![]() |
Cytat:
|
a moze istnieje jakis odtwarzac z odczytem divx wyjsciem na 5,1 i wyjsciem antenowym za w miare przystepna cene
|
JVC? ;p
|
a moze cos z firmuwe np: PHILIPS, SAMSUNG, JVS?
|
Cytat:
myslalem, ze juz wszyscy kojarza mnie tylko z.. xboksem :] |
Ostatnio w sklepie (Nie) Dla Idiotów były Manta Prince 2.
Tak samo czytają QPEL i GMC w cenie 168 zł. Kumpel kupił i jest zadowolony. Jak ten KORR będzie miał takie uaktualnienia jak WIWA (czyli do d..) to kupuj Mante Emperor 3 lub Prince 2. Za 2 lata pewnie żaden odtwarzacz nie będzie czytał nowych kodeków więc i tańszego nie będzie żal wyrzucać. |
co innego czyli ???
|
yy.. zeby pozniej na mnie nie bylo ! :P
ja polecam co innego... |
to chyba mnie przekonaliscie do korra
serdeczne dzieki :piwo: |
dzieki juz znalazlem co to jest
pozdro |
Cytat:
Packed bitstream tu tez niektore odtwarzacze sobie nie radz zabardzo Quarter Pixel znajduje i opisuje wektory ruchu z dokładnością do 1/4 piksela, co pomaga w lepszym odwzorowaniu ruchu. Wyższa precyzja wektorów wymaga zużycia większej ilości bitów do ich zapisu, natomiast nie można przewidzieć, czy ta strata zostanie wyrównana dzięki zmniejszeniu objętości informacji o teksturze obrazu. Użycie tej opcji zauważalnie spowalnia kompresję i może spowodować niezgodność pliku wynikowego z niektórymi istniejącymi dekoderami sprzętowymi obecnymi w popularnych odtwarzaczach stacjonarnych (dotyczy to wielu spośród odtwarzaczy certyfikowanych przez DivX Networks). Global Motion Compensation - globalna kompensacja ruchu. Funkcja ta opisuje ruch całej klatki w stosunku do poprzedniej klatki przy pomocy tzw. "punktów zakrzywienia" (ang. warppoints). Są to wektory ruchu opisujące przesunięcie poszczególnych rogów obrazu, co pomaga opisać kadrowanie, zbliżenia i obroty. XviD używa ich maksymalnie trzech punktów zakrzywienia. Podobnie, jak w przypadku Quarter Pixela, użycie GMC zauważalnie spowalnia kompresję i może spowodować niezgodność pliku wynikowego z niektórymi istniejącymi dekoderami sprzętowymi obecnymi w odtwarzaczach stacjonarnych. Packed bitstream to specjalny sposób zapisu klatek typu B w strumieniu wideo wprowadzony pierwotnie przez DivX Networks w celu obejścia problemów związanych z ich obsługą w kontenerze *.avi oraz architekturze multimedialnej Video for Windows (oba standardy teoretycznie nie dopuszczają użycia klatek w kolejności innej, niż kolejność odtwarzania, a tak właśnie zapisuje się klatki typu B). Bez Packed bitstream sekwencja klatek PBBP jest zapisywana w pliku w postaci PPBB, ponieważ do zdekodowania klatek typu B konieczne jest zdekodowanie obu klatek typu P (tej poprzedzającej i tej następującej) - dlatego klatki są zapisane w strumieniu wideo w kolejności dekodowania, a nie w kolejności wyświetlania. |
Kup Pioneer-a DV380 lub 575
:) |
Cytat:
|
co to jest QPEL i GMC
|
z napisami..
te odtwarzacze z 'napisow' sa pod tym wzgledem dopracowane :) i nie wiem czy ten panasonic odtwarza QPEL'a i GMC? pozdro ;) |
jakie moga byc problemy z panasonokem?
|
lepiej korra,
mniej problemow bedzie :taktak: pozdro ;) |
witam
Wlasnie zastanawiam sie nad zakupem DVD i mam problem bo niewiem co wybrac : http://napisy.org/sklep/opis.php?id=16 czy http://www.panasonic.pl/oferta.php?prod=2577 w przypadku drugiego boje sue zeby nie przeplacic. Prosze o rade Pozdrawiam |
Cytat:
a szkoda :smutny: po prostu chce ludzia pokazac, ze jest taki "cudak" jak Xbox, ktory potrafi cos, czego nie potrafi narazie zadna stacjonarna odtwarzarka DVD/DivX/XviD itd. nie liczac WMC, ktorego cena jest kosmiczna.. wiec nie o marketing mi chodzi.. ale nie przecze, ze go goraco polecam - gwarantuje, ze znikna problemy z KAZDYM filmem i pojdzie kazdy, ktory idzie na kompie (nawet rmvb, hddivx, nero digital itp.) pozdro ;) |
Cytat:
@smartek: czekałem kiedy zaczniesz marketing X-BoXa... Ile Ty z tego masz (%, $ czy rubli (transferowych) ??? Pamiętaj jednak o aktualnym kursie: funt rubli = 1 dolar :P |
przegRZewanie raczej nie wchodzi w gre.. chyba, ze Twoj egzemplarz..
jesli plytki niefirmowe - to prawie pewne, ze to ich wina.. (c)humory? a moze muchomory? :) inna droga - polecam ten link + screeny http://free.of.pl/x/xboxik/ pozdro ;) |
nowe informacje:
Przed chwila ogladalem jedna płytke i chodziła bezproblemowo (wczoraj nie chciała chodzić), a jak włożyłem następną to to samo, w ok 1/3 zaczynaja pojawiać się problemy. Wgląda choćby odtwarzacz miał chumory ;) Czy jest możliwe że odtwarzacz się przegżewa? PS płyty możliwe że dziadowe ale tego niestety nie sprawdze. |
Cytat:
|
Mante wymienia się jak coś nie tak i koniec. nie robią problemów.
ale ja nadal stawiam na dziadowe płyty. |
Niedobrze :'( własnie sprawdziłem płytki i na kompie chodzą bez problemu, czyli musi być coś z odtwarzaczem :'( TYLKO CO!!! wie może ktoś co by w takiej sytuacji zrobić ???
|
Cytat:
To płytki z wesela. Także nie wiem na czym nagrywane ;) Jutro wrzuce je do kompa i zobacze. |
Cytat:
jak kopie to sprawa wadliwych płyt na 95% |
Cytat:
PS Jeden z problemów pojawił się przy odtwarzaniu 4 płytowego nagrania w formacie DVD. I tu narazie mam problem bo z początku odtwarzania nie ma problemu, ale po ok 30 min zaczynają się problemy na każdej z płyt DVD. Nie wiem jeszcze czy to płytki wadliwe (wrzuce je do kompa i zobacze czy chodzą, ale to później) czy odtwarzacz. |
przy powyższej zmianie sposobu odczytu CD-R - zwalnia streaming video i przyśpiesza oraz dźwięk AC3 'rozjeżdża' się w stosunku do obrazu - bufory niedobrane do powyższej zmiany sposobu odczytu CD-R. Skutek jest taki, że video i dżwięk 'tną' i 'haczą' i czasem wygląda jakby się oglądało z 12 FPS po czym bufory wyrównają partie danych i przez chwilę OK i znów za chwilę 'haczenie' obrazu i dżwięku (testowane na XviD, AC3, CD-R)
jedno naprawią (opcje GOTO) a drugie zepsują |
Cytat:
Jesteśmy w stanie wykorzystać wszystko.... |
Cytat:
:uklon: |
Słyszałem o tych problemach, nawet je czasem doświadczam, ale:
Kolejna stabilna wersja firmware 2.1 do EMPERORA III. Zmiany w stosunku do poprzedniej wersji 2.0: # zmienione procedury odczytu płyt CD - poprawna synchronizacja video/audio/napisy - poprawnie działa przewijanie x2, x4, x8, x20 - poprawnie działa funkcja GoTo # poprawione działanie pomijania reklam (One Key Play) :D Może to coś zmieni :P Ups.. Już więcej nie piszę tu o Emperorze, bo jest cały osobny temat o nim :) --update-- Nowy bios eliminuje problemy z przewijaniem i funkcją GOTO... Sprawdzałem :) |
a słyszałeś o takim problemie jak szalony galop jak włączysz przewijanie większe niż 4x(na płytach cd-r przy oprogramowaniu powyżej 1.95) albo jak włączysz opcje GOTO obraz nie idze w to miejsce które wybrałeś i nie pokazuje się wogle, to jest bardzo częsty problem przy emperorach na loaderze samsunga.
rozpoznać możesz jaki jest loader wciskając przy otwartej tacce wolno kombinacje klawiszy 5168 i takie dane będą oznaczać jaki jest loader SM0SM0 ***8211; Samsung SA2SA0 - Sanyo posiadam emperora na loaderze Sanyo i wszystko pięknie działa a oprogramowanie mam w wersji 1.99 z cienką czcionką jest już wersja 2.01 ale na razie nie będę zabierał się za aktualizacje bo nie ma dużych zmian w nowszych, a przy pierwszym wgrywaniu w święta modliłem się by nie została płyta w środku bo bym stracił 50 zł na naprawę w serwisie |
Jest cały temat o Emperorach :P
P.S. Mam E3 na Samungu i nie mam problemów z aktualizacjami :D |
Cytat:
|
emperor 3 jest bardzo dobry lecz musisz zaktualizować oprogramowanie w nim i wszystko pięknie działa najlepszy model to ten na loaderze Sanyo bo jest miej kłopotów, i posiada nowszy chipset z większymi mozliwościami niż price 2
|
Cytat:
|
wez mante emperor3 albo prince2 - zaleznie ktory ci sie bardzij podoba
zostanie ci stowka w kieszeni a bedziesz mial lepszy odtwarzacz ^_^ |
Przymierzam się do zakupu stacjonarnego DVD, znudziło mi się ciąganie kabli po przekątnej pokoju, od komputera do telewizora :blee:
Co myślicie o takim modelu : http://www.panasonic.pl/oferta.php?prod=2727 lub ten : http://www.agdrtv.com/dvd/philips_dvp_3010.php Generalnie nie chciałbym przekroczyć ~300zł. 8 ) |
Cytat:
|
A co do emperore 3 to radze jeszcze troche poczekać na jakieś testy i nowe biosy. Na forum manty piszą o niedociagnięciach tj. niewyraźne napisy i niemożność wczytania napisów innych niż o tej samej nazwie jak film. Niby mają to naprawić wraz z wyjściem nowego biosu.
Poczekamy zobaczymy ;) |
Cytat:
12-bitowy przetwornik to bardzo wysoka dokladność 4096 stopni gradacji w porównaniu z typowymi 10-bitowymi (1024 stopni gradacji). 12-bitowy przetwornik daje możliwość generowania 4-krotnie gładszych przejść między kolorami. Dzięki temu otrzymujemy rzeczywistą reprodukcję szczegółów jasnych i ciemnych części obrazu. Dodatkowo dobrze jak DVD posiada cyfrowy system redukcji szumów 3D (zmniejsza migotanie obrazu redukująć szumy i nieregularność kolorów). Warto zwrócić na to uwagę. :spoko: :) |
Cytat:
TO ;) III wedlug tego czyta format Qpel i Gmc a to juz duzy + |
Hmmm.. Przeglądam sobie allegro w poszukiwaniu odtwarzacza DVD i natknąłem się na coś takiego: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=72443076
Wynika z tego, że jest to nowszy model niż Emperor2 ( http://www.allegro.pl/show_item.php?item=71564225 ). Czy jest duża różnica między tymi odtwarzaczami? Bo jak do tej pory bardziej skłaniam się do kupna wersji Emperor2, ponieważ nie widzę równicy funkcjonalności, natomiast wizualnie przedstawia się dużo lepiej. |
Cytat:
|
A co myślicie o tym: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=70346293 ?
|
(...raczej wyjdzie mi samemu podsumowac wątek o oglądaniu filmów na stacjonarnych odtwarzaczach - może komus się przydać, by zrozumieć dlaczego jest taki "rozrzut" w ratio nawet na DVD )
W przeciwieństwie do tego, co wypisywał ed hunter - rozdzielczości w w Standardzie Video mają ściśle określone proporcje: 720x480 (NTSC, only with MPEG-2) 720x576 (PAL, only with MPEG-2) 704x480 (NTSC, only with MPEG-2) 704x576 (PAL, only with MPEG-2) 352x480 (NTSC, MPEG-2 & MPEG-1) 352x576 (PAL, MPEG-2 & MPEG-1) 352x240 (NTSC, MPEG-2 & MPEG-1) 352x288 (PAL, MPEG-2 & MPEG-1) To co opisuje @ed hunter (czyli = 720x308), jest to widoczny rozmiar filmu ( około) , jednak całość nagrania na płycie, w formacie DVD Video jest w jednym z 2ch "pierwszych" rozdzielczości. Dlaczego taka "panorama" zrobiona z filmu (z dużymi czarnymi pasami u góry i dołu)? Prawdopodobnie film jest w formacie szerokoekranowym (tutaj też dużo odmian) i tylko tak przedstawiony(nagrany na płytę...) : a/ - zachowuje rozsądne proporcje dla standardu DVD Video (ale tylko przy 4:3) b/ - mieści się na ekranie w calości (uogólniam , bo i tutaj tez ..ciekawostki) Teraz sprawa odtwarzacza DVD/Divx i wyświetlania takiego filmu (nawet nie musi byc .avi) na TV 16:9... . W TV 4:3 "ratio" jest zachowane i film (z czarnymi pasami) jest "rozsądnie" wyświetlany. Jednak w formacie 16:9 dodatkowo jest rozciagnięty w poziomie (by zająć cały ekran) i daje to efekt "tycia" wszystkiego na ekranie. Są rózne metody niwelowanie tego efektu (przeważnie w dodatkowych układach zmiany ratio, w zależności od modelu), jednak w odtwarzaczach DVD np. ZOOM tylko w pionie jest unikatem. Podsumowując: 1. - odtwarzając taki film @ed huntera (czyli = 720x308) na TV:4:3/16:9 ze stacjonarnego odtwarzacza, skazani jesteśmy na czarne pasy (czasami zajmujące np.1/2 ekranu, bo ktos tak ratio ustawiał by proporcje zachować przy 4:3) i do tego przy 16:9 "nienaturalnie szeroki" - mozemy raczej korekcje ratio robic, jeżeli OTV coś takiego posiada (bo w DVD/Divx b.ograniczone w tym zakresie) 2. odtwarzając ten sam film na TV 16:9 ale z: PC/Xboxa/??? - jesteśmy w stanie wyskalować go takze w pionie (w samym odtwarzaczu) gdzie film wypełni np. cały ekran (przy zachowaniu rozsądnego ratio zbliżonego przy 4:3). I właściwie tyle. :) KlasyczneTV 16:9 niosą sporo nowych problemów przy odtwarzaniu (choć w LCD itp. - częsć z nich zostanie rozwiązana). Przepraszam za długi opis, ale moze teraz (nie pisząc nic nowego) będzie łatwiej uzmysłowic sobie dlaczego w filmach .AVI takie dziwne proporcje są (bo np. przy konwersji jeszcze swoje reguły stosowane, a i wzorzec np. z DVD Video też dziwny.... .) Ps - chyba jasne, jak nie to i fotki poglądowe mam itp . bo "niejako zawodowo" ten problem znam (jednak, chyba wystarczy doczytać, co wcześniej pisałem). :piwo: (opis skrótowy - w rzeczywistości jeszcze bardziej zlożony) |
Cytat:
720x308 - w takim formacie podajesz ,że oryginalne DVD mialeś ( tak przypuszczam, ze opisujesz). Pytanie: 1. - Jaki to jest format DVD_Video? (PAL/SECAM/NTSC - rozdzielczości)? 2. - W jakim formacie jest system : PAL/NTSC? (rozdzielczości)? |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
jeżeli nadal się nie rozumiemy to ja na to już nic nie poradzę. |
ed hunter...tak się składa, że od 2003go roku użytkuję(użytkowałem) najróżniejsze odtwarzacze DVD/Divx (juz z kilknaście modeli stacjonarnych....sztuk nie liczę...) i..... wiem, co piszę. ;)
Rozrzut ratio w "różnych .AVI" jest przeogromny i dowolny (reszta , tak jak opisalem u góry) To, że stacjonarki pokazują .AVI na TV ma się "nijak" do mojego pisania. Ps - co tu tłumaczyć, wystarczy doczytać "com napisał". Gdzie napisalem, ze bądą kłopoty z wyświetlaniem w 16:9? (czytać, czytac ....i jeszcze raz czytać). Opisuję wyłącznie jakość wyświetlania .AVI i problemy z tym związane (bardziej widoczne w 16:9). Wiecej nie piszę, bo znowu tylko powtarzam swoje (nic nie zmieniam). Pozdrawiam. :) (dodane po czasie) Ten namiar dawałem kiedys na innym forum : >>Ratio w DVD << ...już widac, ze w oryginalnych DVD jest "mnogość" i też kłopot "ratio" przy wyświetlaniu - teraz zrobić z takiego DVD konwersję do .AVI i jest "Wieża Babel" (do tego część własne reguły stosuje). :smutny: |
z tego co mi wiadomo wszystkie normalne odtwarzacze stacjonarne (czytające avi) bez problemu pokazują .avi w trybie 16:9.
jeśli avi jest nie jest bezmyślnie zrobiony w formacie 4:3 z czarnymi pasami to nie ma żadnego problemu. |
ed hunter - chodzi o wyświetlanie a nie odczytanie.
Ja wyraźnie "ustosunkowalem" się do postu --TeoN-- (a właściwie zasygnalizowalem problem "jakości" wyświetlania .AVI na TV 32'/16:9 ze stacjonarnego odtwarzacza DVD/Divx). Stacjonarka DVD/Divx ma b.ograniczone możliwości zmiany "ratio", co na "TV panoramicznym" będzie jeszcze bardziej uwidocznione (jeżeli nie ma własnego "zoom" np. tylko w pionie). Ps - praktycznie powtarzam to , co już napisałem. :) |
Cytat:
|
Cytat:
(na: PC/Xbox/??? można obraz dowolnie skalować). :) |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Jeżeli to są ".avi." to na 32' efekt panaoramy jeszcze się zwiększy (jeżeli TV ma Zoom tylko w pionie, to już lepiej... ale ratio trzeba z rozsądkiem wybrać). :smutny: |
Zalezy co dla ciebie oznacza czesto. Ja swojego Belka kupilem w listopadzie i od tego czasu pojawilo sie co najmniej 5 softow.
|
Własnie szukam jak najbliżej mnie tą mante, żeby w razie czego... Jeżeli nie znajde to zastanowie sie jeszcze nad Bellwoodem.
A jeszcze jedno czy do Bellwooda wychodzą dosyć często nowe softy, bo do manty wiem że bardzo często? A własnie TV+PC to mam tak podłaczone do 21" 4:3 TV, ale nie oglada mi sie zbyt dobże(wiekszość filmów mam panoramicznych), więc wolałbym zobaczyć sobie na 32" 16:9 :) Tylko między PC a TV32" mam odległość 1 piętra i 1 pokoju więc kabel nie ma sensu. |
Cytat:
|
W obsłudze (na dzisiaj) nic nie pobije Xboxa.
Bo to takie skrzyżowanie PC z np. Mantą (kliknij na poniższy link): Xbox z XBMC ...co bedzie jutro? |
Cytat:
Cytat:
oglądanie filmów z kompa na monitorze to zabawa dla 1 osoby... |
Czy tak naprawdę wszystko jest OK.
Mnie najbardziej odpowiada PC. Przy dobrej karcie i bitrate > 1300 KB/s obraz bardzo wysokiej jakości. :spoko: :) |
Polecam Bellwooda.
Adres sklepu internetowego to http://napisy.org/sklep/ |
Cytat:
jeśli do serwisu jest daleko Bierz Belwooda 301. można znaleźć za 290 z wysyłką. do wieczora będę miał adres taniego sklepu (internetowego) gdzie niedawno kupił kumpel - doszło w dzień czy dwa. zamieszczę w tym topicu. |
Chyba w takim razie wybiore tą mante dvd 010.
Mam nadzieję, że nie sprawi mi zawodu. |
polecam mante
kolega ma mante 003 , brat ma mante czarna (nie wiem która dokladnie) ostatnio kupił i jest bardzo zadowolony, jak dla mnie to troszke menu inne bym wolał bo sie nie przyzwyczaiłem ale za to obsługuje prawie wszystkie formaty jakie mozna sobie wyobrazic i zawsze mozna wgrac najnowsze oprogramowanie |
Śmiało bierz Mante - za taką cenę ma całkiem niezłe możliwości
sam mam w domu i nie narzekam |
Dalej nie wiem co by tu wybrać?
Zastanawiam się teraz między Bellwood 301A , a manta dvd 010 prince. Tylko że o mancie ludzie piszą że to badziewie na starym chipie, ale że za tą kase to się opłaca wziąć. A o Bellwood 301A to nie znalazłem wiele. Może mi ktoś pomóc w wyborze? A może ktoś poleca jeszcze coś innego? |
Polecam bardziej to...http://toya.net.pl/~piotrza/tech.html ewentualnie nowszy ...http://www.manta.com.pl/produkty.php?id=1176&lang=pl
|
Sprawdzałem już i stwierdzam że tylko Bellwood 301A mnie zaiteresował. I tu pytanie dla tych którzy go posiadają:
Jak się sprawuje? Czy miał ktoś z nim problemy (jak tak to jakie)? A może jakieś inne propozycje... |
tu troche było napisane ;) -----> http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=54785
|
Jaki odtwarzacz DVD/divx wybrać?
??? Mam pytanie:
Jaki odtwarzacz DVD wybrać do TV, taki aby odtwarzał bez problemu filmy zapisane w formacie divx/xvid, odczytywał płyty DVD "-" i "+" R, nie miał problemu z TXT i polskimi literami? I do tego nie był zbyt drogi. Jeżeli ma ktoś jakieś propozycje lub jak ma ktoś z Was taki odtwarzacz to proszę o wypowiedź, ewentualnie jak się sprawuje "sprzęt". Z góry dzięki. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:20. |