![]() |
Po prostu zatkana jest jeszcze dysza z niebieskim Spróbuj nalać na dno szklanki spirytusu i postawić w niej głowicę tak, żeby była zanurzona na ok. 2mm. Górę szklanki przykrywasz szczelnie folią i nakładasz gumkę-recepturkę (spirytus bardzo szybko paruje, więc jest to niezbędne). Rano wyjmij głowicę i od wkładaj razu do drukarki (bezzwłocznie, bo spirytus wyparuje i znowu się zatka - tym razem może już na amen), na przemian drukując i wykonując 'czyszczenie' w sterownikach. Ja taką metodą uratowałem głowicę właśnie z S200 - niestety - czarnego się nie udało odetkać.
|
Namoczyłem ten syf :) Zmiany? Bez liku ;)
- Czarny - jest czarny :) - Zielony - żółty :O - Czerwony - ciemno-żółty :) - Niebieski - blado żółty :D reszty nie sprawdzałem, ale sądzę, że będą to odcienie żółci... ... Cóż. Dobrze,że chociaż czarny się normalnie drukuje (ciekawe jak długo ???). thx za pomoc i rady. |
Nie tonery wymieniłeś a tusze ;)
Cytat:
[EDIT] A sprawe tuszu łatwo rozwiązałem - kupiłem buteleczke 100ml za 35 zł - jedno napełnienie to ~3zł - moge wydrukować coś koło 200 kartek(o ile dobrze pamiętam) tekstu (standardowej jakosci, kartki całe w tekscie - po brzegi ;) ) |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=56877759 lub: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=56843625 lub: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=56402457 I klienci na to są - może nie są takie złe ;) ??? ro29 |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
No i wielka satysfakcja - aczkolwiek trochę roboty Cię czeka @Berion ;) A co do korzystania z punktów ksero itp. - jeśli naprawdę tak mało drukujesz @Berion to ma to sens - ja też jak nie miałem jeszcze drukarki to drukowałem w takich punktach - strona po 20-25 groszy na laserze (choć są i po 50 gr !). Tylko, że problem się zaczyna jak nie chcesz drukować z Worda, PDF'a czy Corela. No i te punkty nie są czynne 24h na dobę, 7 dni w tygodniu ;) No i jest drożej - mi strona wychodzi średnio po 11-12 groszy. No i :piwo: na dobry sen ro29 P.S. Sorry za kilkakrotną edycję - godzina oraz :piwo: robią swoje ;) |
Cytat:
upsss - a tak się składa, że ja oprócz oryginałów na początku, miałem tylko raz Inktec - ale stwierdziłem, że są za drogie. I dotychczas na te ActiveJet nie narzekałem ;) A co do BlackPoint - nie ma ich w tych sklepach, w których zazwyczaj kupuję, są w markecie - jak będę tam pod koniec lipca (oddawać Neostradę, albo zmienić na tańszą - choć w to wątpię ;) ) - to zobaczę. Ciekaw jestem ich ceny - za czarny ActiveJet płacę 9 zł aktualnie. Oglądałem też ostatnio różne tusze na Allegro - są tam już od 2,50 zł do ~ 5 zł - ale jakoś nie miałbym zaufania do tak tanich ;) Pozdrawiam ro29 |
Cytat:
ale nie poddawaj się tak łatwo, nie ma to jak satysfakcja z samodzielnego naprawienia sprzętu, może z tej starej drukarki coś jeszcze da się wykrzesać :taktak: |
Cytat:
Najlepszy z zamienników wydawał się Black Point, przede wszystkim żadnych problemów z eksploatacją, czarny był na prawdę czarny i do tego w kartridżu było 10,5 ml a nie 9 jak wszędzie. Kolor też był wyraźnie najlepszy (zazwyczaj czerwony w zamiennikach to porażka), a tu wszystko żywe i ładne. Niestety dawno temu znikneły one ze sklepów w moim mieście, nie mam pojęcia dlaczego. |
Cytat:
Dzięki za rady !! Niestety zazwyczaj starość dopada drukarki zdecydowanie za szybko ;) I podejrzewam, że ta drukarka jeszcze trochę pociągnie - aczkolwiek mogą po prostu być z nią problemy i trochę roboty - przez te 1,5 roku praktycznie wymieniałem tusz, wyrównanie głowicy i było raczej OK. Problemy tak naprawdę zaczęły się około miesiąca temu - wymieniłem tusze i okazało się, że są zatkane niektóre dysze. Zacząłem czyszczenie - najpierw normalne, później dokładne itd. Po którymś z kolei czyszczeniu i wyrównywaniu głowicy udało się uzyskać dobre wydruki. Aczkolwiek chyba po tygodniu znów dziwny wydruk otrzymałem - ale na szczęście tym razem jedno czyszczenie pomogło. Może tutaj wina tuszy - co prawda ostatnio stosuję zawsze ActiveJet - ale ostatnio trafiłem taki "śmierdzący", który na dodatek skończył mi się dużo szybciej niż zazwyczaj. A jak sobie przypominam, to te problemy zaczęły się, jak właśnie włożyłem ten dziwny tusz ?? A opisane metody czyszczenia głowicy już gdzieś czytałem - mam jednak nadzieję, że jeszcze przez pewien okres czasu nie będę musiał ich stosować. @andrzejj9 - tak jak napisałem w swoim poście - profilaktyczne wydruki najlepiej raz na tydzień i to zarówno czarne, jak i kolor (max. co dwa tygodnie) - raz na miesiąc to zdecydowanie za rzadko ;) Pozdrawiam ro29 |
Bardzo żadko coś drukóję... Bardziej się będzie opłacało przespacerować do punktu XERO :) niż kupować nową... ... Dziękuje wszystkim za odpowiedzi i rady.
|
@ro29
Jeśli problemy dopiero się zaczynają to jeszcze trochę pociągnie (nawet sporo). Zastosuj metodę z płynem - do szklanki nalać płynu do naczyń np.: ludwika, dolać wody do połowy i zostawić w tym głowicę na noc. Rano dobrze wypłukać i jazda. Najlepiej robić to jak się kartridże wyczerpią, bo wyjęte zaschną. Możesz też zainwestować w specjalny płyn, efekt będzie lepszy. Wtedy wystarczy nasączyć małą szmatkę płynem, położyć ją na spodeczku do herbaty a na niej głowicę. Rano jak nówka :). Inna metoda mówi aby szmatkę ułożyć na głowicy odwróconej do góry dyszami - efekt taki sam. Jednak jak się przekonasz dolegliwość dyszy, która padła jako pierwsza niedługo powróci wraz z innymi niestety, starość wszystko dopada ;) pozdrawiam |
Cytat:
Jeśli tak jak piszesz, nie używałeś tej drukarki 5 miesięcy !!! - to nie ma się czemu dziwić - głowica zaschła i wątpie aby szło ją uratować. A w kwestii Twojego pytania - tak, w drukarkach atramentowych ten problem występuje praktycznie we wszystkich modelach (w jednych mniej, w innych więcej). Oczywiście jak chcesz tego uniknąć to kup sobie laserówkę - kolega niedawno takową nabył i jest bardzo zadowolony, bo nie ma już takich problemów. Ale przy Twoich ilościach wydruków, to raczej się nie opłaca ;) Ja profilaktycznie, jak czasem zdarza mi się nie mieć niczego do drukowania, to i tak staram się choć raz na 7-8 dni coś wydrukować. Kolega też tak raz miał - zostawił drukarkę na 2 miesiące - działała, ale od tego momentu miał z nią problemy. @Arepo - dużo prawdy w tym co piszesz - ja mam Canon i250 już około 19 miesięcy - i dotychczas było OK - ale niestety ostatnio zaczęły się problemy - właśnie z głowicą. I te moje problem wyglądają tak jak Ty piszesz o swoich - oby moja drukareczka jeszcze trochę wytrzymała ;) Pozdrawiam ro29 |
Swego czasu czytałem, że nieużywany Lexmark zasycha błyskawicznie, Canon różnie, Epson również raczej szybko i tylko HP jakoś daje radę. Ale to już było jakiś czasu temu..
Teraz generalnie myślę, że jeżeli drukniesz stronę - dwie przynajmniej raz w miesiącu, to z żadną nie powinno być problemów. Jeśli rzadziej to rzeczywiście zastanów się, czy warto w ogóle drukarkę kupować, czy po prostu przejść się gdzieś i dać kilka złotych za zrobienie tego. |
Damn... znowu się pomyliłem XD
Pokombinuję jeszcze z tą głowicą. Jak to nic nie da to wyrzucę ją na śmietnik... Ostatnio używałem jej z 5 miesięcy temu. Z każdą drukarką, która nie jest używana są takie problemy? Jeśli tak to kupno nowej sobie raczej odpuszczę... |
Cytat:
Też możliwe - jak to w drukarkach atramentowych bywa. Dużo też zależy ile się drukuje (za mało źle, za dużo też źle), no i na jakim tuszu (oczywiscie zastępczy, ale różne są ) Choć tak do końca to reguł na to nie ma ;) Pozdrawiam ro29 |
Witam
Miałem 2 takie drukarki i w obydwu padła głowica po około roku eksploatacji. Co prawda nie przestawały drukować w ogóle, ale zapychały się dysze jedna po drugiej. Wydruk miał białe poziome paski pomiędzy czarnym drukiem itd. Najpierw wystarczało czyszczenie głowicy (to w sterowniku) potem już nie. Próbowałem też sposobu z moczeniem w płynie do naczyń, który przez jakiś czas pomagał. Co ciekawe gwarancja na drukarkę nie obejmuje głowicy !, jednak w trakcie jej trwania serwis przyjmuje na tzw. darmowe przeczyszczenie, stosują wtedy specjalne płyny i nawet to pomaga, naturalnie znowu na jakiś czas. Potem się już człowiekowi nie chce jeździć i z tym wszystkim babrać. Cena nowej głowicy to nie 50 % wartości drukarki ale 80-90 %. Głównie dlatego, że jest razem z oryginalnymi tuszami, które same kosztują około 100 złotych. Jednym słowem nie ma sensu myśleć o wymianie. Zabójstwo dla tej drukarki to dłuższe postoje, jeśli jest to więcej niż miesiąc to potem będą już tylko problemy. Jednak dysze padają też podczas zwykłego, ciągłego użytkowania po przekroczeniu pewnego czasu. Podsumowując - urządzenie na góra rok , ale za taką cenę to i tak nieźle !. Pamiętam, że kwota za którą je kupowałem (dokładnie nie pamiętam, trochę ponad 200 złotych) była nie wiele większa niż niektóre oryginalne tusze do HP . Pozdrawiam ps. nawiasem mówiąc, myślę, iż duży wpływ na tak szybszą destrukcję głowic mają znajdujące się na rynku zamienniki często bardzo wątpliwej jakości ale o jakiej jakości mówimy przy cenie 4,50 za kartridż |
Rzeczywiście, zapomniałem napisać o głowicy... Mój kuzynek swego czasu miał coś takiego i ostatecznie okazała się to głowica, ale z kolei ja miałem identycznie objawy i były to tusze..
A inwestować w stare drukarki zdecydowanie się nie opłaca. Nowe o o niebo lepszych parametrach dostanie się za tyle samo, a może nawet i mniej.. |
@ro29
Ja drukowałem non stop i u mnie głowica równiez poszła. @Berion Nie wiem ile to kosztuje bo miałem na gwarancji, ale podejżewam że będzie to koszt w okolicach 45-50 % ceny nowej drukarki. |
Cytat:
Niestety nie wiem ile może kosztować taka głowica - ale z tego co kiedyś słyszałem to raczej około 100-150 zł (z kompletem tuszy) - więc sens wymiany niewielki - wręcz żaden, jak za około 200 zł masz Canon ip1000 o lepszych parametrach. A opisane objawy wprost wskazują na zaschnięcie głowicy - z tego co piszesz, to wynika, że chyba niezbyt często nią drukowałeś - i to może być jedna z przyczyn. Możesz oczywiscie spróbować reanimować głowicę, ale jeśli zaschła ona już dosć mocno, to wątpię, aby to pomogło, a jeśli już to tylko częściowo i na krótko. Opisy reanimacji znajdziesz na stronie http://www.druknet.pl/ Pozdrawiam ro29 |
A ile mnie może kosztować taka wymiana głowicy? Nie wiem czy jest sens naprawiać.
|
Padła głowica, miałem to samo w Canonie i455. W pewnym momencie przestała drukować. Wciagała kartki ale ani grama atramentu na niej nie było. Acha nie drukowała na czarno, kolor był ok. Zaniosłem do serwisu ponieważ była na gwarancji, naprawiali 3 tygodnie. Przyniosłem do domu, wydrukowałem 10 okładek i przestała drukować i kolor i czarny. W serwisie ponownie wymieniono głowicę. Do 3 razy sztuka :)
|
@andrzejj9
Tak atramentowa, zapomniałem dopisać. Pomyślałem, że się wyczerpały i wyrzuciłem pieniądze na nowe :( |
To są kurde typowe objawy wyczerpania tuszy... ale na początku pisałeś, że je wymieniłeś (rozumiem, że chodziło Ci o tusze i że to jest drukarka atramentowa?).. Szczerze mówiąc w tym momencie nic nie przychodzi mi do głowy..
|
Hmm... Instalowałem ją na nowo, kiedy postawiłem nowy system nie chciało mi się z nią bawić. Zawsze były problemy z tym barachłem, a to drukowała nie w tym kolorze co trzeba (może się kończyły), a to wcale nie drukowała, a to jej się za jakiś czas odwidziało. Cuda panowie ... ...
Teraz kiedy potrzebowałem coś wydrukować, nie drukuje nic. Kable są ok, sterowniki chyba też ok. (najnowsze nie są; z płyty dołączonej przy zakupie). Strony testowej nie drukuje, wylatuje czysta kartka... Wygląda to tak jakby drukowała, ale nic nie drukóje... Nie wiem czy to jest istotne, ale wcześniej pracowałem z nią na XP. Mineło pół roku. Teraz mam XP-SP2... |
I sprawdź czy drukuje stronę testową (jakaś kombinacja przycisków na obudowie - w instrukcji powinno być ).
|
A system widzi drukarkę czy też nie???
Możesz zainstalować najnowsze streowniki i sprawdzić kable, czy nie są w jakimś miejscu złamane. |
Cannon S200 - co jej dolega?
Witam...
Na wstępie chciałem zaznaczyć, że kompletnie się nie znam na drukarkach. :| A problem jest taki: moja drukarka przestała drukować. Żadko jej używam, pomyślałem więc, że wyschły tonery. Kupiłem nowe i dalej nie chce drukować. W czym może być przyczyna? I czy da się jakoś temu zaradzić/naprawić? |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:52. |