![]() |
Dacia Logan
Co sądzicie o samochodzie z super wyposażeniem o nazwie DACIA LOGAN??
http://www.autoweek.nl/images/480/5538.jpg Dla mnie to jest brzydkie auto, prawie bez wyposazenia i szkaradnym wnętrzem |
Cytat:
Ja osobiście jednak bym tego samochodu nie kupił z jednego powodu: NIE PRZESZŁO TESTU ŁOSIA!! |
Mi ani dacia logan, ani thalia sie nie podobają. Wg. mnie z małych sedanów warta zakupu jest tylko Skoda Fabia Sedan, ale jest droższa od Loganki i Thalii
|
Moim zdanim Logan to jedno wielkie g....Na teście łosia zaliczyła dachowanie:
http://www.autoscout24.de/content_ge...2005_dacia.asp I to ma być auto rodzinne?? Ehhhh szkoda gadać... |
Za te kase to juz lepiej sprowadzic cos porzadnego uzywanego ze szwajcarii lub niemiec :)
a taka Dacia jedna stoi pod moim blokiem, calkowicie mi sie nie podoba, taka pudelkowata jakas ;) |
wyglad ma ok, ale wyposazenie? brak nawet polek bocznych w drzwiach... bez jaj... to auto to sam silnik, karoseria i siedzenia :|
|
Dla mnie Dacia od zawsze była uosobieniem brzydoty. I jednocześnie zawsze była w bardzo wysokiej cenie.
|
jedno krotkie pytanko - patrzyl ktos z Was na konfigurator na stronie renault? :>
Dacia Logan ma trzy wersje wyposazenia najtansza to tragedia i porazka, przypomina malego fiata ale jak wezmieny najwyzsza i dolozymy pare zlotych... nagle okazuje sie ze za 40 000 mamy autko z klima, centralny, radiem, wspamaganiami wszytskiego, komputerem i paroma innymi zeczami owszem - porownujac do np 5letniej Octavii Combi 1,9 TDI ktora jest tansza to i tak wielkie g. ale jak ktos chce porownywac to porownuj do nowych samochodow i nagle sie okazuje ze w tej klasie cenowej mozna kupic np Seicento, Clio itp - wszytskie beda gorzej wyposazone i MNIEJSZE podobna wielkosc - owszem znajdzie sie, ale bedzie to LADA! Dacia moze sie niepodobac albo byc obojatne (bo piekna to faktycznie nie jest), ale w swojej klasie jest ciekawa propozycja z uwagi na cene czy bym ja kupil? nie - wybralbym jakiegos uzywanego wyzszej klasy za te pieniadze ale jak ktos chce nowy wozek... edit: sam rozwazalem Dacie napisalem pewna cene - wg mnie tyle trzeba wydac na Dacie zeby to byl pozadny samochod zanim zaczniecie zucac ze przeciez za te pieniadze jest Astra czy inny fajniejszy samocod - spojzcie na konfiguratory wyposazenia - zeby Astra miala podobny standard musi kosztowac prawie 2x wiecej! |
Dostaje się tyle za ile się płaci. Auto bardzo tanie jak na swoją wielkość, więc parametry, wygląd, wykonanie, bezpieczeństwo i inne opcje zostały zredukowane do minimum, które pozwala przemieścić się z punktu A do punktu B w pięć osób. Dokładnie jak Polonez (pod koniec produkcji), który mógł zaoferować niewiele ale w swojej kategorii cenowej (nowe samochody) miał silną pozycję. Nikt się wtedy nie bulwersował bo to naturalne, że można kupić kiepskie ale tanie rozwiązania. Sporo z tych Polonezów ciągle jeździ i jest spoko. Inna kwestia że od Dacii Logan wolę coś używanego z zachodu, ale gdybym chciał mieć gwarancję i inne "bonusy nówki" (być pierwszym właścicielem, wiadomo że bez wypadku) to czemu nie... Przyznam że linia nadwozia jest kiepska, ale trudno.
PS: Polonezy były fajne... 8 ) |
Nie chcę teorii spisku odstawiać ,ale czemu by Dacia nie miałaby się wywalić na teście łosia w Niemczech? Takie autko może zagrozić VW Fox'owi , pomimo wszystko Renault ma wyrobioną markę, a to Thalia z niego gorszymi materiałami. Przypominam,że Mercedes klasy A ( poprzedni model ) też na teście łosia odpadł i teraz ma ESP w standardzie bo inaczej upss. Bardzo fajne autko , myślę ,że za dobrą cenę - chociaż wolałbym używanego Mitsubishi Colt'a - z używek stoi najlepiej pod względem bezawaryjności - nawet przed Toyotą.
|
auto ma byc tanie wiec na czyms trzeba cene zbic
ale i tak w tych cenach z danym wyposazeniem nie ma chyba konkurencji |
Cytat:
Dla mnie to jest samochód dla ludzi którzy chcą mieć nowe auto za rozsądne pieniądze bez dla niektórych zbędnych bajerów. Na zachodzie Dacia/Reanult zbiera pochwały za taką strategie. pozdro |
Cytat:
a ja gdzies czytalem ze niby te zdjecie Dacii po dachowaniu to fotomontaz....gdzies tam w kole bylo trawe widac czy cos... |
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Czy autko jest bezawaryjne? To sie okaże dopiero!:) Na dzień dzisiejszy trudno cokolwiek wywnioskować. Każdy Producent twierdzi, że jego wyroby są bezawaryjne... później się okazuje, że nie jest tak do końca. Za rok lub dwa można będzie powiedzieć, że auto się dobrze spisuje pod względem bezawaryjności, korozja go nie zżera etc. |
Właśnie jeździełm z mamą po salonach bo chce kupić samochód. Są super obniżki cen bo od września wchodzą nowe modele np. Polo i Clio można kupić już za 33 tyś. Wolę oryginalne Renault niż Logana. Jak Logan to tylko z X-men ;)
|
Cytat:
|
Dla wyjaśnienia, źle to napisałem, to mama kupuje sobie samochód :D
|
Cytat:
Milczę dalej.:D:D |
Cytat:
Aleś się czepił :D |
fajnie.
tylko jak będzie to taka jakość jak policyjnych Aro pokazywanych w TVN to ja dziękuję za taki nowy samochód. :\ |
Cytat:
|
A jesli materialy sa kiepskie i za jakoscia stoi renault to co to tak wlasciwie znaczy?
No wlasnie - to znaczy dacia, czyli co? Nie bede tu pisal bo i tak wszystko wytnie cenzura ;) I to by bylo na tyle ode mnie. |
Cytat:
|
tak! pewnie! ADAC pokazuje fałszywki ^_^
życzę miłego dnia i uwaga na facetów w czarnych ganiturach i ciemnych okularach. :taktak: |
Cytat:
hehehe pieje. Ehhhh szkoda gadać :haha: ;) więc nie oceniaj auta rodzinnego na przykładzie testu łosia.:) Mozna powiedzieć, że zawiodła tu czujność marki Renault - najbezpieczniejszej marki rzekłbym naawet na świecie. (all model's by Renault have 5 stars in EuroNCAP test's :D ) |
Cytat:
http://www.euroncap.com/content/safe...?id1=6&id2=221 A poza tym to chyba nie powinien w ogóle być dopuszczony do sprzedaży Test łosia - test, który muszą przejść i zaliczyć wszystkie nowe samochody zanim zostaną wprowadzone na rynek. Polega na przejechaniu samochodem slalomu pomiędzy słupkami z odpowiednią prędkością. |
test losia jest obowiazkowy chyba tylko w holandii (albo jakims innym pojedynczym panstwie)
w pozostalych, w tym w polsce NIE trzeba go przejsc |
Cytat:
co do Holandii to może prędzej Finlandia - tam losi jak psów |
ja nie pisze ze nie jest on potrzebny albo ze mi wisi czy auto ktorym jezdza go rpzeszlo czy nie ;)
odnioslem sie tylko do wypowiedzi @ManDragon, ktory napisal ze ni powinno byc wogule dopuszczone do sprzedarzy co do kraju - mozliwe, nie jestem pewien, jak pisalem a co do testow testy EURO NCAP nie istneije od zawsze sa dopiero od kilku lat i wiekszosc (jak przypuszczam) z nas jezdzi samochodami sprzed ery wprowadzenia oceny gwiazdkowej niedawno w wielkiej brytani (konkretnie televizja bbc w programie top gear) robila testy zdezeniowe samochodow z ocnea NCAP i tych samoych samochodow z rcocznikow sprzed wprowadzenia NCAP wyniki byly szokujace - przy czolowce z predkoscia 50km/h (to standardowa predkosc dla testowania zdezen samochodow - warto wiedziec zeby sie nie zdziwic jak po przywaleniu super bedzpieczna laguna jadac 120km/h w drzewo obudzimy sie u swietego Piotra) renowka bez oceny NCAP miala strefe zgniotu miedzy kierownica a fotelem, a silnik w miejscu nog wiec jak ktos jezdzi 10letnia fiesta to niech nie krzywi sie na wyniki dacii - jego samochod prawdopodobnie mialby o wiele gorsze swoja droga pare dni temu fiesta zaparkowala w tylku mojej meganki - u mnie rysy na zdezaku, fiesta miala zmasakrowany zdezak, swiatla, maskownice, maske, pas przedni... kwestia rocznika... ;) |
Ja tej definicji sam nie wymyśliłem tylko znalazłem w wikipedii
http://pl.wikipedia.org/wiki/Test_%C5%82osia |
Cytat:
Tyle Ci powiem. |
Cytat:
Cytat:
http://images.google.pl/images?q=tbn...to/2/2180.jpeg PEACE :peace: |
|
Moje kryteria zakupu samochodu są następujące:
1. bezpieczeństwo (konstrukcja, airbagi, wielkość samochodu) 2. zawieszenie 3. silnik 4. Wykonanie, tapicerka, itp. (w to wchodzi również kraj, w którym samochód jest produkowany) W każdym z tych elementów Dacia zawodzi. No ale nie oszukujmy się, to jest samochód, który był konstruowany z założeniem maksymalnej prostoty i redukcji kosztów. Na rynku nie ma obecnie auta, które byłoby "tylko" autem - wszystkie są drogie i posiadają wiele udziwnień, których niektórzy nie potrzebują. Czasem jest potrzeba, aby kupić zwykłą skorupę (czym właśnie jest Logan, bez względu na wersję wyposażenia - wystarczy przeanalizować jakość tych dokupionych elementów). I Dacia tą niszę rynkową swoją "skorupą" wypełnia. Dobre posunięcie z ich strony. Ale powiedzmy sobie szczerze - to nie jest auto rodzinne. Przede wszystkim nie jest bezpieczne, co nie tylko wykazują testy, ale także ludzka logika. A bezpieczeństwo to dla aut rodzinnych podstawa. Zawieszenie jest miękkie, dupą rzuca, auto nie jest stabilne - w końcu czego można się spodziewać po dorzuceniu do podłogi z Clio (bodajże) bagażnika. To tak jak z Thalią, która również jest za miękka i powstała na bazie Clio. Kolejna sprawa to wykonanie - o miękkich plastikach można sobie pomarzyć za tą cenę. Nie ma takiej możliwości, aby te twarde tworzywa nie zaczęły drgać i rezonować po pewnym czasie. Zresztą tandetną tapicerkę ma tez Thalia, nie mogłem wręcz wyjść z wrażenia, że zrobiono ją w jakiejś fabryce zabawek odpustowych. Mówiąc wprost - made in Vietnam. Co prawda przytoczyłem tu same wady, ale one nie stanowią o całokształcie tego samochodu. Ten model kupią przede wszystkim ludzie, którzy prowadzą jakąś działalność gospodarczą i potrzebują niewielki i tani samochód do przemieszczania towarów na krótkich dystansach. Właścicielom takich firm niepotrzebna jest dobra jakość wykonania tapicerki, klimatyzacja, pewne zawieszenie. Tacy ludzie zainteresowani są jak najmniejszym kosztem i w tej grupie to auto z pewnością znajdzie nabywców. Wszystkim pozostałym (tj. takim, którzy chcą z Dacii zrobić auto rodzinne) Logana odradzam z powodów wymienionych wyżej. |
Te testy zderzeniowe EURO NCAP to taka trochę lipa jest. Nie tak dawno czytałem w którejś z gazet ciekawy artykuł dotyczący właśnie tego tematu. Porównywano Toyotę Yaris do jednego z nowszych modeli Volvo niestety nie pamiętam już którego. Toyota w testach uzyskała pięć gwiazdek Volvo trzy gwiazdki, więc zapytano inżynierów, EURO NCAP jak to możliwe skoro Volvo jest o wiele większym samochodem od Toyoty...no cóż konkluzja jednego z inżynierów była taka, że gdyby miał zaliczyć, dzwona jednym z tych samochodów to zdecydowanie wybrałby trzygwiazdkowe Volvo. W samych testach jest jeszcze jakiś podział na klasy samochodów tyle tylko, że o tym w reklamach to już nikt nie wspomina...
Dlatego ja osobiście traktuje te gwiazdki z lekkim przymrużeniem oka ;) A co do Daci Logan autko mi się nie podoba z tych samych powodów, które wymienił Nol a mając do dyspozycji taką ilość pieniędzy można w tej chwili kupić bardzo ciekawą używkę. |
@NOL widzę że klub TDI się powiękasz kto jeździ jeszcze TDI?
|
Cytat:
|
Cytat:
Genialny reportaz, tylko wspolczuc policji bo skladaja kolejne zamowienia :bicz: no i bylo pokazane forum policyjne, z wypowiedzia "my to cudo dostajemy za 2 tygodnie..." :help: |
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:26. |