Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Windows Viśta Wio ;-) (https://forum.cdrinfo.pl/f5/windows-vista-wio-54624/)

andy 22.07.2005 17:36

Windows Viśta Wio ;-)

Microsoft oficjalnie zmienił nazwę przyszłego systemu operacyjnego z Longhorn na Vista.
Link do newsa

Mi jakoś bardziej pasowała nazwa Longhorn. Ciekawe tylko dlaczego zmienili nazwe...?

Pozdrawiam

rycho 22.07.2005 17:40

Cytat:

Napisany przez @ndy
Microsoft oficjalnie zmienił nazwę przyszłego systemu operacyjnego z Longhorn na Vista.
Link do newsa

Mi jakoś bardziej pasowała nazwa Longhorn. Ciekawe tylko dlaczego zmienili nazwe...?

Pozdrawiam

Znaczy niezła kobyła to będzie?? :D

mensir67pl 22.07.2005 17:44

Cytat:

Napisany przez rycho
Znaczy niezła kobyła to będzie?? :D

Niech tylko jedna trafi do mnie zobaczymy jak sie beda chowac i rozmnazac ||

_bakupl_ 22.07.2005 18:19

Hm :) Ja chce taką czapeczke Windows Vista :D

demek 22.07.2005 18:33

nazwa to nazwa nie wazne jaka jest, bo ma dzialac :D

ManDragon 22.07.2005 18:52

To było do przewidzenia ze zmienią nazwe. XP na początku miał sie nazywać Whistler co po polsku znaczy Świstak :D

Berion 22.07.2005 18:57

Od teraz będziemy mówić: "Masz Windę WiśtaWio?" :D

@_bakupl_
Baku, błagam... zmień tego ava i podpis :) na to się patrzeć nie da :D
Poważnie... ... błagam :)

MacGyver 22.07.2005 19:04

Cytat:

Napisany przez Berion
Od teraz będziemy mówić: "Masz Windę WiśtaWio?" :D

@_bakupl_
Baku, błagam... zmień tego ava i podpis :) na to się patrzeć nie da :D
Poważnie... ... błagam :)

@Berion ma racje. Avatar avatarem ale sygnaturka n/c (( (zmień albo sam to zrobię; czas wykonania: do 2200)

Co do tematu to Longorn bardziej pasował :D
Cytat:

"Vista" (z ang. perspektywa, horyzont)
Czyżby dopieszczono go do granic możliwości ;p

Berion 22.07.2005 19:19

Cytat:

Napisany przez MacGyver
[...] Czyżby dopieszczono go do granic możliwości ;p

Pewnie tak jak i wszystkie poprzednie :D Kiedy premiera Windows Perfect? XD

mr_spock 22.07.2005 19:26

Cytat:

Napisany przez MacGyver
@Berion ma racje. Avatar avatarem ale sygnaturka n/c (( (zmień albo sam to zrobię; czas wykonania: do 2200)

Co do tematu to Longorn bardziej pasował :D

Czyżby dopieszczono go do granic możliwości ;p

To pratensje do kowalika, ktory zasugerowal to...
a chlopak sie tylko broni. :)

Co do nazwy, mysle ze wokol Longhorna zrobilo sie sporo szumu i zaczelo to zyc wlasnym zyciem, a MS sie tym odcina od sprawy

Predi 22.07.2005 19:43

eeem tam nazwa jak nazwa, wazne to co bedzie pod maska :D

_bakupl_ 22.07.2005 22:15

Ale wsumie ten sidebar zlikwidowali juz w 5078?! (tej ostatniej)...ciekawe dlaczego ?

shuma02 22.07.2005 22:18

Longhorna bym nie kupil, ale Viste bardzo chetnie.... taaaaak. hehe

Longhorn powaznie mesko brzmial, ale Vista to jakas stara dupa, przepraszam za wyslowienie.
Oczywiscie ze nazwa to nazwa, wazne ze odeszli juz od roku produkcji jak Win 2000 czy Win 98.
Pozniej patrzysz w 2005 ze dalej jedziesz na Win2000 a to juz 5 lat minelo.
WinXP tez juz stary ale nie ma roku w nazwie wiec nie strasza tym klienta.

Ciekaw jestem co takiego nowego bedzie w tym nowym Windowsie, wydawaloby sie ze WinXP spelnia wszystkie moje komputerowe wymagania, a tu jednak jest cos lepszego...

Predi 22.07.2005 22:24

Cytat:

Napisany przez shuma02

Longhorn powaznie mesko brzmial, ale Vista to jakas stara dupa, przepraszam za wyslowienie.
Oczywiscie ze nazwa to nazwa, wazne ze odeszli juz od roku produkcji jak Win 2000 czy Win 98.

Ciekaw jestem co takiego nowego bedzie w tym nowym Windowsie, wydawaloby sie ze WinXP spelnia wszystkie moje komputerowe wymagania, a tu jednak jest cos lepszego...

a przynajmniej tak chca nam wmowic :>

_bakupl_ 22.07.2005 22:25

Cytat:

Napisany przez shuma02

Cuź, ja wczoraj instalowałem u kolegi Win95 na P133 z 512kb cache :O ...cuź... i też wystarcza ;)

Berion 22.07.2005 22:55

Cytat:

Napisany przez shuma02
[...] Ciekaw jestem co takiego nowego bedzie w tym nowym Windowsie [...]

Nowe dziury :)

mgit 22.07.2005 23:12

I nowa wygórowana cena ... i pewnie nowa wersja aktywacji ;)

MacGyver 22.07.2005 23:14

Cytat:

Napisany przez shuma02

Co nowego??? Załatają stare dziury ....dodadzą nowe :idea: :D

andy 22.07.2005 23:35

Cytat:

Napisany przez mgit
I nowa wygórowana cena ... i pewnie nowa wersja aktywacji ;)

Jakieś 6-7 miesięcy temu czytałem w jakimś serwisie, że będzie prawie darmowa wersja tego systemu. Oczywiście bez niektórych opcji i zawierająca reklamy. Heh ciekawe czy to będzie prawda. Czy była to tylko zwykła plotka...

Wracając jeszcze do nazwy to moim zdaniem o wiele lepiej brzmiało "Longhorn" niż "Vista". Ale dyskutowanie o gustach to jak dyskutowanie o dupie;) Każdy ma swoją:)

shuma02 22.07.2005 23:54

Cytat:

Napisany przez @ndy
Ale dyskutowanie o gustach to jak dyskutowanie o dupie;) Każdy ma swoją:)

taa, zwlaszcza ze niektorych gusta sa do d..y 8 )

Ormianin 23.07.2005 00:30

Cytat:

Napisany przez @ndy
Jakieś 6-7 miesięcy temu czytałem w jakimś serwisie, że będzie prawie darmowa wersja tego systemu. Oczywiście bez niektórych opcji i zawierająca reklamy. Heh ciekawe czy to będzie prawda. Czy była to tylko zwykła plotka...

W sumie darmowa jesli chodzi o wersje testowa... a ta dlugo jeszcze bedzie sie rozwijac

kodziu 28.07.2005 16:33

Na jakiejś torrentowni :> znalazłem beta wersje wiśty wio. Zajmuje jedynie 2,42GB...

_bakupl_ 28.07.2005 20:59

Już się ssie ||

...ponadto jest już IE7 Beta1 do zassania ;]

Y@nkee_PL 28.07.2005 22:44

VirusesInstabilitySpywareTrojansAdware

jeszcze jakieś pytania czemu taka nazwa a nie inna :haha:

_bakupl_ 28.07.2005 22:58

...jutro jak ściągnie sie to zainstaluje na Virtual PC:)

mgit 29.07.2005 13:09

Też bym potestował nową winde ale zasysać miesiąc z P2P to jednak nie dla mnie ... :(

MacGyver 29.07.2005 13:18

Początek kłopotów?
Cytat:

Nadanie nowej wersji systemu Windows nazwy Vista może sprowadzić na Microsoft kłopoty. Okazuje się bowiem, że niedaleko Microsoftu ma swoją siedzibę niewielka firma Vista.

Jej założycielem jest dobrze znany John Wall, twórca przedsiębiorstwa Wall Data. Przed 5 laty założył on firmę Vista.

W wywiadzie dla "Seattle Times" Wall zapowiedział, że rozważa pozwanie giganta z Redmond do sądu. W tej chwili jego prawnicy sprawdzają, czy Windows Vista nie narusza prawa do nazwy. Wall przyznał, że wiele przedsiębiorstw używa nazwy Vista, a wykorzystywanie jej przez Microsoft spowoduje jedynie jeszcze więcej zamieszania.
źródło

MetalSlug 29.07.2005 13:35

Wygląda fajniej od XP, ale to kwestia gustu. Obsługuje się wygodniej. Niestety test przeprowadzony na zasadzie "danie w 5 minut" nie wykazał żadnych rewelacji w stosunku do XP. Z pewnością atutem będzie możliwość (w końcu!) obsługi 64bit (legalna wersja Vista Home PL wyjdzie taniej niż XP Prof.64), ale to jedyny poważny atut. Linux umożliwia to od dawna. Co do reszty to trzeba poczekać na wersję ostateczną, opinie użytkowników i pierwszy service pack...

||

M@X 29.07.2005 21:42

Cytat:

Napisany przez MacGyver
Początek kłopotów?

źródło

Podobnie bylo z nazwa XBOX - pewna firma na florydzie nazywala sie w ten sposob. Obecnie juz nie - oczywiscie za grube miliony!

W linku zdjecia z nowego systemu:

http://winsupersite.com/showcase/win...gallery_01.asp

Predi 29.07.2005 21:49

mi juz sie podoba...... tapeta :|

Oktawian89 30.07.2005 16:37

witam chialem zassać VIST-e ale nie zabardzo moge... torrentem to by szło z 4 dni ,,
nie mozna zasac tego z microshitu ? albo coś ? jakis link ?? thx i pozdro

mgit 30.07.2005 16:57

Cytat:

Napisany przez Oktawian_15
witam chialem zassać VIST-e ale nie zabardzo moge... torrentem to by szło z 4 dni ,,
nie mozna zasac tego z microshitu ? albo coś ? jakis link ?? thx i pozdro

Można skorzystać z uprzejmości osób na forum które już mają tego wina i wyśla pocztą ;)

Ja może już niedłogo będę mieć tego wina dzięki pewnej osobie z forum 8 )

pablocoo 31.07.2005 17:35

Zainstalowalem :)
Dlugo to trwalo: instalacja zajela (przynajmniej u mnie) ponad pol godziny. Do tego zawsze kiedy musial sie zrestarowac podczas instalacji, zawieszal sie.
Po zainstalowaniu automatycznie zostalem zalogowany na konto administratora i sie troche pobawilem :D
Mialem maly problem z siecia, po ustawienu na sztywno ip, po polaczeniu z siecia bylo ono inne niz ustawilem, w konsekwencji czego internet nie dzialal. Po restarcie polaczenia bylo juz ok.
Gadu-gadu, nie wiem z jakiego powodu, po sciagnieciu odmowilo instalacji. Konnekt dzialal prawie bez problemow (kilka razy jakis error i znaczki, ale to akurat kwestia angielskiej wersji i braku polskich czcionek)
Fajna rzecza Supplement Driver Pack. Po wykryciu sprzetu dla ktorego nie ma sterownikow, probuje znalezc sterowniki dla urzadzenia z systemu xp.
Najbardziej spodobalo mi sie rozpoznawanie mowy. Naprawde swietna rzecz :D Trzeba to samemu przetestowac.
System jest mocno zasobozerny. Obciazenie procesora w stanie spoczonku to u mnie ok. 10% (Athlon 2400). Po skopiowaniu zrzutu ekranu do schowka widac zdecydowane zwolnienie przez chwile. NO ale to jest beta, mam nadzieje, ze bedzie z tym lepiej.
Longhorn (hmm... nigdzie chyba nie widzialem w systemie nazwy Vista... moze mam niewlasciwa wersje?), niemozna zaprzeczyc, ladnie wyglada ;) (pozdro baku_pl), ale po zmianie stylu na standardowy windows, wyglada po prostu... brzydko.
Zapraszam do obejrzenia screenow

Moja galeria

-Sid-The-Rat=> 31.07.2005 17:42

Taka mała nietypowa prośba, gdyby ktoś miał już to cudo, to czy mógłby zamieścić na forum te tapete? Ew. wrzucić na imageshack? Mówcie co chcecie, ale tapetka jest ładna.

pablocoo 31.07.2005 18:03

@Sid masz na mysli 'trawke'? :D
Wrzucam tapetki z bety, ktorych nie ma XP (oprocz piewszej, nie wiem skad ja mam, ale nie ma jej w wersji beta)

http://img58.imageshack.us/img58/629...logo0hv.th.jpghttp://img282.imageshack.us/img282/9...horn0uc.th.jpghttp://img40.imageshack.us/img40/9292/winxp6aw.th.jpg

mgit 31.07.2005 18:50

A jak wygląda sprawa z rodzynkiem do tego systemu ;)

_bakupl_ 31.07.2005 19:06

Cytat:

Napisany przez mgit
Można skorzystać z uprzejmości osób na forum które już mają tego wina i wyśla pocztą ;)

Ja może już niedłogo będę mieć tego wina dzięki pewnej osobie z forum 8 )

Hhe, ciekawe kto.. :>

Systemiku jescze nie instalowałem, cały czas odwiedzam rodzine przez weekend :)

pablocoo 31.07.2005 19:09

Cytat:

Napisany przez mgit
A jak wygląda sprawa z rodzynkiem do tego systemu ;)

Narazie nic mi sie nie upomina o aktywacje :)
Jak bedzie trzeba to sie poslodzi, mam rodzynka, podobno dziala.

mgit 31.07.2005 19:09

Cytat:

Napisany przez _bakupl_
Hhe, ciekawe kto.. :>

Systemiku jescze nie instalowałem, cały czas odwiedzam rodzine przez weekend :)

ty już dobrze wiesz kto ;)

Oktawian89 31.07.2005 22:52

ja za niecałe 25 godzin bede mial :P VISTE :D wiec zobaczymy :D :D :P co i jak :D jak tylko wgram to sie podziele wrazeniami :D

Unit 31.07.2005 23:55

A ja mam pytanko - ile zajmuje instalka Visty?

Potestowałbym sobie ten system ale nie wiem czy da się ściągnąć - na mojej sieci osiedlowej admin zablokował wszystkie programy p2p, średni transfer to 8 - 10 kbps :|

_bakupl_ 01.08.2005 00:39

Cytat:

Napisany przez Unit
A ja mam pytanko - ile zajmuje instalka Visty?

Potestowałbym sobie ten system ale nie wiem czy da się ściągnąć - na mojej sieci osiedlowej admin zablokował wszystkie programy p2p, średni transfer to 8 - 10 kbps :|

2,4gb ze sterami a 1,7 bez ;]

Unit 01.08.2005 12:02

Cytat:

Napisany przez _bakupl_
2,4gb ze sterami a 1,7 bez ;]

Czyli jakiś miesiąc ssania... Da się załatwić ;)
A tak serio to poczekam, może pojawi się inna możliwość zdobycia instalki ;)

demek 02.08.2005 21:16

ja jutro bede mial bete orginalna:) zobaczymy co to za cudo ta vista:)

Oktawian89 02.08.2005 21:49

dobra juz TO mam :D jutro napisze jak przebiegło instalowanie tego cuda :D :P

demek 05.08.2005 01:24

vista 64 bit na P4 640 czyli 3,2 i 512 mb ram chodzi wysmienicie i dwa razy szybciej niz wersja 32bit na tym samym kompie:)

Oktawian89 17.09.2005 12:17

no wiec mam to ;p nawet spoko ten IE 7.0 gdyby nie maly czszegol :P
yy i mam problem bo jak podlaczylem sie do neta... i gy chcem ponownie uruchomic PC
to on sie chce aktywowac... i niestety moj klucz jest w uzyciu ;) macie na to jakies slodziki albo cos ?
pozdrawiam

kraluk 17.09.2005 14:53

Cytat:

no wiec mam to ;p nawet spoko ten IE 7.0 gdyby nie maly czszegol :P
yy i mam problem bo jak podlaczylem sie do neta... i gy chcem ponownie uruchomic PC
to on sie chce aktywowac... i niestety moj klucz jest w uzyciu ;) macie na to jakies slodziki albo cos ?
pozdrawiam

Poszukaj, np. na Google... Ale nie na tym forum.

Jest tego sporo. Zasada działania słodzika do Visty jest prosta. Gdy zaaplikujemy go do systemu, Windows myśli, że jest w trybie awaryjnym (ale na prawdę nie jest) i nie wymaga już aktywacji do użytkowani.

Oktawian89 17.09.2005 16:20

napisałem ze na google szukałem ale nie znalazłem
ale to jzu nieistatne , thx @Mgt ;)

Arcadio 17.09.2005 16:48

A mi tam narazie lata nowy system. Zmieniłem wygląd mojego XP i mam namiastkę Visty:D

Vista to taki XP dopakowany pomysłami konkurencji np. IE 7 to jak połączenie Konquerora i Opery/Firefoxa

Oktawian89 17.09.2005 21:35

ee tam sam wyglad sie nie liczy || nie a tak serio to widac roznice miedzy xp... :D jak narazie zostaje przy becie chociaz nie chodzi na niej alcohol 120% :'( , mks_vir 2005, deamon tools ,gier naraziej eszcze nie instalowałem , nero chodzi dobrze. wgralem aspi 4,60 nero wykrywa ze zle zainstalwoane a inny program ze dobrze ?! co tam jeszcze? nie tak ogolnie to spoko system... :D
pozdro

memorando 18.09.2005 00:39

mam dosyć windowsa, zauwazylem ze po validacji. ze mam pirata (niemam już) windows dziwnie zaczął szaleć, wracał do ustawień fabrycznych, dziwne błedy, itp, na homie mam validację pozytywną i problemów niemam ciekawe bardzo....

woitas 18.09.2005 12:52

Cytat:

Napisany przez shuma02
[...] Ciekaw jestem co takiego nowego bedzie w tym nowym Windowsie, wydawaloby sie ze WinXP spelnia wszystkie moje komputerowe wymagania, a tu jednak jest cos lepszego...

jest bardzo ładny :P

Oktawian89 18.09.2005 12:56

Już mam M$ Professional XP ... , na wiście nie chodza wirtualne napedy jak chciałem z nero zamontowac to komp sie zrestartował i potem iałem taki ładny niebieski ekran :| i za cholere nie dało sie juz windowsa właczyc :blee: , nie chiało mi sie bawić w naprawianie systemu wiec odrazu zainstalowałem XP || Poczekam do finalnej wersj VISTY... :fiu: skarbonka czeka ||

memorando 18.09.2005 13:05

na pewno będzie bardzo bezpieczny:> i bardzooooooooo dziurawy:D a drogi też bo nowego kompa będziemy musieli na oema kupić <lol>

Oktawian89 18.09.2005 13:11

nie z tymi nowymi zasadami oem to wujek Bil przesadził :bicz: :wsciekly:
teraz to jzu nikt , no prawie nikt nie kupi orginalnego windowsa... :blee:
i on chce zwalczac piractwo :nie:
EDIT
THX @ Mgit :piwo:

mgit 18.09.2005 13:36

Bądź co bądź nowy system będzie wymagać mocnego kompa, tym samym nie ma sensu instalować na słabym kompie :D
To jak się kupi nowego kompa co spełni wymagania systemu to odrazu nabywa się system ;)

microsoft ma bardzo dobra polityke oby system kosztował 4 000 tysiące :D to na 100% przyczyniło się do jeszcze większej popularyzacji Linuxa :D

Oktawian89 18.09.2005 15:20

w porownaniu do XP vista dosyć mocno muliła... nie wiem czemu...beta to beta jak tylko wyjdzie system to postaram sie go legalnie nabyć

Morris 18.09.2005 15:28

:D Dla tych, którzy nie moga się jeszcze cieszyć nową Vistą polecam prezentację możliwości systemu online:
- Prezentacja 1
- Prezentacja 2

memorando 18.09.2005 17:27

jak kupię legal windę to tylko... wersję serwerową ale i tak sądzę że za 14 dni będę uwolniony z windowsowej parqanoi po wielu przemyśleniach analizach zainstaluję slackware linucha i zapomnę o prostocie windows się mi nudzi wszystko jest łatwe i proste w linuchu trzeba się czasem nabiedzić poszukać a wtedy jest satysfakcja większa:)

Oktawian89 18.09.2005 18:06

tez mysałem o linuxie... ale ,nie ma alcohola , dvddecrypteraz, itp do nagrywania...najbardziej zalezy mi na tych 2 programach

memorando 18.09.2005 18:15

Cytat:

tez mysałem o linuxie... ale ,nie ma alcohola , dvddecrypteraz, itp do nagrywania...najbardziej zalezy mi na tych 2 programach

heh a wine alkohola nie ruszy?:>

Oktawian89 18.09.2005 19:14

Słyszałem ze sa emulatory na linuxa ? ze programy z windowsa chodza ?

memorando 18.09.2005 19:27

Cytat:

Słyszałem ze sa emulatory na linuxa ? ze programy z windowsa chodza ?

wine rullez

Oktawian89 18.09.2005 20:35

szczeze powiedziawszy nie wiem o co Tobie chodzi z tym wine ?! wine->wino ?!:>

memorando 18.09.2005 20:41

Cytat:

szczeze powiedziawszy nie wiem o co Tobie chodzi z tym wine ?! wine->wino ?!:>

wine najlepszy emulator windy na linucha darmowy microshitt go nienawidzi

mgit 18.09.2005 20:46

wine, corveroffce (umożliwia odpalenie Office XP), codega (umożliwia odpalenie gier) point2play (ułatwia instalowanie gier na linuxa)

Oktawian89 18.09.2005 21:41

Ilość załączników: 1
Aha :D ee to spoko :D jutro po szkole przetestuje || Wielkie THX :piwo: :)
EDIT
Czy wiecie moze ?Czy zainstaluje na tym sterowniki pod USB 2.0 od rautera ?
asmax ar 701u , niestety tylko tak sie moge połaczyć z netem , kabel sieciowy ma siostra.. :( wiec tylko USB zostaje...
EDIT 2
ściagam te 2 pliki ? to wsysztko co mi jest potrzebne ?
EDIT3
ze stronki ftp mandrivy zassałem obraz dvd ale on ma tylko 2.1 GB ? a na allegro sa az 4 DVD ?!:>

KarolluZ 19.09.2005 19:47

ja chciałem sie zapytać odnośnie samych driverów pod viste... mam karte z rodziny ATI i teraz jakie sterowniki mogę zainstalować !? Na stronie ati nie ma jeszcze nic pod viśte :| to samo tyczy się chipsetu VIA... jeżeli chodzi o nVidie to przemilcze to... owszem stery ma jakieś, ale jak chce do nForce 3 zassać stery to mi się otwiera stronka do zasysania nForce Audio :| Bez sensu...

CZy wy mieliście jakieś problemy ogólnie ze sterami do grafiki/chipseyu !?

Patrix 19.09.2005 19:52

taki mały OT :D

Jest gdzieś motyw visty ?!
wtedy bede mieć teoretycznie to samo co Wy- no moze bardziej stabilne 8 )

luminat 19.09.2005 20:03

Oktawian_15 - wine nie powstal do tego, aby instalowac sterowniki do usb i uruchamiac programy do nagrywania plyt dvd, cd przeznaczone dla windowsa....

Oktawian89 19.09.2005 20:08

moze po to nie powstał ,ale po to mi jest potrzebny...
co do VISTY to odrazu zainstalowało mi mojego radeona...

luminat 19.09.2005 20:11

Cytat:

moze po to nie powstał ,ale po to mi jest potrzebny...
co do VISTY to odrazu zainstalowało mi mojego radeona...

Niestety, musze cie zmartwic sterownikow do usb przeznaczonych dla windowsa nie uruchomisz przez wine.

Oktawian89 19.09.2005 20:21

a do sie jakos podłaczyc pod usb ten router na linuxa mandrive le 2005 ? bo jak nie to lipa... :(

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:08.