![]() |
Nowy papież, za czy przeciw ???
Jeden z największych w Polsce dzienników podał, iż ok. 80 % Polaków jest zadowolonych z faktu, że następcą Jana Pawła II został Joseph Ratzinger.
Niedługo minie 4 miesiąc rządów niemieckiego kardynała na tronie watykańskim. Jak go oceniacie? Czy Waszym zdaniem podołał zadaniom i wyzwaniom? Czy może raczej pozostaje wciąż w cieniu naszego wielkiego rodaka? |
po 4 miesiacach chcesz cos porownywac?
|
Hmm a czy zawsze musimy porównywać - nie każdy musi być podobny - na tym polega cały urok człowieka - każdy jest inny.
|
Cytat:
|
Ja tam bym wolał żeby papieżem został Polak ;) ale pożyjemy zobaczymy:)
PS. @Calme fajny avatarek |
Ja myśle że to był bardzo dobry wybór ,że wybrali Joseph Ratzinger'a ,bo on był blisko naszego papieża Jana Pawła II i myśle że bedzie się starał czynić i głosić nauke tak jak nasz papież Polak.
|
trudno powiedziec jeszcze ale dalej ciagnie tradycje pontyfikatu naszego swietej pamieci papy wiec mysle ze sie nada ale czas pokaze :)
|
A ja oceniam go źle (dziwne czyż nie?:P). Wg mnie inny kardynał powinien stać się papieżem. Nadal będziemy trwać w średniowiecznych przekonaniach i doktrynach. Poza tym Kościół znowu się wpycha gdzie nie trzeba "HP i Książe Półkrwii". Wg mnie instytucja papieża jest zbędna. Jeżeli będzie pielgrzymka do Polski to nie wytrzymam, bo znowu nasze podatki pujdą się "walić", zamiast iść na inny cel. A TVP zmieni się TVkP - Telewizja katolickiej Polski
|
przeciez my zyjemy w katolandzie lub tez czarnogrodzie (do wyboru) - nie wiedziales ? ;)
|
dodałem sondę :)
Ja uważam, że lepszego papieża nie można było wybrać. I jak już papież po Polsku wymiata :spoko: pzdr |
A mój podpis pod nickiem widziałeś? Spójrz sobie do tematu o śmierci JPII i przeczta j moje (ri)posty :P
|
a wg mnie durny temat.... dlaczego? bo KAZDY katolik ma wrecz powinnosc zaglosowac na tak...
znowu niekatolik zaglosuje na nie..... i co ma niby z tego wyniknac? ps. zobaczcie wyniki... tylko jedna osoba na nie... ciekawe kto? :> chyba mam podejrzenia :> ta osoba i tak by zaglosowala na nie w kazdej ankiecie dot. religii |
pytanie załamka.
a czy to dobrze, że Osama bin Laden żyje? :\ |
ja nie glosowalem jesli o to chodzi bo nie ma opcji : "za wczesnie by oceniac"
|
No ale już trochę czasu mineło, a jak do tej pory nie słyszałem o NICZYM co by do tej pory zrobił, więc jak narazie średnio mi się podoba...
|
a zostajac np prezydentem po 4 miesiacach co bys juz zdazyl zrobic?
to teraz przypisz to do obecnego papieza |
Nie chodzi mi nawet o jakieś konkretne decyzje, ja go nawet przez ten czas w TV nie widziałem... Po prostu mam wrażenie że papież jest mało (no może to złe słowo) - mniej - aktywny od swojego poprzednika... I może w ogóle nie porównując do nikogo - mało aktywny. Ale to tylko moje subiektywne zdanie...
|
On sie pewnie dopiero "rozkręca" zobaczysz co będzie za 5 lat :D
|
Po smierci papieza wiedzialem kto zajmnie jego miejsce. Jak zobaczylem kto odprawia msze pogrzebowa to juz bylem 100% pewien.
IMO jedynie sluszny wybor, zreszta bylem jego zwolennikiem. A co do jego przekonan i zachowan. W koncu byl prefektem do spraw wiary, czyli rzadzil najbardziej konserwatywna prefektura w Watykanie, wiec nie nalezy sie spodziewac tego, ze nagle zacznie wprowadzac jakies liberalne pomysly. Jednak jestem pozytywnie zaskoczony jego 'luzem' ktory w pewnym sensie odziedziczyl po swoim poprzedniku, choc czasami jego 'luz' wydaje sie troche wymuszony (np. machanie do wiernych wychodzi mu jeszcze dosc sztucznie) - musi jeszcze nad tym popracowac. A decyzje ?? Papiez jest raczej od tego by nie podejmowal waznych decyzji - im mniej ich podejmie, tym mniej naraza sie kardynalom i ortodoksyjnym katolikom. A decyzje moze podjac jego nastepnik. I to tez kolejna rzecz ktorej stawil czola poprzednik Benedykta XVI - podjal kilka kontrowersyjnych dla ortodoksyjnych katolikow decyzji i przyczynil sie do zblizenia katolikow do innych religi. Ale nie znaczy to ze musimy wymagac tego od Benedykta. |
Cytat:
|
Witam wszystkich !!!
Prawda jest taka, jak już część osób pisało - za wcześnie by oceniać, a po drugie - nie można go porównywać wciąź do jego Wielkiego poprzednika - cały urok polega na tym, że jest inny, i jak się okazuje także czasem bardzo spontaniczny itd. Pozdrawiam ro29 |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:27. |