sie z taką prędkością jaka widnieje na cd
|
[QUOTE=-Sid-The-Rat=>]UWAGA
program WinMtkFlash NIE WSPOLPRACUJE z plytami glownymi opartymi o chipset firmy SiS! ................... Nieprawda! Posiadam starodawny chipset SIS 745 na płycie ASUS V333 i kilka razy flaszowalem wspomnianym wyzej programem zarowno Lite-On 451s jak i czytnik DVD Lite-On XJ-166s. Poki co wszystka hula jak marzenie. |
a biosy do 52327s w rev2...?
|
Po wgraniu najnowszego biosa do Lite-ON SOHR 5138S napęd spowolnił się do x12 ??? wgrałem biosa 4S05 , a miałem wcześniej biosa 4S03
po wgraniu biosa fabryczmego naped nie współpracuje z Nero 6.3.1.17 , dopiero jak zrobiłem obraz płyty w UltraISO i wypaliłem Alcoholem miałem dostepne opcje nagrywania ( predkosci i sposobu zapisu ) , przy najnowszym biosie ( predkosc była ustalona z góry ) ogólnie naped nagrywa bardzo głosno płyty , jesli ktoś byłby na tyle miły i podał mi jak najwiecej informacji o moim modelu , lub jakims fajnym biosie ( oczywiscie przetestowanym ) byłbym bardzo wdzięczny |
Czy ktoś już flashował 1633S? Nie rozpoznaje mi wszystkich (szczególnie tańszych...) płytek DVD-/+ R. Nagrywa niby normalnie ale nie zamyka płyty i zostają najczęściej nieużyteczne w innych napędach. BSOC podobno dodaje więcej nośników. Macie jakieś uwagi?
|
hej mam nagrywarke 52327S i nie wiem jak sprawdzic jaki mam bios i czy aktualizacja jest w 100% bezpieczna
|
Cytat:
|
jest to wersja QS0C i co daje aktualizacja biosu czy to poprawia efekt nagrywania?
Prosze o odpowiedz |
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:43. |