Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Fotografia (https://forum.cdrinfo.pl/f42/)
-   -   Aparat cyfrowy do 4 tys zł (https://forum.cdrinfo.pl/f42/aparat-cyfrowy-4-tys-zl-54487/)

Banana Coctail 18.07.2005 17:15

Aparat cyfrowy do 4 tys zł

Mama planuje zakupić aparat cyfrowy do takiej kwoty ew ***177; 300 zł jeżeli konkretny model byłby tego autentycznie wart. Cacko ma być łatwe w obsłudze a jednocześnie oferować: dość duży zoom optyczny, wysoką rodzielczość, korekte trzęsącej się reki, różne tryby dla pory dnia etc, wbudowany flash, w miare dużą karte pamięci ~512 MB. Proszą o odpowiedzi do 2.00 dnia jutrzejszego, gdyż nazajutrz starsza wybiera się na jego zakup.

Dorian 18.07.2005 17:29

Polecam

http://www.fotoexpert.pl/kamery-cyfr...dukt-1223.html

Lustrzanki nie proponuję gdyż jak sam piszesz to cacko ma być proste w obsłudze -wymieniony canon spełnia wszelkie wymaganie jakie opisałeś imho, a kartę dokupisz osobno;)

Pozdrawiam.

czechoj 18.07.2005 17:35

Polecam: Nikon CoolPix 8800, Canon PowerShot Pro1 lub G6 albo Minolta Dimage A200

Kasprzak 18.07.2005 17:53

osobiscie kupilbym lustrzankę cyfrową (SLR)typu Canon EOS - 350D albo Nikona D70 - do nich jakis obiektyw (osobiscie mierze w tele jakis mniejszy i potem w makro - wszystko w swoim czasie) ciekawy (chociaz standardowe sa zarabiste...maja dobre parametry) Sam zbieram teraz na aparat...ja osobiscie myslalem nad 300D bo wprowadzenie 350D spowodowalo ze "trzysetka" zaczela taniec :D
A dlaczego do 4000zl? To jest przyblizona ze za tyle musi wziac czy to jest max? (bo wiem ze czasami w firmach jak maja siano ze sponsoringu to musza je wydac bo inaczej przepadna)
Przeciez np. Fuji S5500 jest tez swietnym aparatem ale to jest zwykla cyfrowka...
To samo co ma andrzej9 (Panasonic Lumix FZ90 ? )

Dorian 18.07.2005 18:06

System antywstrząsowy w Panasonicach działa tak sobie wg. mnie. Lustrzanki nawet nie proponowałem choć 350D z obiektywem mieści się w granicy 4000 zł;) miała być maszynka łatwa i przyjemna;). Może lepiej serio kupić do S2 , do którego podałem link lub Pro1 proponowanego przez Czehoja ( fajny zestawik z kartą 1GB jest za 3300 ). Canona np, dużą kartę i już nie zostanie wiele pieniędzy na coś innego.

Wawelski 18.07.2005 18:07

4K to trochę przydużo na kompakt, a z takimi wymaganiami za mało na lustrzankę.

Większość z odpowiadających zapomniała o wymogu pt stabilizator obrazu.
Faktycznie S2 IS wydaje się idealnie dopasowany do wymagań - ma dobre tryby automatyczne (ale można też wszystko ustawić ręcznie).

Do tego trzeba dokupić:
1. Ładowarkę procesorową i przynajmniej 2 komplety akumulatorków (Polecam Sanyo 2500mAh) - jakieś 100PLN
2. Szybką, dużą kartę - 300-500PLN
3. Adapter (tuleja) do filtrów.
4. Filtr CPL - ok. 100PLN
5. Filtr UV (ewentualnie skylight) - ok. 50PLN
6. Pokrowiec albo plecak na to wszystko.
7. (opcjonalnie) fotobank z funkcją OTG (albo z czytnikiem) - czyli zewnętrzny dysk twardy z możliwością zgrywania fotek bez pomocy kompa. Przydaje się na dłuższych wyjazdach.

Więc w sumie, przy full dodatkach może wyjść ze 4K PLN.

Dorian 18.07.2005 18:25

Wawelski ma rację - o ładowarce trzeba wspomnieć - plecaki są na allegro całkiem dobre - do S1 lecz to to samo.

Wymienione: adapter, filtr CPL i UV znajdziesz tu:

http://www.foto-tip.pl/sklep/product...roducts_id=309

też do S1, ale to ta sama konstrukcja zewnętrznie więc wszystko będzie pasować.

Banana Coctail 18.07.2005 18:31

Hmm sensownie wygląda ten Canon S2 IS. Jeszcze kwestia dodatków, które są absolutnie niezbędne?

ed hunter 18.07.2005 18:41

@Banana Coctail już złapałem sens :D, a ja bym w tej chwili nie brał S2 tylko S1 - sprawdzony.

edit: i niedrogi

fakt, że specyfikacja techniczna Canon S2 IS powoduje przyspieszone bicie serca.....

pops 18.07.2005 18:44

inni maja racje, jesli duzy zoom to
=> canon s2 is + dodatki,
lub
=> sony dsc h1 +dodatki,
canon ma duzo lepszy tryb nagrywania filmow, poniewaz w sony podczas nagrywania nie da sie zoomowac i widac kompresje na nagranych filmach, no chyba, ze w jakims nowszym oprogramowaniu to poprawili.
ja jak bym mial brac kompakta za tyle kasy, to bym kupil
=> canon g6 + dodatki,
poniewaz duzy zoom = slaba optyka, najlepiej to widac na maksymalnych ogniskowych, te obiektywy strasznie krzywia obraz. zreszta jak kto woli.

AleX69 18.07.2005 18:48

Canon EOS 350D (Digital Rebel XT)
wydaje mi sie ze szkoda kasy ja bym kupil Canon PowerShot S2 IS

nimal 18.07.2005 19:14

za sprzet analogiczny do proponowanego przez Doriana uznac mozna Minolte Z5, a troche jest tansza (jako uzytkownik Z3 moge polecic)
akcesoria niezbedne typu: statyw, dobra ladowarka i 2 komplety aku, karta, tulejka, futeral, filtry CPL, UV i inne ktore Cie moga interesowac (np ND, CloseUp, Wide, ND polowkowy - te sa najpopularniejsze) w sumie dasz mniej niz 600PLN
zawsze mozna dokupic drozsze jakies elementy... tylko po co
nadwyzke mozna zainwestowac w lampe (okolo 1000pln dobra lampa), druga karte i/lub bank pamieci
w sumie masz 4000 (z tym ze lampa przydaje sie praktycznie tylko na imprach na wiekszych salach, ale wtedy jest niezasapiona zeby wyszly super zdjecia)
za te pieniadze mozesz tez kupic np Minolte A400 + obiektywy, ale na doposarzenie bedziesz musial przeznaczyc w terminie pozniejszym dodatkowe sianko

Dorian 18.07.2005 19:49

Cytat:

Napisany przez Banana Coctail
Hmm sensownie wygląda ten Canon S2 IS. Jeszcze kwestia dodatków, które są absolutnie niezbędne?

Numerki 1, 2, 6 z zestawienia kolegi Wawelskiego to takie "niezbędniki" .

Wawelski 18.07.2005 19:53

Cytat:

Napisany przez Dorian
Numerki 1, 2, 6 z zestawienia kolegi Wawelskiego to takie "niezbędniki" .

Ja bym dodał jeszcze 3 i 5 - szkoda byłoby porysować obiektyw. Palcowanie i czyszczenie też nie jest dla niego przyjemne.

A co do mniej niezbędnych dodatków, to zapomniałem jeszcze o statywie.

Dorian 18.07.2005 19:58

O ile pamiętam to do S1 dodawali "zatyczkę" na obiektyw, który notabene nie chowa się za "drzwiczkami" jak w Powershot A*** - mniejszej rodzinie Canona . Lecz masz rację obiektyw to podstawa i takie dodatki to miły zestaw - więc nowy link do tańszej alternatywy z elementami , które wymieniłeś i które notabene z pewnością pewnią ważne funkcje :

http://www.foto-tip.pl/sklep/product...roducts_id=308

Teraz wydaje mi się ,że wymieniliśmy właściwie wszystko co możliwe...

nimal 18.07.2005 20:01

niezgadzam sie ze slowem "mniej" :) statyw jest jak najbardziej niezbedny jesli chcesz robic zdjecia wieczorne architektury albo pstyknac cala rodzine lacznie z soba na imprezie czy spacerze
wtedy niezbedne jest tez mozliwosc ustawinia samowyzwalacza w trybie szybkim - zeby np pstrykajac oswietlenie koscielnej wiezy nie czekac za kazdym razem 10sec na wigawke (a nocnych zdjec ze stetywu bez wezyka, ktorego kompakty raczej nie obsluguja, albo samowyzwalacza zrobic sie nie da)

Dorian 18.07.2005 20:03

Niedługo złożymy mega zestawik , a może Mama potrzebuje "foto-małpeczki" na zdjęcia wakacyjne;) S2 z antywstrząsem poradzi sobie z nocnymi nawet bez statywu :)

Wawelski 18.07.2005 20:07

Co do tanich filtrów - szkoda kasy, bo popsują zdjęcia - klik.
Co do niezbędności statywu - da się bez niego obejść. A co do samowyzwalacza - to może od razu do niezbędnych dodatków zaliczysz pilot? ;)

nimal 18.07.2005 20:07

Dorian - zadnego aparatu nawet z najbardziej wyrafinowanym AntyShockiem nie utrzymasz w rece przez np 4sec, a to nie zadkosc jak chcesz artystycznie przepalic np latarnie przy ulicy oddajac ladnie kolory nieba i szczegoly otoczenia...
Minolta ma amortyzowana matryce - dziala, ale statyw daje inne mozliwosci

edit:
Wawelski - pilot swietna zecz np na imprezie :serdusz: ale niesety w sprzetach tej kategorii niespotykana :( ale za rok pewnie bedzie ;) milo pomyslec ze nastepny kupowany kompakt bedzie kladl na lopatki dzisiejsze EOSy :) tak to juz ze wszystkim co ma elektornike jest...

Dorian 18.07.2005 20:16

Prawdą jest to co piszecie koledzy .

Co do filtrów Kinga - miałem kiedyś do A60 - rzeczywiście średniej jakości - nie wiem co by się z nimi stało po roku gdyż aparat sprzedałem - lecz nie do końca wiem jakie inne polecić stąd ten link .

Co do statywu - można się obejść - ale pamiętam ,że bardzo mi brakowało statywu podczas pobytu w Kazimierzu 2 tyg temu - mają pięknie oświetlony rynek - więc Nimal masz rację.

Wawelski 18.07.2005 21:01

Cytat:

Napisany przez nimal
Wawelski - pilot swietna zecz np na imprezie :serdusz: ale niesety w sprzetach tej kategorii niespotykana :(

W standardzie owszem, niespotykane - ale w standardzie nie ma nawet pokrowca ;)
Za to dokupić, jak najbardziej, można.

nimal 18.07.2005 21:14

no, ale to juz przy zakupie aparatu trzeba zalozyc ze bedzie sie chcialo taka zabawke dokupic, bo nie do kazdego modelu sa - nie kazdy ma odbiornik albo jacka do wazyka gdzie pewnie juz przylaczaja jakies przejsciowki domowej roboty nawet jak producent nie przewidzial
szczerze to i tak mnie zdziwiles - myslalem ze to przy lustrznakach dopiero jest taka opcja (odbiornik podczerwieni albo jack do wezyka)

Kasprzak 18.07.2005 21:38

nie no S1 albo S2 to b.dobre aparaty...
Tylko ja myslalem w kwestii obiektywow, zewnetrznej lampy, troche bardziej pod pol profesjonalizm...na 350D uwierz mi nie jest szkoda kasy. To samo z Nikonem D70.Maja rowniez idealne parametry. Z dolaczanymi obiektywami ciezko ich zastapic jakas cyfrowka czasami...

Nie przeczytalem wymogow o duzym zoomie i stabilizacji...fakt, zoom uzyskasz przez dolaczany obiektyw.
Ja osobiscie mam w domu G2, A75, a tata w pracy ma G5 z Canonów... G2 (dolaczany byl pilocik)tez juz jest troche bardziej rozbudowany ale ma cienki zoom, Seria S to dobrze rozwiniety zoom...
Zaopatrz sie w duza karte pamieci np.1GB (ale wieksza niepotrzebna) - na poczatku powiesz...po co mi tyle...a potem powiesz...jest luz.

poczytaj na http://cyberfoto.pl/

Banana Coctail 19.07.2005 13:20

Starsza zdecydowała się na Nikona D70. Czy był to dobry wybór?

Kasprzak 19.07.2005 13:32

Moją opinię znasz...
Ale...
Co do niego dostala?Kupila samo body i jakis obiektyw czy KIT poprostu?
Ile wydala? Teraz bedzie musiala sie zaopatrzyc w jakas karte...

ps. niech sie nie zdziwi ze nie mozna ogladac przez ekran LCD podczas robienia zdjec (to jest lustrzanka) :)

Wawelski 19.07.2005 13:42

Owszem, całkiem fajny - tylko zabraknie kasy na osprzęt i na teleobiektyw (jak nie zrezygnowaliście z zoomu).
Co do jego wad:
1. Minimalne ISO to 200 (IMO zdecydowanie za dużo).
2. Dedykowany akumulatorek (czyli drogi a wypadałoby kupić zapas i awaryjnie nie włożysz baterii)
3. AFAIK standordowo w zestawie nie ma żadnej karty.

Jak pisałem - za mało kasy na lustrzankę (chyba, że kupisz golasa bez żadnego osprzętu), albo dobra hybryda z full osprzętem.

para 19.07.2005 13:44

Cytat:

Starsza zdecydowała się na Nikona D70. Czy był to dobry wybór?

Myślę, że to dobry wybór, tylko nie napisałeś co zakupiłeś oprócz korpusu.

I w zależności co będziesz chciał fotografować, czekają cię mniej lub bardziej
kosztowne zakupy akcesoriów o których mówili przedmówcy.
(sam się o tym przekonałem boleśnie jak drogie są te dodatkowe "drobiazgi")

Pozdrawiam

Banana Coctail 19.07.2005 13:49

D70 KIT:
D70
AF-S DX Zoom-Nikkor 18-70 mm f/3.5 -4.5G IF ED ok 4K 900
+ karta 1GB ok 300 zł. Kupione w media markt.

Wawelski 19.07.2005 13:56

Czyli co - z 4000 (+-300)PLN wyszło 5200PLN (czyli o jakiś 1K pln drożej, niż w sklepach internetowych)? A teraz jeszcze trzeba za ładnych kilka stówek dokupić aku, filtry (przynajmniej dobry UV - chyba, że nie żal Ci drogiego obiektywu), plecaczek, statyw.
Do tego zrezygnowaliście ze stabilizacji i zooma - dosyć istotne zmiany w kryteriach wyboru.

Jak się nie wie, co chce się kupić, to się kupuje to, co sprzedawca wciska - a wciska to, co mu zalega i/lub na czym najwięcej zarabia.

nimal 19.07.2005 19:46

swietny aparat ale kiepski wybor
nie bede sie powtarzal - inni napisali wszytko...
obiektyw ciemny, do tego brak stabilizacji - bedziesz klnol
mial byc latwy i przyjemny aparat do wszystkiego - kupiles drogie skomplikowane body z marnym obiektywem i bez niczego wiecej - wiec kiepski wybor

Dorian 19.07.2005 19:55

Mama będzie klnęła;) A mogłeś wziąść S2 - chciałeś stabilizację , zoom i tryby tematyczne - S2 ma ich ok 20tu. Jednak życzę przyjemnego użytkowania Nikon'a.

Pozdrawiam.

Banana Coctail 19.07.2005 21:25

Chciałem wziąć S2 ale starsza mówiła, że nie było.

AleX69 19.07.2005 21:28

Cytat:

Chciałem wziąć S2 ale starsza mówiła, że nie było.

sux :blee: ... to po co brala ... no coz kazdy ma to, na co zasluzyl :glaszcze:

Dorian 19.07.2005 21:29

W Media Markt zazwyczaj nie mają Canonów - a link miałeś w Iwszym poście :) Nie ma co się bać sklepów internetowych.

nimal 19.07.2005 21:35

mogles wziasc Z5 :) to lezy wszedzie :)
tym nikonem da sie zrobic swietne fotki, tylko jego uzytkowanie bedzie drozsze bo pare zeczy trzeba dokupic, a i nauczyc sie trzeba wiecej
bo pstrykanie z autoamtu majac taki sprzet (zreszta i przy lepszych kompaktach to obowiazuje) to strzelanie z armaty do komara - nie dosc ze trudno to przy okazji mozna sporo zepsuc, choc skutek (czyli zdjecie) sie osiagnie

Banana Coctail 19.07.2005 21:45

Starsza jedyne co kupiła przez net to książki i nie było jej łatwo namówić.
Spoko, człowiek się na błędach uczy; może rzuceni na głęboką wodę będziemy mieli większą motywacje :D Z czasem się optyke ulepszy.

ro29 19.07.2005 23:35

Witam !
Nie włączałem się do dyskusji, bo moja wiedza i doświadczenia w tym względzie są zdecydowanie za małe. Natomiast z ciekawością przejrzałem wszystkie wypowiedzi - a także część polecanych aparatów - i muszę stwierdzić jedno - jeśli nadarzyła by mi się okazja na kupno lepszego aparatu (może za kilka miesięcy ;) - jest na to bardzo mała szansa, ale ... ;) ) - to chyba raczej wybrałbym zaawansowany kompakt a nie lustrzankę.
Tak bowiem sobie ostatnio myślałem - gdybym miał z te 3000 - 3500 zł na dobry aparat to co wybrać - lustrzankę czy jednak kompakt ? I chyba przekonaliście mnie za kompaktem - w tej sumie można kupić już dzisiaj coś naprawdę niezłego (a raczej bardzo dobrego ) i jeszcze zostanie na akcesoria.
A w przypadku lustrzanki ledwo starczyło by na aparat.

Pozdrawiam wszystkich

ro29

CIAPEK 20.07.2005 22:34

piszecie o systemach antywstrząsowych...
statyw i jazda jeśli chcecie dobre zdjątka.

Kasprzak 20.07.2005 23:04

poza tym są obiektywy ze stabilizacją obrazu.

Wg mnie lustrzanka cyfrowa typu Nikon D70 to bardzo dobry zakup.Napeewno do rozwiniecia (obiektywy, grip, akcesoria typu pilocik itp) W połączeniu jak Ciapek mówi ze statywem i obiektywem (nawet standardowym - chociaz Canon dodaje do swoich KITów lepsze obiektywy) uzyska sie bardzo dobrej jakosci zdjecia, ktore napewno przeskocza cyfrowki kompaktowe. Wiadomo ze moze nie do konca tu chodzilo. Bo autorowi glownie na mysli chodzila stabilizacja, zoom opytczny, jednak jezeli ktos dysponuje troszke wiekszymi funduszami to napewno ciekawsza opcja jest lustrzanka cyfrowa. Tryby tematyczne tez chciales...a uwierz mi ze nie korzystalbys z nich. Glownie bedziesz (albo mama) korzystał z M (manualne dopasowanie przeslony, lampy, czasu itp..., ale to jak juz sie wprawicie) a na poczatek pewnie i tak automat, potem P (tam juz mozna bawic sie kompensacja, iso, efeaktami).
Ogolnie mama ma dobry sprzet ale radze poczytac fora, moze jakies kursy sciagnac z p2p...troche wiedzy sie przyda, bo nie aparat robi zdjecia tylko fotograf. trzeba widziec fotke mniej wiecej zanim sie ja zrobi...ale do wszystkiego trzeba dojsc.

Dorian 20.07.2005 23:16

Nie wiem w jakim stopniu zaawansowania jest Banana jak i Jego Mama lecz myślę, że tryby tematyczne bardzo pomagają i zadziwiająco często się ich używa w kompaktach. Nie chodzi o umiejętności czy też brak opcji - (praktycznie prawie pełen manual ma Canon PS A510 już za 750 zł) lecz nie zawsze jest czas by wszystko poustawiać natomiast canonowe ustawienia radzą sobie całkiem nieźle i rzeczywiście oddają to do czego są przypisane.

Pozdrawiam.

ro29 20.07.2005 23:37

Cytat:

Napisany przez CIAPEK
piszecie o systemach antywstrząsowych...
statyw i jazda jeśli chcecie dobre zdjątka.

Witam !

Niestety nie zgodzę się - przecież nie można wszędzie biegać ze statywem - praktycznie statyw nadaje się głównie do zdjęć pozowanych lub jakiś widoczków itd. - a do całej reszty to raczej nie - już sam solidny aparat + akcesoria sporo ważą i mierzą itd. :)

Pozdrawiam

ro29

CIAPEK 21.07.2005 08:50

Cytat:

Napisany przez ro29
Witam !

Niestety nie zgodzę się - przecież nie można wszędzie biegać ze statywem - praktycznie statyw nadaje się głównie do zdjęć pozowanych lub jakiś widoczków itd. - a do całej reszty to raczej nie - już sam solidny aparat + akcesoria sporo ważą i mierzą itd. :)

Pozdrawiam

ro29

to sie nie zgadzaj :) swoje wiem i nie zaprzeczysz np. temu że w nocy zdjęcia nieporuszone dają dobry efekt - przecież czas otwarcia migawki jest wtedy dłuższy.
Nie mówie, że wszędzie trzeba mieć statyw, bez przesady.
Nie chce Ci się nie biegaj tym bardziej że statywy fotograficzne są znacznie bardziej lekkie niż do kamer.
Ja potrafie biegać z kamerą oraz ze statywem z głowicą z łozyskiem olejowym a taki statyw już trochę waży z 8 godzin dziennie bo tyle pracuje czasem na wyjazdach - jesteśmy przenoszeni z miejsca na miejsce.
Jasne, że nie wszędzie go używam, ale używam.
Może rzeczywiście statyw bardziej przydaje się w przypadku kamer bo wielu osobom strasznie brakuje stabilności podczas kręcenia, ale w przypadku aparatu jest to jakiś dodatkowy plus szczególnie podczas zdjęć nocnych.
pzdr

para 21.07.2005 10:47

Myślę, że nie ma sensu roztrząsać tematu. Aparat został kupiony i koniec.
Ale najważniejsze są przecież zdjęcia, czekam na pierwsze fotki.

Pozdrawiam

woitas 18.08.2005 09:20

witam po powrocie z ciepłego południa europy :P

nie chce mi się płodzić nowego tematu, więc się podepnę.
szukam jakiejś cyfrówki w kwocie do 300***8364; z matrycą min. 5 mpx.
co polecacie?

namor 18.08.2005 09:44

Cytat:

Napisany przez woitas

co polecacie?

widze że po powrocie nie jesteś jeszcze zorientowany jakie zmiany zaszły na forum,
powstał nowy dział Fotografia
a co do aparatu to polecam Canon PowerShot S2 IS

nimal 18.08.2005 09:47

prosba o przeniesienie poszla do modow OT jakies pol godziny temu - jak sie jakis online pojawi to pewnie przeniesie caly topic, wiec spoko ;)

woitas 18.08.2005 18:04

Cytat:

Napisany przez woitas

co polecacie?

co powiecie o tym aparacie:
http://www.premierimage.com.pl/produ...and=parameters

cena to ~ 200***8364;

Smartek 18.08.2005 18:10

wlasnie, co to za firma Premier? jakas dobra? zauwazylem, ze ostatnio strasznie duzo sie ich pojawilo - szczegolnie w ofertach sklepow komputerowych jak np. Infoglob :)
pozdro ;)

ed hunter 18.08.2005 18:13

Cytat:

Napisany przez woitas

cena to ~ 200***8364;

fajna zabawka do robienia zdjęć na imprezach (wczasy dla mnie odpadają - potrzwbuję zrobić coś ciekawego a tu opyyki brak)

ogólnie ciekawa sprawa.

namor 18.08.2005 18:32

Cytat:

Napisany przez woitas

cena to ~ 200***8364;

z tego samego przedzialu cenowego , myśle że bardziej sprawdzone i godne polecenia
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=16376

Dorian 18.08.2005 19:04

Cytat:

Napisany przez namor
z tego samego przedzialu cenowego , myśle że bardziej sprawdzone i godne polecenia
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=16376

Szkoda przepłacać za MP. Reszta taka sama co w A510, a pożytek usprawiedliwiający dość znaczną różnicę w cenie - żaden . Dlatego polecałbym A 510. Za resztę można kupić akcesoria. Dodatkowo A520 nie ma 5MP ( chociaż blisko ), a oto chodziło pytającemu chyba.

Polecam tego Canon'a

http://www.fotoexpert.pl/kamery-cyfr...dukt-1033.html

lub tego Kodak'a

http://www.fotoexpert.pl/kamery-cyfr...dukt-1160.html

Sam mam A510 Canon'a - bardzo dobry mały kompakcik. Polecam.

nimal 18.08.2005 19:09

kumpel ma A400
jesli nie potrzebujesz makro (zeby uwicznic jak pajak je bie dronke || ) ani tele do pstrykania polujacych jastrzebi to ta rodzina canonow jest naprawde udana
malutkie - zmieszcza sie w kieszeni zimowej kurtki
robia poprawne zdjecia
jak sie wprawisz pozwalaja na pelna lub czesciowa obsluge manualna (PASM)
zdjecia sa po prostu dobre :)
wiec ze spokojnym sumieniem polecam Canon Axxx jesli aparat ma sluzyc do robienia ujec rodzinnych i krajobrazow w czasie wycieczek - rewelacja do tych zastosowan

woitas 18.08.2005 23:00

Cytat:

Napisany przez Smartek
wlasnie, co to za firma Premier? jakas dobra? zauwazylem, ze ostatnio strasznie duzo sie ich pojawilo - szczegolnie w ofertach sklepow komputerowych jak np. Infoglob :)
pozdro ;)

sam się zdziwiłem.
wcześniej o niej nie słyszałem.

Premier Image Technology dostarczy na rynek światowy 800,000 cyfrowych aparatów fotograficznych w czerwcu tego roku. Równocześnie firma zapowiedziała, że w drugiej połowie tego roku padnie nowy rekord sprzedaży aparatów cyfrowych, który wyniesie ponad 1 milion sprzedanych sztuk miesięcznie.

Producent przewiduje, że dostawy aparatów cyfrowych w 2005 roku przekroczą wcześniej szacowane 6,000 000 sztuk i osiągną poziom 8,000 000 dostarczonych egzemplarzy.

Ponadto, firma zamierza skupić się na produkcji zaawansowanych aparatów cyfrowych, wyposażonych w matryce zawierające 5 megapikseli i więcej.

Rozszerzenie planów związane jest z trwającą obecnie rozbudową centrum produkcyjnego w Chinach oraz doskonałym przyjęciem przez rynek 8-megapikselowego modelu DS-8330.

Firma Premier Image Technology Corporation została założona w 1982 roku. Obecnie należy do największych na świecie producentów aparatów fotograficznych. Firma produkuje również projektory multimedialne, moduły aparatów do telefonów komórkowych i komponenty optyczne. Posiada certyfikaty ISO 9001, ISO 14001 oraz 18001. Zatrudnia 9 tysięcy pracowników na świecie. Dysponuje zasobami i ogromnym zapleczem w zakresie badań, rozwoju i produkcji ***8211; centrum produkcyjne zlokalizowane w Chinach zajmuje ponad 126 tysięcy m2, najnowsze linie produkcyjne co sekundę mogą opuszczać 2 aparaty. W 2003 roku przychody firmy wyniosły 26,5 mld NT$ (ok. 750 mln USD).

chyba jednak zastanowię się nad canon'em.

joujoujou 10.03.2006 00:52

Przenoszę się tu, chyba lepiej będzie pasować.

Poczytałem sobie entuzjastyczne recenzje D50 i trochę się do niego zraziłem. :taktak:

Nie spełnia on bowiem moich wymagań. :nie:

Owszem, fotki z niego są świetne. :spoko:

W związku z powyższym postanowiłem sprecyzować jakoś swoje preferencje.
Warunki konieczne:
  • Matryca 6Mpix lub większa
  • Optyczny zoom 10x lub więcej (lub mieszczące się w cenie zestawu dodatkowe obiektywy dla SLR)
  • Możliwość nagrywania sekwencji video z dźwiękiem
  • Cena do 4k PLN ( no, powiedzmy 4.5)
  • Widziany w Windows bez instalacji dodatkowych sterów (czyli np. Kodak odpada)
Warunki niekonieczne, jednak wskazane, uszeregowane od najważniejszego:
  • Format karty pamięci: SD (bo już mam)
  • Metalowa obudowa
  • Antishock
  • Możliwość pracy na bateriach R6 (bo też już mam)

To chyba wszystko.
Co polecilibyście? :)

Edit:
I czy to przy takiej cenie w ogóle jest realne?

pops 10.03.2006 01:26

Cytat:

Napisany przez joujoujou
Przenoszę się tu, chyba lepiej będzie pasować.

Poczytałem sobie entuzjastyczne recenzje D50 i trochę się do niego zraziłem. :taktak:

Nie spełnia on bowiem moich wymagań. :nie:

Owszem, fotki z niego są świetne. :spoko:

W związku z powyższym postanowiłem sprecyzować jakoś swoje preferencje.
Warunki konieczne:
  • Matryca 6Mpix lub większa
  • Optyczny zoom 10x lub więcej (lub mieszczące się w cenie zestawu dodatkowe obiektywy dla SLR)
  • Możliwość nagrywania sekwencji video z dźwiękiem
  • Cena do 4k PLN ( no, powiedzmy 4.5)
  • Widziany w Windows bez instalacji dodatkowych sterów (czyli np. Kodak odpada)
Warunki niekonieczne, jednak wskazane, uszeregowane od najważniejszego:
  • Format karty pamięci: SD (bo już mam)
  • Metalowa obudowa
  • Antishock
  • Możliwość pracy na bateriach R6 (bo też już mam)

To chyba wszystko.
Co polecilibyście? :)

Edit:
I czy to przy takiej cenie w ogóle jest realne?

hybrydy za taką kase się nie opłaca kupować. jak się upierasz przy hybrydzie to sony r1 jest fajny ale 1. ma zoom 5x; 2. nie kręci filmów.
z luster co nie kupisz będzie ok, tylko nie bierz eosa 300d bo to straszna atrapa.
kupując lustrzankę będziesz musiał zrezygnować z kręcenia filmów, bo z tego co wiem to lustrzanki narazie jeszcze filmów nie kręcą.

edit.
co do lustrzanek to ciężko będzie znaleźć w tej cenie coś nowego z dobrym obiektywem.

czechoj 10.03.2006 07:27

Cytat:

Napisany przez mp666
hybrydy za taką kase się nie opłaca kupować. jak się upierasz przy hybrydzie to sony r1 jest fajny ale 1. ma zoom 5x; 2. nie kręci filmów.
z luster co nie kupisz będzie ok, tylko nie bierz eosa 300d bo to straszna atrapa.
kupując lustrzankę będziesz musiał zrezygnować z kręcenia filmów, bo z tego co wiem to lustrzanki narazie jeszcze filmów nie kręcą.

edit.
co do lustrzanek to ciężko będzie znaleźć w tej cenie coś nowego z dobrym obiektywem.

a skąd kolego wiesz że 300d to atrapa? dotykałes go chociaż nie wspomnę nawet o robieniu zdjęć?
@joujoujou zainteresuje się może Panasoniciem FZ30 http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=22320 spełniaTwoje wymagania i zbiera niezłe recenzje, choć jak przedmówca wspomniał nie wiem czy nie lepiej wziąć lustrzaneczkę np. EOS 350D (300D chyba już ciężko znaleźć)
PS. Niestety aparat ma swój akumulator i "paluszki" nie beda pasować. Serwis Panasonika podaje że aparat komunikuje sie z komputerem z szybkością USB2 a nie jak podają oficjalnie USB1.1 (informacja zasłyszana :))

tom-as 10.03.2006 10:41

@joujoujou
Skoro D50 odpadło (szkoda), Olympus tymbardziej (koszty akcesoriów), pozostaje (chyba) tylko 350D, albo... powrót do hybryd. W tym przypadku Panasonic FZ30 wydawałby się najbliżej Twoich oczekiwań. Minus to dedykowany akumulatorek.

edit:
W Komputroniku się chyba pomylili ! Na dpreview.com jest podane: USB 2.0 Full Speed (12 Mbits/s). Więcej tutaj :czytaj:

A tak mi teraz wpadło do głowy, że może Canon S3 IS

ed hunter 10.03.2006 11:52

Cytat:

Napisany przez tom-as
@joujoujou
Skoro D50 odpadło (szkoda), Olympus tymbardziej (koszty akcesoriów), pozostaje (chyba) tylko 350D, albo... powrót do hybryd. W tym przypadku Panasonic FZ30 wydawałby się najbliżej Twoich oczekiwań. Minus to dedykowany akumulatorek.

edit:
A tak mi teraz wpadło do głowy, że może Canon S3 IS

czekałem kto to powie :D

ale system bez sterów nie widzi go jako dysk wymienny... (co prawda nadal nie wiem dlaczego to jest problem - jak się nie chce sterów instalować, to wystarczy maleńki czytnik kart...ja tak robię)

nimal 10.03.2006 13:28

te filmiki musza byc?
napisales ze musza
to skresla lustrzanki
zostaja najwyzsze modele hybryd
moje typy to:
Minolta A200
Panasonic FZ30
Canon Sxxx - wiesz o co chodzi :)
kazdy z nich kosztuje dokladnie polowe tej sumy i robi dobre zdjecia
kazdy ma inne bajery i inne ceny akcesoriow - wiec pod tym wzgledem bym ocenial
innym wyjsciem jest kupic tanie lustro, np Canon 350D - swietna jakosc i cena
a do filmow zostawic sobie stary aparat ;) albo kupic kamerke - co da nieporownywalnie lepsza jakosc i mozliwosci

pops 10.03.2006 14:47

Cytat:

Napisany przez czechoj
a skąd kolego wiesz że 300d to atrapa? dotykałes go chociaż nie wspomnę nawet o robieniu zdjęć?

oj, tak ;)
weź go do ręki i porównaj z jakimkolwiek innym aparatem. jego jedyną zaletą jest cena. nie twierdzę, że robi słabe zdjęcia, ale twierdzę, że jest fatalnie wykonany. canon go zrobił tylko po to żeby był tani.
jak już kupować aparat za tyle kasy to lepiej dołożyć i mieć porządny.

nt 350 się nie wypowiadam bo nie widziałem.

para 10.03.2006 15:13

Cytat:

Napisany przez mp666
oj, tak ;)
weź go do ręki i porównaj z jakimkolwiek innym aparatem. jego jedyną zaletą jest cena. nie twierdzę, że robi słabe zdjęcia, ale twierdzę, że jest fatalnie wykonany. canon go zrobił tylko po to żeby był tani. w tym momencie nie mam 100% pewności bo go dawno nie miałem w rękach ale wydaje mi się, że on ma nawet plastikowy gwint na obiektyw !!
jak już kupować aparat za tyle kasy to lepiej dołożyć i mieć porządny.

nt 350 się nie wypowiadam bo nie widziałem.

Tak dla przypomnienia od przynajmniej 20 lat Canon robi wyłącznie aparaty z mocowaniem na bagnet.
Nie myl z Zenithem czy niektórymi modelami Practic. To po pierwsze.
Po drugie nie pisz to co Ci się wydaje, tylko to co wiesz:

http://www.dpreview.com/reviews/canoneos350d/page6.asp
http://www.dpreview.com/reviews/canoneos300d/page5.asp
The EOS 350D has a metal EF / EF-S lens mount - czyli ma metalowe mocowanie nie plastikowe. Tak samo jak EOS 300D.

pops 10.03.2006 15:33

wiem jakie ma mocowanie canon i nie będę się strzelał o jego nazewnictwo, napisałem, że nie jestem pewien na 100%, więc dziękuję za sprostowanie, miałem w rękach tyle aparatów, że mi się pomyliło. któryś z tanich canonów ma tam plastik, widać to był analog.
nazewnictwo mocowania obiektywu nie zmienia faktu, że aparat jest fatalnie wykonany, ten kto miał porównanie ten wie.

edit.
poza tym, czepiasz się bo tekst o metalowym gwincie skasowałem przed publikacją Twojego postu.

edit2.
a może fuji s 9500 ? moim zdaniem bardzo fajny aparat.

para 10.03.2006 16:06

Cytat:

Napisany przez mp666
nazewnictwo mocowania obiektywu nie zmienia faktu, że aparat jest fatalnie wykonany, ten kto miał porównanie ten wie.

Nie chodzi o czepianie się, tylko akurat tak się zdarzyło, że od mniej więcej 16-17 lat jestem użytkownikiem
aparatów Canon z serii EOS - najpierw EOS1000 potem EOS5, EOS300, a teraz D60.
Więc znam ten sprzęt dobrze z praktyki i wiem o czym mówię.
I na pewno nie powiedziałbym o nim, że jest źle wykonany. Dotyczy to również 300, którego miałem około 2 lata.
Tak się zastanawiam do czego porównywałeś?
Bo jeżeli jest ktoś profesjonalitą i będzie często zmieniać obiektywy, to na pewno nie kupi 300D lub 350 D, tylko coś lepszego.
Tylko to inna bajka i nie ma sensu porównywanie sprzętu amatorskiego do półprofesjonalnego lub profesjonalnego.

Pozdrawiam

czechoj 10.03.2006 19:41

Ja mam 300D i jestem bardzo zadowolony, na moje potrzeby w zupełności wystarcza.
Jeśli chodzi o jakość wykonania to nie jest prawdą jakoby był wykonany tandetnie a to jednoznacznie wynika z Twoich wypowiedzi mp666

pops 10.03.2006 19:58

Cytat:

Napisany przez para
Tak się zastanawiam do czego porównywałeś?

porównywałem np do eosa 33, którego używam, to nie jest jakaś profesjonalna maszyna, a jakość wykonania jest o kilka klas lepsza.
nie jestem przeciwko canonowi, przeciwnie, uważam, że robią najlepsze aparaty fotograficzne ze wszystkich dostępnych na rynku w danych przedziałach cenowych, ale z tymi 300 to lekko przesadzili z cięciem kosztów. jestem im wdzięczny, że wprowadzili tak tanią lustrzankę cyfrową i dzięki temu inni producenci musieli obniżyć ceny, ale ja bym jej nie kupił, ten plastik, mnie przynajmniej, irytuje i jeśli masz d60 to napewno wiesz o czym mówię.
Cytat:

Napisany przez czechoj
Jeśli chodzi o jakość wykonania to nie jest prawdą jakoby był wykonany tandetnie a to jednoznacznie wynika z Twoich wypowiedzi mp666

nie chę nikogo urazić, ale mi ten plastik nie odpowiada. każdy ma swoje zdanie i moje jest takie, że ten aparat jest wykonany tandetnie.

mr_spock 10.03.2006 21:58

podlaczam sie pod temat.

czy orientujecie sie, gdzie w necie mozna kupic nowy 300d ?
na allegro pojawiaja sie sporadycznie niestety

pops 10.03.2006 22:46

Cytat:

Napisany przez mr_spock
podlaczam sie pod temat.

czy orientujecie sie, gdzie w necie mozna kupic nowy 300d ?
na allegro pojawiaja sie sporadycznie niestety

a sprawdzałeś skąpca ?

mr_spock 10.03.2006 23:12

Cytat:

Napisany przez mp666
a sprawdzałeś skąpca ?

sprawdzalem.
i niestety w tej cenie moge miec w porywie body 350d (nowe) z allegro
poluje na zestaw z kitem w okolicy 1900. Jakis miesiac temu widzialem za 1800 :/ ale nie mialem kasy

joujoujou 11.03.2006 01:11

Zgłupialem do reszty. :podbite:

Od mnogości propozycji, wszystkich "za" i "przeciw" kręci mi się w głowie. :(

Chyba muszę się z tym przespać i przebudować listę priorytetów, bo mnie nadal D50 niezwykle kusi fenomenalną jakością zdjęć (minusy - brak, jak to w SLR, kręcenia filmów oraz konieczność posiadania i noszenia ze sobą 2 obiektywów).

Fuji S9500 według opinii użytkowników ma problemy z ostrością (to opinie, nie fakty).

Rozważam jeszcze możliwość zakupu A200 lub FZ30. :fiu:

tom-as 11.03.2006 09:34

Cytat:

Napisany przez joujoujou
Zgłupialem do reszty. :podbite:

Od mnogości propozycji, wszystkich "za" i "przeciw" kręci mi się w głowie. :(

He He... normalne - miałem tak samo ;)

Cytat:

Napisany przez joujoujou
Chyba muszę się z tym przespać i przebudować listę priorytetów, bo mnie nadal D50 niezwykle kusi fenomenalną jakością zdjęć (minusy - brak, jak to w SLR, kręcenia filmów oraz konieczność posiadania i noszenia ze sobą 2 obiektywów).

Fuji S9500 według opinii użytkowników ma problemy z ostrością (to opinie, nie fakty).

Rozważam jeszcze możliwość zakupu A200 lub FZ30. :fiu:

W Fuji s9500 sprawa wygląda tak, że czasami szukanie ostrości mu trochę zajmuje :ysz: Ale napewno już gdzieś czytałeś, że ten aparat najlepiej sprawuje się na pełnym manualu. A tak prawdę powiedziawszy to mając jeszcze Olympusa C-460 (niezłe porównanie :spoko: ) powiem tyle, że i jemu w gorszych warunkach oświetleniowych szukanie ostrości trochę czasu zajmuje.

Co do KM A200 to uważem, że aparat jest całkiem całkiem. Podstawiając go pod Twoją listę odpada z powodu zoom'u (7,1x), zasilania (akumulatorek i to jeszcze dosyć słaby) i kart pamięci (Compact Flash (Type I or II)). Wracając do Fuji to brak mu konkretnej stabilizacji obrazu (jakiś tylko cyfrowy odpowiednik) i ma inny rodzaj akceptowalnych kart CF lub xD.

Gdyby D50 (oraz w moim przypadku Olympus E-500) odpadło i zostało mi wybierać z hybryd to poważnie bym się zastanowił nad Canon'em S3 IS :taktak:

Joe_Doe 11.03.2006 19:07

@mp666 A moze Nikon D70s? Body kosztuje ponizej 3k w sklepach internetowych.

pops 11.03.2006 22:47

Cytat:

Napisany przez Joe_Doe
@mp666 A moze Nikon D70s? Body kosztuje ponizej 3k w sklepach internetowych.

no mnie się nie pytaj, to nie ja chcę kupić aparat tylko joujuojou, a co do nikonów to miałem tylko styczność z ich analogami.

joujoujou 12.03.2006 01:47

Zrobiłem w sobotę niewiarygodny rajd po sklepach internetowych i realnych i oto, co znalazłem:
Body D50 za 507 euro http://www.shopireland.ie/electronic...ch/D50%2Bbody/

A w sklepie 10 minut piechotą od domu obiektyw sigma 18-200 http://www.dpreview.com/news/0502/05...ma18-200dc.asp

Zagadką dla mnie pozostaje fakt jak ten obiektyw pracuje z automatyką nikona, ktokolwiek wie... :help:

Ktoś mi jeszcze podpowiedział: minolta z6 :hmm:

Joe_Doe 12.03.2006 07:34

@mp666 Ooops. Przepraszam pomylka.:)
joujoujou Jezeli kupujesz lustrzanke z wymiennymi obiektywami, bo zalezy Ci na jakosci zdjec, chcesz sie czegos nauczyc, pracowac nad poprawa jakosci zdjec to NIE KUPUJ takich "uniwersalnych" wynalazkow jak ta Sigma. Swego czasu mialem do swojego analogowego Nikona obiektyw Tamrona 28-200 i uzywalem go bardzo krotko bo trafila mi sie okazja zmiany na zestaw, ktorego uzywam do dzis: Sigma 28-70(2.8-4) oraz Sigma70-300(4-5.6) (jeszcze z pierwszej serii bez Makro:)). Owszem jest troche noszenia, zabawy za zmienianiem (w Zenicie bylo gorzej bo obietkywy sa na gwint). Ale warto. Przede wszystkim uczysz sie przewidywac jaki obiektyw bedzi w danej chwili potrzebny. Unika sie "wygodnictwa" czyli robienia serii zdjec z jednego miejsca "po co mam robic kilka krokow skoro mam zoom o tak duzym zakresie".
Zainteresuj sie czyms takim: http://allegro.pl/item89532967_inter...acro_raty.html
Lepsze swiatlo, soczewki APO, funkcja makro. A do tego np taki Nikkor: http://allegro.pl/item91032574_nikko...ncja_nowy.html.

ed hunter 12.03.2006 09:33

i do tego jeszcze taka torba :D

http://allegro.pl/item89897396_torba...ektyw_new.html

s_tuden_t 12.03.2006 09:46

Cytat:

Napisany przez ed hunter
i do tego jeszcze taka torba :D
...

qrde... torba obowiazkowo!
ja musz sie rozejrzec za pokrowcem do mojego Canona bo jak narazie nosze go w folii z babelkami :blink:

tom-as 12.03.2006 09:49

Cytat:

Napisany przez joujoujou
Ktoś mi jeszcze podpowiedział: minolta z6 :hmm:

Ja bym (przynajmniej) na jakiś czas się powstrzymał od KM. Niedawno KM została wykupiona przez Sony. Teoretycznie serwis powinien być zapewniony, ale jak będzie w praktyce to niewiadomo. Mimo iż KM z6 jest ciekawym aparatem to jednak S3 IS Canona jest jak na mój gust lepszy :taktak: A o lustrach to już się nie wypowiadam :spoko:

Olympus E-500 KIT (+ZUIKO DIGITAL 14-45mm i 40-150mm) :serdusz:

ed hunter 12.03.2006 09:54

Cytat:

Napisany przez s_tuden_t
qrde... torba obowiazkowo!
ja musz sie rozejrzec za pokrowcem do mojego Canona bo jak narazie nosze go w folii z babelkami :blink:

to jak coś ciekawego znajdziesz to daj znać - ja swojego noszę w torbie od kamery - razem z kamerą też się mieści :| :sciana: :D

edit: trzeba szukać takiego, aby z tulejką wszedł.

mr_spock 12.03.2006 10:21

Ja bym na twoim wiejscu wszedl w system canona (co mam plan zrobic)
Jest taniej jesli chodzi o akcesoria i wiekszy wybor.
wystarsz spojzec na allegro - obecnie toczy sie 640 ukcji ze szklami canona i 240 nikona.
Inny przyklad, moze troche glupi (aprtrachuje od jakosci) ale np szklo 50mm (podstawowa dlugosc, ceny z allgero) nikon 500zl, canon 300

joujoujou 12.03.2006 14:25

Jestem totalnie skołowany, przeglądałem net 12 godzin wczoraj, wstałem po 7 godzinach i znowu siedzę od 3 godzin i klikam.

Muszę przebudować priorytety i według tego prosić Was o rady, bo już mi się pomieszało. :szczerb:

Na razie na celowniku mam D50+ ten obiektyw tylko szukam gdzie mógłby być jeszcze tańszy.

Albo KM 7D, boszsz, zwariuję... :podbite:

ed hunter 12.03.2006 14:33

Cytat:

Napisany przez joujoujou
Jestem totalnie skołowany, przeglądałem net 12 godzin wczoraj, wstałem po 7 godzinach i znowu siedzę od 3 godzin i klikam.

Muszę przebudować priorytety i według tego prosić Was o rady, bo już mi się pomieszało. :szczerb:

Na razie na celowniku mam D50+ ten obiektyw tylko szukam gdzie mógłby być jeszcze tańszy.

Albo KM 7D, boszsz, zwariuję... :podbite:

proponuję ze 2 :piwko2: na uspokojenie i jakoś pójdzie :taktak:

@rycho mówi, że 24 to jest akurat :> ale po tylu to się strasznie dużo czasu marnuje na wydalanie moczu ||

sam przeszedłem wybieranie aparatu - koszmar :sciana:

joujoujou 12.03.2006 15:10

Raczej sobie odpuszczę ze 2-3 tygodnie, tym bardziej, że chwilowo pracuję po 12 godzin dziennie (trzeba zarobić na ten aparat :mruga: ). Później spytam jeszcze raz, muszę przemyśleć to i owo, wysłać znajomych w PL do kilku sklepów.

Szał. :D

tom-as 12.03.2006 15:41

Cytat:

Napisany przez ed hunter
proponuję ze 2 :piwko2: na uspokojenie i jakoś pójdzie :taktak:

dobry pomysł, popieram :spoko:

Cytat:

Napisany przez ed hunter
sam przeszedłem wybieranie aparatu - koszmar :sciana:

masz rację, koszmar... do kwadratu || Ja doszedłem do takiego punktu, że uświadomiłem sobie, że cokolwiek zakupię będzie to miało swoje wady :sciana:

Cytat:

Napisany przez joujoujou
Albo KM 7D, boszsz, zwariuję...

całkiem całkiem :taktak:

ed hunter 12.03.2006 15:58

niestety, jak to w życiu - wszystko ma swoje wady :taktak:

więc trzeba się skoncentrować na zaletach.

dojść do tego co naprawdę się chce (wszystko oczywiście :D)

i wyjdzie z tego Canon S3 IS ||

bardziej wypasionej zabawki robiącej dobre zdjęcia nie ma. :taktak:

tom-as 12.03.2006 16:05

Cytat:

Napisany przez ed hunter
[...]
i wyjdzie z tego Canon S3 IS ||

bardziej wypasionej zabawki robiącej dobre zdjęcia nie ma. :taktak:

Canon S3 IS :taktak: :spoko: ja bym brał jego właśnie.

No ale aparat kupuje @joujoujou więc to on będzie musiał podjąć ostatecznę decyzję. A może w @jou obudził się instynkt fotograficzny i S3 IS wydaje mu się zabawką :>

joujoujou 12.03.2006 17:45

Wydaje mi się zabawką, to fakt, ale godną uwagi, szukam jedynie jej cen na necie, ale coś mi kiepsko idzie. :|

Może kupię go jeśli dużo tańszy, a resztę przepiję? :idea:

ed hunter 12.03.2006 17:57

Cytat:

Napisany przez joujoujou
Wydaje mi się zabawką, to fakt, ale godną uwagi, szukam jedynie jej cen na necie, ale coś mi kiepsko idzie. :|

Może kupię go jeśli dużo tańszy, a resztę przepiję? :idea:

nie! za resztę Kupisz tulejkę i filtry :idea:

a szukanie ceny ma prawo kiepsko iść, bo ta zabawka wchodzi dopiero do sprzedaży. (nawet nie wiem czy weszła :))

joujoujou 12.03.2006 17:58

No właśnie znalazłem w necie, że wchodzi w maju, więc mam dużo czasu, by szukać i porównywać, może znajdę coś lepszego, albo do reszty zwariuję... :mruga:

oddwor 12.03.2006 18:18

Cytat:

Napisany przez joujoujou
... a resztę przepiję? :idea:

Dobry pomysł, dobryyyyy...
Zgłaszam się na ochotnika do testowania przepijania :szczerb:

s_tuden_t 12.03.2006 20:50

Cytat:

Napisany przez joujoujou
... Może kupię go jeśli dużo tańszy, a resztę przepiję? :idea:

Cytat:

Napisany przez ed hunter
nie! za resztę Kupisz tulejkę i filtry :idea:
...

nie che sie chwalic ale... mam wszystko.
mojego kochanego S2 + tuleja i filtry i + oczywiscie :piwo:

:D i jestem szczesliwy! ;)

mr_spock 12.03.2006 21:04

Przed zakupem zadaj sobie pytanie, czy masz ochote na artystyczne wynurzenia czy zdjecia przy kotlecie.
Na onanizm sprzetowy, czy pogodzenia sie z jedynym slusznym wbudowanym obiektywem.

joujoujou 12.03.2006 23:16

Cytat:

Napisany przez mr_spock
[...]
Na onanizm sprzetowy, czy pogodzenia sie z jedynym slusznym wbudowanym obiektywem.

Mam ambicje, ale jestem leniwy, trudno to pogodzić, wiem, dlatego interesuje mnie kompromis: bardzo dobre body D50 i nikkor 18-200 VR na początek, później mógłbym dokupić inne szkiełka. :fiu:

Edit:
Aczkolwiek sprzedanie w przyszłości hybrydy prawdopodobnie byłoby łatwiejsze niż SLR. ;p

joujoujou 14.03.2006 10:20

Kolejna noc zarwana na wyszukiwaniu wszelkich możliwości. :|

Doszedłem do wniosku, że możnaby próbować ściągnąć ze Stanów, tylko który sklep internetowy jest tam najtańszy?

Ktoś kiedyś dawał sznurka do amerykańskiego odpowiednika skąpca, tylko znaleźć nie potrafię. :(

pops 14.03.2006 17:55

a myślałeś nad canonem 20d ?
w polszy za ~4000 kupisz body z kitem, a za jakiś czas dokupisz jakiś lepszy obiektyw, za wielką wodą powinien być trochę tańszy, to może na jakiś obiektyw starczy od razu.

joujoujou 15.03.2006 09:51

20D fajny, owszem, ale dużo droższy od D50, znalazłem jakiś amerykański sklep internetowy, zktórego mogę mieć D50+nikkor 18-200 VR za około 1250 dolców, czyli cena do zaakceptowania (po dorzuceniu 40 dolców można "wyrwać" dodatkowy obiektyw 18-70 AF). :D

Ponawiam pytanie o tanie internetowe sklepy w USA, najlepiej wysyłające towar do Europy.

ed hunter 15.03.2006 10:22

http://www.bestbuy.com/

wpisałem pierwsze co mi do głowy przyszło i jest :D

ale pierwszy raz to widzę, więc nie mam pojęcia czy nazwa srtony ma coś z rzeczywistością wspólnego :hmm:

edit: kto wie? http://www.bestbuy.com/site/olspage....=1124432562629

joujoujou 15.03.2006 11:07

Nie ma. :nie:
http://www.bestbuy.com/site/olspage....=1134697746225

Ja go znalazłem za 750 dolców, na bestbuy'u chcą 900. :smutny:

prometeusz 15.03.2006 11:19

czyzbym Cie pobil link

joujoujou 15.03.2006 12:07

Cytat:

Napisany przez prometeusz
czyzbym Cie pobil link

Też tam trafiłem, ale jest haczyk:
Cytat:

Important Notice!
This item is temporarily not available. We have no estimated arrival date at this time.
:(

Szukamy dalej.

czechoj 15.03.2006 12:20

joujoujou a co z gwarancją? ntrzeba się zastanowić czy się opłaca a jak się coś zwali?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:07.