![]() |
Dzielenie Internetu
Witam!
Potrzebuje kupić takie coś co zrobi coś takiego... Narazie mam dwa komputery w domku podłaczone do internetu w sposób: --INTERNET--> 1PC (UDOSTEPNIANIE INTERNETU POPRZEZ WINXP) ->------X(CROSS)----> 2PC Switcha czy Routera nie moge zpodac przed 1pc. Teraz mam 3 komputery pod jedno łacze I czy moge dac tak: ---INTERNET--> 1PC (UDOSTEPNIANIE INTERNETU POPRZEZ WINXP) ->------X(CROSS)----> SWITCH --->2PC --->3PC Wiadomo 1PC zawsze właczony Czy to nie moze być cross? Bo ja mam juz ten kabel w scianie ;( czy moze byc za crossem switch or router? I co ma byc switch czy router? Czy to bedzie działac? |
jesli to jest neo to mozna zrobic tak:
modemorouter:) -> switch -> pc1, pc2, pc3 |
a dlazcego nie mozesz podpiac routera pod 1 pc? sieciowki nie masz? to kup modem, ktory ma 1 wyjscie usb,a usb chyba kazdy komputer juz ma.
|
kabelek musi byc prosty, nie cross... jak masz go w scianie... to odetnij koncowki i zaloz nowe.
A tak wogole to najlepiej jakis routerek postawic :) czyli: NET>router>kompy wszystko na kabelkach prostych. routerki maja z reguly kilka portow LAN, do ktorych podlaczysz komputery i port WAN do ktorego podepniesz net. Jak masz neo, to kup modemorouter do ktoreggo wepdniesz kabel tel. i kompy. :) |
kabele nie musi być prosty, może zostać przekrosowany
musisz tylko go podpiąc pod uplink w switchu ( oczywiście w wypadku braku możliwosci zmiany rj-tek ) pierwszy komp cyka za ruter ( w twoim przypadku ), po co ci drugi ruter za nim ? kup sobie jakis modem do neo podłaczany po skrętce (takie modemy zazwyczaj mają dwa tryby pracy bridge/router do wyboru) i masz po klopocie |
Cytat:
KTO WAM POWIEDZIAL ZE MAM NEO?! BOŻE! MAM LAN ! SIEĆ KABLOWA... PRZED PIERWSZYM KOMPUTEREM NIE MOGE MIEĆ ROUTERA! ___ Ta? To jak mam pierwszy komputer "router" to co ? Wczepiam dodatkową sieciówke i co robie dalej? OS to WinXP PRO SP2. |
Cytat:
|
Cytat:
PS: Kupisz mi tą radiówke ASUS'a? |
Cytat:
|
Cytat:
Hm...a jak to skonfigurować? :) |
Cytat:
znowu fałsz !!! to ze masz LAN nie wyklucza rutera normalnie stawiasz ruter i masz nastepny LAN tyle ze w LANIE tym poza twoim lokalem jest brama dla twojego routera a on z kolei jest brama dla komputerów w twoim domu i analogicznie możesz przeciągnąc kabel sąsiadowi on postawi swój router i jest następna sieć routowana :) ps dodam jeszcze tylko że za routerem w domu możesz postawić nie tylko 2 czy 3 komputery ale tyle na ile ci kasy wystarczy hehe... |
Cytat:
10.21.1.67 i takie musi być na wyjściu! |
Cytat:
|
Ruter to będzie chyba najlepsze i najtańsze wyjście.
Cytat:
|
sorki i bez urazy ale ten topik to jakas straszna kaszana
14 postów i jedno wielkie nic chłopak pojęcia nie ma o tcp stary zaproś kolegę , który wie co nieco o sieci , daj mu na piwo a sam idz do kina :) |
Cytat:
No właśie nie mam pojęcia. A liczyłem na konkretną odpowiedź. Sam nie pude do kina bo NIE MAM PIENIĘDZY! EH! Chciałem to sam zrobic... |
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:19. |