Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Jaki odtwarzacz DVD/divx wybrać? (https://forum.cdrinfo.pl/f15/jaki-odtwarzacz-dvd-divx-wybrac-54974/)

mensir67pl 11.01.2006 21:37

Cytat:

Napisany przez mautki
a moze istnieje jakis odtwarzac z odczytem divx wyjsciem na 5,1 i wyjsciem antenowym za w miare przystepna cene

To juz musisz szukac NAGRYWARKi z tunerem TV i tam bedzie wyjscie/wejscie antenowe ;)

mautki 11.01.2006 20:48

a moze istnieje jakis odtwarzac z odczytem divx wyjsciem na 5,1 i wyjsciem antenowym za w miare przystepna cene

mautki 11.01.2006 00:04

JVC? ;p

mautki 11.01.2006 00:03

a moze cos z firmuwe np: PHILIPS, SAMSUNG, JVS?

Smartek 10.01.2006 16:14

Cytat:

Napisany przez mautki
co innego czyli ???

o, jeszcze nie wiesz? :)
myslalem, ze juz wszyscy kojarza mnie tylko z.. xboksem :]

Wojtek Toruń 09.01.2006 23:49

Ostatnio w sklepie (Nie) Dla Idiotów były Manta Prince 2.
Tak samo czytają QPEL i GMC w cenie 168 zł. Kumpel kupił i jest zadowolony.
Jak ten KORR będzie miał takie uaktualnienia jak WIWA (czyli do d..) to kupuj Mante Emperor 3 lub Prince 2.
Za 2 lata pewnie żaden odtwarzacz nie będzie czytał nowych kodeków więc i tańszego nie będzie żal wyrzucać.

mautki 09.01.2006 23:15

co innego czyli ???

Smartek 09.01.2006 21:41

yy.. zeby pozniej na mnie nie bylo ! :P
ja polecam co innego...

mautki 09.01.2006 21:24

to chyba mnie przekonaliscie do korra
serdeczne dzieki
:piwo:

mautki 09.01.2006 21:18

dzieki juz znalazlem co to jest
pozdro

mensir67pl 09.01.2006 21:17

Cytat:

Napisany przez mautki
co to jest QPEL i GMC

Packed bitstream tu tez niektore odtwarzacze sobie nie radz zabardzo

Quarter Pixel znajduje i opisuje wektory ruchu z dokładnością do 1/4 piksela, co pomaga w lepszym odwzorowaniu ruchu. Wyższa precyzja wektorów wymaga zużycia większej ilości bitów do ich zapisu, natomiast nie można przewidzieć, czy ta strata zostanie wyrównana dzięki zmniejszeniu objętości informacji o teksturze obrazu. Użycie tej opcji zauważalnie spowalnia kompresję i może spowodować niezgodność pliku wynikowego z niektórymi istniejącymi dekoderami sprzętowymi obecnymi w popularnych odtwarzaczach stacjonarnych (dotyczy to wielu spośród odtwarzaczy certyfikowanych przez DivX Networks).

Global Motion Compensation - globalna kompensacja ruchu. Funkcja ta opisuje ruch całej klatki w stosunku do poprzedniej klatki przy pomocy tzw. "punktów zakrzywienia" (ang. warppoints). Są to wektory ruchu opisujące przesunięcie poszczególnych rogów obrazu, co pomaga opisać kadrowanie, zbliżenia i obroty. XviD używa ich maksymalnie trzech punktów zakrzywienia. Podobnie, jak w przypadku Quarter Pixela, użycie GMC zauważalnie spowalnia kompresję i może spowodować niezgodność pliku wynikowego z niektórymi istniejącymi dekoderami sprzętowymi obecnymi w odtwarzaczach stacjonarnych.

Packed bitstream to specjalny sposób zapisu klatek typu B w strumieniu wideo wprowadzony pierwotnie przez DivX Networks w celu obejścia problemów związanych z ich obsługą w kontenerze *.avi oraz architekturze multimedialnej Video for Windows (oba standardy teoretycznie nie dopuszczają użycia klatek w kolejności innej, niż kolejność odtwarzania, a tak właśnie zapisuje się klatki typu B). Bez Packed bitstream sekwencja klatek PBBP jest zapisywana w pliku w postaci PPBB, ponieważ do zdekodowania klatek typu B konieczne jest zdekodowanie obu klatek typu P (tej poprzedzającej i tej następującej) - dlatego klatki są zapisane w strumieniu wideo w kolejności dekodowania, a nie w kolejności wyświetlania.

marey 09.01.2006 21:09

Kup Pioneer-a DV380 lub 575
:)

joujoujou 09.01.2006 21:08

Cytat:

Napisany przez mautki
co to jest QPEL i GMC

http://www.google.pl/search?hl=pl&q=...kaj&lr=lang_pl

mautki 09.01.2006 21:07

co to jest QPEL i GMC

Smartek 09.01.2006 21:04

z napisami..
te odtwarzacze z 'napisow' sa pod tym wzgledem dopracowane :)
i nie wiem czy ten panasonic odtwarza QPEL'a i GMC?
pozdro ;)

mautki 09.01.2006 21:01

jakie moga byc problemy z panasonokem?

Smartek 09.01.2006 20:56

lepiej korra,
mniej problemow bedzie :taktak:
pozdro ;)

mautki 09.01.2006 20:48

witam
Wlasnie zastanawiam sie nad zakupem DVD i mam problem bo niewiem co wybrac :
http://napisy.org/sklep/opis.php?id=16
czy
http://www.panasonic.pl/oferta.php?prod=2577
w przypadku drugiego boje sue zeby nie przeplacic.
Prosze o rade
Pozdrawiam

Smartek 30.12.2005 23:59

Cytat:

Napisany przez esem
@smartek: czekałem kiedy zaczniesz marketing X-BoXa... Ile Ty z tego masz (%, $ czy rubli (transferowych) ??? Pamiętaj jednak o aktualnym kursie: funt rubli = 1 dolar :P

nie mam nic :nie:
a szkoda :smutny:

po prostu chce ludzia pokazac, ze jest taki "cudak" jak Xbox, ktory potrafi cos, czego nie potrafi narazie zadna stacjonarna odtwarzarka DVD/DivX/XviD itd.
nie liczac WMC, ktorego cena jest kosmiczna..
wiec nie o marketing mi chodzi..
ale nie przecze, ze go goraco polecam - gwarantuje, ze znikna problemy z KAZDYM filmem i pojdzie kazdy, ktory idzie na kompie (nawet rmvb, hddivx, nero digital itp.)
pozdro ;)

esem 30.12.2005 22:54

Cytat:

Napisany przez --TeoN--
nowe informacje:

Przed chwila ogladalem jedna płytke i chodziła bezproblemowo (wczoraj nie chciała chodzić), a jak włożyłem następną to to samo, w ok 1/3 zaczynaja pojawiać się problemy. Wgląda choćby odtwarzacz miał chumory ;)

Czy jest możliwe że odtwarzacz się przegżewa?

PS
płyty możliwe że dziadowe ale tego niestety nie sprawdze.

Zmień firmeware: dla Manty 1&2 są dwa warianty > dla tych co mają problem z odczytem płytek i dla tych co nie mają...

@smartek: czekałem kiedy zaczniesz marketing X-BoXa... Ile Ty z tego masz (%, $ czy rubli (transferowych) ??? Pamiętaj jednak o aktualnym kursie: funt rubli = 1 dolar :P

Smartek 30.12.2005 22:43

przegRZewanie raczej nie wchodzi w gre.. chyba, ze Twoj egzemplarz..
jesli plytki niefirmowe - to prawie pewne, ze to ich wina..

(c)humory? a moze muchomory? :)

inna droga - polecam ten link + screeny http://free.of.pl/x/xboxik/
pozdro ;)

--TeoN-- 30.12.2005 13:42

nowe informacje:

Przed chwila ogladalem jedna płytke i chodziła bezproblemowo (wczoraj nie chciała chodzić), a jak włożyłem następną to to samo, w ok 1/3 zaczynaja pojawiać się problemy. Wgląda choćby odtwarzacz miał chumory ;)

Czy jest możliwe że odtwarzacz się przegżewa?

PS
płyty możliwe że dziadowe ale tego niestety nie sprawdze.

Smartek 30.12.2005 13:20

Cytat:

Napisany przez ed hunter
Mante wymienia się jak coś nie tak i koniec. nie robią problemów.

ale ja nadal stawiam na dziadowe płyty.

a ja na to, ze trza kupic xboksa :P

ed hunter 30.12.2005 12:27

Mante wymienia się jak coś nie tak i koniec. nie robią problemów.

ale ja nadal stawiam na dziadowe płyty.

--TeoN-- 30.12.2005 12:22

Niedobrze :'( własnie sprawdziłem płytki i na kompie chodzą bez problemu, czyli musi być coś z odtwarzaczem :'( TYLKO CO!!! wie może ktoś co by w takiej sytuacji zrobić ???

--TeoN-- 30.12.2005 00:06

Cytat:

Napisany przez ed hunter
a to oryginały???

jak kopie to sprawa wadliwych płyt na 95%

To płytki z wesela. Także nie wiem na czym nagrywane ;)

Jutro wrzuce je do kompa i zobacze.

ed hunter 30.12.2005 00:04

Cytat:

Napisany przez --TeoN--
PS
Jeden z problemów pojawił się przy odtwarzaniu 4 płytowego nagrania w formacie DVD. I tu narazie mam problem bo z początku odtwarzania nie ma problemu, ale po ok 30 min zaczynają się problemy na każdej z płyt DVD. Nie wiem jeszcze czy to płytki wadliwe (wrzuce je do kompa i zobacze czy chodzą, ale to później) czy odtwarzacz.

a to oryginały???

jak kopie to sprawa wadliwych płyt na 95%

--TeoN-- 29.12.2005 23:55

Cytat:

Napisany przez esem
A ile masz kasy do wydania (jakim dysponujesz budżetem) ???
Jesteśmy w stanie wykorzystać wszystko....

Mój problem jest już nieaktualny. Jakieś 2-3 tyg temu udało mi się zakupić princa 2 za niecałe 200PLN. jak narazie jestem wmiare zadowolone (wiadomo sprzęt nie jest idealny), obejżałem już dość kilka filmów i w zdecydowanej większości nie było problemów.

PS
Jeden z problemów pojawił się przy odtwarzaniu 4 płytowego nagrania w formacie DVD. I tu narazie mam problem bo z początku odtwarzania nie ma problemu, ale po ok 30 min zaczynają się problemy na każdej z płyt DVD. Nie wiem jeszcze czy to płytki wadliwe (wrzuce je do kompa i zobacze czy chodzą, ale to później) czy odtwarzacz.

Kleryk88 29.12.2005 22:53

przy powyższej zmianie sposobu odczytu CD-R - zwalnia streaming video i przyśpiesza oraz dźwięk AC3 'rozjeżdża' się w stosunku do obrazu - bufory niedobrane do powyższej zmiany sposobu odczytu CD-R. Skutek jest taki, że video i dżwięk 'tną' i 'haczą' i czasem wygląda jakby się oglądało z 12 FPS po czym bufory wyrównają partie danych i przez chwilę OK i znów za chwilę 'haczenie' obrazu i dżwięku (testowane na XviD, AC3, CD-R)

jedno naprawią (opcje GOTO) a drugie zepsują

esem 29.12.2005 21:40

Cytat:

Napisany przez --TeoN--
??? Mam pytanie:
Jaki odtwarzacz DVD wybrać do TV, taki aby odtwarzał bez problemu filmy zapisane w formacie divx/xvid, odczytywał płyty DVD "-" i "+" R, nie miał problemu z TXT i polskimi literami? I do tego nie był zbyt drogi.

Jeżeli ma ktoś jakieś propozycje lub jak ma ktoś z Was taki odtwarzacz to proszę o wypowiedź, ewentualnie jak się sprawuje "sprzęt".

Z góry dzięki.

A ile masz kasy do wydania (jakim dysponujesz budżetem) ???
Jesteśmy w stanie wykorzystać wszystko....

melag 29.12.2005 21:35

Cytat:

Napisany przez Kleryk88
SM0SM0 ***8211; Samsung
SA2SA0 - Sanyo

Dzięki cenna informacja
:uklon:

Mich@ł 29.12.2005 21:13

Słyszałem o tych problemach, nawet je czasem doświadczam, ale:

Kolejna stabilna wersja firmware 2.1 do EMPERORA III.
Zmiany w stosunku do poprzedniej wersji 2.0:

# zmienione procedury odczytu płyt CD
- poprawna synchronizacja video/audio/napisy
- poprawnie działa przewijanie x2, x4, x8, x20
- poprawnie działa funkcja GoTo
# poprawione działanie pomijania reklam (One Key Play)
:D Może to coś zmieni :P
Ups.. Już więcej nie piszę tu o Emperorze, bo jest cały osobny temat o nim :)

--update--

Nowy bios eliminuje problemy z przewijaniem i funkcją GOTO... Sprawdzałem :)

Kleryk88 29.12.2005 20:52

a słyszałeś o takim problemie jak szalony galop jak włączysz przewijanie większe niż 4x(na płytach cd-r przy oprogramowaniu powyżej 1.95) albo jak włączysz opcje GOTO obraz nie idze w to miejsce które wybrałeś i nie pokazuje się wogle, to jest bardzo częsty problem przy emperorach na loaderze samsunga.

rozpoznać możesz jaki jest loader wciskając przy otwartej tacce wolno kombinacje klawiszy 5168 i takie dane będą oznaczać jaki jest loader

SM0SM0 ***8211; Samsung
SA2SA0 - Sanyo

posiadam emperora na loaderze Sanyo i wszystko pięknie działa a oprogramowanie mam w wersji 1.99 z cienką czcionką jest już wersja 2.01 ale na razie nie będę zabierał się za aktualizacje bo nie ma dużych zmian w nowszych, a przy pierwszym wgrywaniu w święta modliłem się by nie została płyta w środku bo bym stracił 50 zł na naprawę w serwisie

Mich@ł 29.12.2005 16:32

Jest cały temat o Emperorach :P

P.S. Mam E3 na Samungu i nie mam problemów z aktualizacjami :D

melag 29.12.2005 15:15

Cytat:

Napisany przez Kleryk88
emperor 3 jest bardzo dobry lecz musisz zaktualizować oprogramowanie w nim i wszystko pięknie działa najlepszy model to ten na loaderze Sanyo bo jest miej kłopotów, i posiada nowszy chipset z większymi mozliwościami niż price 2

Dzięki za wskazówki, jak rozpoznać na jakim loaderze jest E3 ?

Kleryk88 29.12.2005 15:07

emperor 3 jest bardzo dobry lecz musisz zaktualizować oprogramowanie w nim i wszystko pięknie działa najlepszy model to ten na loaderze Sanyo bo jest miej kłopotów, i posiada nowszy chipset z większymi mozliwościami niż price 2

melag 29.12.2005 15:00

Cytat:

Napisany przez nimal
wez mante emperor3 albo prince2 - zaleznie ktory ci sie bardzij podoba
zostanie ci stowka w kieszeni a bedziesz mial lepszy odtwarzacz ^_^

O.K wezmę pod uwagę obydwa.

nimal 29.12.2005 14:56

wez mante emperor3 albo prince2 - zaleznie ktory ci sie bardzij podoba
zostanie ci stowka w kieszeni a bedziesz mial lepszy odtwarzacz ^_^

melag 29.12.2005 14:20

Przymierzam się do zakupu stacjonarnego DVD, znudziło mi się ciąganie kabli po przekątnej pokoju, od komputera do telewizora :blee:

Co myślicie o takim modelu :

http://www.panasonic.pl/oferta.php?prod=2727

lub ten :

http://www.agdrtv.com/dvd/philips_dvp_3010.php

Generalnie nie chciałbym przekroczyć ~300zł.

8 )

mensir67pl 20.11.2005 16:51

Cytat:

Napisany przez --TeoN--
i niemożność wczytania napisów innych niż o tej samej nazwie jak film. Niby mają to naprawić wraz z wyjściem nowego biosu.

Poczekamy zobaczymy ;)

Te samy nazwy to urok sprzetowy niektorych CHIP-ow gdzie chip identyfikuje po pierwszych 5 znakach.

--TeoN-- 20.11.2005 15:44

A co do emperore 3 to radze jeszcze troche poczekać na jakieś testy i nowe biosy. Na forum manty piszą o niedociagnięciach tj. niewyraźne napisy i niemożność wczytania napisów innych niż o tej samej nazwie jak film. Niby mają to naprawić wraz z wyjściem nowego biosu.

Poczekamy zobaczymy ;)

slawekj 20.11.2005 13:59

Cytat:

Napisany przez Dj Mich@ł
Hmmm.. Przeglądam sobie allegro w poszukiwaniu odtwarzacza DVD...

Dobre DVD to takie, które ma przetwornik analogowo-cyfrowy video 108MHz/12 bitowy a audio 192/24 bity.
12-bitowy przetwornik to bardzo wysoka dokladność 4096 stopni gradacji w porównaniu z typowymi 10-bitowymi (1024 stopni gradacji).
12-bitowy przetwornik daje możliwość generowania 4-krotnie gładszych przejść między kolorami.
Dzięki temu otrzymujemy rzeczywistą reprodukcję szczegółów jasnych i ciemnych części obrazu.
Dodatkowo dobrze jak DVD posiada cyfrowy system redukcji szumów 3D (zmniejsza migotanie obrazu redukująć szumy i nieregularność kolorów).
Warto zwrócić na to uwagę. :spoko:

mensir67pl 20.11.2005 13:52

Cytat:

Napisany przez Dj Mich@ł
Hmmm.. Przeglądam sobie allegro w poszukiwaniu odtwarzacza DVD i natknąłem się na coś takiego: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=72443076

TO ;)

III wedlug tego czyta format Qpel i Gmc a to juz duzy +

Mich@ł 20.11.2005 13:35

Hmmm.. Przeglądam sobie allegro w poszukiwaniu odtwarzacza DVD i natknąłem się na coś takiego: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=72443076
Wynika z tego, że jest to nowszy model niż Emperor2 ( http://www.allegro.pl/show_item.php?item=71564225 ). Czy jest duża różnica między tymi odtwarzaczami? Bo jak do tej pory bardziej skłaniam się do kupna wersji Emperor2, ponieważ nie widzę równicy funkcjonalności, natomiast wizualnie przedstawia się dużo lepiej.

Maciej 19.11.2005 22:48

Cytat:

Napisany przez Dj Mich@ł

hmm...nie czyta plików tekstowych .txt , a tylko .srt.

Mich@ł 19.11.2005 22:10

A co myślicie o tym: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=70346293 ?

hojlo1 16.08.2005 08:33

(...raczej wyjdzie mi samemu podsumowac wątek o oglądaniu filmów na stacjonarnych odtwarzaczach - może komus się przydać, by zrozumieć dlaczego jest taki "rozrzut" w ratio nawet na DVD )

W przeciwieństwie do tego, co wypisywał ed hunter - rozdzielczości w w Standardzie Video mają ściśle określone proporcje:
720x480 (NTSC, only with MPEG-2)
720x576 (PAL, only with MPEG-2)
704x480 (NTSC, only with MPEG-2)
704x576 (PAL, only with MPEG-2)
352x480 (NTSC, MPEG-2 & MPEG-1)
352x576 (PAL, MPEG-2 & MPEG-1)
352x240 (NTSC, MPEG-2 & MPEG-1)
352x288 (PAL, MPEG-2 & MPEG-1)

To co opisuje @ed hunter (czyli = 720x308), jest to widoczny rozmiar filmu ( około) , jednak całość nagrania na płycie, w formacie DVD Video jest w jednym z 2ch "pierwszych" rozdzielczości.
Dlaczego taka "panorama" zrobiona z filmu (z dużymi czarnymi pasami u góry i dołu)?
Prawdopodobnie film jest w formacie szerokoekranowym (tutaj też dużo odmian) i tylko tak przedstawiony(nagrany na płytę...) :
a/ - zachowuje rozsądne proporcje dla standardu DVD Video (ale tylko przy 4:3)
b/ - mieści się na ekranie w calości (uogólniam , bo i tutaj tez ..ciekawostki)

Teraz sprawa odtwarzacza DVD/Divx i wyświetlania takiego filmu (nawet nie musi byc .avi) na TV 16:9... .

W TV 4:3 "ratio" jest zachowane i film (z czarnymi pasami) jest "rozsądnie" wyświetlany.
Jednak w formacie 16:9 dodatkowo jest rozciagnięty w poziomie (by zająć cały ekran) i daje to efekt "tycia" wszystkiego na ekranie.
Są rózne metody niwelowanie tego efektu (przeważnie w dodatkowych układach zmiany ratio, w zależności od modelu), jednak w odtwarzaczach DVD np. ZOOM tylko w pionie jest unikatem.

Podsumowując:
1. - odtwarzając taki film @ed huntera (czyli = 720x308) na TV:4:3/16:9 ze stacjonarnego odtwarzacza, skazani jesteśmy na czarne pasy (czasami zajmujące np.1/2 ekranu, bo ktos tak ratio ustawiał by proporcje zachować przy 4:3) i do tego przy 16:9 "nienaturalnie szeroki" - mozemy raczej korekcje ratio robic, jeżeli OTV coś takiego posiada (bo w DVD/Divx b.ograniczone w tym zakresie)
2. odtwarzając ten sam film na TV 16:9 ale z: PC/Xboxa/??? - jesteśmy w stanie wyskalować go takze w pionie (w samym odtwarzaczu) gdzie film wypełni np. cały ekran (przy zachowaniu rozsądnego ratio zbliżonego przy 4:3).
I właściwie tyle. :)

KlasyczneTV 16:9 niosą sporo nowych problemów przy odtwarzaniu (choć w LCD itp. - częsć z nich zostanie rozwiązana).

Przepraszam za długi opis, ale moze teraz (nie pisząc nic nowego) będzie łatwiej uzmysłowic sobie dlaczego w filmach .AVI takie dziwne proporcje są (bo np. przy konwersji jeszcze swoje reguły stosowane, a i wzorzec np. z DVD Video też dziwny.... .)

Ps - chyba jasne, jak nie to i fotki poglądowe mam itp . bo "niejako zawodowo" ten problem znam (jednak, chyba wystarczy doczytać, co wcześniej pisałem). :piwo:

(opis skrótowy - w rzeczywistości jeszcze bardziej zlożony)

hojlo1 15.08.2005 13:35

Cytat:

Napisany przez ed hunter
....Cytat:
Napisany przez ed hunter
.avi mam w rozdzielczości 720x308 pixeli
czyli takiej samej jak było na DVD
jeżeli nadal się nie rozumiemy to ja na to już nic nie poradzę.

....widze ,ze drążysz temat (miałem nie odpowiadać, ale znowu mylne wiadomości podajesz).
720x308 - w takim formacie podajesz ,że oryginalne DVD mialeś ( tak przypuszczam, ze opisujesz).
Pytanie:
1. - Jaki to jest format DVD_Video? (PAL/SECAM/NTSC - rozdzielczości)?
2. - W jakim formacie jest system : PAL/NTSC? (rozdzielczości)?

ed hunter 15.08.2005 09:09

Cytat:

Napisany przez hojlo1
ed hunter...tak się składa, że od 2003go roku użytkuję(użytkowałem) najróżniejsze odtwarzacze DVD/Divx (juz z kilknaście modeli stacjonarnych....sztuk nie liczę...) i..... wiem, co piszę. ;)

Rozrzut ratio w "różnych .AVI" jest przeogromny i dowolny (reszta , tak jak opisalem u góry)

To, że stacjonarki pokazują .AVI na TV ma się "nijak" do mojego pisania.

Ps - co tu tłumaczyć, wystarczy doczytać "com napisał".
Gdzie napisalem, ze bądą kłopoty z wyświetlaniem w 16:9? (czytać, czytac ....i jeszcze raz czytać).
Opisuję wyłącznie jakość wyświetlania .AVI i problemy z tym związane (bardziej widoczne w 16:9).
Wiecej nie piszę, bo znowu tylko powtarzam swoje (nic nie zmieniam).
Pozdrawiam. :)

(dodane po czasie)
Ten namiar dawałem kiedys na innym forum :
>>Ratio w DVD <<
...już widac, ze w oryginalnych DVD jest "mnogość" i też kłopot "ratio" przy wyświetlaniu - teraz zrobić z takiego DVD konwersję do .AVI i jest "Wieża Babel" (do tego część własne reguły stosuje). :smutny:

Cytat:

Napisany przez hojlo1
Jeżeli to są ".avi." to na 32' efekt panaoramy jeszcze się zwiększy

tylko o to zdanie chodzi - czytać, czytać co się napisało i co ja napisałem
Cytat:

Napisany przez ed hunter
.avi mam w rozdzielczości 720x308 pixeli

czyli takiej samej jak było na DVD
jeżeli nadal się nie rozumiemy to ja na to już nic nie poradzę.

hojlo1 14.08.2005 16:37

ed hunter...tak się składa, że od 2003go roku użytkuję(użytkowałem) najróżniejsze odtwarzacze DVD/Divx (juz z kilknaście modeli stacjonarnych....sztuk nie liczę...) i..... wiem, co piszę. ;)

Rozrzut ratio w "różnych .AVI" jest przeogromny i dowolny (reszta , tak jak opisalem u góry)

To, że stacjonarki pokazują .AVI na TV ma się "nijak" do mojego pisania.

Ps - co tu tłumaczyć, wystarczy doczytać "com napisał".
Gdzie napisalem, ze bądą kłopoty z wyświetlaniem w 16:9? (czytać, czytac ....i jeszcze raz czytać).
Opisuję wyłącznie jakość wyświetlania .AVI i problemy z tym związane (bardziej widoczne w 16:9).
Wiecej nie piszę, bo znowu tylko powtarzam swoje (nic nie zmieniam).
Pozdrawiam. :)

(dodane po czasie)
Ten namiar dawałem kiedys na innym forum :
>>Ratio w DVD <<
...już widac, ze w oryginalnych DVD jest "mnogość" i też kłopot "ratio" przy wyświetlaniu - teraz zrobić z takiego DVD konwersję do .AVI i jest "Wieża Babel" (do tego część własne reguły stosuje). :smutny:

ed hunter 14.08.2005 15:13

z tego co mi wiadomo wszystkie normalne odtwarzacze stacjonarne (czytające avi) bez problemu pokazują .avi w trybie 16:9.

jeśli avi jest nie jest bezmyślnie zrobiony w formacie 4:3 z czarnymi pasami to nie ma żadnego problemu.

hojlo1 14.08.2005 15:01

ed hunter - chodzi o wyświetlanie a nie odczytanie.

Ja wyraźnie "ustosunkowalem" się do postu --TeoN-- (a właściwie zasygnalizowalem problem "jakości" wyświetlania .AVI na TV 32'/16:9 ze stacjonarnego odtwarzacza DVD/Divx).

Stacjonarka DVD/Divx ma b.ograniczone możliwości zmiany "ratio", co na "TV panoramicznym" będzie jeszcze bardziej uwidocznione (jeżeli nie ma własnego "zoom" np. tylko w pionie).

Ps - praktycznie powtarzam to , co już napisałem. :)

ed hunter 14.08.2005 13:25

Cytat:

Napisany przez hojlo1
Panowie, ja opisuję stacjonarny odtwarzacz DVD/DivX (...jest w tytule tematu....).
(na: PC/Xbox/??? można obraz dowolnie skalować). :)

no i właśnie .avi mam w rozdzielczości 720x308 pixeli - jaki problem może być w odczytaniu tego przez stacjonarkę jako panoramę???

hojlo1 14.08.2005 12:22

Cytat:

Napisany przez hojlo1
O jakich filmach piszesz?
Jeżeli to są ".avi." to na 32' efekt panaoramy jeszcze się zwiększy (jeżeli TV ma Zoom tylko w pionie, to już lepiej... ale ratio trzeba z rozsądkiem wybrać). :smutny:

Panowie, ja opisuję stacjonarny odtwarzacz DVD/DivX (...jest w tytule tematu....).
(na: PC/Xbox/??? można obraz dowolnie skalować). :)

ed hunter 14.08.2005 10:00

Cytat:

Napisany przez hojlo1
Jeżeli to są ".avi." to na 32' efekt panaoramy jeszcze się zwiększy (jeżeli TV ma Zoom tylko w pionie, to już lepiej... ale ratio trzeba z rozsądkiem wybrać). :smutny:

chyba, że to są źle zrobione .avi z czarnymi pasami w obrazie. ja mam DivX robione przez siebie wykadrowane i nie widzę problemu z podaniem takiego sygnału na TV 16:9.

sonon 14.08.2005 09:51

Cytat:

Napisany przez hojlo1

Niekoniecznie masz rację... Moja karta graficzna pozwala wybraćć w sterownikach, czy obraz jest wysyłany na telewizor 16:9 czy na 4:3.

hojlo1 14.08.2005 07:47

Cytat:

Napisany przez --TeoN--
.....A własnie TV+PC to mam tak podłaczone do 21" 4:3 TV, ale nie oglada mi sie zbyt dobże(wiekszość filmów mam panoramicznych), więc wolałbym zobaczyć sobie na 32" 16:9 :) Tylko między PC a TV32" mam odległość 1 piętra i 1 pokoju więc kabel nie ma sensu.

Xentrix 13.08.2005 20:09

Zalezy co dla ciebie oznacza czesto. Ja swojego Belka kupilem w listopadzie i od tego czasu pojawilo sie co najmniej 5 softow.

--TeoN-- 13.08.2005 19:55

Własnie szukam jak najbliżej mnie tą mante, żeby w razie czego... Jeżeli nie znajde to zastanowie sie jeszcze nad Bellwoodem.
A jeszcze jedno czy do Bellwooda wychodzą dosyć często nowe softy, bo do manty wiem że bardzo często?
A własnie TV+PC to mam tak podłaczone do 21" 4:3 TV, ale nie oglada mi sie zbyt dobże(wiekszość filmów mam panoramicznych), więc wolałbym zobaczyć sobie na 32" 16:9 :) Tylko między PC a TV32" mam odległość 1 piętra i 1 pokoju więc kabel nie ma sensu.

ed hunter 10.08.2005 09:52

Cytat:

Napisany przez hojlo1
W obsłudze (na dzisiaj) nic nie pobije Xboxa.
Bo to takie skrzyżowanie PC z np. Mantą (kliknij na poniższy link):

Xbox z XBMC

...co bedzie jutro?

bardzo się zgadzam tylko mówimy o innych pieniądzach. ;)

hojlo1 10.08.2005 09:39

W obsłudze (na dzisiaj) nic nie pobije Xboxa.
Bo to takie skrzyżowanie PC z np. Mantą (kliknij na poniższy link):

Xbox z XBMC

...co bedzie jutro?

ed hunter 10.08.2005 08:18

Cytat:

Napisany przez Xentrix
Polecam Bellwooda.
Adres sklepu internetowego to http://napisy.org/sklep/

właśnie ja zapomniałem a kolega mnie wyręczył. :uklon:

Cytat:

Napisany przez slawekj
Czy tak naprawdę wszystko jest OK.
Mnie najbardziej odpowiada PC. Przy dobrej karcie i bitrate > 1300 KB/s obraz bardzo wysokiej jakości.

wszystko fajnie jak się ma PC i TV w tym samym pokoju. (chyba o to chodzi?)

oglądanie filmów z kompa na monitorze to zabawa dla 1 osoby...

slawekj 09.08.2005 21:53

Czy tak naprawdę wszystko jest OK.
Mnie najbardziej odpowiada PC. Przy dobrej karcie i bitrate > 1300 KB/s obraz bardzo wysokiej jakości. :spoko:

Xentrix 09.08.2005 21:43

Polecam Bellwooda.
Adres sklepu internetowego to http://napisy.org/sklep/

ed hunter 09.08.2005 10:58

Cytat:

Napisany przez --TeoN--
Chyba w takim razie wybiore tą mante dvd 010.
Mam nadzieję, że nie sprawi mi zawodu.

jeśli blisko jest serwis gdzie w razie czego można wymienić to dobry pomysł.

jeśli do serwisu jest daleko Bierz Belwooda 301. można znaleźć za 290 z wysyłką.

do wieczora będę miał adres taniego sklepu (internetowego) gdzie niedawno kupił kumpel - doszło w dzień czy dwa.

zamieszczę w tym topicu.

--TeoN-- 09.08.2005 09:40

Chyba w takim razie wybiore tą mante dvd 010.
Mam nadzieję, że nie sprawi mi zawodu.

stabilob 08.08.2005 18:22

polecam mante
kolega ma mante 003 , brat ma mante czarna (nie wiem która dokladnie) ostatnio kupił i jest bardzo zadowolony, jak dla mnie to troszke menu inne bym wolał bo sie nie przyzwyczaiłem ale za to obsługuje prawie wszystkie formaty jakie mozna sobie wyobrazic i zawsze mozna wgrac najnowsze oprogramowanie

MZiol 03.08.2005 14:11

Śmiało bierz Mante - za taką cenę ma całkiem niezłe możliwości

sam mam w domu i nie narzekam

--TeoN-- 03.08.2005 12:43

Dalej nie wiem co by tu wybrać?
Zastanawiam się teraz między Bellwood 301A , a manta dvd 010 prince. Tylko że o mancie ludzie piszą że to badziewie na starym chipie, ale że za tą kase to się opłaca wziąć. A o Bellwood 301A to nie znalazłem wiele.

Może mi ktoś pomóc w wyborze? A może ktoś poleca jeszcze coś innego?

Maciej 02.08.2005 18:31

Polecam bardziej to...http://toya.net.pl/~piotrza/tech.html ewentualnie nowszy ...http://www.manta.com.pl/produkty.php?id=1176&lang=pl

--TeoN-- 02.08.2005 18:15

Sprawdzałem już i stwierdzam że tylko Bellwood 301A mnie zaiteresował. I tu pytanie dla tych którzy go posiadają:
Jak się sprawuje?
Czy miał ktoś z nim problemy (jak tak to jakie)?

A może jakieś inne propozycje...

rork 02.08.2005 15:56

tu troche było napisane ;) -----> http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=54785

--TeoN-- 02.08.2005 15:35

Jaki odtwarzacz DVD/divx wybrać?

??? Mam pytanie:
Jaki odtwarzacz DVD wybrać do TV, taki aby odtwarzał bez problemu filmy zapisane w formacie divx/xvid, odczytywał płyty DVD "-" i "+" R, nie miał problemu z TXT i polskimi literami? I do tego nie był zbyt drogi.

Jeżeli ma ktoś jakieś propozycje lub jak ma ktoś z Was taki odtwarzacz to proszę o wypowiedź, ewentualnie jak się sprawuje "sprzęt".

Z góry dzięki.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:20.